Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-08

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σημιτης και Ντεμιρελ υπεγραψαν στη Μαδριτη κοινο ανακοινωθεν, που προβλεπει οτι οι δυο χωρες δεσμευονται για σεβασμο της εδαφικης κυριαρχιας, των αρχων του διεθνους δικαιου και των διεθνων συνθηκων. Προβλεπει επισης οτι οι δυο χωρες θα αναλαβουν προσπαθειες για αναπτυξη σχεσεων καλης γειτονιας, δεσμευση αποφυγης μονομερων ενεργειων, ωστε να αποτραπουν συγκρουσεις οφειλομενες σε παρεξηγηση, διευθετηση των διαφορων τους με ειρηνικα μεσα στη βαση αμοιβαιας συναινεσης και χωρις τη χρηση βιας η την απειλη βιας. Οπως δηλωσε ο πρωθυπουργος, στην ουσια προκειται για συμφωνο μη επιθεσης και για υπαναχωρηση της αρχικης θεσης της Τουρκιας περι ψασθς βελλι. Προσθεσε επισης οτι οι αρχες που περιλαμβανονται στο ανακοινωθεν, εξυπηρετουν τα ελληνικα συμφεροντα και προαγουν την ειρηνη και σταθεροτητα στην περιοχη. Ο κ. Σημιτης τονισε κατηγορηματικα οτι με το συμφωνο δεν επιλυονται ζωτικα θεματα, οπως τα 12 μιλια, η υφαλοκρηπιδα, το θεμα της Ευρωπαικης Ενωσης και αλλα, επαναλαμβανοντας ταυτοχρονα την πολιτικη της κυβερνησης για βημα προς βημα προσεγγιση των ελληνο- τουρκικων διαφορων.

Στο περιθωριο και οχι σε αυτη καθεαυτη τη συνοδο κορυφης του ΝΑΤΟ, στη Μαδριτη, επικεντρωνεται το ενδιαφερον απο ελληνικης πλευρας, καθως πριν απο λιγο πραγματοποιηθηκε ελληνοτουρκικη συναντηση κορυφης, μεταξυ του πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη και του Τουρκου προεδρου, Σουλειμαν Ντεμιρελ. Προηγηθηκε συναντηση του Θεοδωρου Παγκαλου με τον Τουρκο ομολογο του, Ισμαηλ Τζεν. Οι συναντησεις αυτες εγιναν με αμερικανικη πρωτοβουλια και, οπως δηλωσε ο υπουργος Τυπου, Δημητρης Ρεππας, ο υφυπουργος Εξωτερικων, Γιαννος Κρανιδιωτης, ειχε επικοινωνια με Αμερικανους αξιωματουχους, οι οποιοι εδειξαν ενδιαφερον να προσφερουν τις καλες τους υπηρεσιες. Ο κ. Ρεππας απεφυγε ωστοσο ν'απαντησει ευθεως αν βρισκεται σε εξελιξη αμερικανικη πρωτοβουλια και σημειωσε οτι ειναι προωρη η εξαγωγη των οποιονδηποτε συμπερασματων.

