Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 27)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τρομοκρατικη ενεργεια σημειωθηκε το πρωι στο Ολυμπιακο Παρκο της Εκατονταετηριδας στην Ατλαντα. Οπως επιβεβαιωσε το αμερικανικο υπουργειο Δικαιοσυνης η εκρηξη προκληθηκε απο καποιο ειδος εκρηκτικου μηχανισμου. Μαλιστα η αστυνομια ανακαλυψε και εξουδετερωσε δυο ακομη εκρηκτικους μηχανισμους. Εξαλλου, οπως μετεδωσε γερμανικο τηλεοπτικο δικτυο, επικαλουμενο πηγες της ΔΟΕ, τις τελευταιες ημερες ειχαν εντοπιστει και αλλοι εκρηκτικοι μηχανισμοι στην περιοχη. Συμφωνα με την ανακοινωση του ΦΒΙ, δυο ατομα εχουν χασει μεχρι στιγμης τη ζωη τους, ενω 110 περιπου τραυματιστηκαν. Η εκρηξη σημειωθηκε στις 8. 20 ωρα Ελλαδας, οταν στο παρκο βρισκονταν 50. 000 με 60. 000 ατομα, καθως διεξαγοταν συναυλια ποπ μουσικης. Ο γυρω χωρος εχει εκκενωθει ενω η περιοχη γεμισε με δεκαδες περιπολικα της αστυνομιας, ασθενοφορα και οχηματα της πυροσβεστικης. Μαλιστα, η αστυνομια εκανε χρηση δακρυγονων, προκειμενου να απομακρυνει ρεπορτερς που επιχειρησαν να εισελθουν στο κεντρο τυπου της πολης, που ειχε αποκλεισθει. Στη συνεχεια παντως τους επετραπη η εισοδος.

Η Ολυμπιαδα θα συνεχιστει, οπως αποφασισε η Εκτελεστικη Επιτροπη των Ολυμπιακων Αγωνων, που συνεδριασε εκτακτως, υπο την προεδρια τον Χουαν Αντονιο Σαμαρανκ. Η Επιτροπη αποφασισε επισης να τηρηθει ενος λεπτου σιγη πριν απο τα αγωνισματα και οι σημαιες να κυματιζουν μεσιστιες.

Εκατο χρονια μετα την αναβιωση των Ολυμπιακων Αγωνων και μετα την καταρρευση των αμερικανικων ισχυρισμων περι αρτιας οργανωσης της Ολυμπιαδας, τωρα αμφισβητουνται σοβαρα και τα πολυδιαφημισμενα μετρα ασφαλειας των αμερικανικων αρχων και καταρριπτεται ο μυθος για την αποτελεσματικοτητα των υπηρεσιων ασφαλειας. "Το καλοκαιρι αυτο η Ατλαντα θα ειναι ο ασφαλεστερος τοπος στη γη", ελεγε μια μερα πριν απο την εναρξη των Ολυμπιακων Αγωνων ο Μπιλ Ραθμπερν, υπευθυνος ασφαλειας. ``Δεν περιμενουμε κανενα επεισοδιο", ελεγε. Το μεσημερι η Νεα Δημοκρατια με ανακοινωση της καταδικαζει την ιεροσυλη οπως την χαρακτηριζει τρομοκρατικη ενεργεια και εκφραζει τη βαθυτατη οδυνη της. Επισημαινει, εξαλλου, οτι ολοι εχουμε χρεος να διαφυλαξουμε και να παραδωσουμε στις επερχομενες γενιες ανεπαφα τα ιδεωδη που εκφραζουν αλλα και συμβολιζουν την ιδια την ουσια του Ανθρωπου και της Ανθρωποτητας.

