Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 08)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Απολυτη σιωπη απο την Αγκυρα για το εγγραφο του τουρκικου στρατου με το οποιο διεκδικουνται ελληνικα νησια.
  • Αυτη η μορφη της τουρκικης προκλητικοτητας δεν μας ειναι αγνωστη δηλωνει ο Γερασιμος Αρσενης και τονιζει οτι απαιτειται σταθεροτητα και ισχυρες ενοπλες δυναμεις.
  • Δημιουργια εθνικου ταμειου για τις Ενοπλες Δυναμεις ζητα η Πολιτικη Ανοιξη. Συγκληση Συμβουλιου Αρχηγων προτεινει ο Νικος Κωνσταντοπουλος.
  • Την επεμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασια της Αγιας Σοφιας ζητησε με επιστολη του ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος.
  • Θετικα σχολια στο γιουγκοσλαβικο Τυπο για τη μεσολαβηση Σημιτη στην προετοιμασια της συναντησης Μιλοσεβιτς - Τουτζμαν.
  • Διασκεψη τυπου Ντειτον στις αρχες του 1997 για το Κυπριακο προωθειται συμφωνα με το Ροιτερ. Καμια βολιδοσκοπηση δεν εχει γινει δηλωνει η Λευκωσια.
  • Στην Κυπρο κατευθυνονται οι μοτοσικλετιστες που θα διαδηλωσουν στην πρασινη γραμμη της Λευκωσιας.
  • Οι 39 βαθμοι που επικρατησαν σημερα στην Αθηνα δημιουργησαν αποπνικτικη ατμοσφαιρα στην πρωτευουσα.
  • Αρχισε η συζητηση του νομοσχεδιου για το νεο μισθολογιο των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας.
  • 27χρονος ανακρινεται για την εξαφανιση συγγενων του.
  • Για τα προβληματα του Εβρου και ιδιαιτερα της κτηνοτροφιας ενημερωνεται ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Επιμενει ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος στην επαναφορα λειτουργιας του ωραριου στα βενζιναδικα.
  • Προκαταρκτικη εξεταση θα διενεργηθει για τις καταγγελιες Τζουμακα.
  • Στη σεισμοπληκτη Κονιτσα μεταβαινει αυριο ο προεδρος της Δημοκρατιας. Επι τοπου ηδη ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Μανωλης Λουκακης.
  • Τους 62 εφθασαν οι νεκροι και ο αριθμος τους αναμενεται να αυξηθει υστερα απο τις καταρρακτωδεις βροχες στη Βιεσκα των Ισπανικων Πυρηναιων.
  • Οι αυτονομιστες ανταρτες ελεγχουν την πρωτευουσα της Τσετσενιας, Γκροσνι.
  • Η Ευρωπαικη Ενωση ζητησε την αμεση υιοθετηση του Σχεδιου Συνθηκης για την απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων.
  • Ανοιχτο το ενδεχομενο αναβολης αλλα και ματαιωσης των ποδοσφαιρικων πρωταθληματων αφηνει η ΕΠΑΕ.
  • Πεθανε απο ανακοπη καρδιας ο παλιος τερματοφυλακας του Παναθηναικου Νικος Βαλιανος.
  • Ανοδος 0,01% στο Χρηματιστηριο.
  • Η βαθμιαια πτωση της θερμοκρασιας και η σταδιακη επικρατηση των βοριαδων θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου.Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 18 μεχρι 37 βαθμους Κελσιου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σιγη ιχθυος τηρει η Τουρκια, παρα την εντονη αντιδραση της Αθηνας, στη δημοσιοποιηση εγγραφου του τουρκικου στρατου, με το οποιο διεκδικουνται περιπου εκατο ελληνικα νησια. Η κυβερνηση χαρακτηρισε εξωφρενικο το εγγραφο και καλεσε την Τουρκια να αποκηρυξει το εγγραφο. Μεχρι στιγμης δεν υπαρχει καμια αντιδραση απο την Αγκυρα. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνης, Γερασιμος Αρσενης, δηλωσε σημερα οτι αυτη η μορφη της τουρκικης προκλητικοτητας δεν μας ειναι αγνωστη και προσθεσε οτι απαιτειται σταθεροτητα στις θεσεις μας και ισχυρες ενοπλες δυναμεις. Εντος ηταν χθες και οι αντιδρασεις των κομματων της αντιπολιτευσης. Η Πολιτικη Ανοιξη επανεφερε την προταση της για την δημιουργια εθνικου ταμειου για τις ενοπλες δυναμεις, ωστε να ενισχυθει η αμυντικη θωρακιση, χωρις προσθετες φορολογικες επιβαρυνσεις. Ο Προεδρος του Συνασπισμου ζητησε σημερα να συγκληθει το συμβουλιο των πολιτικων αρχηγων και καλεσε την κυβερνηση να αφησει την πολιτικη του παρασκηνιου και να προχωρησει σε διπλωματικες πρωτοβουλιες που θα οδηγησουν την Τουρκια σε απομονωση.

