Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ανατρεπει η ιατροδικαστικη ερευνα τη θεωρια της αστυνομιας περι ατυχηματος, για το θανατο του αστυνομικου Νικου Μαρκατου. Δεν αυτοτραυματισθηκε αλλα πυροβοληθηκε απο αλλο ατομο υποστηριζουν οι ιατροδικαστες.
  • Σε διαθεσιμοτητα ο σχολικος συμβουλος Λαρισας που ζητουσε να απαγορευτει η διδασκαλια των εργων του Καζαντζακη. Εντονες αντιδρασεις απο την εκπαιδευτικη κοινοτητα.
  • Θα εφαρμοσθουν κανονικα οι μεταρρυθμισεις στο Λυκειο, διαβεβαιωνει ο Γερασιμος Αρσενης και κανει λογο για συμφεροντα 600 δις που θιγονται απο τις αλλαγες.
  • Ριζικα μετρα για ασφαλιστικο, αγορα εργασιας, μισθους και προσληψεις, προτεινει στην κυβερνηση το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο.
  • Σε ομαδικη ασφαλιση ολου του προσωπικου των Ενοπλων Δυναμεων που βρισκεται στην Αλβανια προχωρησε το υπουργειο Αμυνης.
  • Νεα ανοδος κατα 1,30 δρχ στην τιμη της βενζινης. Αμεταβλητη η τιμη του ντιζελ.
  • Παρουσια του προεδρου της Δημοκρατιας γιορτασθηκε στη Ζακυνθο η 133η επετειος της Ενωσης της Επτανησου με την Ελλαδα.
  • Με λεωφορειο του ΚΤΕΛ ανεμεναν το χασις, δυο στρατιωτες που συνεληφθησαν στην Αλεξανδρουπολη.
  • Την αισιοδοξια του οτι θα εκτονωθει η πολιτικη κριση στην Αλβανια, εξεφρασε ο πρωθυπουργος της Ιταλιας, Ρομανο Προντι.
  • Σε δινη βρισκεται ο κυβερνητικος συνασπισμος της Τουρκιας. Την απαγορευση του ισλαμικου κομματος του πρωθυπουργου Ερμπακαν, ζητησε γενικος εισαγγελεας της χωρας.
  • Πανω απο ενα εκατ. αστεγοι και δεκαδες νεκροι, απο τον κυκλωνα που επληξε το Μπαγκλαντες.
  • Την 4η μεταξυ τους μαχη δινουν σημερα ΑΕΚ και Ολυμπιακος, στο πλαισιο των τελικων του πρωταθληματος μπασκετ της Α1.
  • Ανοδος 1,07% στο Χρηματιστηριο.
  • Μινι καυσωνας και καταιγιδες αυριο σε πολλες περιοχες της χωρας. Ασθενεις μεχρι μετριοι οι ανεμοι, στους 36 βαθμους η θερμοκρασια. Στους 36 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 33 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεσμη μετρων σε ολους τους τομεις της οικονομιας και κυριως στο ασφαλιστικο, στην αγορα εργασιας και στην πολιτικη μισθων και προσληψεων, προτεινει στην κυβερνηση, το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο, στην εκθεση του που δοθηκε σημερα στη δημοσιοτητα. Στην εκθεση διαπιστωνεται αισθητη βελτιωση της ελληνικης οικονομιας, καθως επιταχυνθηκε ο ρυθμος αναπτυξης, ο πληθωρισμος επεσε στο χαμηλοτερο επιπεδο των τελευταιων 20 ετων και ενισχυθηκε η θεση της Ελλαδας στις διεθνεις χρηματοπιστωτικες αγορες. Τα μετρα που προτεινουν οι τεχνοκρατες του Διεθνους Νομισματιου Ταμειου ειναι:συγκρατηση των αυξησεων στους μισθους, αυστηρη δημοσιονομικη πολιτικη, μειωση των εργαζομενων στο δημοσιο, περικοπες στις επιχορηγησεις ταμειων και επιταχυνση των ιδιωτικοποιησεων. Αναφορικα με το ασφαλιστικο - συνταξιοδοτικο το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο προτεινει νεο καθεστως συνταξιοδοτησης των δημοσιων υπαλληλων, περιορισμο των κινητρων προωρης συνταξιοδοτησης και επανελεγχο των αναπηρικων συνταξεων. Για τις προσληψεις και την αγορα εργασιας προτεινει ελεγχο των προσληψεων, ελαστικοτητα στα ωραρια εργασιας, χαμηλοτερο ελαχιστο ημερομισθιο για τους νεοπροσληφθεντες και απελευθερωση της νομοθεσιας για τις προσληψεις και τις απολυσεις. Εγκωμιαστικα σχολια γινονται στη εκθεση για τη νομισματικη και συναλλαγματικη πολιτικη που ακολουθει η Τραπεζα της Ελλαδος, ενω εκτιμαται οτι φετος ο πληθωρισμος δεν θα πεσει κατω απο το 10%.

