Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 16)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε κλιμα πενθους και οργης η κηδεια του 26χρονου Σολωμου Σολωμου. Συσσωμος ο λαος και η κυπριακη ηγεσια τον συνοδευουν στην τελευταια του κατοικια. Παρευρισκονται επισης εκπροσωποι της ελληνικης κυβερνησης και των κομματων.
  • Πεντε σφαιρες στο κεφαλι, στους πνευμονες και στην καρδια, βρεθηκαν κατα την νεκροψια.
  • Σκληρη γλωσσα Σημιτη για τα δραματικα γεγονοτα στην Κυπρο μετα την εκτακτη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης.
  • Επερριψε ευθυνες στη σταση των διεθνων οργανισμων και της Ευρωπαικης Ενωσης, τονιζοντας οτι η επιλυση του κυπριακου αποτελει αμεση προτεραιοτητα της Ελλαδας.
  • Αυριο το μεσημερι ο κ. Σημιτης θα συμμετασχει στην συνεδριαση του Εθνικου Συμβουλιου στη Λευκωσια. Ικανοποιηση της κυπριακης κυβερνησης.
  • Διαδοχικες συναντησεις Φεισελ με Ντενκτας και Κληριδη. Ανοικτο το ενδεχομενο συναντησης του κυπριου προεδρου και τουρκοκυπριου ηγετη.
  • Αυστηρη προειδοποιηση του Κωστη Στεφανοπουλου προς την Τουρκια. Τη συγκληση του συμβουλιου αρχηγων, ζητα εκ νεου ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Εθνικο συμβολαιο η θυσια των δυο παλληκαριων, δηλωνει απο την Κυπρο ο Αντωνης Σαμαρας. Να καταγγειλει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαικη Ενωση, καλει το ΚΚΕ την κυβερνηση.
  • Με λιντσαρισμα απειλησαν συγκρατουμενοι του τον Θεοφιλο Σεχιδη στις δικαστικες φυλακες Κομοτηνης.
  • Συνεχιζεται η προσπαθεια απορρυπανσης στη θαλασσια περιοχη μεταξυ Αιγινας και Σαλαμινας απο τη διαρροη πετρελαιου της Μοτορ Οιλ.
  • Αστυφυλακας τραυματισθηκε τα ξημερωματα στον Κολωνο μετα απο διαπληκτισμο με γειτονα του.
  • Την παραιτηση του ρωσου υπουργου Εσωτερικων, Κουλικοφ, ως υπευθυνου για την τραγωδια στην Τσετσενια, ζητησε ο Λεμπεντ.
  • Σε νεες επιθεσεις κατα της Τουρκιας, καλεσε τους μαχητες του ο ηγετης του Κουρδικου Κομματος ΠΚΚ, Οτσαλαν.
  • Με την ιταλικη Περουτζια αγωνιζεται στις 9 το βραδι στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας ο Παναθηναικος.
  • Ανοδος 0,04% στο Χρηματιστηριο
  • Αιθριος ο καιρος αυριο σε ολοκληρη τη χωρα. Απο 19 εως 33 βαθμους η θερμοκρασια.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλιμα πενθους και οργης κηδευτηκε στην εκκλησια του Αγιου Γεωργιου στο Παραλιμνι της Κυπρου, ο 26χρονος Σολωμος Σολωμου που δολοφονηθηκε εν ψυχρω απο τις τουρκικες κατοχικες δυναμεις. Την κηδεια παρακολουθησε συσσωμος ο κυπριακος λαος και η ηγεσια του. Στη μνημη του αγωνιστη κατατεθηκαν δεκαδες στεφανια, ενω επικηδειους εκφωνησαν μεταξυ αλλων ο δημαρχος Παραλιμνιου, ο αρχιεπισκοπος Κυπρου, ο εκπροσωπος της ελληνικης κυβερνησης Γεωργιος Πασχαλιδης, ο προεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντωνης Σαμαρας, καθως και οι εκπροσωποι της ΝΔ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμου. Προκειμενου να αποφευχθουν επεισοδια, ειχαν ληφθει δρακοντια μετρα ασφαλειας απο την κυβερνηση, ενω η οικογενεια του εκλιποντος ζητησε να μην πραγματοποιηθει πορεια των μοτοσικλετιστων. Νωρις το απογευμα ολοκληρωθηκε η νεκροψια και οπως διαπιστωσε ο ιατροδικαστης, στο σωμα του ατυχου 26χρονου βρεθηκαν πεντε σφαιρες που ειχαν πληξει το κεφαλι, την καρδια και τους πνευμονες.

