Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 29)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συνεχιζεται η εντυπωσιακη πορεια των Ελληνων αθλητων στην Ατλαντα.
  • Χρυσα μεταλλια για τον Ακακιο Καχιασβιλη στην Αρση Βαρων και το Γιαννη Μελισσανιδη στην ενοργανη γυμναστικη.
  • Συνεχιζονται στην Ατλαντα οι ερευνες της αστυνομιας για τους δραστες της βομβιστικης επιθεσης στο ολυμπιακο παρκο.
  • Ανεξελεγκτη μαινεται η πυρκαγια στα Νενιτουρια της Χιου, αποτεφρωνοντας χιλιαδες στρεμματα με γεωργικες και θαμνωδεις εκτασεις.
  • Η καταρτιση του νεου προυπολογισμου του κρατους στο επικεντρο της συσκεψης των αρμοδιων οικονομικων υπουργων.
  • Δωδεκα Κουρδοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν σε ερημικη ακτη του Πλωμαριου Λεσβου.
  • Σε κρισιμη κατασταση η υγεια δεκαδων πολιτικων κρατουμενων στην Τουρκια.
  • Η συμφωνια που επετρεψε τη ληξη της απεργιας πεινας μπορει να μην τηρηθει απο το τουρκικο κρατος επεσημανε ο βουλευτης του ΚΚΕ, Στρατης Κορακας.
  • Εικοσιενας νεκροι και 30 αγνοουμενοι απο τον τυφωνα "Θεσαρ" που πληττει απο χθες την Κοστα Ρικα.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δυο ακομη χρυσα μεταλλια κερδισαν οι Ελληνες αθλητες συνεχιζοντας την εντυπωσιακη πορεια της χωρας μας στην Ατλαντα. Τα ξημερωματα, ο Γιαννης Μελισσανιδης, πραγματοποιωντας εντυπωσιακη εμφανιση στις ασκησεις εδαφους της ενοργανης γυμναστικης, κατεκτησε το χρυσο μεταλλιο, συγκεντρωνοντας 9. 850 βαθμους. Νωριτερα, στην κατηγορια των 99 κιλων της Αρσης Βαρων, ο Ακακιος Καχιασβιλη, πηρε την πρωτη θεση κανοντας δυο μεγαλα παγκοσμια ρεκορ με 235 κιλα στο ζετε και 420 κιλα στο συνολο. Σημερα, εκτος απροοπτου, ενα ακομη χρυσο μεταλλιο, το τεταρτο, αναμενεται να προστεθει στην εντυπωσιακη ελληνικη συλλογη, με το Νικο Κακλαμανακη στις ιστιοσανιδες, τυπου Μιστραλ. Προς τιμην των δυο Ολυμπιονικων, ο δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος, εδωσε εντολη να φωταγωγηθει η Αθηνα, ενω συγχαρητηρια τηλεγραφηματα στους χρυσους αθλητες εστειλαν ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος.

Μεγαλη επιτυχια σημειωσε στον τελικο του υψους ανδρων και ο Λαμπρος Παπακωστας, ο οποιος κατεκτησε την εκτη θεση. Την ιδια θεση κατελαβε για πρωτη φορα στην ιστορια της και η ομαδα της υδατοσφαιρισης. Αυριο η εθνικη ομαδα του μπασκετ θα διεκδικησει την εισοδο της στην τετραδα, με αντιπαλο το αντιστοιχο συγκροτημα της Λιθουανιας.

Στην Ατλαντα συνεχιζονται οι ερευνες της αστυνομιας για τους δραστες της βομβιστικης επιθεσης, στο Ολυμπιακο παρκο. Το ΦΒΙ εστιαζει τις ερευνες σε ακροδεξιες και ρατσιστικες οργανωσεις ενω αναζητειται ενας λευκος αμερικανος, ο οποιος εκανε το προειδοποιητικο τηλεφωνημα πριν την εκρηξη. Αναζητειται επισης μια ομαδα "σκιν χεντ" που αποχωρουσαν απο το παρκο την ωρα της εκρηξης συγχαιροντας ο ενας τον αλλο.

