Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 29)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κατατεθηκε ο προυπολογισμος στη βουλη, την Τεταρτη στην Κοινοβουλευτικη Επιτροπη, 17 με 21 Δεκεμβριου η συζητηση του στην Ολομελεια.
  • Προβλεπει επιπλεον εσοδα περιπου ενα τρις δρχ, αυξηση εσοδων 15,6% και δαπανων 9,4%. Μεγαλυτερες αυξησεις για Παιδεια, Αμυνα, Υγεια. 7,9% οι αυξησεις σε μισθους των δημοσιων υπαλληλων, 6% για τις συνταξεις.
  • Για φορολογικη επιδρομη κανει λογο ο Μιλτιαδης Εβερτ, ανειλικρινη, ταξικο και αδιεξοδο χαρακτηριζουν τον προυπολογισμο οι κυριοι Κωνσταντοπουλος και Τσοβολας.
  • Κομενη στα δυο η χωρα λογω των αγροτικων κινητοποιησεων. Αποκλεισμενη σε τρια σημεια η εθνικη οδος στη Θεσσαλια, αποκλεισμενη και η σιδηροδρομικη γραμμη.
  • Δυο ερευνητικα προγραμματα, με αντικειμενο τα ναρκωτικα, θα εφαρμοσθουν την Ανοιξη στο στρατευμα. Εξι στρατιωτες συνεληφθησαν σε Φλωρινα και Αθηνα με χασις.
  • Την εκλογη περιπου 1. 900 συνεδρων απευθειας απο τη βαση, προτεινει ο Γιωργος Σουφλιας.
  • Στην Κομισιον εφεραν Ελληνες ευρωβουλευτες τις αποκαλυψεις για εμπρησμους δασων σε ελληνικα νησια απο Τουρκους πρακτορες.
  • Διεκοψε η Επιτροπη Μεγαλων Εργων τις διαπραγματευσεις με την κοινοπραξια ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
  • Πεντε εκατ. δρχ. η λεια των δυο ενοπλων που ληστεψαν την Τραπεζα Πιστεως στην Ηλιουπολη.
  • Εκτονωνεται η κατασταση στη Γαλλια, καθως οι απεργοι οδηγοι συμφωνησαν σε πεντε σημεια με τους εργοδοτες.
  • Η σταση της Ρωσιας παραμενει αρνητικη στην επεκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολας, δηλωνει κατηγορηματικα ο Γιελτσιν.
  • Με συντριπτικη πλειοψηφια εγκριθηκε στην Αλγερια η τροποποιηση του Συνταγματος.
  • Πτωση 0,04% στο Χρηματιστηριο.
  • Βροχερο Σαββατοκυριακο προβλεπει η Μετεωρολογικη Υπηρεσια, μετριοι μεχρι ισχυροι οι ανεμοι. Το θερμομετρο θα δειξει απο 8 μεχρι 19 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κατατεθηκε στην βουλη ο προυπολογισμος του 1997. Προβλεπει επιπλεον εσοδα, περιπου ενος τρις δρχ. Ο προυπολογισμος θα εισαχθει την Τεταρτη στην αρμοδια Κοινοβουλευτικη Επιτροπη και η συζητηση του στην ολομελεια του σωματος αρχιζει στις 17 Δεκεμβριου και θα ολοκληρηθει στις 21 τα μεσανυχτα με την ονομαστικη ψηφοφορια. Το φορολογικο νομοσχεδιο δεν κατατεθηκε τελικα, γεγονος που ενισχυει τις πληροφοριες οτι προκειται να γινουν αλλαγες. Συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, ο προυπολογισμος προβλεπει συνολικα εσοδα εννεα τρις 532 δις, που ειναι αυξημενα κατα 15,6% σε σχεση με περυσι. Τα εσοδα αυτα θα προελθουν κυριως απο τους εμμεσους φορους, περιπου 5 τρις δρχ, το φορο εισοδηματος, 2,3 τρις δρχ και τα μη φορολογικα εσοδα 850 δις δρχ. Αναφορικα με τις δαπανες, αυτες ανερχονται στα 11 τρις 891 δις δρχ, αυξημενες κατα 9,4%. Οι δαπανες για την Αμυνα ειναι αυξημενες κατα 12,8%, για την Παιδεια 18,4% και 10,9% για την Υγεια. Ο προυπολογισμος προβλεπει επισης να παρουσιασει πρωτογενες πλεονασμα περιπου εναμισι τρις δρχ, οι δανειακες αναγκες να διαμορφωθουν στα δυο τρις, μειωμενες κατα 27% και το ελλειμμα να περιορισθει στο 1,5 τρις δρχ, μειωμενο κατα 31,7%. Οι μισθοι στους δημοσιους υπαλληλους θ'αυξηθουν κατα μεσο ορο κατα 7,9% και κατα 6% οι συνταξεις. Οι συνολικες δαπανες για μισθους και συνταξεις στο δημοσιο τομεα ανερχονται συνολικα, περιπου στα 3,3 τρις δρχ.

