Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κλίμα έντασης καλλιεργούν οι Τούρκοι στην Κύπρο και υποστηρίζουν ότι τα ξημερωματα σημειωθηκε επεισόδιο.
  • Κλιμακωνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας. Κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό.
  • Το βράδυ εκπνέει το τελεσίγραφο για συνάντηση των αγροτων με τον Πρωθυπουργό.
  • Ανυποχωρητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι εκπαιδευτικοί. Το μεσημέρι το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον Μιλτιάδη Εβερτ.
  • Συνελήφθησαν στην Αθήνα, 28 άτομα, που συμμετείχαν σε κύκλωμα παράνομων στοιχημάτων με τζίρο 16 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Το κυπριακό θα εξεταστεί στο Στέητ Ντηπάρτμεντ σε σύσκεψη υπό την προεδρία της Μαντλήν Ολμπράιτ.
  • Σήμερα αναμένεται η απόφαση για τους 55 νεαρούς στα επεισόδια του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1995.
  • Τη Λαμία επισκέπτεται ο Κωστας Λαλιωτης και θα ανακοινωσει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς.
  • Τη βελτίωση των ελληνοτουρκικων σχέσεων, συζητούν σήμερα στην Αγκυρα, Ερμπαγκάν-Σολάνα.
  • Διαδηλωσεις διαμαρτυρίας στην Αλβανία από χιλιάδες άτομα, θύματα των τοκογλυφικων εταιριων.
  • Κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση στην Ευρωλίγκα δίνει απόψε στη Μόσχα ο Ολυμπιακός με την ΤΣ.Σ. ΚΑ.
  • Για την ίδια διοργάνωση ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Αθήνα τη Ντυναμό Μόσχας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλίμα έντασης καλλιεργούν οι Τούρκοι στην Κύπρο και υποστηρίζουν πως ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να κατεβάσουν τουρκική σημαία. Πάντως τοσο η δύναμη του ΟΗΕ, όσο και η Λευκωσία επιβεβαιωνουν μόνο ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Την είδηση αυτή μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα τουρκοκυπριακές πηγές. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, δύο ελληνοκύπριοι οπλισμένοι με καραμπίνες και καλυπτόμενοι από τρεις άλλους επιχείρησαν στις 3 τα ξημερωματα να κατεβάσουν την τουρκική σημαία από το στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή της Λουρουτζίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη στις ελληνοκυπριακές αρχές, οι Τούρκοι έριξαν 30 πυροβολισμούς, όταν είδαν κάποιες ύποπτες κινήσεις μέσα στα κατεχόμενα και όχι στην "ουδέτερη" ζωνη όπως ισχυρίστηκαν. Τις πληροφορίες έδωσε ο υπουργός Εξωτερικων του ψευδοκράτους, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά τη φυγή των ελληνοκυπρίων οι Τούρκοι στρατιωτες εντόπισαν ίχνη από αίμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν τραυματίες.

Δεν επιβεβαιωνεται από την ελληνική πλευρά ότι υπήρξε επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην ουδέτερη ζωνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυβέρνησης γύρω στις 2 με 2. 30 το πρωί ακούστηκαν πυροβολισμοί που εντοπίζονται στο τουρκοκυπριακό χωριό Λουρουτζίνα. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος από την έρευνα της Εθνικής Φρουράς προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός. Η χαρακτηριστική φράση του εκπροσωπου ήταν "ουδείς κινήθηκε, ουδείς τραυματίστηκε, ουδένα όπλο χρησιμοποιήθηκε". Επίσης ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι δεν υπήρξε αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο άκουσμα των πυροβολισμων, ενω διευκρίνισε απαντωντας σε σχετική ερωτηση ότι δεν υπάρχει τραυματίας ούτε μεταξύ των πολιτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να συναντηθεί με τους αγρότες της Θεσσαλίας, μόνο εφόσον η Συντονιστική Επιτροπή δεσμευτεί ότι θα σταματήσει και δεν θα συνεχίσει τις καταλήψεις των οδων. Ο εκπρόσωπος απαντωντας στο αίτημα της Πανθεσσαλικής Επιτροπής για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, διατύπωσε το ερωτημα για ποιό σκοπό ζητείται αυτή η συνάντηση. Ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός δεν κάνει ευκαιριακές παροχές και έχει δηλωσει επανειλημμένα και από το Δεκέμβριο ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα που επιτρέπουν οι δυνατότητες, αλλά και οι διεθνείς υποχρεωσεις της χωρας. Πρόσθεσε ότι η ικανοποίηση ορισμένων αιτήματων της Πανθεσσαλικής Επιτροπής θα οδηγούσε σε ματαίωση τις προσπάθειες για ισότιμη ένταξη της χωρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Ρέππας, επεσήμανε ότι η Πανθεσσαλική Επιτροπή δεν διευκρινίζει αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει την κατάληψη και μετά τη συνάντηση. Μια συνάντηση υπ'αυτούς τους όρους πρόσθεσε, θα είναι μια συνάντηση εντυπωσεων και σε αυτή η κυβέρνηση απαντά αρνητικά. Αντίθετα, η κυβέρνηση πιστεύει σε μια συνάντηση που θα αξιοποιεί τις προτάσεις που διατυπωθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Απαντωντας σε ερωτηση για το αν υπάρχει τελεσίγραφο της Πανθεσσαλικής που δίνει 10 ωρες προθεσμίας στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνει η συνάντηση ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση όπως δεν αποστέλει τελεσίγραφα, έτσι και δεν δέχεται. Εντονα αντέδρασε εξάλλου ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που συσχετίζουν την κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στις γειτονικες Βαλκανικές χωρες με τις κινητοποιήσεις των αγροτων στην Ελλάδα.

