Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 02)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παρατεινεται ως τις αρχες Σεπτεμβριου η καραντινα στα ελληνικα κρεατα και τα παραγωγα τους με αποφαση της Κτηνιατρικης Επιτροπης της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Κορυφωνεται η εξοδος για τις διακοπες του Αυγουστου. Μεγαλη πληροτητα στα ακτοπλοοικα και αεροπορικα εισιτηρια.
  • Εξορμησεις στις τουριστικες περιοχες αρχιζουν συνεργεια του υπουργειου Οικονομικων και της ΥΠΕΔΑ.
  • Αλλαγες στις διοικησεις των τραπεζων ανακοινωσε η κυβερνηση. Αντιδρασεις απο Νεα Δημοκρατια και ΚΚΕ.
  • Τη μετατροπη της Αγιας Σοφιας σε τεμενος προωθει η Αγκυρα. Για σιωπη της κυβερνησης κανει λογο η Νεα Δημοκρατια και τονιζει πως ειναι αδιανοητο να αλλαξει ο χαρακτηρας της Αγιας Σοφιας, του μεγαλυτερου ναου της Χριστιανοσυνης.
  • Θυελλα αντιδρασεων για την αθωωση του πρωην λοχαγου των ΕΣ-ΕΣ απο ιταλικο δικαστηριο.
  • Συνεργασια Τουρκιας-Ισραηλ προωθειται για την παραγωγη πυραυλων γραφει η ΜΙΛΙΕΤ.
  • Συνεχιζονται τα διαβηματα της κυπριακης κυβερνησης προς τον ΟΗΕ για την απελευθερωση Ελληνων που κρατουνται απο το ψευδοκρατος.
  • Πακετο μετρων για την εξυγιανση των ΕΛΤΑ ανακοινωσε ο υφυπουργος Μεταφορων, Γιωργος Δασκαλακης.
  • Αναγκαια η συστηματικη επικοινωνια και η συνεννοηση μεταξυ των υπουργων δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος για την κοντρα Πεπονη - Χρυσοχοιδης.
  • Η οικονομια δεν προσφερεται για κινδυνολογια τονιζει ο Γιαννος Παπαντωνιου με αφορμη τα οσα ειπε ο προεδρος του Συνασπισμου. Επι της ουσιας υπαρχει ενοχη σιωπη απαντα ο κ. Κωνσταντοπουλος.
  • Για στασιμοτητα στο Σκοπιανο μιλαει ο Κωνσταντινος Μητσοτακης.
  • Με τιμες αρχιερεα χωρις ομως να αιρεται το επιτιμιο της ακοινωνησιας θα κηδευτει αυριο ο εκπτωτος Μητροπολιτης της Λαρισας Θεολογος.
  • Στον τελικο του ακοντισμου προκριθηκε ο Κωστας Γκατσιουδης πετυχαινοντας νεος πανελληνιο ρεκορ με 87,12 μετρα.
  • Ελπιδες για διακριση και στη Νικη Μπακογιαννη, τη Νικη Ξανθου και τη Βουλα Πατουλιδα.
  • Ανοδος 0,26% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την παραταση των περιοριστικων μετρων στις εξαγωγες ζωντων βοοειδων, χοιρων και αιγοπροβατων, κρεατος και παραγωγων, καθως και μη παστεριωμενων γαλακτοκομικων, αποφασισε σημερα η Μονιμη Κτηνιατρικη Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης, εξαιτιας του αφθωδους πυρετου στον Εβρο. Η παραταση της καραντινας θα ισχυσει τουλαχιστον μεχρι την επομενη συνεδριαση της Μονιμης Κτηνιατρικης Επιτροπης που τοποθετειται περι το τελος του μηνος η την αρχη του Σεπτεμβριου, ενω απο τις 12 ως τις 19 του μηνος ομαδα κοινοτικων εμπειρωγνωμονων θα επισκεφθει την περιοχη του Εβρου ωστε να εκτιμησει επι τοπου την κατασταση. Με τη σημερινη αποφαση της Μονιμης Κτηνιατρικης Επιτροπης διαφωνησε ριζικα η ελληνικη αντιπροσωπεια, η οποια εξεφρασε τη λυπη της για το γεγονος οτι απορριφθηκε εισηγηση της να αρθουν τα περιοριστικα μετρα, που ισχυουν απο τις 12 Ιουλιου για το συνολο της ελληνικης επικρατειας, και να ισχυσουν μονο για την περιοχη του Εβρου.