Ο κ. Παπαντωνιου διαβεβαιωσε οτι δεν θα επιβληθει κανενας αλλος φορος μεσα στο 1997, οτι οι αυξησεις στα τιμολογια των ΔΕΚΟ θα ειναι κατω απο τον πληθωρισμο εως και μηδενικες, τονισε οτι φορολογουνται τα υψηλα εισοδηματα, απερριψε στην παρουσα φαση τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας και επιβεβαιωσε οτι υπαρχει ηδη λιστα με μεγαλοφοροφυγαδες. Για τις ιδιωτικοποιησεις ο υπουργος ειπε οτι μεσα στο 1997 θα πωληθουν τρεις μικρες τραπεζες, μερος των μετοχων της ΔΕΠ και επιχειρησεις του Οργανισμου Ανασυγκροτησης Επιχειρησεων. Τελος, απηυθυνε εκκληση στις παραγωγικες ταξεις να περιορισουν τις διεκδικησεις τους και να συμβαλλουν στην πτωση του πληθωρισμου, στοχος του οποιου για το 1997 ειναι να κυμανθει στο 4,5%. Για φορολογικη επιδρομη, που θα πληρωσουν οι μη εχοντες, εκανε λογο ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ, που κατηγορησε τον κυβερνηση και τον πρωθυπουργο για αναξιοπιστια. Ανειλικρινη χαρακτηρισε τον προυπολογισμο ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ενω απανθρωπο, ταξικο και αδιεξοδο ο Δημητρης Τσοβολας.

Η κυβερνηση παντως ξεκινα εκστρατεια ενημερωσης των παραγωγικων ταξεων για την αναγκαιοτητα της εξαγγελθεισης οικονομικης πολιτικης και να αναστραφει το κλιμα που δημιουργηθηκε με τις αντιδρασεις για τα οικονομικα μετρα. Μια πρωτη κινηση θα γινει την προσεχη Πεμπτη, απο τον ιδιο τον πρωθυπουργο, ο οποιος θα συναντηθει με τα προεδρεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Το θεμα της οικονομιας εξελιχθηκε σε πεδιο αντιπαραθεσης στη βουλη, μεταξυ του πρωθυπουργου και του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Ο κ. Εβερτ, με αφορμη ερωτηση του για τον Οργανισμο Ανασυγκροτησης Επιχειρησεων, εκανε λογο για διαλυση του κρατους και προσθεσε οτι η κατασταση στον Οργανισμο εχει φθασει στο απροχωρητο. Ο πρωθυπουργος απαντησε πολιτικολογοντας οτι ειναι φυσικο ο Οργανισμος να δουλευει με ζημιες και εριξε το φταιξιμο στην Νεα Δημοκρατια.

Στο μεταξη εκρηκτικη παραμενει η κατασταση στο χωρο των αγροτικων κινητοποιησεων, καθως απο το μεσημερι η χωρα εχει κοπει στα δυο και η επικοινωνια της Βορειας Ελλαδος με την υπολοιπη χωρα, ειναι εξαιρετικα δυσχερης, αφου οι αγροτες της Θεσσαλιας εχουν κλεισει σε τρια τουλαχιστον σημεια την εθνικη οδο Θεσσαλονικης-Λαρισας και απεκλεισαν τη σιδηροδρομικη γραμμη. Οι αγροτες παντως απειλουν οτι θα συνεχισουν τον αποκλεισμο μεχρι τα Χριστουγεννα, αν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους, που αφορουν κυριως στη ρυθμιση χρεων και αυξηση της τιμης των αγροτικων προιοντων Ο κυβερνητικος εκπροσωπος απεκλεισε το ενδεχομενο συναντησης, στην παρουσα φαση, του πρωθυπουργου με αντιπροσωπεια των αγροτων.