Σειρα μετρων για την αποκατασταση των ζημιων που προκαλεσε η μεγαλη φωτια στο Σειχ Σου, ανακοινωσε το απογευμα ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος επικεφαλης πολυμελους κυβερνητικου κλιμακιου βρισκεται στη Θεσσαλονικη. Συμφωνα με τον υπουργο απο αυριο κιολας αρχιζει η καταγραφη των καμμενων περιοχων με αεροφωτογραφηση, η καμμενη εκταση θα κηρυχθει αναδασωτεα ενω θ'αρχισει η υλοποιηση μιας σειρας παρεμβατικων εργων, προυπολογισμου 3 δις δρχ, που εχουν στοχο την αναδασωση των καμμενων περιοχων και την προστασια της πολης της Θεσσαλονικης απο πιθανες πλημμυρες. Επισης, θα απαγορευθει σε υλοτομους να καταστρεψουν επιπλεον δεντρα απο το δασος, περαν των καμμενων. Ο κ. Τσοχατζοπουλος κατεστησε σαφες οτι θα διερευνηθει το ενδεχομενο πιθανων ευθυνων κατα τις προσπαθειες κατασβεσης της πυρκαγιας, ακομη και για την καθυστερηση μεταβασης των πυροσβεστικων αεροσκαφων στη Θεσσαλονικη. Απο την πλευρα του ο υπουργος Μακεδονιας - Θρακης, κ. Πετσαλνικος, ανακοινωσε οτι συμφωνα με τις εκτιμησεις η καμμενη δασικη εκταση ανερχεται στα 16. 000 στρεμματα, δηλαδη καηκε πανω απο το 50% του δασους του Σειχ Σου. Το μεσημερι συνεδριασε εκτακτως στη βουλη η επιτροπη διαχειρισης κρισεων και αμεσως μετα το κυβερνητικο κλιμακιο μετεβη στη Θεσσαλονικη. Παντως, η μεγαλη πυρκαγια αναψε φωτιες και σε πολιτικο επιπεδο, καθως υπαρχει σωρεια καταγγελιων για ολιγωρια του κρατικου μηχανισμου, ενω η μια υπηρεσια ριχνει τις ευθυνες στην αλλη. Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της περασε σημερα στην αντεπιθεση, αντικρουοντας τις κατηγοριες που εκτοξευσαν τα κομματα της αντιπολιτευσης. Ο κ. Νικος Αθανασακης χαρακτηρισε δημαγωγια και πολιτικη πυροβασια τα οσα υποστηριζει η ΝΔ, τα οποια, οπως ειπε, δεν ειναι ουτε απαραιτητα ουτε χρησιμα στον τοπο και τη δημοκρατια.

Στα αλλα μετωπα των πυρκαγιων τα περισσοτερα βρισκονται σε υφεση εκτος απο την περιοχη της Ηλειας, οπου βρισκονται σε εξελιξη δυο πυρκαγιες, στη Θερμη Θεσσαλονικης και στη νησο Ιο. Στις προσπαθειες κατασβεσης παιρνουν μερος και πυροσβεστικα αεροσκαφη. Παντως, ο απολογισμος της οικολογικης καταστροφης που εγινε το τελευταιο 48ωρο στη χωρα απο τις πυρκαγιες ειναι τραγικος. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις πανω απο 150. 000 στρεμματα δασικης και καλλιεργησιμης γης αποτεφρωθηκαν, ενω καηκαν πολλες αγροικιες, αποθηκες και μελισσια. Απο τη μανια της φωτιας δεν ξεφυγε και το σχολειο και της κοινοτητας Αχλαδοχωριου Μεσσηνιας.

Την εντονη αντιδραση της προεδριας της Δημοκρατιας αλλα και της κυβερνησης, προκαλεσαν δημοσιευματα του τυπου, για την κατασταση της υγειας του προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου. Τα δημοσιευματα στερουνται οιασδηποτε σοβαροτητας, αναφερει σε ανακοινωση της η προεδρια της Δημοκρατιας, προσθετοντας οτι ο προεδρος δεν αντιμετωπιζει το παραμικρο προβλημα υγειας. Παρακαλει δε να μη συνεχισθουν τα δημοσιευματα αυτα, τα οποια, ως αναληθη, δεν εξυπηρετουν κανενα σκοπο. Απο την πλευρα του ο εκτελων χρεη κυβερνητικου εκπροσωπου, Νικος Αθανασακης, διεψευσε δημοσιευμα περι βολιδοσκοπησεων του πρωθυπουργου σε πολιτικα προσωπα και συγκεκριμενα στον πρωην πρωθυπουργο, Γεωργιο Ραλλη, για τη θεση του προεδρου της Δημοκρατιας..

Συναντηση με τον Αμερικανο μεσολαβητη, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, ειχε αργα το μεσημερι, ωρα Ελλαδος, στη Νεα Υορκη, ο προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης. Ο Αμερικανος αξιωματουχος επανελαβε οτι δεν προκειται για διαπραγματευτικες συναντησεις. Ο κ. Κληριδης θα παρακαθησει αποψε σε επισημο γευμα που θα παραθεσει προς τιμην του ιδιου και του Ραουφ Ντενκτας, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κοφι Αναν, ενω αυριο αρχιζουν υπο την αιγιδα του οι απευθειας συνομιλιες των δυο ηγετων της Κυπρου.

