Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 16)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κηδευεται στις 6 το απογευμα στο Παραλιμνι, ο Σολωμον Σολωμου. Σε επιφυλακη εχουν τεθει οι δυναμεις στην Κυπρο.
  • Εκκληση της οικογενειας του για ψυχραιμια και να μη γινουν διαμαρτυριες που θα κοστισουν τη ζωη και ς`αλλους νεους.
  • Συνεδριαζει απο το μεσημερι εκτακτως η κυβερνητικη επιτροπη υπο την Προεδρια του Πρωθυπουργου, ο οποιος αυριο θα μεταβει στη Λευκωσια.
  • Ο Γλαυκος Κληριδης, υπογραμμισε πως η επισκεψη αυτη θα ειναι παραγωγικη και θα βοηθησει στην πορεια του εθνικου θεματος.
  • Δυο μελη του αμερικανικου Κογκρεσου, θα προβαλουν στα Ηνωμενα Εθνη τις μαγνητοταινιες με τις βαρβαροτητες των Τουρκων.
  • Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, δηλωσε απο τη Ναξο, οτι τα νησια του Αιγαιου πρεπει να αναπτυχθουν για εθνικους λογους.
  • Μεγαλες διαστασεις εχει λαβει η πετρελαιοκηλιδα που προκληθηκε στο Σαρωνικο απο αγνωστη αιτια.
  • Κανονικα διεξαγονται τα δρομολογια των επιβατηγων πλοιων, μετα την αναστολη της απεργιας των μηχανικων και των ασυρματιστων.
  • Κοντα σε επιτευξη συμφωνιας για ειρηνευση στην Τσετσενια.
  • Τρεις καθηγητες του που τον απερριψαν στη διατριβη του, σκοτωσε 36χρονος στις Ηνωμενες Πολιτειες.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεσα σε κλιμα θλιψης και οργης κηδευεται στις 6 το απογευμα, στο Παραλιμνι, ο 26χρονος Σολωμον Σολωμου, ο οποιος δολοφονηθηκε την Τεταρτη, στη Δερυνεια, απο Τουρκους στρατιωτες. Το μεσημερι εγινε νεκροψια της σορου στο νοσοκομειο Λαρνακας. Η οικογενεια του και οι φιλοι του, συνιστουν ψυχραιμια και να μην γινουν αλλες διαμαρτυριες που θα κοστισουν τη ζωη και σε αλλους νεους. Η Εθνοφρουρα και η Αστυνομια στην Κυπρο εχουν τεθει σε κατασταση επιφυλακης προκειμενου να αποτρεψουν νεα επεισοδια. Ηδη, στηθηκαν και αλλα οδοφραγματα ωστε να μην επιτραπει οποιαδηποτε πορεια προς τη νεκρη ζωνη και δημιουργηθουν νεα επεισοδια. Δρακοντεια μετρα ασφαλειας εχει λαβει και η ειρηνευτικη δυναμη των Ηνωμενων Εθνων, κατα μηκος της γραμμης αντιπαραταξης στην περιοχη της Δερυνειας. Επισης στην ιδια περιοχη εχει ενισχυσει τις θεσεις του και ο Αττιλας. Κυβερνηση και κομματα, εχουν δωσει σαφεις οδηγιες οι διαδηλωτες να μην απαντησουν σε πιθανες προκλησεις των Τουρκων. Σημερα, ο Αναπληρωτης ειδικος αντιπροσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην Κυπρο, Γουσταβ Φεισελ, εχει νεες συναντησεις με τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας, με στοχο την εκτονωση της εντασης.

Σε αποφασιστικη αντεπιθεση σε ολα τα μετωπα περνα η κυβερνηση για την επιλυση του Κυπριακου, το οποιο θα ειναι στην κορυφη της ατζεντας της εξωτερικης πολιτικης. Απο τις 12 συνεδριαζει εκτακτως υπο την Προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη, η κυβερνητικη επιτροπη και ασχολειται με την κατασταση που διαμορφωνεται μετα τις βαρβαρες δολοφονιες των δυο νεαρων ελληνοκυπριων απο τα στρατευματα κατοχης. Χθες, ο κ. Σημιτης δηλωσε οτι η απανθρωπη συμπεριφορα των Τουρκων στην Κυπρο μας προτρεπει να ενισχυσουμε τις προσπαθειες μας για την επιλυση του προβληματος με ψυχραιμια. Προειδοποιησε δε, οτι θα υποστει καταστροφη οποιος τολμησει να επιβουλευτει τα κυριαρχικα μας δικαιωματα.