Για τη Λισαβονα αναχωρει την Κυριακη ο πρωθυπουργος, οπου θα συμμετασχει στη συνοδο κορυφης του ΟΑΣΕ. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο, στο περιθωριο της Συνοδου, να συναντηθει για λιγο η και να ανταλλαξει χαιρετισμο με τον Μπιλ Κλιντον.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκλιμακωνεται σταδιακα η κατασταση που εχει δημιουργηθει στη Γαλλια, εξαιτιας της συνεχιζομενης για δωδεκατη ημερα απεργιας των οδηγων φορτηγων αυτοκινητων, καθως σημειωθηκε σημαντικη προοδος στις διαπραγματευσεις μεταξυ απεργων-εργοδοτων. Οι διαπραγματευτες υπεγραψαν πεντε συμφωνιες σχετικα με την συνταξιοδοτηση στα 55 αντι στα 60 χρονια, τα εξοδα κατα την διαρκεια των ταξιδιων, την πληρωμη κατα την διαρκεια ασθενειας, τα συνδικαλιστικα δικαιωματα και την απαγορευση εργασιας τις Κυριακες. Ωστοσο, οι διαπραγματευσεις συνεχιζονται καθως δεν εχουν λυθει τα θεματα-κλειδια που ειναι οι μισθοι και οι ωρες εργασιας. Στο μεταξυ, στη Λιλ οι απεργοι διεκοψαν σημερα τον αποκλεισμο στο λιμανι του Καλαι, με αποτελεσμα να αρχισει η εισοδος στα οχηματαγωγα πλοια βρετανικων και αλλων φορτηγων που κατευθυνονται στην Βρετανια.

Σκληρη γραμμη για τα σχεδια επεκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολας, υιοθετησε ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν. Λιγες μολις ημερες πριν απο την Ευρωπαικη Διασκεψη κορυφης για την ασφαλεια που θα πραγματοποιηθει στη Λισαβονα, ο Γιελτσιν μετα απο συναντηση του με τον πρωθυπουργο Τσερνομιρντιν, δηλωσε οτι η σταση της Ρωσιας για την επεκταση του ΝΑΤΟ παραμενει αμεταβλητη, δηλαδη, αρνητικη. Στις εργασιες του ΟΑΣΕ την χωρα θα εκπροσωπησει ο Τσερνομιρντιν.

Σε νεα δεινα εισερχεται η πολιτικη ζωη της Αλγεριας, μετα τα αποτελεσματα του χθεσινου δημοψηφισματος οπου με συντριπτικη πλειοψηφια 85,81%, εγκριθηκε το νεο συνταγμα της χωρας. Βασει αυτου, απαγορευεται πλεον η λειτουργια θρησκευτικων κομματων, γεγονος που θα εντεινει την βια των φανατικων μουσουλμανων που εδω και τρια χρονια εχουν δολοφονησει χιλιαδες πολιτες.

Τη δεσμευση να συμβαλουν με προσωπικο και εξειδικευμενο εξοπλισμο, ως επι το πλειστον εναερια μεσα, για την βοηθεια των προσφυγων στο Ζαιρ, ανελαβαν πολλες δυτικες και αφρικανικες χωρες. Η αποφαση για την, κατα πλειοψηφια, χρηση επιγειων η χερσαιων δυναμεων προκειμενου να ελθει εις περας η αποστολη, θα ληφθει σημερα. Την ιδια ωρα στο Ζαιρ, εκπροσωποι δυτικων χωρων ανακοινωσαν οτι ανταρτες παρεδωσαν στις κυβερνητικες δυναμεις την πολη Μπουτεμπο, 200 χλμ βορεια της Γκομα.

Οι πρωτες καταδικαστικες αποφασεις για εγκληματα πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια, ανακοινωθηκαν απο το Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο της Χαγης. Σε δεκα χρονια καθειρξη καταδικαστηκε ο κροατης Ντραζεν Ερντεμοβιτς, μελος ταγματος θανατου των σερβικων δυναμεων της Βοσνιας. Ο Ερντεμοβιτς ομολογησε οτι συμμετειχε μαζι με την ομαδα του στη σφαγη τουλαχιστον 1200 αοπλων Μουσουλμανων στην Σρεμπρενιτσα, τον περασμενο χρονο.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της πυρκαγιας που ξεσπασε κατα την διαρκεια της νυκτας, σε κτιριακο συγκροτημα του Μπερμιγχαμ με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους τεσσερα παιδια. Τα παιδια βρεθηκαν απανθρακωμενα σε μια απο τις κατοικιες του συγκροτηματος, ενω οι οι πυροσβεστες κατορθωσαν να διασωσουν αλλα πεντε παιδια και δυο ενηλικους, που μεταφερθηκαν με εγκαυματα στο νοσοκομειο.