Στην Τουρκια, δυο ακομη πολιτικοι κρατουμενοι πεθαναν σημερα απο απεργια πεινας στις φυλακες, ανεβαζοντας τον αριθμο των νεκρων σε δεκα. Προκειται για τον Χιτσαμπι Κουτσουκ, που εξεπνευσε τη νυχτα στις φυλακες της Προυσας και την Γεμλιχα Καγια, που εξεπνευσε σε φυλακη της Κωνσταντινουπολης. Και οι δυο βρισκονταν στην 69-η ημερα απεργιας πεινας. Αλλοι 66 απεργοι πεινας βρισκονται σε κρισιμη κατασταση, ενω συμφωνα με την Ενωση Ανθρωπινων Δικαιωματων, σημερα αναμενεται να πεθανουν αλλοι τρεις εως πεντε απεργοι. Η Τουρκια κανει επιδειξη αναισθησιας και μαλιστα προειδοποιει με κατασταλτικα μετρα. Μετα απο ενα επταημερο σιωπης η Ευρωπαικη Επιτροπη εξεφρασε την ανησυχια της και υπενθυμισε τη δεσμευση της Αγκυρας για την προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων. Το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο απειλει να παγωσει την Κοινοτικη χρηματοδοτηση προς την Τουρκια, ενω η Ουασιγκτον εξεφρασε μεν ανησυχια αλλα τονισε οτι ειναι εσωτερικο θεμα της Τουρκιας.

Την κατασταση που επικρατει στην Τουρκια σχετικα με τα ανθρωπινα δικαιωματα και την αδιαφορια γι'αυτα που επιδεικνυει η κυβερνηση της Αγκυρας επεκριναν στην Αθηνα, τοσο η κυβερνηση , οσο και η αντιπολιτευση. Σημερα εξαλλου, η γενικη γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, δηλωσε απο την Καρυστο οπου πραγματοποιει επισκεψη οτι συντελειται ενα εγκλημα και προτεινε αντιπροσωπεια βουλευτων να μεταβει στην Τουρκια, οπως επισης και αντιπροσωπειες απο ολα τα κοινοβουλια των χωρων μελων της Ευρωπαικης Ενωσης, για να ασκηθει η μεγιστη δυνατη πιεση.

Και απο τα δυσαρεστα της Ατλαντα και της Τουρκιας, στα ευχαριστα που γεμισαν με χαρα και υπερηφανεια ολους τους Ελληνες.Ο πρωταθλητης μας της αρσης βαρων Πυρρος Δημας, με μια θριαμβευτικη εμφανιση χαρισε στη χωρα μας το πρωτο της χρυσο μεταλλιο στην Ατλαντα και ταυτοχρονα στον εαυτο του το δευτερο συνεχομενο χρυσο Ολυμπιακο μεταλλιο. Ο Δημας επικρατησε με διαφορα δεκα κιλων απο τον δευτερο στο αρασε, οπου κατερριψε το δικο του παγκοσμιο ρεκορ σηκωνοντας 180 κιλα. Στο ζετε ο Δημας αφου εξασφαλισε το χρυσο μεταλλιο, κατερριψε το παγκοσμιο ρεκορ και στο ζετε με 213 κιλα. Το εντυπωσιακο αγωνισμα ολοκληρωθηκε με ενα ακομη παγκοσμιο ρεκορ στο ζετε, που πετυχε στην τελευταια του προσπαθεια ο Γερμανος Μαρκ Χουστερ με 213. 5 κιλα, που ομως εμεινε δευτερος και περιοριστηκε στο ασημενιο μεταλλιο, αφου στο συνολο ειχε 10 κιλα λιγοτερα απο τον Ελληνα αρσιβαριστα.

