Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 28)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παρελυσε η χωρα απο τη γενικη απεργια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Νεκρωσαν οι συγκοινωνιες, ματαιωθηκαν πτησεις, με προσωπικο ασφαλειας τα νοσοκομεια, κλειστοι εθνικοι δρομοι απο τους αγροτες.
  • Συμπαρασταση στους απεργους απο την αντιπολιτευση. Κατανοηση απο τους εργαζομενους ζητα η κυβερνηση.
  • Στη βουλη κατατιθεται αυριο ο προυπολογισμος, μαζι με το φορολογικο νομοσχεδιο.
  • Σε προσωπικη βεντετα εξελισσεται η αντιπαραθεση Εβερτ - Μητσοτακη. Νεες αιχμες κατα Εβερτ απο τον επιτιμο προεδρο, απαντηση απο τη Ρηγιλλης.
  • Εξηγησεις απο την Αγκυρα θα ζητησει η κυβερνηση για τις καταγγελιες Τουρκου βουλευτη περι εμπρησμων δασων σε νησια του Αιγαιου απο Τουρκους πρακτορες.
  • Οδυσσεια για 60 προσκυνητες, το λεωφορειο των οποιων ανατραπηκε εξω απο τη Λειβαδια. Μια νεκρη, 39 τραυματιες, 12 απο τους οποιους σοβαρα.
  • Προφυλακισθηκε η 37χρονη, που κατηγορειται οτι προμηθευσε τη μοιραια δοση ηρωινης σε 17χρονο στους Αγιους Αναργυρους.
  • Απορριφθηκε κατα πλειοψηφια η προταση της Νεας Δημοκρατιας να καταθεσει η κυρια Λιανη - Παπανδρεου στην επιτροπη για το καζινο του Φλοισβου.
  • Και στη Θεσσαλονικη θα λειτουργησει απο τη Δευτερα τηλεφωνικη γραμμη ενημερωσης για το ΑΙΔΣ με αριθμο κλησης 422021.
  • Παραλυτη για ενδεκατη μερα η Γαλλια απο την απεργια των οδηγων φορτηγων αυτοκινητων.
  • Κατω απο δρακοντεια μετρα διεξαγεται στην Αλγερια το δημοψηφισμα για την τροποποιηση του Συνταγματος.
  • Τη διαιτησια των ΗΠΑ και της Ρωσιας για το θεμα της Χεβρωνας θα ζητησει ο Γιασερ Αραφατ.
  • Ανοδος 0,27% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μηνυμα για τερματισμο της λιτοτητας εστειλαν στην κυβερνηση εργαζομενοι και συνταξιουχοι, με τη μαζικη τους συμμετοχη στη γενικη πανελλαδικη απεργια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποια συμφωνα με τους συνδικαλιστες εστεφθη με απολυτη επιτυχια. Μαζικη ηταν και η συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος και η πορεια προς τη Βουλη, οπου επιδοθηκε ψηφισμα με τα αιτηματα των εργαζομενων στους αρχηγους των κομματων. Αναλογες εκδηλωσεις εγιναν σε ολες τις μεγαλες πολεις της χωρας. Προηγουμενως αντιπροσωπεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντηθηκαν με τον υπουργο εθνικης οικονομιας, ο οποιος χαρακτηρισε δυνατα τα αιτηματα των εργαζομενων, αλλα τονισε οτι με την οικονομικη πολιτικη που ανακοινωθηκε εξαντληθηκαν ολα τα περιθωρια αντοχης της οικονομιας. Οι συνδικαλιστες συναντηθηκαν και με τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδη Εβερτ, ο οποιος κατηγορησε την κυβερνηση για αναξιοπιστια. Απο την απεργια, που εκτιμηθηκε μια απο τις μεγαλυτερες και μαζικοτερες των τελευταιων ετων, ανεσταλη καθε παραγωγικη δραστηριοτητα, ενω παρελυσαν οι συγκοινωνιες, καθως στην απεργια συμμετειχαν οι εργαζομενοι στα μεσα μαζικης μεταφορας, λεωφορεια, τρενα ταξι και πλοια, ενω χαος παρατηρηθηκε στο αεροδρομιο, απο τις στασεις εργασιας που ειχαν ως αποτελεσμα να ματαιωθουν αρκετες πτησεις της Ολυμπιακης. Δυναμικα συμμετειχαν στις κινητοποιησεις και οι αγροτες οπου απεκλεισαν με τα αγροτικα τους μηχανηματα, τμηματα των εθνικων οδων. Συγκεκριμενα αποκλεισμοι εγιναν στην περιοχη του Δομοκου, στην εθνικη οδο Καβαλας-Ξανθης καθως και στην εθνικη οδο Θεσσαλονικης-Λαρισας, σε δυο σημεια. Επισης λογω της απεργιας αναβληθηκαν ολες οι δικες, εξαιτιας της κινητοποιησης των δικαστικων υπαλληλων που θα συνεχισθει και αυριο.