Ο περιορισμος του κοστους νοσηλειας, ωστε να εξοικονομηθουν ποροι για τα δημοσια νοσοκομεια, ηταν το αντικειμενο συσκεψης που πραγματοποιηθηκε στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, με τη συμμετοχη των αρμοδιων υπουργων. Οπως δηλωσε ο υπουργος Υγειας Κωστας Γειτονας στη συσκεψη εξετασθηκε σειρα μετρων, χωρις ομως να ληφθουν οριστικες αποφασεις. Ο υπουργος υγειας προσθεσε οτι αυτη τη στιγμη δεν τιθεται θεμα αυξησης νοσηλιων.

Την παρεμβαση της δικαιοσυνης προκαλεσε το χαος που επικρατει στο χωρο της υγειας, στην περιοχη της Αττικης, οπου τα δημοσια νοσοκομεια εδω και περιπου δεκα μερες υπολειτουργουν και εξυπηρετουν μονο εκτακτα περιστατικα, λογω της απεργιας των γιατρων. Η εισαγγελια διεταξε να γινει προκαταρκτικη εξεταση για το θεμα, καθως και για τις καταγγελιες περι επιλεκτικης εξετασης ασθενων σε ορισμενα νοσοκομεια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εν μεσω διαφωνιων, οι ηγετες των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ, οι οποιοι συνεδριαζουν στη Μαδριτη, κατεληξαν σε μια συμβιβαστικη λυση, για την διευρυνση της Συμμαχιας προς ανατολας. Στη πρωτη φαση θα περιληφθουν μονο η Τσεχια, η Ουγγαρια και η Πολωνια, οι οποιες θα ενταχθουν επισημα το 1999, ενω στη δευτερη φαση θα ειναι η Σλοβενια και η Ρουμανια. Η ανακοινωση του τελικου ανακοινωθεντος καθυστερησε, διοτι ο γαλλος προεδρος ζητουσε εγγυησεις για τις χωρες που θα μεινουν απεξω. Ο ελληνας πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ζητησε εκτος απο τη Σλοβενια και τη Ρουμανια, να περιληφθει και η Βουλγαρια.

Στη δικαιοδοσια του στρατου βρισκεται πλεον η πρωην υπουργος εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, καθως το τουρκικο δικαστηριο ασφαλειας παρεδωσε στο γενικο επιτελειο εναν φακελλο, στον οποιο περιεχονται αδιασειστα στοιχεια για τις κατηγοριες που διατυπωνονται εναντιον της. Τις κατηγοριες διατυπωσε πριν απο δυο εβδομαδες ο ηγετης του Εργατικου Κομματος, Μτογκου Περιντσεκ, ο οποιος υποστηριζει οτι η Τσιλερ, εργαζοταν απο την δεκαετια του 1960 για την ΣΙΑ, η οποια την εκπαιδευσε και εδρασε για λογαριασμο της στην πρωην ΕΣΣΔ και στη Λιβυη και παραλληλα, εδωσε απορρητα μυστικα της Τουρκιας. Στο πολιτικο επιπεδο, ο ισλαμιστης πρωην πρωθυπουργος Νετζμετιν Ερμπακαν, επισημανε οτι στις προγραμματικες δηλωσεις του νεου πρωθυπουργου Μεσουτ Γιλμαζ, δεν αναφερεται η ημερομηνια διεξαγωγης των προωρων εκλογων.

Μεχρι τις 25 Ιουλιου, ελπιζει ο ηγετης του αλβανικου σοσιαλιστικου κομματος Φατος Νανο, οτι θα εχει σχηματισει κυβερνηση συνασπισμου, αλλα μεχρι τοτε περιμενει απο την αλβανικη βουλη να εκλεξει νεο προεδρο, ο οποιος θα προτεινει τον πρωθυπουργο. Ο μεγαλος νικητης των εκλογων επεσημανε οτι η νεα βουλη θα συνεδριασει την επομενη εβδομαδα και το πρωτο θεμα με το οποιο θα ασχοληθει, ειναι η συνταξη του Συνταγματος. Την υποψηφιοτητα του για την προεδρια της χωρας, ανακοινωσε ο Γ.Γ. του σοσιαλιστικου κομματος, Ρεχεπ Μειντανι.