Νεα στοιχεια εφερε στη δημοσιοτητα η ιατροδικαστικη ερευνα για τα αιτια θανατου του 33χρονου υπαστυνομου Νικου Μαρκακη, ο οποιος πυροβοληθηκε μεσα στο ελληνικο προξενειο του Αργυροκαστρου. Οπως δηλωσαν οι ιατροδικαστες Φιλιππος Κοτσαφτης και Θεοδωρος Βουγιουκλακης, που μετεβησαν στα Γιαννενα για δευτερη νεκροψια, ο ατυχος αστυνομικος δεν αυτοκτονησε ουτε ειναι θυμα ατυχηματος με δικη του ευθυνη, αλλα πυροβοληθηκε απο αποσταση περιπου ενος μετρου, απο αλλον, μεσα στο ιδιο δωματιο. Ενα επιπλεον στοιχειο ειναι οτι η σφαιρα που χτυπησε τον Μαρκακη δεν ειναι απο το δικο του οπλο, το οποιο σταλθηκε στην Ελλαδα για βαλλιστικο ελεγχο, καθως και ο καλυκας που βρεθηκε. Οι ερευνες και ολες οι υποψιες στρεφονται πλεον στον 26χρονο Βορειοηπειρωτη, υπαλληλο του προξενειου Οδυσσεα Μητση, ο οποιος εκεινη την ωρα ηταν μαζι με τον Μαρκακη στο ιδιο δωματιο. Η οικογενεια του Μαρκακη που ενημερωθηκε απο τους ιατροδικαστες για τ'αποτελεσματα της νεκροψιας δηλωσε ικανοποιημενη, αφου πλεον ειναι φανερο οτι ο αστυνομικος δολοφονηθηκε και δεν αυτοκτονησε, οπως αρχικα ειχε ανακοινωθει. Ο Μητσης ανακρινοταν επι επτα ωρες το πρωι, απο κλιμακιο της ελληνικης αστυνομιας, που εχει μεταβει στο Αργυροκαστρο. Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι εξεταζονται ολες οι εκδοχες για το θανατο του υπαστυνομου αν και απεκλεισε παλι το ενδεχομενο η σφαιρα που τον χτυπησε να προερχοταν εξω απο το κτιριο του προξενειου. Ο κ. Ρεππας παραδεχθηκε ωστοσο οτι δεν δοθηκε ολοκληρωμενη εικονα των χθεσινων δηλωσεων του, με αποτελεσμα να προκληθουν αντιδρασεις και συμπεριφορες απο την οικογενεια του θυματος. Για απαραδεκτη καθυστερηση στην εκδοση του πορισματος κανει λογο η ΝΔ και κατηγορει την κυβερνηση οτι αντιμετωπιζει το ζητημα με προχειροτητα, οδηγουμενη σε αντικρουομενες δηλωσεις που προκαλουν συγχυση.

