Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-19

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Πρωτη κοινοβουλευτικη κοντρα Σημιτη - Καραμανλη, αποψε στη βουλη για την οικονομια.
  • Προβαδισμα στο ΠΑΣΟΚ εναντι της ΝΔ, δινει δημοσκοπηση για λογαριασμο της εφημεριδας ΤΑ ΝΕΑ. Μεγαλυτερη η δημοτικοτητα του Κωστα Καραμανλη, καταλληλοτερος ομως ως πρωθυπουργος ο Κωστας Σημιτης.
  • Κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας, πραγματοποιειται αποψε στην πρασινη γραμμη της Λευκωσιας η κοινη συναυλια Ρουβα - Κουτ. Αντισυγκεντρωση διοργανωνουν οι μοτοσικλετιστες της Κυπρου.
  • Συγκεντρωση διαμαρτυριας και πορεια στο τουρκικο προξενειο της Θεσσαλονικης, απο ποντιακα σωματεια για την 74η επετειο της γενοκτονιας των Ελληνων του Ποντου.
  • Αλλα 8. 000 στεγαστικα δανεια θα χορηγησει το 1997 το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων, που μειωνει απο 1 εως 3 μοναδες το επιτοκιο.
  • Συνωστισμος, ενταση και εκνευρισμος για την εξασφαλιση ενος δελτιου προτεραιοτητας για το φετινο προγραμμα κοινωνικου τουρισμου.
  • Σε καρδιακα προβληματα και σε ασφυξια, συμφωνα με τον ιατροδικαστη, ο θανατος του δημοτικου υπαλληλου, Γιωργου Δρακιδη, που καταπλακωθηκε απο σκουπιδια στη χωματερη.
  • Ποινικη διωξη κατα των 17 ατομων που συνεληφθησαν στις κοκορομαχιες. Ορισθηκε τακτικη δικασιμος, αφεθησαν ελευθεροι.
  • Ανδρας αγνωστων στοιχειων επεσε στις γραμμες του ηλεκτρικου, στο Μαρουσι και παρασυρθηκε απο συρμο.
  • Παρατεινεται το πολιτικο αδιεξοδο στην Αλβανια. Ακαρπες οι διαπραγματευσεις κυβερνησης-αντιπολιτευσης για τον εκλογικο νομο.
  • Για εκτη μερα συνεχιζεται η στρατιωτικη επιχειρηση της Τουρκιας, κατα των κουρδων ανταρτων στο βορειο Ιρακ. Φυλλορροει ο κυβερνητικος συνασπισμος. Παραιτηθηκε αλλος ενας κυβερνητικος βουλευτης.
  • Αυριο βραδι ανακοινωνεται η συνθεση της κυβερνησης της Δημοκρατιας του Κονγκο, πρωην Ζαιρ. Στη Γαλλια εγκαθισταται ο Μομπουτου.
  • Σε αποσταση αναπνοης απο το ιστορικο ρεκορ των 1. 684 μοναδων βρισκεται ο Γενικος Δεικτης Τιμων στο Χρημαστιστηριο, που σημερα σημειωσε και νεα ανοδο 1,92%.
  • Σποραδικες καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα, αιθριος καιρος σ'ολη τη χωρα. Ασθενεις μεχρι μετριοι οι ανεμοι, στους 32 βαθμους το θερμομετρο. Στους 32 η θερμοκρασια στην Αθηνα, στους 29 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με την τοποθετηση του πρωθυπουργου, αρχισε λιγο μετα τις επτα το απογευμα στη βουλη, η προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για την οικονομια, που ζητησε η Νεα Δημοκρατια, σε επιπεδο αρχηγων κομματων. Προκειται για την πρωτη κοινοβουλευτικη κοντρα του πρωθυπουργου, με το νεο αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

