Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-17

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τις προτασεις τους για την ελληνικη οικονομια, εδωσαν σημερα στη δημοσιοτητα οι εφοριακοι μετα την συνεδριαση της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Εργαζομενων στις Δημοσιες Οικονομικες Υπηρεσιες. Μεταξυ αλλων, οι εφοριακοι προτεινουν την τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας κατα 20%, την διευρυνση των εισοδηματικων κλιμακιων, την αυξηση του αφορολογητου οριου στα 2 εκατ. δραχμες για ολους τους μικρομεσαιους. Οσον αφορα τις εταιριες, προτεινεται η μειωση του φορολογικου συντελεστη για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις (ΕΠΕ) απο 35% σε 30%, ενω για τις Ανωνυμες, υποστηριζουν οτι πρεπει να υπαρξει μια διαφορετικη φορολογικη μεταχειριση, ετσι ωστε οι βιομηχανικες και τουριστικες επιχειρησεις να φορολογουνται με 30% απο 35% και οι εμπορικες με 40%. Τελος, προτεινουν την εφαρμογη του ποθεν εσχες για ολους τους φορολογουμενους και την καταργηση της ισχυουσας απαλλαγης που εχουν οι αγοραστες μετοχων στο Χρηματιστηριο και κρατικων ομολογων. Την εβδομαδα αυτη ταχυδρομειται μια νεα παρτιδα απο 450. 000 εκκαθαριστικα σημειωματα σε ισαριθμους φορολογουμενους.

Σε εκτονωση οδηγειται η αντιδικια βιομηχανων τροφιμων και σουπερ μαρκετ, μετα τις συναντησεις που ειχαν σημερα εκπροσωποι των δυο κλαδων με τον υφυπουργο Αναπτυξης Μιχαλη Χρυσοχοιδη. Κατα την συναντηση συμφωνηθηκε οτι οι δυο πλευρες δεν θα επιβαλλουν αυξησεις μεχρι το τελος του χρονου. Αποφασισθηκε επισης η δημιουργια μικτης επιτροπης, υπο την εποπτεια του υπουργειου η οποια θα εξετασει τα προβληματα των δυο κλαδων.

Κανονικα εκτελουνται σημερα οι συνταγες των ασφαλισμενων ολων των ταμειων, συμφωνα με ταν αποφαση που ελαβαν χθες οι φαρμακευτικοι συλλογοι, ως ενδειξη καλης θελησης απεναντι στους ασφαλισμενους και στην κυβερνηση. Προειδοποιησαν ομως οτι θα δοθει μια περιοδος χαριτος στην κυβερνηση ως τις 10 Σεπτεμβριου, ωστε να επανεξετασει τη θεση της στο ζητημα της ανακοστολογησης των τιμων των φαρμακων και του κερδους των φαρμακοποιων. Στην αντιθετη περιπτωση θα προχωρησουν σε απεργια διαρκειας και αναστολη της επι πιστωσει χορηγησης φαρμακων. Σημειωνεται οτι ο υφυπουργος Υγειας Μανωλης Σκουλακης εχει δεσμευθει να επιλυθει το προβλημα μεσα στις επομενες ημερες.

Την ιδια ωρα ομως τα νοσοκομεια ολης της χωρας λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας, εξαιτιας της απεργιας των νοσοκομειακων γιατρων, με αιτημα τη ρυθμιση των μισθολογικων τους προβληματων. Την ωρα αυτη, σε εξελιξη βρισκεται εξω απο τη Βουλη το συλλαλητηριο των νοσοκομειακων γιατρων Αθηνας και Πειραια, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την κατ'αρχην ψηφιση απο τη Βουλη χθες, του νομοσχεδιου για την αναμορφωση του ΕΣΥ. Τετραωρη ομως σταση εργασιας απο τις 12 εως τις 3 το μεσημερι πραγματοποιησαν και οι εργαζομενοι στα νοσοκομεια.

