Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σκληρη γλωσσα χρησιμοποιησε ο υπουργος εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, για τις φιεστες της Αγκυρας στα κατεχομενα της Κυπρου, σχετικα με την 23η επετειο της εισβολης στο νησι τις οποιες χαρακτηρισε ατυχεστατη εμπνευση, υποστηριζοντας οτι η Τουρκια εδειξε τον χειροτερο εαυτο της. Ο κ. Παγκαλος προσθεσε οτι η νεα αυτη προκληση απεδειξε οτι χρειαζεται μεγαλη προσπαθεια απο την Ελλαδα και την διεθνη κοινοτητα για να καταλαβει η Τουρκια οτι δεν πρεπει να παραβιαζει το διεθνες δικαιο. Παραλληλα, ο κ. Παγκαλος εξεφρασε την λυπη του για τις αστοχες, οπως τις χαρακτηρισε, δηλωσεις του αντιπροεδρου της τουρκικης κυβερνησης, Μπουλεντ Ετσεβιτ, οτι η Αγκυρα θα αναθεωρησει τη συμφωνια Τελωνειακης Συνδεσης με την Ευρωπαικη Ενωση. Τελος, ο κ. Παγκαλος τονισε οτι η ελληνικη κυβερνηση με την πολιτικη της θα στηριξει με καθε τροπο το Κυπριακο ζητημα, επικρινοντας τον Ετσεβιτ, ο οποιος με τις δηλωσεις του, λοιδωρει τις διεθνεις συμβασεις και τα ψηφισματα του ΟΗΕ. Επι ταπητος τεθηκαν σημερα τα ελληνοτουρκικα σε συσκεψη στο Υπουργειο Εξωτερικων, ενω νεα συσκεψη αναμενεται να γινει εντος των επομενων ημερων στο Μεγαρο Μαξιμου υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Την ιδια ωρα, στη Λευκωσια ο προεδρος Γλαυκος Κληριδης μετα απο πολυωρη συνεδριαση του Υπουργικου Συμβουλιου, δηλωνε οτι η χθεσινη διακηρυξη Ετσεβιτ-Ντενκτας για ενσωματωση των κατεχομενων στην Τουρκια, επηρρεαζει αρνητικα το κλιμα που δημιουργηθηκε στη Νεα Υορκη. Την Παρασκευη φθανει στην Αθηνα ο υπουργος εξωτερικων Γιαννακης Κασουλιδης, για να ενημερωσει την ελληνικη κυβερνηση.

Οι βασικες μεταρρυθμισεις στο χωρο της Παιδειας, ηταν στο επικεντρο της διωρης συναντησης που ειχαν σημερα στο Μεγαρο Μαξιμου ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης. Ο κ. Αρσενης παρουσιασε οκτω νομοσχεδια που αφορουν στις αλλαγες στην δευτεροβαθμια και τριτοβαθμια εκπαιδευση, στην εξελιξη του διδακτικου και επιστημονικου προσωπικου και στο μισθολογιο των Πανειστημιακων. Συμφωνα με πληροφοριες, ο υπουργος Παιδειας ζητησε απο τον πρωθυπουργο να μεσολαβησει, ωστε να δοθει προτεραιοτητα στα νομοσχεδια και να συζητηθουν ως το τελος Αυγουστου στη Βουλη.

Η αμεση ενισχυση των συνορων, ωστε να αντιμετωπισθουν οι αλλεπαλληλες επιθεσεις και τα κρουσματα απαγωγων απο αλβανους μαφιοζους στη μεθοριο, αποφασισθηκε στην ευρεια συσκεψη του πρωθυπουργου με τους υπουργους Εξωτερικων, Εσωτερικων, Εθνικης Αμυνας, Εργασιας και Δημοσιας Ταξης στο Μεγαρο Μαξιμου. Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Γιωργος Ρωμαιος, τονισε οτι θα ληφθουν και νεα μετρα φρουρησης των συνορων, κυριως στους νομους Φλωρινας και Καστοριας, σε συνεργασια με το υπουργειο Εθνικης Αμυνας, προσθετοντας οτι τα μετρα αστυνομευσης θα αυξηθουν και στο εσωτερικο της χωρας. Απο την πλευρα του, ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου, δηλωσε οτι το προβλημα με τους Αλβανους που βρισκονται παρανομα στη χωρα μας, θα εξετασθει στο ευρυτερο πλαισιο αντιμετωπισης των αλλοδαπων που εργαζονται παρανομα στη χωρα μας, με ψηφιση αντιστοιχων προεδρικων διαταγματων. Νωριτερα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας διεψευσε πληροφοριες του πρακτορειου Ροιτερ, οτι το τελωνειο και το φυλακιο της Κακαβιας ειναι κλειστα, διευκρινιζοντας οτι εκλεισε προσωρινα για δυο ωρες χθες το βραδι, μετα τις απειλες για απαγωγες τελωνειακων, αλλα τωρα λειτουργουν κανονικα.