Αυριο ο κ. Σημιτης συνοδευομενος απο τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο, θα μεταβει στην Κυπρο, για να συμμετασχει το απογευμα στη συνεδριαση του Εθνικου Συμβουλιου, οπου θα αξιολογηθουν ολα τα δεδομενα που αφορουν το Κυπριακο και την κατασταση οπως εχει διαμορφωθει μετα τα προσφατα γεγονοτα. Ο Προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης σε αποκλειστικη του δηλωση στο ΑΠΕ, υπογραμμισε πως η επισκεψη αυτη θα ειναι παραγωγικη και θα βοηθησει στην περαιτερω πορεια του Εθνικου Θεματος. Τονισε οτι ειναι αλλη μια αποδειξη του εντονου ενδιαφεροντος της Ελλαδας για την πορεια του εθνικου προβληματος. Το πρωι εγινε δεκτος απο τον κ. Κληριδη ο πρεσβης της Ελλαδας στην Κυπρο, Αλεξανδρος Σανδης, ο οποιος δηλωσε οτι ο κ. Σημιτης μεταφερει μηνυμα συμπαραστασης και συμπαραταξης της και ολοκληρου του ελληνικου λαου.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, χαρακτηρισε το ψευδοκρατος του Ντενκτας καθεστως ενοπλου δολοφονικης βιας και επεκρινε για ανικανοτητα τους διεθνεις οργανισμους να επιβαλουν τις αποφασεις τους. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ζητησε εκ νεου τη συγκληση των πολιτικων αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, εκανε λογο για αγεφυρωτο χασμα αναμεσα σε βαρβαρους και πολιτισμενους λαους.

Δυο μελη του αμερικανικου Κογκρεσου αναμενεται να δωσουν σημερα συνεντευξη στα Ηνωμενα Εθνη οπου θα προβαλλουν μαγνητοταινια, με τις βαρβαροτητες και τις δυο δολοφονικες επιθεσεις των τουρκων στη νεκρη ζωνη. Επισης, εντος της ημερας, η ηγεσια της ομογενειας, αναμενεται να συναντηθει με τον υφυπουργο Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων, Τζον Κορνμπλουμ και το Συμβουλο Εθνικης Ασφαλειας. Στο μεταξυ οι ομογενεις διαμαρτυρηθηκαν εντονα με διαβημα τους για την κατασταση στην Κυπρο, προς τη Μονιμη Αντιπροσωπο των ΗΠΑ, Μαντλιν Ολμπραιτ, ενω περισσοτερα απο χιλια ατομα πραγματοποιησαν εκδηλωση διαμαρτυριας, εξω απο την εδρα των Ηνωμενων Εθνων στη Νεα Υορκη. Διαμαρτυρια επισης διοργανωθηκε και εξω απο το κτιριο της μονιμης αντιπροσωπειας της Τουρκια στον ΟΗΕ. Τελος ο Προεδρος του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, Ανδρεας Αθενς, προεβη σε εντονο διαβημα διαμαρτυριας, προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον υπατο αρμοστη για τα ανθρωπινα δικαιωματα στα Ηνωμενα Εθνη.

Η Αγκυρα, συνεχισε την τακτικη των προκλησεων ενω η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ η οποια επισκεφθηκε χθες τα κατεχομενα, δηλωσε οτι οι δυναμεις θα σπαζουν τα χερια οσων πλησιαζουν την τουρκικη σημαια. Ο Ραουφ Ντενκτας δηλωσε οτι το κυπριακο μπορει να επιλυθει εαν η ελληνοκυπριακη πλευρα αποδεχθει την εγκαθιδρυση ενος ομοσπονδιακου συστηματος διακυβερνησης στο οποιο οι δυο κοινοτητες θα ειναι πολιτικως ισες. Στο μεταξυ, απορρητη εκθεση της ειρηνευτικης δυναμης στην Κυπρο, επιβεβαιωνει τη συμμετοχη μελων της ακροδεξιας οργανωσης "Γκριζοι Λυκοι" στη δολοφονια του Τασου Ισαακ την περασμενη Κυριακη.