Στη μονογραφη συμφωνιας για τον περιορισμο της πιθανοτητας συρραξης στα συνορα τους, προχωρησαν η Ινδια και η Κινα. Τρεις ακομη συμφωνιες μονογραφησαν σχετικα με την προληψη του εμποριου ναρκωτικων, την απευθειας ακτοπλοικη συνδεση των δυο χωρων και τη διατηρηση του ινδικου προξενειου στον Χονγκ Κονγκ και μετα το πρωτο εξαμηνο του 1997.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην επικαιροτητα και παλι το προβλημα των ναρκωτικων, με τις συλληψεις φανταρων και τη συζητηση που εγινε στη Βουλη. Δυο ερευνητικα προγραμματα που θα εφαρμοστουν απο το Μαρτιο του 1997 στο στρατο, ανακοινωσε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος, απαντωντας σε επικαιρη ερωτηση του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Παναγιωτη Κουρουμπλη. Τα προγραμματα τελουν υπο την επιβλεψη του καθηγητη Ψυχιατρικης Κωστα Στεφανη και στοχος τους ειναι να εντοπισουν την εκταση του προβληματος των ναρκωτικων στο στρατευμα. Ο βουλευτης κ. Κουρουμπλης ανεφερε οτι ερευνα του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης επισημαινει οτι το 83% των στρατευμενων προμηθευονται τα ναρκωτικα μεσα στα στρατοπεδα, ενω το 13% αυτων που κατατασσονται προς στρατευση ειναι χρηστες ναρκωτικων. Λιγο αργοτερα, συζητηθηκε κα επερωτηση της Νεας Δημοκρατιας για το προβλημα των ναρκωτικων, στη διαρκεια της οποιας, ο προεδρος του κομματος Μιλτιαδης Εβερτ δηλωσε οτι αν υπαρξει αποφυλακιση εμπορου ναρκωτικων, το κομμα θα υποβαλει μηνυτηρια αναφορα στον προεδρο του Αρειου Παγου σε βαρος του δικαστη, ο οποιος αποφασισε την αποφυλακιση του εμπορου.

Την προσεχη Πεμπτη αναμενεται να καταθεσει την εισηγηση της η Επιτροπη που συσταθηκε με στοχο να κανει συνθεση στις προτασεις των κυριων Βαρβιτσιωτη και Σουφλια για τη διευρυνση του συνεδριου και κυριως για την εκλογη των περιπου 1. 300 επιπλεον συνεδρων. Στην προταση του ο κ. Σουφλιας χαρακτηριζει το συνεδριο ως υπαρξιακης σημασιας για το κομμα, υποστηριζει οτι η πλειοψηφια των συνεδρων πρεπει να εκλεγεται απευθειας απο τα κομματικα στελεχη και καλει τον κ. Εβερτ να ξεκαθαρισει απο τωρα αν θα ειναι ο ιδιος υποψηφιος για την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας. Ο κ. Σουφλιας προτεινει οι 1. 889 συνεδροι να εκλεγουν απευθειας απο τα εγγεγραμμενα μελη του κομματος και επισημαινει οτι το συνεδριο πρεπει να διεξαχθει επι ισοις οροις για ολους τους υποψηφιους.

Διαβηματα σε ολους τους διεθνεις οργανισμους ετοιμαζει η Αθηνα μετα την πρωτοφανη ομολογια Τουρκου βουλευτη οτι υπηρξαν εμπρησμοι ελληνικων δασων με τουρκικη υποκινηση και οργανωση. Η κυβερνηση θα ζητησει εξηγησεις απο την Αγκυρα ενω ο Γιωργος Παπανδρεου, εκανε λογο για ανησυχητικες καταγγελιες, που αποτελουν ομολογια ποινικου αδικηματος και οι οποιες πρεπει να προβληματισουν την παγκοσμια κοινοτητα. Ηδη, εξηγησεις απο το Ευρωπαικο Συμβουλιο και την Ευρωπαικη Επιτροπη, ζητησαν οι ευρωβουλευτες Γιαννης Ρουμπατης και Αλεκος Αλαβανος. Σχετικη ερωτηση κατεθεσε το πρωι στη Βουλη η υπουργος της Ν.Δ. , Ντορα Μπακογιαννη.

