Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Εξαρση παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν τα φαινόμενα από κοντά. Ο εγκέλαδος έκανε και σήμερα αισθητή την παρουσία του με σεισμικές δονήσεις σε διαφορετικές περιοχές. Λίγο πριν τις 2. 30 το μεσημέρι, καταγράφηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Γαύδου και Σφακίων, στην Κρήτη. Η δόνηση είχε διάρκεια 40 περίπου δευτερολέπτων, συνοδευόταν από βουητό και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Ανησυχία όμως επικρατεί και στους κατοίκους της Αττικής από τους τρεις σεισμούς που σημειώθηκαν το μεσημέρι, την ίδια ακριβώς ώρα με το χθεσινό σεισμό με μέγεθος από 4,1 ως 4,6 Ρίχτερ και επίκεντρο αυτή τη φορά την περιοχή του Αυλώνα. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, εμφανίσθηκε μεν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τέτοιες δονήσεις δεν προκαλούν ζημιές, πρόσθεσε όμως ότι θα συνεχισθεί η μετασεισμική δραστηριότητα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού της τάξης των 5 Ρίχτερ. Συνιστούμε στους κατοίκους όχι πανικό αλλά και όχι εφησυχασμό, δήλωσε ο κ. Σταυρακάκης, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν ο σημερινός σεισμός ήταν κύριος, ή μετασεισμός του χθεσινού.

Οι τελευταίες πινελιές στον προϋπολογισμό, κυρίως σε ό, τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, τη φορολογία και την εισοδηματική πολιτική, μπήκαν στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς την Τετάρτη ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή, περίπου 20 μέρες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Ο κ. Σημίτης έδωσε το πράσινο φως για την κατάθεση του προϋπολογισμού, αφού συζητήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ο προϋπολογισμός, ο οποίος θα τεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 1 τρις δρχ, τα οποία θα προέλθουν από δραστικές περικοπές στις δαπάνες, αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Επίσης προβλέπει αύξηση από 7,5 σε 10% του φόρου στους τόκους των τίτλων του δημοσίου, την επιβολή τέλους μέχρι 2. 000 δρχ το μήνα στους κατόχους κινητών τηλεφώνων, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας από 35 σε 40% για τις ανώνυμες εταιρίες εκτός του χρηματιστήριου και την επιβολή τέλους 0,3% σε κάθε αγοροπωλησία μετοχών στο Χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός εθνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου διέψευσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, φημολογίες που ξεκίνησαν από βρετανικές χρηματιστηριακές πηγές, οτι δήθεν ετέθη θέμα υποτίμησης της δραχμής, μετά την τελευταία νομισματική κρίση. Στο μεταξύ, νέες πιέσεις δέχθηκε σήμερα η δραχμή με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκροές περίπου 450 εκατ. δολαρίων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη με ρέπος προς τις τράπεζες για μια εβδομάδα με επιτόκιο 70%.

Σήμερα συνεδρίασε η συντονιστική γραμματεία κοινωνικού διαλόγου, όπου οι κοινωνικοί εταίροι κατ'αρχήν συνέκλιναν στη σύναψη "συμφώνου εμπιστοσύνης προς το 2000". Το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο τελικά θα εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην ολομέλεια του κοινωνικού διαλόγου, περιλαμβάνει πολιτική μισθών, όπου η κυβέρνηση υπόσχεται εξασφάλιση και σταδιακή βελτίωση του εισοδήματος, φορολογικές αλλαγές με υπόσχεση για ελαφρύνσεις και μέτρα κατά της ανεργίας, με άμεση προτεραιότητα την ανακούφιση των νέων κάτω των 29 ετών και των μακροχρόνια ανέργων άνω των 55. Η ΓΣΕΕ θα τοποθετηθεί πάνω στη θετική εισήγηση του προέδρου της, σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και σε γενικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Νίκος Αναλυτής, έκανε λόγο για σημαντική κατάκτηση κοινωνικής συνοχής και ο Χρήστος Πρωτόπαπας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία. Το κείμενο δεν υπέγραψαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