Την αποτελεσματικη επεμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασια της Αγιας Σοφιας στην Κωνσταντινουπολη ζητησε με επιστολη του στον γενικο διευθυντη Φεντερικο Μαγιορ ο υπουργος Πολιτισμου. Ο κ. Μπενος τονιζει οτι το κορυφαιο αυτο μνημειο της πολιτιστικης κληρονομιας κινδυνευει με την μετατροπη του σε μουσουλμανικο τεμενος να χασει τον μνημειακο και μουσειακο του χαρακτηρα. Στην επιστολη ο κ. Μπενος αναφερεται ακομα στον κινδυνο διακοπης των εργασιων που ειναι περισσοτερο απο αναγκαιες για την διασωση του μνημειου. Τελος, υπογραμμιζει οτι η απευκταια μετατροπη του σε μουσουλμανικο τεμενος θα εχει ως αναποφευκτο αποτελεσμα την αποκρυψη των χριστιανικων ψηφιδωτων παραστασεων, επεμβαση που αντικειται σε ουσιωδεις κανονες της συμβασης για την προστασια της παγκοσμιας πολιτιστικης κληρονομιας.

Το ταξιδι που θα πραγματοποιησει στο Ιραν το Σαββατοκυριακο ο τουρκος πρωθυπουργος Νετζμετιν Ερμπακαν θα θεσει σε δοκιμασια την πολιτικη των Ηνωμενων Πολιτειων να επιβαλουν κυρωσεις στις χωρες που θα επενδυσουν στην ισλαμικη αυτη δημοκρατια. Η Τουρκια θα αγορασει φυσικο αεριο απο τη χωρα αυτη, μολις μια εβδομαδα μετα την αναγγελια του προεδρου Κλιντον οτι το Ιραν και η Λιβυη υποκινουν τη διεθνη τρομοκρατια, και την υπογραφη νομοσχεδιου Αματο με το οποιο τιμωρουνται οι ξενοι επενδυτες στον ενεργειακο τομεα των δυο αυτων χωρων.

Θετικα ειναι τα σχολια του Γιουγκοσλαβικου Τυπου για την ελληνικη μεσολαβηση για την προετοιμασια της χθεσινης συναντησης των Προεδρων της Σερβιας και της Κροατιας, Μιλοσεβιτς και Τουτζμαν στην Αθηνα. Οι εφημεριδες υπογραμμιζουν οτι το μεγαλο βημα που εγινε στην Αθηνα ειναι η αποφαση για αλληλοαναγνωριση των δυο χωρων και συναψη διπλωματικων σχεσεων σε επιπεδο πρεσβευτων, στις 23 Αυγουστου οταν θα επισκεφθει το Βελιγραδιο υπουργος Εξωτερικων της Κροατιας Ματε Γκρανιτς. Επισης, σημειωνουν τη αποφαση για ασφαλη επιστροφη των Σερβων προσφυγων στην Κροατια και την ετοιμοτητα που εξεφρασαν οι δυο πλευρες για περαιτερω αναπτυξη των σχεσεων στον οικονομικο τομεα. Ο Προεδρος της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς που ευχαριστησε με δηλωση του στην κρατικη τηλεοραση της Σερβιας και το ειδησεογραφικο πρακτορειο ``Τανγιουγκ`` τον Ελληνα Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη για την φιλοξενια που τους προσφερε ανεφερε οτι στην Αθηνα εγινε ενα μεγαλο βημα για την εξομαλυνση των σχεσεων μεταξυ των δυο χωρων. Ο υπουργος Εξωτερικων της Κροατιας Ματε Γκρανιτς, ανεφερε οτι στην Αθηνα υπηρξε η μεγαλυτερη προσεγγιση στα εκκρεμη ζητηματα που απασχολουν τις δυο χωρες και τονισε οτι οι δυο πλευρες ειναι πολυ κοντα στην υλοποιηση αυτων που ευχηθηκε στους δυο προεδρους ο ελληνας πρωθυπουργος