Ο πρωθυπουργος τονισε οτι η οικονομια βρισκεται στο σωστο δρομο, παραθετοντας στοιχεια, οπως η πτωση του πληθωρισμου και παρεπεμψε στις θετικες εκθεσεις διεθνων Οργανισμων. Ο Κ. Καραμανλης κατηγορησε την κυβερνηση οτι δεν προωθει τις αποκρατικοποιησεις και της απεδωσε αδυναμια να οδηγησει τη χωρα σε αναπτυξιακη πορεια. Κριτικη στην κυβερνηση ασκησαν και τα αλλα κομματα της αντιπολιτευσης

Εντος των ημερων εξαλλου δινεται στη δημοσιοτητα η εκθεση του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου, στην οποια γινονται θετικες διαπιστωσεις για τη συνολικη πορεια της ελληνικης οικονομιας, αλλα επισημαινονται και τα προβληματα που αντιμετωπιζει κυριως ο δημοσιος τομεας. Με αφορμη την αποψινη συζητηση, ο πρωθυπουργος ειχε το μεσημερι συνεργασια με τους υπουργους Εθνικης Οικονομιας και Μεταφορων κυριους Παπαντωνιου και Καστανιδη.

Σαφες προβαδισμα στο ΠΑΣΟΚ και τον Κωστα Σημιτη, εναντι της Νεας Δημοκρατιας και του Κωστα Καραμανλη δινει δημοσκοπηση που εγινε για λογαριασμο της εφημεριδας ΤΑ ΝΕΑ. Συμφωνα με τη δημοσκοπηση το ΠΑΣΟΚ θεωρειται πιο ικανο απο την αξιωματικη αντιπολιτευση να δωσει λυσεις σε ολα τα σημαντικα προβληματα που απασχολουν τη χωρα, ενω ως καταλληλοτερος πρωθυπουργος φερεται με 46% ο κ. Σημιτης, εναντι 31,7% του κ. Καραμανλη. Ο τελευταιος ομως φερεται να εχει μεγαλυτερη δημοτικοτητα, που φθανει το 54,2% εναντι 50,9% του κ. Σημιτη. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν θελησε να σχολιασει τα αποτελεσματα της δημοσκοπησης, τονισε ομως οτι ο λαος δινει παντοτε πιστωση χρονου σε καποιον μεχρι να εξοικειωθει με το αντικειμενο του και αυτη η πιστωση δοθηκε απλοχερα στον κ. Καραμανλη.

Μεγαλη ενταση, συγχυση και εκνευρισμος ηταν τα βασικα στοιχεια της εικονας που επικρατουσε λιγα λεπτα πριν απο την προγραμματισμενη κοινη συναυλια του Σακη Ρουβα και του Μπουρατ Κουτ, στην πρασινη γραμμη της Λευκωσιας. Λιγο πριν απο την προγραμματισμενη για τις 9. 30 το βραδυ εναρξη της συναυλιας ηταν αβεβαιο αν τελικα θα πραγματοποιηθει, καθως ο Τουρκος καλλιτεχνης δεχθηκε επιθεση απο φανατικους Τουρκους εξτρεμιστες της οργανωσης Γκριζοι Λυκοι. Την ιδια ωρα στην πλατεια Ελευθεριας, στην ελευθερη Λευκωσια πραγματοποιειτο αντισυγκεντρωση απο τους μοτοσικλετιστες της Κυπρου. Αναλογη αντισυγκεντρωση πραγματοποιειτο και στην κατεχομενη Λευκωσια απο την εθνικιστικη οργανωση Γκριζοι Λυκοι. Τα μελη του ΟΗΕ, υπο την αιγιδα του οποιου τελει η συναυλια διαβουλευονταν μεχρι λιγα λεπτα πριν απο την προγραμματισμενη εναρξη για ν' αποφασισουν αν τελικα θα πραγματοποιηθει η συναυλια.

