Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-07

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενταση στον κόμβο των Μικροθηβων μεταξύ αγροτων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Κανονικά διεξάγεται η συγκοινωνία στην εθνική.
  • Η αστυνομία ξεφούσκωσε τα λάστιχα των τρακτέρ ενω σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής.
  • Δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί οι εκβιασμοί των αγροτων, δήλωσε το πρωί στη βουλή ο Κωστας Σημίτης.
  • Για βία και τρομοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα.
  • Ανοιχτό άφησε ο Γεράσιμος Αρσένης, το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους.
  • Ελεύθερα αφέθηκαν μετά την απολογία τους και τα 28 άτομα που μετείχαν σε κύκλωμα παράνομων στοιχημάτων.
  • Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία για τα Σκόπια, που να περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό της, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
  • Για χαλαρή συνομοσπονδία υπουργων, μίλησε ο Μιλτιάδης Εβερτ, αναφερόμενος στις δηλωσεις Πάγκαλου για το Σκοπιανό.
  • Ενταση στη Βουλή, όταν ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των κυρίων Τσοβόλα και Κωνσταντόπουλου για το εκπαιδευτικό.
  • Αλλο ένα άτομο βρέθηκε νεκρό στη Θεσσαλονίκη από χρήση ναρκωτικων.
  • Συνεχίζονται οι διαδηλωσεις διαμαρτυρίας στην Αλβανία, απο χιλιάδες θύματα τοκογλυφικων εταιριων.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανησυχία για τον έλεγχο των πυρηνικων δυνάμεων της Ρωσίας. * Ευρηματική χαρακτήρισε χαριτολογωντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την ενέργεια της αστυνομίας να ξεφουσκωσει λάστιχα από τρακτέρ τα οποία ήταν σταματημένα σε τμήματα της εθνικής οδού. Η κίνηση της αστυνομίας, ειπε ο κ. Ρέππας, δεν ήταν αυθαίρετη, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του εισαγγελέα και αν κάποιοι εθίγησαν, πρόσθεσε, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Τόνισε επίσης ότι τέτοιες κινήσεις που υπερασπίζουν το μείζον πρέπει να έχουν την έγκριση και την αποδοχή των πολιτων. Αναφερόμενος στη μη παρουσία των τηλεοπτικων συνεργείων κατά τη στιγμή της αστυνομικής ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι, η δουλειά της ΕΛ. ΑΣ. δε γίνεται για το πρόγραμμα της τηλεόρασης. Ο κ. Ρέππας δήλωσε εντυπωσιασμένος για το μη σχολιασμό από τα ΜΜΕ των παρανομιων, όπως είπε, που σημειωθηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των αγροτων.

Ο Πρωθυπουργός δεν ήταν γνωστης των λεπτομερειων της αστυνομικής ενέργειας, είπε ο κ. Ρέπας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ασκεί σωστά το ρόλο της στο θέμα των αγροτικων κινητοποιήσεων και λαμβάνει όλα τα μέτρα υπεράσπισης των κοινωνικων αγαθων. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι τα μέτρα που λαμβάνει δεν είναι πάντα στο ύψος των προσδοκιων της. Επιδιωκουμε το διάλογο ειπε, σε περιβάλλον που δεν θα περιέχει εκβιασμούς και απειλές. Ο κ. Ρέππας συνέκρινε επίσης τη στάση της κυβέρνησης, που προκρίνει, όπως είπε τη διαδικασία συνεννόησης στο θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτων, με την καταστολή και τη βία ανάλογων φαινομένων στη δυτική Ευρωπη.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη κυβερνητικων στελεχων στην επαρχία, είπε ότι αυτή γίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κατοίκων, ενω για τη μη συμμετοχή του κ. Αρσένη είπε ότι ο υπουργός Παιδείας, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το εκπαιδευτικό μέτωπο, με συνεχή, όπως σημείωσε, διάλογο.

Ενταση επικρατεί από το πρωί στον κόμβο των Μικροθηβων, στην εθνική οδό Αθηνων-Θεσσαλονίκης, ενω δυνάμεις των ΜΑΤ, έχουν παραταχθεί στην περιοχή μέχρι το Βελεστίνο. Η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά, ενω αναμένεται να συνεδριάσει η πανθεσσαλική συντονιστική επιτροπή. Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, ενω έχει φθάσει και εισαγγελέας. Το κλίμα έχει ενταθεί, μετά την ενέργεια των αστυνομικων να ξεφουσκωσουν τα λάστιχα των τρακτέρ που είχαν σταθμεύσει και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού. Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αλμυρό. Ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Γιάννης Πατάκης, δήλωσε ότι οι αγρότες δεν θα υποκύψουν. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της συντονιστικής Βαγγέλης Μπούτας, χαρακτήρισε τις ενέργειες της αστυνομίας τρομοκρατικές και τόνισε ότι οι αγρότες επιδιωκουν να συνεχίσουν ψύχραιμα τις κινητοποιήσεις τους.

