Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 09)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συγκλονισμενη η κοινη γνωμη απο το πρωτοφανες εγκλημα της Θασου, με δραστη τον 24χρονο φοιτητη, Θεοφιλο Σεχιδη.
  • Ομολογησε οτι σκοτωσε με καραμπινα και στη συνεχεια τεμαχισε, τους γονεις του, την αδερφη του, τη γιαγια του και το θειο του.
  • Τα ξημερωματα βρεθηκε στη Θασο ακεφαλο πτωμα το οποιο ανηκει στο θειο του δραστη.
  • Το καθεστως Ντενκτας απειλει οτι θα πυροβολειται οποιος μοτοσυκλετιστης επιχειρησει να περασει την Κυριακη τη γραμμη αντιπαραταξης.
  • Τις επισημες θεσεις της κυβερνησης Ερμπακαν αναμενει η Αθηνα σχετικα με τις αποψεις του στρατου για τα εκατο νησια στο Αιγαιο.
  • Την πληγεισα περιοχη της Κονιτσας επισκεπτεται απο το μεσημερι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος.
  • Αυξανεται απο αυριο κατα 25% το αντιτιμο των διοδιων σε ολη τη χωρα.
  • Αυξημενη ειναι απο το πρωι η κινηση στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας.
  • Σφιγγει ο κλοιος γυρω απο τις ρωσικες δυναμεις στην πρωτευουσα Γκροζνι της Τσετσενιας.
  • Τουλαχιστον 63 ατομα εχασαν τη ζωη τους απο τις σαρωτικες πλημμυρες σε καμπινγκ στη βορεια Ισπανια.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συγκλονισμενη ειναι η κοινη γνωμη απο το πρωτοφανες εγκλημα της Θασου το οποιο ομολογησε οτι διεπραξε ο 24χρονος χρονος φοιτητης Θεοφιλος Σεχιδης. Ο δραστης ο οποιος θα οδηγηθει στις 2 το μεσημερι στον εισαγγελεα Καβαλας ομολογησε οτι δολοφονησε τον περασμενο Μαιο, με καραμπινα και στη συνεχεια τεμαχισε τους γονεις του, την αδερφη του, τη γιαγια του καθως και ενα θειο του. Στη συνεχεια οπως ειπε, μετεφερε τα πτωματα με το αυτοκινητο του με φερυ μποτ και τα πεταξε σε σκουπιδοτοπο στην Κεραμωτη της Καβαλας. Ομως, τα ξημερωματα, βρεθηκε μετα απο ερευνες ενα ακεφαλο πτωμα σε προχωρημενη σηψη κοντα στο Λιμενα Θασου και σε αποσταση 700 μετρων απο το σπιτι οπου εγινε η αποτροπαια πραξη. Το πτωμα ανηκει στο θειο του δραστη, Βασιλειο Σεχιδη, 57 χρονων. Το πρωι ο αστυνομικος διευθυντης Καβαλας δηλωσε οτι νωριτερα ο δραστης ομολογησε πως το ενα απο τα πεντε πτωματα το πεταξε στην περιοχη αυτη. Στο σκουπιδοτοπο Καβαλας, συνεχιζονται οι ερευνες απο το πρωι για τον εντοπισμο των αλλων 4 πτωματων. Νωρις το απογευμα ο Σεχιδης, θα μεταφερθει στη Θασο οπου και θα γινει η αναπαρασταση της πραξης του.

Η εξαφανιση της οικογενειας, αποκαλυφθηκε οταν η Ελενη Σεχιδη συζυγος του Βασιλη, με τον οποιο ζουσαν μονιμα στις Βρυξελλες, δηλωσε την εξαφανιση του αντρα της την 1η Αυγουστου στο Τμημα Ασφαλειας της Φλωρινας. Μετα απο σχετικες ερευνες της αστυνομιας για τον εντοπισμο του εξαφανισθεντος διαπιστωθηκε οτι παραλληλα ειχαν χαθει τα ιχνη και των αλλων τεσσαρων θυματων. Χθες το μεσημερι ο δραστης εντοπιστηκε σε διαμερισμα της οικογενειας στη Θεσσαλονικη και υστερα απο πολυωρη ανακριση ομολογησε τις αποτροπαιες πραξεις του. Σημειωνεται οτι στις 21 Ιουλιου, ο δραστης ειχε συλληφθει για παρανομη κατοχη καραμπινας και μαχαιρι. Καταδικαστηκε σε 20ημερη φυλακιση με τριετη αναστολη.

