Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-12

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τη συναίνεση των κοινωνικων εταίρων επιδιωκει η κυβέρνηση για τον Κοινωνικό Διάλογο, ενω η σχετική συζήτηση θα αρχίσει μετά το Πάσχα. Τη Δευτέρα αποστέλλονται στους φορείς αυτούς οι θέσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης. Ομως την αντίδρασή τους εξεδήλωσαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΤΣΑ, και ΕΛΤΑ, οι οποίοι δήλωσαν οτι δεν θα μετάσχουν στο διάλογο και εξήγγειλαν συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη. Τις επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης αναμένει η ΓΣΕΕ για να προτείνει τη δική της θεματολογία στο διάλογο.

Ελέγχους σε κέντρα διασκεδάσεως θα πραγματοποιήσουν το Σαββατοκύριακο οι άνδρες του νεοσυσταθέντος Σωματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οπως έγινε γνωστό απο το υπουργείο Οικονομικων, μέχρι χθές ελέγχθηκαν 850 περιπτωσεις φορολογουμένων, ενω καταγράφηκαν 1. 200 φορολογικές παραβάσεις. Σε μια περίπτωση επιβλήθηκε ποινή εξάμηνης φυλάκισης, ενω έγιναν 10 συλλήψεις και οι φορολογούμενοι αυτοί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Συναυλία δίνει απόψε στα Σκόπια ο Μίκης Θεοδωράκης στο Εθνικό Θέατρο, όπου θα παρουσιάσει το έργο "Ζορμπάς". Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση ως πολιτικό γεγονός και πρόσθεσε οτι οι δύο χωρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

Σε συμφωνία κατέληξαν χθές το βράδυ η διοίκηση των τραπεζων και η ΟΤΟΕ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα είναι διετούς διάρκειας. Συμφωνήθηκε να καταβληθούν στους τραπεζοϋπαλλήλους αυξήσεις σε πέντε δόσεις που θα φθάνουν συνολικά στο 10,5%. Απο το Νοέμβριο του 1998 ο μισθός του νεοπροσληφθέντος υπαλλήλου θα φθάσει στις 195. 000.

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 35χρονος οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, ο οποίος κατηγορείται για πέντε ανθρωποκτονίες, άλλες έξι απόπειρες και ληστείες. Χθές, εμφανίστηκε ψύχραιμος και κυνικός κατά τη διάρκεια αναπαράστασης στο Μενίδι, όπου σκότωσε τα δύο αδέλφια Σπυροπούλου και στο Λουτράκι, τον ιδιοκτήτη ταξί Θεόδωρο Ανδρεάδη.

Στη Νέα Σάντα Θεσσαλονίκης θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να επιθεωρήσει την ελληνική μονάδα, που θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Ηδη, στα Τίρανα έχει μεταβεί ομάδα Ελλήνων αξιωματικων για να προετοιμάσει την υποδοχή των Ελλήνων στρατιωτων. Τα ιταλικά στρατεύματα που θα συμμετέχουν στη δύναμη θα αναχωρήσουν την Τρίτη, ενω τα Τίρανα επισκέπτεται σήμερα ο εξόριστος Αλβανός βασιλιάς Λέκα μετά απο πενήντα περίπου χρόνια απουσίας.

Νέες παραβιάσεις του εναέριου χωρου της Κύπρου και παραβάσεις του FIR Λευκωσίας απο τουρκικά μαχητικά σημειωθηκαν την Τετάρτη και Πέμπτη. Είκοσι τέσσερα τουρκικά πολεμικά και τρία άλλα που εικάζεται οτι είναι ισραηλινά, εισήλθαν κατά παράβαση των διεθνων κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας. Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν επίσης τον εναέριο χωρο της Κύπρου, πάνω απο το Ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικων της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ εξέφρασε την αισιοδοξία του οτι θα πραγματοποιηθεί σύντομα η απευθείας συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς.

Ολες οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν το κείμενο με το οποίο ζητείται να μην προσβάλλεται η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Το κείμενο αυτό, που υπέγραψαν 94 βουλευτές και στελέχη του κυβερνωντος κόμματος, έγινε θετικά δεκτό, τόσο απο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και απο τη Χαριλάου Τρικούπη. Τα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ, σημειωνεται στο κείμενο, έχουν υποχρέωση να προβούν σε κάθε ενέργεια που θα αποβλέπει στην άμεση διακοπή απαράδεκτων εκδηλωσεων.

``Την Πολιτική Ανοιξη το μόνο που την απασχολεί αυτή την εποχή της Ανοιξης είναι το Συνέδριό της``. Την απάντηση αυτή έδωσε στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του κόμματος Αντωνης Σαμαράς σε ερωτηση δημοσιογράφων , εάν υπάρχει θέμα επανόδου του ιδίου και των στελεχων της ΠΟΛΑΝ στη ΝΔ.