Στη Θεσσαλονίκη αφέθηκαν ελεύθεροι τα ξημερωματα, οι έξι αγρότες που συνελήφθησαν χθες γιατί κινούνταν σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Μακεδονία, με πρόθεση, σύμφωνα με την αστυνομία, να καταλάβουν το δρόμο με τα τρακτέρ τους. Εναντίον των αγροτων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα παρακωλυσης συγκοινωνιων και παράβαση του κωδικα οδικής κυκλοφορίας.

Οι εκβιασμοί δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ δεκτοί δήλωσε ο κ. Σημίτης το πρωί στη Βουλή απαντωντας, κατά την ωρα του Πρωθυπουργού, σε ερωτηση της Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καταλήψεις δρόμων. Πρόκειται είπε για ακραία μορφή διαμαρτυρίας που γίνεται από ελάχιστα πρόσωπα. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους και θα φροντίσει για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει διάλογο και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενω γνωστοποίησε ότι σε όλο το εθνικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία και δεν υπάρχουν μπλόκα. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί σ`ενα κράτος βίας και τρομοκρατίας, και είναι, όπως είπε, η χειρότερη κυβέρνηση από το '74. Ο Πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με ευκαιριακές λύσεις και πρακτικές και ότι είναι ευθύνη και της αντιπολίτευσης η λειτουργία της Δημοκρατίας. Το Σαββατοκύριακο, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μεταβούν στη Θεσσαλία και θα μιλήσουν για το αγροτικό, προκειμένου να αλλάξει το δυσμενές κλίμα.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, παράτασης του σχολικού έτους, ενω οι καθηγητές αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους και την ερχόμενη εβδομάδα. Αύριο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία, αναμένεται να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η απεργία και την ερχόμενη εβδομάδα. Το απόγευμα, διοργανωνεται εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Ελεύθερα αφέθηκαν μετά την απολογία τους και τα 28 άτομα που συνελήφθησαν χθες γιατί συμμετείχαν σε κύκλωμα παράνομων στοιχημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, ιπποδρομιων και ΛΟΤΤΟ.

Διατηρείται και γιά το επόμενο οικονομικό έτος η αναλογία του εφτά προς δέκα στην αμυντική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειων προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης σ'ό, τι αφορά στην εξωτερική βοήθεια, στην Ελλάδα παρέχονται-με τη μορφή δανείων και επιδοτήσεων-135 εκατομμύρια δολάρια και διακόσιες χιλιάδες δολάρια γιά υποτροφίες. Στην Τουρκία προσφέρεται συνολική βοήθεια 260 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει πενήντα εκατομμύρια δολάρια δωρεάν βοήθεια. Η προτεινόμενη, εξάλλου, από το Στέιτ Ντιπάτρμεντ οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο παραμένει στο ίδιο επίπεδο με το περσινό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Αθήνα αναμένεται το απόγευμα ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλάυκος Κληρίδης, ο οποίος θα παραμείνει έως την Κυριακή, οπότε θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Στο μεταξύ, τρείς ημέρες μετά την προσφυγή εναντίον της Τουρκίας απο την οικογένεια του δολοφονηθέντος Τάσου Ισαάκ στο Συμβούλιο της Ευρωπης, προσφυγή στο ίδιο όργανο, κατέθεσε και η οικογένεια του άλλου θύματος της τουρκικής θηριωδίας, Σολωμού Σολωμού, ενω την επόμενη εβδομάδα, θα προσφύγουν και οι οικείοι του επίσης δολοφονηθέντος απο τους τούρκους, Πέτρου Κακκουλή. Στη Λευκωσία, ξένοι διπλωμάτες, εκτιμούν ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνωμης της Τουρκίας, την ενέργειά της να παρουσιάσει δήθεν επεισόδιο ρήψης πυροβολισμων στην περιοχή Λουρουτζίνας, στα κατεχόμενα.

EΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζεται η ένταση στην Αλβανία, καθως και σήμερα χιλιάδες θύματα των τοκογλυφικων εταιριων, διαδήλωσαν κατα του καθεστωτος Μπερίσα, απαιτωντας την επιστροφή των χρημάτων τους. Οι αρχές έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό το γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενω η αντιπολίτευση οργανωνει αύριο στα Τίρανα, νέα μεγάλη διαδήλωση.

Η αξιοπιστία των μηχανισμων ελέγχου των πυρηνικων δυνάμεων της Ρωσίας, έχει μειωθεί σέ τέτοιο σημείο, ωστε θα μπορούσαν να καταστούν ανεξέλεγκτες, προειδοποίησε σήμερα ο ρωσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Ροντιόνωφ. Ο Ροντιόνωφ, αναφερόμενος στο πρόβλημα της στρατιωτικής μεταρρύθμισης, δήλωσε αδυναμία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παρακμής του πάλαι ποτέ Κόκκινου Στρατού.

Οι ισραηλινές αρχές θα αφήσουν ελεύθερες την ερχόμενη εβδομάδα όλες τις Παλαιστίνιες που έχουν συλληφθεί, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου. Η απελευθέρωση γίνεται βάσει της ειρηνευτική συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της ΟΑΠ και του Ισραήλ.