Σε εξελιξη βρισκεται η μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε χθες στην περιοχη Νενιτουρια της Χιου, καιγοντας χιλιαδες στρεμματα με γεωργικες και θαμνωδεις εκτασεις. Οι προσπαθειες των πυροσβεστων δυσχεραινονται απο τους ισχυρους ανεμους που πνεουν στην περιοχη. Στο μεταξυ, υπο ελεγχο τεθηκε η φωτια που ξεσπασε τη νυχτα στην κοινοτητα Μονολιθου της Ροδου. Περισσοτερα απο 1. 500 στρεμματα δασους εχουν αποτεφρωθει. Υπο ελεγχο τεθηκαν το πρωι και οι πυρκαγιες στην Παλιοχωρα Χανιων και στις Ροβιες Ηρακλειου στην Κρητη.

Η πορεια της οικονομιας και η καταρτιση του νεου προυπολογισμου για το 1997 αποτελουν τα θεματα της συσκεψης που εχουν σημερα ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου και ο διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδας, Λουκας Παπαδημος. Στο επικεντρο των αρμοδιων οικονομικων υπουργων βρισκεται η συγκρατηση του πληθωρισμου, η μειωση των επιτοκιων και η ταχυτερη απορροφηση των κοινοτικων πορων. Σε συνεντευξη του σημερα στο ΕΘΝΟΣ, ο κ. Παπαντωνιου διαβεβαιωνει οτι δεν προκειται να ληφθει κανενα νεο φορολογικο μετρο, για το 1997 και τονιζει οτι η οικονομια δεν χρειαζεται εκλογες. Αυριο, αναμενεται να πραγματοποιηθει και νεα συναντηση των τεσσαρων υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη. Την Τεταρτη εξαλλου, θα συνεδριασει η κυβερνητικη επιτροπη με αντικειμενο την απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων.

Αποβαση σε ερημικη ακτη του Πλωμαριου στη Λεσβο, πραγματοποιησαν τα ξημερωματα 12 Κουρδοι λαθρομεταναστες, οι οποιοι εφθασαν στο ελληνικο νησι με ξυλινη βαρκα που ειχαν αγορασει απο την Τουρκια. Εγιναν ομως αντιληπτοι απο ψαραδες, ειδοποιηθηκε το λιμεναρχειο και συνεληφθησαν. Σημερα αναμενεται να οδηγηθουν στον εισαγγελεα.

Προβληματα εξακολουθουν να υπαρχουν στην εναρξη του στρατιωτικου διαλογου στην Κυπρο, καθως η τουρκικη πλευρα επιχειρει να τον εκμεταλλευθει ζητωντας τη συμμετοχη του διοικητη των λεγομενων τουρκοκυπριακων δυναμεων, για να προσδωσει υποσταση στο ψευδοκρατος. Εως αυριο, αναμενεται να υπαρξει οριστικη εκτιμηση για το κατα ποσο ειναι δυνατη η πραγματοποιηση του διαλογου.

Η νοοτροπια της υποχωρητικοτητας εχει εκτρεψει την τουρκικη προκλητικοτητα, δηλωσε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος ολοκληρωσε την τριημερη περιοδεια του στα βορεια Δωδεκανησα. Ο κ. Εβερτ πεταξε χθες πανω απο τα Ιμια και επεσημανε οτι δεν υπαρχουν "γκριζες περιοχες" στο Αιγαιο. Τονισε επισης οτι στη διαρκεια της περιοδειας του, συναντησε παντου την εγκαταλειψη και ενα πληθος προβληματων τα οποια ομως ευκολα θα μπορουσαν να λυθουν.

Το διαδοχο του Αρχιεπισκοπου Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβο, αναμενεται να επιλεξει αυριο ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος και η Ιερα Συνοδος του Πατριαρχειου.