Εκρυθμη παραμενει η πολιτικη κατασταση στην Καμποτζη, μετα το πραξικοπημα του δευτερου πρωθυπουργου Χουν Σεν, που ειχε ως αποτελεσμα την οργη του εξοριστου στη Γαλλια πρωτου πρωθυπουργου, Νοροντομ Ραναριντ, ο οποιος προειδοποιει οτι ενας νεος εμφυλιος απειλει τη χωρα. Ταυτοχρονα, ο Ραναριντ καλεσε τη διεθνη κοινοτητα να μην αναγνωρισει το νεο καθεστως, ενω αυριο μεταβαινει στην Ουασιγκτον και στη Νεα Υορκη για συνομιλιες με τον γενικο γραμματεα του ΟΗΕ και παραλληλα θα μιλησει στο Συμβουλιο Ασφαλειας.

Ενισχυονται τα σεναρια οτι πριν απο δις χρονια υπηρξε ζωη στον Αρη. Συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσε το μη επανδρωμενο διαστημοπλοιο, Ανιχνευτης, η περιοχη γυρω απο την οποια προσεδαφισθηκε, ειχε πληγει απο καταστροφικες πλημμυρες πριν απο δις χρονια. Οι ερευνητες της ΝΑΣΑ αναρωτιουνται τωρα που πηγαν αυτα τα νερα και τι συνεβη στην ατμοσφαιρα του Αρη, για τον οποιο πιστευουν οτι ειχε την ιδια πυκνοτητα με αυτην της Γης.

Κλιμακωνεται η ενταση στις σχεσεις των σκληροπυρηνικων του Παλε της Βοσνιας και της προεδρου της χωρας, Μπιλιανα Πλαβσιτς, η οποια απο υπερμαχος του αλλοτε πανισχυρου αρχηγου των Σερβων της Βοσνιας, εχει γινει τωρα η μεγαλυτερη αντιπαλος του. Την ανησυχια τους για την κατασταση στην περιοχη και την υποστηριξη τους προς την Πλαβσιτς, εξεφρασαν απο την Μαδριτη, οι ηγετες των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ, προειδοποιωντας παραλληλα, οτι δεν θα ανεχθουν προσφυγη στη βια.

Οκτω ολλανδοι τουριστες σκοτωθηκαν σε μετωπικη συγκρουση ενος φοργητου με ενα τουριστικο λεωφορειο, στη νοτια Αιγυπτον. Συμφωνα με τον εκπροσωπο της ολλανδικης πρεσβειας, η συγκρουση σημειωθηκε 145 χιλιομετρα νοτια του Ασουαν. Νεκροι ομως υπαρχουν και στην Ινδια, καθως απο εκρηξη βομβας στο κρατιδιο Πουντζαμπ, τουλαχιστον 20 ατομα εχασαν τη ζωη τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγνοειται η τυχη του Γιωργου Μαρκουλη, μηχανικου του υπο σημαια Μαλτας φορτηγου πλοιου ΑΝΑΦΗ, 40. 000 κορων, στο μηχανοστασιο του οποιου εκδηλωθηκε πυρκαγια, ενω βρισκοταν στη Ραδα του Πειραια. Το πλοιο, στο οποιο επιβαινουν 31 μελη πληρωμα - εξι Ελληνες και 25 αλλοδαποι - ειχε αποπλευσει απο την Κινα φορτωμενο καρβουνο με προορισμο την Γαλλια. Κοντα στο "ΑΝΑΦΗ" εσπευσαν 3 ρυμουλκα σκαφη, πυροσβεστικα πλοιαρια και πλωτα του Λιμενικου Σωματος και η φωτια εχει περιορισθει μονο στο μηχανοστασιο.