Ενταση και παλι για τις χωματερες. Με αφορμη δημοσιευματα και πληροφοριες για περιοχες που επελεγησαν για την ιδρυση των δυο νεων χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων στην ανατολικη Αττικη, δημαρχοι και κοινοταρχες προετοιμαζουν κινητοποιησεις. Στον αντιποδα, ο δημος των Ανω Λιοσιων αποφασισε το κλεισιμο της υφισταμενης χωματερης στα Λιοσια, για την ερχομενη Τεταρτη, σε ενδειξη διαμαρτυριας επειδη, οπως ισχυριζεται, ακολουθειται παρελκυστικη τακτικη απο τους εμπλεκομενους φορεις και οδηγειται σε ναυαγιο το θεμα της επιλογης νεων χωρων. Συμφωνα, παντως με σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας ΤΑ ΝΕΑ, το σχετικο πορισμα, που θα παραδοθει τις επομενες ημερες, φερεται να προτεινει ως καταλληλοτερες περιοχες, τις θεσεις Μισοβαρδια και Σκορδι, που βρισκονται στα ορια Γραμματικου- Μαραθωνα-Σουλιου και Κερατεας-Λαυριου αντιστοιχως.

Συζητηση για τα επιδοματα των πολυτεκνων και το δημογραφικο προβλημα διεξηχθη στη Βουλη μετα απο ερωτηση που κατεθεσε ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας προς τον πρωθυπουργο. Ο κ. Σημιτης υπενθυμισε τα μετρα που εχουν ληφθει για το δημογραφικο προβλημα της και δηλωσε οτι η κυβερνηση θα βοηθησει τις πολυτεκνες οικογενειες οταν εχουν μικρα παιδια στη φαση της αναπτυξης και οχι οταν τα παιδια εχουν περασει την ηλικια των 25 ετων. Απο την πλευρα του ο κ. Τσοβολας επιβεβαιωθηκε οτι η κυβερνηση ειναι κυβερνηση λογιστων και αριθμων, και καταργωντας την ισοβια συνταξη προσβαλλει και τη μητροτητα.

Τη διακοπη των διαπραγματευσεων με την Κοινοπραξια ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την εναρξη νεων, με προσωρινο αναδοχο την Κοινοπραξια ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΡΟ, αποφασισε η Επιτροπη Μεγαλων Εργων. Σε ανακοινωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τονιζεται οτι ο προηγουμενος προσωρινος αναδοχος, αδυνατουσε να αναλαβει τις υποχρεωσεις που απορρεουν απο τα Τευχη Δημοπρατησης. Απο την πλευρα του Προεδρος της Κοινοπραξιας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Προδρομος Εμφιετζογλου εκανε εκκληση προς τον Πρωθυπουργο , να επανεξετασει την αποφαση της Επιτροπης και απειλησε με προσφυγη στο Συμβουλιο της Επικρατειας και στα αρμοδια οργανα της Ευρωπαικης Ενωσης για το διοκητικο μερος της αποφασης και στη Δικαιοσυνη για τα διαφυγοντα κερδη της Κοινοπραξιας.

Ο πρεσβης Μανολης Καλαμιδας εχασε σημερα το πρωι στη Νεα Υορκη τη μαχη με τη ζωη σε ηλικια 48 ετων. Ο Μανολης Καλαμιδας, ηταν συνιδρυτης της Πολιτικης Ανοιξης και στενος συνεργατης του Αντωνη Σαμαρα, που προεβη σε δηλωση εκφραζοντας την λυπη του για την απωλεια του φιλου.

Σε αυτοσχεδιο μηχανισμο οφειλεται, τελικα, η η ισχυροτατη εκρηξη, που σημειωθηκε το πρωι στο κλαμπ Πλατινθμ, το οποιο βρισκεται στην οδο Γ' Σεπτεμβριου της Θεσσαλονικης και γειτνιαζει με τις εγκαστασεις της ΗΕΛΕΧΠΟ - ΔΕΘ. Οπως ανακοινωσε η Αστυνομια, απο την εκρηξη, που σημειωθηκε στο χωρο της τουαλετας του κλαμπ κατερευσε ο εξωτερικος τοιχος και απο το ωστικο κυμα εσπασαν τα τζαμια παρακειμενου περιπτερου της ΔΕΘ. Συμφωνα με τις μεχρι στιγμης πληροφοριες, την ωρα της εκρηξης δεν βρισκοταν ευτυχως στο χωρο κανεις εργαζομενος η θαμωνας.

