Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ποικιλες αντιδρασεις καταγραφονται στο εσωτερικο της χωρας για τη χθεσινη συμφωνια που υπεγραψαν στη Μαδριτη οι κυριοι Σημιτης και Ντεμιρελ, με στοχο την εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων. Η κυβερνηση χαρακτηριζει τη συμφωνια ιδιαιτερα θετικη εξελιξη, επιμενοντας οτι δεν θιγονται καιρια θεματα που αφορουν την κυριαρχια και τα δικαιωματα της Ελλαδας στο Αιγαιο, καθως οι θεσεις της Αθηνας παραμενουν αναλλοιωτες. Διαφορετικη ομως εκτιμηση διατυπωνουν τα κομματα της αντιπολιτευσης αντιμετωπιζοντας τη συμφωνια με ιδιαιτερη επιφυλαξη. Η Νεα Δημοκρατια ζητα να διευκρινιστει ποια ειναι τα ζωτικα εθνικα συμφεροντα της Τουρκιας στο Αιγαιο, ενω το μεσημερι πραγματοποιηθηκε συσκεψη στη Ρηγιλλης, οπου συμφωνηθηκε το κομμα να αναμενει την αυριανη συνεντευξη τυπου του Θεοδωρου Παγκαλου και μετα να παρει επισημα θεση. Το ΚΚΕ κανει λογο για αμερικανοποιηση του Αιγαιου, ο Συνασπισμος ζητα την αμεση συγκληση του συμβουλιου πολιτικων αρχηγων, εκτιμωντας οτι το κειμενο μπορει να αποτελεσει ενα βημα για εξομαλυνση των σχεσεων αλλα οι σχετικες διακηρυξεις θα κριθουν στην πραξη. Για ανατροπη του νομικου καθεστωτος του Αιγαιου, διχοτομηση και συγκυριαρχια του, κανει λογο ο Δημητρης Τσοβολας, ενω ο Αντωνης Σαμαρας μιλαει για επωδυνη δεσμευση της Ελλαδας και ανωδυνο ευχολογιο της Τουρκιας. Οι αντιδρασεις δεν ελειψαν και στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ. Το μελος του Εκτελεστικου Γραφειου, Παντελης Οικονομου, εκανε λογο για ανταλλαγη του ψασθς βελλι, με τα 12 μιλια, ενω ο Στελιος Παπαθεμελης, μιλησε για παγιδευση της Ελλαδας με απροσδιοριστους κινδυνους. Ο Λευτερης Βερυβακης ειπε οτι η Μαδριτη θυμιζει Νταβος και εξεφρασε την ελπιδα να αποφευχθουν τα δεινα, που δοκιμασε η χωρα μας μετα το Νταβος. Απο τη Μαδριτη που βρισκεται ο πρωθυπουργος δεν θελησε να σχολιασει τις αντιδρασεις που διατυπωθηκαν.

Ανωτερες διπλωματικες πηγες εκτιμουσαν οτι στη Μαδριτη εγινε ενα πρωτο βημα, το οποιο, ομως απο μονο του δεν αποτελει λυση οποιουδηποτε προβληματος, αφου χρειαζονται περισσοτερες προσπαθειες, και ο χρονος θα δειξει την εξελιξη. Εκτιμουσαν παντως οτι πολλα θα εξαρτηθουν απο την πορεια που θα εχουν τρεις διαδικασιες, οι οποιες αυτη τη στιγμη βρισκονται σε εξελιξη. Προκειται για τις επιτροπες εμπειρογνωμονων, που λειτουργουν στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης, το διαλογο για τα Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης, που διεξαγεται στο πλαισιο του ΝΑΤΟ και τριτον την εξελιξη που θα εχουν οι συνομιλιες για το Κυπριακο. Σημειωνεται οτι στις 7 το απογευμα πραγματοποιειται η πρωτη απευθειας συνομιλια Κληριδη - Ντενκτας, υπο την αιγιδα του γενικου γραμματεα του ΟΗΕ, Κοφι Αναν. Η ελληνικη πλευρα θεωρει οτι οριστικη ομαλοποιηση των ελληνοτουρκικων σχεσεων προαπαιτει προοδο στο Κυπριακο και βιωσιμη και δικαιη λυση του προβληματος. Τη συμφωνια Σημιτη - Ντεμιρελ χαιρετησε η κυβερνηση της Λευκωσιας, εκτιμωντας οτι θα επηρεασει θετικα τις συνομιλιες της Νεας Υορκης.