Ο 16χρονος ανηψιός του θύματος, Αλέξανδρος Πασάδης, είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας της 44χρονης Πλούμης Καβαλιεράτου, που αποκαλύφθηκε χθες στο κέντρο του Πειραιά. Σύμφωνα με τα όσα ομολόγησε ο 16χρονος η θεία του του έκανε παρατήρηση για τις παρέες που είχε, ακολούθησε έντονη λεκτική διαμάχη και το θύμα τον αποκάλεσε αλήτη και έβρισε με χυδαίο τρόπο τη μητέρα του. Σε κάποια στιγμή θόλωσε το μυαλό του και χρησιμοποιώντας ένα στιλέτο που είχε στην τσέπη του, την τραυμάτισε στο λαιμό, το θώρακα, την κοιλιά και άλλα σημεία του σώματός της. Οταν διαπίστωσε πως η θεία του ήταν νεκρή, έπλυνε το σουγιά στο νεροχύτη και, αφού περιπλανήθηκε στο κέντρο του Πειραιά, επέστρεψε στο σπίτι του. Σήμερα πήγε στην αστυνομία με τους γονείς του για να καταθέσει ως μάρτυρας αλλά ανακρινόμενος έπεσε σε αντιφάσεις και ομολόγησε την πράξη του. Ο 16χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της διαβαλκανικής διάσκεψης στην Κρήτη, εξέφρασε ο υπουργός Τύπου, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις και την πολυμερή συνεργασία. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε ωφέλιμη τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μεσούτ Γιλμάζ και πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Αττάλεια, τον επόμενο χρόνο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις δηλώσεις Γιλμάζ περί συμφωνίας για διάλογο μέσω έμπιστων προσώπων. Δήλωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της διάσκεψης τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που είχαν δείξει ενδιαφέρον, καθώς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά δυσφορία εκ μέρους του κ. Πάγκαλου για το γεγονός ότι αποκλείστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών από τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ. Στο μεταξύ συνεχίζεται το μπαράζ των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Σήμερα καταγράφηκαν 35 παραβιάσεις και σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αναγνωρίσθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη και αναχαιτίσθηκαν. Σε έξι δε περιπτώσεις σημειώθηκαν εικονικές εμπλοκές. Αύριο, θα γίνει σύσκεψη υπό τον κ. Σημίτη και τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα την εξωτερική πολιτική, ενόψει της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τα εθνικά θέματα που θα γίνει το απόγευμα στη βουλή.

Την έντονη αντίδραση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, προκάλεσε δημοσίευμα του μηνιαίου περιοδικού ΜΕΝ, περί δήθεν επιστολής του κ. Σκανδαλίδη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 1995, στην οποία περιλαμβάνει κατηγορίες κατά των κυρίων Σημίτη, Αυγερινού, Πάγκαλου, Βενιζέλου και Βάσως Παπανδρέου, ότι δρούσαν ως υπονομευτές του τότε πρωθυπουργού. Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, έκανε λόγο για ανοίκεια και ανήθικη πλαστογραφία, η οποία θα διαλευκανθεί από τη δικαιοσύνη, όπου θα προσφύγει άμεσα, τόσο για συκοφαντική δυσφήμηση, όσο και για αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον κ. Σκανδαλίδη, τονίζοντας ότι είναι ανήθικο να αποδίδεται σε αυτόν επιστολή που ο ίδιος αγνοούσε. Εκείνοι που εκτίθενται περισσότερο σ'αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτοί που μετέρχονται τέτοια τεχνάσματα, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί σήμερα στον Περσικό για την εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει, μετά την απόφαση του Ιράκ να απαγορεύσει την είσοδο αμερικανών επιθεωρητών του ΟΗΕ σε ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πολύ καλή χαρακτήρισε ο ένας από τους τρεις απεσταλμένους του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στη Βαγδάτη, την ατμόσφαιρα του πρώτου γύρου των συνομιλιών που ξεκίνησε σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα μεταξύ των απεσταλμένων του ΟΗΕ και του αντιπρόεδρου της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, ανέστειλαν σήμερα τις πτήσεις αναγνωριστικών αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από το Ιράκ, για όσον καιρό θα παραμείνουν στη Βαγδάτη οι τρεις απεσταλμένοι του ΟΗΕ. Οι συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου θα συνεχισθούν αργότερα απόψε.

