Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 17)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ανακοινωθηκαν οι βασεις των σχολων για την εισαγωγη των 3. 302 επιλαχοντων. Την Πεμπτη οι πινακες με τα ονοματα, στις 25 του μηνος οι εγγραφες.
  • Στην επαρχια εξορμουν οι πολιτικοι αρχηγοι, ενω ανεβαινουν οι τονοι της αντιπαραθεσης για τα εθνικα θεματα.
  • Συγκρατημενη αισιοδοξια απο τους γιατρους για την υγεια του Φραγκλινου Παπαδελλη. Θετικα τα αποτελεσματα της τομογραφιας. Νεα επισκεψη του πρωθυπουργου στο νοσοκομειο.
  • Το ελληνικο κρατος θα ειναι αναδοχος της Αναστασιας Ισαακ, κορης του Ελληνοκυπριου που δολοφονηθηκε στη Δερυνεια, που ηλθε σημερα στη ζωη.
  • Νεα υποθεση λαθρεμποριας τρανζιτ πετρελαιου, εφερε στο φως εισαγγελικη ερευνα. Περιπου 575 εκατ. οι διαφυγοντες φοροι.
  • Διαταγμα για την αποστολη Αμερικανων στρατιωτων στο Κουβειτ υπεγραψε ο Μπιλ Κλιντον. Για σχεδιο διαμελισμου του Ιρακ κατηγορει την Ουασιγκτον η Συρια.
  • Ανησυχια για την επικρατηση των τριων υπερεθνικιστων στη Βοσνια.
  • Καταρχην συμφωνια για το σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου στην Τσετσενια.
  • Στο χορο των ευρωπαικων κυπελλων στο μπασκετ μπαινουν σημερα οι ελληνικες ομαδες.
  • Πτωση 0,78% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τις τελευταιες τους εξορμησεις στην επαρχια πραγματοποιουν οι πολιτικοι αρχηγοι, καθως απομενουν μονο 4 μερες μεχρι την κρισιμη εκλογικη αναμετρηση της Κυριακης. Βασικος στοχος ολων των κομματων ειναι η προσελκυση των αναποφασιστων, οι οποιοι εν πολλοις θα καθορισουν και το εκλογικο αποτελεσμα. Την ιδια ωρα ομως ανεβαινουν οι τονοι της αντιπαραθεσης, με αφορμη τα εθνικα μας θεματα.

Το αγροτικο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιασε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στη διαρκεια ομιλιας του στην κεντρικη πλατεια της Λαρισας. Ο πρωθυπουργος οτι το προγραμμα αυτο ειναι ρεαλιστικο, ολοκληρωμενο, εφικτο και εχουν εξασφαλισθει οι ποροι, σε αντιθεση με τις μετεωρες υψχεσεις της Νεας Δημοκρατιας. Αυριο ο κ. Σημιτης, συνεχιζοντας την περιοδεια του στη Θεσσαλια, θα μιλησει σε ανοιχτη συγκεντρωση στο Βολο. Ο Κωστας Λαλιωτης χαρακτηρισε τον Μιλτιαδη Εβερτ κοινο χουλιγκανο της πολιτικης και υποστηριξε οτι η ματαιωση της προεκλογικης συγκεντρωση της Νεας Δημοκρατιας στην Αθηνα, αποκαλυπτει ηττοπαθεια, αποτελει πραξη πανικου και προαναγγελια της επερχομενης ηττας της Νεας Δημοκρατιας.

Ο Μιλτιαδης Εβερτ, που ακυρωσε και τη συνεντευξη του στην ΕΤ-1, μιλησε αποψε στην Καλαματα, οπου παρουσιασε το προγραμμα του κομματος του και επανελαβε τις επικρισεις του στον πρωθυπουργο για την υποστολη της σημαιας και κατηγορησε τον κ. Σημιτη οτι δεν λεει την αληθεια στο λαο και οτι φορβαται το διαλογο. Αυριο ο κ. Εβερετ θα μιλησει στις Σερρες και την Πεμπτη θα δωσει συνεντευξη τυπου στο Ζαππειο. Ο εκπροσωπος του κομματος διευκρινισε οτι η συνεντευξη στην ΕΤ-1 που αναβληθηκε, ενδεχεται να δοθει την Παρασκευη.