Μονο με την ταυτοχρονη ενταξη Τουρκιας και Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, θα λυθει το Κυπριακο, υποστηριξε παλι η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, ζητωντας για μια ακομα φορα να επαναληφθουν οι διακοινοτικες συνομιλιες στην Κυπρο. Ειμαστε υπερ της ειρηνης, επανελαβε, αλλα δεν θα ανεχθουμε τις παραβιασεις των συνορων, τα τετελεσμενα γεγονοτα και τη βεβηλωση της τουρκικης σημαιας, επανελαβε η υπουργος. Την ιδια ωρα στην Κωνσταντινουπολη, Τουρκοι διαδηλωτες εκαψαν την ελληνικη σημαια, φωναζοντας εθνικιστικα συνθηματα. Η ομαδα των διαδηλωτων διαλυθηκε, αφου διαβαστηκε δηλωση για τα επεισοδια στην Κυπρο.

Σκληρη γλωσσα χρησιμοποιησε ο πρωθυπουργος για τα τελευταια δραματικα επεισοδια τονιζοντας οτι οι κοινες προσπαθειες Ελλαδας -Κυπρου θα συνεχισθουν μεχρι την τελικη δικαιωση. Ο κ. Σημιτης εστειλε διπλο μηνυμα προς τον Ελληνισμο της Κυπρου και τους διεθνεις οργανισμους, μετα την εκτακτη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης, οπου συζητηθηκαν οι τελευταιες εξελιξεις στην Κυπρο και ολο το πλεγμα των ελληνοτουρκικων σχεσεων. Αναφερομενος στα γεγονοτα των τελευταιων ημερων, ο πρωθυπουργος ειπε οτι επιβεβαιωνουν την αμειωτη αδιαλλαξια και προκλητικοτητα της Τουρκιας και οτι η επιλυση του Κυπριακου ειναι απολυτη προτεραιοτητα του Ελληνισμου. Τονισε ακομα οτι η στενη αμυντικη συνεργασια των δυο χωρων, οπως εκφραζεται απο το ενιαιο αμυντικο δογμα, αποτελει την εμπρακτη υλοποιηση της συμπαραταξης με την Κυπρο. Ιδιαιτερα καυστικος στις δηλωσεις του ηταν οσον αφορα τη σταση των διεθνων οργανισμων, υποστηριζοντας οτι δεν εχουν επιδειξει την απαραιτητη βουληση προκειμενου να δοθει τελος στο δραμα της Κυπρου. Ενω σε ολες τις χωρες της Ευρωπης, δηλωσε ο κ. Σημιτης, γινονται σεβαστες οι ελευθεριες της διακινησης και της επικοινωνιας, στην Κυπρο παραβιαζονται απο τις δυναμεις του Αττιλα, καθως ειναι η μοναδικη χωρα της Ευρωπης που ειναι μοιρασμενη στα δυο.

