Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 31)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αλλα δυο πτωματα ανασυρθηκαν το πρωι απο το "Δυστος". Συνεχιζονται οι προσπαθειες για τον εντοπισμο των αλλων οκτω.
  • Σε κλιμα οδυνης και οργης κηδευτηκε το πρωι στο Βολο ο ανθυποπλοιαρχος Ευσταθιος Βογιατζης.
  • Τα πρωτοχρονιατικα καλαντα ηχουν απο το πρωι στους δρομους. Εκδηλωσεις το βραδυ σε Αθηνα και Θεσσαλονικη για το νεο χρονο.
  • Προβληματα στις πτησεις απο και προς το αεροδρομιο "Μακεδονια" της Θεσσαλονικης, λογω ομιχλης.
  • Ληστεια το πρωι στη Θεσσαλονικη. Επισης θρασυτατη ληστεια εγινε τα ξημερωματα σε διαμερισμα στο Μενιδι Αττικης.
  • Πεντε ατομα συνεληφθησαν στην Αθηνα γιατι κατειχαν περιπου 3 κιλα χασις.
  • Συνεχιζονται οι διαπραγματευσεις με τους ανταρτες στο Περου για την απελευθερωση των ομηρων.
  • Υπογραφεται σημερα μεταξυ Ισραηλ και Παλαιστινιων, η συμφωνια για το θεμα της Χεβρωνας.
  • Εκρηξη σε αμαξοστοιχια στην Ινδια, με 32 νεκρους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το διοικητικο Συμβουλιο του οργανισμου μας, το μονιμο προσωπικο και οι εθελοντες ευχομεθα σε ολους τους φιλους ακροατες του κοινωφελους μας ραδιοφωνου ΚΟΣΜΟΣ ΦΜ, στους αναγνωστες μας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, τους χορηγους μας, τους χιλιαδες φιλους και υψτηριχτες του εργου μας, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, με υγεια και ειρηνη.

Με τραγουδια, χορο και χιλιαδες βεγγαλικα υποδεχτηκαν το 1997 οι κατοικοι της Αθηνας, οι οποιοι ανταποκριθηκαν στο καλεσμα του Δημου να μετασχουν στη μεγαλη γιορτη της Πρωτοχρονιας. Οι εκδηλωσεις αρχισαν στις 11 ενω ενα λεπτο πριν απο την εισοδο του νεου χρονου σιγησαν τα παντα και στην πλατεια υπηρξε συσκοτιση. Στις 12 ακριβως φωτιστηκε το μεγαλο δεντρο και εκτοξευθηκαν στον ουρανο βεγγαλικα και πυροτεχνηματα, απο εικοσι διαφορετικα σημεια της πολης.

Την ιδια ωρα στη Θεσσαλονικη, η οποια απο τα μεσανυχτα και για ενα χρονο ειναι πολιτιστικη πρωτευουσα της Ευρωπης, εγινε αναλογη εκδηλωση στην παραλια στο Λευκο Πυργο. Αναλογες εκδηλωσεις για την υποδοχη του νεου χρονου ετοιμασαν και οι δημοι στην Πατρα, τα Χανια, το Ηρακλειο και τη Λαρισα.

Στο μεταξυ, τα καλαντα εψαλλαν χορωδιες στον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, στον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και στους αρχηγους των αλλων κομματων, οι οποιοι ευχηθηκαν για τον ερχομο του νεου ετους. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, λογω του νεου ετους απαλασσει απο το υπολοιπο των πειθαρχικων τους ποινων, τους οπλιτες, υπαξιωματικους και αξιωματικους των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας.

Αλλα δυο πτωματα ανασυρθηκαν το πρωι απο το φορτηγο πλοιο "Δυστος", στην Κυμη. Ετσι, μεχρι στιγμης εχουν ανασυρθει οι σοροι 12 μελων του πληρωματος, ενω τα συνεργεια των δυτων συνεχιζουν τις προσπαθειες τους, για τον εντοπισμο των αλλων 7 ναυτικων και της 10χρονης Μαριας Βαλβη. Στο μεταξυ, με εντολη του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας τεθηκαν σε διαθεσιμοτητα, 5 αξιωματικοι του λιμενικου σωματος που ειχαν υπηρεσια στο θαλαμο επιχειρησεων τη νυχτα του ναυαγιου, μεχρις οτου ολοκληρωθει η ενορκη διοικητικη εξεταση.

Στο Βολο κηδευτηκε το πρωι το πρωτο θυμα του τραγικου ναυαγιου, μεσα σε κλιμα οδυνης και οργης. Προκειται για τον ανθυποπλοιαρχο Ευσταθιο Βογιατζη, 31 ετων, πατερα δυο παιδιων, ενω η νεκρωσιμη ακολουθια εψαλη στον ιερο ναο του Αγιου Δημητριου. Με αποφαση του νομαρχη Μαγνησιας, η σημερινη μερα κηρυχθηκε ημερα πενθους για το νομο. Εξαλλου, με αποφαση του δημαρχου αναβληθηκαν ολες οι εορταστικες εκδηλωσεις που ειχαν προγραμματιστει για σημερα παραμονη πρωτοχρονιας. Τελος, οι εργαζομενοι της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βολο, συμμετεχοντας στο πενθος, απεχουν σημερα απο την εργασια τους.

