Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 01)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συνεδριαζει σημερα η κτηνιατρικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης για το θεμα του αφθωδους πυρετου στον Εβρο.
  • Νεες ελπιδες για διακρισεις απο τις σημερινες εμφανισεις των Ελληνων αθλητων στους Ολυμπιακους της Ατλαντα.
  • Αυξημενη η κινηση στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας. Γεματα τα πλοια για τις Κυκλαδες.
  • Σε λαικο προσκηνυμα στη Λαρισα εκτιθεται η σορος του εκπτωτου Μητροπολιτη Θεολογου, που πεθανε χθες βραδυ σε ηλικια 80 ετων.
  • Ετος επιτυχιας το 1996 για την οικονομια δηλωσε ο Γιαννος Παπαντωνιου. Αντιδρασεις των κομματων της αντιπολιτευσης.
  • Συνεδριαζουν οι πολιτικες νεολαιες των κομματων με θεμα το νεο στρατολογικο νομοσχεδιο.
  • Την ερχομενη εβδομαδα θα αυξηθει τελικα το αντιτιμο των διοδιων σε ολη τη χωρα.
  • Απεργια των Παλαιστινιων στην πολη Ναμπλους της Δυτικης Οχθης που διαμαρτυρονται για το θανατο ομοεθνη τους κρατουμενου, υστερα απο βασανιστηρια των παλαιστινιακων αρχων ασφαλειας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεδριαζει σημερα στις Βρυξελλες η Μονιμη Κτηνιατρικη Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης, προκειμενου να διατυπωσει τις οριστικες προτασεις της προς την ΚΟΜΙΣΙΟΝ, για το θεμα του αφθωδους πυρετου στον Εβρο. Δεν αποκλειεται η επιτροπη να προτεινει την παραταση του εμπαργκο εξαγωγων στα ελληνικα κτηνοτροφικα προιοντα. Στον Εβρο, εντοπιστηκαν νεα κρουσματα αφθωδους πυρετου, ενω 520 αιγοπροβατα στο χωριο Ισαακιο του Διδυμοτειχου θανατωθηκαν. Οι κτηνιατρικες αρχες συνεχιζουν τους ελεγχους και τις απολυμανσεις στην περιοχη ενω οι κτηνοτροφοι ζητουν ικανοποιητικες αποζημιωσεις για να μην οδηγηθουν σε οικονομικη καταστροφη. Η Νεα Δημοκρατια, κατηγορησε την κυβερνηση για εφησυχασμο καλωντας την να λαβει αυστηροτερα μετρα για να μην εξαπλωθει η νοσος.

Την εκτη θεση στον τελικο του τριπλουν γυναικων κατελαβε η πρωταθλητρια μας Ολγα Βασδεκη σημειωνοντας αλλη μια επιτυχια του ελληνικου αθλητισμου στους Ολυμπιακους αγωνες της Ατλαντα. Αποψε η Κατερινα Κοφφα θα αγωνιστει στα ημιτελικα των 200 μετρων ενω το απογευμα στα προκριματικα του υψους αγωνιζεται η Νικη Μπακογιαννη και στο μηκος η Νικη Ξανθου και η Βουλα Πατουλιδου. Εξαλλου στη ρυθμικη γυμναστικη αγωνιζονται σημερα οι πρωταθλητριες μας Μαρια Παγκαλου και Ευαγγελια Σωτηριου. Σημερα επισης η εθνικη μας ομαδα του μπασκετ αντιμετωπιζει την Κινα για τις θεσεις 5 εως 8. Στο μεταξυ η Νεα Δημοκρατια σε ανακοινωση της τονιζει οτι η κυβερνηση και ορισμενοι αθλητικοι παραγοντες δεν μπορουν να αμαυρωσουν την προσπαθεια των νεων ανθρωπων που τιμησαν και τιμουν τα ελληνικα χρωματα στους Ολυμπιακους Αγωνες.