Ο κ. Σημιτης εκανε ιδιαιτερη αναφορα στην Ευρωπαικη Ενωση, λεγοντας οτι εχει ευθυνες και υποχρεωσεις, ειδικα τωρα που αρχιζει η συζητηση για την ενταξη της Κυπρου. Υπογραμμισε ωστοσο οτι η λυση στο Κυπριακο δεν μπορει παρα να αναζητηθει με διπλωματικες προσπαθειες. Σε ερωτηση αν υπαρχει ανησυχια για κλιμακωση της εντασης στη Κυπρο, ο πρωθυπουργος απαντησε οτι η κατασταση ελεγχεται και οτι οι επιθετικες εξαρσεις της Τουρκιας μπορουν να αντιμετωπιστουν με τον σωστο τροπο. Ο κ. Σημιτης αναχωρει αυριο το μεσημερι για την Κυπρο οπου θα εχει πρωτα ιδιαιτερη συναντηση με τον προεδρο Κληριδη και στη συνεχεια θα παρει μερος στη συνεδριαση του Εθνικου Συμβουλιου. Μετα τη συνεδριαση θα συναντηθει με τον Αρχιεπισκοπο Χρυσοστομο και αμεσως μετα θα επιστρεψει στην Αθηνα. Θα συνοδευεται απο τους Θεοδωρο Παγκαλο και Δημητρη Ρεππα, ενω οπως προαννηγγειλε, θα ξαναεπισκεφθει επισημα την Μεγαλονησο την 1η Οκτωβριου επικεφαλης μεγαλου κυβερνητικου κλιμακιου.

Αυστηρη προειδοποιηση προς την Τουρκια, απηυθυνε ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος ειπε επιγραμματικα οτι η Ελλαδα θα μεινει ανυποχωρητη, σταθερη και ικανη να αντιμετωπισει καθε απειλη. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, επανελαβε το αιτημα του για συγκληση του συμβουλιου αρχηγων και ζητησε απο τον πρωθυπουργο να αναλαβει πρωτοβουλια για συγκληση του συμβουλιου κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης και την προσφυγη σε διεθνεις οργανισμους, ενω τονισε οτι οποιαδηποτε καθυστερηση στην εφαρμογη του μακροπροθεσμου προγραμματος θωρακισης των Ενοπλων Δυναμεων, θα ειναι ασυγχωρητη. Πετρα στο τελμα και καμιτσια στις συνειδησεις, χαρακτηρισε τη θυσια των δυο Ελληνοκυπριων ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ Κωνσταντινος Μητσοτακης, ο οποιος μιλησε επισης για αδιαφορια των Αμερικανων προς την Κυπρο. Απο την πλευρα του, το ΚΚΕ καλεσε την κυβερνηση να καταγγειλει τις Ηνωμενες Πολιτειες και την Ευρωπαικη Ενωση, που οπως αναφερει, προσφερουν ουσιαστικη στηριξη στην Αγκυρα και στο ψευδοκρατος του Ντενκτας.

Στην Λευκωσια, η κυπριακη κυβερνηση δια του εκπροσωπου της εξεφρασε την ικανοποιηση της για τις δηλωσεις Σημιτη και την αυριανη παρουσια του στο Εθνικο Συμβουλιο, τονιζοντας οτι το γεγονος καταδεικνυει για αλλη μια φορα την συμπαρασταση της Ελλαδας προς τον αγωνιζομενο κυπριακο λαο. Ο εκπροσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουσταβ Φεισελ, πραγματοποιει διαδοχικες συναντησεις με τον Γλαυκο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας, ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννης Κασουλιδης, αφησε ανοικτο το ενδεχομενο συναντησης Κληριδη-Ντενκτας, κατι που θα συζητηθει οπως ειπε, κατα την αυριανη συνεδριαση του Εθνικου Συμβουλιου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελπιδοφορες, χαρακτηρισαν τις συνομιλιες τους για την ειρηνευση στην Τσετσενια, ο ηγετης των αυτονομιστων ανταρτων, Γιανταρμπιγεφ και ο διαπραγματευτης της Μοσχας, Αλεξαντερ Λεμπεντ. Ο Λεμπεντ ζητησε σημερα δημοσιως απο τον προεδρο Γιελτσιν να διαλεξει αναμεσα σ' αυτον και στον υπουργο Εσωτερικων Ανατολι Κουλικοφ, που κατα τον Λεμπεντ ειναι ειναι ενας απο τους κυριους υπευθυνους της τραγωδιας της Τσετσενιας. Αν οι κατηγοριες δεν αποσυρθουν επισημως, θα υποβαλω την παραιτηση μου στον Γελτσιν, ανταπαντησε ο Κουλικοφ, κατηγορωντας τον Λεμπεντ οτι διακατεχεται απο μανια εξουσιας.