Και απο τη Λευκωσια περναμε στη Θεσσαλονικη. Με αφορμη την 19η Μαιου που η ελληνικη βουλη εχει καθορισει ως ημερα μνημης της γενοκτονιας των 353. 000 Ελληνων του Ποντου, διοργανωθηκε αποψε μεγαλη συγκεντρωση στην πλατεια Αγιας Σοφιας και πορεια προς το τουρκικο προξενειο, απο τα ποντιακα σωματεια βορειου Ελλαδος, Προηγηθηκε ειδικη εκδηλωση στο συνεδριακο κεντρο ΒΕΛΛΙΔΗ της Διεθνους δκθεσης Θεσσαλονικης, με βασικο ομιλητη τον θκη Τσοχατζοπουλο.

Ανοιχτο αφησε για αλλη μια φορα ο κυβερνητικος εκπροσωπος το ενδεχομενο το ΠΑΣΟΚ να προτεινει αλλαγες στη διαδικασια εκλογης του προεδρου της Δημοκρατιας, στο πλαισιο αναθεωρησης διαταξεων του Συνταγματος, ωστε να αποφευγεται η προωρη προσφυγη στις καλπες. Η κυβερνηση θα διατυπωσει συντομοτατα τις τελικες θεσεις της για την αναθεωρηση του Συνταγματος, τονισε ο κ. Ρεππας με αφορμη δημοσιευμα της εφημεριδας ΤΟ ΒΗΜΑ συμφωνα με το οποιο η κυβερνηση προτιθεται να προτεινει στην τριτη ψηφοφορια για την εκλογη προεδρου της Δημοκρατιας να απαιτουνται 151 ψηφοι και οχι 181 που ειναι σημερα.

Στην Αθηνα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος εξεφρασε τον προβληματισμο της κυβερνησης για το τι θετικοτερο μπορει να προκυψει απο τις απευθειας συνομιλιες για το Κυπριακο στο πλαισιο του ΟΗΕ. Ο κ. Ρεππας καλεσε το γενικο γραμματεα του ΟΗΕ ν'αναλαβει τις ευθυνες του για την επιτυχια των συνομιλιων, με δεδομενη, οπως ειπε, την αρνητικη σταση της τουρκοκυπριακης πλευρας, προκειμενου η προσπαθεια αυτη να εχει υψηλο αποτελεσμα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνωστισμος, ενταση και εκνευρισμος κυριαρχησαν κατα τη σημερινη πρωτη μερα διανομης των δελτιων προτεραιοτητας, στους δικαιουχους, για το φετινο προγραμμα κοινωνικου τουρισμου του ΕΟΤ. Δεκαδες εργαζομενοι και συνταξιουχοι ειχαν μεταβει απο τις πρωτες πρωινες ωρες εξω απο το θεατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ, για να παρουν αριθμο προτεραιοτητας ο οποιος θα τους εξασφαλισει τη συμμετοχη τους στο φετεινο προγραμμα που αρχιζει απο την 1η Ιουνιου και στο οποιο θα παρουν μερος 23. 000 εργαζομενοι και συνταξιουχοι.

Την πρωτη της συνεδριαση, μετα την εκλογη του Κωστα Καραμανλη στην προεδρια της Νεας Δημοκρατιας, θα εχει την Πεμπτη η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος. Τα θεματα της ημερησιας διαταξεως ειναι τροποποιηση του κανονισμου λειτουργιας της Νεας Δημοκρατιας και συζητηση θεματων που αφορουν την Τοπικη Αυτοδιοικηση.

Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης επισκεφθηκε το πρωι τα μεγαλα εργα που γινονται στην ευρυτερη περιοχη της Θεσσαλονικης με κοινοτικους και εθνικους πορους. Ειδικοτερα επισκεφθηκε τις εγκαταστασεις του βιολογικου καθαρισμου, συνολικου προυπολογισμου 13 δισεκατομμυριων δραχμων.