Μεσολαβητες εργαζονται για να πραγματοποιηθει μια διασκεψη τυπου Ντειτον στις αρχες του 1997 με στοχο την επιτευξη συνολικης λυσης του κυπριακου προβληματος. Στην κυπριακη κυβερνηση, ωστοσο, δεν εχει γινει καμια βολιδοσκοπηση για τετοια διασκεψη, δηλωσε οταν ρωτηθηκε σχετικα ο αναπληρωτης κυβερνητικος εκπροσωπος Σπυρος Αροτης, προσθετοντας οτι εκεινο που θα πρεπει να προηγηθει οποιωνδηποτε απευθειας διαπραγματευσεων ειναι η εξευρεση κοινου εδαφους πανω στα βασικα θεματα. Οπως μεταδιδει το Πρακτορειο Ροιτερ, επικαλουμενο πηγες του ΟΗΕ, η διασκεψη θα γινει σε απομονωμενη περιοχη εκτος της Κυπρου με πληρη μυστικοτητα. Οι μεσολαβητες επιδιωκουν τη συμμετοχη στη διασκεψη του Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γλαυκου Κληριδη, ως ηγετη της ελληνοκυπριακης κοινοτητας και του Ραουφ Ντενκτας, κατι που δεν ειναι βεβαιο οτι θα συμβει. Η αποφαση να δοθει μεγαλη διπλωματικη ωθηση στο Κυπριακο, προσθετει το πρακτορειο, οφειλεται εν μερει στην αναμενομενη εναρξη των διαπραγματευσεων για ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Ο Κυπριος κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε επισης οτι ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης θα επισκεφθει την Κυπρο για να υποδεχθει στις 31 Αυγουστου, μαζι με τον Προεδρο της Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη , το αρματαγωγο Σαμος, το οποιο θα μετασχει στις πολιτιστικες εκδηλωσεις που παρουσιαζονται απο τη Θρακη μεχρι την Κυπρο. Στις 18 Αυγουστου, στην εναρξη των εκδηλωσεων στη Σαμοθρακη θα παραστει μαζι με τον κ. Αρσενη και ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης, ο οποιος θα πραγματοποιησει μονοημερη επισκεψη στην Ελλαδα για το σκοπο αυτο.

Μεσολαβητες εργαζονται για να πραγματοποιηθει μια διασκεψη τυπου Ντειτον στις αρχες του 1997 με στοχο την επιτευξη συνολικης λυσης του κυπριακου προβληματος. Στην κυπριακη κυβερνηση, ωστοσο, δεν εχει γινει καμια σχετικη βολιδοσκοπηση, δηλωσε ο Κυπριος αναπληρωτης κυβερνητικος εκπροσωπος Σπυρος Αροτης, και προσθεσε οτι των οποιωνδηποτε απευθειας διαπραγματευσεων θα πρεπει να προηγηθει η εξευρεση κοινου εδαφους πανω στα βασικα θεματα.

