Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 26)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Κυμα κακοκαιριας με πυκνες χιονοπτωσεις πληττει τη βορεια και Κεντρικη Ελλαδα. Η κακοκαιρια επεκτεινεται και στην υπολοιπη χωρα, ενω το βραδυ αναμενεται να χιονισει και στην Παρνηθα. Σε πολλα σημεια του οδικου δικτυου των περιοχων αυτων η κυκλοφορια των αυτοκινητων γινεται με αντιολισθητικες αλυσιδες. Στα πελαγη πνεουν ισχυροι ανεμοι που φθανουν μεχρι τα 9 μποφορ. Πυκνο χιονι πεφτει και στη πολη της θεσσαλονικης, ενω η Τροχαια εχει τεθει σε επιφυλακη για την διευκολυνση των εκδρομεων.

Με αιμα, ομως, βαφτηκε και αυτο το εορταστικο διημερο. Ειδικοτερα 21 ατομα εχασαν την ζωη τους, και αλλα 133 τραυματιστηκαν σε 93 τροχαια που σημειωθηκαν απο την παραμονη των Χριστουγεννων εως το απογευμα σε ολοκληρη τη χωρα. Το πρωι στο 90ο χλμ σημειωθηκε πολυνεκρο δυστυχημα οταν σε μετωπικη συγκρουση δυο ΙΧ αυτοκινητων, εχασαν τη ζωη τους πεντε ατομα, μεταξυ των οποιων και μια τριμελης οικογενεια.

Η κινηση των αυτοκινητων και στα δυο οδικα εθνικα δικτυα διεξαγεται απο το απογευμα χωρις προβληματα, ενω η Τροχαια εχει τεθει σε επιφυλακη προκειμενου να αντιμετωπισει τυχον προβληματα που θα παρουσιαστουν. Εκτιμαται οτι αρκετοι εκδρομεις θα επωφεληθουν και της αργιας του Σαββατοκυριακου και θα καθυστερησουν την επιστροφη τους.

Οι ασχημες καιρικες συνθηκες και οι θυελλωδεις ανεμοι που επνεαν στην Αττικη και τη Μηλο δεν επετρεψαν να πεταξει στο νησι το ελικοπτερο του Γενικου Επιτελειου Ναυτικου, προκειμενου να παραλαβει τον ασθενη, ο οποιος ειχε υποστει καρδιακη προσβολη. Λογω, ομως, της καθυστερησης ο 50χρονος Στυλιανος Κουρος εξεπνευσε στο κεντρο υγειας, του νησιου οπου ειχε μεταφερθει. Οπως δηλωσε η υπουργος Αιγαιου Ελισαβετ Παπαζωη, το υπουργειο εχει δεσμευτει για την εξασφαλιση της 24ωρης ετοιμοτητας των υπαρχοντων ελικοδρομιων και μικρων αεροδρομιων των νησιων μεσα στο πρωτο εξαμηνο του 1997.

Πληρης επιβεβαιωση για το ρολο της Τανσου Τσιλερ και της τουρκικης τρομοκρατικης οργανωσης Γριζοι Λυκοι στις δολοφονιες Ισαακ και Σολωμου, αποτελει δημοσιευμα τουρκικης εφημεριδας. Στο δημοσιευμα αποκαλυπτεται οτι η κ. Τσιλερ χρηματοδοτησε την καθοδο των ``Γκριζων λυκων`` στα κατεχομενα, με 150 εκατομμυρια δραχμες απο μυστικα κονδυλια της κυβερνησης. Στο δημοσιευμα, επισης, τονιζεται οτι στην οργανωση αυτων των επιθεσεων ελαβε μερος ενα απο τα ηγετικα στελεχη των ``Γκριζων Λυκων`` ο Αμπτουλαχ Τσατλι, ο οποιος σκοτωθηκε σε αυτοκινητικο δυστυχημα στην Αγκυρα, υστερα απο το οποιο αποκαλυφθηκε το σκανδαλο συνεργασιας της κυβερνησης με τη μαφια.

Φωτια απο αγνωστη αιτια εκδηλωθηκε το απογευμα στο υποκαταστημα της Σιτιμπανγκ στην Κυψελη στην Αθηνα. Η τραπεζα υπεστη σοβαρες υλικες ζημιες, ενω η φωτια εκδηλωθηκε στο εσωτερικο του υποκαταστηματος. Ερευνες για τα αιτια της πυρκαγιας, διενεργει το ανακριτικο τμημα της πυροσβεστικης υπηρεσιας.

Περισσοτερα απο εκατο ατομα μεταφερθηκαν χθες και σημερα στο νοσοκομειο Κατερινης με προβληματα γαστρεντεριτιδας απο τεσσερις κοινοτητες της περιοχης Λιτοχωρου του νομου Πιεριας. Εκτιμαται οτι η επιδημια προηλθε απο το νερο με το οποιο τροφοδοτουνται οι κοινοτητες, ενω αυριο αναμενεται το πορισμα του Γενικου Χημειου του κρατους για την υποθεση αυτη.

