Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 22)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΚΤΑΚΤΟ

ΕΧΙΤ POLLS  ΣΚΥ  ΕΡΤ
     ΠΑΣΟΚ 41.5 42.3
     ΝΔ    38.4 38.9
     ΚΚΕ    4.9
     ΣΥΝ    5.5
     ΠΟΛΑ   3.2

ΤΙΤΛΟΙ

  • Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων της εσωτερικης και εξωτερικης επικαιροτητας:
  • Ολοκληρωνεται με τη δυση του ηλιου η εκλογικη διαδικασια για την αναδειξη της νεας Βουλης.
  • Με ηρεμια και σε ηπιο κλιμα διεξαγεται η ψηφοφορια σε ολοκληρη τη χωρα.
  • Την ελπιδα η κυβερνηση που θα προκυψει απο τις εκλογες να αντιμετωπισει με επιτυχια τα προβληματα του τοπου, εξεφρασε ο Προεδρος της Δημοκρατιας, που ψηφισε στην Πατρα.
  • Ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ψηφισε στον Πειραια καλωντας τον ελληνικο λαο να αξιολογησει τις θεσεις των κομματων με γνωμονα το συμφερον της χωρας.
  • Αυριο ξεκιναει μια νεα μεγαλη μερα για την Ελλαδα, δηλωσε ο Προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ, που ψηφισε σε εκλογικο κεντρο στον Εβρο.
  • Ο προεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντωνης Σαμαρας, τονισε απο την Πυλο οτι ο λαος σημερα αλλαζει τους πολιτικους ρολους ψηφιζοντας την Πολιτικη Ανοιξη.
  • Για νεα αντιλαικα μετρα μετα τις εκλογες εκανε λογο απο την Καλογρεζα, οπου ψηφισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα.
  • Την κρισιμοτητα αυτων των εκλογων επεσημανε ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, που ψηφισε στα Εξαρχεια.
  • Στο Περιστερι ασκησε το εκλογικο του δικαιωμα ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας. Δηλωσε οτι ο λαος με την ψηφο του θα δειξει οτι δεν κηδεμονευεται.
  • Ασυνειδητος συζυγος πυροβολησε στην κοιλια την εγκυο γυναικα του με αποτελεσμα να σκοτωσει το εμβρυο και να την τραυματισει σοβαρα.
  • Διαψευδει η Αγκυρα οτι παροτρυνει το Σανταμ Χουσειν να επανακτησει τον ελεγχο στο βορειο Ιρακ και να συντριψει τους Κουρδους του ΡΚΚ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολοκληρωνεται με τη δυση του ηλιου, στις 7. 22 η εκλογικη διαδικασια για την αναδειξη της νεας Βουλης. Η ψηφοφορια διεξαγεται σε ηπιο κλιμα και συμφωνα με το υπουργειο Εσωτερικων, οπου δεν εμφανιστηκαν εγκαιρα οι δικαστικοι αντιπροσωποι η τα μελη των εφορευτικων επιτροπων αντικατασταθηκαν αμεσως απο τους αναπληρωματικους τους. Κυκλοφοριακα προβληματα παρουσιασθηκαν σε περιοχες των μεγαλων αστικων κεντρων, οπου οι πολιτες χρησιμοποιησαν τα αυτοκινητα τους για να μεταβουν στα εκλογικα κεντρα. Συμφωνα με την εταιρια "Δελτα Πληροφορικη", μεχρι τις 10 το βραδυ αναμενεται να γινει γνωστος ο νικητης της αναμετρησης, αν η διαφορα, που θα χωριζει το πρωτο απο το δευτερο κομμα ειναι μεγαλυτερη απο τρεις ποσοστιαιες μοναδες. Σε περιπτωση που η διαφορα ειναι μικροτερη, η κατασταση θα αργησει να ξεκαθαρισει. Στη μαχη των εκλογων συμμετεχουν 33 κομματα, ενω οι εγγεγραμμενοι στους εκλογικους καταλογους ανερχονται σε 8. 862. 014 ατομα.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, μετα την ασκηση του εκλογικου του δικαιωματος σε εκλογικο τμημα της Πατρας, εξεφρασε την ελπιδα, η κυβερνηση που θα προκυψει απο τις εκλογες, να αντιμετωπισει με επιτυχια τα προβληματα του τοπου. Σε ερωτηση αν ειναι ευχαριστημενος απο το κλιμα των εκλογων, ο κ. Στεφανοπουλος ειπε οτι δεν το καταλαβε πολυ, διοτι δεν αναμιχθηκε με την προεκλογικη κινηση.