Στο μεταξη αναχωρουν το απογευμα απο τον Πειραια, οι Κυπριοι μοτοσυκλετιστες που ξεκινησαν απο το Βερολινο την 1η Αυγουστου και προκειται να φθασουν το Σαββατο στην Κυπρο, οπου την Κυριακη θα πραγματοποιησουν πορεια διαμαρτυριας στην πρασινη γραμμη της διχοτομημενης Λευκωσιας. Την ανησυχια τους για την πορεια, λογω των απειλων που εχει εκφρασει το κατοχικο καθεστως, εξεφρασαν τοσο τα Ηνωμενα Εθνη, οσο και οι Αμερικανοι, μεσω του πρεσβευτη τους στη Λευκωσια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τους 62 εχουν φθασει οι νεκροι και τους 180 οι τραυματιες σε καμπινγκ της πολης Βιεσκας στα ισπανικα Πυρηναια, απο τις χθεσινοβραδινες καταρρακτωδεις βροχες και πλημμυρες. Ο αριθμος αναμενεται να αυξηθει, καθως υπαρχουν πολλοι αγνοουμενοι. Η τραγωδια αυτη ειναι η χειροτερη που εχει σημειωθει στην Ισπανια απο τον Αυγουστο του 1983, οταν πλημμυρες στη Χωρα των Βασκων προκαλεσαν το θανατο 50 ανθρωπων και σοβαρες ζημιες.

Οι δυναμεις των αυτονομιστων ανταρτων ελεγχουν πληρως την τσετσενικη πρωτευουσα Γκροζνι, δηλωσε ο στρατιωτικος τους ηγετης Σαμιλ Μπασαγεφ, προσθετοντας οτι ειναι ετοιμος για διαπραγματευσεις με τη ρωσικη κυβερνηση. Ωστοσο, ο ρωσος πρωθυπουργος Βικτορ Τσερνομιρντιν εξεφρασε αμφιβολιες για την ικανοτητα των αυτονομιστων να επιλυσουν την κριση μεσω διαλογου, και ταχθηκε υπερ της ληψης σκληροτερων μετρων εναντιον τους. Η ρωσικη πλευρα ανακοινωσε οτι κατα τις συγκρουσεις σκοτωθηκαν 70 και τραυματιστηκαν περιπου 300 Ρωσοι στρατιωτες, ενω απο την πλευρα των ανταρτων οι νεκροι ξεπερασαν τους 200. Οι αυτονομιστες ανταρτες ομως ανεβαζουν σε 300 τους νεκρους Ρωσους στρατιωτες και σε 29 τους συλληφθεντες αιχμαλωτους. Υποστηριζουν επισης οτι εχουν καταρριψει ως τωρα ενα μαχητικο αεροπλανο και 9 ελικοπτερα, και εχουν καταστρεψει 44 θωρακισμενα οχηματα.

Η βουλευτης των Πρασινων της Γερμανιας, Αντζελικα Μπεερ, που μετεβη στην Τουρκια για να ενημερωθει για την κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων, χαρακτηριστηκε ανεπιθυμητη απο το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων. Οπως κατηγγειλε η ιδια, τουρκοι αστυνομικοι τη συνοδευαν σε ολες τις μετακινησεις της και σημειωναν το ονομα καθε ανθρωπου με τον οποιον ερχοταν σε επαφη, τους οποιους στη συνεχεια απειλουσαν. Το να γραφεις ενα γερμανο βουλευτη στη μαυρη λιστα αποτελει προσβολη για τη γερμανικη κυβερνηση, δηλωσε η κ. Μπεερ, προσθετοντας οτι θα ζητησει απο τον υπουργο Εξωτερικων Κλαους Κινκελ να λαβει θεση.

Πολυ σημαντικη εξελιξη χαρακτηρισε η Ευρωπαικη Επιτροπη την επικειμενη αμοιβαια αναγνωριση Γιουγκοσλαβιας-Κροατιας, που επιτευχθηκε κατα τη συναντηση Μιλοσεβιτς - Τουτζμαν στη Βουλιαγμενη με ελληνικη διαμεσολαβηση. Θετικα ειναι και τα σχολια του Γιουγκοσλαβικου Τυπου σχετικα με την πρωτοβουλια του ελληνα πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη για την προετοιμασια της χθεσινης συναντησης.

Η Ευρωπαικη Επιτροπη ενεκρινε την κυκλοφορια στις 15 χωρες-μελη της Ενωσης του φαρμακου ΕΠΙΒΙΡ εναντιον του ΑΙΔΣ, Συμφωνα με τη φαρμακευτικη εταιρεια Γκλαχο Γελκαμ που παρηγαγε το φαρμακο, η ταυτοχρονη χρηση του Επιβιρ με το γνωστο φαρμακο κατα του ΑΙΔΣ, ΑΖΤ, αυξανει σημαντικα τον αριθμο αντισωματων στον ανθρωπινο οργανισμο, μειωνοντας το ρυθμο της προοδους της νοσου.