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του στη βόρεια Σκωτία και έξι νοσηλεύονται, μετά απο τροφική δηλητηρίαση που προκλήθηκε από βακτήριο, το οποίο σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, προέρχεται από την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων κρέατος που δεν έχουν ψηθεί καλά. Η νόσος εξαπλωνεται ιδίως στα παιδιά και δεν υπάρχει θεραπεία για την καταπολέμησή της.

Δίωξη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, άσκησε η εισαγγελία του Βερολίνου σε πέντε άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για τη βομβιστική επίθεση στη ντισκοτέκ "Λα Μπελ" τον Απρίλιο του 1986. Απο την επίθεση, τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα. Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των κατηγορουμένων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση ενέχεται και η γερμανίδα Αντρέα Χέσλερ, που είχε συλληφθεί στην Ελλάδα και εκδόθηκε στη Γερμανία.

Κύμα καύσωνα πλήττει τις τελευταίες μέρες τις ακτές της νοτιανατολικής Αυστραλίας, όπου η ανωτατη θερμοκρασία φθάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στη Μελβούρνη ένα άτομο πέθανε από την αφόρητη ζέστη, ενω δεκάδες άλλα διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία, λόγω αναπνευστικων προβλημάτων. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, είναι η πιο θερμή χρονιά της Μελβούρνης, τα τελευταία οκτω χρόνια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα των Σκοπίων, δήλωσε το πρωί στη Βουλή ο Πρωθυπουργός απαντωντας σε ερωτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ. Πρόσθεσε ότι εφαρμόζει την ενδιάμεση συμφωνία και επιδιωκει ανεύρεση ονόματος κοινης αποδοχής, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό της. Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι η ενδιάμεση συμφωνία είναι ετεροβαρής, είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικων εξέφρασε προσωπικές του απόψεις όπως είχε κάνει και στο παρελθόν. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στις δηλωσεις Πάγκαλου, είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της κυβέρνησης και μίλησε για χαλαρή συνομοσπονδία υπουργων. Ο κ. Εβερτ, ζήτησε τη χάραξη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε πάντως ότι η Ν.Δ. έχει διαφορετικές απόψεις και δεν αποβλέπει στο να συμβάλει στη λύση του προβλήματος, αλλά μόνιμο μοτίβο της είναι ότι δεν υπάρχει γραμμή και στρατηγική.

Ενταση δημιουργήθηκε το πρωί στη Βουλή, όταν ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των κυρίων Τσοβόλα και Κωνσταντόπουλου για το εκπαιδευτικό και τους παρέπεμψε στον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος και οι βουλευτές του Συνασπισμού αποχωρησαν από την αίθουσα, καταγγέλοντας τον κ. Σημίτη, ότι επιδεικνύει, όπως είπε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και ενεργεί με τρόπο προσβλητικό. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, με δήλωσή του, κατηγόρησε τον κ. Σημίτη για αυταρχική και αλλαζονική νοοτροπία.

Ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί στις 2 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, με τον οποίο θα συζητήσει την πορεία του κοινοβουλευτικού έργου. Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητάς του.

Αναβλήθηκε για τις 10 Απριλίου, στο πλημμελειοδικείο Κορίνθου, η δίκη των δεκαεπτά μελων της "Γκριν Πις" που είχαν συλληφθεί, τον περασμένο Νοέμβριο, έξω από τις εγκαταστάσεις της Μότορ Οϊλ, όπου διαμαρτύρονταν για τη ρύπανση που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη, πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ, με 79-70 σε αγωνα για την 4η ημέρα του δευτέρου γύρου της Ευρωλίγκα. Η νίκη αυτή δίνει στους "ερυθρόλευκους" δικαίωμα να ελπίζουν ακόμη και για την κατάληψη της δεύτερης προνομιούχου στον πέμπτο όμιλο, που θα τους δωσει πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Μεγάλη νίκη πέτυχε και η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού επί της ρωσικής Ντιναμό Μόσχας με 71-67 σε αγωνα του έβδομου ομίλου που έγινε στο ΟΑΚΑ για την ίδια διοργάνωση. Η επιτυχία αυτή εκτός απροόπτου θα δωσει στους Πρωταθλητές Ευρωπης την πρωτη θέση στον όμιλό τους.

Την απόφασή του, αναμένεται να εκδόσει, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, ο αθλητικός δικαστής σχετικά με τον ποδοσφαιρικό αγωνα Αθηναϊκού-Αρη που δεν διεξήχθη γιατί οι παράγοντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης, δεν κατέθεσαν τα δελτία των ποδοσφαιριστων. Η σύσκεψη στο γραφείο του αθλητικού δικαστή, αρχίσει στις 2 παρουσία παραγόντων των δύο ομάδων.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατούν σήμερα στα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτωσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χωρα, το απόγευμα, ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτωσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν στα βόρεια μέτριοι έως ισχυροί και στην υπόλοιπη χωρα ασθενείς έως μέτριοι. Εως το βράδυ θα γίνουν ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 και στα νησιά τους 15 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, στη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν λίγες νεφωσεις. Στην υπόλοιπη χωρα αναμένονται νεφωσεις με σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτωσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειωσει μικρή πτωση.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 7 February 1997 - 18:57:29 UTC