Οι πολιτικοι αρχηγοι εμφανισθηκαν αισιοδοξοι για την εκβαση της εκλογικης αναμετρησης. Ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης ψηφισε το πρωι σε εκλογικο κεντρο στα Καμινια του Πειραια, απ'οπου καλεσε τον ελληνικο λαο να κρινει, να συγκρινει και να αξιολογησει τις θεσεις των κομματων και των πολιτικων με γνωμονα το συμφερον της χωρας. Εξεφρασε, επισης, τη πεποιθηση οτι ο ελληνικος λαος θα ψηφισει το ΠΑΣΟΚ, το οποιο διαθετει τις δυναμεις και εχει τις θεσεις να οδηγησει την Ελλαδα στον 21ο αιωνα. Τη βεβαιοτητα τους οτι το ΠΑΣΟΚ θα ειναι ο νικητης των εκλογων και μαλιστα με σημαντικη διαφορα, εξεφρασαν απο τη Θεσσαλονικη, τοσο ο υπουργος Εσωτερικων Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος, οσο και οι πρωην υπουργοι και υποψηφιοι του κινηματος, Ευαγγελος Βενιζελος και Κωστας Ακριτιδης. Στο εκλογικο τμημα της οδου Αχαιας, οπου ψηφιζε παντα ο Ανδρεας Παπανδρεου, ασκησε σημερα το εκλογικο του δικαιωμα, σε κλιμα συγκινησης ο Γεωργιος Παπανδρεου.

Αυριο ξεκιναει μια νεα μεγαλη μερα για την Ελλαδα, δηλωσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ κατα την εξοδο του απο το εκλογικο κεντρο της κοινοτητας Ταυρης του Εβρου, οπου ασκησε το εκλογικο του δικαιωμα. Σημερα, ειπε ο κ. Εβερτ, τα λογια των πολιτικων περιττευουν. Γιατι σημερα μιλαει ο ελληνικος λαος, μιλαει ο πολιτης και με την ψηφο του, τονισε, χαρασσει το μελλον της πατριδας. Εχω εμπιστοσυνη στον Ελληνα πολιτη και στον κυριαρχο λαο. Απο τη πλευρα του ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινος Μητσοτακης μετα την ασκηση του εκλογικου του δικαιωματος σε εκλογικο κεντρο του Αλιμου, εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι μετα τη σημερινη ψηφοφορια θα ανοιξει μια καινουργια, καλυτερη εποχη. Απο τη Θεσσαλονικη ο πρωην υπουργος Σωτηρης Κουβελας εμφανισθηκε βεβαιος για νικη της Νεας Δημοκρατιας, ενω οταν ρωτηθηκε αν θα υπαρξουν εσωκομματικες διεργασιες σε περιπτωση ηττας του κομματος στις εκλογες, απαντησε γελωντας :"αφηστε να κερδισουμε, οποτε δεν υπαρχει προβλημα".

Το απογευμα, ο στενος συνεργατης του επιτιμου προεδρου της Νεας Δημοκρατιας Κωστα Μητσοτακη και υποψηφιος βουλευτης Κωστας Πυλαρινος, σε σχετικη ερωτηση δημοσιογραφων δηλωσε: "Οπως διαφαινεται ο λαος θα βαθμολογησει σημερα κυριως τις ηγετικες επιλογες και τις κομματικες επιδοσεις των τελευταιων τρεισημισι ετων. Η αποψινη νυχτα ειναι βεβαιο οτι θα ανοιξει πολλους φωτεινους διαυλους για τον τοπο".

