Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 27)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στον ασφυκτικο κλοιο της κακοκαιριας βρισκεται ολοκληρη σχεδον η χωρα, ενω εχουν προκληθει σοβαρα προβληματα στις οδικες και θαλασσιες συγκοινωνιες. Κυρια χαρακτηριστικα της κακοκαιριας, η οποια απο αυριο συμφωνα με τη Μετεωρολογικη υπηρεσια θα παρουσιασει υφεση, ειναι οι χιονοπτωσεις και οι θυελλωδεις ανεμοι στο Αιγαιο, με αποτελεσμα στο μεγαλυτερο μερος του εθνικου και επαρχιακου δικτυου της Βορειας Ελλαδας, η κινηση των οχηματων να γινεται με δυσκολια και μονο με αντιολισθητικες αλυσιδες. Οι κατα τοπους νομαρχιες εχουν τεθει σε επιφυλακη για να αντιμετωπισουν τα προβληματα που θα προκληθουν. Στη Θεσσαλονικη χιονισε και μεσα στην πολη, ενω εχει διακοπει η κινηση προς τον Χωρτιατη. Τα μηχανηματα της Νομαρχιας ανοιγουν απο το πρωι τους δρομους και ριχνουν αλατι για να διαλυθει ο παγος. Σε ολη τη Βορεια Ελλαδα επικρατει τσουχτερο κρυο. Στη Φλωρινα το θερμομετρο εδειξε -8 βαθμους, στην Κοζανη -7, στην Καστορια, που παγωσε η λιμνη -5 και στη Θεσσαλονικη -2.

Στην Ανατολικη Μακεδονια επικρατει πολικο ψυχος, με αποτελεσμα το χιονι να εχει παγωσει στους δρομους, οι οποιοι εχουν μετατραπει σε πραγματικες παγιδες. Δεκαδες τοννους αλατιου εχουν ριξει στους δρομους τα συνεργεια της Νομαρχιας, ενω στην περιοχη του Εβρου τεθηκε προληπτικα σε εφαρμογη το σχεδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Το θερμομετρο εδειξε -9 βαθμους στο Ορμενειο, στο Νευροκοπι -7, στη Ροδοπη -6, στην Αλεξανδρουπολη -3 και στην Καβαλα -2. Και στην Ανατολικη Μακεδονια, η κινηση στο μεγαλυτερο μερος του οδικου δικτυου γινεται μονο με αλυσιδες.

Αναλογη ειναι η κατασταση και στην Κεντρικη Ελλαδα. Στη Φθιωτιδα αλυσιδες χρειαζονται τα οχηματα στο δρομο απο Λαμια προς Δομοκο και Καρπενησι. Σαραντα πεντε χωρια της Δυτικης Φθιωτιδας και της Παρνασσιδας εχουν αποκλεισθει, αφου το υψος του χιονιου εχει φθασει τα 50 εκατοστα. Δεκαδες φορτηγα αυτοκινητα εχουν εγκλωβισθει στο Μπραλλο, τις Ραχες Τυμφρηστου και στο Δομοκο, ενω τα συνεργεια της Νομαρχιας δινουν μαχη για να κρατησουν ανοιχτα τα τμηματα του εθνικου δικτυου.

Χιονια πεφτουν και στην ορεινη Αχαια και η κινηση στο δρομο προς τα Καλαβρυτα, γινεται με αλυσιδες. Στην Αττικη, τα πρωτα χιονια του χειμωνα επεσαν στην Παρνηθα, στον Υμηττο και την Πεντελη, ενω χιονονερο πεφτει απο το πρωι στα βορεια προαστεια. Τα οχηματα που προοριζονται για την Παρνηθα θα πρεπει να ειναι εφοδιασμενα με αλυσιδες. Λογω των θυελλωδων ανεμων, η ενταση των οποιων στο Βορειο Αιγαιο φτανει και τα 10 μποφωρ, δεν εκτελουνται τα δρομολογια των πλοιων απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας προς τα νησια του Αγαιου και την Κρητη, ενω εχει διακοπει η ακτοπλοικη συγκοινωνια, Λευκιμης-Ηγουμενιτσας, Πρινου-Καβαλας και Μαρμαρι-Καρυστου. απογευμα.

