Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-03-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τεταμένη είναι η κατάσταση στη νότιο Αλβανία, όπου στις 7 το πρωί έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στους εξεγερθέντες να παραδωσουν τον οπλισμό τους. Πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οτι κυβερνητικά στρατεύματα παίρνουν θέσεις για την ανακατάληψη των εξεγερμένων πόλεων δεν έχουν επαληθευθεί. Στην Αυλωνα ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκής Σωτηρίας που εκπροσωπεί τους εξεγερθέντες, ανακοίνωσε οτι απέρριψαν την πρόταση Μπερίσα για διεξαγωγή εκλογων, εφόσον προηγουμένως καταθέσουν τα όπλα τους.

Στο μεθοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς η κίνηση σήμερα ήταν αυξημένη. Κατά μήκος των συνόρων ωστόσο επικρατεί ηρεμία. Το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν μόνο 19 Αλβανοί λαθρομετανάστες. Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Κακαβιά απο πολλά παιδιά που οι γονείς τους τα στέλνουν στη χωρα μας για ασφάλεια αλλά δεν έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά γιατί έχουν καταστραφεί τα αρχεία των αλβανικων υπηρεσιων που τα εκδίδουν.

Με αίμα βάφτηκε και η φετινή έξοδος για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Μέχρι στιγμής 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 203 τραυματίστηκαν, σε 150 τροχαία ατυχήματα που σημειωθηκαν από τη Παρασκευή έως σήμερα, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Η φετινή έξοδος παρά τη κακοκαιρία, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Απο τα διόδια της Ελευσίνας και του Σχηματαρίου πέρασαν περισσότερα απο 150. 000 αυτοκίνητα.

Καθοριστική για τη συνέχιση ή μη της απεργίας των καθηγητων θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ θα επαναλάβουν και πάλι την πρότασή τους για αναστολή των κινητοποιήσεων, η οποία όμως δεν αναμένεται να γίνει δεκτή απο την πλειοψηφία του συμβουλίου. Την Τρίτη θα συνέλθουν οι γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικων για να αποφασίσουν επι της πρότασης της ΟΛΜΕ και την Τετάρτη η Ολομέλεια των πρόεδρων των τοπικων ενωσεων των καθηγητων. Την ίδια μέρα θα εκδικαστούν στο Τμήμα Εργατικων Διαφορων του Μονομελούς Πρωτοδικείου οι αιτήσεις τεσσάρων γονέων μαθητων που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των φετινων γενικων εξετάσεων θα πρέπει να συμπληρωσουν το μηχανογραφικό δελτίο συμμετοχής υποψηφίου στις γενικές εξετάσεις, απο τις 20 έως και τις 31 Μαρτίου.

Στις περισσότερες περιοχές της χωρας επικρατεί κακοκαιρία. Στη Φθιωτιδα έχουν αποκλειστεί απο τις χιονοπτωσεις 25 χωριά, ενω με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία στην περιφερειακή εθνική οδό Λαμίας - Δομοκού απο το 16ο χιλιόμετρο και στις Ράχες Τυμφρηστού.

Ασύλληπτοι παραμένουν έως αυτή την ωρα οι 34 απο τους 43 κρατουμένους των φυλακων Βόλου, που στη πλειοψηφία τους είναι Αλβανοί. Οι κρατούμενοι απέδρασαν χθές το απόγευμα, αφού προηγουμένως εξουδετέρωσαν τους φύλακες, τραυματίζοντας ελαφρά δύο από αυτούς.

Θυσίες απ'όλους και όχι μονομερως ζητεί ο υπουργός Εσωτερικων και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκος Παπαδόπουλος προκειμένου η χωρα μας να μην περιθωριοποιηθεί. Σε συνέντευξή του στον ``Τύπο της Κυριακής``τονίζει οτι ζούμε ως χωρα την κρίσιμη τριετία των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων εξετάσεων. Επίσης εξαγγέλλει την πρόσληψη περίπου 4. 500 μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Βελτιωσεις στη φορολογία μισθωτων και συνταξιούχων προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικων Γεωργιος Δρύς σε συνέντευξή του προς το ``Βήμα``. Επίσης αποκαλύπτει οτι τα έντυπα Ε9 θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός ``περιουσιολογίου`` ωστε για πρωτη φορά να φορολογηθεί και το εισόδημα απο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Νέα συνάντηση για το καταστατικό, θα έχουν , κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια μέρα λήγει και η προθεσμία κατάθεσης εγγράφως των υποψηφιοτήτων που πρέπει να φέρουν την υπογραφή τουλάχιστον 50 συνέδρων. Ο Γιωργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του στο ``Εθνος της Κυριακής`` εκφράζει την πεποίθηση, οτι θα εκλεγεί αρχηγός απο τον πρωτο γύρο της αναμέτρησης. Ο πρωην πρωθυπουργός Γεωργιος Ράλλης σε συνέντευξη στην ``Καθημερινή`` προειδοποιεί οτι η ΝΔ δεν πρόκειται να εξέλθει απο την κρίση εάν δεν σταματήσει η αμφισβήτηση της εκάστοτε ηγεσίας.