Κορυφωνεται το πρωτο κυμα της εξοδου για τις διακοπες του αυγουστου. Στα λιμανια παρατηρειται ηδη συνωστισμος, ενω δε λειπουν και καποια προβληματα που προκαλουνται απο την αυξημενη κινηση. Στο λιμανι του Πειραια, υπηρχε ηδη απο χθες πληροτητα 100% στα γκαραζ των πλοιων, ενω ειχαν εξαντληθει ολα τα εισιτηρια για τα νησια των Κυκλαδων. Ιδιαιτερα αυξημενη ειναι η κινηση και στα αεροδρομια, ενω η Ολυμπιακη προγραμματιζει εκτακτες πτησεις για το Σαββατοκυριακο. Στις εθνικες οδους, η τροχαια βρισκεται σε επιφυλακη, ενω απο τις 2 το μεσημερι μεχρι τις 10 το βραδυ θα παραχωρησει μια επιπλεον λωριδα κυκλοφοριας απο το Δαφνι εως την Ελευσινα. Αναλογες παρεμβασεις θα γινουν και στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας, αν χρειαστει. Η αυξημενη κινηση των εκδρομεων αντιμετωπιζεται με αισιοδοξια απο ξενοδοχους και καταστηματαρχες στα τουριστικα θερετρα, οι οποιοι ελπιζουν να μειωσουν τις επιπτωσεις απο την πτωση που παρουσιαζε μεχρι τωρα η τουριστικη κινηση. Παραλληλα, στις τουριστικες περιοχες θα πραγματοποιησουν ολο τον Αυγουστο εξορμησεις συνεργεια του υπουργειου Οικονομικων και της ΥΠΕΔΑ. Ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, εχει ζητησει να ενταθουν οι ελεγχοι προκειμενου να μειωθουν οι απωλειες απο την παρακρατηση ΦΠΑ, που σε ετησια βαση φθανουν το 1 τρισεκατομμυριο δραχμες.

Αλλαγες στις διοικησεις των τραπεζων ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ενω αλλαγες αναμενονται και στο ΙΚΑ. Στο πλαισιο των ευρυτερων αλλαγων που προωθει η κυβερνηση, στην Ιονικη Τραπεζα, στη θεση του κ. Κορλιρα τοποθετειται ο κ. Χαρης Σταματοπουλος μεχρι τωρα διοικητης στην ΕΤΕΒΑ. Στη θεση του κ. Σταματοπουλου τοποθετειται ο κ. Δημητρης Παυλακης. Στην Τραπεζα Μακεδονιας - Θρακης στη θεση του κ. Μπουμη τοποθετειται ο κ. Σπυρος Κουνιακης, μεχρι τωρα υποδιοικητης της Εθνικης Τραπεζας. Στην Κτηματικη Τραπεζα στην κενη θεση του υποδιοικητη τοποθετειται ο αντιπροεδρος της επιτροπης κεφαλαιαγορας κ. Νικολαος Μπερτσος. Στην Τραπεζα Ελλαδος ο οικονομικος συμβουλος της Τραπεζας κ. Νικολαος Γκαργκανας τοποθετειται υποδιοικητης στη θεση που κατειχε ο κ. Ευαγγελης Κουρακος. Οι εσωκομματικες καντριλιες του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερουν τον λαο, ο οποιος ζει την πραγματικοτητα που του επιβαλλει η κυβερνηση Σημιτη, αναφερει ανακοινωση της ΝΔ, με αφορμη τις αλλαγες στις διοικησεις ορισμενων Τραπεζων. Απο την πλευρα του το ΚΚΕ μιλαει για αλλαγες με τις οποιες προωθουνται οι ημετεροι και διαμορφωνονται οι καταλληλοι μηχανισμοι κυβερνητικης στηριξης του νεου ηγετικου πυρηνα του ΠΑΣΟΚ.