Εξιχνιαστηκε η δολοφονια της 27χρονης Ειρηνης Αντωνιου, το πτωμα της οποιας βρεθηκε στις αρχες του μηνος στην παραλια του Νεου Φαληρου κοντα στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας. Οπως διαπιστωθηκε δραστης για λογους ερωτικης αντιζηλιας, ειναι ο Ιταλος φιλος της Τζοβανι Περοζα 56 ετων δραπετης των αγροτικων φυλακων Τυρινθας, ο οποιος συνεληφθη στην Κυψελη και ομολογησε την πραξη του. Οπως ειπε ο δραστης σταγγαλισε τη φιλη του η οποια νωριτερα του αποκαλυψε οτι ειχε σχεσεις και με αλλο αντρα.

Νεκρος μεσα σε ρεμα κοντα στο σπιτι του βρεθηκε το πρωι στα Λευκαδια Ναουσας ο 55χρονος Κωνσταντινος Πρισκος, αγροτης. Το θυμα εφερε τραυμα στο αριστερο του ματι, το οποιο μαλλον προκληθηκε απο χτυπημα απο κατσαβιδι. Η αστυνομια εκτιμα οτι το εγκλημα εγινε απο 23 εως 25 του μηνος και ο δραστης ο οποιος μπηκε στο σπιτι του προφανως να τον ληστεψει, εσυρε το θυμα στο ρεμα.

Σκαφος των ρωσικων λιμενικων αρχων ανοιξε πυρ εναντιον του εμπορικου πλοιου ``Ιμια``, που φερει παναμαικη σημαια, επειδη αναχωρησε απο το λιμανι Νοβορσικ της Μαυρης Θαλασσας χωρις την αδεια των αρχων. Κανενα απο τα 18 μελη του πληρωματος δεν επαθε τιποτα. Το πλοιο, συμφωνα με τις ρωσικες αρχες, εχει ακινητοποιηθει εξω απο το λιμανι, εκπροσωπος, ομως, της εταιριας δηλωσε οτι κατευθυνεται προς τον Πειραια. Οι αρχες ανακοινωσαν οτι ανοιξαν πυρ οταν το πλοιο προσπαθησε να αποπλευσει κρυφα, προκειμενου να μην πληρωσει προστιμο για χαλασμενο φορτιο φρουτων που μεταφερει.

Αλλο ενα ατομο εχασε τη ζωη του απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Ειδικοτερα, νεκρος βρεθηκε στον Πειραια, ο 48χρονος Κωστας Χαμηλοθωρης και διπλα του μια συριγγα. Το θυμα ειχε αποφυλακιστει πριν απο μια εβδομαδα οπου εκρατειτο για κλοπες και κατοχη ναρκωτικων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζεται το κυμα των αντικυβερνητικων διαδηλωσεων στο Βελιγραδι, παρα τις προειδοποιησεις της αστυνομιας. Χιλιαδες φοιτητες, πηραν μερος σημερα σε αντικυβερνητικη πορεια, ενω συγκεντρωση πραγματοποιησαν και οπαδοι της αντιπολιτευσης. Την ιδια ωρα κρισιμη παραμενει η κατασταση της υγειας ενος διαδηλωτη της αντιπολιτευσης, ο οποιος χτυπηθηκε με σφαιρα στο κεφαλι απο οπαδο του κυβερνωνοντος κομματος.

Μια γερμανιδα 49 ετων, που υπεφερε απο ψυχολογικα προβληματα ηταν η αυτοχειρας της βομβιστικης επιθεσης σε προτεσταντικο ναο της Φραγκφουρτης τη νυχτα των Χριστουγεννων, με αποτελεσμα δυο ατομα να χασουν τη ζωη τους και 13 να τραυματιστουν. Συμφωνα με τις αρχες η εκρηξη προκληθηκε πιθανοτατα απο δυο χειροβομβιδες.

Συνεχιζεται για ογδοη ημερα το δραμα των 104 ομηρων που κρατουν οι ανταρτες Τουπακ Αμαρου στην Ιαπωνικη κατοικια στη Λιμα. Οι ανταρτες παραμενουν αδιαλλακτοι, ενω ανημερα των χριστουγεννων απελευθερωσαν εναν ακομη ομηρο που παρουσιασε προβληματα υγειας. Στο μεταξυ ηρεμια επικρατει στην ιαπωνικη κατοικια, μετα την ισχυρη εκρηξη που σημειωθηκε το πρωι. Οι αρχες μεχρι στιγμης δεν μπορεσαν να διερευνησουν το γεγονος.

Τη Δευτερα η την Τριτη προκειται να υπογραφει η συμφωνια με το Ισραηλ, για το θεμα της αποχωρησης των ισραηλινων δυναμεων απο τη Χεβρωνα, συμφωνα με δηλωση του Παλαιστινιου ηγετη Γιασερ Αραφατ. Ο Αραφατ τονισε στο Παλαιστινιακο κοινοβουλιο, οτι οι ισραηλινοι βαζουν τις τελευταιες πινελιες τους στη συμφωνια για τη Χεβρωνα.