Στο μεταξυ, βαρυς ηταν ο φορος αιματος στους δρομους κατα το εορταστικο τριημερο. Ειδικοτερα, 25 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 178 τραυματιστηκαν σε 116 τροχαια δυστυχηματα που σημειωθηκαν σε ολη τη χωρα απο την παραμονη των Χριστουγεννων. Σημειωνεται οτι το 90% των τροχαιων αυτων δυστυχηματων, σημειωθηκαν σε επαρχιακους δρομους.

Σε καθειρξη 17 χρονων και 7 μηνων καταδικασθηκε ο Τουρκος Ακιφ Χοπλαμαζ,30 χρονων, που συνεληφθη τα μεσανυχτα να μεταφερει στη Συμη 47 Ιρακινους λαθρομεταναστες με το ταχυπλοο σκαφος του. Ο Τουρκος μολις ηταν ετοιμος να αποβιβασει τους 47 Ιρακινους, εμφανισθηκε ενα περιπολικο σκαφος του Λιμενικου Σωματος, τους πεταξε στη θαλασσα και επιχειρησε να διαφυγει. Οι λαθρομεταναστες πληρωσαν απο 3. 500 δολαρια ο καθενας για να τους μεταφερουν απο την Τουρκια στην Ελλαδα. Το δικαστηριο επεβαλε στον Τουρκο δουλεμπορο χρηματικο ποσο 2. 800. 000 δρχ. Ολοι οι Ιρακινοι, που ειναι κουρδικης καταγωγης, ζητησαν πολιτικο ασυλο.

Με πεντε τσεκουριες στο πισω μερος της κεφαλης, ο 22χρονος ψυχοπαθης Κων/νος Φραγκιεδακης σκοτωσε σημερα το πρωι τη μητερα του Μαρια, 60 χρονων, και τραυματισε σοβαρα στο κεφαλι τον πατερα του, Αντωνη, 67 χρονων. Το περιστατικο συνεβη μεσα στο ισογειο διαμερισμα της οικογενειας, στην οδο Κωνσταντινουπολεως 56-60, στο κεντρο της πολεως των Χανιων. Ο Κων/νος Φραγκιεδακης, που ομολογησε την πραξη του, νοσηλευεται φρουρουμενος στην Ψυχιατρικη Κλινικη του νοσοκομειου Χανιων, ενω ο πατερας του Αντωνης νοσηλευεται στην εντατικη ομαδα εχοντας διαφυγει τον κινδυνο. Ο ιατροδικαστης Κρητης, Μανωλης Φραγκουλης, που εξετασε το πτωμα της ατυχης 60χρονης, χαρακτηρισε το εγκλημα στυγερο, απο δραστη ο οποιος ειχε καταληφθει απο αμοκ.

Σημαντικα αυξημενες ειναι οι λιανικες τιμες πωλησης των υγρων καυσιμων, που θα ισχυσουν απο τα μεσανυχτα. Οπως ανακοινωσε η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου, η τιμη της Βενζινης αυξανεται κατα 1,90 δρχ το λιτρο και του πετρελαιου κινησης και θερμανσης κατα 1,3 δραχμες το λιτρο.

Σωοι περισυνελεγησαν απο το ρυμουλκο ΦΙΛΙΠΠΟΣ, οι δυο αιγυπτιοι αλιεργατες, οι οποιοι χθες το βραδυ κινδυνευσαν να πνιγουν, οταν η μικρη φουσκωτη βαρκα που επεβαιναν επεσε σε σφοδρη θαλασσοταραχη, στον Ευβοικο. Και οι δυο νοσηλευονται φρουρουμενοι στο νοσοκομειο Χαλκιδας, αφου, συμφωνα με τον Εισαγγελεα, εστερουντο αδειας παραμονης και εργασιας στη χωρα μας.