Η κυβερνηση σε ανακοινωση της ζητα την κατανοηση των εργαζομενων και ιδιαιτερα των ασθενεστερων κοινωνικων στρωματων, σημειωνοντας οτι ενισχυεται το κοινωνικο κρατος, ενω οι νεες φορολογιες επιβαρυνουν αποκλειστικα τα ανωτερα εισοδηματικα στρωματα. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η κυβερνηση ακολουθησε μια ρεαλιστικη πολιτικη, αποφευγοντας να παρει μετρα που θα την εκαναν απλως αρεστη, προσθετοντας οτι η ακολουθουμενη οικονομικη πολιτικη ειναι η μονη που μπορει να δωσει διεξοδο στα προβληματα της χωρας. Κραυγη αγωνιας χαρακτηρισε τη σημερινη κινητοποιηση ο Νικος Κωνσταντοπουλος, για πραξη αντιστασης στους τοποτηρητες των Βρυξελλων και τους οικονομικα ισχυρους, μιλησε ο Δημητρης Τσοβολας, ενω η Πολιτικη Ανοιξη εκανε λογο για απεργια που εκλεισε τη χωρα απο αερος, ξηρας και θαλασσης.

Οι κινητοποιησεις, αλλα και η αγροτικη πολιτικη της κυβερνησης απασχολησαν και τη βουλη, οπου δεν ελειψαν οι αντιπαραθεσεις μεταξυ του υπουργου Γεωργιας Στεφανου Τζουμακα και του προεδρου της Νεας Δημοκρατιας. Ο κ. Εβερτ χαρακτηρισε τραγωδια την κατασταση που επικρατει στον αγροτικο χωρο και προεβλεψε οτι μεχρι το 2. 000, πανω απο 250. 000 ατομα θα μεινουν ανεργα. Ο υπουργος Γεωργιας Στεφανος Τζουμακας χαρακτηρισε παραπλανητικη και λαικιστικη την πολιτικη της Νεας Δημοκρατιας και αναφερομενος στις κινητοποιησεις ειπε οτι εχουν δυο οψεις, η μια που αφορα σε πραγματικα προβληματα και η αλλη οτι ειναι υποκινουμενη πολιτικα. Σ'αυτη την περιπτωση τα μπλοκα των αγροτων εχουν οργανωση στρατιωτικου χαρακτηρα.

Με τον υπουργο Αμυνης, Ακη Τσοχατζοπουλο, συναντηθηκε το μεσημερι ο πρωθυπουργος και συζητησαν τα διαφορα θεματα εξωτερικης πολιτικης και αμυνας που βρισκονται σε εξελιξη. Οπως δηλωσε ο κ. Τσοχατζοπουλος η πολιτικη αυτη θα εξειδικευθει και θα εκφρασθει μεσα απο τις προτασεις του υπουργειου στους αρμοδιους διεθνεις οργανισμους που συμμετεχει η χωρα μας. Ο κ. Σημιτης συναντηθηκε επισης και με τον αρχιεπισκοπο Τιρανων και πασης Αλβανιας, Αναστασιο, ο οποιος σε δηλωσεις του διαπιστωσε βελτιωση των ελληνοαλβανικων σχεσεων.

Υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη συνεδριαζει απο τις 7 το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνα με πληροφοριες ενα απο τα θεματα συζητησης ειναι και αυτο που αφορα το θορυβο γυρω απο το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου. Σε δηλωση του ο Γιωργος Παπανδρεου εξεφρασε την ελπιδα το Εκτελεστικο Γραφειο να παρει θεση και να συμβαλλει στην πτωση των τονων γυρω απο το θεμα αυτο. Προσθεσε επισης οτι θα πρεπει να αξιοποιηθει το πολιτικο κεφαλαιο ``Ανδρεας Παπανδρεου`` και μεσα απο το αρχειο του εκλιποντος ηγετη.

Απορριφθηκε απο την Εξεταστικη Επιτροπη της Βουλης η προταση βουλευτων της ΝΔ να κληθουν να καταθεσουν ενωπιον της επιτροπης για την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο η Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου και η δημοσιογραφος Ελλη Σταη. Το θεμα τεθηκε σε ψηφοφορια και απορριφθηκε. Δεκαπεντε βουλευτες μελη της επιτροπης ψηφισαν οχι στην κλητευση, 10 ναι και τεσσερις ψηφισαν λευκο. Αντιθετα η επιτροπη προχωρησε σημερα με συντριπτικη πλειοψηφια στην κλητευση των υπουργων Γιαννου Παπαντωνιου, Αλεκου Παπαδοπουλου και του πρωην υπουργου επι Νεας Δημοκρατιας, Στεφανου Μανου. Επισης, η επιτροπη καλεσε για εξεταση τους επιχειρηματιες κυριους Αλαμανη και Κουτλα που μετειχαν στην κοινοπραξια του Καζινο Αθηνων, στην οποια χορηγηθηκε η αδεια λειτουργιας του καζινο στο Φλοισβο. Οπως εχει δηλωσει ο προεδρος της εξεταστικης επιτροπης Λεωνιδας Τζανης, η επιτροπη θα ολοκληρωσει την εξεταση των μαρτυρων εως τις εορτες των Χριστουγεννων, ετσι ωστε να εκδωσει το πορισμα της μεσα στον Ιανουαριο.

Συναντηση με τον προεδρο της Κυπρου Γλαυκο Κληριδη ειχε σημερα ο εκπροσωπος της Ιρλανδικης προεδριας για το Κυπριακο, Κεστερ Χισλιπ.Ο ιρλανδος αξιωματουχος θα συναντηθει επισης στα κατεχομενα με το Ραουφ Ντενκτας καθως και με αρχηγους κομματων και απο τις δυο πλευρες. Σκοπος των επαφων του ειναι να ενημερωθει προτου υποβαλει σχετικη εκθεση στην κυβερνηση του. Στο μεταξυ, υπερβαινει το ενα δισεκατομμυριο λιρες το νεο πενταετες εξοπλιστικο προγραμμα της Εθνικης Φρουρας της Κυπρου, το οποιο περιλαμβανει πυραυλικο αντιαεροπορικο συστημα, νεα αρματα μαχης και αλλο συγχρονο οπλισμο.