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ψηφισε το πρωι στην Πυλο Μεσσηνιας, απ'οπου δηλωσε οτι ο λαος σημερα αλλαζει τους πολιτικους ρολους και αυριο θ' αλλαξουμε την Ελλαδα. Σημερα, ειπε, η Ελλαδα ψηφιζει ελεγχο. Ψηφιζει Πολιτικη Ανοιξη για μια αλλη Ελλαδα, της Δικαιοσυνης, της Αξιοπρεπειας και της Ελπιδας. Η ΠΟΛΑΝ κατηγγειλε το μεσημερι, οτι παρατηρηθηκε διανομη ψηφοδελτιων αλλης περιφερειας σε αλλη, και καλει τα υπουργεια Εσωτερικων και Δικαιοσυνης να επιληφθουν του θεματος και να μην ακυρωθουν τα ψηφοδελτια εκεινα του κομματος αλλων εκλογικων περιφερειων που αποδεδειγμενα διανεμηθηκαν στους ψηφοφορους απο τις εφορευτικες επιτροπες. Η ΠΟΛΑΝ υποστηριζει οτι σε 11 εκλογικα τμηματα της Α' εκλογικης περιφερειας Πειραια διανεμηθηκαν ψηφοδελτια της Β' Πειραια και σε οκτω εκλογικα τμηματα της Β' Πειραια διανεμηθηκαν ψηφοδελτια της Α' Πειραια. Αναλογη συγχυση δημιουργηθηκε, συμφωνα με την Πολιτικη Ανοιξη και σε αλλους νομους της χωρας, ενω καταγγελει οτι σε εκλογικα τμηματα του Νεου Ψυχικου, του Υμηττου και του Παγρατιου, δεν υπηρχαν ψηφοδελτια του κομματος.

Προειδοποιηση προς το λαο και ιδιαιτερα τα φτωχα λαικα στρωματα, να βρισκονται σε επαγρυπνιση απο αυριο, -ενοψει και της ψηφισης του νεου κρατικου προυπολογισμου - απηυθυνε η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, αμεσως μετα την ασκηση του εκλογικου της δικαιωματος το πρωι σε εκλογικο τμημα στην Καλογρεζα. Τα προβληματα δεν θα σταματησουν, αντιθετα θα εχουμε νεα αντιλαικα μετρα σημειωσε η κ. Παπαρηγα. Υποσχεθηκε οτι το κομμα της με νεα ορμη, μαχητικοτητα και νεα πειρα θα σταθει στο πλευρο των εργαζομενων. Ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ Χαριλαος Φλωρακης ασκησε το εκλογικο του δικαιωμα στο Χαλανδρι. Τονισε οτι το ΚΚΕ θα συνεχισει την ιδια πολιτικη γραμμη, ανεξαρτητα απο το αποτελεσμα των εκλογων, για τους λαικους αγωνες και τους εργατες.

Ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, ψηφισε το μεσημερι σε εκλογικο τμημα στα Εξαρχεια. Σε δηλωσεις του επεσημανε την κρισιμοτητα αυτων των εκλογων. Θα εκλεξουμε, ειπε, τη Βουλη του 2000, που θα αποφασισει για την Ελλαδα του 21-ου αιωνα. Πιστευω, ειπε οτι η αγαπη και η εκτιμηση του κοσμου θα μας δωσει δυναμη για να ειναι η Βουλη η αρχη μιας προσπαθειας, που θελει ο Συνασπισμος, ωστε να αλλαξουν πολλα, να αλλαξουν ολα. Εχω πεποιθηση, κατεληξε, οτι αυτες οι εκλογες θα ειναι για το Συνασπισμο μια μεγαλη αρχη.

Ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, ασκησε το εκλογικο του δικαιωμα το μεσημερι στον Αγιο Ιεροθεο Περιστεριου. Προσερχομενος στο εκλογικο κεντρο δηλωσε οτι το κομμα του εχει κανει μια σοβαρη και υπευθυνη δουλεια, που θα συνεχισθει και απο αυριο και η οποια, οπως ειπε, πιστευει οτι θα ανταμειψει ο ελληνικος λαος με την ψηφο του. Εχω εμπιστοσυνη, ειπε ο κ. Τσοβολας, στον ελληνικο λαο, ο οποιος νηφαλια και με βαση το δικο του συμφερον θα δωσει την απαντηση του, στους μεγαλοεργολαβους, στους μεγαλοεπιχειρηματιες και τους ξενους παραγοντες. Ο λαος, κατεληξε, με την ψηφο του θα δειξει οτι δεν κηδεμονευεται.