Νεκρος σε προχωρημενη σηψη βρεθηκε απο τους γονεις του σε εγκαταλελειμενο σπιτι στη Δραπετσωνα, ο 30χρονος Ρωσοποντιος Ενρστ Σιμιχανιδης. Διπλα του, βρεθηκαν τα συνεργα του λευκου θανατου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποχωρησε τελικα στα αιτηματα των απεργων πεινας, η κυβερνηση Ερμπακαν στην Τουρκια, αν και χρειαστηκε να χασουν τη ζωη τους 13 πολιτικοι κρατουμενοι, σε διαφορες φυλακες της χωρας. Σε οριακο σημειο, βρισκεται η κατασταση της υγειας δεκαδων απεργων, οι οποιοι εχουν μεταφερθει σε νοσοκομεια. Στην Τουρκια μετεβη ο βουλευτης του ΚΚΕ, Στρατης Κορακας, για να συμπαρασταθει στους κρατουμενους. Ο κ. Κορακας επεσημανε οτι η συμφωνια που επετρεψε τη ληξη της απεργιας πεινας, ειναι περιορισμενη, προσωρινη και αβεβαιη και εξεφρασε το φοβο οτι ακομα και η περιορισμενη αυτη συμφωνια μπορει να μην τηρηθει απο το τουρκικο κρατος. Στην Κωνσταντινουπολη βρισκονται επισης εκπροσωποι της ΕΙΝΑΠ, του Δικηγορικου Συλλογου και της ΕΣΗΕΑ. Στο μεταξυ, ο πρωην υπουργος ανθρωπιστικων υποθεσεων της Γαλλιας, Μπερναρ Κουσνερ, υποστηριξε σημερα οτι η Ευρωπαικη Ενωση, πρεπει να μπλοκαρει τις χρηματοδοτησεις προς την Τουρκια, γιατι οπως ειπε, η πρωην Πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ, περιεπαιξε τους ευρωπαιους. "Μας ειχαν υποσχεθει οτι αν ψηφιζαμε την τελωνειακη ενωση δεν θα υπηρχε θρησκευτικος φανατισμος ουτε αλλες σφαγες. Εξαπατηθηκαμε απο την κ. Τσιλερ, διοτι η ιδια συμμαχισε με τον θρησκευτικο φανατισμο", τονισε ο Κουσνερ.

Σειρα επιθεσεων με εμπρηστικες βομβες σημειωθηκε και χθες, για εβδομη συνεχη νυχτα εναντιον τουρκικων καταστηματων και συλλογων στη Γερμανια. Οπως ανακοινωσε η αστυνομια, επιθεσεις με κοκτειλ μολοτωφ σημειωθηκαν στη Νυρεμβεργη και στο Ντυσελντορφ, χωρις να προκαλεσουν θυματα. Η γερμανικη αστυνομια συνδεει τις επιθεσεις με την απεργια πεινας στις τουρκικες φυλακες.

Σε 21 νεκρους και 30 αγνοουμενους υπολογιζονται τα θυματα του τυφωνα "Θεσαρ" που πληττει απο χθες την Κοστα Ρικα. Οι πλημμυρες και οι κατολισθησεις στο νοτιο τμημα της χωρας προκαλεσαν πολυαριθμα θυματα, μεταξυ των οποιων και αρκετα παιδια, που παρασυρθησαν απο ογκους λασπης. Ο τυφωνας στο περασμα του απο τις χωρες της Λατινικης Αμερικης ηδη εχει προκαλεσει τον θανατο πεντε ατομων στην Κολομβια, τεσσαρων στην Βενεζουελα και αλλων τεσσαρων στην Νικαραγουα.

Τριακοσιοι εργαζομενοι παιρνουν μερος σε απεργια πεινας στο εργοστασιο παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας της Πριμορσκαγια στη Ρωσια, με αιτημα την καταβολη καθυστερουμενων ημερομισθιων. Παραλληλα εισηλθε στην τριτη εβδομαδα η απεργια 10. 000 ανθρακωρυχων στη ρωσικη Απω Ανατολη, που διαμαρτυρονται για τη μη καταβολη δεδουλευμενων ημερομισθιων. Σημειωτεον, οτι το εργοστασιο της Πριμορσκαγια οφειλει στους εργαζομενους συνολικα 6,7 εκατομμυρια δολλαρια.

Μορατοριουμ στις πυρηνικες δοκιμες της, κηρυξε σημερα η Κινα, αμεσως μετα την ανακοινωση της διεξαγωγης μιας ακομη πυρηνικης δοκιμης. Μαλιστα, η κυβερνηση της Κινας, ζητησε σημερα τον τερματισμο ολων των πυρηνικων δοκιμων σε παγκοσμιο επιπεδο και την απομακρυνση ολων των πυρηνικων οπλων που εχουν αναπτυξει εκτος των συνορων τους οι χωρες που διατηρουν πυρηνικα οπλοστασια.

Οι ισραηλινες αρχες χαλαρωσαν τον πληρη αποκλεισμο που ειχαν επιβαλει στη Δυτικη Οχθη, μετα την επιθεση της περασμενης εβδομαδας απο παλαιστινιους ανταρτες κατα την οποια σκοτωθηκαν τρεις ανθρωποι.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι και στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα και τα νησια του Αιγαιου τους 33 βαθμους και στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο, τους 36 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται και παλι σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα πνεουν
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Monday, 29 July 1996 - 17:11:58