Ο Πυρρος Δημας αφιερωσε το μεταλλιο, στην Ελλαδα και στην κορη του την Ελενη, η οποια, οπως ειπε, του εδωσε τη δυναμη να βρισκεται στους αγωνες. Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στο συγχαρητηριο τηλεγραφημα προς τον Ολυμπιονικη επισημαινει:"Το μεγαλειο της "χρυσης" σου νικης ηταν και το πλατυ σου χαμογελο. Δεν σηκωσες μονο τα βαρη αλλα και την Ελλαδα λιγο ψηλοτερα". Συγχαρητηριο τηλεγραφημα προς τον Χρυσο Ολυμπιονικη μας απεστειλε και ο υπουργος Εσωτερικων- Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ με τηλεγραφημα του ζητησε απο τον Πυρρο Δημα να συνεχισει να τιμα την Ελλαδα να να αποτελει υποδειγμα για τη νεολαια μας. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας εστειλε στο χρυσο ολυμπιονικη το ακολουθο τηλεγραφημα: "Μας εκανες υπερηφανους, ο Θεος να σ'εχει καλα". Επισης ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος δηλωσε οτι ολοι οι Ελληνες καμαρωνουμε τον Πυρρο Δημα με υπερηφανεια και θαυμασμο και ευχηθηκε νεες επιτυχιες. Ο Δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος, τελος, αμεσως μετα τον θριαμβο, εδωσε εντολη και φωταγωγηθηκε η Αθηνα, ενω δηλωσε οτι ο Πυρρος Δημας εδωσε στην πατριδα μας δοξα, τιμη, υπερηφανεια και ελπιδα.

Δεκαδες σπιτια εχουν υποστει ρωγμες στην Κονιτσα απο το χθεσινοβραδυνο ισχυρο σεισμο που συγκλονισε την περιοχη. Μερικα κτιρια μεταξυ των οποιων και το αστυνομικο τμημα εχουν κριθει επικινδυνα. Πολλες στεγες σπιτιων εχουν καταρρευσει, ενω αρκετες ζημιες εχουν καταγραφει και σε πολλα χωρια της περιοχης. Απο τη Νομαρχια τεθηκε σε εφαρμογη το σχεδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ για την περιοχη της Κονιτσας, ενω η καταγραφη των ζημιων συνεχιζεται. Τρια ατομα που τραυματιστηκαν ελαφρα , τους παρασχεθηκαν οι πρωτες βοηθειες και επεστρεψαν στα σπιτια τους.

Συνεχιζεται για δευτερη ημερα η περιοδεια του προεδρου της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδη Εβερτ στα βορεια Δωδεκαννησα. Χθες η πρωτη μερα της περιοδειας ολοκληρωθηκε με επισκεψη στην Καλυμνο.Ο κ. Εβερτ τονισε οτι μεσω των κοινοτικων προγραμματων μπορουν να εξευρεθουν ποροι που θα χρησιμοποιηθουν για την κατασκευη εργων υποδομης, ωστε να αναπτυχθει ο τουρισμος και στα μικρα νησια. Προτεινε , μαλιστα να υπαρξει αναπτυξη και στις βραχονησιδες, εστω κι αν τετοιες δραστηριοτητες δεν αποδειχθουν, οπως ειπε, επικερδεις. Σημερα ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης συνεχιζει την περιοδεια με επισκεψεις στην Ψεριμο και την Κω, οπου θα εχει επαφες με εκπροσωπους της Τοπικης Αυτοδιοικησης και των παραγωγικων ταξεων.

Αυξησεις που κυμαινονται απο 19 μεχρι 400% σε 704 φαρμακα που παρασκευαζονται στην Ελλαδα, η ειναι εισαγομενα, ανακοινωσε το υπουργειο Αναπτυξης, ενω οι τιμες 33 φαρμακων μειωνονται υστερα απο αιτηση των φαρμακευτικων επιχειρησεων.

Εψαλη σημερα στη Μητροπολη Αθηνων το τρισαγιο για την αναπαυση της ψυχης του Πατριαρχη Αλεξανδρειας Παρθενιου. Στη συνεχεια η σορος του Πατριαρχη μεταφερθηκε, με τιμες αρχηγου κρατους, στο ανατολικο αεροδρομιο, απ'οπου θα φθασει με στρατιωτικο αεροσκαφος στο Καιρο, για να εκτεθει σε λαικο προσκηνυμα. Η σορος του Πατριαρχη θα ενταφιασθει την Τριτη στο κενοταφιο των Πατριαρχων στη μονη Αγιου Γεωργιου της Αιγυπτιακης πρωτευουσας.