Πεφτει οριστικα αυριο η αυλαια των γενικων εξετασεων και οι υποψηφιοι των ειδικων μαθηματων θα διαγωνισθουν στην υπαγορευση μουσικου κειμενου. Μεχρι τα μεσα της προσεχους εβδομαδος θα εχει ολοκληρωθει και η βαθμολογηση των γραπτων, ενω στο τελος του μηνα θα ανακοινωθουν οι αναλυτικες βαθμολογιες. Στο μεταξυ, κατατιθεται στη Βουλη η τροπολογια με την οποια καθοριζεται σε 4% η αυξηση στα διδακτρα των ιδιωτικων σχολειων, για το σχολικο ετος 1997-98.

Με τον Πατριαρχη Αλεξανδρειας και Παπα πασης Αφρικης, Πετρο, συναντηθηκε το πρωι στη Ρηγιλλης, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωστας Καραμανλης. Κατα τη συναντηση ο Πατριαρχης εξεθεσε στον κ. Καραμανλη τα προβληματα που αντιμετωπιζει το Πατριαρχειο και κυριως το προβλημα των ελλειψεων αλλα και της επανδρωσης του. Η συναντηση, η οποια χαρακτηριστηκε θετικη, εγινε στο πλαισιο των επαφων που ειχε ο Πατριαρχης Αλεξανδρειας με τη πολιτειακη, πολιτικη και εκκλησιαστικη ηγεσια, στην 20ημερη ανεπισημη επισκεψη του, που πραγματοποιει στην Ελλαδα.

Συνεληφθη και κρατειται στο Κεντρικο Λιμεναρχειο Πειραια, ο Αλβανος Ουζεντιν Πασα, 19 χρονων, ο οποιος τα ξημερωματα σκοτωσε με μαχαιρι τον πλανοδιο ιχθυοπωλη Γεωργιο Εμ. Βιδιαδακη, 32 χρονων. Ο δραστης συνεληφθη σε φιλικο του σπιτι στους Αμπελοκηπους και ομολογησε την πραξη του. Σημειωνεται οτι το θυμα λιγο πριν ξεψυχησει προλαβε να πει στους αστυνομικους οτι τον μαχαιρωσε ενας Αλβανος.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το Ευρωπαικο Πολιτιστικο Κεντρο Δελφων οργανωνει φετος στους Δελφους, απο τις 16 εως τις 20 Ιουλιου, ενα πνευματικο και καλλιτεχνικο αφιερωμα στις Δελφικες Εορτες και τους πρωτεργατες τους, Αγγελο Σικελιανο και Ευα Παλμερ - Σικελιανου. Η εκδηλωση αυτη γινεται με την ευκαιρια της 70ης επετειου απο τις πρωτες Δελφικες Εορτες και με τη συμπληρωση 20 χρονων λειτουργιας του Κεντρου. Ο προεδρος του Κεντρου κ. Καρασμανης, αναφερθηκε στο περιεχομενο αυτης της εκδηλωσης που περιλαμβανει: Διεθνες Συμποσιο με θεμα ``70 χρονια απο τις πρωτες Δελφικες Εορτες: Το αρχαιο δραμα στους Δελφους απο τον Αγγελο Σικελιανο εως τις μερες μας``, καλλιτεχνικες εκδηλωσεις στο Αρχαιο Σταδιο των Δελφων, εκδηλωσεις και δρωμενα στο Μουσειο Δελφικων Εορτων και προβολες ταινιων, βιντεο και ντοκιμαντερ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφθασε το απογευμα στην Αθηνα, για να παρευρεθει στην εναρξη της 37ης Διεθνους Συνοδου της Διεθνους Ολυμπιακης Ακαδημιας, ο Ισπανος προεδρος της Ολυμπιακης Επιτροπης, Χουαν Αντονιο Σαμαρανκ. Η εκδηλωση θα γινει το απογευμα στο λοφο της Πνυκας στην Αθηνα.

Καλο ξεκινημα πραγματοποιησε ο πρωταθλητης μας της Ιστιοπλοιας με σκαφη τυπου ΦΙΝΝ, Αιμιλιος Παπαθανασιου, στο παγκοσμιο πρωταθλημα, που διεξαγεται στο Γκντανσκ της Πολωνιας. Ο Παπαθανασιου στην πρωτη ιστιοδρομια πηρε την τεταρτη θεση.