Σε προσωπικη βεντετα εξελισσεται η αντιπαραθεση μεταξυ των κυριων Εβερτ και Μητσοτακη. Λιγες μονο ωρες μετα την αποφαση του κ. Εβερτ να αποπεμψει απο το πολιτικο συμβουλιο τον Κωνσταντινο Μητσοτακη, ο τελευταιος σε γραπτη δηλωση του τονιζει οτι η κινηση αυτη ειχε δυο επιδιωξεις. Να εκβιασει τη ρηξη, που θα μπορουσε να οδηγησει ακομη και στη διασπαση και να θεσει σε δευτερη μοιρα τη συζητηση για τους ορους διεξαγωγης ενος τιμιου και αντιπροσωπευτικου συνεδριου που θ'αναδειξει αρχηγο, ο οποιος θα μπορει να ενωσει το κομμα και να το οδηγησει σε νικη στις επομενες εκλογες. Δεν εδωσα απαντηση στην επιθεση γιατι εθεσα ως πρωτο μου μελημα το συμφερον της παραταξης και της χωρας, τονιζει ο κ. Μητσοτακης, ο οποιος επιχειρει να αμβλυνει τις εντυπωσεις που δημιουργηθηκαν απο τις δηλωσεις του για τον Κωνσταντινο Καραμανλη, σημειωνοντας οτι ο ιδρυτης της παραταξης δεν εκανε ποτε εκλογες με υποσχεσεις και παροχες και απεχθανοταν τη δημαγωγια. Καταληγοντας στην ανακοινωση του αναφερει οτι ειναι ο μονος αρχηγος μετα τον Κωνσταντινο Καραμανλη που οδηγησε το κομμα στη νικη και προτεινε τον κ. Καραμανλη προεδρο της Δημοκρατιας για να δικαιωθει ηθικα, μετα την απαραδεκτη μεθοδευση που εγινε σε βαρος του το 1985. Σε απαντηση της Ρηγιλλης τονιζεται οτι τη στιγμη που πραγματοποιειται στη χωρα η μεγαλυτερη κινητοποιηση των τελευταιων ετων, κατα της φορολογικης επιδρομης, ο κ. Μητσοτακης συνεχιζει να ασχολειται με τα εσωκομματικα ζητηματα, η αντιμετωπιση των οποιων εχει ηδη δρομολογηθει με θετικα αποτελεσματα ενωπιον των αρμοδιων οργανων του κομματος. Η Νεα Δημοκρατια, καταληγει η ανακοινωση, ως υπευθυνη πολιτικη δυναμη δεν προκειται ν'ακολουθησει τον κ. Μητσοτακη στο δρομο που συνειδητα εχει επιλεξει. Αυριο, ο Γιωργος Σουφλιας θα παραδωσει στην ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας τις δικες του προτασεις για την αναδειξη των επιπλεον συνεδρων, ενω αποψε συνερχεται η Εκτελεστικη Επιτροπη του κομματος.

Εξηγησεις απο την κυβερνηση της Αγκυρας θα ζητησει η Αθηνα, σχετικα με τις καταγγελιες του Τουρκου βουλευτη Σεντατ Μπουτζακ οτι Τουρκοι πρακτορες εβαλαν φωτια σε ελληνικα δαση. Αυτο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, σημειωνοντας οτι η καταγγελια ειναι παρα πολυ σοβαρη και απο την ελληνικη πλευρα πρεπει να επιδειχθει προσοχη, καθως αυτη την εποχη στην Τουρκια πολλα πραγματα γινονται για εσωτερικη καταναλωση. Η κυβερνηση, τονισε ο κ. Ρεππας, εξεταζει προσεκτικα το ολο θεμα, ενω ερωτηθεις για τις δηλωσεις της κυριας Τσιλερ οτι οι Ελληνες δημιουργησαν το προβλημα με τα Ιμια, ειπε οτι δεν πρεπει να αποδιδεται ιδιαιτερη σημασια στις δηλωσεις της κυριας Τσιλερ, σε μη διαφανεις υποθεσεις, προσπαθει να δειξει στιβαροτητα. Στο ιδιο θεμα αναφερθηκε και ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου, χαρακτηριζοντας τις καταγγελιες ανησυχητικες, που αποτελουν ομολογια ποινικου αδικηματος και οι οποιες πρεπει να προβληματισουν την παγκοσμια κοινωνια. Η Πολιτικη Ανοιξη καλει την κυβερνηση να θεσει το θεμα στους διεθνεις οργανισμους, γιατι μονο με αυτους μπορει να αποδωσει μια σοβαρη ερευνα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραλυτη παραμενει για ενδεκατη μερα η Γαλλια, καθως οι οδηγοι φορτηγων αυτοκινητων συνεχιζουν τις απεργιακες τους κινητοποιησεις. Μετα την αποτυχια και του τελευταιου γυρου των διαπραγματευσεων με τους εργοδοτες, οι απεργοι εχουν δημιουργησει περισσοτερα απο 250 οδοφραγματα σε κεντρικες αρτηριες και νευραλγικα βιομηχανικα κεντρα, με αποτελεσμα να εχουν παραλυσει οι μεταφορες και να παρατηρειται πλεον η ελλειψη καυσιμων και εφοδιων σε αρκετες περιοχες. Χθες, οι εργοδοτες ειχαν αποδεχθει το αιτημα των απεργων για συνταξιοδοτηση στα 55 αντι στα 60 χρονια, αλλα δεν υποχωρουν στα αλλα δυο, δηλαδη στη μειωση των ωρων εργασια και στην αυξηση των μισθων, με αποτελεσμα να κλιμακωνονται οι απεργιακες κινητοποιησεις και σε αλλους εργασιακους κλαδους.