Σε διαθεσιμοτητα εθεσε το υπουργειο Παιδειας το σχολικο συμβουλο Λαρισας, Αχιλλεα Πιτσιλκα, ο οποιος με εγκυκλιο του στους εκπαιδευτικους ζητουσε να μη διδασκεται στους μαθητες το εργο του Νικου Καζαντζακη, γιατι ηταν "βλασφημος". Ο υφυπουργος Παιδειας Γιαννης Ανθοπουλος καταδικασε την ενεργεια του σχολικου συμβουλου, εναντιον του οποιου εχει ηδη διαταχθει ενορκη διοικητικη εξεταση, ενω εχει σταλει και οδηγια στα σχολεια, να συνεχιστει κανονικα η διδασκαλια εργων του Καζαντζακη. Ο κ. Ανθοπουλος χαρακτηρισε την ενεργεια του συμβουλου ως επιστροφη στο Μεσαιωνα και σκοταδιστικη πραξη τονιζοντας οτι ο Νικος Καζαντζακης δεν πρεπει να ξανασταυρωθει. Στην εγκυκλιο του ο κ. Πιτσιλκας, σημειωνει πως ο Νικος Καζαντζακης ειναι απο τους πολυγραφοτερους συγγραφεις της νεοτερης Ελλαδας, αλλα με ταλεντο λογοπλοκου, που διαστρεφει και ξεθεμελιωνει τη χριστιανικη πιστη, οδηγωντας στη διαστροφη της αληθειας ολους τους αναγνωστες των εργων του και ειδικα τους μαθητες. Γι'αυτο και καλει τους εκπαιδευτικους να αποτρεπουν τους μαθητες απο την αναγνωση των εργων του "αιρετικου" Νικου Καζαντζακη. Η εγκυκλιος προκαλεσε την εντονη αντιδραση ολοκληρου της εκπαιδευτικης κοινοτητας.

Δεν θα υπαρξει καμια καθυστερηση στην εφαρμογη των μεταρρυθμισεων που εχει εξαγγειλει το υπουργειο Παιδειας, στο Λυκειο, στο πλαισιο του εθνικου απολυτηριου. Αυτο δηλωσε απο την Κερκυρα ο υπουργος Παιδειας, Γερασιμος Αρσενης, που εκανε λογο για μια ιστορικη μεταρρυθμιση, η οποια, οπως ειπε, δικαια προβληματιζει ολους, αλλα συνεστησε σε μαθητες και γονεις ν'ακουνε μονο τις εξαγγελιες του υπουργειου Παιδειας. Ο κ. Αρσενης προσθεσε οτι μεχρι το 2000 θα εχουν ολοκληρωθει τα μετρα για την ελευθερη εισοδο στα ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρυματα και υπογραμμισε οτι η πορεια αυτη θα ειναι δυσκολη, καθως, οπως ειπε, θιγονται συμφεροντα 600 δις δρχ. Απο την πλευρα του ο υφυπουργος Γιαννης Ανθοπουλος διευκρινησε οτι οι μεταρρυθμισεις αυτες θα τεθουν σε ισχυ απο τον προσεχη Σεπτεμβριο και σημειωσε οτι δεν θα συνυπολογιζεται η βαθμολογια των μαθητων της πρωτης Λυκειου για την εισαγωγη τους στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Προσθεσε επισης οτι η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Παιδειας αιφνιδιαστηκε απο τις δηλωσεις του προεδρου του Παιδαγωγικου Ινστιτουτου, ο οποιος αφησε να εννοηθει οτι τα βιβλια για τις τρεις ταξεις του λυκειου θα ειναι ετοιμα απο τη μεθεπομενη σχολικη χρονια 1998 - 99. Για τραγελαφικες παλλινωδιες του υπουργου Παιδειας, οι οποιες αποδεικνυουν την πολιτικη αμηχανια εκανε λογο η Νεα Δημοκρατια και κατηγορησε τον κ. Αρσενη οτι η εμμονη του στην εφαρμογη αποσπασματικων μετρων θα αποδιοργανωσει το εκπαιδευτικο συστημα εντεινοντας την αγωνια των μαθητων. Για κραυγαλεα προχειροτητα που προκαλει επιζημια συγχυση στην εκπαιδευση κατηγορει την κυβερνηση ο Συνασπισμος. Για αναβολες και παλλινωδιες κανει λογο και η Πολιτικη Ανοιξη, σημειωνοντας ωστοσο οτι οι εξαγγελιες του υπουργειου Παιδειας κινουνται προς τη σωστη κατευθυνση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπεγραφη σημερα ασφαλιστηριο συμβολαιο ομαδικης ασφαλισης της Ελληνικης Στρατιωτικης Δυναμης στην Αλβανια μεταξυ του υπουργου Εθνικης Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλου και της Εθνικης -Ανωνυμης Ελληνικης Εταιριας Γενικων Ασφαλειων``. Με το συμβολαιο η εταιρια αναλαμβανει το κοστος κατα ποσοστο 100% της ασφαλισης ολου του στρατιωτικου προσωπικου σε περιπτωση θανατου η μονιμης ανικανοτητας απο ατυχημα που θα συμβει κατα τη διαρκεια παραμονης τους στην Αλβανικη Επικρατεια, απο τη στιγμη της εισοδου μεχρι και της εξοδου απο αυτην.