Την απομακρυνση του Μητροπολιτη Κυθηρων, Ιακωβου, καθως και του Ηγουμενου της Ιερας Μονης των Αγιων Θεοδωρων, Αρχιμανδριτη Κυριλου Σταυροπουλου, ζητουν οι κατοικοι των Κυθηρων, οι οποιοι εκαναν συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο το μοναστηρι. Οι διαμαρτυριες των κατοικων ξεκινησαν, οταν, προ ημερων, σε τηλεοπτικη εκπομπη, ακουσθηκαν οτι ο εν λογω Ηγουμενος ειχε σεξουαλικες σχεσεις με αλλους καλογερους, ενω τον καλυπτε ο Μητροπολιτης Ιακωβος.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του στην Αθηνα, απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Προκειται για τον Γιωργο Τσαγκαρλη, 26 χρονων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε παλαιο εργοστασιο στην οδο Θηβων. Διπλα του βρεθηκε μια χρησιμοποιημενη συριγγα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την νικη της αντιπολιτευσης σε 14 πολεις της Σερβιας, κατα την διαρκεια των εκλογων της 17ης Νοεμβριου, επικυρωσε με ανακοινωση του ο ΟΑΣΕ. Παραλληλα, αντιπροσωπεια της οργανωσης που επισκεφθηκε τη Σερβια, υπο τον πρωην ισπανο πρωθυπουργο Φελιπε Γκονζαλες, απηυθυνε εκκληση προς τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς να σεβασθει την λαικη βουληση. Την ιδια ωρα, συνεχιζονται στο Βελιγραδι οι κινητοποιησεις των οπαδων της αντιπολιτευσης, ενω χθες τρια ατομα τραυματισθηκαν κατα την διαρκεια επεμβασης της αστυνομιας.

Την εξευρεση μιας ειρηνικης λυσης στο δραμα των ομηρων που κρατουνται για δεκατη μερα, στην ιαπωνικη πρεσβεια του Περου, αναζητουν απο κοινου οι επτα πλουσιοτερες χωρες μαζι με τη Ρωσια. Την συνεργασια αυτη προτεινε την Τεταρτη, ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν. Προτεινε παραλληλα, στον περουβιανο προεδρο Φουτζιμορι να στειλει ειδικο αντιτρομοκρατικο αποσπασμα.

Νεες αποκαλυψεις βγαινουν στο φως της δημοσιοτητας στην Τουρκια, απο το σκανδαλο που εχει ξεσπασει εδω και εναμισι μηνα οσον αφορα τις σχεσεις κρατους και οργανωμενου εγκληματος. Οπως κατεθεσε αξιωματουχος των τουρκικων μυστικων υπηρεσιων ενωπιον της επιτροπης του κοινοβουλιου, το τουρκικο κρατος χρησιμοποιουε απο το 1983 τον καταζητουμενο ακροδεξιο γκανγκστερ, Αμπντουλαχ Τσατλι, σε μυστικες αποστολες στο εξωτερικο. Συμφωνα με την καταθεση του, οι μυστικες υπηρεσιες διεκοψαν τις σχεσεις τους με τον Τσατλι οταν εγινε γνωστη η αναμειξη του στο εμποριο ναρκωτικων.

Σε συνολικη συμφωνια για τη μειωση των στρατιωτικων δυναμεων κατα μηκος των συνορων τους, κατεληξαν η Κινα, η Ρωσια, το Καζαχσταν, το Κιργιζισταν και το Τατζικισταν. Η συμφωνια υπεγραφη στο Πεκινο μετα απο διαπραγματευσεις που διηρκεσαν επτα χρονια.