Η κυπριακη κυβερνηση και η ελληνικη πρεσβεια στη Λευκωσια συνεχιζουν τα διαβηματα τους προς ΟΗΕ για την απελευθερωση των δυο Ελληνων υπηκοων, του 48χρονου Αθανασιου Σταλικα και του 35χρονου Δημητρη Γκοτση που απηχθησαν χθες, ενω βρισκονταν σε ταχυπλοο σκαφος στην περιοχη των Κοκκινων στη βορειοδυτικη Κυπρο. Οι δυο απαχθεντες, που ζουν μονιμα στη Γαλλια και εκαναν διακοπες στην Κυπρο νοικιασαν το σκαφος στην Παφο χθες το πρωι, εχασαν το προσανατολισμο τους και βρεθηκαν στην περιοχη των Κοκκινων, οπου συνεληφθησαν απο τους Τουρκους. Συμφωνα με πληροφοριες απο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ενας απο τους δυο ομογενεις μεταφερθηκε με φορειο. - Αρχιζει σημερα η μεγαλη αντικατοχικη πορεια Κυπριων και Ευρωπαιων μοτοσικλετιστων απο το ενωμενο πλεον Βερολινο ως τη διχοτομημενη Λευκωσια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θυελλα αντιδρασεων εχει ξεσηκωσει στην Ιταλια η αθωωση του πρωην λοχαγου των ΣΣ, Εριχ Πριμπκε, ο οποιος κατηγορειτο για τη σφαγη 335 ανδρων και παιδιων, στα Αδριατικα Σπηλαια, στις 24 Μαρτιου 1944. Μετα τη εκδοση της αποφασης του ιταλικου στρατοδικειου, χθες το βραδυ, μεγαλο πληθος αγανακτισμενων πολιτων και μελων εβραικων οργανωσεων περικυκλωσε με αγριες διαθεσεις το κτιριο, οπου δικαζοταν ο 83-χρονος πρωην Ναζι. Ο ιταλος υπουργος Δικαιοσυνης, σπευδοντας να κατευνασει τα πνευματα, ανακοινωσε την εκ νεου συλληψη του ναζι και τη κρατηση του στη Ρωμη, εφοσον η Γερμανια ειχε ανακοινωσει οτι θα ζητησει την εκδοση του. Η αθωωση του Πριμκε, ομως, προκαλεσε και την αντιδραση της ιταλικης πολιτικης ηγεσιας, ενω τα κομματα καλεσαν την κυβερνηση να ακυρωσει την αποφαση του στρατοδικειου.

Η Τουρκια και το Ισραηλ μελετουν το ενδεχομενο κοινης παραγωγης πυραυλων αερος-εδαφους, εαν οι πυραυλοι Ποπαι που η Αγκυρα σκοπευει να αγορασει απο το Ισραηλ, κριθουν ακαταλληλοι. Αυτο αποκαλυπτει σε σημερινο δημοσιευμα της η τουρκικη εφημεριδα Μιλιετ, επικαλουμενη κυκλους του υπουργειου θμυνας, ενω αλλο δημοσιευμα της Τζουμχουριετ αναφερει οτι ο υπουργος Προεδριας Αμπντουλαχ Γκιουλ, ο οποιος ανηκει στο κομμα της Ευημεριας του Ερμπακαν, διεψευσε τις φημες περι της συνεργασιας με το Ισραηλ.

Η ισραηλινη κυβερνηση μελετα την αρση της τετραετους αναστολης του προγραμματος εποικισμου που ειχε εφαρμοσει η κυβερνηση του Εργατικου Κομματος και την οικοδομηση νεων ισραηλινων οικισμων στη Δυτικη Οχθη και τη Λωριδα της Γαζας. Η οικοδομηση καθε νεου οικισμου θα υποκειται στην εγκριση των υπουργων Αμυνης και Οικονομικων. Η παλαιστινιακη πλευρα εχει προειδοποιησει οτι η επαναληψη του εποικισμου θα υπονομευσει την ειρηνευτικη διαδικασια.

