Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 14)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στη Λαρισα τα προβληματα της θεομηνιας. Στα ορια ασφαλειας τα νερα του Πηνειου. Στη Φθιωτιδα ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Αρχισε η καταγραφη των ζημιων στην Κορινθο, την οποια επισκεφθηκαν Εβερτ και Κωνσταντοπουλος.
  • Βηματα αποκλιμακωσης της εντασης, διαπιστωσε ο Αμερικανος αξιωματουχος Κερι Καβανο, μετα τις συνομιλιες του σε Λευκωσια και Αθηνα. Αυριο μεταβαινει στην Αγκυρα.
  • Κριτικη του Κωστα Σκανδαλιδη στο πρωθυπουργικο περιβαλλον και αιχμες κατα Σημιτη. Οι αποψεις του εκφραζουν και την κυβερνηση τονιζει ο Δημητρης Ρεππας.
  • Εγκαινιασθηκε απο τον πρωθυπουργο το μεγαλυτερο ενεργειακο εργο της χωρας, αυτο του Φυσικου Αεριου.
  • Μεχρι την Παρασκευη το πρωι δεμενα τα πλοια στα λιμανια λογω της απεργιας των ναυτικων.
  • Απο 21 μεχρι 23 Μαρτιου θα διεξαχθει τελικα το συνεδριο της Νεας Δημοκρατιας.
  • Στη Ρηγιλλης ανακαλυφθηκε μερος του αρχαιου Λυκειου του Σωκρατη και της Περιπατητικης Σχολης του Αριστοτελη.
  • Στην εξεταστικη επιτροπη της βουλης κατεθεσε ο Διονυσης Λιβανος για το καζινο στο Φλοισβο.
  • Στο περασμα Ερεζ συναντωνται οι Νετανιαχου - Αραφατ σε μια υστατη προσπαθεια να επιτευχθει συμφωνια για τη Χεβρωνα.
  • Την εκλογικη νικη της αντιπολιτευσης στο Βελιγραδι και τη Νις, αναγνωρισε εκλογικη επιτροπη. Για ενα βημα προς τη λογικη κανουν λογο οι ηγετες της αντιπολιτευσης.
  • Τριαντα δυο ατομα σκοτωθηκαν και 28 τραυματισθηκαν στην Αιγυπτο, απο πτωση λεωφορειου στο Νειλο.
  • Ανοδος 1,41% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εποικοδομητικες χαρακτηρισε τις συνομιλιες που ειχε σε Λευκωσια και Αθηνα ο αμερικανος αξιωματουχος, Κερι Καβανο, ο οποιος ειχε ολιγολεπτη συναντηση με τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο και συνομιλιες με το γενικο γραμματεα του υπουργειου Αλεξανδρο Φιλωνα. Ο κ. Καβανο εκτιμησε οτι εγιναν θετικα βηματα προς την κατευθυνση μειωσης της εντασης στην περιοχη και επιβεβαιωσε οτι προκειται πολυ συντομα, να εκδηλωθει μια σημαντικη πρωτοβουλια για την επιλυση του Κυπριακου και οτι, τοσο η Ουασιγκτον οσο και η διεθνης κοινοτητα, ειναι αποφασισμενη να συμβαλει προς την κατευθυνση αυτη. Ο κ. Καβανο, που μεταβαινει αυριο στην Αγκυρα, εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι η σταση της Τουρκιας θα ειναι θετικη απεναντι στις αμερικανικες προτασεις για την οικοδομηση μετρων εμπιστοσυνης.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος διεψευσε κατηγορηματικα τις πληροφοριες οτι η Αθηνα αποφασισε την αναστολη των πτησεων ελληνικων πολεμικων αεροσκαφων στον εναεριο χωρο της Κυπρου, μεχρι τον προσεχη Οκτωβριο. Ο Μιλτιαδης Εβερτ κατηγορησε την κυβερνηση οτι δεν εχει ενημερωσει την αξιωματικη αντιπολιτευση για τα εθνικα θεματα, ενω ο Δημητρης Τσοβολας κανει λογο για επικινδυνα παιχνιδια που παιζουν οι κυβερνησεις Αθηνας και Λευκωσιας πισω απο τις πλατες του ελληνισμου.

