Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 19)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ενταση επικρατει και σημερα στα λιμανια, λογω των κινητοποιησεων των ναυτεργατων. Στο λιμανι του Ηρακλειου επικρατει ηρεμια μετα τα χθεσινοβραδυνα επεισοδια απο παραγωγους κηπευτικων. Στο στρατιωτικο αεροδρομιο του Τυμπακιου φορτωνονται σε τρια Ψ-130 ευπαθη προιοντα, προκειμενου να μεταφερθουν στην Αθηνα. Παραλληλα, σε λιμανι της Κρητης αναμενονται και αρματαγωγα, προκειμενου να μεταφερουν νταλικες με πρωιμα κηπευτικα. Η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια εξηγγειλε τη συνεχιση των κινητοποιησεων, παρα το γεγονος οτι η απεργια τους κηρυχθηκε παρανομη και καταχρηστικη. Αυριο οι ναυτεργατες θα πραγματοποιησουν συλλαλητηριο και πορεια προς τη Βουλη.

Δεν αναμενεται να δημιουργηθουν σημερα προβληματα στα αεροδρομια της χωρας, αφου ανεστειλαν την τετραωρη σταση εργασιας οι εργαζομενοι στην Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας. Θα υπαρξουν καθυστερησεις λογω της απεργιας των ηλεκτρονικων στα αεροδρομια. Στο μεταξυ, κανονικα διεξαγονται απο το μεσημερι τα δρομολογια απο και προς το αεροδρομιο Μακεδονια της Θεσσαλονικης, που ειχαν διακοπει απο χθες το βραδυ λογω πυκνης ομιχλης.

Το Κυπριακο αναμενεται να συζητηθει αυριο στο γευμα των υπουργων του Συμβουλιου Γενικων Υποθεσεων της Ευρωπαικης Ενωσης στις Βρυξελλες, οπου θα μετασχει ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου. Στις Βρυξελλες μεταβαινει και ο Αμερικανος αξιωματουχος, Κερι Καβανο, προκειμενου να ενημερωσει τον αρμοδιο Ολλανδο Επιτροπο για τις συνομιλιες, που ειχε στο τριγωνο Αθηνα - Λευκωσια - Αγκυρα. Ο Προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης, κατεστησε σαφες οτι δεν υπαρχει συμφωνια για μορατοριουμ στις πτησεις ελληνικων μαχητικων πανω απο την Κυπρο.

Ο υπουργος Παιδειας, Γερασιμος Αρσενης σε συνεντευξη του στην εφημεριδα ``Ο Φιλελευθερος`` της Κυπρου αναφερει οτι επι θητειας του στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας υπηρχαν αντιδρασεις, ενω ασκηθηκαν πιεσεις εναντιον του Δογματος του Ενιαιου Αμυντικου Χωρου, στις οποιες ομως δεν ενεδωσε η κυβερνηση. Προσθετει οτι η Ελλαδα ειναι αποφασισμενη να εμποδισει το ενδεχομενο της διπλης ενωσης. Ο κ. Αρσενης πραγματοποιει απο το μεσημερι τριημερη επισημη επισκεψη στην Κυπρο.

Επιτροπη αγροτων της Θεσσαλιας θα ενημερωσει την Τριτη τους αρμοδιους κοινοτικους αξιωματουχους στις Βρυξελλες για τα προβληματα της Γεωργιας. Ο υπουργος Γεωργιας, Στεφανος Τζουμακας, σε συνεντευξη του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονιζει οτι η κυβερνηση παραμενει αμετακινητη στα αιτηματα των αγροτων, οι οποιοι αρχιζουν κινητοποιησεις στο τελος του μηνα. Επισης, ο Προεδρος της Πανθεσσαλικης Συντονιστικης Επιτροπης, Γιαννης Πατακης, δηλωνει στην ιδια εφημεριδα οτι η κυβερνηση πρεπει να δεσμευτει απο τωρα για μειωση στο 50% της τιμης του πετρελαιου, ενω δεν αποκλειει οι κινητοποιησεις να μεταφερθουν και στην Αθηνα.

Πενθημερες κυλιομενες απεργιες εχουν εξαγγειλει απο αυριο οι καθηγητες μεσης εκπαιδευσης διεκδικωντας την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων. Ριζοσπαστικα σχεδια αλλαγων στα Πανεπιστημια εισηγειται ο υπουργος Παιδειας, Γερασιμος Αρσενης, συμφωνα με δημοσιευμα του ``Βηματος``. Ειδικοτερα, προτεινει τη σταδιακη καταργηση των εξετασεων και την επιβολη διδακτρων για τους φοιτητες με βαση το ετησιο οικογενειακο εισοδημα τους.

Οι βουλγαρικες και οι τουρκικες αρχες μετεχουν στις ερευνες για τον εντοπισμο και την ανευρεση των τριων κυνηγων, που αγνοουνται απο την περασμενη Πεμπτη στον ποταμο Εβρο. Προκειται για τους Δημητρη Παρασχιδη, 22 ετων, Κωστα Κουτλουγεωργιου, 20 ετων και Κωστα Θεοχαριδη, 31 ετων.

Επαναλαμβανονται αυριο στη Νεα Υορκη υπο την αιγιδα του ΟΗΕ οι συνομιλιες Αθηνων - Σκοπιων για το θεμα της ονομασιας. Ωστοσο, συμφωνα με διπλωματικους κυκλους, δεν αναμενεται να σημειωθει προοδος στην πορεια των συνομιλιων.