Το προγραμμα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, που αφορα τις συνενωσεις δημων και κοινοτητων ολης της χωρας, θα απασχολησει αυριο τις εργασιες της συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης, η οποια θα πραγματοποιηθει στο Ναυπλιο. Το προγραμμα αυτο εχει προκαλεσει ποικιλες αντιδρασεις και συμφωνα με πληροφοριες, κοινοταρχες ολης της χωρας θα πραγματοποιησουν αυριο στο Ναυπλιο συγκεντρωση διαμαρτυριας. Επισης, αναμενεται να εξεταστει και η πορεια του κομματος προς τις δημοτικες και νομαρχιακες εκλογες, ενω δεν αποκλειεται να συζητηθουν και οι τελευταιες εξελιξεις στα ελληνοτουρκικα. Στις 8 αποψε ο πρωθυπουργος θα εχει συσκεψη με τους κυριους Σκανδαλιδη, Τσουρα και Μαντελη, στην οποια θα εξετασθουν τα διαδικαστικα θεματα της συνεδριασης.

Παρεμβαση στα ελληνοτουρκικα εκανε χθες απο την Αρμενια ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος χαρακτηρισε θετικο στοιχειο τη συμφωνια της Μαδριτης, η οποια ειπε, απομενει να επιβεβαιωθει στην πραξη. Με την ηγεσια της Αρμενιας συζητησε τη διευρυνση της υπαρχουσας διμερους αμυντικης συμφωνιας, καθως και για την αποσταθεροποιητικη συμπεριφορα της Τουρκιας στην ευρυτερη περιοχη. Φαινομενα που αντιστρατευονται το πνευμα που αναδυεται απο τη συμφωνια της Μαδριτης, χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τις προσφατες τουρκικες παραβιασεις στο Αιγαιο, υποστηριζοντας οτι με τον τροπο εκτιθεται η Τουρκια, την στιγμη που η Ελλαδα λαμβανει ολα τα μετρα για να διατυπωσει την αντιθεση της. Κριτικη στη συμφωνια της Μαδριτης ασκησαν οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, κυριοι Οικονομου, Παπαθεμελης, Κηπουργος και Βερυβακης, κατα την συνεδριαση της Επιτροπης Εξωτερικων και Αμυνας της Βουλης. Τη διευκρινηση ορισμενων σημειων της συμφωνιας, ζητησαν οι βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας, ενω βουλευτες του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, εξεφρασαν εντονες αντιρρησεις.

Την ικανοποιηση της κυβερνησης εξεφρασε ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου, για την αποφαση της Ευρωπαικης Ενωσης να αρχισουν οι διαπραγματευσεις για την ενταξη της Κυπρου, εξι μηνες μετα απο την υπογραφη της Συνθηκης του Αμστερνταμ. Χαρακτηρισε ακομα θετικες τις δηλωσεις του κοινοτικου επιτροπου Χανς βαν ντεν Μπρουκ, οτι το θεμα της Κυπρου δεν μπορει να ειναι σε ομηρια απο την πλευρα της Τουρκιας. Την ιδια ωρα ομως, ανησυχια επικρατει στη Λευκωσια εξαιτιας των εκδηλωσεων που διοργανωνει το ψευδοκρατος για την 23η επετειο απο την εισβολη στο νησι. Οπως μεταδιδει το πρακτορειο Ροιτερ, εξι τουρκικα πολεμικα σκαφη θα καταπλευσουν αυριο στο λιμανι της Κερυνιας, ενω στις εκδηλωσεις θα παραστει και ο αρχηγος της τουρκικης πολεμικης αεροποριας, στρατηγος Αχμετ Κορετκτσι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η στρατιωτικη δικαιοσυνη στην Τουρκια, αποφασισε την εναρξη ανακρισεων με αφορμη κατηγοριες που διατυπωθηκαν κατα της Τσιλερ οτι εργαζοταν για λογαριασμο των αμερικανικων μυστικων υπηρεσιων. Συμφωνα με δημοσιευματα, το επομενο σταδιο θα ειναι να καλεσει ο εισαγγελεας την Τσιλερ να καταθεσει. Αν αρνηθει, θα κινηθει η διαδικασια αρσης της βουλευτικης της ασυλιας. Η Τσιλερ απο την πλευρα της, αρνηθηκε τις κατηγοριες, τονιζοντας οτι ειναι ντροπη σ' αυτους που δεν απορριπτουν απο την πρωτη στιγμη αυτες τις κατηγοριες.

