Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 24)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παρεμβαση της δικαιοσυνης για τα ηλεκτροδια μιας χρησεως που επαναχρησιμοποιουσε το Ωνασειο. Δεν υπαρχει κινδυνος για τους ασθενεις, υποστηριζει η διοικηση του Ωνασειου.
  • Θα αντιμετωπισουμε με καθε τροπο τις κινητοποιησεις, προειδοποιει η κυβερνηση τους αγροτες. Βρετανικη ταξιδιωτικη οδηγια προς τους τουριστες να μην επισκεπτονται την Ελλαδα.
  • Φραστικο επεισοδιο σε υψηλους τονους στη Βουλη μεταξυ Εβερτ, Κακλαμανη και Τσοχατζοπουλου.
  • Δεν θα καθιερωθει ταμειο για τις θεομηνιες, δηλωνει στη Βουλη ο πρωθυπουργος. Επικρισεις στην κυβερνηση απο ΚΚΕ και Συνασπισμο.
  • Στο χορο των απεργιων απο τον προσεχη μηνα και οι δασκαλοι. Αισιοδοξει η κυβερνηση οτι θα λυθει η απεργια των καθηγητων.
  • Μηνυσεις για συκοφαντικη δυσφημηση κατα της Βασως Παπανδρεου, κατεθεσαν οι κυριοι Μπελλος και Κασσιμης, για το καζινο του Φλοισβου.
  • Αυλωνας, Γραμματικο και Κερατεα προτεινονται για τη δημιουργια χωρου υγειονομικης ταφης απορριμματων.
  • Στον ανακριτη η Παναγιωτα Τσιφρικα που αρνειται οτι δηλητηριασε την 20χρονη εγκυο κορη της.
  • Συνεχιζεται το λουτρο αιματος στην Αλγερια. Αλλοι 15 πολιτες σφαγιαστηκαν απο φανατικους ισλαμιστες.
  • Οξυνεται η πολιτικη κριση στη Βουλγαρια μετα το ναυαγιο των συνομιλιων κυβερνησης - αντιπολιτευσης.
  • Απεσυρθη απο τη βρετανικη αγορα το βρεφικο γαλα ΜΙΛΟΥΠΑ, καθως δεκα μωρα προσβληθηκαν απο σαλμονελα.
  • Ανοδος 1,10% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη σκληρυνση της κυβερνητικης στασης στις εξαγγελθεισες αγροτικες κινητοποιησεις, προανηγγειλε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, δηλωνοντας οτι θα αντιμετωπισθουν με καθε μεσο, προειδοποιωντας οσους υπερβουν τα ορια οτι θα βρουν απεναντι τους τις δυναμεις του κρατους. Ο προεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νικος Λιολιος, επιτεθηκε κατα της πανθεσσαλικης επιτροπης αγροτων χαρακτηριζοντας τα μελη της αυτοκλητους υπερασπιστες των συμφεροντων των αγροτων που εχουν προσωπικους και κομματικους στοχους.

Την παρεμβαση της δικαιοσυνης προκαλεσαν οι αποκαλυψεις, οτι στο Ωνασειο επαναχρησιμοποιουντο ηλεκτροδια μετα απο αποστειρωση, γεγονος που απαγορευεται αφου τα ηλεκτροδια αυτα χρεωνονται ως μιας χρησεως. Ο υπουργος Υγειας δηλωσε οτι θα αναμενει τα αποτελεσματα του ελεγχου, ενω η διοικηση του Ωνασειου, παραδεχεται οτι γινοταν χρηση τετοιων ηλεκτροδιων, χωρις ομως κινδυνο για τους ασθενεις.

Ενταση, με υψηλους τονους και φραστικες αντεγκλησεις, σημειωθηκε με αφορμη τη συζητηση επικαιρης ερωτησης του κ. Εβερτ για τις προσφατες δηλωσεις του υπουργου αμυνης. Κατα τη συζητηση, αποχωρησε ο πρωθυπουργος και ο κ. Εβερτ τον κατηγγειλε για ατακτη φυγη. Στη διενεξη παρενεβη ο προεδρος της βουλης, που ειχε νεο φραστικο επεισοδιο με τον προεδρο της ΝΔ.