Ο κ. Ρεππας αναφερομενος στις ομιλια του πρωθυπουργου στην Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ, για το αποτελεσμα των δημοτικων εκλογων, τονισε οτι οι εκλογες αυτες ειναι πολυ σημαντικες, αφου θα κριθει η κυβερνητικη πολιτικη στον τομεα της αυτοδιοικησης και της αποκεντρωσης. Σχολιαζοντας τις δηλωσεις του πρωθυπουργου στις οποιες ο κ. Σημιτης εδωσε στις δημοτικες εκλογες χαρακτηρα δημοψηφισματος, ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας, Αρης Σπηλιωτοπουλος, εκανε λογο για παιχνιδι με τους δημοκρατικους θεσμους, ενω ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, εξεφρασε την αντιθεση του κομματος του, το οποιο οπως ειπε, αποδεχεται την προκληση και θα δωσει τη μαχη για να ενισχυσει την παρουσια αυτοδιοικητικων προγραμματων δυναμεων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για μεθαυριο Τεταρτη, αποφασισε τελικα ο αλβανος προεδρος Μπερισα, μετα απο 22 ημερες ακυβερνησιας, να συγκαλεσει την πρωτη συνεδριαση του νεου κοινοβουλιου. Στο μεταξυ, το Δημοκρατικο Κομμα μετα απο μαραθωνια συσκεψη, αποφασισε να μη μετασχει στις πρωτες συνεδριασεις της νεας αλβανικης Βουλης, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τον τροπο διεξαγωγης των εκλογων οι οποιες, συμφωνα με το Δημοκρατικο Κομμα, ηταν αποδεκτες αν ληφθει υπ'οψη το κλιμα και η ενταση που υπηρχε τη χωρα, αλλα οχι ελευθερες και δημοκρατικες". Επισης, αποφασιστηκε οτι ο Μπερισα θα ειναι μετα την παραιτηση του απο το αξιωμα του προεδρου της Δημοκρατιας, η ηγετικη μορφη του κομματος.

Η επομενη αμερικανικη αποστολη στον ρωσικο διαστημικο σταθμο Μιρ θα πραγματοποιηθει συμφωνα με το προγραμμα, τον Σεπτεμβριο, παρα τις ζημιες που εχει υποστει ο σταθμος και οι οποιες δεν εχουν ακομη αποκατασταθει, ανακοινωσαν σημερα ρωσοι αξιωματουχοι.

Σε αυτοκτονια αποδιδεται απο την ισπανικη αστυνομια, ο θανατος του 35χρονου βασκου αυτονομιστη κρατουμενου Χερναντο, που βρεθηκε απαγχονισμενος σε φυλακες της κεντρικης Ισπανιας. Ο Χερναντο ειχε καταδικαστει το 1994 σε ποινη εξαετους καθειρξης με την κατηγορια της συνεργασιας με ενοπλη συμμορια.

Για υποκρισια κατηγορησε τη Βρετανια, ο ηγετης του μεγαλυτερου κομματος των Ενωτικων στη Βορεια Ιρλανδια για τον τροπο διευθετησης του βορειο-ιρλανδικου προβληματος, μετα την αποφαση του ΙΡΑ να κηρυξει νεα εκεχειρια. Ο ηγετης των Ενωτικων Τριμπλ, προκειται να συναντηθει με τον βρετανο πρωθυπουργο στο Λονδινο. Απο την πλευρα της, η βρετανικη κυβερνηση προσπαθησε να καθησυχασει τις ανησυχιες της φιλοβρετανικης προτεσταντικης πτερυγας με την υπουργο Βορειου Ιρλανδιας Μο Μοουλαμ να υποστηριζει πως η κυβερνηση δεν υποχωρησε εντελως, οπως υποστηριζουν εκεινοι, στις απαιτησεις του ΙΡΑ στο ζητημα του αφοπλισμου.