Τη στεγαστικη πολιτικη του Ταμειου Παρακαταθηκων και Δανειων, ανακοινωσε ο προεδρος του οργανισμου, Παναγιωτης Αλεξοπουλος. Οπως ανακοινωθηκε το Ταμειο θα χορηγησει φετος αλλα 8. 000 στεγαστικα δανεια σε δικαιουχους δημοσιους υπαλληλους, ενω το πρωτο τετραμηνο του 1997 ηδη εγκριθηκαν 18. 000 δανεια, το υψος των οποιων ξεπερνα τα 100 δις δρχ. Ο κ. Αλεξοπουλος ανακοινωσε επισης τη μειωση απο μια εως τρεις μοναδες των επιτοκιων των στεγαστικων δανειων που εχουν χορηγηθει απο το 1982 ως το 1996 και προανηγγειλε περαιτερω μειωση τους εντος του 1997.

Με μπαραζ κινητοποιησεων, προσφυγες στο Συμβουλιο Επικρατειας και απειλες για αγωνα μεχρις εσχατων αντιδρουν οι δημοτικες αρχες του Αυλωνα, της Κερατεας και του Γραμματικου στο ενδεχομενο εγκαταστασης χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων στις περιοχες τους. δμμεση συμπαρασταση στους δημαρχους παρεσχε ο Νομαρχης Ανατολικης Αττικης Δημητρης Φραγκος, καλωντας τον υπουργο Περιβαλλοντος να βρει αλλο χωρο εκτος Αττικης για την εγκατασταση της νεας χωματερης. Απο την πλευρα του ο κ. Λαλιωτης εχει καταστησει σαφες οτι το υπουργειο δεν προκειται σε καμια περιπτωση να δεχθει την εξαγωγη των απορριμματων της Αττικης και σε αλλο νομο.

Σε ασφυξια οφειλεται ο θανατος του ατυχου εργατη του Δημου Αγ. Παρασκευης, Γιωργου Δρακιδη, που βρεθηκε καταπλακωμενος απο σκουπιδια στη χωματερη Ανω Λιοσιων. Συμφωνα με τον ιατροδικαστη, το θυμα λιποθυμησε, προφανως λογω καρδιακου προβληματος που τον ταλαιπωρουσε απο χρονια, και επεσε πανω στα σκουπιδια. Συναδελφοι του απο αλλους Δημους που αδειαζαν απορριμματοφορα, δεν τον αντεληφθησαν και ετσι καταπλακωθηκε απο τονους σκουπιδιων.

Τριαντα οκτω αυγα που περιειχαν 450 γραμμαρια ηρωινης, μετεφερε στο στομαχι της 23χρονη Αμερικανιδα, που ταξιδευε σιδηροδρομικως απο την Κωνσταντινουπολη για την Αθηνα και συνεληφθη στο Πυθιο Εβρου. Οι τελωνειακοι οδηγησαν την Αμερικανιδα στο νοσοκομειο, οπου υπο την παρακολουθηση γιατρων απεβαλε τα αυγα, παραδεχθηκε πως ηταν βαπορακι και οτι θα παρεδιδε την ηρωινη σε αγνωστο της ατομο στην Αθηνα.

Συνεληφθη ανωτερος υπαλληλος των ΕΛΤΑ Θεσσαλονικης, κατηγορουμενος για υπεξαιρεση περιπου 30 εκατ. δρχ απο την υπηρεσια του, πλαστογραφωντας επιταγες, σε διαστημα ενος εξαμηνου. Προκειται για τον Πολυχρονη Παπαδοπουλο, 37 χρονων, η "δραστηριοτητα" του οποιου αποκαλυφθηκε μετα απο ελεγχο της αρμοδιας Διευθυνσης των ΕΛΤΑ.