Απαραδεκτο και αποκρουστικο θεωρει με δηλωση της η Γενικη Γραμματεας του Κομουνιστικου Κομματος Ελλαδας Αλεκα Παπαρηγα, το "να αναζητουνται εξιλαστηρια θυματα αναμεσα στα θυματα της εργοδοσιας της πλοιοκτητριας εταιρειας και της ανευθυνης κυβερνητικης πολιτικης". Η κ. Παπαρηγα, διερωταται για το αν υπαρχει αυτεπαγγλετη διωξη απο την πλευρα του εισαγγελεα.

Προβληματα δημιουργουνται στις πτησεις απο και προς το αεροδρομιο "Μακεδονια" της Θεσσαλονικης λογω της πυκνης ομιχλης, που καλυπτει την περιοχη. Οπως ανακοινωθηκε απο τις αρχες του αεροδρομιου, απο το πρωι εγινε μονο μια πτηση προς Μοναχο, απο την εταιρεια "Κρονος".

Ενοπλη ληστεια με λεια 6. 500. 000 δρχ εγινε το πρωι στη Θεσσαλονικη, στην περιοχη της λαχαναγορας. Τρεις αγνωστοι που επεβαιναν σε ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο με κλεμμενες πινακιδες αρπαξαν υπο την απειλη κυνηγετικων καραμπινων το ποσο που προοριζονταν για τη μισθοδοσια του προσωπικου της εταιριας "ΑΛΜΕΤ ΕΠΕ".

Θρασυτατη ληστεια τα ξημερωματα στο Μενιδι Αττικης, οταν 4 αγνωστοι κουκουλοφοροι, μπηκαν απο τη μπαλκονοπορτα στο διαμερισμα του Γερασιμου Μαστρογιαννοπουλου, τον οποιο εδεσαν και στη συνεχεια αφαιρεσαν χρυσαφικα και ηλεκτρικα ηδη. Οι δραστες διεφυγαν με τα δυο αυτοκινητα της οικογενειας, ενω απο την αστυνομια γινονται ερευνες για τον εντοπισμο τους.

Πεντε ατομα συνεληφθησαν χθες βραδυ, γιατι σε ερευνα που εγινε στο ταξι που επεβαιναν στην περιοχη Ανω Λιοσιων, βρεθηκαν και κατασχεθηκαν 3 κιλα και 300 γραμμαρια χασις. Οι συλληφθεντες ισχυριστηκαν οτι το χασις ειχαν αγορασει λιγη ωρα νωριτερα, απο τσιγγανο στο καμπινγκ Ανω Λιοσιων. Συλληφθεντες ειναι οι Στυλιανος Λουκας, 34 ετων, Νικολετα Λουκα 33 ετων, Γαρουφαλια Λουκα 25 ετων, Σπυρος Καλαμιωτης 24 ετων και ο ιδιοκτητης του ταξι Κοσμας Πισκιτζης, 33 χρονων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρις καποιο αποτελεσμα κατεληξαν οι τελευταιες προσπαθειες για την εξευρεση συμφωνιας μεταξυ της περουβιανης κυβερνησης και των ακροαριστερων ανταρτων που συνεχιζουν να κρατουν 83 ομηρους στην κατοικια του ιαπωνα πρεσβευτη στη Λιμα. Παντως, ο προεδρος του Περου, επανελαβε σημερα οτι η κριση μπορει να επιλυθει χωρις προσφυγη στη βια. Απεκλεισε, παντως, καθε πιθανοτητα απελευθερωσης των φυλακισμενων στελεχων του κινηματος Τουπακ Αμαρου.

Ισραηλινοι και Παλαιστινιοι ξεπερασαν τις διαφορες τους σχετικα με το θεμα της Χεβρωνας και αρχισαν να συντασσουν το κειμενο συμφωνιας που ενδεχεται να υπογραφει σημερα, δηλωσε ο επι κεφαλης των παλαιστινιακων υπηρεσιων ασφαλειας. Το απογευμα θα συναντηθουν κατα πασα πιθανοτητα ο πρωθυπουργος του Ισραηλ Βενιαμιν Νετανιαχου και ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ, για να επικυρωσουν τη συμφωνια με την οποια θα προβλεπεται η απομακρυνση των ισραηλινων στρατευματων απο την πολη.

Κακοκαιρια πληττει το τελευταιο 48-ωρο την Αλβανια, με αποτελεσμα να δημιουργουνται σοβαρα προβληματα κυριως στο βορειο τμημα της χωρας Απο τα χιονια εχουν αποκλειστει πολλες περιοχες, που αντιμετωπιζουν προβλημα ανεφοδιασμου με τροφιμα. Απο τις βροχοπτωσεις εξαλλου, εχουν πλημμυρισει εκατονταδες στρεμματα με καλλιεργειες, ενω προβληματα σημειωνονται και στην ηλεκτροδοτηση.