Εννεα ατομα εχασαν τη ζωη τους εξαιτιας της κακοκαιριας που πληττει την πρωτευουσα του Πακισταν, Καρατσι, ενω αλλα 22 σκοτωθηκαν σε αλλες περιοχες της χωρας. Στην Ινδια, τουλαχιστον 40 ατομα αγνοουνται μετα την ανατροπη ενος πορθμειου, σε ποταμο κοντα στα συνορα της Ινδιας με το Νεπαλ.Η επιχειρηση της διασωσης των αγνοουμενων καθισταται δυσχερης εξαιτιας των συνεχων, σφοδρων βροχοπτωσεων στο βορεινο κρατιδιο του Ουταρ Πραντες, οπου εγινε και το τραγικο δυστυχημα.

Διαστασεις επιδημιας προσλαμβανει ο διαβητης, μια απο τις κυριες αιτιες θανατου σε πολλες χωρες, προειδοποιησαν σημερα επιστημονες στο 16ο Διεθνες Συνεδριο για τον Διαβητη, στο Ελσινκι. Συμφωνα με τους επιστημονες, η μοναδικη ελπιδα ειναι η αλλαγη τροπου ζωης, καθως η φαρμακευτικη αντιμετωπιση της ασθενειας εχει ελαχιστα βελτιωθει απο τοτε που ανακαλυφθησαν οι ενεσεις ινσουλινης, το 1921.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναζωπυρωθηκε το μεσημερι η φωτια στην κοιλαδα των Τεμπων, στη θεση Ομολιο, η οποια απο το Σαββατο εχει αποτεφρωσει εκατονταδες στρεμματα δασικης εκτασης. Στις προσπαθειες κατασβεσης της παιρνουν μερος δυο αεροσκαφη, ενω στην περιοχη θα μεταβει και ενα ελικοπτερο με δασοκομαντος. Σε εξελιξη βρισκονται οι φωτιες στη θεση Βουτα Χανιων, στο Παλαμα Φθιωτιδας, στο Γραμματικο Εδεσσας, ενω υπο ελεγχο τεθηκαν οι πυρκαγιες στο Καρπερο Γρεβενων, στην κοινοτητα Σελλων Αχαιας και στον Αραξο.

Ληστεια σημειωθηκε λιγο μετα τις 8 το πρωι, στο σουπερ μαρκετ "Ελλας" στην οδο Δεινοκρατους και Ιατριδου στο Κολωνακι. Δυο κουκουλοφοροι, ακινητοποιησαν με την απειλη οπλων την ιδιοκτητρια της επιχειρησης, αρπαξαν 700 χιλιαδες δραχμες και εξαφανιστηκαν με μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου.

Απολογηθηκαν σημερα οι δυο πρωτοι απο τους 14 συνολικα κατηγορουμενους, για τη γνωστη υποθεση της προμηθειας 1. 100. 000 ψηφιακων παροχων στον ΟΤΕ, απο τις εταιριες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΙΜΕΝΣ. Προκειται για τους κυριους Αμπατζη και Κυριαζοπουλο, μελη της πρωην διοικησης του ΟΤΕ, οι οποιοι κατηγορουνται για απιστια. Μετα την απολογια τους οι κυριοι Αμπατζης και Κυριαζοπουλος αφεθηκαν ελευθεροι χωρις περιοριστικους ορους. Εντος των ημερων θα απολογηθουν και οι υπολοιποι κατηγορουμενοι, μεταξυ των οποιων και οι κυριοι Κοκκαλης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και Γεωργιου της ΖΙΜΕΝΣ που κατηγορουνται για ηθικη αυτουργια στην απιστια.