Προσληψεις εξειδικευμενου επιστημονικου προσωπικου βασει προσοντων εξηγγειλε σημερα σε συνεντευξη τυπου, ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος. Ειδικοτερα, το ΑΣΕΠ το Φθινοπωρο θα προχωρησει στη διαδικασια προσληψεων για την πληρωση εικοσι θεσεων ανα περιφερεια. Οι προσληψεις γινονται ανεξαρτητα απο αυτες που θα πραγματοποιηθουν τελη Νοεμβριου, για προσωπικο γενικων καθηκοντων και οι οποιες θα γινουν με διαγωνισμο γραπτων εξετασεων. Εξαλλου, ο κ. Τσοχατζοπουλος ειπε οτι θα κατατεθει στη Βουλη μετα τις διακοπες τροπολογια για προστατευομενα ατομα, ενω ανακοινωσε επισης οτι την ερχομενη Δευτερα κατατιθεται σχεδιο νομου με το οποιο συνισταται Εθνικη Επιτροπη Ισοτητας. Προκειται για ενα γνωμοδοτικο οργανο σκοπος του οποιου θα ειναι η πληρεστερη υποστηριξη της προσπαθειας της Γενικης Γραμματειας Ισοτητας, στην παρακολουθηση, εφαρμογη και προωθηση των ισων ευκαιριων μεταξυ ανδρων και γυναικων.

Εντονα αντεδρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας οταν του ζητηθηκε να σχολιασει τις προσφατες δηλωσεις του Προεδρου της Τουρκιας Σουλειμαν Ντεμιρελ αναφορικα με τη μουσουλμανικη μειονοτητα στην Θρακη. Τετοιες δηλωσεις, ειπε, εντασσονται στην προσπαθεια της Τουρκιας να απεγκλωβιστει απο τη θεση του κατηγορουμενου στην οποια εχει περιελθει μετα τα προσφατα γεγονοτα στις τουρκικες φυλακες.

Υπαρχει χρονος ακομη, για να υποβαλουν οι πολιτικες νεολαιες τις προτασεις τους προς το υπουργειο Εθνικης Αμυνας, αναφορικα με το νομοσχεδιο για τη στρατιωτικη θητεια, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο κ. Ρεππας σημειωσε οτι εκπροσωποι του υπουργειου Αμυνας και εκπροσωποι των πολιτικων νεολαιων ειχαν τετραωρη συνεργασια πριν την καταρτιση του νομοσχεδιου για το οποιο εληφθησαν υποψη και οι προτασεις των νεολαιων. Το υπουργειο Αμυνας προσθεσε, ζητησε στη συνεχεια και συγκεκριμενες προτασεις τις οποιες ομως μεχρι στιγμης δεν ελαβε.

Επιθεση εναντιον της κυβερνησης εξαπελυσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ με αφορμη την πορεια της οικονομιας, σε συσκεψη που ειχε το μεσημερι με τους συμβουλους του. Ο κ. Εβερτ ειπε οτι διαπιστωσε απο τις περιοδειες του πως ο λαος υποφερει, η υπαιθρος ειναι εγκαταλελειμενη, η δημοσια διοικηση ειναι ανυπαρκτη και απο την Αθηνα η κυβερνηση των διακοπων και των διαπιστωσεων δεν κανει τιποτα. Αυτα, ειπε, ειναι φοβερα πραγματα και κυριως ο εφησυχασμος και η μακαριοτητα που υπαρχει. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης ειπε οτι ο τουρισμος σε πολλες περιοχες εχει μειωθει κατα 45%, πως πολλοι ξενοδοχοι ειναι ετοιμοι να κλεισουν τα ξενοδοχεια τους και προσθεσε οτι υπαρχει ανησυχια οτι μπορει να αγοραστουν ξενοδοχεια απο αλλοδαπους, με πολλα ερωτηματικα για το ποιοι κρυβονται απο πισω. Τονισε επισης οτι υπαρχει αποβιομηχανιση της χωρας και εκτιμησε οτι στον τομεα του πληθωρισμου δεν υπαρχει καμμια βελτιωση καθως αυτος "τρεχει" με 8,7%. Σημειωσε οτι υπαρχουν "τεραστια προβληματα" στο Ισοζυγιο Πληρωμων και κατηγορησε την κυβερνηση για αδυναμια απορροφησης των Κοινοτικων κονδυλιων.