Ραγδαια επιδεινωση παρουσιασε απο χθες η υγεια του εκπτωτου Μητροπολιτη Λαρισας Θεολογου ο οποιος μεταφερθηκε εσπευσμενα στην καρδιολογικη κλινικη του γενικου νοσοκομειου της πολης καθως παρουσιασε εντονα καρδιακα προβληματα τα οποια επιδεινωνουν την επισφαλη κατασταση της υγειας του. Ο ασθενης εισηχθη στην εντατικη μοναδα προκειμενου να βρισκεται υπο 24ωρη παρακολουθηση. Στο μεταξυ νεα ενταση σε ο, τι αφορα το "εκκλησιαστικο" αναμενεται αυριο καθως στο Μητροπολιτικο Ναο του Αγιου Αχιλλειου θα χοροστατησει για πρωτη φορα μετα την ελευση και εγκατασταση του στη Λαρισα ο μητροπολιτης Ιγνατιος. Ηδη, οπαδοι του κ. Θεολογου εχουν ανακοινωσει οτι προετοιμαζουν για αυριο συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο τον Αγιο Αχιλλειο ενω η αστυνομικη διευθυνση Λαρισας βρισκεται και παλι σε επιφυλακη ωστε να αποτραπει το ενδεχομενο προκλησης επεισοδιων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αεροσκαφος των ισπανικων αερογραμμων, στο οποιο εκδηλωθηκε χθες αεροπειρατεια, ενω κατευθυνοταν προς την Κουβα, προσγειωθηκε τελικα στο αεροδρομιο της Αβανας, φερνοντας στον προορισμο τους τους 200 περιπου επιβατες του. Το αεροσκαφος της Ιμπερια ειχε οδηγηθει χθες στο Μαιαμι απο ενα λιβανεζο αεροπειρατη, ο οποιος ειχε απειλησει να το ανατιναξει με βομβα, που τελικα αποδειχτηκε ψευτικη. Ο αεροπειρατης, συνεληφθη και κρατειται στο Μαιαμι.

Οι Ηνωμενες Πολιτειες, σε μια προσπαθεια να καθησυχασουν την Αγκυρα και να εξασφαλισουν την υποστηριξη της για την παραταση της επιχειρησης προστασιας των Κουρδων του βορειου Ιρακ "Προωιδε Ψομφορτ", ταχθηκαν χθες για μια ακομη φορα υπερ της εδαφικης ακεραιοτητας του Ιρακ, τονιζοντας οτι η περιοχη δεν πρεπει να χρησιμοποιηθει για την υποθαλψη της τρομοκρατιας στην Τουρκια. Οι Ηνωμενες Πολιτειες ελπιζουν οτι το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ θα εγκρινει την παραταση της επιχειρησης για πεντε μηνες και επιδιωκει την τουρκικη υποστηριξη.

Κατολισθηση που προκληθηκε απο καταρρακτωδεις βροχες ειχε σαν αποτελεσμα να καταπλακωθουν κατω απο ογκους λασπης περιπου 60 νοτιοκορεατες στρατιωτες σε στρατοπεδο κοντα στα συνορα με τη Βορειο Κορεα. Οπως δηλωσε στρατιωτικος εκπροσωπος εχουν χασει τη ζωη τους επτα στρατιωτες. Οι προσπαθειες των σωστικων συνεργειων δυσχεραινονται απο την κακοκαιρια.