Σε νέα φάση εισέρχεται η κινητοποίηση των αγροτων της Θεσσαλονίκης. Αγροτες από την περιοχή της Χαλάστρας οδήγησαν περίπου 60 τρακτέρ, στον κόμβο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνων, που βρίσκεται στην περιοχή και τα παρέταξαν κατά μήκος της αερογέφυρας Χαλάστρας χωρις να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Η αερογέφυρα βρίσκεται σε μιρή απόσταση από τα διόδια Μαλγάρων τα οποία οι αγρότες είχαν αποκλείσει στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου. Οι αγρότες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα σχέδια τους, οταν ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους σχετικά.

Κλιμακωνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενω στελέχη της κυβέρνησης μεταβαίνουν στην περιοχή αυτή το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Το βράδυ, εκπνέει η προθεσμία στο τελεσίγραφο της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής για διάλογο με την κυβέρνηση και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στέλεχη πάντως της κυβέρνησης απέρριψαν αυτό το αίτημα και τόνισαν ότι πρωτα πρέπει να φύγου τα τρακτέρ από τους δρόμους. Λόγω των αγροτικων κινητοποιήσεων, αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθως και η αυριανή σύνοδος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγεται η κίνηση των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αν και υπάρχουν εκατοντάδες τρακτέρ στο ύψος του Αλμυρού και των Μικροθηβων. Κλειστή όμως παραμένει η παλαιά εθνική οδός Λαμίας-Λάρισας, στο Δρούγο, όπου είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 2. 000 τρακτέρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα μετακινηθούν αρκετά τρακτέρ από την περιοχή αυτή προς τον Αλμυρό. Ηδη σε πολλές περιοχές παρατηρείται κλεφτοπόλεμος μεταξύ των αγροτων με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Ανυποχωρητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Οι πρόεδροι των τοπικων ενωσεων των καθηγητων αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη εβδομάδα. Το μεσημέρι το προεδρείο της ΟΛΜΕ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιαδη Εβερτ. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία τους η οποία λήγει αύριο. Σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται γενικές συνελευσεις στους κατά τόπους διδασκαλικούς συλλόγους και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των προέδρων οι οποίοι αναμένεται να αποφασισουν νέα πενθήμερη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα.

Εικοσι οχτω άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι διοργάνωναν παράνομα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τον ιππόδρομο, από τα οποία ο ΟΠΑΠ υπολογίζεται οτι έχει απωλεια εσόδων της τάξεως των 16 δισ. δραχμων. Το κύκλωμα αυτό εξαρθρωθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, ενω οι έρευνες διήρκεσαν αρκετούς μήνες και διαπιστωθηκε οτι δρούσε απο το '94. Απο έντυπα που βρέθηκαν στους χωρους διεξαγωγής των παράνομων στοιχημάτων προκύπτει οτι οι εταιρίες που χρηματοδοτούν και δέχονται σε τελικό στάδιο τα παράνομα στοιχήματα εδρεύουν στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό η Αστυνομία συνεργάζεται άμεσα με την ΙΝΤΕΡΠΟΛ και την Αστυνομία της Κύπρου για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλωματος. Χθες έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέα σε 13 χωρους διεξαγωγής στοιχημάτων, σε σπίτια, καφενεία και καταστήματα. Κατασχέθηκαν δεκάδες εκατομμύρια δραχμές σε μετρητά, καταθέσεις και επιταγές.