Τρια παιδια εχασαν τη ζωη τους στο βορειο Καζαχσταν, απο πυρκαγια που προκληθηκε απο ηλεκτρικη θερμαστρα. Τα παιδια ηταν ηλικιας εξι, τεσσαρων και δυο χρονων και πεθαναν απο ασφυξια. Το τραγικο αυτο συμβαν οφειλεται στην μεγαλη ελλειψη καυσιμων και ιδιαιτερα πετρελαιου και φυσικου αεριου, με αποτελεσμα οι κατοικοι της περιοχης να αναγκαζονται να χρησιμοποιουν αυτοσχεδια θερμαντικα σωματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Νιγηριανος επιθετικος ποδοσφαιριστης Τομα Μπαμπατουντε, ηλθε σημερα στην Αθηνα, προκειμενου να δοκιμαστει απο τον Ολυμπιακο. Ο 18χρονος ποδοσφαιριστης προταθηκε στον Ντουσαν Μπαγεβιτς, απο εναν προσωπικο φιλο του, ως ενας ταλαντουχος επιθετικος με ευχερεια στο σκοραρισμα. Ο Μπαγεβιτς θα τον δοκιμασει στις προπονησεις και σε ενα φιλικο αγωνα με τον Εθνικο Αστερα, που θα γινει την Κυριακη, στο γηπεδο του Ρεντη.

Αρχισε προπονησεις με την νεα του ομαδα τον ΠΑΟΚ ο μεσοαμυντικος ποδοσφαιριστης, Παναγιωτης Σιδηροπουλος, ο οποιος αγωνιζοταν μεχρι τωρα με τη φανελλα του Ιωνικου. Ο παικτης οπως και ο επισης νεοαποκτηθεις Ρουμανος, Ιονελ Πιρβου, θα παρει μερος στο φιλικο παιχνιδι της Κυριακης που θα γινει στη Σκυδρα με αντιπαλο τον τοπικο Αετο.

Νεος προπονητης ειναι απο σημερα στον Απολλωνα Καλαμαριας ο Χρηστος Τερζανιδης, μετα απο σχετικη προταση τπυ νεου προεδρου του συλλογου, Δημητρη Μπαλτιδη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οριακη ανοδο σε ποσοστο 0,14%, σημειωσε ο γενικος δεικτης τιμων κατα τη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και εκλεισε στις 934,46 μοναδες. Η ανοδος οφειλεται στο αγοραστικο ενδιαφερον που υπηρξε για τραπεζικους τιτλους. Η αξια των συναλλαγων διαμορφωθηκε στα 11,6 δις. δρχ. καθως για μια ακομη συνεδριαση ειχαμε μεταβιβασεις πακετου μετοχων. Οι επιμερους κλαδοι παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,89%, Ασφαλειες ανοδος 0,25%, Ληζινγκ ανοδος 0,55%, Επενδυσεις πτωση 0,29%, Κατασκευες πτωση 0,25% Βιομηχανιες πτωση 0,37%, Διαφορες πτωση 0,51%, Συμμετοχων ανοδος 0,35%, ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με σημαντικες απωλειες σε ποσοστο 1,07%.

Ο γενικος δεικτης τιμων σε εβδομαιδια βαση παρουσιασε απωλειες σε ποσοστο 0,40% ενω η μεση ημερησια αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 20,1 δις. δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Υφεση του καιρου απο τα δυτικα, οπου προβλεπονται λιγες νεφωσεις, με ασθενεις χιονοπτωσεις στα βορεια και επιδεινωση στην υπολοιπη χωρα, προβλεπει η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Σε ολες τις ορεινες περιοχες της κεντρικης Ελλαδας, αλλα και στα πεδινα θα χιονισει, ενω βροχες και εντονες καταιγιδες θα σημειωθουν στις νοτιες περιοχες. Απο το απογευμα τα φαινομενα θα εξασθενησουν και αργα τη νυχτα ο καιρος θα παρουσιασει σχετικη βελτιωση. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μεχρι θυελλωδεις και τοπικα στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις. Σταδιακα ομως απο τα δυτικα θα εξασθενησουν. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει -8 με 3 βαθμους, στα δυτικα -3 με 10 και στην υπολοιπη χωρα μηδεν με 9 βαθμους. Χιονονερο στην πολη, χιονια στα ορεινα και τα βορεια προαστεια, πολυ ισχυρους εως θυελλωδεις ανεμους και θερμοκρασια 2 με 6 θα εχει αυριο η Αθηνα. Χιονια στα γυρω ορεινα, πολυ ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια -3 με 2 βαθμους θα εχει αυριο η Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 28 December 1996 - 1:25:41 UTC