Διμετωπη επιθεση εναντιον ΠΑΣΟΚ και Νεας Δημοκρατιας, εξαπελυσε απο το Αιγαλεω ο Αντωνης Σαμαρας, ενω παραλληλα κατηγγειλε τα διαπλεκομενα συμφεροντα, κατονομαζοντας για αλλη μια φορα τον κ. Λαμπρακη.Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης καλεσε τους κυριους Σημιτη και Εβερτ να δηλωσουν αν θα σταματησουν τη λιτοτητα, τι θα κανουν με το Σκοπιανο και το Κυπριακο και αν θα συρθουν σε διαλογο με την Τουρκια. Αυριο ο κ. Σαμαρας θα μιλησει σε ανοιχτη συγκεντρωση στην Καλαματα.

Το ΚΚΕ πραγματοποιησε την προεκλογικη του συγκεντρωση στο Πεδιο του Αρεως. Στην ομιλια της η κυρια Παπαρηγα επεκρινε τα δυο μεγαλα κομματα, για την πολιτικη πολωσης, καθως και τα αλλα κομματα γιατι αποδεχονται τις επιταγες της Ευρωπαικης Ενωσης, του ΝΑΤΟ και της Ουασιγκτον. Η κυρια Παπαρηγα, διεβλεψε κλεισιμο των εθνικων θεματων και νεα λιτοτητα μετα τις εκλογες και τονισε την αναγκη για ενα ισχυρο ΚΚΕ.

Ο προεδρος του Συνασπισμου κ. Κωνσταντοπουλος, κατηγορησε τις ηγεσιες των δυο μεγαλων κομματων, οτι ευθυνονται για την τραγικη εικονα, που παρουσιαζει σημερα η χωρα. Τελος, ο Δημητρης Τσοβολας καταθετει αυριο μηνυση κατα της εφημεριδας ΑΥΡΙΑΝΗ, για το δημοσιευμα της οτι διαθετει 5οροφη επαυλη στην Ανω Βουλα. Ο κ. Τσοβολας κατηγορησε και παλι για το δημοσιευμα αυτο, τον πρωθυπουργο και το ΠΑΣΟΚ, παρα το γεγονος οτι τοσο ο κ. Σημιτης, οσο και ο Κωστας Λαλιωτης, καταδικασαν το συγκεκριμενο δημοσιευμα.

Μειωμενες μεχρι 401 μορια στα ΑΕΙ και μεχρι 237 στα ΤΕΙ, ειναι σε σχεση με τον Αυγουστο, οι βασεις που ανακοινωσε το υπουργειο παιδειας, για την εισαγωγη των 3. 302 επιλαχοντων των φετινων γενικων εξετασεων. Η μεγαλυτερη πτωση στα ΑΕΙ παρουσιαζεται στο τμημα Ιταλικης φιλολογιας της Θεσσαλονικης, οπου η βαση διαμορφωθηκε στα 4. 950 μορια, εναντι 5. 301 μοριων τον Αυγουστο. Η μεγαλυτερη πτωση στα ΤΕΙ ειναι στο τμημα ζωικης παραγωγης Λαρισας, οπου η βαση διαμορφωθηκε στα 3. 346 μορια, εναντι 3. 564 τον Αυγουστο. Οι ονομαστικοι καταλογοι των επιτυχοντων θα ανακοινωθουν μεχρι την Πεμπτη ενω οι εγγραφες θα αρχισουν στις 25 του μηνος.