Νεα υποθεση απαγωγης συγκλονιζει το Ηρακλειο της Κρητης. Θυμα ειναι η εξαχρονη Ελενη, κορη του διευθυντη της εταιριας πωλησης αυτοκινητων ΦΟΡΔ, Δημητρη Λουλακη. Η μικρη απηχθη απο αγνωστη γυναικα το μεσημερι απο το Παγκρητιο Εκπαιδευτηριο. Λιγη ωρα αργοτερα αγνωστος τηλεφωνησε στον πατερα της ζητωντας ως λυτρα 120 εκατ. δρχ.

Οι ζημιες που προκληθηκαν απο τις προσφατες θεομηνιες απασχολησαν τη Βουλη, οπου ο πρωθυπουργος δηλωσε οτι η κυβερνηση δεν αντιμετωπιζει επι του παροντος την καθιερωση πορου για τις θεομηνιες. Η Αλεκα Παπαρηγα χαρακτηρισε ψιχουλα το βοηθημα των 200. 000 δρχ στους πλημμυροπαθεις και προτεινε να ανελθει στις 500. 000 δρχ. Την αναγκη ενος προγραμματος δρασης σε ολους τους τομεις, υπογραμμισε ο Νικος Κωνσταντοπουλος.

Απεργια στο πρωτο δεκαημερο Φεβρουαριου, προανηγγειλαν οι δασκαλοι με οικονομικα αιτηματα, μετα την ακαρπη συναντηση που ειχαν με τον υπουργο παιδειας. Ο κ. Αρσενης θα συναντηθει τη Δευτερα με την ΟΛΜΕ, ενω η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της προεβλεψε οτι θα βρεθει τροπος για να ανασταλει η απεργια. Η ΝΔ καλεσε την κυβερνηση να εξαντλησει τα περιθωρια για δικαιη ικανοποιηση των αιτηματων τους, ενω η κ. Παπαρηγα ζητησε συζητηση στη Βουλη για την παιδεια.

Μηνυσεις για συκοφαντικη δυσφημηση κατα της κ. Βασως Παπανδρεου, κατεθεσαν οι βουλευτες της ΝΔ, κυριοι Μπελος και Κασσιμης, οι οποιοι απειλησαν με αποχωρηση τους απο την εξεταστικη επιτροπη της Βουλης για το Καζινο του Φλοισβου. Να τους χαιρεται ο κ. Εβερτ, ηταν το σχολιο της υπουργου αναπτυξης, ενω η ΝΔ ανακοινωσε οτι οι δυο βουλευτες θα παραμεινουν στην επιτροπη.

Στον ανακριτη Πυργου οδηγηθηκε η Παναγιωτα Τσιφρικα 48 ετων, που κατηγορειται οτι δηλητηριασε με φυτοφαρμακο, την 20χρονη εγκυο κορη της Κωνσταντινα επειδη ηταν ανυπαντρη. Η Τσιφρικα υποστηριξε οτι δεν σκοτωσε η ιδια την κορη της και οτι προκειται για αυτοκτονια.

Τις περιοχες Αυλωνα, Γραμματικου και Κερατεας, προτεινει για δημιουργια χωρου υγειονομικης ταφης απορριμματων, το Περιφερειακο Συμβουλιο Αττικης. Οι δημαρχοι παντως των τριων περιοχων, αντιδρουν και απειλουν με δυναμικες κινητοποιησεις.

Ευνοικοτερες ρυθμισεις για την καταβολη του επιδοματος στις πολυτεκνες μητερες, επιφερει τροπολογια που κατατεθηκε στη Βουλη. Συμφωνα με την τροπολογια, αυξανεται απο 1/1/97 το επιδομα του τριτου παιδιου απο 34 σε 40. 000 δρχ, εφοσον το ετησιο οικογενειακο εισοδημα των δικαιουχων δεν υπερβαινει τα 7 εκατ. δρχ. Επισης, στη μητερα που θεωρειται πολυτεκνη καταβαλλεται μηνιαιο επιδομα 10. 000 δρχ το μηνα για καθε αγαμο παιδι ηλικιας μεχρι και 18 ετων, εφοσον παρακολουθει στην Ελλαδα σχολειο πρωτοβαθμιας η δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης η και επαγγελματικες σχολες.