Δύο χρόνια συμπληρωνονται απο την απωλεια του πρωην Προέδρου της Βουλής, Γιάννη Αλευρά. Αύριο, το μεσημέρι στις 12 η οικογένειά του τελεί μνημόσυνο στο Α' νεκροταφείο Αθηνων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπεράνθρωπες προσπάθειες έδωσαν όλη τη νύχτα εκατοντάδες πυροσβέστες, για να σωσουν τη Σινδόνη του Τορίνο απο την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της πόλης. Σύμφωνα με την καθολική εκκλησία, στη Σινδόνη αυτή ειχε τυλιχτεί το σωμα του Ιησού Χριστού μετα τον θανατό του. Οι αρχές ανακοίνωσαν οτι η Σινδόνη βρέθηκε άθικτη μέσα στην ειδική θήκη της, ενω η φωτιά κατέστρεψε και ένα γειτονικό μέγαρο χωρίς να κινδυνέψουν άτομα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα λάβουν απο την Δευτέρα άδεια να μεταβαίνουν στους χωρους εργασίας τους στο Ισραήλ, για πρωτη φορά μετα τον αποκλεισμό των παλαιστινιακων εδαφων που είχε επιβληθεί εξαιτίας των βομβιστικων επιθέσων αυτοκτονίας. Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε Θετική την συνεργασία ανάμεσα στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και τους Παλαιστινίους για την εξάρθρωση ενος ισλαμικού δικτύου. Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο του Στέτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, ο ισραηλο-παλαιστινιακός διάλογος που έχει διακοπεί εδω και τρείς εβδομάδες εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο".

Οικονομική βοήθεια εκατομμυρίων δολλαρίων προς Βουλγαρία και Σκόπια, ενέκρινε χθές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σκοπός της βοήθειας, είναι να μπορέσουν οι δύο χωρες να αναπτύξουν καλύτερη οικονομία και να μπορέσουν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις τους για την μετάβαση προς την ελεύθερη αγορά.

Συνεχίζεται το κύμα βομβιστικων επιθέσων στην Κορσική, καθως σήμερα δύο εκρήξεις σημειωθηκαν σε δημόσια κτίρια της χωρας. Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, αλλά οι αρχές εκτιμούν οτι είναι έργο κορσικανων αυτονομιστων.

Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας σωθηκε απο την κατάρρευση, χάρη σε ένα αντίβαρο 900 τόνων μολύβδου που χύθηκε στη βάση του. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου την επιχείρηση έφερε σε πέρας ένας βρετανός μηχανικός, ειδικός στη μηχανική εδάφους. Ο Πύργος το 1993 είχε πάρει κλίση 6 μέτρων και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα κατέρρεε το έτος 2. 050, εαν δεν είχαν γίνει οι εργασίες υποστήριξης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον αγωνα ΑΕΚ-Παναθηναϊκού ανοίγει το απόγευμα η αυλαία της 29ης αγωνιστικής ημέρας για το ποδόσφαιρο της Α' εθνικής κατηγορίας. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 5 και θα μεταδοθεί απο την τηλεόραση του "Σούπερ Σπόρ".

Διεξάγονται το βράδυ οι αγωνες για το φάϊναλ-φόρ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Στις 18. 40 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Απόλλων Πατρων και στις 21. 15 ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ. Και τα δύο παιχνίδια θα μεταδοθούν απο την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΑ. Οι νικητές θα παίξουν αύριο στον τελικό και οι ηττημένοι για την τρίτη θέση.

Στις 5 το απόγευμα ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στο Αλεξάνδρειο τον Ηρακλή για την πρωτη φάση των πλέϊ όφ στο μπάσκετ. Οι ομάδες έχουν απο μία νίκη και η νικήτρια θα προκριθεί στην επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Τον δεύτερο ημιτελικό αγωνα για τα πλεϊ όφ της Α1 κατηγορίας στο μπάσκετ δίνουν στις 18. 30 η Ορεστιάδα και ο Ολυμπιακός. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί απο την ΕΤ-1. Η Ορεστιάδα προηγείται με 2-1 και θέλει άλλη μια νίκη για να προκριθεί στον τελικό. Αν κερδίσει ο Ολυμπιακός θα γίνει και τρίτο μάτς τη Δευτέρα στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρός επικρατεί σήμερα σε ολόκληρη τη χωρα, με νεφωσεις και τοπικες βροχές στα βορειοδυτικά, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χωρα σημειωνονται λίγες νεφωσεις. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα τους 20 και στα νησιά τους 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφωσεις επικρατούν σήμερα στην Αθήνα. Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι ενω η θερμοκρασία φθάνει στην πόλη τους 19 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει αργότερα οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη φθάνει τους 15 βαθμούς. Για αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια χωρα προβλέπονται νεφωσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και παροδικές χιονοπτωσεις στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χωρα. Η θερμοκρασία θα σημειωσει πτωση, ενω απο το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 12 April 1997 - 22:37:53 UTC