Ποινικη διωξη, για διενεργεια και συμμετοχη σε παρανομα στοιχηματα κοκορομαχιων, για βασανισμο ζωων καθως και παρανομη οπλοφορια ασκησε σημερα κατα των 17 ατομων που συνεληφθησαν χθες στου Ρεντη να παρακολουθουν "αγωνες" κοκοριων, ο Εισαγγελεας Ποινικης Διωξης Πειραια, Αντωνης Λιωγας. Και οι 17, που αφεθησαν ελευθεροι, αρνηθηκαν οτι κατα την διαρκεια των αγωνων στοιχιματιζαν, ενω τονισαν οτι απο το 1986 λειτουργουν ως νομιμο σωματειο και μαλιστα με καταστατικο που εχει εγκριθει απο το Πρωτοδικειο Αθηνας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωνσταντινου Στεφανοπουλου, του Προεδρου της Βουλης Αποστολου Κακλαμανη, υπουργων και βουλευτων, εορταστηκε σημερα σε ειδικη τελετη στην αιθουσα της Αρχαιολογικης Εταιριας, η συμπληρωση 120 χρονων απο την ιδρυση του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου και η παγκοσμια ημερα του Ερυθρου Σταυρου. Κατα τη διαρκεια της τελετης, απενεμηθη ο Χρυσος Σταυρος στον Αρχιεπισκοπο Ιακωβο, πρωην Βορειου και Νοτιου Αμερικης, για τη μακρα και σπουδαια προσφορα του στον Ελληνισμο και στην Ορθοδοξια. Ο Χρυσος Σταυρος απενεμηθη και στην Λιλη Βενιζελου-Χαραμη, για τη μακρα και ουσιαστικη συμβολη της στο διεθνες οικολογικο κινημα, καθως και στον καθηγητη Γεωργιο Παυλο, για το εργο του για την ακριτικη Θρακη. Την Τεταρτη ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος θα παραστει στις εορταστικες εκδηλωσεις για την 133η επετειο της ενσωματωσεως της Επτανησου με την Ελλαδα, που θα τελεσθουν στη Ζακυνθο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ελπιδες για διακριση αναχωρουν σημερα οι επτα παλαιστες της ελληνορωμαικης, οι οποιοι θα συμμετασχουν στο Ευρωπαικο πρωταθλημα που θα διεξαχθει στην πολη Κουβολα της Φινλανδιας απο 22 εως 25 Μαιου. Στην αποστολη μετεχουν οι αθλητες Μουσιχιδης (54κ. ), Γκικας (58κ. ), Ρουμπινιαν (63κ. ), Κολιτσοπουλος (69κ. ), Αβραμης (76κ. ), Θανος (97κ. ) και Σοφιανιδης (125κ.).

Την τριτη θεση πηρε η εθνικη μας ομαδα κολυμβησης στη γενικη βαθμολογια της διεθνους συναντησης που εγινε στο Εσμπιεργκ της Δανιας. Στους ανδρες, η ελληνικη ομαδα πηρε τη 2η θεση, ενω στις γυναικες κατελαβε την 4η. Οι κολυμβητες και οι κολυμβητριες μας κατεκτησαν συνολικα 10 μεταλλια, απο τα οποια τα 3 ηταν χρυσα, τα 2 ασημενια και τα 5 χαλκινα.