Ο ρωμαιοκαθολικος αρχιεπισκοπος του Οραν στη δυτικη Αλγερια, Πιερ Κλαβερι, σκοτωθηκε χθες βραδυ απο εκρηξη βομβας στην Αρχιεπισκοπη, λιγες ωρες μετα την επισημη επισκεψη του γαλλου υπουργου Εξωτεριων Ερβε ντε Σαρετ στην Αλγερια. Ο υπουργος Εσωτερικων της Αλγεριας, καταδικασε τη δολοφονια του αρχιεπισκοπου και κατηγγειλε την εγκληματικη - οπως την χαρακτηρισε - και βαρβαρη ενεργεια που διαπραχθηκε εναντιον ενος λατρευτικου θρησκευτικου τοπου.

Εναγωνιες προσπαθειες καταβαλλουν στρατιωτες και εθελοντες για να αντιμετωπισουν τη μανια του τυφωνα Χερμπ που σαρωνει τις νοτιοανατολικες ακτες της Κινας, δημιουργωντας τεραστια θαλασσια κυματα που εχουν πληξει πλεον των 1. 000 περιοχων και εχουν κοστισει τη ζωη σε τουλαχιστον 18 ατομα.

Στο Σαρει του Λονδινου, πεντε μασκοφοροι διερρηξαν το σπιτι του ελληνα επιχειρηματια Σπυρου Μεταξα, της γνωστης οικογενειας που δημιουργησε το παραδοσιακο ελληνικο μπραντι, και εφυγαν παιρνοντας μαζι τους κοσμηματα και μεγαλο χρηματικο ποσο σε μετρητα. Στο σπιτι, το οποιο σημειωτεον εφρουρειτο εξαιρετικα καλα, βρισκοταν μονον η πεθερα του επιχειρηματια. Η Σκοτλαν Γιαρντ χαρακτηρισε τη ληστεια πολυ καλα προετοιμασμενη.

Η Συρια απερριψε την ισραηλινη προταση που προβλεπει την αποχωρηση των ισραηλινων δυναμεων απο τον νοτιο Λιβανο μονον εαν αποχωρησουν απο εκει οι συριακες δυναμεις και τερματιστουν οι επιθεσεις των ανταρτων εναντιον του βορειου Ισραηλ.

Εν μεσω εκκλησεων για επαγρυπνηση και ηρεμια εγινε σημερα η κηδεια του σομαλου φυλαρχου Μοχαμεντ Φαραχ Αιντιντ, ο οποιος υπεκυψε χθες στα τραυματα του απο μαχη.

Οι υπερεθνικιστες Κροατες του Μοσταρ ανακοινωσαν σημερα οτι απορριπτουν την εκκληση της Ευρωπαικης Ενωσης για συνεργασια με τους Μουσουλμανους σχετικα με την εκλογη και εγκατασταση κοινης διοικησης της διηρημενης πολης της νοτιας Βοσνιας. Ο κροατης προεδρος Τουτζμαν εχει σημερα συνομιλιες στην Ουασιγκτον με τον αμερικανο προεδρο Κλιντον.

Η Βορεια Κορεα προκειται να ανοιξει τον εναεριο χωρο της για τις πτησεις διεθνων αεροπορικων εταιρειων, συμπεριλαμβανομενων και αυτων της Νοτιας Κορεας, απο τον Δεκεμβριο. Πηγες αεροπορικων εταιρειων εκτιμουν οτι μετα την εξελιξη αυτη θα μειωθει ο χρονος πτησης μεταξυ των μεγαλων πολεων της βορειοανατολικης Ασιας και θα υπαρξει εξοικονομηση καυσιμων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νομικες ενεργειες που θα επιτρεψουν τη χρηση της Αγιας Σοφιας, στην Κωνσταντινουπολη, ως τεμενους, αρχισε ο Τουρκος υπουργος Προεδριας Τζεμιλ Τουντς, που προερχεται απο το ισλαμικο κομμα Ευημεριας και ειναι υπευθυνος για τα κοινωφελη ιδρυματα. Η Αγια Σοφια που επι 921 χρονια ηταν ο μεγαλυτερος ναος της χριστιανοσυνης, μετετραπη σε τεμενος μετα την αλωση της Κωνσταντινουπολης το 1453. Στις 24 Οκτωβριου 1934 εγινε μουσειο με αποφαση του τουρκικου υπουργικου συμβουλιου. Η επαναλειτουργια του ναου ως τεμενους, ειναι ενας απο τους στοχους του ανερχομενου ισλαμικου κινηματος στην Τουρκια και οι μεχρι τωρα οι προσπαθειες τους προσεσκρουαν στην αντισταση του τουρκικου κρατους, που θεωρουσε την μετατροπη της Αγιας Σοφιας σε μουσειο μερος της παρακαταθηκης του ιδρυτου της συγχρονης Τουρκιας, Κεμαλ Ατατουρκ. Η ΝΔ με ανακοινωση κατηγγειλε τη σιωπη και την απουσια της κυβερνησης Σημιτη και τονισε πως ειναι αδιανοητο να επιχειρειται η αλλαγη του χαρακτηρα της Αγιας Σοφιας, του επι αιωνες μεγαλυτερου ναου της χριστιανοσυνης.