Η περιοχη της Λαρισας βρισκεται τωρα στο επικεντρο της θεομηνιας, καθως τα νερα του Πηνειου ποταμου ξεπερασαν τα ορια ασφαλειας και οι αρχες εχουν σημανει συναγερμο. Συνεργεια της Νομαρχιας προσπαθουν απο το πρωι να δημιουργησουν προχειρα αναχωματα, ωστε τα νερα του ποταμου να μην οδηγηθουν στην πολη. Χιλιαδες στρεμματα καλλιεργησιμης γης σκεπαστηκαν απο τα νερα, ενω δυο οικογενειες κτηνοτροφων αρνηθηκαν να εγκαταλειψουν τα κοπαδια τους, παρα τις εκκλησεις των ανδρων της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας. Στη Φθιωτιδα η κατασταση εξακολουθει να ειναι τραγικη, καθως σημερα επεσε και εκτη γεφυρα, με αποτελεσμα να διακοπει η συγκοινωνια προς το Δομοκο. Συνεργεια του στρατου και της νομαρχιας προσπαθουν να αποκαταστησουν τη συγκοινωνια με τα περιπου πενηντα χωρια που παραμενουν αποκλεισμενα εξαιτιας της καταρρευσης πεντε γεφυρων, απο τα ορμητικα νερα των χειμαρρων και του ποταμου Σπερχειου. Τη Λαμια επισκεφθηκε κυβερνητικο κλιμακιο υπο τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη, ο οποιος πεταξε με ελικοπτερο πανω απο την πληγεισα περιοχη, προκειμενου να διαπιστωσει το μεγεθος της καταστροφης που εχουν υποστει οι γεωργικες καλλιεργειες. Στην Κορινθο συνεργεια του δημου, του στρατου, της νομαρχιας και στρατιωτες καταβαλλουν υπερανθρωπες προσπαθειες για να καθαρισουν τους δρομους απο τους τοννους λασπη και να αποκαταστησουν την ομαλη λειτουργια της πολης. Η Πυροσβεστικη Υπηρεσια εκτιμα οτι θα χρειαστουν τουλαχιστον πεντε ημερες για να ολοκληρωσει το εργο αντλησης νερων απο πλημμυρισμενα υπογεια. Τουλαχιστον δεκα συνεργεια της νομαρχιας αρχισαν απο το πρωι την καταγραφη των ζημιων, ενω σημερα υποβληθηκαν περιπου 700 αιτησεις για αποζημιωσεις, απο τους πληγεντες. Την Κορινθο επισκεφθηκαν σημερα οι προεδροι της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, που καλεσαν την κυβερνηση να αποζημιωσει τους πληγεντες. Τη ληψη αμεσων μετρων επουλωσης των πληγων που προκληθηκαν απο τις πλημμυρες ζητα το ΚΚΕ.

Προσπαθεια να διατηρησει τις ενδοκυβερνητικες και εσωκομματικες ισορροπιες κατεβαλε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο οποιος κληθηκε να σχολιασει τη συνεντευξη του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, στην εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ. Στη συνεντευξη του ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, επικρινει το πρωθυπουργικο περιβαλλον κανοντας λογο για πολυπραγμωνες και βιαστικους να κυβερνησουν στο ονομα του πρωθυπουργου και για καλαμοκαβαλαρηδες της νεας εξουσιας. Ο κ. Σκανδαλιδης καλει τον πρωθυπουργο να βγει απο τον περιχαρακωμενο χωρο των συσχετισμων του συνεδριου και να λυσει τον γορδιο δεσμο που τεινει να δημιουργηθει. Ταυτοχρονα, ζητα απο τα κορυφαια στελεχη του κομματος να παψουν να κρατουν αποστασεις και να περιβαλλουν με εμπιστοσυνη τον πρωθυπουργο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι οι αποψεις του κ. Σκανδαλιδη εκφραζουν και την κυβερνηση, ενω σε ερωτηση αν ο κ. Σημιτης ενοχληθηκε απο τις δηλωσεις αυτες, τονισε πως οταν καποιος προσπαθει να δαμασει λιονταρια δεν ασχολειται με ψυλλους. Απο το απογευμα συνεδριαζει στη Χαριλαου Τρικουπη το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ με αντικειμενο την αγροτικη πολιτικη, τα εθνικα θεματα και την ανασυγκροτηση του κινηματος ενω αυριο συνερχεται η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ.