Ο πρωθυπουργος, που βρισκεται στη Μαδριτη, συναντηθηκε στο περιθωριο της Συνοδου Κορυφης του ΝΑΤΟ με τον προεδρο των Σκοπιων, Κιρο Γκλιγκοροφ. Οπως δηλωσε ο κ. Σημιτης στη συναντηση συζητηθηκαν θεματα που αφορουν την κατασταση στα Βαλκανια, αλλα δεν εγινε λογος για το ζητημα της ονομασιας του γειτονικου κρατους, αφου βρισκεται σε εξελιξη η σχετικη πρωτοβουλια στον Οργανισμο Ηνωμενων Εθνων.

Σε κατασταση εκτακτης αναγκης εχει κηρυχθει ο Νομος Ηλειας, καθως μαινεται ανεξελεγκτη η μεγαλη πυρκαγια στην περιοχη Ματεσι Ανδριτσαινης και μεχρι στιγμης εχει καψει πανω απο 20. 000 στρεμματα δασικης και καλλιεργησιμης εκτασης. Το μεσημερι ξεσπασε και νεα φωτια στην περιοχη Δραγογι και βρισκεται πολυ κοντα σε κατοικημενες περιοχες. Απο τη μανια της πυρκαγιας δεν γλιτωσαν πεντε σπιτια και πολλα αιγοπροβατα. Στις προσπαθειες κατασβεσης της πυρκαγιας παιρνουν μερος τεσσερα πυροσβεστικα αεροσκαφη και ενα ελικοπτερο Σινουκ, ενω στην περιοχη εσταλη και μοναδα δασοκομμαντος για να βοηθησουν στο εργο της πυροσβεσης. Με την αμεση επεμβαση δυο πυροσβεστικων αεροσκαφων, ετεθη αμεσως υπο ελεγχο φωτια που εκδηλωθηκε στη Σιθωνια Χαλκιδικης. Στο μεταξυ σημερα αρχισε η αεροφωτογραφηση της καμμενης εκτασης στο δασος του Σειχ Σου, προκειμενου να αρχισει με ταχυτατους ρυθμους η διαδικασια αναδασωσης. Στη Θεσσαλονικη μετεβη ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, προκειμενου να ενημερωθει για το μεγεθος της καταστροφης, ενω ο υπουργος Γεωργιας, Στεφανος Τζουμακας, δηλωσε οτι θα διερευνηθουν σε βαθος ολα τα στοιχεια, προκειμενου να αποδοθουν ευθυνες για πιθανη ολιγωρια των εμπλεκομενων φορεων. Ο κ. Τζουμακας, παντως, εμμεσως πλην σαφως, επερριψε ευθυνες στο γενικο επιτελειο αεροποριας για την καθυστερηση απογειωσης των πυροσβεστικων αεροσκαφων απο την Πρεβεζα.