Στη Ναξο, βρισκεται ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος συνεχιζει την περιοδεια του στις Κυκλαδες. Κατα την επισκεψη του στο Δημαρχειο, εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στην αναπτυξη των νησιων του Αιγαιου για οικονομικους αλλα κυριως για εθνικους, οπως ειπε, λογους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ηγετης των τσετσενων αυτονομιστων Ζελιμχαν Γιανταρμπιγεφ δηλωσε σημερα οτι ο νεος διαπραγματευτης της Μοσχας Αλεξαντερ Λεμπεντ εχει μεγαλες πιθανοτητες να φερει την ειρηνη στην περιοχη, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ. "Οι ειρηνευτικες προσπαθειες του Λεμπεντ ειναι αξιεπαινες και η τσετσενικη πλευρα ειναι ετοιμη να τις υποστηριξει", δηλωσε ο τσετσενος ηγετης.

Αλλα δυο πτωματα, θυματων της πτωσης του Μποινγκ 747 της ΤΩΑ, ανεσυρε χθες το αμερικανικο ναυτικο απο την θαλασσια περιοχη ανοιχτα του Λονγκ 'Αιλαντ, σχεδον ενα μηνα μετα την αεροπορικη τραγωδια. Ετσι, ο αριθμος των ανασυρθεντων πτωματων ανερχεται σε 201, ενω ο συνολικος αριθμος των επιβαινοντων στο Μποινγκ ηταν 230 ανθρωποι. Μεχρι στιγμης οι εμπειρογνωμονες δεν εχουν εξακριβωσει τα αιτια της συντριβης του αεροσκαφους, που εξερραγη εν πτησει.

Ο Πρωθυπουργος της Τουρκιας, Νετσμεντιν Ερμπαγκαν συνεχιζει την περιοδεια του σε ισλαμικες χωρες, με νεο σταθμο τη Σιγκαπουρη. Σε ομιλια του με θεμα την εξωτερικη πολιτικη της Τουρκιας, δηλωσε οτι ο ρολος της χωρας του συνισταται στην προωθηση της ειρηνης και της συνεργασιας με τις γειτονικες περιοχες. Μιλησε για το ρολο της Τουρκιας στα Βαλκανια, τον Καυκασο, την κεντρικη Ασια και τη Μεση Ανατολη, ενω δεν εκανε καμια αναφορα στην Κυπρο. Αξιωματουχοι της Σιγκαπουρης, καλεσαν την Αγκυρα να αυξησει τις επενδυσεις της στην ανατολικη Ασια, προκειμενου να ενισχυθει η στρατηγικη της θεση.

Τρια ατομα εχασαν τη ζωη τους στο Σαν Ντιεγκο των Ηνωμενων Πολιτειων, απο τις σφαιρες ενος δυσαρεστημενου απο τη βαθμολογια του, φοιτητη. Θυματα ειι νατρεις καθηγητες του, οι οποιοι τον απερριψαν κατα την παρουσιαση της μεταπτυχιακης διατριβης του. Ο 36χρονος δραστης συνεληφθη μετα την εγκληματικη πραξη στις εγκαταστασεις του Πανεπιστημιου.

Ο υποψηφιος του Αμερικανικου, Ρεπουμπλικανικου Κομματος, Μπομπ Ντοουλ, εδωσε υποσχεσεις για αποκατασταση του ηγετικου ρολου της χωρας του των υπερκερασμο των εσωτερικων προβληματων και τη συσταση ενος νεου αντιβαλλιστικου αμυντικου συστηματος.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλεισμενος στο Πειθαρχειο των δικαστικων φυλακων Κομοτηνης θα παραμεινει για οσο χρονικο διαστημα χρειασθει ο Θεοφιλος Σεχιδης, ο οποιος κατηγορειται οτι σκοτωσε πεντε μελη της οικογενειας του στη Θασο. Δυο φορες κιδυνευσε αμεσα να λιντσαρισθει απο συγκρατουμενους του, μολις εκανε την εμφανιση στο προαυλιο των φυλακων. Οι Εισαγγελεις Καβαλας και Ροδοπης εχουν δωσει εντολες στον διευθυντη των φυλακων, να φροντισει με καθε μεσο για την σωματικη ακεραιοτητα του Σεχιδη. . Στο μεταξυ, μεχρι τωρα κανενας δικηγορος δε φανηκε προθυμος να αναλαβει την υπερασπιση του Σεχιδη.