Χωρις φωτα εμεινε σημερα ο ρωσικος διαστημικος σταθμος ΜΙΡ, καθως οι υπευθυνοι του διαστημικου κεντρου στο Κορολιωφ διεταξαν το πληρωμα του σταθμου να διακοψουν τη λειτουργια ολων των μη απολυτως απαραιτητων συστηματων, μετα την αιφνιδιαστικη πτωση της τασης του ηλεκτρικου ρευματος. Η βλαβη οφειλεται σε ανθρωπινο λαθος ενος κοσμοναυτη δηλωσε ο επικεφαλης της αποστολης στο ρωσικο διαστημικο κεντρο Κορολιοφ, Βλαντιμιρ Σολοβιοφ. Για την περιπετεια του διαστημικου σταθμου Μιρ ειναι ενημερος και ο προεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον, ο οποιος δηλωσε οτι δεν υπαρχει αμεση κριση. Εξαλλου, το αμερικανικο διαστημικο λεωφορειο "Κολουμπια" προσεδαφιστηκε σημερα στο διαστημικο κεντρο Κενεντι στο ακρωτηριο Καναβεραλ, καθως ολοκληρωσε την ερευνητικη του αποστολη, διαρκειας 16 ημερων.

Πενηντα δυο ατομα σκοτωθηκαν κατα την συντριβη του αεροσκαφους των αερογραμμων της Ινδονησιας σημερα στο Μπαντουνγκ της δυτικης Ιαβας. Νεκροι ειναι ολοι οι επιβατες και τα μελη του πληρωματος και δυο κατοικοι του Μπαντουνγκ. Συμφωνα με επισημες πηγες, κατα την πτωση του αεροσκαφους τραυματισθηκαν 26 κατοικοι της περιοχης και νοσηλευονται.

Στην Ιταλια θα μεταφερθει η τεφρα του δολοφονηθεντος ιταλου σχεδιαστη μοδας Τζιανι Βερσατσε. Οπως εγινε γνωστο, η σορος του Βερσατσε μεταφερθηκε απο το παρεκκλησι Ριβερσαιντ- Γκορντον Μεμοριαλ και αποτεφρωθηκε στο Φορτ Λοντερντεηλ, βορεια του Μαιαμι, Στο μεταξυ, ο μοναδικος υποπτος για το φονο του Βερσατσε παραμενει ασυλληπτος, ενω δεν εχει διευκρινιστει εαν γνωριζε το θυμα.

Πολιτικη θυελλα προκαλεσε στην Ιταλια, η αποφαση του πρωην δικαστη Αντονιο Ντι Πιετρο να θεσει υποψηφιοτητα για τη Γερουσια σε συνδυασμο της κεντροαριστερας. Ο Ντι Πιετρο ανακοινωσε χθες οτι θα ειναι υποψηφιος για μια εδρα της Τοσκανης η οποια συντομα θα μεινει κενη. Η ανακοινωση αυτη προκαλεσε αντιδρασεις, καθως εκκρεμουν εναντιον του ερευνες στην πολη Μπρεσια για ατασθαλιες την εποχη που υπηρετουσε στο δικαστικο σωμα. Οι Κομμουνιστες και ο Μπερλουσκονι κατηγορησαν τον πρωην δικαστη οτι επιδιωκει τη βουλευτικη ασυλια.

Η γαλλικη κυβερνηση δεν προκειται να επιβαλει νεο προγραμμα λιτοτητας για να μειωσει το ελλειμμα του προυπολογισμου, ωστε να ανταποκριθει στα κριτηρια για το ενιαιο ευρωπαικο νομισμα, δηλωσε σημερα η κυβερνητικη εκπροσωπος. Παντως η κυβερνηση δεν εχει λαβει ακομα οριστικη αποφαση για τον τροπο με τον οποιο θα αντιμετωπισει το φετεινο ελλειμμα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πληρη πολιτικη και ηθικη καλυψη παρεσχε η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της, Δημητρη Ρεππα, προς τον προεδρο του ΕΡΣ καθηγητη Γιωργο Κασσιματη, μετα την επερωτηση που κατεθεσαν οι βουλευτες της ΝΔ, Παπαδογγονας, Τζιτζικωστας, Νεραντζης και Μιχαλολιακος, συμφωνα με την οποια ο κ. Κασσιματης ειχε ορισθει επι δικτατοριας προεδρος επιτροπης που ενεκρινε το περιεχομενο βιβλιου της πολιτικης αγωγης. Ο κ. Ρεππας τονισε κατηγορηματικα οτι το επιστημονικο κυρος και το ηθος του κ. Κασσιματη, καθως και η επαρκεια του ειναι γνωστα εδω και χρονια, υποστηριζοντας οτι οι επιθεσεις αυτες αποτελουν τιτλο τιμης γι'αυτον.