Πλουσια ηταν η συγκομιδη μεταλλιων των αθλητων και αθλητριων μας της κωπηλασιας στη διεθνη ρεγκατα που διεξηχθη στη Φιλιππουπολη της Βουλγαριας. Συγκεκριμενα, οι Ελληνες κωπηλατες πηραν τρια χρυσα, ισαριθμα ασημενια και δυο χαλκινα μεταλλια, στη διοργανωση οπου ελαβαν ακομη μερος αθλητες και αθλητριες απο την Γιουγκοσλαβια, την Τουρκια και τη διοργανωτρια Βουλγαρια.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΣΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αποσταση αναπνοης απο το ιστορικο ρεκορ των 1684 μοναδων, εκλεισε σημερα ο γενικος δεικτης τιμων, καθως εκδηλωθηκαν εντονες ανοδικες τασεις. Ο δεικτης διαμορφωθηκε στις 1670,23 μοναδες, σημειωνοντας ανοδο 1,92%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε υψηλα επιπεδα, φθανοντας τα 30,2 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 1,94%, Ληζινγκ ανοδος 8%, Ασφαλειες ανοδος 3,70%, Επενδυσεις ανοδος 1,85%, Βιομηχανιες ανοδος 2,12%, Κατασκευων ανοδος 2,22%, Συμμετοχων ανοδος 2,72%, Διαφορες πτωση 0,38%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,64%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρατεινεται το πολιτικο αδιεξοδο στην Αλβανια. Ακαρπες απεβησαν οι διαπραγματευσεις μεταξυ του πρωθυπουργου Μπασκιμ Φινο και των κομματων της αντιπολιτευσης, για την εξευρεση συμβιβαστικης λυσης στο θεμα του εκλογικου νομου, η ψηφιση του οποιου απο το Δημοκρατικο Κομμα του Σαλι Μπερισα, προκαλεσε θυελλα αντιδρασεων απο την αντιπολιτευση, η οποια απειλησε οτι θα μποικοταρει τις προγραμματισμενες για τις 29 Ιουνιου, εκλογες. Τα κομματα αναμενεται να συνεδριασουν εκ νεου την Κυριακη. Απο την πλευρα του, ο προεδρος Μπερισα αψηφωντας τις απειλες της αντιπολιτευσης καθως και τις εκκλησεις της Δυσης για μια συμβιβαστικη λυση, αρχισε ηδη την προεκλογικη του εκστρατεια. Την ιδια ωρα, βια επικρατει σε πολλες περιοχες της χωρας και η αστυνομια αδυνατει να επιβαλει την ταξη. Εντεκα ατομα εχασαν τη ζωη τους το τελευταιο 24ωρο, κατα την διαρκεια συμπλοκων αντιπαλων συμμοριων, ενω χθες βραδι σημειωθηκε και νεα ισχυρη εκρηξη σε γεφυρα του οδικου αξονα που συνδεει την Κακαβια με τις αλλες πολεις του νοτου.

Αυριο βραδι θα ανακοινωσει ο αυτοανακηρυχθεις προεδρος της Δημοκρατιας του Κονγκο, πρωην Ζαιρ, Λοραν Καμπιλα, την συνθεση της νεας του κυβερνησης, η οποια οπως δηλωσε ο αντιπροεδρος της νοτιας Αφρικης, Ταμπο Μπεκι, θα ειναι ευρειας βασεως, στηριζομενη στις διαφορες πολιτικες δυναμεις της χωρας. Στην νεα κυβερνηση επιθυμει να συμμετασχει και το κομμα του απερχομενου προεδρου Μομπουτου, ο οποιος συμφωνα με πληροφοριες, σκοπευει να εγκατασταθει μονιμα στην Γαλλια, στην βιλα που διαθετει στην Κυανη Ακτη. Το νεο καθεστως του Λοραν Καμπιλα προκειται να αναγνωρισει συντομα η Γερμανια και πιθανοτατα και η Ιαπωνια.

Συνεχιζεται με αμειωτη ενταση για εκτη μερα, η στρατιωτικη εκκαθαριστικη επιχειρηση της Τουρκιας εναντιον κουρδων ανταρτων του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν, στο βορειο Ιρακ. Στο πλευρο των τουρκικων δυναμεων βρισκεται η αντιπαλη κουρδικη οργανωση του Δημοκρατικου Κομματος του Κουρδισταν, του Μασουντ Μπαρζανι και συμφωνα με ανακοινωση ιρακινης αντιπολιτευομενης οργανωσης, τουλαχιστον 100 ατομα σκοτωθηκαν στην διαρκεια του Σαββατοκυριακου, μεταξυ των κουρδικων αντιπαλων οργανωσεων. Την ιδια ωρα ομως στην Αγκυρα, ο κυβερνητικος συνασπισμος των Ερμπακαν-Τσιλερ φυλλορροει, μετα την παραιτηση που υπεβαλε σημερα ενας κυβερνητικος βουλευτης. Η παραιτηση αυτη εξασθενιζει ακομα περισσοτερο την κοινοβουλευτικη ισχυ της κυβερνησης, λιγες μολις μερες πριν απο την συζητηση της προτασης μομφης που εχει καταθεσει εναντιον της η αντιπολιτευση. Και ενω ολα αυτα συμβαινουν στην κυβερνηση, σκηνες απειρου καλλους εκτυλιχθηκαν στο συνεδριο του ακροδεξιου Κομματος Εθνικιστικης Δρασης, οι εργασιες του οποιου αναβληθηκαν και θα επαναληφθουν σε ενα μηνα για την αναδειξη του νεου ηγετη, καθως τις πρωτες πρωινες ωρες υποστηρικτες των δυο βασικων υποψηφιων για την ηγεσια, συνεπλακησαν μεταξυ τους εκτοξευοντας βρισιες και μπουνιες, ενω ακουστηκαν και οκτω πυροβολισμοι, με αποτελεσμα να επεμβει η αστυνομια και να εκκενωσει το χωρο του συνεδριου.