Ευρεία σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα το κυπριακό και την αμερικανική πρωτοβουλία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Στέητ Ντηπάρτμεντ υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικων Μαντλίν Ολμπράιτ. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υφυπουργός Εξωτερικων Τζον Κόρνμπλουμ, αξιωματούχοι καθως και αρμόδιοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Πενταγωνου. Στη Λευκωσία θα συνεδριάσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο και θα εξετάσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς και την αγορά νέων υπερσύγχρονων όπλων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικων σχέσεων, θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιων που θα έχει σήμερα στην Αγκυρα με την Τουρκική ηγεσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα. Ηδη ο αμερικανός αξιωματούχος, συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, ενω πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, και την υπουργό Εξωτερικων Τανσού Τσιλέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σολάνα θα ζητήσει από την Αγκυρα να αποδεχθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, ενω στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Χιλιάδες άτομα θύματα των τοκογλυφικων εταιριων διαδήλωσαν και σήμερα στην κεντρική πλατεία της Αυλωνας στην Αλβανία, απαιτωντας την καταβολή των χρημάτων τους. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, εκσφενδόνισαν πέτρες και λαχανικά εναντίον των αστυνομικων, οι οποίοι δεν αντέδρασαν.

Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρωπη, για την απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τις νίκες της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Παράλληλα κάλεσε τη σερβική ηγεσία να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση.

Σε κούρδους αυτονομιστές η οργανωσεις της τουρκικής άκρας Αριστεράς, αποδίδουν οι γερμανικές αρχές τις επιθέσεις που σημειωνονται τον τελευταίο καιρό σε τουρκικές πολιτιστικές λέσχες. Χθές ξέσπασε ξανά πυρκαγιά σε τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στο Οφενμπαχ της δυτικής Γερμανίας, και η αστυνομία υποπτεύεται ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν στο Μεξικό, όταν λεωφορείο που εκινείτο με υπερβολική ταχύτητα έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων. Το λεωφορείο εκινείτο σε αυτοκινητόδρομο της κεντρικής Πολιτείας Ιδάλγο.

Τουλάχιστον 78 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των δύο διαδοχικων σεισμων που έπληξαν προχθές το βορειανατολικό Ιράν. Χιλιάδες οικογένειες έμειναν άστεγες καθως πολλά χωριά ισοπεδωθηκαν.

Μία περίπτωση τερατογέννεσης ανακοίνωσε το νοσοκομείο της επαρχία Φουζιάν της Κίνας. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανέφεραν την ύπαρξη ενός ανθρωπου που υπερέβη τον βασικό γενετικό κανόνα του είδους μας και διαΘέτει τρία μάτια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τον τρίτον οφθαλμό τον έχει στον αριστερό κρόταφο. Οι γιατροί θα εξετάσουν πιό επισταμένα το τρίτο μάτι, προτού αφαιρεθεί με εγχείρηση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αργά το μεσημέρι αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου για τους 55 νεαρούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια και τις ζημιές στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριου του 1995. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 29 κατηγορουμένων.

Στο τριμελές πλημμελειοδικείο της Κορίνθου αναμένεται να αρχίσει σήμερα η δίκη των 17 μελων της Γκριν Πις, οι οποίοι απέκλεισαν τον περασμένο Νοέμβριο τις εγκαταστάσεις της "Μότορ Οϊλ" μετα τη μεγάλη διαρροή που είχε σημειωθεί και είχε προκαλέσει μεγάλη θαλάσσια ρύπανση.

Τη Λαμία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και θα ανακοινωσει μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων της περιοχής από την τελευταία θεομηνία.

Συνεδριάζει το απόγευμα εκ νέου στη Ρηγίλλης, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και θα ασχοληθεί με τους όρους για τις υποψηφιότητες και την εκλογή του προέδρου του κόμματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση στην Ευρωλίγκα δίνει απόψε στη Μόσχα ο Ολυμπιακός με την ΤΣ.Σ. ΚΑ. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 7.

Επίσης για την ίδια διοργάνωση ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Αθήνα τη Ντυναμό Μόσχας. Και αυτό το παιχνίδι θα μεταδοθεί απευθείας στις 9 παρά τέταρτο.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφωσεις με ασθενείς βροχές επικρατούν σήμερα στη δυτική και νότια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χωρα επικρατούν λίγες νεφωσεις και το βράδυ θα βρέξει. Οι άνεμοι πνέουν απο νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Αύριο σε όλη τη χωρα προβλέπεται πτωση της θερμοκρασίας, χιονοπτωσεις στα ορεινά και νεφωσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλωδεις. Στην υπόλοιπη χωρα απο νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Λίγες νεφωσεις παροδικά αυξημένες επικρατούν σήμερα στην Αττική, ενω η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 14 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν λίγες νεφωσεις που βαθμιαία θα πυκνωσουν και το βράδυ θα βρέξει. Η θερμοκρασία στη πόλη φθάνει τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 6 February 1997 - 15:53:27 UTC