"Ψηφιζω στο ονομα του Ανδρεα, του μεγαλου αποντα πολιτικου" δηλωσε το μεσημερι απο την Ελευσινα οπου και ψηφισε, η χηρα του τεως πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου. Σημερα, προσθεσε, ο λαος εκφραζεται με παθος, ωριμοτητα και μνημη.

Οι κατοικοι δυο κοινοτητων της Χαλκιδικης, της Ολυμπιαδας και της Βαρβαρας στο βορειο τμημα του νομου προσερχονται στις καλπες και ριχνουν ακυρα ψηφοδελτια διαμαρτυρομενοι για τη σχεδιαζομενη εγκατασταση εργοστασιου χρυσου στην περιοχη τους, το οποιο, οπως υποστηριζουν, θα προκαλεσει προβληματα στο περιβαλλον. Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, υπενθυμισε οτι το κομμα της καταψηφισε την παραδοση, οπως ειπε, του ορυκτου πλουτου της περιοχης στους ξενους, ενω καταψηφισε και τη λειτουργια του εργοστασιου αυτου. Εχουμε παρει μερος στις κινητοποιησεις των κατοικων της Ολυμπιαδας, ειπε, επισημαινοντας οτι καλο ειναι ο προεδρος της κοινοτητας να ενημερωνει το χωριο.

Αυριο θα παραμεινουν κλειστα ολα τα σχολεια, ενω τα νυχτερινα κεντρα θα λειτουργησουν κανονικα και σημερα το βραδυ. Επισης δεν θα υπαρξει απαγορευση στην κυκλοφορια των αυτοκινητων. Μια ακομη καινοτομια των εκλογων, ειναι οτι ψηφισαν σε 27 ειδικα εκλογικα τμηματα οι κρατουμενοι των φυλακων που εχουν δικαιωμα ψηφου. Στο μεταξυ αρχισε ηδη η επιστροφη των ετεροδημοτων απο την επαρχια στην Αθηνα. Ηδη εχει σχηματιστει μεγαλη ουρα στον Ισθμο της Κορινθου, ενω η κινηση ειναι αυξημενη στις εθνικες οδους. Η τροχαια λαμβανει μετρα διευκολυνσης των οδηγων ενω σε επιφυλακη βρισκεται και το Λιμενικο για την ομαλη επιστροφη των ετεροδημοτων που ψηφισαν στα νησια. Εκτακτες πτησεις προγραμματιζει η Ολυμπιακη Αεροπορια και επιπλεον δρομολογια ο ΟΣΕ και τα υπεραστικα λεωφορεια.

Στο "Ιπποκρατειο" Νοσοκομειο της Θεσσαλονικης παραμενει νοσηλευομενος ο προεδρος της Ενωσης Κεντρωων, Βασιλης Λεβεντης, που τραυματιστηκε χθες το απογευμα απο ανατροπη του αυτοκινητου του,24 χιλιομετρα εξω απο τη Θεσσαλονικη. Συμφωνα με τον επιμελητης της Α' χειρουργικης κλινικης του νοσοκομειου, Ιωαννη Σταθουλοπουλο, ο κ. Λεβεντης ειναι σε πολυ καλη κατασταση παρα τους πονους, που αισθανεται απο το καταγμα της αριστερης κλειδας που φερει και το τραυμα που εχει στο κεφαλι. Επεσημανε οτι ο κ. Λεβεντης θα πρεπει να παραμεινει στο νοσοκομειο για τις επομενες δυο εως τρεις ημερες. Στους αστυνομικους ο κ. Λεβεντης κατεθεσε οτι επιβατικο αυτοκινητο, που κινουνταν στην αριστερη λωριδα του δρομου εισηλθε ξαφνικα στη μεσαια λωριδα, οπου εκινειτο ο ιδιος με το αυτοκινητο του και ετσι αναγκαστηκε να φρεναρει με αποτελεσμα την ανατροπη του αυτοκινητου του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαψευδει η Τουρκικη Κυβερνηση δημοσιευμα της Αμερικανικης εφημεριδα Ταιμς, οτι η Αγκυρα εχει ζητησει απο τη Βαγδατη να επιβαλει την εξουσια της στο βορειο Ιρακ, και να συντριψει τους κουρδους αυτονομιστες ανταρτες του ΡΚΚ. Η υπουργος εξωτερικων της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, δηλωσε οτι η χωρα της, υποστηριζει την εδαφικη ακεραιοτητα του Ιρακ, οπως εκφραζεται απο τις αποφασεις του Συμβουλιου Ασφαλειας. Στο μεταξυ οι αμερικανικες δυναμεις με στοχο την αποτροπη ενδεχομενης επιθεσης απο τη Βαγδατη, πραγματοποιουν σειρα στρατιωτικων ασκησεων στην ερημο του Κουβειτ, με τη συμμετοχη βαρεων οπλων.