Παρα τις εκκλησεις της αντιπολιτευσης για μποικοταζ, χιλιαδες Αλγερινοι προσερχονται απο το πρωι στις καλπες για το πολυσυζητημενο δημοψηφισμα σχετικα με την τροποποιηση του Συνταγματος. Τα μετρα της αστυνομιας ειναι δρακοντεια γυρω απο τα 35. 000 εκλογικα κεντρα, καθως φοβουνται επιθεσεις φανατικων ισλαμιστων. Τα κυριοτερα κομματα της αντιπολιτευσης καλεσαν τους 16,5 εκατ. ψηφοφορους να μην προσελθουν στις καλπες, η να δωσουν αρνητικη απαντηση στα ερωτηματα που θετει το δημοψηφισμα, αναμεσα στα οποια και ο αποκλεισμος των φανατικων μουσουλμανων απο την εξουσια.

Τη διαιτησια των Ηνωμενων Πολιτειων και της Ρωσιας θα ζητησει ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ, για την επιλυση της διαμαχης με το Ισραηλ σχετικα με την αναδιαταξη των ισραηλινων δυναμεων στη Χεβρωνα και τη Δυτικη Οχθη. Τη δηλωση αυτη εκανε στην Ιεριχω κατα την διαρκεια συναντησης του με τον πρωθυπουργο της Ιορδανιας, υποστηριζοντας οτι εκεινοι που συνυπεγραψαν την συμφωνια Παλαιστινιων και Ισραηλινων στον Λευκο Οικο, πρεπει να αποφανθουν για το ποιος ευθυνεται για την καθυστερηση της εφαρμογης αυτων που εχουν συμφωνηθει.

Τουλαχιστον 23 νεκροι ειναι ο απολογισμος απο την συντριβη μεταγωγικου αεροσκαφους Ιλιουσιν της ρωσικης πολεμικης αεροποριας, χθες βραδι στη Σιβηρια. Το αεροσκαφος που μετεφερε 30 τοννους εμπορευματων, ειχε απογειωθει απο το Αμπακαν της νοτιου Σιβηριας και κατευθυνοταν στην χερσονησο Καμτσατσκα της ρωσικης Απω Ανατολης. Αγνωστα παραμενουν τα αιτια του δυστυχηματος.

Σε εντονο διαβημα διαμαρτυριας προεβη η Ταιβαν στη Νοτια Αφρικη, σχετικα με την ανακοινωση οτι η κυβερνηση Νελσονα Μαντελα θα υποβαθμισει τις σχεσεις της με την Ταιβαν, προκειμενου να συναψει διπλωματικες σχεσεις με το Πεκινο. Η πρεσβεια της Ταιβαν χαρακτηρισε απαραδεκτη την ανακοινωση αυτη, καθως οπως υποστηριζει, η Νοτια Αφρικη της εδωσε προθεσια μονο 28 ωρων, αντι 13 μηνων που ειναι το κανονικο, γεγονος που αποτελει μια εντελως ασυνηθιστη διπλωματικη τακτικη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα ερωτηματικα για την ασφαλεια του αεροσακου εγειρονται μετα το τελευταιο τραγικο δυστυχημα στις Ηνωμενες Πολιτειες. Θυμα ενα κοριτσακι μολις 13 μηνων, το οποιο αποκεφαλισθηκε οταν ανοιξε ο αεροσακος του συνοδηγου, μετα απο μια ελαφρια συγκρουση του αυτοκινητου που οδηγουσε η μητερα του. Το μωρο ηταν δεμενο στο ειδικο παιδικο καθισμα στη θεση του συνοδηγου. Κατα την προσκρουση του αυτοκινητου στον προφυλακτηρα του προπορευομενου οχηματος ανοιξε με δυναμη ο αεροσακος, χτυπησε το μωρο στο κεφαλι το οποιο κοπηκε και πεταχτηκε απο το παραθυρο.