Παραταθηκε ως τις 10 Φεβρουαριου η προθεσμια για την προμηθεια του ειδικου σηματος και πληρωμη των τελων κυκλοφοριας. Το υπουργειο Οικονομικων εχει ηδη στειλει εγκυκλιο διαταγης στις εταιριες και τις τραπεζες, γωνστοποιωντας την αποφαση για τη δεκαημερη παραταση.

Στο Ευρωπαικο Δικαστηριο προσεφυγε η γαλακτοκομικη εταιρια Πινδος, του Ομιλου ΦΑΓΕ-Φιλιππου, για να αποτρεψει την αποδοχη προσφυγων των ενωσεων παραγωγων της Γαλλιας, της Δανιας και της Γερμανιας λευκου μαλακου τυριου που υποστηριζουν οτι η ΦΕΤΑ δεν πρεπει να ειναι αποκλειστικα ελληνικο προιον, αλλα να εχουν και αυτοι το δικαιωμα να ονομαζουν ΦΕΤΑ και τα δικα τους τυρια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μονο η λεξη φρικη μπορει να χαρακτηρισει αυτο που συμβαινει στην Αλγερια, καθως τιποτα πια δεν σταματα το φονικο εργο των φανατικων ισλαμιστων. Αλλα 15 ατομα σφαγιαστηκαν σε αγροκτημα, λιγο εξω απο την πρωτευουσα Αλγερι, ανεβαζοντας ετσι στους 170 τους νεκρους απο τις 10 Ιανουαριου που αρχισε η νηστεια του Ραμαζανιου.

Οξυνεται η πολιτικη κριση στην Βουλγαρια, μετα το ναυαγιο στο οποιο κατεληξε η πρωτη κοινη συναντηση της ηγεσιας του κυβερνωντος Σοσιαλιστικου Κομματος και των κομματων της αντιπολιτευσης, με τον νεο προεδρο της χωρας, Πεταρ Στογιανοφ, καθως η αντιπολιτευση επεμεινε για εκλογες εδω και τωρα, πραγμα που βρισκει τελειως αντιθετο το κυβερνων κομμα.

Παρατεταμενη πολιτικη κριση μαστιζει εδω και δυο μηνες στη Σερβια, ωστοσο στο Κραγκουγεβατς κατεληξαν σε συμβιβαστικη λυση ο επικεφαλης της επικεφαλης της σερβικης τηλεορασης και στελεχη της αντιπολιτευσης, για τον ελεγχο του τοπικου τηλεοπτικου σταθμου.

Το υπουργειο Υγειας της Βρετανιας απεσυρε απο την κυκλοφορια το βρεφικο γαλα σε σκονη Μιλθμιλ, που παρασκευαζεται απο τη γαλλικη εταιρεια Μιλθπα, αφου δεκα μωρα προσβληθηκαν απο σαλμονελα. Η εταιρεια Μιλθπα ανακοινωσε οτι θα πραγματοποιησει δικη της ερευνα για το θεμα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Σε μουσειακα κεντρα της Ευρωπης και των Ηνωμενων Πολιτειων θα περιοδευσει μετα την εκθεση της στη Θεσσαλονικη η συλλογη μεταβυζαντινων εικονων του Αιμιλιου Βελιμεζη. Η εκθεση στη Θεσσαλονικη της συλλογης των 59 συνολικα εικονων αρχιζει την ερχομενη Τεταρτη 29 Ιανουαριου στο Μουσειο Βυζαντινου Πολιτισμου. Κορυφαιο στοιχειο της εκθεσης ειναι η παγκοσμια πρωτη παρουσιαση της αγνωστης μεχρι προτινος εικονας του Παθους, του Δομηνικου Θεοτοκοπουλου, που παρουσιαζει το Χριστο νεκρο και τρεις αγγελους γυρω του. Η εικονα μεγεθους 68,7χ45 εκ. με το πλαισιο αγοραστηκε απο τον Αιμιλιο Βελιμεζη, δηλωθηκε το 1938 και εκτοτε παρεμενε αδημοσιευτη. Μολις τον περασμενο Σεπτεμβριο μετα απο μελετες πεντε χρονων η βυζαντινολογος καθηγητρια Νανω Χατζηδακη ανακοινωσε το πορισμα της που την αποδιδει στον Ελ Γκρεκο.

