Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 16)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Μαχη των γιατρων του Γενικου Κρατικου να κρατησουν στη ζωη τον υφυπουργο Υγειας, Φραγκλινο Παπαδελλη, που υπεστη εγκεφαλικο, στη διαρκεια προεκλογικης ομιλιας στη Λημνο.
  • Σε 3. 302 ανερχεται ο αριθμος των επιπροσθετων εισακτεων στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση.
  • Δεν θα πραγματοποιησει τελικα η Νεα Δημοκρατια συγκεντρωση στην Αθηνα, δηλωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ, εξαπολυοντας νεα επιθεση κατα του πρωθυπουργου. Φοβαται το φιασκο, απαντα ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Την κεντρικη προεκλογικη του συγκεντρωση στο Πεδιο του Αρεως πραγματοποιει ο Συνασπισμος.
  • Για αμερικανικη παρεμβαση στην Αγκυρα, ωστε να αποφευχθει νεα προβοκατσια στην Κυπρο, εκανε λογο ο Σπυρος Κυπριανου.
  • Τρεις ληστειες στην Αθηνα με λεια 40 εκατ. δρχ.
  • Πεθανε ο Γιωργος Βαφοπουλος, ο λεγομενος γεναρχης της λογοτεχνιας στη Θεσσαλονικη.
  • Δεν μπορουν οι Αμερικανοι να πεισουν τα αραβικα κρατη και την Αγκυρα να τους διευκολυνουν για νεα επιθεση στο Ιρακ.
  • Προβαδισμα στον Αλια Ιζετμπεγκοβιτς, δινουν τα πρωτα αποτελεσματα των εκλογων στη Βοσνια.
  • Μεγαλη ανοδος 1,67% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο χειρουργειο εισηχθη ο υφυπουργος Υγειας Φραγκλινος Παπαδελλης, προκειμενου να αντιμετωπιστουν οι επιπτωσεις του εγκεφαλικου επεισοδιου, το οποιο υπεστη, χθες το βραδυ, ενω μιλουσε σε προεκλογικη συγκεντρωση σε χωριο της Λημνου. Οι θεραποντες γιατροι μετα τον εργαστηριακο ελεγχο αποφασισαν να προχωρησουν σε χειρουργικη επεμβαση για να αφαιρεσουν την ποσοτητα αιματος που συγκεντρωθηκε στον εγκεφαλο μετα την αιμορραγια που προκαλεσε το αγγειακο εγκεφαλικο επεισοδιο. Συμφωνα με το νεοτερο ιατρικο δελτιο η κλινικη εξελιξη του αγγειακου επεισοδιου, αιμορραγικης φυσεως, που υπεστη χθες ο κ. Παπαδελλης, καθως και ο πραγματοποιηθεις εργαστηριακος ελεγχος (αξονικη και μαγνητικη τομογραφια, μαγνητικη αγγειογραφια και εκλεκτικη αγγειογραφια) επιβαλλουν την αμεση χειρουργικη αντιμετωπιση του ασθενους. Οι θεραποντες ιατροι του κ. Παπαδελλη μιλουν για κρισιμη κατασταση και ειναι ιδιαιτερα επιφυλακτικοι στις εκτιμησεις τους. Κανεις δεν μπορει να προβλεψει την εξελιξη του ασθενους, αλλα ολοι διευκρινιζουν οτι οσο υποστηριζεται η αναπνοη του απο μηχανικα μεσα και βρισκεται στη μοναδα εντατικης θεραπειας, δεν κινδυνευει αμεσα η ζωη του. Τον κ. Παπαδελλη επισκεφθηκε το πρωι ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, ο οποιος ενημερωθηκε απο τους γιατρους του νοσοκομειου. Ο πρωθυπουργος συνοδευοταν απο την κυρια Βασω Παπανδρεου.