Συγκρατημενη αισιοδοξια για την πορεια της υγειας του Φραγκλινου Παπαδελλη, που συνεχιζει να δινει τη μαχη της ζωης, μετα το εγκεφαλικο επεισοδιο, εκφραζουν οι θεραποντες γιατροι, που σημειωνουν οτι θα ειναι καθοριστικα τα προσεχη 24ωρα. Στο ιατρικο ανακοινωθεν αναφερεται οτι ο κ. Παπαδελλης περασε ηρεμη νυχτα, οι ζωτικες του λειτουργιες ειναι σταθερες, η αναπνοη του ελεγχομενη υπο καταστολη, συμφωνα με το θεραπευτικο προγραμμα, ενω αξονικη τομογραφια που εγινε δειχνει σημαντικη βελτιωση. Τον κ. Παπαδελλη επισκεφθηκε εκ νεου ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ενημερωθηκε απο τους γιατρους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαταγμα για την αναπτυξη αμερικανικων στρατιωτων στο Κουβειτ, υπεγραψε ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, διαψευδοντας ετσι πληροφοριες οτι μπορει να μην εστελνε τελικα αμερικανους στρατιωτες στην περιοχη. Δεν εκανε ωστοσο γνωστο ποτε θα μεταβουν στο κρατος αυτο του Κολπου. Το πρωι ενημερωσε κορυφαια μελη του Κογκρεσσου για την στρατηγικη του που αποβλεπει στον περιορισμο της στρατιωτικης δραστηριοτητας του Ιρακ, ενω χθες ειχε τονισει οτι δεν επιζητα την αναμετρηση με τη Βαγδατη. Απεφυγε ωστοσο να αποκλεισει την πραγματοποιηση νεων αεροπορικων επιδρομων κατα του Ιρακ. Αισθηση ομως προκαλει το γεγονος οτι μετα την αρνηση της Σαουδικης Αραβιας και της Τουρκιας να συνεργασθουν με τις Ηνωμενες Πολιτειες κατα του Ιρακ, τωρα η Ουασιγκτον στρεφεται με το μερος του ηγετη του Δημοκρατικου Κομματος του Κουρδισταν, Μασουντ Μπαρζανι, ο οποιος θα συναντηθει αυριο στην Τουρκια με τον απεσταλμενο του Μπιλ Κλιντον. Την ιδια ωρα φουντωνουν οι διαμαρτυριες κατα της αμερικανικης επεμβασης στην περιοχη. Πρελουδιο διαμελισμου του Ιρακ, χαρακτηρισε η Συρια τις ζωνες απαγορευσης των ιρακινων πτησεων στο νοτιο και βορειο Ιρακ, τονιζοντας οτι η κυβερνηση της Δαμασκου δεν προκειται να αναγνωρισει καμμια γραμμη οριζοντια η καθετη. Στη Δαμασκο, βρισκεται ο ελληνας υπουργος εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, οπου μεταξυ αλλων θα συζητησει την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Μεση Ανατολη και το Κυπριακο.

Βεβαιη θεωρειται η νικη του καθενος απο τους τρεις υποψηφιους εθνικιστες για τη προεδρια της Βοσνιας, συμφωνα με τα μεχρις στιγμης αποτελεσματα των εκλογων του Σαββατου. Οπως δειχνει η τελευταια καταμετρηση των ψηφων, ο μουσουλμανος προεδρος της Βοσνιας Αλια Ιζετμπεκοβιτς, ο προεδρος του σερβικου κοινοβουλιου της Βοσνιας, Μομτσιλο Κραγισνικ και ο προεδρος της κροατο-μουσουλμανικης ομοσπονδιας, Κρεσιμιρ Ζουμπακ θα ειναι τα τρια μελη της συλλογικης προεδριας. Η προεδρια αυτη ειναι ο ενας απο τους δυο κοινους θεσμους της μεταπολεμικης Βοσνιας η συγκροτηση των οποιων εχει ως στοχο να εμποδισει τον οριστικο διαμελισμο της χωρας. Διπλωματικοι κυκλοι ωστοσο στο Σαραγεβο, εκτιμουν οτι η νικη των τριων αυτων υπερ-εθνικιστων βαζει σε νεους κινδυνους τη χωρα καθως οι στοχοι τους ειναι αντικρουομενοι. Χαρακτηριστικο παραδειγμα η περιπτωση του σερβου υποψηφιου, Μομτσιλο Κραγισνικ, στενος συνεργατης του Ραντοβαν Καρατζιτς και πολεμιος της συμφωνιας του Ντειτον, που ειχε δηλωσει οτι οι Σερβοι δεν θελουν να ζησουν με τους Μουσουλμανους, αλλα να φτιαξουν το δικο τους κρατος.

