Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενταση στη Θεσσαλία και συμπλοκές αστυνομικων-αγροτων, που σήκωσαν στα χέρια περιπολικά για να ανοίξουν το δρόμο και να περάσουν τα τρακτέρ. Κλεφτοπόλεμος και κατά μήκος της εθνικής οδού.
  • Να φύγουν τα τρακτέρ για να γίνει συνάντηση πρωθυπουργού-αγροτων, απαντά η κυβέρνηση, στο τελεσίγραφο της Πανθεσσαλικής. Εκστρατεία ενημέρωσης στην επαρχία, αρχίζουν κυβερνητικά στελέχη.
  • Για πρωτη φορά ο Γεράσιμος Αρσένης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του διδικτικού έτους. Δίκαια τα αιτήματα των καθηγητων, δηλωνει ο Μιλτιάδης Εβερτ.
  • Κύκλωμα παράνομων στοιχημάτων, με πλοκάμια ακόμη και στην Κύπρο, με τζόγο 800 εκατ. δρχ την εβδομάδα, εξάρθρωσε η ασφάλεια. Συνελήφθησαν 28 άτομα, περίπου 16 δις η ζημιά στον ΟΠΑΠ.
  • Περίεργο επεισόδιο στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο. Διαψεύδει η Λευκωσία τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί ανάμιξης εθνοφρουρων.
  • Και νέα συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου της ΝΔ. Κινήσεις Βαρβιτσιωτη Καραμανλή για νέα υποψηφιότητα.
  • Κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για το συνήγορο του πολίτη. Στα περυσινά επίπεδα οι εποχιακές προσλήψεις, δηλωνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
  • Μικροεπεισόδια αστυνομίας και σπουδαστων των ΤΕΙ, εξω από την εφορία Ανωνύμων εταιριων, στην Καλλιθέα.
  • Αύριο τελικά η δίκη των 17 μελων της ΓΚΡΙΝΠΙΣ, για τα γεγονότα έξω από τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ.
  • Ετοιμη για διάλογο με τον Μιλόσεβιτς, δηλωνει οτι είναι η αντιπολίτευση στη Σερβία και αποφασίζει να σταματήσει τις κινητοποιήσεις.
  • Εκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία. Συμπλοκές αστυνομίας-πολιτων.
  • Σταθερός παραμένει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Τουρκία, παρά τις δύο προτάσεις μομφής που κατέθεσε η αντιπολιτευση.
  • Ανοδος 1,26% στο χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενταση επικρατεί στο θεσσαλικό κάμπο, καθως το μεσημέρι σημειωθηκαν σοβαρά επεισόδια στη θέση Νέο Μοναστήριο, όταν ομάδα αγροτων, με επικεφαλής τον Γιάννη Παττάκη, συγκρούσθηκαν με τους αστυνομικούς, σηκωνοντας στα χέρια περιπολικά της αστυνομίας, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για να περάσει κομβόι τρακτέρ, που κατευθύνεται από το Δομοκό στην περιοχή του Αλμυρού, για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονται εκεί. Προσπάθειες για να περάσουν τα τρακτέρ στην εθνική, έγιναν και στην περιοχή των Τεμπων χωρίς όμως επιτυχία. Πάντως τα πνεύματα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα και δεν αποκλείονται επεισόδια.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση και απαντωντας στο τελεσίγραφο της Πανθεσσαλικής Επιτροπής για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον η Συντονιστική Επιτροπή δεσμευτεί ότι δεν θα συνεχίσει τις καταλήψεις των οδων. Κατέστησε επίσης σαφές ότι σε μια τέτοια συνάντηση δεν πρόκειται να συζητηθούν οικονομικά αιτήματα, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ευκαιριακές παροχές, αλλά προχωρησε στα μέτρα που επιτρέπουν οι δυνατότητες και οι διεθνείς υποχρεωσεις της χωρας. Η κυβέρνηση κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο, πάνω στις προτάσεις που διατυπωθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος, απλά για τη δημιουργία εντυπωσεων. Στο μεταξύ, εκστρατεία ενημέρωσης στην επαρχία ξεκινούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να ενημερωσουν το λαό για τις θέσεις της κυβέρνησης και να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί.

Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις ασχολήθηκε το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μιλτιάδης Εβερτ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Γεωργίας και να απαντήσει θετικά στο αίτημα των αγροτων για συνάντηση μαζί τους. Σχολιάζοντας τις διαφορετικές θέσεις στελεχων του κόμμαος στις κινητοποιήσεις των αγροτων, είπε οτι καθήκον του κόμματος είναι να προστατεύει το λαό. Να αρχίσει διάλογο με τους αγρότες, κάλεσαν του πρωθυπουργό ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Αντωνης Σαμαράς. Κινήσεις αγροτων σημειωθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου περίπου 60 τρακτέρ έφτασαν στον κόμβο της χαλάστρας, αλλά εμποδίσθηκαν από την αστυνομία να κλείσουν την εθνική οδό. Στην Καβάλα, αγρότες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Χρυσούπολη και στη συνέχεια έκαναν συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Πολύ μεγάλες διαστάσεις παίρνουν πλέον και οι κινητοποιήσεις στο χωρο της Παιδείας. Oι καθηγητές παραμένουν ανυποχωρητοι στη θέση τους για το επίδομα των 75. 000 δρχ μηνιαίως και αποφάσισαν να συνεχίσουν και την προσεχή εβδομάδα την απεργία τους. Για πρωτη φορά ο υπουργός παιδείας Γεράσιμος Αρσένης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς. Μετά τη συναντησή του με τις συγκλήτους των πανεπιστημίων, όπου συζήτησε τις προτάσεις του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξέφρασε την ανησυχία του για την έκβαση της απεργίας, δηλωνοντας ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ένα-δύο Σάββατα. Συνέχιση των κινητοποιήσεων τους και την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να αποφασίσουν και οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί. Εκκληση στον πρωθυπουργό να αρχίσει διάλογο με τους καθηγητές και να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτηματά τους, απηύθυνε ο Μιλτιάδης Εβερτ που συναντήθηκε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να καλυφθούν οι χαμένες ωρες.

Επεισόδιο με πυροβολισμούς προκάλεσαν σήμερα οι Τούρκοι, στην περιοχή της κατεχόμενης Λουρουτζίνας. Κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, στις 3 τα ξημερωματα, δυο ένοπλοι άνδρες προσπάθησαν να κατεβάσουν τουρκική σημαία υπό την κάλυψη των όπλων άλλων τριων συντρόφων τους. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι έριξαν πυροβολισμούς και ότι υπάρχουν στο έδαφος κηλίδες αίματος που οδηγούν στις ελεύθερες περιοχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή, πρόσθεσε όμως ότι από έρευνα που διεξήχθη, κανένας εθνοφρουρός δεν ενεπλάκη στο επεισόδιο. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας πάντως διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικων σχέσεων, θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιων που θα έχει σήμερα στην Αγκυρα με την τουρκική ηγεσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σολάνα θα ζητήσει από την Αγκυρα να αποδεχθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, ενω στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Αθήνα. Στην Ουάσιγκτον ευρεία σύσκεψη για το κυπριακό και την αμερικανική πρωτοβουλία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Στέητ Ντηπάρτμεντ υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικων Μαντλίν Ολμπράιτ.

Τις λεπτομέρειες για την εκλογή των περίπου 1500 αντιπροσωπων στο συνέδριο της ΝΔ, συζήτησε στη νέα συνεδριασή της η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις υποψηφιότητες των προέδρων. Τέλος, ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την οργανωτική επιτροπή είναι πόσες υπογραφές θα πρέπει να συνοδεύουν την υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Την ίδια ωρα, κινητικότητα παρατηρείται από τους κυρίους Βαρβιτσιωτη και Καραμανλή, οι οποίοι σε συναντήσεις τους με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ διερευνούν τη δυνατότητα να υποβληθεί και νέα ύποψηφιότητα. Για το θέμα συναντήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες οι κ.κ. Εβερτ και Καραμανλής.