Το νεο πακετο μετρων για την αναδιαρθρωση και εξυγιανση των ΕΛΤΑ υπεβληθη σημερα στους συναρμοδιους υπουργους, ενω θα σταλει και στον πρωθυπουργο. Συμφωνα με τον υφυπουργο Μεταφορων, Γιωργο Δασκαλακη, προτεινεται η αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου κατα 75 δις δρχ με ομολογιακο δανειο του ελληνικου δημοσιου που θα καταβληθει εφαπαξ η με δοσεις. Επισης, προτεινεται μειωση του προσωπικου οχι με απολυσεις αλλα με παγωμα προσληψεων, καταργηση των εποχικων υπαλληλων απο το 1997 και συμφωνια των εργαζομενων για τις συλλογικες συμβασεις 1997 και 1998 και μια σειρα απο ορθολογικα μετρα που θα εχουν οικονομικο αντικρυσμα.

Στις δηλωσεις του υπουργου Υγειας σχετικα με τις ανατιμησεις στα φαρμακα, αναφερθηκε ο κυβερνητικος, λεγοντας οτι υπηρξε επικοινωνια του κ. Πεπονη με τον κ. Χρυσοχοιδη και οι δυο υπουργοι συμφωνουν οτι υπαρχει αναγκη για συστηματικη επικοινωνια και συνεννοηση μεταξυ των δυο υπουργειων σε κυβερνητικο επιπεδο και οχι μονο σε υπηρεσιακο.Ο κ. Ρεππας παντως διευκρινησε οτι το θεμα δεν ειναι της αρμοδιοτητας του υπουργου Υγειας και τονισε οτι τις αποφασεις για τις τιμες τις λαμβανει το υπουργειο Εμποριου.

Η ελληνικη οικονομια δεν προσφερεται για κινδυνολογια και προσωπικες επιθεσεις, δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, με αφορμη συνεντευξη του προεδρου του Συνασπισμου Νικου Κωνσταντοπουλου. Εντρομος ο κ. Κωνσταντοπουλος για τη θετικη απηχηση του ΠΑΣΟΚ στο χωρο του Συνασπισμου καταφευγει σε χαμηλου επιπεδου προσωπικες επιθεσεις, προσπαθωντας να συγκαλυψει την ουσιαστικη ανυπαρξια πολιτικης του κομματος του για την οικονομια, τονιζει ο κ. Παπαντωνιου και προσθετει οτι η ελληνικη οικονομια εχει μπει σε σταθερη πορεια αναπτυξης και η απορροφητικοτητα των κοινοτικων κονδυλιων το 1996 σημειωνει εντυπωσιακη επιταχυνση χαρη σε σειρα ενεργειων της κυβερνησης. Απαντωντας ο κ. Νικο Κωσταντοπουλος δηλωσε οτι επι της ουσιας της κριτικης μου στην ανακοινωση του υπουργου υπαρχει ενοχη σιωπη και απελπισμενη προσπαθεια μετατοπισης του προβληματος.

Για πληρη στασιμοτητα στο Σκοπιανο, εκανε λογο απο τα Χανια οπου βρισκεται, ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινος Μητσοτακης. Ειπε επισης οτι το θεμα οδηγειται σε αποτυχια και πως την υστατη ωρα η κυβερνηση πρεπει να αποκτησει υπευθυνοτητα και ειλικρινεια. Να πει, τονισε, επιτελους την αληθεια στον ελληνικο λαο και αναλογως να ενεργησει.