Αυξημενη κινηση παρουσιαζεται στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας οπου πληθος εκδρομεων ξεκιναει τις καλοκαιρινες του διακοπες. Λογω της συμφορησης που παρατηρειται το Λιμεναρχειο Πειραια, συνιστα στο κοινο να μην μεταβαινει στο κεντρικο λιμανι της χωρας αν δεν εχει εξασφαλισει εισητηριο. Συμφωνα μαλιστα με πληροφοριες εχουν εξαντληθει τα εισητηρια κυριως για τα νησια των Κυκλαδων. Απο την κινηση που αναμενεται να κορυφωθει τις επομενες ημερες δημιουργουνται αρκετα προβληματα ενω εχουν σημειωθει και ορισμενες καθυστερησεις στα δρομολογια των πλοιων. Εως το τελος της σημερινης ημερας, εχουν προγραμματιστει 21 δρομολογια ενω η πληροτητα στα γκαραζ των πλοιων φθανει το εκατο τοις εκατο. Η κινηση παντως στις τουριστικες περιοχες αναμενεται να παρουσιασει ανοδο ειδικα κατα το μηνα Αυγουστο. Παντως το τριμηνο Απριλιου-Ιουνιου οι διανυκτερευσεις μειωθηκαν κατα 12,7%, σε σχεση με περυσι, ενω η μεγαλυτερη πτωση τον Ιουνιο, σημειωθηκε στο νομο Χανιων, την Κερκυρα και τη Χαλκιδικη.

Πεθανε χθες βραδυ σε ηλικια 80 ετων ο εκπτωτος Μητροπολιτης Λαρισας, Θεολογος. Ο Θεολογος νοσηλευοταν απο την περασμενη Παρασκευη, στην εντατικη μοναδα του νοσοκομειου της Λαρισας. Η σορος του θα τεθει σε λαικο προσκυνημα στον Μητροπολιτικο ναο του Αγιου Αχιλλειου. Ο Θεολογος ειχε απομακρυνθει το 1974 απο τη Μητροπολη της Θεσσαλικης πρωτευουσας και επανηλθε το 1990 με αποφαση του Συμβουλιου της Επικρατειας στο οποιο ειχε προσφυγει. Η Εκκλησια της Ελλαδας, ομως, δε δεχθηκε την αποφαση του ανωτατου δικαστηριου και εξελεξε ως Μητροπολιτη τον κ. Ιγνατιο. Η αποφαση αυτη προκαλεσε τις εντονες αντιδρασεις πιστων, προσκειμενων στον Θεολογο. Ο εκπτωτος Μητροπολιτης προσεφυγε ξανα στο Συμβουλιο της Επικρατειας το οποιο απερριψε τον περασμενο Μαρτιο τις αιτησεις του και πριν απο ενα μηνα υπογραφηκε και το Προεδρικο Διαταγμα εγκαταστασης του Ιγνατιου στην Μητροπολη Λαρισας.

Στο οικονομικο πεδιο ριχνει το βαρος η κυβερνηση ενοψει και της συνταξης του νεου κρατικου προυπολογισμου το 1997. Παραλληλα το οικονομικο επιτελειο επιδιωκει την αυξηση των ρυθμων απορροφησης των κοινοτικων πορων. Χθες συνεδριασε η κυβερνητικη επιτροπη υπο την Προεδρια του Κωστα Σημιτη. Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, δηλωσε οτι το 1996 θα ειναι ετος επιτυχιας για το κοινοτικο πλαισιο στηριξης και το 1997 θα ειναι ετος απογειωσης. Η Νεα Δημοκρατια κατηγορησε την κυβερνηση οτι πολλα δισεκατομμυρια παραμενουν ανεκμεταλλευτα ενω Πολιτικη Ανοιξη και Συνασπισμος χαρακτηρισαν εθνικο εγκλημα την αδυναμια απορροφησης των κοινοτικων κονδυλιων. Το ΚΚΕ εξαλλου, σχολιαζοντας τις δηλωσεις του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, εκανε λογο για βαναυση προκληση απεναντι στους εργαζομενους.

Συνεδριαζουν σημερα οι πολιτικες νεολαιες των κομματων για να αποφασισουν τη σταση που θα τηρησουν στο νεο νομοσχεδιο του υπουργειου Αμυνας για την στρατιωτικη θητεια. Κριτικη ασκει και η νεολαια του ΠΑΣΟΚ, ενω στο συνολο τους οι πολιτικες νεολαιες τασσονται εναντιον του νεου νομοσχεδιου και ιδιαιτερα στις διαταξεις που περιοριζουν τη δυνατοτητα αναβολων.