Συνεχιζεται η αναταραχη στο χωρο της υγειας, καθως οι νοσοκομειακοι γιατροι Αθηνων και Πειραιως, αποφασισαν να παρατεινουν για πεντε ακομη ημερες την απεργια τους, που συνεχιζεται εδω και δεκα μερες, αντιδρωντας στο νομοσχεδιο για το Εθνικο Συστημα Υγειας. Ετσι και για το προσεχες πενθημερο τα νοσοκομεια θα εξυπηρετουν μονο επειγοντα περιστατικα. Στο μεταξυ, κλειστα θα ειναι απο αυριο και για δυο μερες τα φαρμακεια ολης της χωρας και μεχρι την προσεχη Τεταρτη τα φαρμακεια της Αττικης. Οι απεργιακες κινητοποιησεις δεν σταματουν εδω, καθως στο χορο μπαινουν απο τη Δευτερα και οι γιατροι του ΙΚΑ με 48ωρη προειδοποιητικη απεργια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η προωθηση των δεσμων ασφαλειας αναμεσα στο ΝΑΤΟ και στα μη μελη απο την Ευρωπη και την Ευρασια, ειναι ο στοχος του νεου οργανισμου με τιτλο Ευρω-Ατλαντικο Συμβουλιο Συνεργασιας, που ιδρυθηκε στη Μαδριτη, μια μολις ημερα μετα την συμφωνια για την εισοδο στη Συμμαχια της Τσεχιας, της Ουγγαριας και της Πολωνιας μεχρι το 1999. Το νεο αυτο συμβουλιο θα διαθετει μονιμη γραμματεια με εδρα το αρχηγειο του ΝΑΤΟ στις Βρυξελλες και θα συνδυαζει το προγραμμα στρατιωτικης συνεργασιας της Συμμαχιας, με ενα φορουμ πολιτικου διαλογου με τις χωρες που δεν ειναι μελη του ΝΑΤΟ. Την ιδια ωρα ομως, δυσαρεσκεια προκαλεσε στη Μοσχα η αμυντικη συμφωνια ασφαλειας που υπεγραψε με το ΝΑΤΟ η Ουκρανια, καθως ο προεδρος Γιελτσιν ειχε εκφρασει εντονοτατα την αντιθεση του στο ενδεχομενο αυτο. Βημα για την εμπεδωση της ασφαλειας και της ειρηνης στην περιοχη, χαρακτηρισε την συμφωνια ΝΑΤΟ-Ουκρανιας ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης.

Πεντε κρατουμενοι εχασαν την ζωη τους και αλλοι πεντε τραυματισθηκαν, κατα την διαρκεια εξεγερσης στις φυλακες Μετρις, στο ευρωπαικο τμημα της Κωνσταντινουπολης. Η εξεγερση ξεσπασε τις πρωτες πρωινες ωρες με αιτημα των κρατουμενων την καλυτερευση των απανθρωπων συνθηκων κρατησης. Αμεσως επενεβησαν οι δυναμεις ασφαλειας οι οποιες αρχισαν να χτυπουν τους εξεγερμενους με κλομπ. Το μεσημερι η εξεγερση ειχε κατασταλει, αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει διευκρινισθει εαν τα θυματα εχασαν τη ζωη τους κατα την διαρκεια της εξεγερσης, η κατα την επιχειρηση καταστολης της. Στην Αγκυρα, η πρωην υπουργος εξωτερικων Τανσου Τσιλερ, μετα τις κατηγοριες που αντιμετωπιζει η ιδια για κατασκοπεια υπερ της ΣΙΑ και κατα των συμφεροντων της Τουρκιας, καθως και μια κατηγορια κατα του συζυγου της για ανθρωποκτονια, σημερα δεχθηκε αλλο ενα πληγμα αφου αλλος ενας βουλευτης, ο 38ος κατα σειρα στην διαρκεια των τελευταιων δυο χρονων, αποχωρησε μετα την αποτυχια του να πεισει τα στελεχη του κομματος να μεθοδευσουν την απομακρυνση της Τσιλερ απο την ηγεσια.

Ρολο μεσολαβητη για την εκτονωση της πολιτικης και συνταγματικης κρισης που σοβει μεταξυ των Σερβων της Βοσνιας, θελησε να παιξει ο προεδρος της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, καλωντας για συνομιλιες στο Βελιγραδι τον εκπροσωπο των Σερβων της Βοσνιας στο συλλογικο προεδρειο, Μομτσιλο Κραισνικ και την προεδρο της Βοσνιας, Μπιλιανα Πλαβσιτς. Ο Κραισνικ δεχθηκε την προσκληση, η Πλαβσιτς ομως δεν εχει ξεχασει οτι πριν απο δεκα περιπου ημερες ειχε συλληφθει απο τις αρχες του Βελιγραδιου και ειχε απελαθει δυο ωρες αργοτερα και για τον λογο αυτο, ευχαριστησε τον Μιλοσεβιτς για το ενδιαφερον που δειχνει για την επιλυση της κρισης τονιζοντας παραλληλα, οτι θα προτιμουσε η συναντηση να γινει στην Μπανια Λουκα η στην Μπιελινα οπου αποψε θα μιλησει σε συγκεντρωση υποστηριξης που διοργανωνουν τα κομματα της αντιπολιτευσης.