Η Τουρκια εφαρμοζει νεα εξωτερικη πολιτικη που προβλεπει ενισχυση των σχεσεων με τις ισλαμικες χωρες, χωρις να παραμελει τους δεσμους με τη Δυση, δηλωσε η υπουργος Εξωτερικων Τανσου Τσιλερ, υπερασπιζομενη την υπογραφη του συμβολαιου αγορας ιρανικου φυσικου, απο τον Ερμπακαν, παρα την αντιθεση των Ηνωμενων Πολιτειων.

Ο ηγετης του Κουρδικου Εργατικου Κομματος, Πε-Κα-Κα, Αμπντουλαχ Οτζαλαν, καλεσε τους μαχητες του να αυξησουν τις επιθεσεις τους, ωστε να αναγκασουν την Τουρκια να καθησει στο τραπεζι των διαπραγματευσεων. Η δανικη κυβερνηση ερευνα την καταγγελια του Κεμαλ Κοτς, Δανου πολιτη κουρδικης καταγωγης, οτι βασανιστηκε στις τουρκικες φυλακες οπου κρατηθηκε για πεντε εβδομαδες.

Αλλος ενας Παλαιστινιος, ο 66χρονος Χαλεντ Αλχαμπελ, εχασε τη ζωη του σημερα, υστερα απο βασανιστηρια της παλαιστινιακης αστυνομιας. Συμφωνα με παλαιστινιακες οργανωσεις ανθρωπινων δικαιωματων, 7 κρατουμενοι εχουν πεθανει κατ' αυτον τον τροπο απο το Μαιο του 1994, οποτε υπεγραφησαν οι συμφωνιες για την αυτονομια. Παλαιστινιοι αξιωματουχοι ανακοινωσαν, ωστοσο, οτι ο 66χρονος αυτοκτονησε και δεν διεταξαν να διεξαχθει ερευνα για την περιπτωση του.

Επανειλημμενες αποπειρες δολοφονιας εχουν γινει εναντιον του Γιασερ Αραφατ, τις τελευταιες εβδομαδες, αποκαλυψε ο παλαιστινιος Μαχμουντ Αμπας, γνωστος και ως Αμπου Μαζεν, που υπηρξε αρχιτεκτονας των ειρηνευτικων συμφωνιων με το Ισραηλ. Η εφημεριδα Χααρετζ δημοσιευει σημερα την πληροφορια οτι αξιωματουχοι της προσωπικης φρουρας του παλαιστινιου ηγετη εχουν συλληφθει ως υποπτοι για συνωμοσια εναντιον του.

Διαψευδει ο Σαλι Μπερισα οτι η Αλβανια προτιθεται να προσαρτησει το Κοσσυφοπεδιο, επισημαινοντας ωστοσο οτι ειναι απαραιτητες οι διαπραγματευσεις μεταξυ Βελιγραδιου και της κυβερνησης του Κοσσυφοπεδιου, παρουσια τριτου μερους. Ο Ιμπραημ Ρουγκοβα, ηγετης της αλβανικης αντιπολιτευσης στο Κοσσυφοπεδιο, εξαλλου, δηλωσε οτι οι Αλβανοι της περιοχης θα αποσχουν απο τις γιουγκοσλαβικες εκλογες του Νοεμβριου.

Στροφη προς τον ισλαμικο κοσμο και αντιδραση στις πιεσεις της Δυσης για τον εκδημοκρατισμο της Αλβανιας, χαρακτηριζει η αντιπολιτευση και ο αλβανικος τυπος την αποφαση της κυβερνησης Μεξι, να ενταχθει η Αλβανια στην Ισλαμικη Διασκεψη και να στηριχθουν οι επενδυσεις των χωρων - μελων της. Παραλληλα, αγεφυρωτες φαινονται οι διαφωνιες του κυβερνωντος με τα κομματα της αντιπολιτευσης, που απερριψαν προταση να συμμετασχουν σε συνομιλιες σχετικα με τις δημοτικες εκλογες που θα διεξαχθουν στις 20 Οκτωβριου.