Απο την ερχομενη εβδομαδα θα αυξηθει τελικα το αντιτιμο των διοδιων σε ολη τη χωρα και οχι απο σημερα οπως αρχικα ειχε ανακοινωθει. Η αυξηση θα ειναι της ταξης του 20% με 25% και αποφασιστηκε για την εξευρεση πορων και την κατασκευη της Εγνατιας οδου καθως και την ολοκληρωση των εργων σε αυτοκινητοδρομους.

Συναυλιες, θεατρικες παραστασεις, εκδρομες, αθλητικες εκδηλωσεις, συζητησεις και πολλες εκπληξεις υποσχεται το φετινο, 18-ο ''ριωερ παρτυ'' , που - οπως παντα - θα γινει στις οχθες του Αλιακμονα, στο Νεστοριο της Καστοριας. Φετος, το παρτυ , που διοργανωνεται απο το δημο Νεστοριου, θα ειναι τριημερο και θα διαρκεσει απο τις 9 ως τις 11 Αυγουστου. Στις 7 Αυγουστου θα ξεκινησουν οι εκδηλωσεις και του Δημοτικου Θεατρου Καστοριας, ενω στο πλαισο της προεργασιας για τη διεθνοποιηση του φεστιβαλ, απο την επομενη χρονια, στο παρτυ εχουν προσκληθει και νεοι απο την Ισπανια, οι οποιοι ηδη φιλοξενουνται στην Καστορια. Για οσους θελησουν εχει προβλεφθει η διοργανωση εκδρομων στο Γραμμο, ενω στις οχθες του Αλιακμονα θα γινει και τουρνουα βολλευ.

Ανθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει η αστυνομια για να συλλαβει το μανιακο , που επιτιθεται με μαχαιρι σε γυναικες στον Κολωνο. Χθες, ενα απο τα θυματα του , η Αικατερινη Καραβια, πεθανε στον Ευαγγελισμο, οπου νοσηλευοταν απο το περασμενο Σαββατο. Συμφωνα με τις ενδειξεις, ο δραστης εχει τραυματισει με μαχαιρι, δυο ακομη γυναικες στα Σεπολια και τον Κολωνο.

Την παρεμβαση του εισαγγελεα προκαλεσε η αποκαλυψη οτι δυο εταιριες και 4 ζαχαροπλαστεια διεθεταν στην αγορα μεγαλες ποσοτητες ακαταλληλων παγωτων επικινδυνων για τη δημοσια υγεια. Οι υγειονομικες και αγορανομικες αρχες εχουν εντεινει τους ελεγχους , ενω οι ειδικοι επιστημονες επισημαινουν οτι οι καταναλωτες πρεπει να ειναι ιδιαιτερα προσεκτικοι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανωτατος αξιωματουχος της Συριας συναντηθηκε μυστικα στις αρχες Ιουλιου με τον πρωθυπουργο του Ισραηλ Βενιαμιν Νετανιαχου, αποκαλυπτει σε σημερινο της δημοσιευμα η εφημεριδα "Χααρετζ". Οι συνομιλιες τους εγιναν πριν απο την επισκεψη του Νετανιαχου στην Ουασιγκτον και ειχαν ως θεμα το σχεδιο της κυβερνησης του για αποχωρηση των ισραηλινων δυναμεων απο την κατεχομενη "ζωνη ασφαλειας" στο νοτιο Λιβανο, με ανταλλαγμα μια περιοδο ηρεμιας στη μεθοριο και εφαρμογης διευθετησεων ασφαλειας στην περιοχη. Το γραφειο του ισραηλινου πρωθυπουργου διεψευσε την πληροφορια. Στο μεταξυ, ο Προεδρος του Λιβανου Ελιας Χραουι, δηλωσε σημερα οτι ο Λιβανος δεν θα αποδεχθει μια υπο ορους αποχωρηση του Ισραηλ απο τα κατεχομενα εδαφη του νοτιου Λιβανου και δεν θα υπογραψει χωριστη ειρηνη με το εβραικο κρατος.