Σε ενα απο τα τρια πραγματα που κυριαρχουν στη σκεψη των ανθρωπων, απο καταβολης κοσμου, την παιδεια, τα αλλα δυο ειναι ο πολεμος και η οικονομια, αναφερεται το βιβλιο του δημοσιογραφου, και πρωην διευθυντη του Αθηναικου Πρακτορειου Ειδησεων, Θοδωρου Καρζη. Η Παιδεια, με την εννοια της αγωγης, της διαπαιδαγωγησης, απο την αρχαιοτητα ως την πτωση της Ρωμης, ειναι το θεμα του βιβλιου: Η Παιδεια στην Αρχαιοτητα, ενω προκειται να κυκλοφορησουν και αλλοι δυο τομοι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βελγος επιθετικος ποδοσφαιριστης, Φρανσις Σεβερεινς, θεωρει συμφερουσα την προταση του Ολυμπιακου αλλα τον τελευταιο λογο εχει η ομαδα του, Αντβερπ, με την οποια εχει συμβολαιο μεχρι το καλοκαιρι. Ο ποδοσφαιριστης δηλωσε σε βελγικη εφημεριδα οτι δεν ειναι αντιθετος σε μια ελληνικη περιπετεια. Την τελικη αποφαση θα παρει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, που θα τον παρακολουθησει αυριο στον αγωνα της ομαδας του με την Αλοστ.

Χωρις τον τιμωρημενο Γιαννη Καλιτζακη και τον ασθενη Γιωργο Καπουρανη, που εχει υψηλο πυρετο, θα παραταχτει αυριο στον εκτος εδρας αγωνα του ο Παναθηναικος με την Καλαματα. Στο μεταξυ θεωρειται θεμα χρονου η επανενταξη στον Παναθηναικο του διεθνη μεσοαμυντικου Κωστα Κωνσταντινιδη που τωρα αγωνιζεται στον ΟΦΗ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με σημαντικη ανοδο 1,10% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση μετα απο τρεις πτωτικες συνεδριασεις και διαμορφωθηκε στις 1092,31 μοναδες. Σε εβδομαδιαια βαση ο δεικτης παρουσιασε μικρη ανοδο 0,78%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 11 δις. δρχ. ενω ιδιαιτερο αγοραστικο ενδιαφερον υπηρξε για μετοχες του Βιομηχανικου κλαδου. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,32%, Ασφαλειες ανοδος 1,34%, Ληζινγκ ανοδος 1,84%, Επενδυσεις ανοδος 1,52%, Κατασκευες ανοδος 0,69%, Βιομηχανιες ανοδος 2,17%, Διαφορες πτωση 0,23%, Συμμετοχων ανοδος 0,65%, ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,25%.

ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις θα σημειωθουν αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα αλλα απο το απογευμα στα ανατολικα και βορεια θα αυξηθουν και ενδεχεται να σημειωθουν ασθενεις βροχες. Το πρωι κατα τοπους η ορατοτητα θα ειναι περιορισμενη. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις αλλα απο το απογευμα θα γινουν βορειοι μετριοι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη και στα βορεια θα κυμανθει -2 με 13 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 1 με 19 και στα νησια 6 με 18 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με τοπικη συννεφια το απογευμα, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 6 με 17 και 1 με 12 βαθμους αντιστοιχα, θα
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 25 January 1997 - 5:50:38 UTC