Σε κατ'αρχην συμφωνια για τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου στην Τσετσενια, κατεληξαν ο γραμματεας του ρωσικου Συμβουλιου Ασφαλειας Αλεξαντρ Λεμπεντ και ο αρχηγος των τσετσενων αυτονομιστων Ζελιμχαν Γιανταρμπιγιεφ. Ο Λεμπεντ δηλωσε επισης οτι τα ρωσικα στρατευματα θα συνεχισουν την αποχωρηση τους απο την Τσετσενια και προσθεσε οτι ο ιδιος καθως και οι ηγετες των ανταρτων επαναβεβαιωσαν την προσηλωση τους στην ειρηνευτικη συμφωνια που υπεγραφη στις 31 Αυγουστου.

Σαματατζιδικο αστειο, χαρακτηρισε ο πρωθυπουργος της Ιταλιας Ρομανο Προντι, την ανακηρυξη της ανεξαρτησιας της Παδανιας απο τη Λεγκα του Βορρα. Απειλησε δε να λαβει μετρα εαν η Λεγκα προχωρησει σε παρανομες ενεργειες. Σε ερωτηση τι θα συμβει εαν ο ηγετης της Λεγκας του Βορρα, Ουμπερτο Μποσι, επιχειρησει να συγκροτησει ανεξαρτητο στρατο για την Παδανια, ο Προντι απαντησε οτι σε αυτην την περιπτωση η αντιδραση της κυβερνησης θα ειναι σκληρη και αμεση.

Σαλο εχει προκαλεσει στην Ισπανια δημοσιευμα της εφημεριδας, Ελ Μουντο, συμφωνα με την οποια πρακτορες των μυστικων υπηρεσιων απηγαγα την δεκαετια του '80 ζητιανους και τους μετετρεπαν σε πειραματοζωα για την παρασκευη ναρκωτικων ουσιων. Οπως γραφει η εφημεριδα επικαλουμενη ως πηγη αρχεια των στρατιωτικων μυστικων υπηρεσιων, τα πειραματα αυτα που εφεραν την επωνυμια Επιχειρηση Μενγκελε, ειχαν πραγματοποιηθει το 1988 και αφορουσαν ναρκωτικες ουσιες που θα διευκολυναν την απαγωγη βασκων αυτονομιστων ανταρτων της ΕΤΑ απο τα κρησφυγετα τους στη νοτια Γαλλια. Απο την πλευρα του, το υπουργειο Αμυνας τηρει σιγη ιχθυος.

Στις Βρυξελλες, η Ευρωπαικη Επιτροπη απερριψε εκκληση της Βρετανιας να μειωθει ο αριθμος των βοοειδων που εχουν επιλεγει ως ακαταλληλα κυριως για τον κινδυνο να προσβληθουν απο την ασθενεια των τρελλων αγελαδων. Ο επιτροπος της Ευρωπαικης Ενωσης για θεματα Γεωργιας, ειχε εκφρασει ανησυχια για πιθανα σχεδια της Βρετανιας να περιοριστει ο αριθμος των ακαταλληλων βοοειδων, επισημαινοντας οτι αυτο αποτελει ολοκληρωμενο μερος συμφωνιας για αρση τελικως της απαγορευσης των εξαγωγων βρετανικου βοδινου.