Μια νεκρη και 39 τραυματιες ειναι ο απολογισμος τροχαιου δυστυχηματος, εξω απο τη Λειβαδια οταν ανετραπη τουριστικο λεωφορειο της τουριστικης εταιριας ΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥΡΣ, που μετεφερε πιστους στο μοναστηρι της Αγιας Παρασκευης. Νεκρη ειναι η Δημητρα Παπαιωαννου 70 ετων, ενω οι τραυματιες μεταφερθηκαν στα νοσοκομεια, χωρις κανενας να διατρεχει κινδυνο για τη ζωη του. Οδηγος του λεωφορειου ειναι ο Δημητρης Λετσος 41 ετων που ισχυριζεται οτι το λεωφορειο υπεστη μηχανικη βλαβη και δεν κατορθωσε να αντιδρασει. Οι εμπειρογνωμονες απο το ΚΤΕΟ της Λειβαδιας που εκαναν ελεγχο στο λεωφορειο διερευνωντας τα αιτια του ατυχηματος διαπιστωσαν οτι αρχικα εσπασε ο αξονας μεταδοσης κινησης του λεωφορειου και στη συνεχεια εσπασε το σωληνακι μεταφορας αερα με αποτελεσμα ο οδηγος να χασει τον ελεγχο του και να μην μπορεσει να το ακινητοποιησει.

Συνεληφθη το πρωι, υστερα απο καταδιωξη και ανταλλαγη πυροβολισμων, ο δραπετης των φυλακων Κερκυρας, Παναγιωτης Αναστασιου, 28 ετων, ο οποιος κατηγορειται για ληστειες και για τη δολοφονια ενος αστυφυλακα. Ο καταζητουμενος νωριτερα με την απειλη περιστροφου ειχε ακινητοποιησει ενα ταξιτζη, τουπηρε το αυτοκινητο και εξαφανιστηκε. Ομως, εγκλωβιστηκε απο αστυνομικους στην περιοχη της Κυψελης οπου και συνεληφθη.

Σε νεα μειωση των επιτοκιων ταμιευτηριου κατα μιση μοναδα, προχωρησε απο σημερα η Εθνικη Τραπεζα. Ειδικοτερα το επιτοκιο απο 11,25% μειωνεται στο 10,75% . Σημειωνεται οτι σε μειωση των επιτοκιων καταθεσεων κατα μιση μοναδα προχωρει απο τη Δευτερα και η Ιονικη Τραπεζα, ενω με ενδιαφερον αναμενονται και οι κινησεις της Τραπεζας Πιστεως.

Τηλεφωνικη γραμμη ενημερωσης και βοηθειας για το Ειτζ θα λειτουργει απο την ερχομενη Δευτερα 2 Δεκεμβριου και στη Θεσσαλονικη. Με την ευκαιρια της Παγκοσμιας Μερας κατα του Ειτζ που εχει ορισθει η 1η Δεκεμβριου αρχιζει τη Δευτερα η λειτουργια της τηλεφωνικης γραμμης που θα εχει αριθμο κλησης 422021. Η λειτουργια της τηλεφωνικης γραμμης στη Θεσσαλονικη εχει ανατεθει με τη μορφη ερευνητικου προγραμματος στην Εταιρεια Συλλογικης υποστηριξης κατα του Ειτζ απο το Κεντρο Ειδικων Λοιμωξεων που χρηματοδοτει το προγραμμα. Η αρχικη φαση λειτουργιας της τηλεφωνικης γραμμης θα καλυπτει τις συνηθεις εργασιμες ωρες καθημερινα απο Δευτερα εως και την Παρασκευη ενω τις υπολοιπες ωρες θα μεταδιδονται μαγνητοφωνημενα μηνυματα.