Βοηθημα υψους 100. 000 δραχμων θα δινει καθε μηνα και για ενα χρονο, απο την 1η Δεκεμβριου, ο Ελληνικος Ερυθρος Σταυρος, στην οικογενεια του 45χρονου αθιγγανου Αναστασιου Μουρατη, που σκοτωθηκε την περασμενη εβδομαδα απο αστυνομικο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναικος παραμενει η καλυτερη Ελληνικη ομαδα στην παγκοσμια καταταξη συλλογων που ανακοινωνει καθε μηνα η Διεθνης Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου, αλλα παρουσιασε νεα πτωση και ειναι πολυ πιθανον να τον περασει συντομα η ΑΕΚ, που ως γνωστον εχει προκριθει στους οκτω του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης. Ο Παναθηναικος επεσε απο την 32-η στην 40-η θεση, ενω η ΑΕΚ παρεμεινε στην 43-η. Η τριτη Ελληνικη ομαδα που εχει θεση στην παγκοσμια καταταξη συλλογων ειναι ο Ολυμπιακος, που ομως επεσε απο την 200-η στην 290-η θεση. Αλλαγη ειχαμε στην πρωτη θεση, αφου η Γιουβεντους, που κατεκτησε προσφατα το Διηπειρωτικο Κυπελλο, περασε στην κορυφη, αφηνοντας δευτερη την Μπαρτσελονα

Οι Βολειμπολιστες ειναι αποφασισμενοι να εφαρμοσουν την αποφαση της γενικης τους συνελευσης για αποχη απο την Δευτερα. Οπως ειπε ο προεδρος του συνδικαλιστικου τους οργανου, Μιχαλης Τριανταφυλλιδης, δεν αλλαξε τιποτα και δεν προεκυψε κανενας λογος , που να τους οδηγησει στην αλλαγη της αποφασης . Ο Τριανταφυλλιδης ανακοινωσε οτι εχουν φθασει ηδη στα γραφεια του ΠΑΣΑΠ οι υπογραφες αθλητων εννια ομαδων , που στηριζουν την αποφαση της γενικης συνελευσης και απομενουν οι υπογραφες των αθλητων του Εθνικου Αλεξανδρουπολης, του Μιλωνα και του Αρη, οι οποιες αναμενονται μεχρι την Κυριακη.

Αποχη απο τις αγωνιστικες εκδηλωσεις του Ολυμπιακου, αποφασισαν οι παικτες της ομαδας υδατοσφαιρισης , διαμαρτυρομενοι κατ' αυτο τον τροπο για την αδιαφορια της διοικησης στα οικονομικα προβληματα τους αλλα και της ομαδας γενικοτερα. Οι οφειλες προς αθλητες και τεχνικους ανερχονται , οπως ανακοινωσαν οι πρωτοι, σε 25 εκατομμυρια δραχμες.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα και με τις συναλλαγες σε χαμηλα επιπεδα, διεξηχθη η σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 910,19 μοναδες, σημειωνοντας οριακη υποχωρηση σε ποσοστο 0,04%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 2,829 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,53%, Ασφαλειες ανοδος 1,00%, Επενδυσεις πτωση 0,06%, Ληζινγκ αμεταβλητες, Βιομηχανικες ανοδος 0,06%, Κατασκευες πτωση 0,15%, Διαφορες ανοδος 0,22%, Συμμετοχων ανοδος 0,19%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας σημειωσε πτωση σε ποσοστο 0,42%. Σε εβδομαδιαια βαση, ο γενικος δεικτης τιμων παρουσιασε κερδη σε ποσοστο 0,46%.

ΚΑΙΡΟΣ

Βροχερος θα ειναι ο καιρος το Σαββατοκυριακο, συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Στα δυτικα ο καιρος θα ειναι αστατος με τοπικες βροχες και καταιγιδες αλλα και διαστηματα με ηλιο, ενω στην υπολοιπη χωρα θα σημειωθουν βροχες, καταιγιδες, κατα τοπους ισχυρες στα ανατολικα και νοτια. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι μετριοι μεχρι ισχυροι, αλλα απο το απογευμα θα εξασθενησουν. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 8 με 15 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 11 με 18 και στο Αιγαιο 14 με 19 βαθμους Κελσιου. Βροχερος θα ειναι αυριο ο καιρος σε Αθηνα και Θεσσαλονικη με μετριους ανεμους και θερμοκρασια 13 με 17 και 10 με 14 αντιστοιχα.

(Κ.Δ.) ΑΠΕ 29/11 19:09


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 30 November 1996 - 0:04:49