Με λαμπροτητα και με την παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου πραγματοποιηθηκαν σημερα οι εορταστικες εκδηλωσεις στη Ζακυνθο για την 133η επετειο απο την Ενωση της Επτανησου με την Ελλαδα. Ο κ. Στεφανοπουλος παρακολουθησε τη δοξολογια στο Μητροπολιτικο Ναο και ακολουθως την παρελαση στρατιωτικου τμηματος, καθως και της μαθητιωσας νεολαιας. Σε δηλωση του ο κ. Στεφανοπουλος αναφερθηκε στη σημασια της σημερινης επετειου και τα διδαγματα της, που πρεπει παντα να θυμομαστε.

Οκτω ενοπλοι Αλβανοι απηγαγαν -χθες το βραδυ, κοντα στη Σαγιαδα Θεσπρωτιας- τους κτηνοτροφους, Λεωνιδα Τσεπα, 41 ετων, απο το χωριο Ασπροκλησι και Γιωργο Προκοπιου, 23 ετων απο τη Σαγιαδα. Οι Αλβανοι, με την απειλη αυτοματων οπλων, τυπου καλασνικοφ, αναγκασαν τους κτηνοτροφους, που πηγαιναν στις στανες, να κατευθυνουν τ'αυτοκινητα τους στα συνορα. Απο τα στοιχεια, που εχουν συγκεντρωθει απο την αστυνομια, οι ενοπλοι οδηγησαν τους ομηρους στην Αλβανια, ενω για να τους αφησουν ελευθερους, ζητουν απο τους συγγενεις τους λυτρα.

Αυριο θα γινει στο Εφετειο Λαρισας, η δικη του πρωην βουλευτη Ξανθης Αχμετ Φαικογλου για διασπορα ψευδων ειδησεων. Πρωτοδικα ειχε καταδικασθει σε φυλακιση 12 μηνων. Ο κ. Φαικογλου μιλωντας σε ψηφοφορους του Εχινου Ξανθης, στις εκλογες του 1990 ειπε οτι "τα συνορα της Τουρκιας ειναι μεχρι το Νεστο, η Θρακη ειναι τουρκικη κι οποιος δεν ψηφισει μουσουλμανους υποψηφιους ειναι πουλημενο τομαρι".

Δεν επαρκουν οι χιλιοι ταχυδρομικοι διανομεις να καλυψουν τις αναγκες του λεκανοπεδιου Αττικης, τονισαν οι εκπροσωποι του Σωματειου διανομεων Αττικης, κατα τη διαρκεια πορειας που πραγματοποιησαν σημερα στο κεντρο της Αθηνας. Αυτο εχει ως αποτελεσμα οι 120 παραπανω τομεις που εχουν προστεθει τα τελευταια χρονια να μην εξυπηρετουνται οπως πρεπει και να δημιουργουνται προβληματα η λαθη στη διανομη.