Μεγάλο κύκλωμα που διοργάνωνε παράνομα στοιχήματα για αγωνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ΛΟΤΤΟ και του Ιππόδρομου, εξάρθρωσε η ασφάλεια σε εφόδους που έκανε σε στέκια και σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τα παράνομα αυτά στοιχήματα υπολογίζεται ότι ο ΟΠΑΠ είχε απωλεια εσόδων 16 δισ. δρχ το 1995. Το κέντρο του κυκλωματος αυτού, φαίνεται ότι λειτουργούσε σε οίκημα στην περιοχή της Καλλιθέας, που ανήκει στα αδέλφια Κωστα και Αθανάσιο Καγιά, που φέρονται ως εγκέφαλοι του κυκλωματος. Πάντως η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η έδρα του κυκλωματος να βρίσκεται στην Κύπρο και για το λόγο αυτό ζήτησε τη βοήθεια της ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Από τις έρευνες των αστυνομικων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, δισκέτες υπολογιστων, συσκευές ΦΑΞ, τηλεοράσεις, βίντεο, βιβλιάρια τραπεζων, επιταγές και ξένα νομίσματα. Από την αστυνομία συνελήφθησαν 28 άτομα, τα οποία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Αξιωματικοί που ερευνούν την υπόθεση, υπολογίζουν ότι ο τζόγος στη διεξαγωγή των παράνομων στοιχημάτων πρέπει να έφτανε τα 700-800 εκατομμύρια δρχ την εβδομάδα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αντιπολίτευση στη Σερβία αποφάσισε να σταματήσει τις κινητοποιήσεις της, προκειμένου να ανοίξει διάλογο με τον Μιλόσεβιτς. Τονίζει ωστόσο, οτι σε περίπτωση που ο Μιλόσεβιτς δεν επικυρωσει την εκλογική της νίκη, θα επανέλθει δριμύτερη. Τόνισαν ωστόσο, οτι σε περίπτωση που ο Μιλόσεβιτς δεν τηρήσει αυτά που έχει υποσχεθεί, δηλαδή την επικύρωση από το κοινοβούλιο της εκλογικής νίκης της αντιπολίτευσης, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσουν τους χιλιάδες οπαδούς τους. Η νέα αυτή εξέλιξη σημειωθηκε στο Παρίσι, όπου οι τρεις ηγέτες είχαν συνομιλίες με τον γάλλο υπουργό εξωτερικων, Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος τους είχε προσκαλέσει στη γαλλική πρωτεύουσα σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Αντιθέτως στην Αλβανία η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθως στην παραθαλάσσια πόλη Αυλωνα πάνω από 10. 000 διαδηλωτές πολιόρκησαν το κεντρικό κτίριο της αστυνομίας, ζητωντας την απελευθέρωση αυτων που συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης, που έγινε εξαιτίας της χρεωκοπίας πολλων παρατραπεζικων συστημάτων. Οι λιμενικές αρχές φοβούμενες εισβολή των διαδηλωτων στο χωρο του λιμανιού, είχαν εκκενωσει όλα τα πλοία στο λιμάνι, καθως και τα γύρω κτίρια. Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να εκτονωσει την όλο και διογκούμενη κατάσταση, άρχισε χθες να καταβάλει κάποιες αποζημιωσεις στους χρεωκοπημένους πολίτες, ωστόσο αυτοί δεν ικανοποιήθηκαν καθως το ποσό που καταβάλλεται είναι το μισό από εκείνο που έχασαν.

Σταθερός παραμένει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Τουρκίας, με τη συμπαράσταση του κόμματος του Ορθού Δρόμου, εταίρου του συνασπισμού, παρά τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον του δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, με το αιτιολογικό οτι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός απειλεί το κοσμικό κράτος. Ο σάλος δημιουργήθηκε μετά την πρόταση του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, να επαναφέρει μετά από 70 χρόνια τον φερετζέ στο δημόσιο. Επίσης το ισλαμικό κόμμα προτίθεται να ανεγείρει μουσουλμανικά τεμένη σε περιοχές που αποτελούν προπύργια των υπερμάχων του κοσμικού κράτους, καθως και σε χριστιανικές περιοχές. Την κυβέρνηση έσπευσε να υποστηρίξει και ο πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τονίζοντας οτι οι φήμες περί στρατιωτικού πραξικοπήματος για την απομάκρυνση των ισλαμιστων από την εξουσία, είναι ανυπόστατες.

Προς την εκδοχή του ανθρωπινου λάθους, από την πλευρά του ενός πιλότου των δύο ισραηλινων ελικοπτέρων, που συγκρούσθηκαν προχθές στον αέρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 στρατιωτες, κλίνει η ειδική επιτροπή που επιφορτίσθηκε με τις έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου αυτού δυστυχήματος. Στο Ισραήλ έχει κηρυχθεί διήμερο πένθος και σε όλη τη χωρα έχουν κλείσει όλα τα κέντρα διασκέδασης, ενω η τηλεόραση προβάλει σχετικά αφιερωματα.

Αναταραχή επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξαιτίας των τριβων που προκάλεσε η γαλλική πρόταση για σύνοδο κορυφής των πέντε μεγάλων δυνάμεων, η οποία θα καθορίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και ενόψει της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούλιο, όπου θα αποφασιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα ανταποκρίθηκε στην πρόταση αυτή, ωστόσο, η Ουάσιγκτον που επαίρεται ότι είναι ο κυριότερος δυτικός εταίρος της Μόσχας, υποδέχθηκε τη γαλλική πρόταση ψυχρά και συνέστησε να μην προχωρήσει.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατατίθεται αύριο στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Πολίτη, ένας θεσμός που θα εξετάζει καταγγελίες πολιτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κρατική μηχανή. Ο υπουργός εσωτερικων Αλέκος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Σε ερωτηση για τις επικείμενες προσλήψεις στους ΟΤΑ και στο δημόσιο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για εποχικό προσωπικό και ο αριθμός τους θα είναι ο ίδιος με προηγούμενα χρόνια.