Επτα ατομα εχασαν την ζωη τους και 68 τραυματισθηκαν μεχρι στιγμης απο ισχυρη εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου σε λαικη συνοικια του Αλγεριου. Συμφωνα με τις αρχες, τεσσερα αυτοκινητα καηκαν ενω υπεστη ζημιες και ενα λεωφορειο που δημιουργει φοβους για περισσοτερα θυματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προεδρος του ΤΑΚ Ολυμπιακος, Σωκρατης Κοκκαλης, με αφορμη τα οσα ειδαν το φως της δημοσιοτητας, σχετικα με την ανανεωση συμβολαιου του Γιωργου Σιγαλα με τους ``ερυθρολευκους``, τονισε οτι η ομαδα του Πειραια μπορει να ρυθμισει μονη της τετοιες καταστασεις, ενω επεσημανε οτι ``οι εξωτερικες παρεμβασεις ορισμενων καλοθελητων στοχο εχουν να ζημιωσουν τον παικτη αλλα και τον συλλογο``.

Επεστρεψε απο τις ολιγοημερες διακοπες του στην Βρετανια, ο Γεωργιανος διεθνης ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ, Τιμουρ Κετσπαγια. Ο παικτης ο οποιος συμφωνα με πληροφοριες ειχε στην ``γηραια Αλβιονα`` επαφες με μανατζερ προκειμενου την επομενη αγωνιστικη σεζον να αγωνιστει σε Βρετανικο συλλογο, με δηλωσεις του δεν θελησε να επιβεβαιωσει κατι τετοιο, ενω διευκρινησε οτι στην αποφαση του δεν θα τον επηρεασουν τα διοικητικα προβληματα που υπαρχουν αυτο τον καιρο στην ``Ενωση``.

Υπο διερευνηση βρισκεται σκανδαλο στο οποιο φερονται αναμεμιγμενοι ποδοσφαιριστες της εθνικης ομαδας της Κυπρου. Οι καταγγελιες αφορουν τεσσερις παικτες, οι οποιοι φερονται να στοιχηματισαν εναντιον της ομαδας τους στον αγωνα με τη Βουλγαρια που εγινε στο Τσιρειο Σταδιο της Λεμεσου στις 14 Δεκεμβριου, στο πλαισιο της προκριματικης φασης του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998. Ο αγωνας, οπως ειναι γνωστο, ειχε ληξει 3-1 υπερ της Βουλγαρικης ομαδας.

Ο τραυματισμος του Ντραγκαν Ταρλατς αλλα και η αρνηση της Βιρτους Μπολονια να δωσει αδεια στον Γουολτερ Μανιφικο, αναγκασε τη ΦΙΜΠΑ να κανει δυο αλλαγες στην λιστα των 24 παικτων που θα παρουν μερος στο πρωτο Ευρωπαικο ``Ολ σταρ`` παιχνιδι το οποιο θα γινει 30 Δεκεμβριου στην Κωνσταντινουπολη. Συγκεκριμενα τη θεση του Ταρλατς θα παρει στην ``Ανατολη`` ο Γιουγκοσλαβος Πρεντραγκ Ντρομπνιακ και τη θεση του Μανιφικο ο Σλοβενος Μαρκο Μιλιτς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρια θα επικρατησει αυριο σε ολη τη χωρα με χιονια στις ορεινες περιοχες και στα πεδινα της κεντρικης και βορειας χωρας. Στις νοτιες πεδινες περιοχες θα σημειωθουν βροχες και καταιγιδες κατα τοπους ισχυρες. Απο τις απογευματινες ωρες τα καιρικα φαινομενα θα εξασθενησουν στην Δυτικη και Βορεια Ελλαδα. Οι ανεμοι θα πνεουν πολυ ισχυροι μεχρι θυελλωδεις και τοπικα στο Κεντρικο και Βορειο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει σημαντικη πτωση και θα κυμανθει στα βορεια απο μειον 4 εως 4 βαθμους, στα κεντρικα απο 2 εως 9 βαθμους και στα νοτια απο 6 εως 13 βαθμους Κελσιου. Για την Αττικη προβλεπονται νεφωσεις με χιονονερο. Χιονια θα πεσουν στα ορεινα και πιθανον στα βορεια προαστια. Οι ανεμοι θα πνεουν ισχυροι πολυ ισχυροι και τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στην Αθηνα απο 4 εως 9 βαθμους κελσιου, αλλα στα Βορεια Προαστεια θα ειναι 2 με 3 βαθμους. Για τη Θεσσαλονικη προβλεπονται νεφωσεις με χιονοπτωσεις οι οποιες απο το απογευμα θα εξασθενησουν. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειανατολικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στην πολη απο μειον 2 εως 3 βαθμους Κελσιου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 27 December 1996 - 1:19:29 UTC