Με την κατηγορια της αποπειρας δολοφονιας κατα του Τουρκου Προεδρου προσαγεται σημερα σε δικη ισλαμιστης, ο οποιος σημαδεψε με πιστολι τον Σουλειμαν Ντεμιρελ, τον περασμενο Μαιο, κατα τα εγκαινια εμπορικου κεντρου στην πολη Ιζμιτ, αλλα εξουδετερωθηκε αμεσως απο τη φρουρα του Προεδρου. Οι συνηγοροι του δραστη, τονισαν πως ο πελατης τους εχει ιστορικο ψυχικων διαταραχων.

Επτα ατομα τραυματιστηκαν, στις 12 το μεσημερι, απο εκρηξη βομβας σε καφενειο στο κεντρο του Αλγεριου. Τις τελευταιες εβδομαδες, οι ισλαμικες οργανωσεις εχουν πολλαπλασιασει τις επιθεσεις τους και εχουν περιλαβει στους στοχους τους καφενεια και εστιατορια.

Η Ευρωπαικη Ενωση ζητησε σημερα την αμεση υιοθετηση του σχεδιου της συνθηκης για την πληρη απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων απο τη διασκεψη της Γενευης, ωστε να καταστει δυνατη η υπογραφη της κατα την εναρξη της γενικης συνελευσης των Ηνωμενων Εθνων το φθινοπωρο.

Ο τυφωνας Χερμπ, που επληξε την Ταιβαν την περασμενη εβδομαδα, εγινε αιτια να χασουν την ζωη τους 45 ατομα και να προκληθουν ζημιες εκατομμυριων δολλαριων στην χειροτερη φυσικη καταστροφη που επληξε τη χωρα τα 40 τελευταια χρονια. Ο ιδιος τυφωνας περασε και απο την επαρχια Φουτζιαν της Κινας, με αποτελεσμα να χασουν την ζωη τους δεκαδες ατομα. Στα τελη Ιουλιου αλλος τυφωνας, ο Γκλορια ειχε πληξει παλι την Ταιβαν, με αποτελεσμα να χασουν την ζωη τους τρια ακομη ατομα, ενω στις Φιλιππινες, απο οπου επισης περασε ο τυφωνας, οι νεκροι εφθασαν τους 39.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποπνικτικη ηταν σημερα η ατμοσφαιρα στην Αθηνα λογω του νεφους και της ζεστης. Οι τιμες των ρυπων ξεπερασαν το οριο επιφυλακης, ενω το διοξειδιο του αζωτου εφθασε στην οδο Πατησιων τα 294 μικρογραμμαρια ανα κυβικο μετρο αερα και στην Αθηνας τα 234. Το μεσημερι το θερμομετρο εφθασε τους 39 βαθμους, ενω υψηλες θερμοκρασιες επικρατουν σε πολλες περιοχες της χωρας. Η θερμοκρασια θα πεσει απο το βραδυ ενω αναμενονται νεφωσεις στα ηπειρωτικα, με σποραδικες βροχες η καταιγιδες.