Στους 3. 302 θα φθασει τελικα ο αριθμος των επιπροσθετων εισακτεων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Το μεσημερι υπογραφηκε η σχετικη υπουργικη αποφαση. Οπως δηλωσε ο υπουργος παιδειας, οι εγγραφες των νεων φοιτητων θα αρχισουν στις 25 Σεπτεμβριου και θα ολοκληρωθουν στις 11 Οκτωβριου και δεν απεκλεισε το ενδεχομενο οι καταλογοι των νεων βασεων και οι πινακες με τα ονοματα των επιτυχοντων να ανακοινωθουν εντος της εβδομαδος. Ο κ. Παπανδρεου προσθεσε οτι το συνολο των προσθετων επιχορηγησεων για την εισαγωγη των επιπλεον υποψηφιων ανερχεται σε περιπου 400 εκατομμυρια δρχ. Θα εισαχθουν συνολικα στα ΑΕΙ 540 ατομα και συγκεκριμενα 403 φοιτητες στο Δημοκριτειο Πανεπιστημιο Θρακης,64 στο Πανεπιστημιο Θεσσαλιας,23 στο Οικονομικο Πανεπιστημιο Αθηνων,30 στο Πανεπιστημιο Πατρων,16 στο Ιονιο Πανεπιστημιο και 4 στο Χαροκοπειο Πανεπιστημιο. Στα ΤΕΙ θα εισαχθουν 2. 762 σπουδαστες. Στη Λαρισα θα εισαχθουν 566, στην Κοζανη 334, στο Ηρακλειο 329, στη Λαμια 260, στην Καβαλα 250, στην Ηπειρο 210, στο Μεσολογγι 190, στη Χαλκιδα 181, στην Καλαματα 170, στη Θεσσαλονικη 122, στην Πατρα 120 και στις Σερρες 30.

Στην πολιτικη επικαιροτητα τωρα και συγκεκριμενα στην προεκλογικη εκστρατεια των κομματων, η οποια εχει εισελθει στην τελικη της ευθεια. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας ανακοινωσε σημερα οτι το κομμα του δεν θα πραγματοποιησει τελικα συγκεντρωση στην Αθηνα, την προσεχη Πεμπτη και αντ'αυτης, ο κ. Εβερτ θα δωσει συνεντευξη Τυπου στο Ζαππειο, προκειμενου, οπως ειπε, να ενημερωθει ο ελληνικος λαος για το ποιος αντεχει την αληθεια και το διαλογο. Στην προταση του κ. Εβερτ για συνεντευξη ολων των πολιτικων αρχηγων απαντησε θετικα μονο ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ενω οι υπολοιποι πολιτικοι αρχηγοι δεν αποδεχθηκαν την προταση. Μαλιστα, ο κ. Σαμαρας κατηγορησε τον κ. Εβερτ για δημιουργια εντυπωσεων. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας τονισε οτι δεν φοβαται να κανει συγκεντρωση στην Αθηνα, αλλα εξηγωντας τους λογους που τον οδηγησαν στην αποφαση αυτη τονισε οτι δεν ηθελε να δημιουργησει σοβαρα προβληματα στην πρωτευουσα. Ο κ. Εβερτ κατηγορησε εκ νεου τον κ. Σημιτη οτι ριχνει λασπη, που δεν βοηθα σε τιποτα και επανηλθε στο θεμα των Ενοπλων Δυναμεων, ζητωντας την ανακληση ολων των αποστρατων αξιωματικων. Τελος, επανελαβε τις καταγγελιες του κατα της εφημεριδας ΕΘΝΟΣ. Ο κ. Εβερτ πραγματοποιησε το απογευμα περιοδεια στην Ελευσινα και τα Μεγαρα.

Ο Κωστας Λαλιωτης καλεσε τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας να σταματησει τη μαυρη προπαγανδα και τον καλεσε να καταλαβει οτι πολιτευεται στην Ελλαδα και οχι στην Τουρκια. Σχολιαζοντας την αποφαση να μην κανει η Νεα Δημοκρατια συγκεντρωση στην Αθηνα, ο κ. Λαλιωτης την απεδωσε σε υπαναχωρηση του κ. Εβερτ για να προλαβει το φιασκο. Για προσπαθεια δημιουργιας πολιτειακου χαπενινγκ, κατηγορησε τον κ. Εβερτ ο Θεοδωρος Παγκαλος και υποστηριξε πως ο κ. Εβερτ θα ηταν επικινδυνος πρωθυπουργος γιατι αυτα που λεει σχετικα με τις ελληνοτουρκικες σχεσεις ξεπερνουν τα ορια μιας τακτικης, που μπορει να ειναι περισσοτερο η λιγοτερο επιτυχης.

Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης επισκεφθηκε το απογευμα το κεντρικο εκλογικο κεντρο του ΠΑΣΟΚ στην πλατεια Κλαυθμωνος και στις 11 το βραδυ δινει συνεντευξη Τυπου, η οποια θα μεταδοθει σε εθνικο δικτυο απο τα κρατικα και ιδιωτικα καναλια. Αυριο, αρχιζει διημερη περιοδεια στη Θεσσαλια, στη συνεχεια θα περιοδευσει σε Καλαματα και Ηλεια και η προεκλογικη εκστρατεια θα κλεισει με τη μεγαλη συγκεντρωση στην Αθηνα, την Παρασκευη το βραδυ.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος περιοδευσε το πρωι στον Πειραια, τονισε πως απετυχε η προσπαθεια να πολωθει το κλιμα και καλεσε οσους ψηφιζουν λευκο η ακυρο να το ξανασκεφθουν. Ο Συνασπισμος πραγματοποιει σε λιγη ωρα την κεντρικη προεκλογικη του συγκεντρωση στο Πεδιον του Αρεως, με βασικο ομιλητη τον προεδρο του κομματος, Νικο Κωνσταντοπουλος. Στον ιδιο χωρο θα μιλησει αυριο η Αλεκα Παπαρηγα. Ο Δημητρης Τσοβολας, σε εκτακτη συνεντευξη τυπου χαρακτηρισε χαλκευμενο σημερινο δημοσιευμα, συμφωνα με το οποιο διαθετει πενταοροφη βιλλα στην Ανω Βουλα και κατηγορησε για το δημοσιευμα τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκολιες φαινεται να συναντουν οι Ηνωμενες Πολιτειες στην προσπαθεια τους να πεισουν τις χωρες της Μεσης Ανατολης για την αναγκαιοτητα νεων πληγματων κατα του Ιρακ. Ο αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι, αφου απετυχε να πεισει την Σαουδικη Αραβια να συμμετασχει σε εναν νεο γυρο επιθεσεων κατα της Βαγδατης, απρακτος εφυγε και απο την Αγκυρα καθως η Τανσου Τσιλερ αρνηθηκε να παραχωρησει τη βαση του Ιντσιρλικ για ενδεχομενη αμερικανικη επιθεση. Στον αντιποδα, το Κουβειτ, ο πιστοτερος συμμαχος της Ουασιγκτον στην περιοχη του Κολπου, ενεκρινε το αμερικανικο αιτημα για την αναπτυξη επι πλεον αμερικανικων στρατευματων στο εδαφος του. Ηδη το πυρηνοκινητο υποβρυχιο, ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, βρισκεται στ'ανοικτα του Σουεζ με κατευθυνση τον Κολπο. Την ιδια ωρα, αμερικανος αξιωματουχος δηλωνε οτι οι Κουρδοι που συνεργαστηκαν με τις ΗΠΑ στο βορειο Ιρακ, θα μεταφερθουν στην αμερικανικη βαση της νησου Γκουαμ, στον Ειρηνικο.

Στη Βοσνια, συμφωνα με τα πρωτα αποτελεσματα των χθεσινων εκλογων, ο Αλια Ιζετμπεκοβιτς, πρωην προεδρος της Βοσνιας, προηγειται με ποσοστο 75,96% οσον αφορα τον μουσουλμανικο τομεα. Η κατασταση στην κροατικη πλευρα ειναι αντεστραμμενη. Τα πρωτεια εχει μεχρι στιγμης ο υποψηφιος της αντιπολιτευσης, Ιβο Κομσιτς, με ποσοστο 69,9%, αφηνοντας τριτο τον μεχρι τωρα προεδρο Φρανιο Τουτζμαν. Τελος, οσον αφορα το σερβικο στρατοπεδο, προηγειται με μεγαλη διαφορα ο υπερ-εθνικιστης Μομτσιλο Κραισνικ, με ποσοστο 90%. Παρα τις οποιες παρατυπιες, ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα εξεφρασε την ικανοποιηση του για την εκλογικη διαδικασια, τονιζοντας ιδιαιτερα τον ρολο που διαδραματισε η διεθνης ειρηνευτικη δυναμη.