Ο Φρανκι Φρεντερικς απο τη Ναμιμπια, ενας απο τους καλυτερους σπριντερ στον κοσμο, θα λαβει μερος στο παγκοσμιο πρωταθλημα στιβου της Αθηνας. Ο Φρεντερικς, ''ασημενιοσ'' Ολυμπιονικης της Ατλαντα στα 100μ και 200μ, θα ειναι επικεφαλης της αποστολης της χωρας του στους αγωνες, ενω η ομοσπονδια της Ναμιμπια δηλωσε πεντε ακομη αθλητες στη διοργανωση.

Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των Παιδων βρισκεται απο χθες στο Βελγιο, ενοψει του ευρωπαικου πρωταθληματος, που θα διεξαχθει εκει 11 με 20 Ιουλιου. Το εθνικο μας συγκροτημα θα δωσει δυο φιλικα ματς (σημερα και αυριο) με το αντιστοιχο συγκροτημα του Βελγιου.

Αλλη μια μεγαλη διεθνη διοργανωση ανελαβε η χωρα μας, αφου μετα απο σχετικη αποφαση που εληφθη στην πολη Γκντανσκ της Πολωνιας, το ευρωπαικο πρωταθλημα ιστιοπλοιας με σκαφη τυπου ΦΙΝΝ του 1999, θα διεξαχθει στην Ελλαδα.

Σοβαρα επεισοδια με προπηλακισμους, σημειωθηκαν στην πρωτη συγκεντρωση της ΑΕΚ, μεταξυ θερμοαιμων οπαδων της Ενωσης και του προεδρου της ΠΑΕ Αλεξη Κουγια. Ο κ. Κουγιας δηλωσε οτι αν δεν σταματησουν τα πραγματα αυτα θα παραιτηθει, ενω ο νεος προπονητης της ομαδας, Ντουμιτρου Ντουμιτριου χαρακτηρισε τα επεισοδια συνηθισμενα. Στο μεταξυ υπεγραψαν χθες στην ΑΕΚ, οι Κεφαλας και Αλεξης.

Εντελως διαφορετικο ηταν το κλιμα στην Παιανια οπου χιλιαδες οπαδοι του Παναθηναικου, επιφυλαξαν θερμη υποδοχη στην πρωτη συγκεντωση των πρασινων. Στο ξεκινημα παραβρεθηκαν και οι τρεις νεοαποκτηθεντες παικτες, Στραντλι, Μικλαντ και Μιλογεβιτς, ενω ο προπονητης κ. Δανιηλ, δηλωσε οτι ``με σοβαροτητα, προσπαθεια και γερμανικη πειθαρχια η ομαδα θ' αναλαβει και παλι τα πρωτεια στον ελληνικο χωρο``.

Με πεντε μεταλλια στις αποσκευες τους επεστρεψαν απο τη Σοφια, οι πρωταθλητες μας του στιβου, της πυγμαχιας και της αρσης βαρων, οι οποιοι ελαβαν μερος στους πρωτους Αγωνες Ολυμπιακων Βαλκανικων Ημερων, που διεξηχθησαν στην πρωτευουσα της Βουλγαριας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης αν και αρχικα κινηθηκε ανοδικα. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1548,18 μοναδες με οριακη ανοδο 0,03%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα 12,1 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,04%, Ληζινγκ πτωση 0,03%, Ασφαλειες πτωση 1,21%, Επενδυσεις ανοδος 0,85%, Βιομηχανιες ανοδος 0,42%, Κατασκευων πτωση 0,86%, Συμμετοχων ανοδος 0,44%, Διαφορες ανοδος 0,35%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,34%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικα αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολη τη χωρα αλλα το απογευμα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι και τοπικα στα δυτικα και νοτια ισχυροι. Η θερμοκρασια στα δυτικα και βορεια θα κυμανθει 19 με 31 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 20 με 34 και στο Αιγαιο 23 με 32 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος καιρος με ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 22 με 33 και 18 με 30 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 10 July 1997 - 2:42:57 UTC