Εγκαινιασθηκε απο τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη το εργο του Φυσικου Αεριου, το μεγαλυτερο ενεργειακο εργο που εχει πραγματοποιηθει ποτε στην Ελλαδα μετα τον εξηλεκτρισμο της. Συμφωνα με τον πρωθυπουργο, το Φυσικο Αεριο που θα εισαγεται στην Ελλαδα απο τη Ρωσια αναμενεται να καλυψει το 15% των ενεργειακων αναγκων της χωρας, με προυπολογισμο 600 δις δρχ και δικτυα μεταφορας συνολικης εκτασης πανω απο 1. 000 χλμ. Ο πρωθυπουργος τονισε οτι με το εργο αυτο θα υπαρξει προστασια του περιβαλλοντος, μειωση της εξαρτησης απο το πετρελαιο και αυξηση της οικονομικης δραστηριοτητας και της απασχολησης. Στην τελετη των εγκαινιων παρεστησαν ο ρωσος υπουργος Ενεργειας, Πιοτρ Ροντιονοφ και η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου.

Επικυρωθηκε απο την Εκτελεστικη Επιτροπη και την Κεντρικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας, η αποφαση για την τοποθετηση του Γεωργιου Ραλλη στη θεση του προεδρου της οργανωτικης επιτροπης του συνεδριου. Μετα τη συνεδριαση ο κ. Εβερτ δηλωσε πως ηταν η καλυτερη δυνατη συμφωνια που μπορουσε να υπαρξει και προσθεσε οτι ο κ. Ραλλης θα εγκατασταθει στη Ρηγιλλης, ενω το συνεδριο θα διεξαχθει μια εβδομαδα νωριτερα, δηλαδη στις 21, 22 και 23 Μαρτιου. Στην οργανωτικη επιτροπη θα συμμετεχουν μονο βουλευτες και οχι εξωκοινοβουλευτικα μελη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο περασμα Ερεζ συναντωνται αποψε ο πρωθυπουργος του Ισραηλ, Μπεντζαμιν Νετανιαχου και ο παλαιστινιος ηγετης, Γιασερ Αραφατ, σε μια ακομα προσπαθεια να αρουν το αδιεξοδο στις συνομιλιες για την αναδιαταξη των ισραηλινων δυναμεων στη Χεβρωνα. Ωστοσο, ο Νετανιαχου πριν απο την συναντηση δηλωσε οτι δεν υπαρχουν ολες οι εγγυησεις για την επιτευξη συμφωνιας. Την ιδια ωρα, ερωτηματικα δημιουργει δημοσιευμα ισραηλινης εφημεριδας, το οποιο κατηγορει την Τουρκια οτι κρυβεται πισω απο την βομβιστικη επιθεση, παραμονη Πρωτοχρονιας στη Δαμασκο, με αποτελεσμα να σκοτωθουν 13 ατομα και να τραυματισθουν αλλα 40.

Ως ενα πρωτο βημα προς τη λογικη, χαρακτηρισε ο Βουκ Ντρασκοβιτς, ενας εκ των ηγετων της σερβικης αντιπολιτευσης, την επισημη αναγνωριση της νικης της αντιπολιτευσης στο Βελιγραδι, απο την εκλογικη επιτροπη. Με την αποφαση αυτη ακυρωνονται 45 προηγουμενες αποφασεις δικαστηριου και συμφωνα με αυτη, ο συνασπισμος Ζαγεντνο εξασφαλιζει 60 απο τις 110 εδρες του κεντρικου δημοτικου συμβουλιου του Βελιγραδιου. Το Βελιγραδι ακολουθησε η Νις, δευτερη μεγαλυτερη πολη της Σερβιας, η εκλογικη επιτροπη της οποιας αναγνωρισε και αυτη την εκλογικη νικη της αντιπολιτευσης. Χθες βραδι, τουλαχιστον 500. 000 οπαδοι της αντιπολιτευσης γιορτασαν στους δρομους της πρωτευουσας τη Πρωτοχρονια, με βαση το παλιο ημερολογιο, διαδηλωνοντας κατα του προεδρου Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Σημαδια εκτονωσης της κρισης διαφαινονται και στη γειτονικη Βουλγαρια, καθως το κυβερνων σοσιαλιστικο κομμα και η κοινοβουλευτικη ομαδα αποδεχθηκαν την αποφαση του εκτελεστικου γραφειου για κατ'αρχην αποδοχη της ιδεας περι προωρων εκλογων. Παραλληλα, η αντιπολιτευση προτεινε σε ολες τις κοινοβουλευτικες ομαδες να παραιτηθουν απο το δικαιωμα σχηματισμου κυβερνησης και εως οτου σχηματισθει υπηρεσιακη κυβερνηση, να λειτουργει η παρουσα υπο τον Βιντενοφ. Το πρωι, χιλιαδες φοιτητες κατεκλυσαν το κεντρο της Σοφιας και το απογευμα, ενωθηκαν με αλλους διαδηλωτες μπροστα στον καθεδρικο ναο Αλεξαντερ Νιεφσκι.