Τρια ατομα εχασαν τη ζωη τους και πεντε τραυματιστηκαν σε πυρκαγια που ξεσπασε χθες βραδυ σε τετραοροφο κτιριο, στο Βερολινο.Η φωτια, που εκδηλωθηκε λιγο μετα τα μεσανυχτα στο δευτερο οροφο του κτιριου, ενδεχεται να προκληθηκε απο βλαβη στο συστημα κεντρικης θερμανσης.

Τριαντα δυο πτωματα εχουν ανασυρθει στην περιοχη Σενσαπανι της Ινδιας, μετα την εκρηξη που σημειωθηκε σε αμαξοστοιχια. Οι αρχες εκφραζουν φοβους οτι υπαρχουν και αλλοι νεκροι αλλα ο αριθμος τους δεν θα φθασει τους 300 οπως αρχικα ειχε εκτιμηθει. Απο την εκρηξη εκτροχιασθηκαν δεκα βαγονια, απο τα οποια, τρια καταστραφηκαν ολοκληρωτικα. Η αστυνομια πιστευει οτι τα εκρηκτικα ειχαν τοποθετηθει πανω στις σιδηροδρομικες γραμμες και οχι σε καποιο απο τα βαγονια.

Την εναρξη ερευνας για αρκετα ατυχηματα τα οποια προκαλουνται απο παιδικη κουκλα που τρωει, ανακοινωσε η αμερικανικη επιτροπη ασφαλειας προιοντων καταναλωσης. Προκειται για μια κουκλα της εταιριας "Ματελ" που λειτουργει με μπαταρια, αλλα χωρις διακοπτη, η οποια μπορει να περπατα και να τρωει πλαστικες τροφες. Ωστοσο, η λαιμαργη κουκλα εχει φαει μεχρι τωρα τα μαλλια απο 35 κοριτσια, χωρις παντως να εχει σημειωθει κανενας σοβαρος τραυματισμος. Η "Ματελ", παντως, που εχει πουλησει 700. 000 τετοιες κουκλες απο τον Αυγουστο του 1996, βεβαιωνει οτι το προιον της ειναι ακινδυνο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρις τον τραυματια Ιλια Ιβιτς θα παραταχθει ο Ολυμπιακος στους δυο επομενους αγωνες του, με τον Πανηλειακο για το πρωταθλημα και τον Απολλωνα για το κυπελλο, αφου ο Σερβος επιθετικος εξακολουθει να ενοχλειται απο το τραυμα του. Ο Ιβιτς, που οπως ειναι γνωστο εχει διαταση εσω πλαγιου συνδεσμου ακολουθει ατομικο προγραμμα αποθεραπειας, προκειμενου να ειναι ετοιμος στο ντερμπι με την ΑΕΚ, που θα γινει στις 12 Ιανουαριου στην Νεα Φιλαδελφεια.

Ο ΨΑΠ σε μια λαμπρη τελετη που εγινε σε αθηναικο ξενοδοχειο, βραβευσε τους κορυφαιους ποδοσφαιριστες της περασμενης περιοδου. Καλυτεροι Ελληνες ποδοσφαιριστες αναδειχθηκαν οι Βασιλης Τσαρτας, Βασιλης Καραπιαλης και Γιωργος Δωνης, ενω καλυτερος ξενος ηταν ο Τιμουρ Κετσπαγια. Τελος καλυτερος νεος παικτης-ταλεντο ανακηρυχθηκε ο Νικος Λυμπεροπουλος.

Η μικτη ομαδα μπασκετ της "Ανατολης", καθοδηγουμενη απο τον Ντουσαν Ιβκοβιτς, στο πρωτο ευρωπαικο "Ολ Σταρ γκειμ" που εγινε στην Κωνσταντινουπολη, νικησε με 117-114 την αντιστοιχη της "Δυσης". Πολυτιμοτερος παικτης της συναντησης αναδειχθηκε ο Ντειβιντ Ριβερς που σημειωσε 19 ποντους και εντυπωσιασε με τις εκπληκτικες του ενεργειες, ενω ο Νικος Οικονομου σημειωσε 25 ποντους, ο Παναγιωτης Φασουλας 6 και ο Γιουρι Ζντοβτς 13.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με τοπικες βροχες στις περισσοτερες περιοχες και σποραδικες καταιγιδες κυριως στα δυτικα. Βαθμιαια, παντως θα υπαρξει βελτιωση που θα γινει πιο αισθητη στην κεντρικη και νοτια Ελλαδα. Οι ανεμοι πνεουν νοτιοδυτικοι μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροιμε βαθμιαια εξασθενηση. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 12 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 19 και στα νησια του Αιγαιου τους 20 βαθμους Κελσιου. Αυριο, πρωτη ημερα του νεου χρονου, στη δυτικη και βορεια Ελλαδα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν απο δυτικες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 1 January 1997 - 3:47:10 UTC