Προειδοποιητικη σταση μιας ωρας πραγματοποιησαν δεκαδες χιλιαδες αλβανοι εργαζομενοι, ζητωντας να αποζημιωθουν απο την κυβερνηση για τις προσφατες αυξησεις των τιμων στα βασικα αγαθα και την αυξηση του πληθωρισμου. Η σταση οργανωθηκε απο το Ανεξαρτητο Συνδικατο και τη Συνομοσπονδια των Αλβανικων Συνδικατων και συμμετειχαν εργαζομενοι στους τομεις της εκπαιδευσης, της υγειας, των τηλεπικοινωνιων, των μεταφορων και της ελαφρας βιομηχανιας.

Το Ευρωπαικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων καταδικασε για πρωτη φορα σημερα την Τουρκια σχετικα με τις συγκρουσεις αναμεσα στις τουρκικες στρατιωτικες δυναμεις και τους κουρδους ανταρτες. Το δικαστηριο εκρινε οτι η Τουρκια παραβιασε την Ευρωπαικη Συμβαση Ανθρωπινων Δικαιωματων, διοτι οι δυναμεις της κατεστρεψαν το χωριο Κελεκτσι στη νοτιο-ανατολικη Τουρκια το 1992 και 1993.

Μια ευχαριστη και μια δυσαρεστη εκπληξη χτυπησε την πορτα της Κινας. Η πρωτη ειναι οτι βρεθηκαν τρια κοιτασματα πετρελαιου, τα μεγαλυτερα που εχουν πρεθει ποτε στη χωρα. Η δυσαρεστη ειναι οτι ενα απο τα τρια αυτα κοιτασματα βρισκεται στην επαρχια Ξινγιανγκ, στα συνορα με το Καζακσταν, οπου βρισκεται σε εξελιξη το αυτονομιστικο κινημα των μουσουλμανων Ουιγουρων, σε συνεργασια με το Ενιαιο Εθνικο Επαναστατικο Μετωπο του ανατολικου Τουρκεσταν. Οι Ουιγουροι μιλουν μια τουρκικη διαλεκτο και ζητουν την ανεξαρτησια της επαρχιας απο την Κινα και την δημιουργια του αυτονομου Ουιγουρισταν.

Την σφαγη 230. 000 βοοειδων προτεινε η ελβετικη κυβερνηση προκειμενου να εξαλειφθει η απειλη της ασθενειας των τρελλων αγελαδων στην Ελβετια. Η Ελβετια ερχεται δευτερη μετα την Βρετανια στον αριθμο των κρουσματων της σπογγωδους εγκεφαλοπαθειας, που συμφωνα με τους επιστημονες ειναι πιθανο να συνδεεται με την αντιστοιχη ασθενεια στον ανθρωπο, την Κροιτσφελντ-Τζεικομπ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για αμερικανικη παρεμβαση προς την Αγκυρα προκειμενου να αποτραπει προκληση θερμου επεισοδιου, εκανε λογο ο προεδρος της Κυπριακης Βουλης, Σπυρος Κυπριανου. Χθες αλλωστε, εθνοφρουροι που επανδρωναν φυλακιο στο χωριο Πυλα, αναγκαστηκαν να ριξουν πυροβολισμους καθως αντιληφθηκαν υποπτες κινησεις αγνωστων. Στην Αθηνα ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος συναντηθηκε το μεσημερι με τον εκπροσωπο του γενικου γραμματεα του ΟΗΕ για το Κυπριακο Χουν Σουνγκ Τζου. Ο υπηρεσιακος υπουργος Τυπου, Δημητρης Κωνστας, δηλωσε οτι υπαρχει συνεχης επικοινωνια Αθηνας-Λευκωσιας, ενω ο προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, επ ευκαιρια παρουσιασης ενος βιβλιου για την Κυπρο, προεβλεψε οτι αμεσως μετα τις αμερικανικες εκλογες θα υπαρξουν νεες πιεσεις προς την Ελλαδα για απευθειας και εφ'ολης της υλης διαλογο με την Τουρκια.