Αρχισε στο Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων η δικη των επτα ατομων, τα οποια κατηγορουνται για την απαγωγη της 25χρονης καθηγητριας ξενων γλωσσων, Γεωργιας Κουκεα, στις 21 Ιανουαριου 1996. Με την εναρξη της δικης οι τεσσερις βασικοι κατηγορουμενοι της απαγωγης ομολογησαν την πραξη τους, δηλωσαν μεταμελεια και ζητησαν συγνωμη. Η δικη συνεχιζεται.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ανεβαινουν οι τονοι στην αντιπαραθεση μεταξυ του υπουργου Πολιτισμου, Ευαγγελου Βενιζελου και της κ. Ελιζας Γουλανδρη, σχετικα με την τροπη που εχει παρει η υποθεση του Μουσειου Μοντερνας Τεχνης Βασιλη και Ελιζας Γουλανδρη. Ενοχλημενος απο την επιστολη που εστειλε η κ. Γουλανδρη σε κυριακατικη εφημεριδα, στην οποια αναζητα ευθυνες στην πολιτεια, που δεν διασφαλισε δημοσιο οικοπεδο στο κεντρο της Αθηνας, καταλληλο για μουσειο συγχρονη τεχνης, ο κ. Βενιζελος τονισε οτι η κυβερνηση και εκεινος προσωπικα, αντιμετωπισαν με ευγενεια την κ. Ελιζα Γουλανδρη, καθως ολοι θελουν την επιταχυνση και τη διευκολυνση των διαδικασιων για την ανευρεση νεου χωρου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 2004, αποτελουν μια ευκαιρια για την αναπτυξη ολων των κλαδων της ελληνικης οικονομιας και την προσελκυση σημαντικων επενδυσεων, επεσημανε η προεδρος της Επιτροπης Διεκδικησης Γιαννα Δασκαλακη-Αγγελοπουλου, σε ημεριδα που πραγματοποιηθηκε στο Ζαππειο Μεγαρο, με θεμα την οικονομικη διασταση της διοργανωσης. Σημαντικο θεωρει δε το γεγονος οτι το 72% των αθλητικων εγκαταστασεων ειναι ηδη ετοιμο, ενω υποστηριξε οτι θα δημιουργηθουν 130. 000 θεσεις εργασιας και τα εσωδα απο τους τουριστες θα φθασουν τα 140 εκατομμυρια δολαρια.

Πληγμα στην ΠΓΔΜ, αποτελει η αποφαση της Ενωσης Ευρωπαικων Ολυμπιακων Επιτροπων να απαγορευσει απο εδω και στο εξης σε οποιαδηποτε ευρωπαικη διοργανωση τη χρησιμοποιηση του ονοματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, απο τις ομαδες της, ειτε σε αγωνες, ειτε σε τελετουργικες εκδηλωσεις.

Ο Παναθηναικος διαψευδει, με σημερινη ανακοινωση του, δημοσιευματα εφημεριδων, συμφωνα με τα οποια οι πρασινοι ενδιαφερονται για την αποκτηση του μπασκετμπολιστα Ντουσαν Βουκσεβιτς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με οριακη υποχωρηση 0,09% και διαμορφωθηκε στις 1535,69 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων σημειωσε σημαντικη υποχωρηση φθανοντας τα 8,8 δις. δρχ. Με ανοδο 70 δρχ. εκλεισε η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ στις 6. 215 δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,43%, Ασφαλειες πτωση 1,10%, Επενδυσεις πτωση 0,38%, Ληζινγκ πτωση 0,61%, Βιομηχανικες ανοδος 0,03%, Κατασκευαστικες πτωση 0,45%, Διαφορες πτωση 0,30%, Συμμετοχων ανοδος 0,41%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,35%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι ο καιρος αυριο σ'ολη τη χωρα εκτος απο τα βορεια, οπου ειναι πιθανο να σημειωθουν βροχες η καταιγιδες κυριως στην ανατολικη Μακεδονια και τη Θρακη. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοι βορειοδυτικοι ασθενεις ως μετριοι και μετα το μεσημερι κατα τοπους ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια ηπειρωτικα 18 με 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 20 με 36 και στα νησια 22 με 33 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με μετριους βοριαδες και θερμοκρασια 22 με 35 βαθμους θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη το μεσημερι και το απογευμα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι και προσκαιρα ισχυροι, ενω το θερμομετρο στην πολη θα δειξει 20 με 32 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Monday, 21 July 1997 - 22:58:32 UTC