Τραγικο θανατο βρηκαν 32 ατομα, ενω αλλα 28 τραυματισθηκαν οταν το λεωφορειο στο οποιο επεβαιναν επεσε στον Νειλο, στην περιοχη του Καιρου. Το λεωφορειο μετεφερε πενηντα επιβατες και συμφωνα με τα μεχρι στιγμης στοιχεια, ανετραπη λογω υπερβολικης ταχυτητας.

Στην Τουρκια, η κοινοβουλευτικη επιτροπη ανεβαλε τη ληψη αποφαση για το εαν θα παραπεμψει την αντιπροεδρο της κυβερνησης και υπουργο Εξωτερικων, Τανσου Τσιλερ, στο Ανωτατο Δικαστηριο με την κατηγορια της διαφθορας. Συμφωνα με δηλωσεις βουλευτου, η επιτροπη θα συνεδριασει αυριο, αφου πρωτα μελετησει νεα στοιχεια της ερευνας για τυχον παρανομη αποκτηση περιουσιακων στοιχειων απο την Τσιλερ, στην διαρκεια της πρωθυπουργιας της.

Ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γιελτσιν, ειναι κλινηρης αλλα σε μια προσπαθεια να δειξει οτι συνεχιζει να κυβερνα, ανακοινωσε σχεδιο διενεργειας δημοψηφισματος για την ενοποιηση της Ρωσιας με τη Λευκορωσια. Ως προσπαθεια αντιπερισπασμου της ρωσικης κοινης γνωμης απο τα προβληματα της υγειας του, χαρακτηρισε το σχεδιο αυτο ο στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ, ο οποιος συνεχιζοντας να καλλιεργει το προφιλ του, μεταβαινει αποψε στη Βοννη προσκεκλημενος του ιδρυματος Γερμανικη Εταιρια Εξωτερικης Πολιτικης, οπου μεταξυ αλλων, θα εχει επαφες με ηγετικα στελεχη των γερμανικων πολιτικων κομματων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο υπουργος Πολιτισμου Ευαγγελος Βενιζελος, επιβεβαιωσε οτι ηρθε στο φως μεγαλο μερος απο το αρχαιο λυκειο του Σωκρατη και της περιπατητικης σχολης του Αριστοτελης, στην Ρηγιλλης, οπου θα ανεγερθει το μουσειο μοντερνας Τεχνης Γουλανδρη. Ο κ. Βενιζελος δηλωσε οτι για το θεμα εχει ενημερωθει απο το Νοεμβριο του 1996. Το θεμα θα συζητηθει απο το Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο, την ερχομενη Τριτη. Συμφωνα με την ανασκαφεα-αρχαιολογο, εχει εντοπιστει η παλαιστρα στο παρκινγκ της οδου Ρηγιλλης, αναμεσα στη Λεσχη Αξιωματικων και στο Ωδειο. Εκει ειναι πιθανοτατα ο χωρος οπου διδαξε ο Σωκρατης, η σχολη οπου ανεπτυξε τις θεωριες του ο Αριστοτελης, η εδρα της Περιπατικης Φιλοσοφικης Σχολης Αθηνων.

Συλλογικες αποφασεις της κυβερνητικης επιτροπης και του τοτε Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, υποστηριζει οτι εφαρμοσε ο πρωην υπουργος Τουρισμου Διονυσης Λιβανος, παραχωρωντας στην κοινοπραξια Καζινο Αθηνων την αδεια λειτουργιας καζινο στο Φλοισβο. Ο κ. Λιβανος στην τριωρη καταθεση του στην εξεταστικη επιτροπη που διερευνα την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο, αφησε σαφεις υπαινιγμους σε βαρος της υπουργου Αναπτυξης, Βασως Παπανδρεου, για την αποφαση της να ανακαλεσει την αδεια λειτουργιας του καζινο. Ο κ. Λιβανος θα ολοκληρωσει την καταθεση του στην επιτροπη την προσεχη Πεμπτη, ενω για την επομενη Τριτη προσδιοριστηκε η καταθεση της κυριας Βασως Παπανδρεου.