Η πορεια της οικονομιας, εξετασθηκε σημερα στην συσκεψη που πραγματοποιηθηκε σημερα στη Ρηγιλλης, υπο την προεδρια του Κωστα Καραμανλη. Μετα τη συσκεψη, ο εκπροσωπος της ΝΔ Αρης Σπηλιωτοπουλος, δηλωσε οτι το κομμα του παρακολουθει με ανησυχια τις τελευταιες οικονομικες εξελιξεις, οι οποιες οπως υποστηριζει, καταδεικνυουν το αδιεξοδο της κυβερνητικης πολιτικης στην Οικονομια, αναφερομενος συγκεκριμενα στα θεματα της ανεργιας, του προυπολογισμου, του αγροτικου τομεα, του τουρισμου και της βιομηχανιας.

Ανωτατες τιμες στο εμφιαλωμενο νερο και τα αναψυκτικα που πωλουνται σε καντινες, αρχαιολογικους και τουριστικους χωρους, μπαρ και κυλικεια αεροδρομιων, σταθμων και πλοιων επεβαλε το υπουργειο Αναπτυξης προκειμενου στοχο να αποφευχθουν κρουσματα κερδοσκοπιας. Η τιμη της μικρης φιαλης νερου δεν πρεπει να ξεπερνα τις 100 δραχμες, της μεγαλης τις 200, ενω η τιμη των αναψυκτικων δεν πρεπει να ξεπερνα τις 150 δραχμες.

Σε επιφυλακη βρισκονται οι λιμενικες αρχες, εξαιτιας της τουριστικης περιοδου των θερινων διακοπων. Απο αυριο αρχιζουν αυστηροι ελεγχοι και οι λιμενικοι θα απαγορευουν τον αποπλου των πλοιων με υπεραριθμους επιβατες. Απο την ερχομενη εβδομαδα θα απαγορευεται η εισοδος στο λιμανι οσων δεν διαθετουν εισιτηριο. Εκτακτα μετρα λαμβανει και η Τροχαια και απο τιθενται σε εφαρμογη τα περιοριστικα μετρα κυκλοφοριας των φορτηγων στις εθνικες οδους, για ορισμενες ωρες καθε Παρασκευη και Κυριακη, με εξαιρεση οσα μεταφερουν ευπαθη προιοντα. Η απαγορευση της κυκλοφοριας θα εφαρμοζεται για την Παρασκευη απο τις 2 το μεσημερι μεχρι τις 9 το βραδυ και την Κυριακη, απο τις 5 το απογευμα μεχρι τις 10 το βραδυ.

Μονο μικρες υλικες ζημιες δημιουργηθηκαν απο την συγκρουση των δυο επιβατηγων πλοιων ΜΑΡΙΝΑ και ΠΑΤΜΟΣ τα ξημερωματα μεσα στο λιμανι του Πειραια. Το μεσημερι, προσαραξε στα αβαθη του λιμανιου της Παρου, ιπταμενο δελφινι το οποιο μετεφερε 54 επιβατες απο τη Μυκονο.

Σεισμικη δονηση μεγεθους 4,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε λιγο μετα τις 4 το μεσημερι, με επικεντρο τον θαλασσιο χωρο ανατολικα της Ροδου. Μεχρι στιγμης δεν εχουν αναφερθει ζημιες.

Μεγαλη αστυνομικη επιχειρηση βρισκεται σε εξελιξη στο Αγρινιο, για τη συλληψη δυο ενοπλων Αλβανων, που χθες το βραδυ, σε ανταλλαγη πυροβολισμων τραυματισαν στο ποδι εναν αστυνομικο. Προηγουμενως στο χωριο Χρυσοραχη Ιωαννινων, οι δραστες ειχαν ληστεψει το γεωργο Θωμα Καραγιαννη, απο τον οποιο απεσπασαν 33. 000 δρχ. Στη συνεχεια κατευθυνθηκαν με κλεμμενο αυτοκινητο προς το Αγρινιο οπου εντοπισθηκαν απο αστυνομικους για να ακολουθησει η συμπλοκη. Στο μεταξυ, στην Καβαλα σε συμπλοκη μεταξυ οκτω Αλβανων τα ξημερωματα, τραυματισθηκαν σοβαρα δυο ατομα, ενω η αστυνομια αναζητα τους υπολοιπους εξι ομοεθνεις τους, οι οποιοι ειχαν μπει λαθραια στη χωρα μας και εργαζονταν σε γεωργικες περιοχες.