Μεγαλες διαστασεις εχει λαβει πετρελαιοκηλιδα, που προκληθηκε στο Σαρωνικο απο αγνωστη αιτια. Εχει προκληθει εκτεταμενη ρυπανση, κυριως στις ακτες της Αιγινας και της Σαλαμινας. Στις προσπαθειες απορρυπανσης συμμετεχουν τρια σκαφη του Λιμενικου Σωματος καθως και αλλα ιδιωτικα σκαφη.

Περιπολικο του λιμεναρχειου της Κερκυρας καταδιωξε τα ξημερωματα αλβανικο ταχυπλοο σκαφος, το οποιο ειχε αποπειραθει να αποβιβασει λαθρομεταναστες σε ακτη του νησιου. Απο τις προειδοποιητικες βολες, ακινητοποιηθηκε το ταχυπλοο, ενω τραυμτιστηκαν ελαφρα δυο Αλβανοι. Στο σκαφος επεβαιναν επισης αλλα τρια ατομα και ενα μωρο.

Δεν θα αντιμετωπισουν προβληματα οσοι επιστρεψουν με πλοια σημερα και αυριο απο τις διακοπες τους, καθως οι μηχανικοι και οι ασυρματιστες των επιβατηγων πλοιων ανεστειλαν τη 48ωρη απεργια που ειχαν εξαγγειλει. Τα δρομολογια των πλοιων απο και προς τα λιμανια ολης της χωρας διεξαγονται κανονικα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλικο παιχνιδι δινει αποψε ο Παναθηναικος στην Καλογρεζα με την Περουτζια. Ο αγωνας θα μεταδοθει στις 9 απο το ΣΤΑΡ.

Θεμα ωρων θεωρειται η ενταξη του Ζαρκο Πασπαλι, στη δυναμη της ομαδας μπασκετ του Ολυμπιακου. Ο Μαυροβουνιος γκαρντ ειχε χθες νεες επαφες με την ``ερυθρολευκη`` διοικηση και συμφωνα με πληροφοριες καλυφθηκε το οικονομικο χασμα που χωριζε τις δυο πλευρες. Μαλιστα συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, ο παικτης θα ταξιδεψει σημερα για την Φολγκερια, προκειμενου να ενσωματωθει με την υπολοιπη αποστολη, η οποια προετοιμαζεται στην ιταλικη πολη ενοψει των αγωνιστικων της υποχρεωσεων σε Ελλαδα και Ευρωπη.

Ο Ντιεγκο Μαραντονα δεν βρεθηκε για τριτη φορα στην καριερα του ντοπαρισμενος μετα απο ελεγχο που εγινε στην πατριδα του μετα την συμμετοχη του σε αγωνα της Μποκα Τζουνιορς, οπως ανακοινωσε στο Μπουενος Αιρες η ομοσπονδια της Αργεντινης. Η ανακοινωση αυτη διεψευσε την εντονη φημολογια συμφωνα με την οποια ο Μαραντονα ειχε κανει χρηση κοκαινης πριν υποβληθει σε ελεγχο ντομπινγκ και γι' αυτο αναχωρησε αινφιδιως απο την Αργεντινη για την Ελβετια, οπου υποβαλεται ηδη σε θεραπεια αποτοξινωσης σε ειδικη ψυχιατρικη κλινικη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα αλλα τις απογευματινες ωρες στη κεντρικη και βορεια Ελλαδα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και θα εκδηλωθουν σποραδικες βροχες και καταιγιδες στα βορεια. Τα φαινομενα πιθανον θα ειναι εντονα. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι ασθενεις και στο Αιγαιο μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια φθανει τους 31 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 37 και στα νησια τους 32 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στη βορεια Ελλαδα προβλεπονται νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με σποραδικες βροχες και καταιγιδες, κυριως τις απογευματινες ωρες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει βαθμιαια πτωση απο βορρα προς νοτο. Στην Αττικη επικρατει σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι μεχρι μετριοι ενω η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 37 βαθμους. Ο ιδιος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, αλλα το απογευμα θα συννεφιασει και το βραδυ θα σημειωθει βροχη η καταιγιδα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 16 August 1996 - 16:15:07