Προς την Κυπρο κατευθυνονται οι 200 μοτοσυκλετιστες οι οποιοι αναχωρησαν χθες απο τον Πειραια προκειμενου να ενωθουν με αλλους Κυπριους μοτοσυκλετιστες και την Κυριακη να πραγματοποιησουν την αντικατοχικη πορεια στην πρασινη ζωνη της Λευκωσιας. Στο νησι επικρατει ενταση καθως ο τουρκοκυπριος ηγετης Ραουφ Ντενκτας απειλησε οτι οποιος επιχειρησει να περασει τη γραμμη αντιπαραταξης θα πυροβολειται. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο Ροιτερ, στρατιωτικη πηγη στα κατεχομενα δηλωσε οτι ο τουρκικος στρατος πηρε οδηγιες να πυροβολει οποιονδηποτε περασει τα "συνορα", οπως τα ονομαζουν, του ψευδοκρατους. Παραλληλα, συνεχιζονται οι προκλητικες δηλωσεις των τουρκοκυπριων παραγοντων στα κατεχομενα. Ανησυχια για την κατασταση εξεφρασε ο εκπροσωπος της ειρηνευτικης δυναμης του ΟΗΕ στην Κυπρο, ενω θα τοποθετηθουν ισχυρες δυναμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη "νεκρη ζωνη" για να αντιμετωπιστει η κατασταση. Απο την κυπριακη πλευρα, τοσο ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, οσο και ο υπουργος Αμυνας, θα βρισκονται απο νωρις το πρωι της Κυριακης στο αρχηγειο της αστυνομιας ωστε να εχουν αμεση ενημερωση για την εξελιξη της πορειας των μοτοσυκλετιστων. Η αστυνομια και η Εθνικη Φρουρα, εχουν τεθει σε κατασταση ετοιμοτητας, ενω σε επιφυλακη εχουν τεθει τα νοσοκομεια της Λευκωσιας, της Λαρνακας και του Παραλιμνιου.

Τις επισημες θεσεις της κυβερνησης Ερμπακαν στις αποψεις του στρατιωτικου κατεστημενου της Τουρκιας για τις νησιδες και τις βραχονησιδες στο Αιγαιο, αναμενει η Αθηνα προτου προβει στα καταλληλα διαβηματα και τις σχετικες ενεργειες σε διεθνεις οργανισμους. Ηδη, η ελληνικη κυβερνηση μελετα το κειμενο και ετοιμαζει ενα πληρη φακελο με επιχειρηματα που ανατρεπουν τους τουρκικους ισχυρισμους. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης δηλωσε οτι δεν ειναι αγνωστη αυτη η μορφη προκλητικοτητας απο την Τουρκια και τονισε οτι χρειαζεται σταθεροτητα στις σχεσεις μας και ισχυρες ενοπλες δυναμεις.

Στο μεταξυ η Νεα Δημοκρατια σε σημερινη της ανακοινωση τονιζει οτι ο Υπουργος των Εξωτερικων οφειλε να ειχε καλεσει τον Τουρκο πρεσβη στην Αθηνα για να προβει σε διαβημα διαμαρτυριας καθως και να προσφυγει στους διεθνεις οργανισμους για το περιεχομενο της Εκθεσης των τουρκων στρατηγων σχετικα με το Αιγαιο. Επισης επικρινεται η κυβερνηση οτι δεν εχει προχωρησει σε καμμια ενεργεια παρα το γεγονος οτι εχουν περασει 48 ωρες απο τη γνωστοποιηση της Εκθεσης την οποια, μεχρι στιγμης, δεν εχει αποκηρυξει η Αγκυρα.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, επισκεπτεται σημερα την Κονιτσα, η οποια επληγη προσφατα απο τους σεισμους. Ο κ. Στεφανοπουλος, εφθασε το μεσημερι στα Ιωαννινα απ`οπου αναχωρησε για την Κονιτσα και ενημερωθηκε για την εκταση των ζημιων. Παραλληλα, συνεχιζεται το εργο των υποστηλωσεων στα κτιρια που υπεστησαν ζημιες ενω αναμενεται να εγκατασταθουν 300 προκατασκευασμενα σπιτια. Παραλληλα εγκριθηκε κονδυλιο υψους 150 εκατομμυριων δραχμων για την καλυψη των πρωτων αναγκων των σεισμοπαθων.

