Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Το ραδιοφωνό μας COSMOS FM, εκπέμπει και απο το INTERNET σε απ'ευθείας μετάδοση.
Δευτέρα - Παρασκευή 7-8 μμ, Σάββατο 12 - 3.30 μμ, Κυριακή 9.00 πμ - 1.30μμ (ωρα Νέας Υόρκης)
http://www.gaepis.org στη θέση AUDIO
Η ειρήνη, η σταθερότητα, η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες και η οικονομική ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι οι στόχοι της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής στην Κρήτη, οι εργασίες της οποίας, αρχίζουν ουσιαστικά αύριο το πρωί. Το μεσημέρι έφθασε στη μεγαλόνησο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στον οποίο επιφυλάχθηκε μεγάλη υποδοχή από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Στη σύνοδο κορυφής θα μετάσχουν ο πρόεδρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ καθώς και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι στόχος αυτής της συνάντησης, είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και δεν αποτελεί ελληνοτουρκική συνάντηση. Ο κ. Σημίτης θα έχει όπως και με τους υπόλοιπους ξένους ηγέτες κατ`ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, αύριο. Σύμφωνα με το "Βημα" οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει σχετικό κείμενο για τα ελληνοτουρκικά ενόψει της αυριανής συνάντησης. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να προσκαλέσει τον κ. Σημίτη για επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, πρόταση που θα γίνει αποδεκτή.

Στην αναγκαιότητα να ξεπεραστεί η "αναχρονιστική διαμάχη" με την Τουρκία και να υπάρξει επιθυμία συνεργασίας με τη γείτονα χώρα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης καταγγέλει ταυτόχρονα την Αγκυρα για επιθετική πολιτική μη συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο Πρωθυπουργός επίσης απορρίπτει την τουρκική πρόταση για την υπαγωγή του συνόλου των "ελληνοτουρκικών διαφορών", ως "πακέτο", σε διεθνή διαιτησία.

Απο την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" τονίζει οτι η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα της Ελλάδας. Το πρώτο θέμα, προσθέτει ο υπουργός είναι η διεκδίκηση ενός ισότιμου ρόλου στην προοπτική της Ευρωπαικής Ενωσης. Η επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή ως δύναμης ειρήνης και σταθερότητας. Κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο, ωστόσο, ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας και η επιλογή της να λειτουργήσει για την αυτοεπιβεβαίωσή της και τη σωτηρία της, ως επιτιθέμενη υπερδύναμη στην περιοχή, οροθετούν ως πλήρως ανταγωνιστική τη σχέση της με την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του στον "Αδέσμευτο της Κυριακής" τονίζει ότι πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια πειραματισμού στα εθνικά θέματα και η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, να αποκτήσει σαφείς, ξεκάθαρους και συγκεκριμένους στόχους. Ακόμη, ζητει να διεκδικήσει η Ελλάδα, σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και πρωτεύοντα ρόλο στην άμεση περιοχή μας. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή της Κυριακής" τονίζει οτι δεν περιμένει ουσιαστικά αποτελέσματα από τη συνάντηση Γιλμάζ-Σημίτη στην Κρήτη. Στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζει ο μόνος στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της ατμόσφαιρας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Αντίθετα, ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ με άρθρο του στο "Βήμα" καλεί την κυβέρνηση να μην αναβαθμίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εις βάρος της διαβαλκανικής συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", υποστηρίζει ότι στην Κρήτη, οι Τούρκοι προσβλέπουν σε μια τρίτη ελληνική υποχώρηση και καλεί τον πρωθυπουργό να μην συναντηθεί με τον Μεσούτ Γιλμάζ.

Στο μεταξύ με παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, άρχισε χθές η τουρκική στρατιωτική άσκηση "Αποφασιστικότητα'97" που θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, στο τρίγωνο Κρήτης-Ρόδου-Κύπρου. Αύριο αρχίζει και η άσκηση "Ταυρος '97" που θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Σε αυξημένη επαγρύπνιση και επιφυλακή, έχει τεθεί η τράπεζα της Ελλάδος, για να αντιμετωπίσει τυχόν νέες κερδοσκοπικές πιέσεις εις βάρος της δραχμής. Δεν αποκλείεται να επαναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος τα μέτρα που πήρε την Παρασκευή για στήριξη της δραχμής και να διατηρήσει το επιτόκιο στο 150% με σκοπό να στεγνώσει τη ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά και να αποφευχθεί μαζική εκροή συναλλάγματος. Οπως δήλωσε στην "Καθημερινή" ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, "η αύξηση των επιτοκίων θα διατηρηθεί για όσο χρόνο χρειαστεί".