Σε φυλακιση 37 μηνων και χρηματικη ποινη 800. 000 δρχ, καταδικαστηκε απο το Αυτοφωρο Αλεξανδρουπολης, ο αρχιφυλακας Γεωργιος Ντεμος, 42 ετων, ο οποιος συνεληφθη τη Δευτερα, υστερα απο καταδιωξη, να μεταφερει με νοικιασμενο ΙΧ τεσσερις Ινδους λαθρομεταναστες. Ο Ντεμος που υπηρετει στο τμημα διαχειρισης υλικου των υπηρεσιων της Αστυνομιας στην Αμυγδαλεζα της Αθηνας, ισχυριστηκε στο δικαστηριο οτι ηλθε στον Εβρο για βολτα και πως επιβιβασε στο αυτοκινητο του τεσσερις Ινδους, επειδη του εκαναν ωτοστοπ. Το δικαστηριο αποφασισε οπως η εφεση του Ντεμου να μην εχει ανασταλτικο αποτελεσμα και οδηγηθηκε στις φυλακες Κομοτηνης.

Σωος στα ορεινα της Δραμας, εμφανιστηκε ο κυνηγος Στελιος Βλασακης 36 χρονων, απο τη Θεσσαλονικη, που ειχε εξαφανιστει και αναζητειτο επι τεσσερις ημερες στο Μενοικιο ορος των Σερρων. Οπως εξομολογηθηκε το μεσημερι της περασμενης Κυριακης, ενω κυνηγουσαν με τον φιλο του Μανολη Χατζηγεραντωνη 32 χρονων, εχασε τον προσανατολισμο του λογω πυκνης ομιχλης και βροχοπτωσης και αντι να παει στο σημειο που ειχε το αυτοκινητο του, βρεθηκε στην αλλη μερια του Μενοικιου ορους με μονη συντροφια τη σκυλιτσα του. Αφου περιπλανηθηκε για ωρες στο βουνο κατω απο δυνατη βροχοπτωση και ομιχλη, βρηκε μια καλυβα. Εκει περασαν μαζι με τη σκυλα του τεσσερα βραδια και αντεξαν παρα το δριμυ κρυο και την πεινα. Οσο για νερο μαζευε βροχινο. Φωτια δεν μπορουσε να αναψει, γιατι και τα κλαδια και φυλλα στο βουνο, ηταν βρεμενα αλλα δεν ειχε μαζι του ουτε αναπτηρα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μεγαλη αναδρομικη εκθεση του Κωνσταντινου Ξενακη οργανωνει το Ιδρυμα Ελληνικου Πολιτισμου, στη γενετειρα του καλλιτεχνη την Αιγυπτο. Τα εγκαινια θα γινουν την Κυριακη 1η Δεκεμβριου, στην Αλεξανδρεια, στο Μουσειο Καλων Τεχνων και στη συνεχεια η εκθεση θα μεταφερθει το Καιρο. Την αναδρομικη εκθεση συνοδευει διγλωσσος καταλογος, ελληνικα-αραβικα, με εκτενη εισαγωγη στο εργο του Ξενακη.