Η αμερικανικη πετρελαικη εταιρια Αμοκο ανακοινωσε οτι θα επενδυσει 50 εκατομμυρια δολαρια στη Βουλγαρια, για την κατασκευη δικτυου 50 πρατηριων βενζινης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προεδρος της ΝΔ, Μιλτιαδης Εβερτ, με επιστολη του προς τον υπουργο Οικονομικων ζητα να καταργηθει η αποφαση του υφυπουγου Οικονομικων Γιωργου Δρυ, με την οποια μειωνονται οι ποσοτητες των καυσιμων που παραδιδονται ατελως στα αλιευτικα σκαφη και να επανελθει σε ισχυ η προηγουμενη αποφαση. Ο κ. Εβερτ τονιζει οτι με τον τροπο αυτο θα διευκολυνθουν οι αλιεις να ασκησουν απροσκοπτα την δραστηριοτητα τους, επισημαινοντας οτι ειναι αναγκαιο την ωρα που η χωρα μας προκαλειται καθημερινα απο την Τουρκια, να ληφθουν μετρα για να κρατηθει ο ελληνισμος στις ακριτικες περιοχες του Αιγαιου και ιδιαιτερα στα νησια μας.

Κλεισμενος στο Πειθαρχειο των δικαστικων φυλακων Κομοτηνης θα παραμεινει για οσο χρονικο διαστημα χρειασθει ο δολοφονος της Θασου, Θεοφιλος Σεχιδης. Ο Σεχιδης δυο φορες κιδυνευσε αμεσα να λιντσαρισθει απο συγκρατουμενους του, μολις τολμησε να κανει την πρωτη εμφανιση στο προαυλιο των φυλακων. Αξιζει να σημειωθει οτι μεχρι στιγμης κανενας δικηγορος δε φανηκε προθυμος να αναλαβει την υπερασπιση του.

Εκτεταμενη πετρελαιοκηλιδα εντοπιστηκε χθες απο αεροσκαφος του Λιμενικου Σωματος στη θαλασσια περιοχη του Αργοσαρωνικου. Συμφωνα με τις αρχες αποτελει συνεχεια της ρυπανσης της 9ης Αυγουστου στη περιοχη των Αγιων Θεοδωρων, οπου βρισκονται τα διυλιστηρια της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Απορρυπαντικα σκαφη του λιμενικου σωματος με ειδικα μηχανηματα προσπαθουν να περιορισουν την ρυπανση.

Ενας ακομη νεος, ο 27χρονος Στελιος Σιμος απο τη Θεσσαλονικη, εχασε την ζωη του απο τα ναρκωτικα. Τον ατυχο νεο βρηκαν οι περαστικοι νεκρο κατω απο γεφυρα, που βρισκεται στην οδο Γρηγοριου Λαμπρακη, στην περιοχη της Τουμπας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδιευκρινιστες παραμενουν οι συνθηκες, κατω απο τις οποιες τραυματιστηκε τα ξημερωματα στον Κολωνο, ο αστυφυλακας, Χαραλαμπος Στελιανος και ο φιλος του, Αλεξιος Χαρδουπης. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, οι δυο φιλοι επεστρεφαν απο διασκεδαση. Η μητερα του Χαρδουπη βγηκε στο δρομο και αφου φιλονικησε μαζι τους, πηρε το πιστολι του αστυφυλακα και τους πυροβολησε. Οι δυο τραυματιες νοσηλευονται εκτος κινδυνου στον Ευαγγελισμο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τελευταιο τεστ ενοψει του επαναληπτικου αγωνα της Τεταρτης για την προκριματικη φαση του Τσαμπιονς Λιγκ κοντρα στη Ροζενμποργκ, δινει αποψε στις 9 ο Παναθηναικος που αντιμετωπιζει στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας την ιταλικη Περουτζια.

Θεμα ωρων θεωρειται η ενταξη του Ζαρκο Πασπαλι στη δυναμη της ομαδας μπασκετ του Ολυμπιακου. Ο Μαυροβουνιος γκαρντ ειχε χθες νεες επαφες με την ερυθρολευκη διοικηση και συμφωνα με πληροφοριες, καλυφθηκε το οικονομικο χασμα που χωριζε τις δυο πλευρες.