Βιαια επεισοδια πυροδοτησε η αποφαση του υπουργειου εσωτερικων της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, να ξεκρεμασει την αλβανικη και τουρκικη σημαια απο τα δημοτικα κτιρια των πολεων Τετοβου και Γκοστιβαρ, κατ'εφαρμογη της αποφασης που εληφθη απο το Συνταγματικο Δικαστηριο και αφορα τις μειονοτητες. Δεκαδες αλβανοι διαδηλωτες συγκεντρωθηκαν το απογευμα εξω απο το δημαρχειο του Γκοστιβαρ, διαμαρτυρομενοι για την αποφαση αυτη, με αποτελεσμα καποια στιγμη να συμπλακουν με τις δυναμεις ασφαλειας, οι οποιες για να τους διαλυσουν εριξαν δακρυγονα. Την ωρα αυτη τα επεισοδια εχουν ληξει, ωστοσο ακουγονται σποραδικοι πυροβολισμοι, ενω η αστυνομια εχει συλλαβει 10 ατομα.

Στην γειτονικη Αλβανια, το σοσιαλιστικο κομμα του Φατος Νανο συνεχιζει τις διαβουλευσεις με τους πολιτικους του συμμαχους για την αναθεση των υπουργικων θωκων στη νεα κυβερνηση. Συμφωνα με τα δημοσιευματα του αλβανικου Τυπου, οι σοσιαλιστες συμφωνησαν να δωσουν τα υπουργεια Εσωτερικων και Αμυνας στην κεντροδεξια Δημοκρατικη Συμμαχια. Και ενω ολα αυτα συμβαινουν στα Τιρανα, στα Σκοδρα εφθασε σημερα ο εξοριστος βασιλιας Λεκα, οπου περιπου 3. 000 οπαδοι του τον επευφημησαν στην κεντρικη πλατεια. Απο την πλευρα του, ο ειδικος απεσταλμενος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανιτσκι, σε συνεντευξη του εκτιμησε οτι η δημιουργια ενος αστυνομικου και δικαστικου μηχανισμου στην Αλβανια, αποτελει προτεραιοτητα ωστε να υπαρξει εγγυηση της ασφαλειας στη χωρα.

Σφοδρες πλημμυρες πληττουν απο την Κυριακη πολλες χωρες της ανατολικης Ευρωπης, προκαλωντας τον θανατο περισσοτερων απο εικοσι ανθρωπων, κυριως στην Πολωνια και την Τσεχιας ενω πλημμυρες πληττουν και την Αυστρια. Τουλαχιστον δωδεκα ανθρωποι πεθαναν στη διαρκεια αυτων των πλημμυρων στην Πολωνια, ενω η συνοριακη γραμμη μεταξυ της Τσεχιας και της Σλοβακιας ειναι σχεδον απροσπελαστη προς πολλες κατευθυνσεις.

Με 52 ψηφους υπερ, εναντι 42 κατα, το ισραηλινο κοινοβουλιο ενεκρινε σημερα τον διορισμο του Γιακωβ Νιμαν στη θεση του υπουργου Οικονομικων. Ο Νιμαν ηταν μια επιλογη εκπληξη απο την μερια του πρωθυπουργου Μπεντζαμιν Νετανιαχου για το υπουργειο Οικονομικων, σε βαρος του πρωην στρατηγου Αριελ Σαρον, ο οποιος ηταν υποψηφιος για τη θεση αυτη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριασε σημερα για δευτερη φορα η Επιτροπη Κοινωνικου Διαλογου, για την αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος. Στη συνεδριαση αυτη εξεταστηκε το θεμα της μειωσης των επικουρικων συνταξεων απο 1/1/98, λογω της εφαρμογης του σχετικου νομου. Συζητηθηκαν επισης οι αρχες που πρεπει να διεπουν τον κοινωνικο διαλογο για το ασφαλιστικο.