Αισιοδοξος οτι συντομα οι ειδικοι που εξεταζουν τα δυο μαυρα κουτια του μοιραιου αερισκαφους της ΤΩΑ, θα κατορθωσουν να ανακαλυψουν τα αιτια πτωσης του αεροσκαφους, εμφανισθηκε ο υποδιευθυντης του ΦΒΙ. Στο μεταξυ, εντοισθηκαν οι δυο κινητηρες του Τζαμπο και μολις ανασυρθουν θα μεταφερθουν σε ειδικα εργαστηρια. Οι Ταιμς της Νεας Υορκης σε αρθρο τους αναφερουν οτι το αεροδρομιο του Ελληνικου ειναι ακομη πιο ασφαλες απο το αεροδρομιο Κενεντι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Νικος Κακλαμανακης εμεινε και παλι μονος στην κορυφη της γενικης καταταξης στις Ιστιοσανιδες Μιστραλ των Ολυμπιακων Αγωνων της Ατλαντα, αφου πρωτευσε στην 7-η ιστιοδρομια και αποσπαστηκε με 5 βαθμους απο τον Αργεντινο Καρλος Εσπινολα, που οπως φαινεται θα ειναι ο μεγαλος αντιπαλος του στη διεκδικηση του χρυσου μεταλλιου.Ο Εσπινολα, με τον οποιο ισοβαθμουσε στην κορυφη ο Ελληνας ιστιοπλοος μετα τις εξι πρωτες ιστιοδρομιες, τερματισε πρωτος στην 7-η ιστιοδρομια, αλλα λιγο αργοτερα μηδενιστηκε επειδη ειχε κανει εσφαλμενη εκκινηση.

Ευκολα επικρατησε η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ανδρων απεναντι στην αντιστοιχη της Νοτιας Κορεας . Η Εθνικη νικησε με 108-86 και τωρα θα εχει τη δυνατοτητα να διαλεξει τον αντιπαλο της για την επομενη φαση των αγωνων, που θα ειναι η η Λιθουανια η η Κροατια.

Η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης, δεν καταφερε να ξεπερασει το εμποδιο της Ουγγαριας, στην προημιτελικη φαση του Ολυμπιακου τουρνουα. Το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα ηττηθηκε 12-8 και τωρα θα παλεψει για μια θεση απο την 5η εως την 8η της γενικης καταταξης.

Ανετα προκριθηκε στον τελικο του αλματος σε υψος ο πρωταθλητης μας Λαμπρος Παπακωστας, αφου περασε με τη δευτερη προσπαθεια το οριο γαι να αγωνισθει στον τελικο που ηταν δυο μετρα και 28 εκατοστα.

Ο Υφυπουργος αθλητισμου, κ. Ανδρεας Φουρας, αναγνωριζοντας την υπερπροσπαθεια των πρωταθλητων της αρσης βαρων, Γιωργου Τζελιλη και Βικτωρα Μητρου, που εχασαν το χαλκινο μεταλλιο στις κατηγοριες τους, γιατι ηταν κατα τι βαρυτεροι απο τους αντιπαλους τους, αποφασισε να τους δωσει κατ' εξαιρεση, το προβλεπομενο πριμ για την κατακτηση του χαλκινου μεταλλιου. Ετσι οι δυο πρωταθλητες μας θα παρουν απο 35 εκατομμυρια δραχμες, ενω το προκαθορισμενο πριμ για την τεταρτη θεση που κατελαβαν, ειναι 25 εκ. δρχ.

Οι πρωταθλητριες μας των δρομων ταχυτητας, Κατερινα Κοφφα και Κατερινα Θανου, αποκλειστηκαν απο τα ημιτελικα των 100μ. για τους Ολυμπιακους Αγωνες, αφου πηραν την πεμπτη και εκτη θεση αντιστοιχα στην 1η και την 3η προημιτελικη σειρα. Ομως και ο Ελληνας πρωταθλητης των δρομων ταχυτητας, Αλεξανδρος Γενοβελης, αποκλειστηκε απο τα ημιτελικα των 100 μετρων για τους Ολυμπιακους Αγωνες, αφου τερματισε 5-ος στην πεμπτη προημιτελικη σειρα με 10 δευτερα 31 εκατοστα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος ειναι σημερα ο καιρος αλλα το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει τοπικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 35 και στα νησια του Αιγαιου τους 30 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος ειναι ο καιρος σημερα στην Αθηνα και τη Θεσσαλονικη. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 33 και στη Θεσσαλονικη του 30 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, προβλεπεται και παλι σχεδον αιθριος καιρος σε ολη τη χωρα . Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 27 July 1996 - 23:24:48