Επισημες διαβουλευσεις θα εχουν αυτη την εβδομαδα στη Νορβηγια, οι υπουργοι αμυνας των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ, σχετικα με το τι θα γινει μετα τη ληξη της εντολης της διεθνους ειρηνευτικης δυναμης στη Βοσνια στο τελος Δεκεμβριου. Δυτικοι συμμαχοι δεχονται οτι η δυναμη θα πρεπει να παραμεινει, για να αποτραπει ενδεχομενη διενεξη και να δοθει χρονος να αποδωσει η ειρηνευτικη συμφωνια του Ντειτον. Την ιδια ωρα ο Οργανισμος για την Ασφαλεια και Συνεργασια στην Ευρωπη, αναγνωρισε σημερα οτι η αρχικη καταγραφη των ψηφων απο τις προεδρικες εκλογες που διεξηχθησαν στη Βοσνια, περιεχει λαθη, και προκειται να υπαρξει νεα ανακοινωση για τα αποτελεσματα.

Σοβαρα επεισοδια μεταξυ Πακιστανων διαδηλωτων και δυναμεων της αστυνομιας, σημειωθηκαν σημερα στη πολη Λαρκανα εξω απο απο το σπιτι του δολοφονηθεντος αδελφου της πρωθυπουργου Μπεναζιρ Μπουτο, Μουρταζα. Οι οπαδοι του Μουρταζα κατηγορουν τον συζυγο της Μπεναζιρ, οτι σχεδιασε τη δολοφονια του αδερφου της. Ο Μουρταζα ειχε διαφωνησει με την πολιτικη της Μπεναζιρ, συγκροτωντας χωριστη πτερυγα στο πλαισιο του κυβερνωντος Λαικου Κομματος του Πακισταν.

Μεγαλες καταστροφες εχει προκαλεσει ο τυφωνας Βαιολετ που πληττει απο το πρωι την κεντρικη Ιαπωνια, με αποτελεσμα μεχρι στιγμης δυο ατομα να χασουν τη ζωη τους 35 να τραυματιστουν και αλλα επτα να αγνοουνται. Ο τυφωνας κινειται με ταχυτητα 126 χιλ. την ωρα, και στο περασμα του εχει προκαλεσει σοβαρες υλικες ζημιες και προβληματα στην ηλεκτροδοτηση. Δεκαδες εσωτερικα αεροπορικα δρομολογια της χωρας αναβληθηκαν, ενω η περιοχη κηρυχτηκε σε κατασταση εκτακτης αναγκης.

Δεν υπαρχουν μεχρι στιγμης πληροφοριες για θυματα απο τις καταρρακτωδεις βροχες που πληττουν απο χθες την περιοχη του Σαν Τροπεζ στη νοτια Γαλλια, και εχουν προκαλεσει σοβαρα προβληματα. Συμφωνα με τις αρχες σωστικα συνεργεια, χρησιμοποιωντας ελικοπτερα και βαρκες, προσπαθουν να διασωσουν δεκαδες παγιδευμενα ατομα σε πλημμυρισμενες περιοχες, ενω τα ορμητικα νερα εχουν παρασυρει περισσοτερα απο 40 αυτοκινητα. Στην πολη Κογκολεν το υψος του νερου εφθασε το ενα μετρο, ενω παρασυρθηκαν γεφυρες σε περιοχες της Κορσικης.


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Sunday, 22 September 1996 - 15:46:50