Το θεμα της ταφης του εκπτωτου Μητροπολιτη Θεολογου στη Λαρισα συζητησαν σημερα οι Συνοδικοι Μητροπολιτες υπο την Προεδρια του Αρχιεπισκοπου Σεραφειμ. Στον εκλιποντα ιεραρχη ειχε επιβληθει το επιτιμιο της ακοινωνησιας, γεγονος που δεν επιτρεπει την ταφη συμφωνα με την εκκλησιαστικη ταξη. Οι αρχιερεις αποφασισαν να γινουν ολα κατα τα εκκλησιαστικως οριζομενα και οπως αρμοζουν σε Αρχιερεα. Ωστοσο, δεν αρθηκε το επιτιμιο της ακοινωνισιας. Σε ερωτηση αν εκπροσωπηθει η συνοδος στην κηδεια, ο Μητροπλιτης κ. Προκοπιος ειπε οτι αυτο δεν συνεζητηθη, αλλα κατα την αποψη του η αποφαση της συνοδου, ανοιγει τον δρομο για τον καθε επιθυμουντα να παραστει. Η σορος του εκλιποντος εκτιθεται σε λαικο προσκυνημα στο Μητροπολιτικο ναο του Αγιου Αχιλλειου στη Λαρισα. Αυριο θα ψαλει η νεκρωσιμη ακολουθια και στη συνεχεια ο Θεολογος θα ταφει στο Μοναστηρι της Θεοτοκου στο Στομιον.

Η Βουλη των Ελληνων στο πλαισιο των πολιτιστικων δραστηριοτητων της προωθει ειδικη εκδοση του Επιταφιου του Περικλη στη νεα Ελληνικη την Αγγλικη, Γαλλικη και Γερμανικη γλωσσα, προοριζομενη κυριως για ξενα Κοινοβουλια και προσωπικοτητες. Η εκδοση θα κυκλοφορησει σε 54. 000 αντιτυπα. Θα περιεχει τα κειμενα αρχαιο και μεταφραση κατα περιπτωση, ενω στο πανω μερος των σελιδων θα εικονιζεται σε συνεχη ροη, θεμα με τη ζωφορο του Παρθενωνα.

Προφυλακιστηκε με ομοφωνη αποφαση του εισαγγελεα και της ανακριτριας Σερρων ο οδηγος ταξι, ο οποιος συμφωνα με τη διαπιστωση του ιατροδικαστη βιασε την 13χρονη κορη του. Ο ταξιτζης μεταφερθηκε στις φυλακες Διαβατων Θεσσαλονικης, κατω απο αυστηρα μετρα ασφαλειας, προκειμενου να γλυτωσει το λιντσαρισμα συγγενων του αλλα και κατοικων των Σερρων.

Απαγχονισμενος βρεθηκε το πρωι σε στρατοπεδο της Καλαματας ο στρατιωτης Πεζικου, Δημητρης Τσιπλης του Παναγιωτη, 19 ετων. Συμφωνα με ανακοινωση του Γενικου Επιτελειου Στρατου, ο στρατιωτης, λογω ψυχολογικων προβληματων βρισκοταν υπο παρακολουθηση σε ειδικο χωρο του στρατοπεδου, προκειμενου σημερα να διακομισθει στο 414 στρατιωτικο νοσοκομειο.

Τον εισοδηματια γεωργο-κτηνοτροφο Γεωργιο Αλεξοπουλο 49 χρονων, συνελαβε η Αστυνομια γιατι στην κατοχη του ειχε δυο χαυλιοδοντες οι οποιοι χρονολογουνται απο την προχειρη εξεταση που εγινε οτι ειναι ηλικιας ενος εκατομμυριου χρονων. Ο Αλεξοπουλος θα οδηγηθει στον Εισαγγελεα ενω οι χαυλιοδοντες θα εξετασθουν απο ειδικους για να προσδιοριστει η ακριβης ηλικια τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον αστερισμο της διακρισης βρισκεται πλεον ενας ακομη Ελληνας αθλητης στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, ο Κωστας Γκατσιουδης. Ο πρωταθλητης μας στον ακοντισμο προκριθηκε στον τελικο των Ολυμπιακων Αγωνων, που θα αρχισει στις 2 τα ξημερωματα Κυριακης, αφου με την πρωτη προσπαθεια του πετυχε βολη 87. 12μ. , ενω το οριο ηταν 83μ. Η επιδοση του πρωταθλητη μας αποτελει νεο πανελληνιο ρεκορ, ενω η παλια επιδοση ηταν δικη του 86. 82 και την ειχε σημειωσει στα Χανια, στις 8 Ιουνιου.