Την υποστηριξη της Ελλαδας προς την Παλαιστινιακη Αρχη και στις προσπαθειες που καταβαλλονται για τη συνεχιση της ειρηνευτικης διαδικασιας, εξεφρασε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, προς τον παλαιστινιο ηγετη, Γιασερ Αραφατ, με τον οποιο συναντηθηκε σημερα στη Γαζα. Απο την πλευρα του, ο παλαιστινιος ηγετης ευχαριστησε την ελληνικη κυβερνηση για την βοηθεια που παρεχει προς τους Παλαιστινιους, εκφραζοντας παραλληλα την ελπιδα να συνεχισθουν οι προσπαθειες για την ειρηνευση στην περιοχη.

Περισσοτερους απο 2000 αστεγους, αφησε πισω της η πυρκαγια που κατεστρεψε τις πρωτες πρωινες ωρες φτωχογειτονια στο κεντρο της Τζακαρτα, στην Ινδονησια, διχως ευτυχως να υπαρξουν θυματα. Η πυρκαγια κατεστρεψε ολοσχερως 300 κατοικιες στην συνοικια Τενγκσιν, ενω η Πυροσβεστικη χρειαστηκε δυο ωρες για να την θεσει υπο ελεγχο. Η πυρκαγια ξεκινησε απο ενα μικρο εστιατοριο, μετα απο καποιο ατυχημα στην κουζινα, γεγονος που αποτελει συχνο φαινομενο στις φτωχογειτονιες της πολης.

Ο υπουργος Γεωργιας της Ρωσιας, Βικτορ Χλιστουν, διοριστηκε σημερα απο τον προεδρο Μπορις Γιελτσιν, νεος αντιπροεδρος της κυβερνησης. Ο Χλιστουν ειναι ο εβδομος κατα σειρα αντιπροεδρος της κυβερνησης και οπως εκτιμουν πολιτικοι παρατηρητες, ο διορισμος του θα εχει ως αποτελεσμα την συμμετοχη του αγροτικου λομπι στις κυβερνητικες αποφασεις.

Το προγραμμα της κυβερνησης του για την επομενη τετραετια και την συνθεση του νεου υπουργικου συμβουλιου, παρουσιασε σημερα ο εντολοδοχος πρωθυπουργος της Βουλγαριας, Ιβαν Κοστοφ, στον προεδρο Πεταρ Στογιανοφ. Στην νεα κυβερνηση θα μετεχουν ορισμενα απο τα μελη της προηγουμενης προσωρινης κυβερνησης, ενω το κοινοβουλιο αναμενεται να επικυρωσει το νεο υπουργικο συμβουλιο την Πεμπτη.

ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικα σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα αλλα απο το απογευμα στα ηπειρωτικα θα συννεφιασει και ενδεχεται να εκδηλωθουν σποραδικες καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια και πιθανον στα ορεινα της Πελοποννησου. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και στα δυτικα και νοτια βορειοδυτικοι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια ηπειρωτικα θα κυμανθει 13 με 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 15 με 32 και στα νησια 17 με 27 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις προς το βραδυ, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 18 με 32 βαθμους θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να εκδηλωθει καταιγιδα στα ορεινα, μετα το απογευμα, οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και το θερμομετρο θα δειξει απο 16 μεχρι 29 βαθμους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 20 May 1997 - 13:32:41 UTC