Αυξανεται απο αυριο 25% το αντιτιμο των διοδιων σε ολη τη χωρα. Ειδικοτερα, το αντιτιμο που ηταν 200 δραχμες αυξανεται στις 250 και αυτο των 400 στις 500 δραχμες.

Ιδιαιτερα αυξημενη ειναι απο το πρωι η κινηση στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας, λογω της αναχωρησης των εκδρομεων για τις καλοκαιρινες τους διακοπες. Συνολικα αναμενεται να πραγματοποιηθουν σημερα 34 ακτοπλοικα δρομολογια προς τα νησια του Αιγαιου και την Κρητη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφιγγει ο κλοιος γυρω απο τις ρωσικες δυναμεις στην πρωτευουσα Γκροζνι της Τσετσενιας. Η στρατιωτικη διοικηση των τσετσενων αυτονομιστων ανακοινωσε σημερα οτι οι ανταρτικες δυναμεις κατελαβαν το κτιριακο συγκροτημα οπου στεγαζεται η εδρα της φιλορωσικης κυβερνησης της Τσετσενιας καθως και το κτιριο του υπουργειου Εσωτερικων στο κεντρο του Γκροζνι. Οπως μετεδωσε εξαλλου, το πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ, πηγη της ρωσικης στρατιωτικης διοικησης δηλωσε οτι η κατασταση την πρωτευουσα εχει ξεφυγει απο τον ελεγχο των ομοσπονδιακων δυναμεων που ειναι περικυκλωμενες απο τους ανταρτες. Σε αλλο τηλεγραφημα του το Ιντερφαξ μεταδιδει οτι οι ανταρτες ελεγχουν το κεντρο και ολες τις κυριες οδους του Γκροζνι, τις οποιες εχουν ναρκοθετησει, προκειμενου να αποτρεψουν την προελαση των ρωσικων τεθωρακισμενων.

Την ιδια ωρα που οι μαχες στο Γκροζνι κορυφωνονται, ο Μπορις Γιελτσιν ορκισθηκε οτι θα τηρει το συνταγμα και θα προστατευει τα ανθρωπινα δικαιωματα κατα τη δευτερη τετραετη θητεια του ως προεδρος της Ρωσιας. Προσερχομενος στην τελετη της ορκωμοσιας στο Κρεμλινο ο Γιελτσιν που εχει υποστει δυο καρδιακες προσβολες τον περασμενο χρονο, εκανε την πρωτη του δημοσια εμφανιση απο τις 26 Ιουνιου. Τις τελευταιες εβδομαδες νοσηλευοταν σε θεραπευτηριο εξω απο τη Μοσχα. Σημειωνεται οτι τις επομενες ημερες ειναι πιθανον να αποσυρθει σε διακοπες.

Τουλαχιστον 63 ατομα εχασαν τη ζωη τους απο τις σαρωτικες πλημμυρες στο καμπινγκ "Λας Νιεβες" στη βορεια Ισπανια. Συμφωνα με τον τελευταιο απολογισμο που δοθηκε το πρωι στη δημοσιοτητα, ο αριθμος των αγνοουμενων, πιστευεται οτι φθανει τους 40. Εκπροσωπος εξαλλου των σωστικων συνεργειων δηλωσε οτι ο αριθμος των νεκρων που ειναι δυνατον να ανακαλυφθουν τις επομενες ωρες ειναι εξαιρετικα περιορισμενος.