Δυο στρατιωτες που υπηρετουν στην 21η ΕΜΑ στην Αλεξανδρουπολη συνεληφθησαν τα ξημερωματα, στο ΚΤΕΛ της πολης οπου ειχαν παει να παραλαβουν δεμα που περιειχε 21 γραμμαρια χασις. Προκειται για τους 20χρονους στρατιωτες Ηλια Καμπογλου και Δημητρη Αναγνωστοπουλο που καταγονται απο τη Θεσσαλονικη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Οικονομολογο, δασκαλο και σπανιο ευπατριδη χαρακτηρισε τον Ξενοφωντα Ζολωτα ο δημοσιογραφος Βασος Μαθιοπουλος σε εκδηλωση για την παρουσιαση του βιβλιου "Ξενοφων Ζολωτας: Επιλογες κειμενων απο το εργο του", που εκδοθηκε απο το Δημοσιογραφικο Οργανισμο Λαμπρακη. Ο κ. Μαθιοπουλος, ο οποιος και επιμεληθηκε την εκδοση, μιλησε για την προσφορα του Ξ. Ζολωτα τα τελευταια 70 χρονια, ενω ο ακαδημαικος Ιωαννης Πεσμαζογλου αναφερθηκε στο εργο του πρωην πρωθυπουργου ως διοικητου, για 20 χρονια, της Τραπεζης της Ελλαδος. Στην εκδηλωση παρεστησαν η συζυγος του κ. Ζολωτα, Λολα -ο ιδιος αναρρωνει απο ελαφρα ασθενεια-, ο Προεδρος της Βουλης Α. Κακλαμανης, η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου, βουλευτες, ο διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος Λ. Παπαδημος, ο προεδρος του Δημοσιογραφικου Οργανισμου Λαμπρακη Χ. Λαμπρακης και εκπροσωποι της οικονομικης, κοινωνικης και πνευματικης ζωης της χωρας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξαγεται αποψε στο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων η τεταρτη αναμετρηση μεταξυ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακου για το πρωταθλημα Ελλαδας στο μπασκετ. Οι "ερυθρολευκοι" προηγουνται με 2-1 νικες και με μια ακομη θα στεφθουν για πεμπτη συνεχομενη χρονια πρωταθλητες. Αν, ομως, επικρατησει η ομαδα του Γιαννη Ιωαννιδη, τοτε ο τιτλος θα κριθει την Κυριακη στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, οπου και θα επιτραπει η εισοδος φιλαθλων και των δυο ομαδων. Το αποψινο παιχνιδι αρχιζει στις 9. 15 και θα μεταδοθει απ'ευθειας απο την τηλεοραση του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Στον Παναθηναικο, ο Βελιμιρ Ζαετς αποτελει απο σημερα παρελθον γεγονος που ειναι αποτελεσμα για τη μη εξοδο του συλλογου στην Ευρωπη. Ως πιθανοτεροι αντικαταστατες του φερονται ο Ολεγκ Μπαλχιν κα ο Ρουμανος Ανχελ Ιορντανεσκου.

Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των Γυναικων, ξεκινησε με νικη τους αγωνες της για την προκριματικη φαση του ευρωπαικου πρωταθληματος, που γινεται στη Φινλανδια. Το εθνικο μας συγκροτημα νικησε στην πρεμιερα 92-85 το αντιστοιχο της Σουηδιας, το οποιο προηγηθηκε στο ημιχρονο 44-43.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδικη τροχια επανηλθαν σημερα οι τιμες των μετοχων μετα τη χθεσινη σημαντικη υποχωρηση, σε μια συνεδριαση που χαρακτηριστηκε απο εντονες διακυμανσεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1639,01 μοναδες σημειωνοντας σημαντικη ανοδο κατα 1,07%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 27 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,01%, Ληζινγκ ανοδος 2,95%, Ασφαλειες ανοδος 3,17%, Επενδυσεις ανοδος 0,93%, Βιομηχανιες ανοδος 0,69%, Κατασκευων ανοδος 0,23%, Συμμετοχων ανοδος 2,86%, Διαφορες ανοδος 1,28%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με οριακη ανοδο 0,07%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την πεποιθηση οτι μια συμφωνια μεταξυ των κομματων της αλβανικης αντιπολιτευσης, σχετικα με τον εκλογικο νομο, μπορει να επιτευχθει μεσα στις επομενες μερες, εξεφρασε ο ιταλος πρωθυπουργος, Ρομανο Προντι, υποστηριζοντας οτι οι διαφορες που υπηρχαν μεταξυ των κομματων εχουν αμβλυνθει κατα πολυ. Η πολιτικη κριση που μαστιζει τη χωρα τον τελευταιο καιρο καθως η αντιπολιτευση απειλουσε οτι θα απεχει απο τις εκλογες της 29ης Ιουνιου, εαν δεν αλλαζε ο εκλογικος νομος που ευνοουσε, οπως υποστηριζαν, το Δημοκρατικο Κομμα, αναγκασε τον προεδρο Σαλι Μπερισα να υποχωρησει και να ανακοινωσει αργα χθες το βραδι, οτι θα παραχωρησει τελικα στην κυβερνηση το δικαιωμα να ορισει τα μελη της Κεντρικης Εκλογικης Επιτροπης. Συνεχιζονται ωστοσο, οι διαβουλευσεις μεταξυ του πρωθυπουργου Μπασκιμ Φινο και των κομματων της αντιπολιτευσης. Την αναγκη διεξαγωγης ομαλων και αδιαβλητων εκλογων, επισημανε ο υπουργος εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος.