Εξαιρετικα μεγαλης σημασιας χαρακτηριζουν καλλιτεχνικοι και ακαδημαικοι κυκλοι της Νεας Υορκης, τη δωρεα του Ιδρυματος Ωναση για την ιδρυση στο Μητροπολιτικο Μουσειο Νεας Υορκης μιας νεας βιβλιοθηκης ελληνικης και ρωμαικης τεχνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπο προθεσμια ειναι πλεον ο Σουηδος προπονητης του ΠΑΟΚ, Γκουντερ Μπεγκσον. Μετα την ηττα απο τον Ολυμπιακο στην Τουμπα και τον σχεδον βεβαιο αποκλεισμο της ομαδας απο το κυπελλο Ελλαδας , ο προεδρος του δικεφαλου του Βορρα Γιωργος Καλυβας , ανακοινωσε σημερα οτι ο ξενος προπονητης θα παραμεινει στον παγκο της ομαδας μεχρι και τον αγωνα με τον Παναθηναικο, που θα γινει την Κυριακη στο Ολυμπιακο σταδιο. Η παραμονη του Μπεγκσον στον ΠΑΟΚ θα εξαρτηθει απο το αποτελεσμα του αγωνα αλλα και την παρουσια της ομαδας στο καθοριστικο αυτο παιχνιδι. Παντως πληροφοριες απο κυκλους της ομαδας της Θεσσαλονικης αναφερουν οτι η διοικηση θα εκμεταλευτει αυτο το τετραημερο προκειμενου να βρει την καλυτερη λυση στο θεμα προπονητη.

Η φαση των "16" του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο, ολοκληρωνεται σημερα με τον αγωνα αναμεσα στον Αρη και την Παναχαικη. Το παιγνιδι μεταδιδει η ΕΤ-1.

Ο Παναθηναικος ενδιαφερεται για την αποκτηση του νεαρου Αυστραλου ποδοσφαιριστη Τζο Σιμουνιτς, ο οποιος αγωνιζεται στην Κροασια Μελβουρνης και θεωρειται το πιο μεγαλο ταλεντο του Αυστραλιανου ποδοσφαιρου. Συμφωνα με δημοσιευματα του ομογενειακου Τυπου, τον παικτη, που ειναι Κροατικης καταγωγης, γνωριζει καλα ο προπονητης των πρασινων Βελιμιρ Ζαετς, αφου ο 18-χρονος αμυντικος ειχε προπονηθει για ενα διαστημα με την Κροασια του Ζαγκρεμπ. Συμφωνα με τα ιδια δημοσιευματα για την αποκτηση του κινειται και η Μιλαν.

Ο Αποστολος Αλεξοπουλος επανεξελεγη προεδρος στον ερασιτεχνη ΠΑΟΚ, μετα τις αρχαιρεσιες που εγιναν χθες μεσα σε κλιμα εντονων αμφισβητησεων. Το ψηφοδελτιο του απερχομενου προεδρου, ο οποιος ειναι και χορηγος στην ομαδα μπασκετ, συγκεντρωσε 82 ψηφους εναντι 56 του αντιπαλου στη διεκδικηση της προεδριας Χρηστου Εμμανουηλ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Επενδυτικη απνοια επεκρατησε στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 910,52 μοναδες σημειωνοντας μικρη ανοδο 0,27%. Σε ιδιαιτερα χαμηλα επιπεδα κυμανθηκε ο ογκος των συναλλαγων η αξια των οποιων μολις εφθασε τα 2,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,04%, Ασφαλειες ανοδος 3,42%, Ληζινγκ πτωση 0,33%, Επενδυσεις ανοδος 0,72%, Κατασκευες πτωση 0,23%, Βιομηχανιες ανοδος 0,46%, Διαφορες ανοδος 1,15%, Συμμετοχων πτωση 0,15%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,28%.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι νοτιαδες και οι τοπικες βροχες στις περισσοτερες περιοχες της χωρας θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Καταιγιδες θα σημειωθουν κυριως στα δυτικα. Αργα το απογευμα στα βορειοδυτικα ο καιρος θα παρουσιασει σχετικη βελτιωση. Οι ανεμοι θα ειναι μετριοι μεχρι ισχυροι και προσκαιρα πολυ ισχυροι, αλλα απο το απογευμα στα δυτικα θα στραφουν σε δυτικους και θα εξασθενησουν. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 15 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 18 και στα νησια του Αιγαιου 13 με 21 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις με βροχη κατα περιοδους, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 12 με 17 και 7 με 14 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 28 November 1996 - 22:46:48