Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 11)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Νεα προειδοποιηση προς την Αγκυρα, για τις δηλωσεις της Τανσου Τσιλερ περι τουρκικης εισβολης στην Κυπρο, απηυθυναν η αμερικανικη και η ρωσικη κυβερνηση. Ο Νικολας Μπερνς χαρακτηρισε τις δηλωσεις Τσιλερ ανευθυνες, αδικαιολογητες και μη σοφες. Αντιθετα, ειπε οτι η αντιδραση της Λευκωσιας ειναι ενθαρρυντικη, μετρημενη και υπευθυνη. Επανελαβε ομως τη διαφωνια της Ουασιγκτον στην αποφαση της Λευκωσιας να αγορασει τους ρωσικους πυραυλους Σ-300. Στη Μοσχα, αξιωματουχος του υπουργειου των Εξωτερικων, καταδικασε τις δηλωσεις Τσιλερ, τονισε οτι η Κυπρος εχει δικαιωμα να λαβει καθε μετρο για την ασφαλεια της και υπογραμμισε οτι η αγορα των πυραυλων Σ-300, που ειναι αμυντικοι, βρισκεται σε απολυτη συμφωνια με τον χαρτη των Ηνωμενων Εθνων και δεν αλλαζει την ισορροπια δυναμεων στην περιοχη.

Ο αμερικανος αξιωματουχος Κερι Καβανο, αναμενεται το απογευμα στην Κυπρο, στο πλαισιο της περιοδειας του στο τριγωνο Λευκωσια-Αθηνα και Αγκυρα, σε μια προσπαθεια εκτονωσης της εντασης στην περιοχη. Την ανησυχια του για την αυξηση της εντασης στην Κυπρο, εξεφρασε και ο Γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ, ο οποιος ωστοσο, κρατησε ισες αποστασεις απο Τουρκια και Κυπρο.

Στη Χαγη, η ολλανδικη προεδρια ανακοινωσε οτι η Ευρωπαικη Ενωση ειναι ετοιμη να διαδραματισει ενεργο ρολο στην αναζητηση λυσης στο Κυπριακο και την ενταση αναμεσα σε Ελλαδα και Τουρκια, αν και επισημαινει οτι αυτη τη στιγμη ο καλυτερος μεσολαβητης ειναι τα Ηνωμενα Εθνη. Η ολλανδικη προεδρια δεν παρελειψε να επισημανει το σημαντικο ρολο που παιζουν στην κατευθυνση αυτη οι Ηνωμενες Πολιτειες και η Ρωσια.

Σοβαρο προβλημα για την δημοσια υγεια των κατοικων της Αττικης συνιστουν πλεον τα βουνα των σκουπιδιων που υπαρχουν στους δρομους, λογω της απεργιας των συμβασιουχων και εποχικων υπαλληλων καθαριοτητας. Συνεργεια του Δημου Αθηναιων σκοπευουν να ψεκασουν με απολυμαντικο υγρο τους σωρους των σκουπιδιων, προκειμενου να περιοριστει η επεκταση της μολυνσης. Στους περιφερειακους δημους, οπου υπαρχουν λιγοι σχετικα εποχικοι υπαλληλοι, η αποκομιδη των απορριμματων γινεται σχεδον χωρις προβληματα απο το μονιμο προσωπικο.

Μεσα στους σκοτεινους χωρους του μηχανοστασιου του

πλοιου ΔΥΣΤΟΣ, ανακαλυψαν οι βατραχανθρωποι, το ρολοι της μηχανης, οι δεικτες του οποιου ειναι σταματημενοι στις 19:45, γεγονος που αποδεικνυει την ωρα του ναυαγιου. Οι προσπαθειες των δυτων για την ανευρεση των τριων αγνοουμενων ναυτικων δεν εχουν αποτελεσμα. Στο δικαστικο πεδιο, τις επομενες μερες ο εισαγγελεας Χαλκιδας Γιαννης Αγγελης θα καλεσει για καταθεση τον αρχιπλοιαρχο της ναυτιλιακης εταιριας της ΑΓΕΤ κ. Μαυρο.

Την προεδρια της οργανωτικης επιτροπης του συνεδριου της Νεας Δημοκρατιας, ανελαβε ο πρωην πρωθυπουργος Γεωργιος Ραλλης, μετα απο προταση του κ. Εβερτ. Οι δυο ανδρες συναντηθηκαν για περιπου μιση ωρα και ο κ. Ραλλης ζητησε να υπαρξει αποφαση συμφωνα με την οποια, οι αποφασεις της οργανωτικης επιτροπης θα ειναι τελεσιδικες και δεν θα αμφισβητουνται απο κανεναν. Κυκλοι προσκειμενοι στον κ. Μητσοτακη ανεφεραν οτι ο πρωην πρωθυπουργος ειναι απολυτως συμφωνος με την εξελιξη, αφου ο ιδιος ειχε προτεινει τον κ. Ραλλη.

Η ιδεολογικη αποσαφηνιση και η πολιτικη και οργανωτικη ανασυγκροτηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελουν τον αμεσο στοχο του Κινηματος, αλλα και το θεμα συζητησης στη Λαρισα των μελων της διευρυμενης νομαρχιακης επιτροπης του κομματος, προεδρευοντος του στενου συνεργατη του πρωθυπουργου και μελους του Εκτελεστικου Γραφειου κ. Τσουκατου. Ο κ. Τσουκατος τονισε οτι το ΠΑΣΟΚ θα πρεπει να στραφει στην κοινωνια και να αξιοποιησει τον ενεργο πολιτη ενω ξεκαθαρισε οτι δεν διαλυεται το υπαρχον ΠΑΣΟΚ και θα προχωρησει σε ανασυγκροτηση χωρις αποκλεισμους.