Με ονομαστικο επιτοκιο 10,3% κυκλοφορουν αυριο τα νεα διετη ομολογα του δημοσιου. Τα ομολογα αυτα θα πωλουνται σε τιμη χαμηλοτερη της ονομαστικης αξιας τους και στη ληξη τους θα παρακρατειται ο φορος, που αντιστοιχει στους φορους και ο οποιος θα υπολογιζεται με συντελεστη 7,5 τοις εκατο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερ της διεξαγωγης προωρων εκλογων το ταχυτερο δυνατο ταχθηκε ο νεος Προεδρος της Βουλγαριας, Πεταρ Στογιανοφ, ο οποιος ορκισθηκε σημερα. Σημειωνεται οτι το κυβερνων σοσιαλιστικο κομμα στη Βουλγαρια, εχει ζητησει την προκηρυξη προωρων εκλογων ως το τελος του χρονου, ενω η αντιπολιτευση τον προσεχη Μαιο.

Διαδηλωση διαμαρτυριας με τα κατοικιδια ζωα τους κατα του καθεστωτος Μιλοσεβιτς, πραγματοποιουν σημερα οπαδοι της σερβικης αντιπολιτευσης. Η σημερινη ειναι η 63-η ημερα των κινητοποιησεων της αντιπολιτευσης, που πιεζει τον προεδρο Μιλοσεβιτς να αποδεχθει τη νικη των υποψηφιων της στις Δημοτικες εκλογες του περασμενου Νοεμβριου.

Κλιμακωνονται καθημερινα οι συγκρουσεις στη Νοτιο Κορεα μεταξυ αστυνομικων και φοιτητων, που διαμαρτυρονται για τον αντιεργατικο νομο της κυβερνησης. Το πρωι ειδικες δυναμεις της αστυνομιας, εισεβαλαν σε πανεπιστημιακο χωρο στη Σεουλ και στην προσπαθεια τους να διαλυσουν συγκεντρωση 1000 περιπου φοιτητων συγκρουσθηκαν μαζι τους.

Εικοσι εννεα ατομα εχασαν τη ζωη τους και 12 τραυματισθηκαν οταν το μικρο λεωφορειο στο οποιο επεβαιναν επεσε στην κοιτη ποταμου σε κρατιδιο της βορειας Ινδιας.

Την παραιτηση του απο την Καγκελαρια της Αυστριας και την ηγεσια του Σοσιαλδημοκρατικου κομματος, υπεβαλε χθες ο Φραντς Βρανιτσκι. Στη θεση του διορισθηκε ο υπουργος οικονομικων της χωρας. Ο Βρανιτσκι αιτιολογησε την παραιτηση του, δηλωντας οτι επιθυμει να παραδωσει την ηγεσια στα χερια νεοτερων, ενω τονισε οτι δεν προκειται να ειναι υποψηφιος για την προεδρια της χωρας.

Εξτρεμιστες Σουνιτες Μουσουλμανοι που θρηνουσαν για το θανατο του ηγετη τους απο την βομβιστικη επιθεση που εγινε χθες εξω απο δικαστηριο της Λαχωρης, επιτεθηκαν και εβαλαν φωτια στο ιρανικο κεντρο πληροφορησης της πολης. Η περιοχη αποκλεισθηκε απο ισχυρες δυναμεις της πυροσβεστικης, καθως υπηρξαν φοβοι οτι η φωτια θα επεκταθει σε γειτονικα κτιρια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταια αγωνιστικη του πρωτου γυρου για το ποδοσφαιρικο πρωταθλημα της Α εθνικης κατηγοριας και το απογευμα στις 3 διεξαγονται τα εξης παιχνιδια: Ξανθη - ΑΕΚ, Εδεσσαικος - Αθηναικος, Αρης - Απολλων, Καστορια - ΠΑΟΚ, Ιωνικος - Καλαματα και ΟΦΗ - Βεροια. Ο Ολυμπιακος θα αντιμετωπισει στις 4. 30 στην Καβαλα την ομωνυμη ομαδα. Ο αγωνας αυτος θα μεταδοθει απο το συνδρομιτικο καναλι Σουπερ -Σπορ. Στις 8 το βραδυ ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει στην Καλογρεζα τον Ηρακλη. Και το παιχνιδια αυτο θα μεταδοθει απο το Σουπερ-Σπορ. Αυριο θα διεξαχθει το παιχνιδι Πανηλειακου - Παναχαικης.

Στο μπασκετ ολοκληρωνεται σημερα η 16η αγωνιστικη με το ντερμπι Ολυμπιακου - Παναθηναικου, το οποιο θα αρχισει στις 6. 30 και θα μεταδοθει απευθειας τηλεοπτικα απο τον Αντεννα. Στις 4. 30 ο Πανιωνιος θα αντιμετωπισει τη Λαρισα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολοκληρη τη χωρα και μονο στα νοτια υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις και στο Αιγαιο βορειοι εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια στους 14 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 18 και στα νησια τους 17 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα στην Αττικη και τη Θεσσαλονικη. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις, ενω η θερμοκρασια φθανει στην Αθηνα τους 17 βαθμους και στη Θεσσαλονικη τους 13 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος θα διατηρηθει ο καιρος αυριο σε ολοκληρη τη χωρα, ενω το πρωι θα σημειωθουν τοπικες ομιχλες. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και στα ανατολικα κατα τοπους βορειοι εως
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 19 January 1997 - 18:18:37 UTC