Αρχισε να συζητειται στην αρμοδια επιτροπη της βουλης το νομοσχεδιο για το νεο μισθολογιο των στελεχων των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας. Ο εισηγητης του ΠΑΣΟΚ, κ. Δαμιανιδης, ειπε οτι ο μηνιαιος βασικος μισθος ολων των βαθμων της κλιμακας της ιεραρχιας των στελεχων των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας, με τις νεες διαταξεις του νομοσχεδιου, καθοριζεται με βαση το μηνιαιο βασικο μισθο του βαθμου του Ανθυπολοχαγου που οριζεται σε 168. 000 δρχ απο 1 Ιανουαριου 1997 σε 175. 000 δρχ απο 1/1/1998 και σε 178. 000 δρχ απο 1 Ιουλιου 1998. Εμπαιγμο χαρακτηρισε το νεο μισθολογιο ο εισηγητης της ΝΔ, κ. Σπηλιωτοπουλος και ζητησε απο την κυβερνηση να αποσυρει το νομοσχεδιο. Κατα του νομοσχεδιου ταχθηκε ο εκπροσωπος του ΚΚΕ, κ. Κορακας, ο οποιος ζητησε να αποσυρθει ενω επιφυλαχθηκε να τοποθετηθει ο εκπροσωπος της ΠΟΛ. ΑΝ. κ. Γιωτας, λεγοντας οτι το νομοσχεδιο εισαγεται σε μια κρισιμη στιγμη για τη χωρα με τις τουρκικες προκλησεις να κλιμακωνονται καθημερινα.Ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνης, κ. Κουρης, απαντωντας σε κριτικη που ασκηθηκε, ανεφερε οτι μπορει το νομοσχεδιο να μην ικανοποιει ολες τις αναγκες, αποτελει ομως ενα συγκερασμο του επιθυμητου και του εφικτου.

Ενας 27χρονος ψυχοπαθης ανακρινεται απο τις αστυνομικες αρχες για την περιεργη εξαφανιση απο τις 19 Ιουλιου μιας πενταμελους οκογενειας στη Θασο. Ο Θεοφιλος Σεχιδης εντοπισθηκε σημερα στη Θεσσαλονικη και μεταφερθηκε στην Καβαλα οπου καλειται να δωσει εξηγησεις για την τριμηνη απουσια απο το σπιτι τους στο Λικινα Θασου του πατερα του, της μητερας του, της αδελφης του, της γιαγιας κι ενος θειου του. Ο Σεχιδης ανακρινεται μετα την καταγγελια που εκαναν γειτονες του για την αδικαιολογητη απουσια της οικογενειας του, αλλα και την περιεργη συμπεριφορα του στο θεμα αυτο.

Το νομο Εβρου επισκεπτεται ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και ενημερωνεται για τα προβληματα που προκαλεσε στην κτηνοτροφια της περιοχης ο αφθωδης πυρετος. Με δηλωσεις του ζητησε να ληφθουν αμεσα μετρα για την αντιμετωπιση της καταστασης. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας τονισε οτι ο πρωτογενης τομεας, ιδιαιτερα ς`αυτες τις ακριτικες περιοχες ειναι κατ`εξοχην εθνικο θεμα και το αντιμετωπιζουμε στην εθνικη του βαση. Γιατι προσθεσε ο κινδυνος εξ`ανατολων δεν υπαρχει μονο απο τα οπλα αλλα και απο την εγκαταλειψη της παραμεθοριου περιοχης. Ο κ. Εβερτ ενημερωθηκε απο κλιμακιο κτηνιατρων ενω επισκεφθηκε στη συνεχεια τις πληγεισες περιοχες Φερων, Διδυμοτειχου και Ορεστιαδας, οπου συναντηθηκε με εκπροσωπους των κτηνοτροφων. Το μεσημερι, παρεστει σε ευρεια συσκεψη στη νομαρχια Εβρου.

Επιμενει ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος στην επαναφορα του ωραριου λειτουργιας των βενζινακδικων. Ο κ. Γιαννοπουλος δηλωσε οτι το με το πρωτο νομοσχεδιο του υπουργειου Εργασιας θα φερει τροπολογια που θα κατοχυρωνει τις ωρες λειτουργιας των πρατηριων υγρων καυσιμων. Τελος, ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων επιβεβαιωσε πληροφοριες, για τη μετατροπη του ΟΓΑ σε ασφαλιστικο φορεα των αγροτων και χορηγηση συνταξεων απο 147. 800 δρχ εως 260. 000 δρχ το μηνα.