Πολεμικη ατμοσφαιρα δημιουργησαν στην περιοχη του Αιγαιου οι τουρκοι δουλεμποροι, οι οποιοι στην προσπαθεια τους να αποβιβασουν τους 50 λαθρομεταναστες που μετεφεραν δυο σκαφη, επιχειρησαν να εμβολισουν σκαφος του Λιμενικου, που τους εντοπισε. Οι ανδρες του λιμενικου ανοιξαν πυρ εναντιον των δουλεμπορων, τους οποιους συνελαβαν και σημερα οδηγουνται στον εισαγγελεα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμη φερεται η κυβερνηση του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς να υποχωρησει, κατω απο βαρος των συνεχιζομενων για 55η μερα κινητοποιησεων της αντιπολιτευσης. Συμφωνα με πληροφοριες, ο Μιλοσεβιτς ενδεχεται εως αργα το βραδι να αναγνωρισει τη νικη της αντιπολιτευσης στις δημοτικες εκλογες της 17ης Νοεμβριου και να απευθυνει εκκληση για σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου. Απο την πλευρα τους, οι ΗΠΑ σε μια προσπαθεια να ασκησουν περαιτερω πιεσεις στον Μιλοσεβιτς αποφασισαν να παγωσουν τις επισημες και εμπορικες σχεσεις τους με το Βελιγραδι.

Πολιτικη κριση ομως υπαρχει και στη γειτονικη Βουλγαρια, καθως εληξε χωρις αποτελεσμα η συνεδριαση του συμβουλευτικου συμβουλιου εθνικης ασφαλειας, που συγκαλεσε εκτακτως ο προεδρος της χωρας Ζελιου Ζελεφ, σε μια προσπαθεια να εξευρεθει λυση καθως τις τελευταιες μερες γιγαντωνονται οι διαδηλωσεις διαμαρτυριας της αντιπολιτευσης που ζητα την διενεργεια προωρων εκλογων. Σημερα εκατονταδες διαδηλωτες συνεπλακησαν με αστυνομικες δυναμεις, εξω απο το κοινοβουλιο, την ωρα της συνεδριασης των πολιτικων.

Ταραχες σημειωθηκαν και στη Νοτιο Κορεα οπου για δευτερη εβδομαδα εκατονταδες διαδηλωτες, εργαζομενοι, φοιτητες, πραγματοποιουν πορειες εναντια στις νεες αντιεργατικες μεταρρυθμισεις. Σημερα η αστυνομια χρησιμοποιησε δακρυγονα για να διαλυσει τη συγκεντρωση 20. 000 διαδηλωτων στο κεντρο της πρωτευουσας, Σεουλ, οι οποιοι φωναζαν συνθηματα κατα του προεδρου της χωρας.

Αρχισε στο Καιρο μια αιγυπτο-αμερικανο-παλαιστινιακη

συναντηση με στοχο την προωθηση των συνομιλιων για τη Χεβρωνα. Στη συναντηση παιρνουν μερος ο επικεφαλης της παλαιστινιακης διαπραγματευτικης αντιπροσωπειας, ο αμερικανος συντονιστης της ειρηνευτικης διαδικασιας, Ντενις Ρος και ο αιγυπτιος υπουργος Εξωτερικων Αμρ Μουσα.

Σφοδρη κακοκαιρια πληττει το τελευταιο 24ωρο την Ιταλια. Τουλαχιστον πεντε ατομα εχασαν τη ζωη τους εξαιτιας κατολισθησης, η οποια προκληθηκε απο καταρρακτωδεις βροχες, στην περιοχη μεταξυ της Ναπολης και του Σορεντο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισοπαλοι 1-1 αναδειχθηκαν η Ξανθη και ο ΠΑΟΚ σε αγωνα για την 15-η ημερα του πρωταθληματος της Α' Εθνικης κατηγοριας, που εγινε στην ακριτικη πολη της Θρακης. Οι γηπεδουχοι προηγηθηκαν στο 11-ο λεπτο με τον Τεγκελιδη και ο ΠΑΟΚ ισοφαρισε στο 71' με τερμα του Φραντζεσκου. Αυριο δεσποζουν τα δυο μεγαλα ντερμπυ ΑΕΚ-Ολυμπιακου και Αρη-Ηρακλη.

Στο μπασκετ, για την 15η αγωνιστικη του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης γινονται οι εξης αγωνες: ΠΑΟ -Παπαγου, Περιστερι - Ολυμπιακος, ΠΑΟΚ-ΒΑΟ, Πειραικος - Σπορτιγκ, Λαρισα -ΑΕΚ και Ηρακλης- Αρης.

ΚΑΙΡΟΣ

Ισχυρες βροχες και καταιγιδες ειναι τα κυρια

χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου σ' ολοκληρη σχεδον τη χωρα. Ειδικοτερα, στα ορεινα της κεντρικης και βορειας χωρας θα πεσουν χιονια. Τα φαινομενα αυτα θα εξασθενησουν στη ΒΔ Ελλαδα αργα το απογευμα. Οι ανεμοι θα πνεουν στα κεντρικα και βορεια, Ανατολικοι, Βορειοανατολικοι ισχυροι, και τοπικα θυελλωδεις και στην υπολοιπη χωρα νοτιοανατολικοι ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση και θα κυμανθει στα βορεια 4 με 10 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 14 και στα νησια του Αιγαιου 12 με 17 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις με ισχυρες βροχες και καταιγιδες και θερμοκρασια 10 με 14 και 7 με 10 βαθμους Κελσιου θα εχουν αντιστοιχα Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 12 January 1997 - 2:59:19 UTC