Εντονη κριτικη στον τροπο διεξαγωγης του κοινωνικου διαλογου, ασκει στην τετραμηνιαια εκθεση του το Ινστιτουτο Οικονομικων και Βιομηχανικων Ερευνων (ΙΟΒΕ), σημειωνοντας οτι ο μεχρι στιγμης διαλογος εξελισσεται σε απλη ανταλλαγη γνωστων αποψεων και η εικονα που δινεται ειναι πως η κοινωνικη συναινεση υπερτερει εναντι του απωτερου στοχου για εκτεταμενες και αποτελεσματικες διαρθρωτικες μεταρρυθμισεις. Η εκθεση ζητα γενναια και γρηγορα βηματα σε ακανθωδη προβληματα οπως η αγορα εργασιας, το ασφαλιστικο, το φορολογικο, η δημοσια διοικηση και η υγεια. Παραλληλα, τονιζει οτι δεν υπαρχει κανενα περιθωριο χαλαρωσης στο προγραμμα συγκλισης της Ελλαδας με τα κριτηρια του Μααστριχτ.

Σβηνουν οι ελπιδες για την ανευρεση του Α' μηχανικου του φορτηγου πλοιου "ΑΝΑΦΗ", Γιωργου Μαρκουλη, ο οποιος εγκλωβιστηκε στο μηχανοστασιο του πλοιου, οταν ξεσπασε, χθες, φωτια στη Ραδα του Πειραια. Το πλοιο εξακολουθει να φλεγεται, ενω σκαφη του Λιμενικου καταβαλλουν προσπαθειες για την κατασβεση της.

Ασυλληπτοι παραμενουν, παρα το ανθρωποκυνηγητο που εχει εξαπολυσει η αστυνομια Κρητης, οι τρεις Αλβανοι βαρυποινιτες, που κατω απο αδιευκρινιστες συνθηκες απεδρασαν τα ξημερωματα απο τις φυλακες Αλικαρνασου. Οι κρατουμενοι πριονισαν τα καγκελα του κελιου τους και στη συνεχεια με σχοινι και σεντονια καταφεραν να πηδηξουν τον εξωτερικο μαντροτοιχο των φυλακων. Ηδη διαταχθηκε ενορκη διοικητικη εξεταση για τις συνθηκες αποδρασης των τριων κρατουμενων.

Αυξανονται, απο αυριο και για μια εβδομαδα, οι λιανικες τιμες πωλησης των καυσιμων, λογω μεταβολης των διεθνων τιμων, αλλα και της ισοτιμιας δολαριου και δραχμης. Ετσι οπως ανακοινωθηκε απο τη Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου, οι λιανικες τιμες πωλησης των βενζινων αυξανονται κατα 1,40 δρχ/λιτρο, ενω του Ντιζελ αυξανεται κατα 0,60 δρχ/λιτρο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την αντιδραση τους στο υπο ψηφιση σχεδιο νομου για τον κινηματογραφο, που συνεταξε επιτροπη του υπουργειου πολιτισμου, εκφραζουν σκηνοθετες, σεναριογραφοι, παραγωγοι ακομα και τραγουδιστες, οι οποιοι ζητουν την αποσυρση του αρθρου 4, καθως οπως εκτιμουν, προκειται για ενα σχεδιο νομου των ημετερων και δεν απηχει τις αποψεις της Εταιρειας Ελληνων Σκηνοθετων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευνοικη για τον Ολυμπιακο ηταν η σημερινη κληρωση του Τσαμπιονς Λιγκ και ετσι ανοιξε ο δρομος για την προκριση του σε ομιλο. Οι Ερυθρολευκοι θα αντιμετωπισουν το νικητη του ``ζευγαριου`` Κονστρουκτορουλ Σισινο (Μολδαβια) και Μοζιρ (Λευκορωσια). Ο πρωτος αγωνας θα γινει στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας στις 13 Αυγουστου και ο επαναληπτικος στις 27 του ιδιου μηνα, στην εδρα της ομαδας που θα προκριθει απο το προαναφερομενο ζευγαρι.