Προκαταρκτικη εξεταση θα διενεργησει ο εισαγγελεας Πρωτοδικων Αθηνας, Ευαγγελος Τασσαλιας, για τις καταγγελιες του υπουργου Γεωργιας, Στεφανου Τζουμακα. Ο εισαγγελικος λειτουργος θα διερευνησει το βασιμο των καταγγελιων σχετικα με οικονομικες και διαχειριστικες ατασθαλιες στους οργανισμους βαμβακος και καπνου, προκειμενου να αποδοθουν οι ποινικες ευθυνες. Ο κ. Τζουμακας εχει προχωρησει στην αντικατασταση των υπευθυνων των δυο οργανισμων ενω προωθει την αναδιαρθρωση της υπηρεσιας που διαχειριζεται κοινοτικα κονδυλια.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, θα μεταβει αυριο στην Κονιτσα οπου θα επισκεφθει την πληγεισα απο το σεισμο περιοχη. Σημερα στην περιοχη μετεβη ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Μανωλης Λουκακης, επικεφαλης κλιμακιου υπηρεσιακων παραγοντων για να συντονισουν το εργο αποκαταστασης των ζημιων.

Μετρα στηριξης των εργαζομενων και των ανεργων, συζητησαν ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος και ο προεδρος του Συνασπισμου. Μετα την συναντηση ο κ. Κωνσταντοπουλος, δηλωσε οτι το το ελλειμμα κοινωνικης πολιτικης ειναι σημερα ορατο. Το πρωι ο κ. Κωνσταντοπουλος συναντηθηκε με το προεδρειο της ΓΣΕΕ, με αφορμη το νεο κυμα αποβιομηχανοποιησης της χωρσα, μετα το κλεισιμο του εργοστασιου της ΓΟΟΔ ΥΕΑΡ, καταγγελοντας την κυβερνηση για απραξια. Επισης, ταχθηκε υπερ των προγραμματικων συμφωνιων για τη στηριξη της εγχωριας βιομηχανιας.

Στον εισαγγελεα Πατρων θα οδηγηθουν δυο αστυνομικοι της Ασφαλειας, οι οποιοι συνεληφθησαν μετα απο καταγγελια ελληνοαμερικανου οτι κατακρατησαν παρανομα δυομισυ περιπου χιλιαδες δολαρια. Οι αστυνομικοι Θεοδωρος Γκολονης 45 ετων και Λαζαρος Ανθιμος, εκαναν ελεγχο στο Γιωργο Σκλαβενιτη, 46 ετων, στο Καζινο του Ριο καθως θεωρηθηκε υποπτος για κατοχη πλαστων δολαριων. Στη συνεχεια αποδειχθηκε οτι τα χαρτονομισματα ηταν νομιμα, αλλα ο Σκλαβενιτης κατηγγειλε στην αστυνομια οτι οι αστυνομικοι κατακρατησαν τα δολαρια.

Αποδεκτη εγινε απο τον Πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων, η παραιτηση του Γενικου Γραμματεα Αποδημου Ελληνισμου Γιαννη Πανουση. Συμφωνα με προσφατη γνωμοδοτηση του Νομικου Συμβουλιου του κρατους, ο κ. Πανουσης δεν μπορουσε να κατεχει ταυτοχρονως τις θεσεις του Γενικου Γραμματεα Αποδημου Ελληνισμου και του Πρυτανη του Δημοκριτειου Πανεπιστημιου Θρακης. Κατοπιν αυτου, ο κ. Πανουσης επεξελε να διατηρησει τη θεση του Πρυτανη στο Πανεπιστημιο.

Τριαντα Κουρδοι λαθρομεταναστες βρεθηκαν μεσα στη νταλικα που ειχε επιβιβασθει απο το λιμανι της Πατρας στο επιβατικο πλοιο ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ-2 με προορισμο την Αγκωνα της Ιταλιας. Η νταλικα , που οδηγο ειχε το Γιαννη Ρωμα 38 χρονων, εντοπισθηκε και ερευνηθηκε απο τους αξιωματικους του πλοιου, οι οποιοι και ειδοποιησαν το λιμεναρχειο Πατρας, αφου το ``ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ`` ειχε αποπλευσει και βρισκοταν εν πλω. Ετσι δοθηκε εντολη στον πλοιαρχο να εκτελεσει κανονικα το δρομολογιο για την Αγκωνα και στη συνεχεια να επιστρεψει μαζι με τους 30 Κουρδους και τον οδηγο στο λιμανι της Πατρας.