Εκατονταδες Παλαιστινιοι διαδηλωσαν σημερα στην πολη Ναμπλους της Δυτικης Οχθης, μετα το θανατο Παλαιστινιου κρατουμενου απο τα βασανιστηρια στα οποια τον υπεβαλαν οι παλαιστινιακες δυναμεις ασφαλειας. Η πολη εχει παραλυσει απο τη γενικη απεργια που κηρυχθηκε μετα την αναγγελια του θανατου του κρατουμενου χθες βραδυ. Σημερα συνεδριαζει για να συζητησει το θεμα το Παλαιστινιακο Νομοθετικο Συμβουλιο, καθως ο θανατος του κρατουμενου ενισχυει τις καταγγελιες για υπερβολικη χρηση βιας, απο τις παλαιστινιακες δυναμεις ασφαλειας.

Με συντριπιτικη πλειοψηφια, 328 ψηφων υπερ εναντι 101 κατα, η αμερικανικη Βουλη των Αντιπροσωπων ενεκρινε χθες βραδυ το -ρεπουμπλικανικης εμπνευσης- νομοσχεδιο για τη μεταρρυθμιση του τομεα της Κοινωνικης Προνοιας, θετοντας τερμα στην 60-χρονη πολιτικη της επιχορηγησης των απορων απο το Κρατος, και στη μεταφορα των αντιστοιχων εξουσιων απο την κεντρικη κυβερνηση της Ουασιγκτον στις υπολοιπες Πολιτειες. Ο Προεδρος Μπιλ Κλιντον δηλωσε χθες πως θα υπογραψει το μετρο που θα εγκρινει το Σωμα. Παραλληλα, πολυαριθμες θρησκευτικες και οργανωσεις προσατασιας των απορων και των αναξιοπαθουντων πολιτων στις ΗΠΑ εξεφρασαν την οργη τους για την αποφαση του Κλιντον, που κατ'αυτους, θα συμβαλει στην αυξηση της φτωχειας στη χωρα.

Ενας βαρια αρρωστος υπεκυψε χθες το βραδυ, στην διαρκεια εκκενωσης νοσοκομειου της πολης Βορονει στη νοτια Ρωσια, που κριθηκε αναγκαια μετα απο ανωνυμο τηλεφωνημα οτι εχει τοποθετηθει βομβα στο κτιριο, μετεδωσε σημερα το πρακτορειο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Περιπου 800 ασθενεις, χρειαστηκε να απομακρυνθουν απο το νοσοκομειο προκειμενου να πραγματοποιηθει εξονυχιστικη ερευνα στο κτιριο, αλλα βομβα δεν βρεθηκε πουθενα.

Την ``Ευρωπαικη Συμβαση Ανθρωπινων Δικαιωματων`` επικυρωσε η αλβανικη βουλη. Η ψηφιση της συμβασης χαιρετιζεται σημερα απ'ολο τον αλβανικο Τυπο, ο οποιος εκφραζει - ωστοσο - την ανησυχια του για το κατα ποσο θα εφαρμοστει στην πραξη. Ηδη , δεν ειναι γνωστο αν με τη Συμβαση για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα θα καταργηθουν οι νομοι '' περι αντιγενοκτονιας`` και '' περι καθαροτητας των πολιτικων προσωπικοτητων '' , που αφαιρουν το δικαιωμα εκλογης σε εκατονταδες προσωπα, κυριως απο την Αντιπολιτευση. Ικανοποιημενοι εμφανιζονται παντως, οι Σοσιαλιστες, γιατι - με την επικυρωση της Συμβασης για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα - αναβει το ``πρασινο φως``, ωστε η εκδικαση της υποθεσης του φυλακισμενου ηγετη τους, Φατος Νανο, να επαναληφθει τωρα απο το Διεθνες Δικαστηριο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα στην ηπειρωτικη χωρα με βροχες η καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια και πιθανον στα ορεινα της Πελοποννησου κυριως το απογευμα. Στην υπολοιπη Ελλαδα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 34 και στα νησια τους 31 βαθμους Κελσιου. Αυριο, ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος αλλα το απογευμα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις με πιθανοτητα για βροχες. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι, ενω η θερμοκρασια
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 3 August 1996 - 10:40:47