Νεκρη βρεθηκε το πρωι, στο διαμερισμα της, στην πλατεια Ψυρρη, η 75χρονη Αννα Θεολογου. Απο την αστυνομια εκτιμαται οτι η ατυχη γριουλα δολοφονηθηκε απο ατομα που ειχαν ως κινητρο τη ληστεια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διοργανωση του παγκοσμιου πρωταθληματος στιβου εχει τεραστια σημασια γιατι αποτελει ενα μεγαλο επικοινωνιακο και πολιτικο γεγονος, που θα προβαλει το θετικο και αισιοδοξο εαυτο μας και οχι το μιζερο και προβληματικο που βγαινει συνηθως προς τα εξω, αδικωντας τη χωρα μας και τους πολιτες της, τονισε ο υπουργος Πολιτισμου Ευαγγελος Βενιζελος μετα τη σημερινη επισκεψη του στις εγκαταστασεις του Ολυμπιακου σταδιου, οπου ενημερωθηκε για την πορεια των προετοιμασιων των αγωνων.

Επεισοδιακη ηταν η σημερινη εκδικαση της πολυκροτης εφεσης του ποδοσφαιριστη Ευριπιδη Κατσαβου, ο οποιος προετοιμαζεται με την ΑΕΚ, κατα της αποφασης της ΕΕΟΔΕΠ της ΕΠΑΕ, η οποια του επεβαλε ποινη οκταμηνης διακοπης του συμβολαιου του, επειδη διαπραγματευοταν με τη νεα ομαδα του, ενω επαιζε ακομη στη Βεροια. Στην εκδικαση της υποθεσης παραβρεθηκαν και εικοσι οπαδοι της ΑΕΚ, οι οποιοι, μολις ολοκληρωθηκε η διαδικασια, προπηλακισαν τον δικηγορο της Βεροιας. Η αποφαση της Επιτροπης αναμενεται να εκδοθει την επομενη εβδομαδα. Στο μεταξυ, δεν προλαβε να καταλαγιασει ο θορυβος απο τη χθεσινη τηλεοπτικη εμφανιση του κ. Τροχανα και ο μεγαλομετοχος επανηλθε δριμυτερος με επιστολη που εδωσε σημερα στη δημοσιοτητα, με την οποια εκφραζει την αμεριστη συμπαρασταση του στον προεδρο της ΠΑΕ, Αλεξη Κουγια, ενω παραλληλα επιτιθεται σε οσους τολμησαν να την αμφισβητησουν.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Καθοδικη πορεια, για τριτη συνεχη συνεδριαση, ακολουθησαν σημερα οι τιμες των μετοχων, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να καταγραψει απωλειες 1,04%, κλεινοντας στις 1556,46 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 13,7 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,27%, Ληζινγκ πτωση 1,52%, Ασφαλειες ανοδος 0,14%, Επενδυσεις απωλειες 1,21%, Βιομηχανικες πτωση 0,75%, Κατασκευων πτωση 1,12%, Συμμετοχων πτωση 1,71%, Διαφορες πτωση 0,45% . Ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,29% . Και νεα πτωση παρουσιασε η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ και εκλεισε στις 6. 196 δραχμες, μειωμενη κατα 55 δραχμες.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια προβλεπεται αυριο στη δυτικη και βορεια Ελλαδα με πιθανοτητα σποραδικων βροχων μετα το μεσημερι. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα νοτιοι νοτιοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και στα ανατολικα βορειοι με την ιδια ενταση. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο 16 με 31 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 34 και στα νησια 21 με 30 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 22 με 33 βαθμους θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη προβλεπονται λιγες νεφωσεις που το απογευμα θα αυξηθουν, οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις, ενω το θερμομετρο στην πολη θα δειξει 18 με 30 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 17 July 1997 - 23:48:34 UTC