Ψηφισθηκε στη βουλη, η τροπολογια με την οποια δινεται ενναμηνη παραταση των αδειων λειτουργιας των τηλεοπτικων σταθμων. Την τροπολογια καταψηφισαν ολα τα κομματα της αντιπολιτευσης ενω απορριφθηκε η προταση της Νεας Δημοκρατιας, να δοθει παραταση μονο για ενα μηνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ενδεχομενο αναβολης η ακομη και ματαιωσης των ποδοσφαιρικων πρωταθληματων για τη νεα αγωνιστικη περιοδου, η οποια ως γνωστον ειναι προγραμματισμενη να ξεκινησει στις 25 Αυγουστου, ειναι πλεον ορατη, συμφωνα και με ανακοινωση της ΕΠΑΕ. Στην ανακοινωση αναφερεται οτι υπαρχει αβεβαιοτητα για την εναρξη της νεας αγωνιστικης περιοδου στην περιπτωση που δεν τακτοποιηθει το θεμα της ρυθμισης των χρεων των ΠΑΕ, ενω τονιζει χαρακτηριστικα οτι η περαιτερω καθυστερηση των καθιστα ορατο τον κινδυνο, ακομη και της ματαιωσης των πρωταθληματων της νεας περιοδου, αφου στενευουν μερα με τη μερα οι διαθεσιμες ημερομηνιες διεξαγωγης τους.

Ενα αστερι του ΝΒΑ αλλα και της Ευρωπης, τον Αμερικανο Τσαρλς Σακλεφορντ, απεκτησε για την επομενη αγωνιστικη περιοδο, η ομαδα μπασκετ του Αρη. Ο Σακλεφορντ, που περυσι αγωνιζοταν στην τουρκικη Ουλκερ, ειχε φορεσει στο παρελθον τη φανελα των Νιου Τζερσει Νετς, των Φιλαδελφεια 76ερς, των Μινεσοτα Τιμπεργουλβς απο το ΝΒΑ καθως και της ιταλικης Φονολα Καζερτα απο την Ευρωπη.

Ο Στρατος Γριβας κατεκτησε το πρωταθλημα Ελλαδος ανδρων στο σκακι, που ολοκληρωθηκε στην Πορταρια, αφου στον 9-ο και τελευταιο γυρο αναδειχθηκε ισοπαλος με τον Δημητρη Αγκνο και συγκεντρωσε 6.5 βαθμους, ενω ο Γιαννης Νικολαιδης, που ηταν επισης ισοπαλος με τον Χαριτακη, εμεινε στους 6 βαθμους και την δευτερη θεση.

Πεθανε σημερα σε ηλικια 42 ετων απο ανακοπη καρδιας, ο τεχνικος του Εθνικου Αστερα, Νικος Βαλιανος. Ο παλιος τερματοφυλακας του Παναθηναικου, αφησε την τελευταια του πνοη κατα τη διαρκεια της πρωινης προπησονης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα πληρους στασιμοτητας παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου, στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης αφου ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 873,09 μοναδες, σημειωνοντας ανεπαισθητη ανοδο 0,01%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 3,7 δισεκατομμυρια δραχμες. Η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ υποχωρησε στα χαμηλοτερα επιπεδα απο την εισαγωγη της στο Χρηματιστηριο και εκλεισε στις 3. 770 δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες ανοδος 0,49%, Ληζινγκ πτωση 0,07%, Ασφαλειες πτωση 1,58%, Επενδυσεις ανοδος 0,52%, Βιομηχανιες ανοδος 0,02%, Κατασκευων πτωση 0,82%, Συμμετοχων πτωση 0,60%, Διαφορες ανοδος 0,94% . Με απωλειες 0,86% εκλεισε ο δεικτης της παραλληλης αγορας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η βαθμιαια πτωση της θερμοκρασιας και η σταδιακη επικρατηση των βοριαδων θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Στα βορεια και τα ηπειρωτικα θ'αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και ειναι πιθανο να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 18 με 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 21 με 37 και στα νησια 24 με 36 βαθμους Κελσιου. Αιθριο αρχικα καιρο, με πιθανοτητα βροχης το απογευμα, βορειους ανεμους και θερμοκρασια 26 με 37 και 21 με 29 βαθμους αντιστοιχα θαχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 8 August 1996 - 23:49:30