Ο ``Αδέσμευτος της Κυριακής`` δημοσιεύει δημοσκόπηση της ICAP που διεξήχθη στις 5 Μαρτίου στην Αττική και σύμφωνα με την οποία το 30,1% των ερωτηθέντων θεωρεί το Γιωργο Σουφλιά ως τον πιο κατάλληλο για την ηγεσία της ΝΔ. Ακολουθούν ο Κωστας Καραμανλής με 21,3%, ο Μιλτιάδης Εβερτ με 12,9%, ο Βύρων Πολύδωρας με 11,2%, ενω δεν απάντησε το 24,4%. Επίσης το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί το Γιωργο Σουφλιά εκείνον που μπορεί να ενωσει τις διαφορετικές ομάδες στη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν ο Κωστας Καραμανλής με 19,7%, ο Βύρων Πολύδωρας με 10,1% , ο Μιλτιάδης Εβερτ με 8,7% , ενω δεν απάντησε το 30,5%. Στην ίδια ερωτηση οι ψηφοφόροι της ΝΔ δίδουν προβάδισμα με 34,2% στο Γιωργο Σουφλιά και ακολουθούν Κωστας Καραμανλής με 33,1%, Μιλτιάδης Εβερτ με 13,3%, Βύρων Πολύδωρας 8,3%, ενω δεν απάντησε το 10,4%.

Αρχίζουν αύριο στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσωπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων Γκουστάβ Φεϊσέλ και του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Μεθαύριο φθάνει στην Κύπρο και ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος θα επιχειρήσει να σμικρύνει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρων. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό. Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ο Ραούφ Ντενκτάς θα γίνει δεκτός απο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο των νέων προσπαθειων που καταβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη για την έναρξη απευθείας συνομιλιων.

Ανοιχτά θα είναι αύριο , Καθαρή Δευτέρα τα καταστήματα των τροφίμων Ενόψει των αγορων για το σαρακοστιανό τραπέζι, το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές στα οστρακοειδή και στα άλλα είδη που αποτελούν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ευθύνη γιά την έκρηξη βόμβας την περασμένη εβδομάδα μέσα σε λεωφορείο, στο Πεκίνο, ανέλαβαν οι εθνικιστές Ουϊγούροι, από την επαρχία Σινγιάνγκ. Σε ανακοινωση της η οργάνωση γιά την Ελευθερία του Τουρκεστάν, αναφέρει ότι "η έκρηξη στο λεωφορείο, ήταν ο μόνος τρόπος να πάρει εκδίκηση ο λαός των Ουϊγούρων γιά την καταπίεση που υφίσταται από την κομμουνιστική Κίνα".

Συνέρχονται αύριο στο Μαρακές γιατροί και εμπειρογνωμονες από 75 χωρες γιά να εξετάσουν ένα από τα μεγάλα προβλήματα υγείας του Τρίτου Κόσμου, που είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων των γυναικων κατά τον τοκετό. Στο Μαρόκο, πεθαίνουν κάθε χρόνο 330 γυναίκες ανά 100. 000 τοκετούς, ενω γιά το σύνολο της Αφρικής ο αντίστοιχος αριθμός είναι 800-1. 000 κάθε χρόνο.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτωσεις στα ορεινά και καταιγίδες στα νότια έχουν οι περισσότερες περιοχές της χωρας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βελτίωση του καιρού στη βόρεια Ελλάδα και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Νεφωσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά έχουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην Αθήνα φθάνει τους 12 βαθμούς και στην πόλη της Θεσσαλονίκης τους 8 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο προβλέπεται κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές. Στη βόρεια Ελλάδα ενδέχεται να χιονίσει, ενω στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτωσεις. Βαθμιαία τα καιρικά αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 9 March 1997 - 17:14:04 UTC