Τη συνεχιση της απεργιας, για 48 ωρες ακομη και με προοπτικη την κλιμακωση, αποφασισε αργα το απογευμα, κατοπιν πολυωρης συσκεψης, η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια, μετα την ακαρπη συναντηση που ειχε το πρωι με τον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας, Σταυρο Σουμακη. Η νεα 48ωρη απεργια των ναυτικων ληγει στις εξι το πρωι της Παρασκευης. Παντως, χθες και σημερα δεν εφυγε κανενα πλοιο απο τα λιμανια και οπως ειναι φυσικο αρχισαν να δημιουργουνται προβληματα με τη νησιωτικη χωρα.

Νεα μορφη για τον επομενο γυρο των αγροτικων κινητοποιησεων, που χρονικα τοποθετουνται γυρω στις 3 Φεβρουαριου, φαινεται να υιοθετει η Πανθεσσαλικη Συντονιστικη Επιτροπη Αγροτων, τα μελη της οποιας συνεδριαζαν μεχρι τις πρωτες πρωινες ωρες. Αν και δεν ανακοινωθηκε το περιεχομενο της εισηγησης, στην αυριανη κοινη συσκεψη της επιτροπης με τους εκπροσωπους των θεσσαλικων αγροτικων συλλογων, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, απορριφθηκε καταρχην η προταση για νεους αποκλεισμους των εθνικων και επαρχιακων δρομων. Αντιθετα προταθηκε ο αποκλεισμος υπηρεσιων και οργανισμων

Με εφτα μαχαιριες στην κοιλια βρεθηκε δολοφονημενος λιγο μετα τα μεσανυχτα, μεσα στο γραφειο του στο κεντρο της Καβαλας, ο 70χρονος ασφαλιστης Αιμιλιος Γκιρτζης. Το θυμα βρηκε η συζυγος του, Ευθυμια Γκιρτζη, 62 χρονων, που τον αναζητησε στο γραφειο του, επειδη ο ατυχος ασφαλιστης εχει αργησει να επιστρεψει στο σπιτι του. Απο τα πρωτα στοιχεια, προκυπτει οτι κινητρο της δολοφονιας ειναι η ληστεια.

Περιπου 1. 000 εργαζομενοι στη χαρτοβιομηχανια ΣΟΦΤΕΧ, πραγματοποιησαν πορεια προς το υπουργειο Αναπτυξης. Οι εργαζομενοι διαμαρτυρονται κυριως για την πορεια ιδιωτικοποιησης της εταιριας, την οποια αποδιδουν και σε πιεσεις ανταγωνιστων στον κλαδο του χαρτιου. Οι ιδιοι ζητουν απο την κυβερνηση να υπαρξει σχεδιο για το μελλον της μεγαλης χαρτοβιομηχανιας και στην περιπτωση ιδιωτικοποιησης της ΣΟΦΤΕΧ, αυτη να πραγματοποιηθει και με τα τρια εργοστασια εν λειτουργια, χωρις απολυσεις.

Συναντηση στην Ξανθη, με το μουφτη Εμιν Σινικογλου, ο οποιος του εθεσε υποψη το θεμα του τεμενους στα Κιμμερια, ειχε ο περιφερειαρχης Ανατολικης Μακεδονιας - Θρακης, Αθανασιος Λαγος Ο κ. Λαγος ζητησε να ακολουθηθουν ολες οι νομιμες διαδικασιες και υπογραμμισε οτι η πολιτεια εφαρμοζει πληρως και χωρις παρεκκλισεις την ισονομια και ισοπολιτεια, μεταξυ Χριστιανων και Μουσουλμανων και δεν κανει διακρισεις. Η βακουφικη επιτροπη Κιμμεριων και ο προεδρος της Κοινοτητας Χουσειν Πατακ, αρνουνται να υποβαλουν αιτηση στην πολεοδομικη υπηρεσια της νομαρχιας Ξανθης για να τους χορηγηθει νεα αδεια, προκειμενου να συνεχιστουν οι εργασιες στο τεμενος.