Ενα ακομη ξεκινημα για το ιστορικο παγκοσμιο ποδοσφαιρικο πρωταθλημα γινεται αυριο με την πρωτη ημερα της πρεμιερ λιγκ, οπως λεγεται η κορυφαια κατηγορια του Αγγλικου πρωταθληματος, μια διοργανωση που εχει αναμιφσβητητα τους περισοτερους φιλαθλους σε ολοκληρο τον κοσμο. Το ενδιαφερον, φυσικα, επικεντρωνεται στους δυο μεγαλους μονομαχους της περασμενης περιοδου, την Μαντσεστερ Γιουναιτεντ και τη Νιουκαστλ του Κεβιν Κιγκαν.

ΧΡΗΜΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε με οριακη ανοδο 0,04% στις 883,30 μοναδες. Σε εβδομαδιαια βαση ο δεικτης κατεγραψε ανοδο 0,81%. Απο τα αξιοσημειωτα της σημερινης συνεδριασης ηταν η σημαντικη ανοδος που σημειωσε η τιμη της Εθνικης Τραπεζας, κλεινοντας στις 13. 610 δραχμες (ανοδος 260 δραχμες). Οι επιμερους δεικτες, παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,29%, Ασφαλειες ανοδος 1,22%, Ληζινγκ πτωση 0,03%, Επενδυσεις πτωση 0,22%, Βιομηχανιες ανοδος 0,08%, Κατασκευων πτωση 0,26%, Συμμετοχων πτωση 0,43%, Διαφορες ανοδος 0,19%. Με σημαντικη ανοδο 1,23%, εκλεισε ο δεικτης της παραλληλης αγορας.

Απο τις 213 μετοχες που διαπραγματευθηκαν σημερα,112 εκλεισαν με ανοδο,69 με πτωση, ενω η τιμη 32 μετοχων παρεμεινε στα επιπεδα της προηγουμενης συνεδριασης. Τη μεγαλυτερη ποσοστιαια ανοδο σημειωσαν οι τιμες των μετοχων:ΜΑΓΡΙΖΟΣ (κοινες) 8,0%, ΔΑΡΙΝΓΚ 7,9%, ΡΕΜΕΚ 7,9% και ΕΛΦΙΚΟ (προνομιουχες) 7,9% Αντιθετως, τις περισσοτερες απωλειες κατεγραψαν οι τιμες των μετοχων: ΦΟΙΝΙΞ 8,0%, ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ (κοινες) 7,8%, ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (κοινες) 6,5% και ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (προνομιουχες) 4,4%

Οι επισημες τιμες πωλησης των ξενων νομισματων, που δινει η Τραπεζα της Ελλαδος ειναι: δολαριο ΗΠΑ προς 240,70 δραχμες, λιρα Αγγλιας προς 372,55, λιρα Κυπρου προς 521,99, γαλλικο φραγκο προς 47,25, ελβετικο φραγκο προς 199,01, γερμανικο μαρκο προς 161,46, τις εκατο ιταλικες λιρετες προς 15,85, τα εκατο γιεν Ιαπωνιας προς 223,32 και την ΕΨU προς 304,30 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πτωση της θερμοκρασιας και ενισχυση των ανεμων για το Σαββατοκυριακο προβλεπει η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Νεφωσεις που απο το απογευμα θα αυξηθουν και θα σημειωθουν βροχες και καταιγιδες θα εχει για αυριο η βορεια Ελλαδα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι αιθριος, με τοπικες νεφωσεις το απογευμα στα ηπειρωτικα και πιθανον να σημειωθουν βροχες και καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι και στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 16 εως 33 βαθμους. Αιθριο καιρο, με τοπικες νεφωσεις το απογευμα, ανεμους βορειους μετριους και θερμοκρασια 22 με 33 βαθμους θα εχει η Αθηνα. Νεφωσεις που το απογευμα θα αυξηθουν και θα σημειθει βροχη η καταιγιδα, ανεμους βορειους μετριους και θερμοκρασια 20 με 28 βαθμους
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 16 August 1996 - 22:44:39