Ανοιχτά θα είναι από αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας, μετά την απόφαση των συλλόγων τους να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση προχώρησε στην ικανοποίηση ενός από τα βασικά οικονομικά τους αιτήματα, την αύξηση του ποσοστού κέρδους τους στη λιανική τιμή του φαρμάκου από 21 σε 24%. Εξάλλου νέα αναστάτωση στο χώρο της υγείας αναμένεται να προκαλέσει από αύριο, η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας. Επίσης, συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί του ΙΚΑ.

Την Τρίτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, γνωστό ως σχέδιο "Καποδίστριας". Ο αρμόδιος υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, επανέλαβε και πάλι ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην τροποποίηση διατάξεων του "Καποδίστρια" που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο.

Δεν διαφωνεί επί της αρχής με την προοπτική των συνενώνσεων των ΟΤΑ, η Ν.Δ. , τονίζει σε συνέντευξή του, στον "Τύπο της Κυριακής", ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Διαφωνεί όμως ριζικά με την αλλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και την κατηγορεί για κομματική δολιότητα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, για τη προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι οδηγοί φορτηγών με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, με στόχο να αποφευχθεί η προγραμματισμένη για σήμερα γενική απεργία του κλάδου. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους, για διευκρινήσεις στους όρους της συμφωνίας και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί το απόγευμα. Σε ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, οι οδηγοί θα αρχίσουν να κλείνουν τους αυτοκινητόδρομους της χώρας από το βράδυ.

Την απαισιοδοξία του για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, που πρόκειται να αρχίσουν αύριο στην Ουάσιγκτον, εκφράζει σε σημερινή του συνέντευξη σε ισραηλινή εφημερίδα, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ. Παράλληλα ο παλαιστίνιος ηγέτης αποκλείει την πιθανότητα να διεξαχθούν απ' ευθείας συνομιλίες για το τελικό καθεστώς των εδαφών στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, όπως προτείνουν οι Ισραηλινοί.

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να παραμένει η φωτιά που ξέσπασε σήμερα απο έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων δϊυλιστηρίου πετρελαίου στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του. Σύμφωνα με τις αρχές, η αιτία της έκρηξης παραμένει ακόμη άγνωστη, ενω αποκλείσθηκε η περίπτωση βομβιστικής επίθεσης από Παλαιστινίους.

Για οικονομικές ατασθαλίες καταγγέλει την οργάνωση του ΟΗΕ "αγώνα κατα της φτώχειας" στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς". Η εφημερίδα που επικαλείται έγγραφα του οργανισμού, υποστηρίζει οτι υπάλληλοι του, εισέπρατταν αδικαιολόγητα επιδόματα και ξόδευαν μεγάλα ποσά για αμοιβές συμβούλων, τους οποίους προσελάμβαναν χωρίς να υπάρχει ανάγκη.

Η υγεία του ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, δεν έχει αποτελέσει πηγή ανησυχίας, τόνισε σήμερα ο καρδιοχειρουργός του. Ο γιατρός του ρώσου προέδρου δεν απέκλεισε πάντως ο Γιέλτσιν να υποβληθεί σε νέα γενική εξέταση. Ο ρώσος πρόεδρος είχε στη διάρκεια του διημέρου, άτυπη συνάντηση κορυφής στην πόλη Κρασναγιαρσκ της Σιβηρίας, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρός επικρατεί σήμερα, με νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια και τοπικές βροχές ή καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί στα δυτικά και στα ανατολικά ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 19 και στο Αιγαίο τους 18 βαθμούς Κελσίου. Αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα, ενω στα νότια θα σημειωθούν λίγες βροχές και στην αρχή της ημέρας καταιγίδες στα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις, ενω πιθανόν να βρέξει τοπικά στα βόρεια. Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 16 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία φθάνει στην πόλη τους 14 βαθμούς Κελσίου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 2 November 1997 - 17:14:36 UTC