Μπαραζ ληστειων σημειωθηκε σημερα στην Αθηνα. Η αρχη εγινε στο σουπερ μαρκετ Σκλαβενιτης, στην περιοχη Χαλανδριου, οταν δυο ατομα που φορουσαν κουκουλες και κρατωντας πιστολια, αρπαξαν απο το κεντρικο ταμειο σακκο με 28 εκατομμυρια δρχ και διεφυγαν με αυτοκινητο ΒΜΩ, το οποιο ειχε κλαπει στις 4 Σεπτεμβριου, απο την περιοχη της Γλυφαδας. Λιγο αργοτερα δυο αγνωστοι, που επεβαιναν σε μοτοσυκλετα, ληστεψαν στην περιοχη του Μετς τον υπαλληλο του δημου Αγιου Δημητριου, Γιωργο Κλημη,45 ετων και του πηραν τσαντα με 4 εκατομμυρια δρχ του δημου. Τελος, στη περιοχη της Καλλιθεας, δυο αγνωστοι που επεβαιναν επισης σε μοτοσυκλετα, αρπαξαν απο τον Θοδωρο Γιαννουλη υπαλληλο εταιριας, τσαντα με οκτω εκατομμυρια δρχ.

Ποινη φυλακισης δυομισι ετων, εξαγορασιμη προς 3. 000 δρχ την ημερα και εξαμηνη στερηση της αδειας οδηγησης επεβαλε το τριμελες Πλημμελειοδικειο, στον Ιωαννη Μπραβο- Παπαδημητριου, ο οποιος τον Ιουνιο του '95 οδηγωντας μια "πορσε" παρεσυρε, σκοτωσε και εγκατελειψε στη λεωφορο Ποσειδωνος στη Γλυφαδα την Μαρια Παπαγεωργιου, 34 χρονων μητερα τριων παιδιων. Στην απολογια του υποστηριξε οτι εγκατελειψε το θυμα γιατι πανικοβληθηκε και ζητησε συγνωμη απο την οικογενεια του θυματος.

Αρχισε σημερα η καταβολη του επιδοματος κοινωνικης αλληλεγγυης, σε 22 χιλιαδες δικαιουχους του ΤΕΒΕ, ενω απο τις 23 του μηνος θα αρχισει η χορηγηση του επιδοματος, σε αλλους 15 χιλιαδες δικαιουχους. Οι συνταξιουχοι θα εισπραξουν εφ`απαξ και αναδρομικα το επιδομα για τον Ιουλιο, Αυγουστο και Σεπτεμβριο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαλιτσα με χρυσα κοσμηματα αξιας περιπου 200 εκατ. δραχμων, βρεθηκαν στην κατοχη δυο Ολλανδων και ενος Πορτογαλου. Οι δραστες ειχαν ερθει αεροπορικως στην Αθηνα απο την Ολλανδια με σκοπο να πουλησουν τα κοσμηματα και συνεληφθησαν στον επιβατικο σταθμο Ξαβεριου, στο λιμανι του Πειραια.