Ελπιδες για διακριση μετεχοντας στους τελικους των αγωνισματων τους, και η πρωταθλητρια του υψους Νικη Μπακογιαννη, που αγωνιζεται αυριο, ενω η Νικη Ξανθου και η Βουλα Πατουλιδου, θα συμμετασχουν στον τελικο του μηκους μετα τα μεσανυχτα. Αυριο, η εθνικη ομαδα μπασκετ των ανδρων διεκδικει την πεμπτη θεση στην τελικη καταταξη των αγωνων αντιμετωπιζοντας την ομαδα της Βραζιλιας.

Η Ελλαδα, με την παρουσια και του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωνστανινου Στεφανοπουλου, θα τιμησει με τον καλυτερο τροπο τους Ολυμπιονικες της στην Ατλαντα, με την μεγαλοπρεπη υποδοχη και την λαμπρη εκδηλωση της Τριτης 6 Αυγουστου, στο Καλλιμαρμαρο Σταδιο. Η Επιτροπη Ολυμπιακων Αγωνων, η Γενικη Γραμματεια Αθλητισμου και ο Δημος Αθηναιων ανακοινωσαν σημερα το επισημο προγραμμα υποδοχης των Ολυμπιονικων, ενω το αεροσκαφος που θα τους φερει απο την Ατλαντα, προκειται ν' αφιχθει στον Ανατολικο αερολιμενα την Τριτη, στις 18. 00.

Με τιμες ηρωων θα υποδεχθει η Θεσσαλονικη τους Ολυμπιονικες της, την Τεταρτη 7 Αυγουστου. Επικεφαλης της αντιπροσωπειας που θα προυπαντησει στο αεροδρομιο τον χρυσο Ολυμπιονικη Γιαννη Μελισανιδη, τον ασημενιο Βαλεριο Λεωνιδη, τον Παυλο Σαλτσιδη, τα παιδια της γυμναστικης και ολους τους αθλητες που συμετειχαν στους Αγωνες της Ατλαντα, θα ειναι ο Δημαρχος της Θεσσαλονικης, Κωνσταντινος Κοσμοπουλος. Ακομη, μετα απο προταση του κ. Κοσμοπουλου, ο Δημος Θεσσαλονικης προγραμματιζει μεγαλη εκδηλωση , που θα πραγματοποιηθει σε καταλληλο χωρο τον Σεπτεμβριο για να απονειμει χρυσα μεταλλια σε ολους τους Ελληνες Ολυμπιονικες με την συμμετοχη των Θεσσαλονικεων.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το αγοραστικο ενδιαφερον που επικρατησε στα τελευταια λεπτα για μετοχες των τραπεζων, οδηγησε το Γενικο Δεικτη Τιμων σε ανοδο 0,26%, κλεινοντας στις 884,51 μοναδες. Σε εβδομαδιαια βαση ο Γενικος Δεικτης, σημειωσε οριακη υποχωρηση σε ποσοστο 0,09%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 4,9 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες ανοδος 1,12%, Ασφαλειες ανοδος 0,09%, Ληζιγνκ πτωση 0,62%, Επενδυσεις πτωση 0,05%, Κατασκευες ανοδος 0,27%, Βιομηχανιες πτωση 0,33%, Διαφορες πτωση 0,82%, Συμμετοχων πτωση 0,93%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε κατα 0,34%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ενισχυση των βοριαδων θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου που προβλεπεται σχεδον αιθριος για ολη τη χωρα. Το απογευμα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θ'αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις ενω η θερμοκρασια θα κυμανθει στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα 20 με 35 βαθμους ενω στα νησια του Αιγαιου 22 με 30 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο, βορειους ανεμους και θερμοκρασια 21 με 34 και 20 με 32
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 3 August 1996 - 10:41:04