Με τον Γενικο Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων να πολεμα να επανεκλεγει ανοιξε η 51η γενικη συνελευση του ΟΗΕ στην εδρα του οργανισμου την Νεα Υορκη. Οι απεσταλμενοι των χωρων μελων καλουνται να αποφασισουν πανω σε 162 θεματα, εκ των οποιων ειναι οι αφοπλισμοι, η αναδιοργανωση του Συμβουλιου Ασφαλειας, τα οικονομικα του οργανισμου και το περιβαλλον. Η κρισιμη οικονομικη κατασταση του ΟΗΕ αλλα και η ληξη της πενταετους θητειας του Γενικου Γραμματεα Μπουτρος Μπουτρος Γκαλι θα ειναι τα θεματα που αναμενεται να απασχολησουν την επικαιροτητα περισσοτερο. Η Αμερικανικη κυβερνηση εναντιωνετε στην επανεκλογη του 73 χρονου Γενικου Γραμματεα κατηγοροντας τον οτι αδυνατει να αναδιοργανωσει και να εξυγειανει τον οργανισμο. Υπερ του κ. Γκαλι τασοντε μεταξυ αλλων η Γαλλια, η Ρωσια, η Κινα, και οι περισσοτερες αφρικανικες και αραβικες χωρες. Σημειωνεται οτι το ρεπουμπλικανικο κονγκρεσου απαιτει την αναδιοργανωση του ΟΗΕ και αρνητε να πληρωσει τα περισσοτερα απο 1,45 δις. δολαρια που του οφειλει.

Αυξημενη ροη νετρονιων σημειωθηκε να βγαινει απο τον κατεστραμενο αντιδραστηρα στο πυρηνικο εργοστασιο του Τσερνομπιλ, αλλα το επιπεδο της ραδιενεργειας παρεμεινε σε επιτρεπτα ορια. Η αυξημενη ροη ομως μπορει να σημαινει οτι εχει ξεκινησει πυρηνικη αντιδραση μεσα στα ερηπια του κατεστραμενου αντιδραστηρα.

Ναυτης του αμερικανικου πολεμικου ναυτικου ομολογησε οτι εκοψε τον λεμο μιας Ιαπωνεζας κατα την διαρκεια ληστειας στις 16 Ιουλιου. Ο 20 χρονος ναυτης αντιμετοπιζει μεχρι και ισοβια πινη φυλακισης. Ειναι η πρωτη φορα που οι αμερικανικες δυναμεις παρεδωσαν ανδρα τους στις Ιαπωνικες αρχες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη νεογεννητη κορη του Κυπριου Τασου Ισαακ, που δολοφονηθηκε στα προσφατα γεγονοτα της Δερυνειας, θα βαφτισει η κυβερνηση που θα προκυψει απο τις εκλογες της Κυριακης εφοσον βεβαιως συμφωνησει η μητερα της. Την προταση εκανε σημερα ο υπουργος Τυπου Δημητρης Κωνστας προς τους αρχηγους των πολιτικων κομματων, οι οποιοι και την αποδεχθηκαν. Η μικρη γεννηθηκε σημερα με καισαρικη τομη και συμφωνα με πληροφοριες θα ονομασθει Αναστασια. Στην Κυπρο ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης δηλωσε οτι η κατασταση ειναι ηρεμη και δεν υπαρχει κανενας ορατος κινδυνος. Παντως, προσθεσε οτι η Λευκωσια συνεχιζει να αξιολογει την πληροφορια που της ειχε δοθει για το ενδεχομενο προκλησης θερμου επεισοδιου απο τους Τουρκους. Επισης χαρακτηρισε αβασιμες τις φημες οτι διπλωματικες αποστολες εχουν δωσει οδηγιες στους υπηκοους τους να εγκαταλειψουν την Κυπρο. Στη Γερμανια η κουρδικη εφημεριδα ``Οζγκιουρ Πολιτικα`` σε χθεσινο δημοσιευμα της αναφερει οτι οι Τουρκοι δολοφονησαν κι αλλο στρατιωτη κουρδικης καταγωγης στις 19 Αυγουστου. Η δολοφονια του στρατιωτη εμφανισθηκε ως αυτοκτονια αλλα η μητερα του δηλωνει οτι το παιδι της δεν αντιμετωπιζε κανενα προβλημα.