Αναβλήθηκε για αύριο η δίκη των 17 μελων του Ελληνικού γραφείου της Γκρινπις οι οποίοι θα δικαζόντουσαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου. Οι 17 είχαν συλληφθεί στις 5 Νοεμβρίου 1996, επειδή είχαν αλυσσοδεθεί στις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL στους Αγίους Θεοδωρους, εμποδίζοντας πλοία να φορτωσουν καύσιμα απο τα διϋλιστήρια. Η δίκη δεν εκδικάστηκε σήμερα λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Αργά το μεσημέρι αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου για τους 55 νεαρούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια και τις ζημιές στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριου του 1995. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 29 κατηγορουμένων.

Τη Λαμία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και θα ανακοινωσει μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων της περιοχής από την τελευταία θεομηνία.

Για αύριο αναβλήθηκε η δίκη των 17 μελων του ελληνικού γραφείου της Γκρινπις οι οποίοι θα δικαζόντουσαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου, επειδή στις 5 Νοεμβρίου 1996 είχαν αλυσοδεθεί στις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL, στους Αγίους Θεοδωρους, εμποδίζοντας πλοία να φορτωσουν καύσιμα απο τα διϋλιστήρια.

Για πρωτη φορά μετά από πολύ καιρό στις 9 αύριο το πρωί θα ηχήσουν για δέκα λεπτά όλες οι σειρήνες συναγερμού της πολιτικής Αμυνας στη Θράκη. Η ήχηση των σειρήνων έχει καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό και γίνεται ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιωργου Ρωμαίου. Οι σειρήνες θα ηχήσουν επίσης την ίδια ωρα στονς νομούς της Μακεδονίας, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι πολίτες δεν συμμετέχουν στην άσκηση και ως εκ τούτου θα συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΣΤΙΚΑ

Ενα ακόμα σημαντικό εικαστικό γεγονός λαμβάνει χωρα στη Θεσσαλονίκη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ο παγκόσμια γνωστός Ελληνας γλύπτης Γιάννης Αβραμίδης παρουσιάζει για πρωτη φορά έργα του στην Ελλάδα, σε έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, στη νέα αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει 34 γλυπτά και 36 σχέδια του καλλιτέχνη, τον οποίο οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χαρακτήρισαν ως μεγάλο Ελληνα. Η έκθεση των έργων του Γιάννη Αβραμίδη θα διαρκέσει ως τις 2 Μαρτίου.

Αμεση επαφή με τα βιβλία και τους δημιουργούς τους, θα έχουν απο την ερχόμενη εβδομάδα χιλιάδες μαθητές δημοτικων σχολείων της Θεσσαλονίκης, χάρη στην προσπάθεια του Συνδέσμου Εκδοτων Βόρειας Ελλάδας που ξεκινά σχετικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα, με τίτλο Βιβλίο και Πολιτιστική Πρωτεύουσα, περιλαμβάνει σειρά ειδικων μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία της πόλης, κατά τη διάρκεια των οποίων συγγραφείς θα συζητούν με τα παιδιά για το βιβλίο, ενω ειδικά μαθήματα θα γίνουν και για τον τρόπο εκτύπωσης και διανομής των βιβλίων. Στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Εκδοτων θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείας Βασίλης Βασιλικός, Αντωνης Σαμαράκης, Αλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρρή.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση στην Ευρωλίγκα δίνει στην Μόσχα ο Ολυμπιακός με την ΤΣ.Σ. ΚΑ. Για την ίδια διοργάνωση ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Αθήνα τη Ντυναμό Μόσχας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 1. 200 μονάδων. Εκλεισε στις 1. 194,72 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,26%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρωθηκε σε μετοχές των βιομηχανιων και των κατασκευων, οι δείκτες των οποίων σημείωσαν άνοδο 2,67% και 2,20% αντιστοίχως. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,48%, Ασφάλειες άνοδος 1,07%, Λήζινγκ πτωση 0,35%, Επενδύσεις άνοδος 0,26%, Διάφορες πτωση 0,07%, Συμμετοχων πτωση 0,65%. Ο δείκτης της παράλληλης αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,45%. Η αξία των συναλλαγων κυμάνθηκε στα 16,6 δισ. δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Συνεφιά τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτωσεις στα ορεινά, προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία για το μεγαλύτερο μέρος της χωρας. Οι άνεμοι στα Βόρεια θα είναι Βορειανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χωρα Νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά από το βράδυ θα στραφούν σε Βόρειους και θα ενιχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειωσει άνοδο και στα Βόρεια θα κυμανθεί μείον ένα με 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά μηδέν με 13 και στα νησιά 5 με 15 βαθμούς. Συννεφιά, με πιθανότητα βροχής προς το βράδυ, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 13 και 2 με 6 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 7 February 1997 - 3:14:45 UTC