Δεν τελειωνουν φαινεται τα προβληματα για τον κυβερνητικο συνασπισμο των Ερμπακαν-Τσιλερ, στην Τουρκια. Μετα την χθεσινη συζητηση στη Βουλη για την προταση μομφης που ειχε καταθεσει η αντιπολιτευση εναντιον του, οπου για αλλη μια φορα καταφερε να βγει αλωβητος απο την ολη διαδικασια, σημερα επεσε κεραυνος εν αιθρια η αποφαση του γενικου εισαγγελεα, Βουραλ Σαβας, να θεσει εκτος νομου το ισλαμικο Κομμα της Ευημεριας, του πρωθυπουργου Νετζμετιν Ερμπακαν. Στο αποτελουμενο απο 18 σελιδες κατηγορητηριο, ο Σαβας υποστηριζει οτι το ισλαμικο κομμα απειλει τον λαικο χαρακτηρα του κρατους και εχει οδηγησει την χωρα σε μια ατμοσφαιρα εμφυλιου πολεμου. Την ιδια ωρα η κατασταση στο βορειο Ιρακ, οπου απο την προηγουμενη Τεταρτη τουρκικα στρατευματα εχουν εξαπολυσει μια συντονισμενη εκκαθαριστικη επιχειρηση κατα των κουρδων ανταρτων, ειναι ιδιαιτερα εκρηκτικη, καθως οπως μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ανατολη, συριακα, ιρακινα και ιρανικα στρατευματα εχουν συγκεντρωθει στην περιοχη, σε μια επιδειξη δυναμης εναντι της Τουρκιας.

Πανω απο ενα εκατ. κατοικοι του Μπανγκλαντες εχουν μεινει αστεγοι, απο τον καταστροφικο κυκλωνα που επληξε τη χωρα, ενω οι πληροφοριες θελουν τον αριθμο των νεκρων να ανερχεται σε πολλες εκατονταδες. Συμφωνα με επισημες πηγες, ο μεχρι στιγμης απολογισμος των 112 νεκρων, ειναι πολυ πιθανο να αυξηθει σε σημαντικο βαθμο, δεδομενου πως αγνοουνται περιπου 1500 αλιεις στον κολπο της Βενγκαλης, για τους οποιους εκφραζονται φοβοι οτι μαλλον εχουν χασει τη ζωη τους.

Ενταλμα συλληψεως εξεδωσαν εισαγγελεις του ρωσικου στρατοδικειου, εναντιον του στρατηγου Κονσταντιν Κομπετς, αλλοτε συνεργατη και συμπολεμιστη του προεδρου Μπορις Γιελτσιν, ο οποιος τωρα κατηγορειται για δωροδοκια. Ο Κομπετς, ο οποιος παυθηκε απο το αξιωμα του υφυπουργου Αμυνας και εκδιωχθηκε απο τις ενοπλες δυναμεις, μεταφερθηκε στις φυλακες Μοσχας. Την ιδια ωρα, το κομμουνιστικο κομμα του Γκεναντι Ζιουγκανοφ, προειδοποιει με δραση διαμαρτυριας σε ολη τη χωρα, προκειμενου να επιτυχει την παραιτηση του Γιελτσιν.

Εξακοσια κιλα ηρωινη βρεθηκαν στην κατοχη τεσσαρων Τουρκων, οι οποιοι συνεληφθησαν στη Σμυρνη. Συμφωνα με την αστυνομια, οι συλληφθεντες ειναι μελη διεθνους δικτυου λαθρεμποριου ναρκωτικων, τα οποια διοχετευαν στην Βρετανια.

ΚΑΙΡΟΣ

Τα ορια του μινι καυσωνα θα πλησιασει αυριο η θερμοκρασια, ενω ο καιρος θα ειναι αστατος, καθως στα δυτικα, κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα σημειωθουν βροχες και τοπικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια ηπειρωτικα θα κυμανθει 15 με 34 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 36 και στα νησια 18 με 30 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με τοπικες νεφωσεις το απογευμα, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 19 με 36 βαθμους θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη, ενδεχεται να σημειωθει τοπικη βροχη η καταιγιδα, το απογευμα και το θερμομετρο στην πολη θα δειξει απο 17 μεχρι 33 βαθμους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 22 May 1997 - 13:16:46 UTC