Σε βραχυκυκλωμα κλιματιστικου μηχανηματος, οφειλεται η φωτια που εκδηλωθηκε στον τεταρτο οροφο πολυκατοικιας στην πλατεια Κανιγγος στο κεντρο της Αθηνας, οπου βρισκονται τα γραφεια της Ενωσης Τεχνικων της ΔΕΗ. Προκληθηκαν μονο υλικες ζημιες και δεν διετρεξε κινδυνος για κανεναν απο τους παρευρισκομενους στα γραφεια της Ενωσης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκολους εκτος εδρας αγωνες για την πρεμιερα της δευτερης φασης του Ευρωπαικου Κυπελλου μπασκετ, δινουν οι δυο Ελληνικες ομαδες που μας εκπροσωπουν στην διοργανωση. Ο Ηρακλης αντιμετωπιζει απο τις 6 στο Μπρνο την Τσεχικη Σταβεξ. Στις 8 ο Απολλων Πατρων αγωνιζεται στην Κροατια με τη Ζανταρ.

Στο βολει, η ομαδα του Παναθηναικου αντιμετωπιζει απο τις 6. 30 στο κλειστο της λεωφορου Αλεξανδρας, την Αυστριακη Ντοναουκραφτ Βιεννης, για το Κυπελλο πρωταθλητριων Ευρωπης. Αυτη την ωρα η Ορεστιαδα αγωνιζεται με την Τσεχικη Τσεσκε Μπουντεγιοβιτσε, στην δευτερη αναμετρηση των δυο ομαδων για τον γυρο των "16" στο Κυπελλο Συνομοσπονδιας. Η ακριτικη ομαδα επικρατησε χθες της αντιπαλου της με 3-0 σετ.

Αιχμηρη ανακοινωση εξεδωσε η διοικηση του Ολυμπιακου με την οποια ξεκαθαριζει εμμεσα αλλα και αναμφιβολα οτι διαταραχτηκαν οι σχεσεις της με την ΑΕΚ, μετα την υβριστικη επιθεση που δεχθηκε ο πρωην προπονητης της, Ντουσαν Μπαγεβιτς. Η χυδαιοτητα και η αλητεια αν μεινουν αναπαντητες θα εξελιχθουν σε αγοραια τρομοκρατια και ο Ολυμπιακος τετοιες καταστασες δεν προκειται να τις ανεχθει, καταληγει η ανακοινωση των ερυθρολευκων.

Ο Γρηγορης Γεωργατος του Ολυμπιακου και ο Ηλιας Πουρσανιδης του ΟΦΗ, ειναι τα νεα προσωπα που κληθηκαν στην 18αδα της εθνικης μας ομαδας ποδοσφαιρου για τον φιλικο αγωνα με την αντιστοιχη του Ισραηλ, ο οποιος θα διεξαχθει 22 Ιανουαριου στην Ιερουσαλημ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρες ανοδικες τασεις επεκρατησαν και στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να καταγραψει σημαντικα κερδη 1,41%, κλεινοντας στις 1043,63 μοναδες. Το επενδυτικο ενδιαφερον επικεντρωθηκε σε μετοχες τραπεζων και βιομηχανιων ενω για μια ακομη συνεδριαση υψηλη ζητηση υπηρξε για μετοχες του ΟΤΕ η τιμη της οποιας εφθασε στα υψηλοτερα επιπεδα απο την εισαγωγη της στο Χρηματιστηριο. Συμφωνα με χρηματιστηριακους παραγοντες απο τις αρχες του ετους περιπου 10 δις. δρχ. ηλθαν στην Σοφοκλεους απο το εξωτερικο κυριως για μετοχες του ΟΤΕ, Εθνικης και Πιστεως. Η αξια των συναλλαγων σημερα εφθασε στα 10,2 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,04%, Ασφαλειες ανοδος 0,51%, Ληζινγκ ανοδος 2,82%, Επενδυσεις ανοδος 0,71%, Κατασκευες ανοδος 1,31%, Βιομηχανιες ανοδος 1,55%, Διαφορες πτωση 0,10%, Συμμετοχων ανοδος 0,38%, ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,20%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα, με τοπικες νεφωσεις, ασθενεις βροχες κυριως στα νοτια, αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι, στα δυτικα μετριοι και στα ανατολικα ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο θυελλωδεις. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει -2 με 10 βαθμους, στα δυτικα 2 με 17 και στην υπολοιπη χωρα 4 με 14 βαθμους Κελσιου. Τοπικες νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης στα βορεια, μεχρι πολυ ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 5 με 12 θα εχει αυριο η Αθηνα. Λιγες νεφωσεις θα εχει η Θεσσαλονικη και το θερμομετρο θα δειξει απο 1 μεχρι 10 βαθμους.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 16 January 1997 - 1:41:15 UTC