Νεα υποθεση παρανομης διακινησης πετρελαιου τρανζιτ στην οποια ενεχονται εξι εταιριες εμποριας πετρελαιοειδων και απο την οποια το Ελληνικο Δημοσιο ζημιωθηκε απο τους διαφυγοντες δασμους με το ποσο των 575 εκ. δρχ. εφερε σημερα στο φως ο προισταμενος της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Πειραια Γιαννης Λαμπροπουλος, ο οποιος εδω και εναν περιπου χρονο ερευνα το παρανομο κυκλωμα του μαυρου χρυσου.Ο εισαγγελεας, ασκησε ποινικες διωξεις σε βαθμο κακουργηματος για 52 συνολικα εικονικες παραδοσεις πετρελαιου σε ανυπαρκτα ποντοπορα πλοια, στις εταιριες Παιονερ Κομερσιαλ του Δημητρη Χατζη και Οσεανικ Ιντερνασιοναλ του Μανολη Σπανου. Στην υποθεση εμπλεκονται και δεκα τελωνειακοι υπαλληλοι που τη συγκεκριμενη εποχη υπηρετουσαν στο ΙΒ' Τελωνειο Πειραια. Εναντιον των τελωνειακων ασκηθηκαν διωξεις για εκδοση ψευδων βεβαιωσεων σε βαθμο πλημμεληματος. Επισης ο εισαγγελεας ασκησε ποινικη διωξη για ηθικη αυτουργια στην εκδοση ψευδων βεβαιωσεων σε βαθμο πλημμεληματος και για λαθρεμπορια στους Βασιλη Ρουσσο, στις εταιριες Σταρ Παουερ Οιλ και Πολυπετρολ Χρυσινα και Σια. Στην υποθεση αυτη που εμπλεκεται και αγνωστος αριθμος τελωνειακων, οι διαφυγοντες δασμοι ανερχονται στο ποσο των 34 εκ. δρχ.

Μονο αναστατωση προκαλεσε η σεισμικη δονηση μεγεθους 4,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε το πρωι με επικεντρο τη θαλασσια περιοχη μεταξυ Λευκαδας και Αιτωλοακαρνανιας. Οι σεισμολογοι εκτιμουν πως δεν υπαρχει θεμα ανησυχιας.

Μηνυση κατα παντος υπευθυνου για το φαινομενο της προβολης και διαφημησης της παιδικης πορνειας απο τον Τυπο, καταθετει αυριο, ο γενικος γραμματεας Νεας Γενιας Πετρος Σφηκακης. Παραλληλα, με επιστολη του στους εκδοτες του ημερησιου και περιοδικου Τυπου, ο κ. Σφηκακης προκειται να ζητησει, ελλειψει σαφους νομικης απαγορευσης, την παρεμβαση τους ωστε να μην δημοσιευονται αντιστοιχες αγγελιες.

Ολιγοωρη επισκεψη στη Δαμασκο πραγματοποιησε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος και εξεταζει με την πολιτικη ηγεσια της Συριας, την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Μεση Ανατολη και το Κυπριακο. Το μεσημερι ο κ. Παγκαλος συναντηθηκε με τον Συρο Προεδρο, Χαφεζ Αλ Ασσαντ.