Αγνωστα παραμενουν ακομα τα στοιχεια ανδρα περιπου 20 ετων, ο οποιος σκοτωθηκε στις 4 Σεπτεμβριου, οταν κατω απο αγνωστες συνθηκες επεσε στο κενο απο ανεγειρομενη οικοδομη στην οδο Ελευθεριου Βενιζελου 110 στην Καλλιθεα. Η Αστυνομια απευθυνει εκκληση σε οποιον γνωριζει οτιδηποτε σχετικα με το νεαρο, ο οποιος ηταν μετριου αναστηματος, με κοντα καστανα σγουρα μαλλια και φορουσε σορτς χρωματος μπλε και μπλουζακι πρασινο ριγωτο, να επικοινωνησει με το αστυνομικο τμημα Καλλιθεας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ενας απο τους σημαντικοτερους ποιητες της Θεσσαλονικης περασε τα ξημερωματα στην αιωνιοτητα. Προκειται για τον Γιωργο Βαφοπουλο, ως λεγομενος γεναρχης της λογοτεχνιας στη Θεσσαλονικη. Ο Βαφοπουλος ειχε διατελεσει γενικος γραμματεας του πρωτου Κρατικου Θεατρου Θεσσαλονικης και απο το 1961 ηταν επι σειρα ετων μελος του ΔΣ του ΚΘΒΕ. Τιμηθηκε με το αριστειο του Δημου Θεσσαλονικης το 1963 και το 1967 με το πρωτο κρατικο βραβειο ποιησης. Μεχρι το θανατο του ηταν αντεπιστελλον μελος της Ακαδημιας Αθηνων. Ειχε προσφερει ολη του την περιουσια στην Θεσσαλονικη με την οποια κτισθηκε το Βαφοπουλειο Πνευματικο Κεντρο. Η κηδεια του θα γινει αυριο το μεσημερι απο τον ιερο ναο της του Θεου Σοφιας, δαπανη του δημου Θεσσαλονικης.

Σε εντονους καλλιτεχνικους ρυθμους ζει η πολη της Δραμας, καθως συνεχιζονται οι προβολες των κινηματογραφικων δημιουργιων μικρου μηκους απο Ελλαδα και αλλες ξενες χωρες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη συναντηση της ΑΕΚ με την Καστορια ολοκληρωνεται το απογευμα η δευτερη αγωνιστικη του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας. Η "Ενωση" αναζητα την πρωτη νικη της στο φετινο πρωταθλημα, ενω απο την πλευρα της η "νεοφωτιστη" Καστορια θα προσπαθησει να αποσπασει καποιο θετικο αποτελεσμα. Ο αγωνας αρχισε στις επτα το απογευμα και θα μεταδοθει τηλεοπτικα απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ Σπορ.

Αγωνιστικη κινηση ομως εχουμε και στο μπασκετ, αφου αποψε στις 10 παρα τεταρτο ολοκληρωνεται η πρωτη αγωνιστικη του πρωταθληματος της Α1 με το ντερμπι της Θεσσαλονικης, αναμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αρη. Η συναντηση θα μεταδοθει απ'ευθειας απο τον ΑΝΤΕΝΑ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρες ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το ενδιαφερον των επενδυτων να στρεφεται κυριως σε μετοχες των Τραπεζων και των Βιομηχανιων. Ο Γενικος δεικτης τιμων κινηθηκε ανοδικα για πεμπτη συνεχη συνεδριαση κλεινοντας στις 974,20 μοναδες ενισχυμενος κατα 1,67%. Σε υψηλα επιπεδα κυμανθηκαν οι συναλλαγες η αξια των οποιων εφθασε στα 11,9 δις. δρχ. Η ανοδος της αγορας στις τελευταιες συνεδριασεις αποδιδεται στην προεξοφληση εκ μερους των επενδυτων αυτοδυναμης κυβερνησης απο τις εκλογες της Κυριακης. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,90%, Ασφαλειες ανοδος 3,17%, Επενδυσεις ανοδος 2,55%, Ληζινγκ ανοδος 0,67%, Βιομηχανιες ανοδος 2,18%, Κατασκευες ανοδος 1,06%, Διαφορες ανοδος 0,53%, Συμμετοχων πτωση 0,90%. Απο τις 245 μετοχες που διακινηθηκαν συνολικα, 157 εκλεισαν με ανοδο, 66 με πτωση και 22 παρεμειναν αμεταβλητες.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τη νοτιοανατολικη Ελλαδα, οπου ενδεχεται να σημειωθουν λιγες βροχες, αλλα συντομα ο καιρος θα βελτιωθει. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 9 με 25 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 13 με 29 και στα νησια 18 με 28. Αιθριο καιρο με λιγες τοπικες νεφωσεις, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 17 με 29 και 12 με 24 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Monday, 16 September 1996 - 21:53:54