Στο Βελιγραδι βρισκεται σημερα, στο πλαισιο μιας νεας αποστολης του στην πρωην Γιουγκοσλαβια, ο αμερικανος συντονιστης για το Βοσνιακο, Τζον Κορνμπλουμ, προερχομενος απο το Σεραγεβο. Σκοπος της αποστολης του στο Βελιγραδι, αποτελει η προετοιμασια της συνοδου των Προεδρων των χωρων της πρωην Γιουγκοσλαβιας, που θα πραγματοποιηθει την επομενη Τεταρτη στη Γενευη, παρουσια του αμερικανου υπουργου Εξωτερικων Ουωρεν Κριστοφερ.

Την πρωτη δημοσια συγνωμη στην ιστορια του προκειται να ζητησει συμφωνα με ολες τις ενδειξεις το ΦΒΙ, απο το Ριτσαρντ Τζιουελ, φυλακα ασφαλειας στο ολυμπιακο παρκο της Ατλαντα, τον οποιο ειχαν ατυπα συνδεσει με την εκρηξη στη διαρκεια των Ολυμπιακων Αγωνων. Οπως μετεδωσε το ΨΒΣ, το ΦΒΙ συνεχιζει τις ερευνες αλλα αν και στις επομενες μερες δεν προκυψει τιποτα ενοχοποιητικο κατα του Τζιουελ τοτε θα αναγκαστει να ζητησει συγνωμη. Εκπροσωπος του ΦΒΙ, αρνηθηκε παντως να σχολιασει την ειδηση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ελληνοαμερικανος Πιτ Σαμπρας και ο "χρυσος" Ολυμπιονικης Αντρε Αγκασι, προκριθηκαν στα προημιτελικα του διεθνους τουρνουα τενις 2,2 εκατομμυριων δολλαριων που διεξαγεται στο Μεισον του Οχαιο, αφου σημειωσαν δυσκολες νικες στον τριτο γυρο. Ο Σαμπρας, που ειναι πρωτος στην παγκοσμια καταταξη, κινδυνευσε σοβαρα με ηττα απο τον Αυστραλο Μαρκ Γουντφορντ, νουμερο 31 στον κοσμο, τον οποιο νικησε τελικα με 2-1. Ο Αγκασι, που ειναι νουμερο 7 στην παγκοσμια καταταξη, εχασε το πρωτο σετ απο τον συμπατριωτη του Αλεξ Ο'Μπραιεν, νουμερο 187 στον κοσμο, συνηλθε ομως στη συνεχεια και επικρατησε τελικα με 2-1.

Ο "εφιαλτης" των χαμενων πεναλτυ επανηλθε για το Ντιεγκο Μαραντονα. Ο διασημος Αργεντινος ποδοσφαιριστης αστοχησε για πεμπτη συνεχομενη φορα στην "εσχατη των ποινων" και ταυτοχρονα στερησε απο την Μποκα Τζουνιορς οποιαδηποτε ελπιδα για την κατακτηση του τιτλου στην Αργεντινη. Σε αγωνα για την 17-η ημερα της διοργανωσης, η δημοφιλης ομαδα του Μπουενος Αιρες αντιμετωπισε τη Ρασινγκ και εχανε με 1-0 μεχρι και 3 λεπτα πριν τη ληξη της συναντησης. Τοτε, εγινε πεναλτυ, που ανελαβε να εκτελεσει ο Μαραντονα. Ο γκολκηπερ της Ρασινγκ, ομως, απεκρουσε το σουτ κανοντας το Μαραντονα να δηλωσει μετα το ματς: "Θελω να πεθανω. Καταστραφηκα".

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η σταδιακη επικρατηση βορειων ανεμων και η βαθμιαια πτωση της θερμοκρασιας ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου. Ειδικοτερα, σημερα στη βορεια Ελλαδα επικρατουν νεφωσεις με βροχες η καταιγιδες που κατα τοπους ειναι εντονες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος αλλα το απογευμα ειναι πιθανο να σημειωθουν βροχες στα ηπειρωτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 37 και στα νησια τους 36 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται αρχικα σχεδον αιθριος καιρος αλλα τις απογευματινες ωρες στα ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και ειναι πιθανον να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες κυριως στα βορεια. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 9 August 1996 - 16:46:56