Κηδευτηκε το μεσημερι απο τον ιερο ναο της του Θεου Σοφιας, της Θεσσαλονικης, ο ποιητης και μεγαλος ευεργετης της πολης Γιωργος Βαφοπουλος, που πεθανε χθες τα ξημερωματα σε ηλικια 93 ετων. Η κηδεια του εγινε δημοτικη δαπανη, οπως αποφασισε σε εκτακτη συνεδριαση το δημοτικο συμβουλιο Θεσσαλονικης. Τιμωντας τη μνημη του Γ. Βαφοπουλου ο Οργανισμος Πολιτιστικης Πρωτευουσας Θεσσαλονικη 97 αποφασισε να θεσπισει ποιητικους αγωνες, που θα φερουν το ονομα του απο τον ερχομενο Φεβρουαριο, ενω θα χορηγησει προσθετο ποσο ενισχυσης 10 εκατομμυριων δραχμων στο Βαφοπουλειο πνευματικο κεντρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετα τις ποδοσφαιρικες μας ομαδες οι οποιες απο την περασμενη εβδομαδα μπηκαν στον χορο των Ευρωπαικων κυπελλων, τη σκυταλη παιρνουν απο σημερα οι εκπροσωποι μας στο Ευρωπαικο Κυπελλο μπασκετ. Πρωτος στην μαχη ριχνεται ο Ηρακλης που αντιμετωπιζει στις επτα το απογευμα στο Ιβανωφειο, εναν αλλο Ηρακλη την ομαδα του Καιμακλιου απο την Κυπρο. Ακομη ο Απολλων Πατρων, θα εχει πιο δυσκολο εργο αφου αντιμετωπιζει στην Πατρα την τσεχικη Σταβεκ Μπρνο. Ο αγωνας του Απολλωνα θα αρχισει στις οκτω και θα καλυφθει τηλεοπτικα απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ Σπορτ.

Σε αγωνα πρωταθληματος της πρωτης εθνικη η ΑΕΚ νικησε την Καστορια 1-0. Θυμιζουμε οτι λογο των εκλογων δεν θα γινουν οι αγωνες του πρωταθληματος το ερχομενο Σαββατοκυριακο. Η τριτη αγωνιστικη θα διεξαχθει στις 29 Σεπτεμβριου.

Ο Βλαντο Τζουροβιτς, επεστρεψε σημερα στην ομαδα μπασκετ του Πανιωνιου, μετα απο τρια χρονια. Ο Σερβος προπονητης που αντικατεστησε τον Ευθυμη Κιουμουρτζογλου, τονισε μολις γυρισε στα παλια λημερια του οτι χρειαζεται πολλη δουλεια και λιγα λογια. Οι φιλαθλοι πρεπει να μας βοηθησουν σε αυτη την προσπαθεια μας. Ο Πανιωνιος εχει μεγαλες δυνατοτητες και πρεπει να τις αξιοποιησουμε.

Τη διαιτησια του Κωστα Τσουλη, στο προχθεσινο παιχνιδι με τον Ηρακλη στο Ιβανωφειο της Θεσσαλονικης, καταγγελει με ανακοινωση του το ΤΑΚ Ολυμπιακος. Η ερυθρολευκη διοικηση κανει λογο για εξωφρενικη συμπεριφορα και σταση του διαιτητη, χαρακτηριζει τη δευτερη τεχνικη ποινη που δεχθηκε ο Ντουσαν Ιβκοβιτς εντελως αδικαιολογητη, ενω προειδοποιει οτι δεν προκειται να ανεχτει τετοιου ειδους διαιτησιες στο μελλον.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ρευστοποιηση μερους των κερδων που πετυχαν οι τιμες των μετοχων στις προηγουμενες πεντε συνεδριασεις προχωρησαν σημερα οι επενδυτες με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει στις 966,64 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,78%. Η αξια των συναλλαγων διατηρηθηκε σε υψηλα επιπεδα και εφθασε τα 12,5 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,78%, Ασφαλειες ανοδος 0,79%, Ληζινγκ πτωση 0,72%, Επενδυσεις ανοδος 0,05%, Κατασκευες πτωση 1,23%, Βιομηχανιες πτωση 1,08%, Διαφορες πτωση 0,44%, Συμμετοχων πτωση 0,93%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,42%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες βροχες, που θ'αρχισουν απο τα δυτικα και βαθμιαια, μεχρι το τελος της ημερας, θα επεκταθουν σ'ολοκληρη τη χωρα, προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 10 με 25 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 15 με 28 και στα νησια 18 με 27. Συννεφια με βροχη προς το μεσημερι, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 18 με 27 και 13 με 24 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 18 September 1996 - 0:05:24