Αλλαγη πλευσης τουο Δημητρη Παπανικολαου που βαζει σε πρωτη προτεραιοτητα τον Ολυμπιακο. Ο διεθνης μπασκετμπολιστας θα συναντηθει την Παρασκευη το απογευμα με τον προεδρο του ``ερυθρολευκου`` ΤΑΚ, Σωκρατη Κοκκαλη και μετα απο τη συναντηση αυτη θ' αποφασισει αν θα συνεχισει την καριερα του στην Ιταλια και την Κιντερ Μπολονια. Ο διεθνης μπασκετμπολιστας δηλωσε οτι εχει αποφασισει τι θα κανει αλλα θελει πρωτα να μιλησει με τον προεδρο της ομαδας του, κατι, που εχει πει αλλωστε και στους εκπροσωπους της ιταλικης ομαδας, με την οποια οπως διευκρινισε δεν εχει υπογραψει συμβολαιο.

Ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας, Ντειβιντ Ριβερς, που επαιξε τα δυο τελευταια χρονια στον Ολυμπιακο, σε σημερινη συνεντευξη του υποστηριξε οτι δεν εφυγε απο την πειραικη ομαδα, αλλα δεν τον ηθελαν κι ετσι υποχρεωθηκε να κλεισει συμφωνια με την ιταλικη Τιμσιστεμ Μπολονια. Ο παλιος ασος του Ολυμπιακου διευκρινισε οτι στις 11 Ιουνιου ειχε την καλυτερη προταση απο τον Ολυμπιακο και πως την επομενη τηλεφωνησε να δωσει καταφατικη απαντηση, αλλα συναντησε την αρνηση και το γιατι δεν το ξερει ακομη.

Σε εξετασεις υποβαλλεται ο Κροατης μπασκετμπωλιστας, Ντινο Ρατζα, που βρισκεται στην Αθηνα, προκειμενου να υπογραψει διετες συμβολαιο συνεργασιας με τον Παναθηναικο, εναντι 700 εκ. δραχμων για καθε περιοδο. Ο Ρατζα που επαιζε μεχρι τωρα στο ΝΒΑ, δηλωσε οτι γινονται ενεργειες απο τον μανατζερ του για λυση του συμβολαιου του με τους Σελτικς και επιθυμια του ειναι να αγωνιστει στην Ελλαδα και τον Παναθηναικο, ενω τονισε οτι δεν αντιμετωπιζει κανενα προβλημα με το γονατο του.

Η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των εφηβων αναχωρει αυριο για την Αβανα της Κουβας, οπου θα λαβει μερος στο παγκοσμιο πρωταθλημα, το οποιο θα γινει 15 με 24 Ιουλιου. Η ελληνικη ομαδα θα παιξει στο δευτερο ομιλο, με αντιπαλους την Κουβα, Ρωσια, Αιγυπτο, Αυστραλια και το Μεξικο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε θετικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και οι τιμες των μετοχων απεκομισαν σημαντικα κερδη. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1576,33 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 1,82%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε τα 11,7 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 2,81%, Ληζινγκ ανοδος 2,42%, Ασφαλειες ανοδος 0,77%, Επενδυσεις ανοδος 2,29% , Βιομηχανιες ανοδος 1,42%, Κατασκευων ανοδος 1,52%, Συμμετοχων ανοδος 0,38%, Διαφορες ανοδος 2,63%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,25%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα με τοπικες νεφωσεις στα βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 18 με 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 34 και στα νησια 22 με 31 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, με λιγες τοπικες νεφωσεις, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 21 με 34 και 19 με 32 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 10 July 1997 - 2:43:37 UTC