Αιματηρά επεισόδια σημάδεψαν την απεργία των οδηγών φορτηγών στη Γαλλία. Τρεις απεργοί τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν ομάδα περίπου είκοσι κουκουλοφόρων τους επιτέθηκε το πρωί με σιδηρολοστούς και ρόπαλα του μπειζ-μπολ. Το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στο Βιτρόλ, στις εκβολές του Ροδανού και σύμφωνα με μαρτυρία ενός συνδικαλιστή, οι δράστες είχαν σκοπό να διαλύσουν το οδόφραγμα που είχαν στήσει οι απεργίες, ώστε να καταστεί δυνατή η διάβαση τεσσάρων φορτηγών της εταιρίας Ευρωπαϊκών Ψυγείων Μεταφοράς. Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της, πιέζεται τρομερά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να λύσει το συντομότερο δυνατόν την απεργία, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διέλευση εντός της ενιαίας αγοράς. Το απόγευμα επαναλήφθησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργατικών συνδικάτων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί λεπτομέρειες. Αντιθέτως, στην γειτονική Ιταλία επικρατεί κοινωνική ειρήνη, καθώς τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα κατέληξαν σε συμφωνία με την κεντροαριστερή κυβέρνηση, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Κρίση όμως κυοφορείται και στους κόλπους της ισπανικής κυβέρνησης, μετά την δήλωση των καταλανών εθνικιστών οτι ενδέχεται να άρουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση, στις αρχές του επόμενου χρόνου. Η ένταση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους επανεμφανίσθηκε πρόσφατα, με αφορμή κυβερνητικές προτάσεις που οι Καταλανοί θεωρούν οτι θίγουν την αυτονομία τους. Οι Καταλανοί, όπως και οι Βάσκοι, διαφωνούν με το διάταγμα του υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία, καθώς και με την πρόταση της κυβέρνησης να ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας σε κάθε δημόσια εμφάνιση του βασιλιά ή του πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Η υποστήριξη των 16 καταλανών βουλευτών είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, καθώς δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ουδεμία έκπληξη επεφύλασσαν οι χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία, καθώς οι φιλοκυβερνητικοί υποψήφιοι αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές. Παρότι ο βασιλιάς Χουσείν έκανε λόγο για τις εντιμότερες εκλογές μέχρι σήμερα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι εννέα κόμματα της αντιπολίτευσης τις μποϊκοτάρισαν, ανάμεσα στα οποία και το μεγαλύτερο από αυτά, το Ισλαμικό Κόμμα, διαμαρτυρόμενα για την συμφωνία ειρήνης που έχει συνάψει η χώρα με το Ισραήλ. Το μποϊκοτάζ αυτό περιόρισε τη συμμετοχή στο 54,4%!

Την παραίτησή του από την ηγεσία του Ιρλανδικού Εργατικού Κόμματος, θέση την οποία κατείχε επί 15 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα στο Δουβλίνο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντικ Σπρινγκ. Ο Σπρινγκ κέρδισε διεθνή αναγνώριση ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, καθώς και με το ρόλο που διαδραμάτισε στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Βόρεια Ιρλανδία, έως τη στιγμή που η κυβέρνηση συνασπισμού έχασε την εξουσία τον Ιούνιο. Ο Σπρινγκ θα παραμείνει βουλευτής και το κόμμα του θα διαλέξει το διάδοχό του στις 13 Νοεμβρίου.

Ισλαμική δημοκρατία κήρυξε την Τσετσενία ο πρόεδρος της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής αυτής του Καυκάσου, Ασλάν Μασχάντοφ, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία. Κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας και τώρα θα εξαγγείλουμε ένα νέο σύστημα διοίκησης για τη χώρα μας, δήλωσε ο Μασχάντοφ στην διάρκεια δεξίωσης σε ξενοδοχείο της Αττάλειας. Η εκδοχή αυτή θα δυσαρεστήσει σφόδρα τη Ρωσία, η οποία μετά τον πόλεμο των 21 μηνών με την Τσετσενία, αντιτίθεται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου "Καποδίστριας" για τις συνενώσεις, δήμων και κοινοτήτων. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιδιώκουν να κερδίσουν εντυπώσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ ορισμένοι επιχειρούν να μη γίνει καν συζήτηση επί της ουσίας, αρκούμενοι σε φραστικούς πυροβολισμούς. Η ομοσπονδία κοινοτικών υπαλλήλων Ελλάδας, έχει εξαγγείλει για αύριο, και την Παρασκευή, 48ωρη απεργία, με κύριο αίτημα να μη γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Μειωμένες θα είναι από αύριο και για τις προσεχείς επτά ημέρες οι λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων. Η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 2,30 δρχ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 0,70 δρχ και του ντίζελ θέρμανσης κατά 0,60 δρχ το λίτρο. Ετσι, η λιανική τιμή πώλησης του ντίζελ θέρμανσης διαμορφώνεται στις 97 δρχ το λίτρο.

Με τη διαπίστωση ότι οι διαδηλώσεις προκαλούν σοβαρό πρόβλημα, έληξε η σημερινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών, συνδικαλιστικών φορέων και εκπροσώπων κομμάτων, για τις επιπτώσεις των διαδηλώσεων στη λειτουργία της πρωτεύουσας. Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του Κώστα Λαλιώτη, συζητήθηκαν προτάσεις για τη σύνταξη κώδικα συμπεριφοράς. Στο κώδικα αναφέρονται μεταξύ άλλων, να μη κλείνουν οι λεωφορειόδρομοι, να κλείνει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανάλογα με τον όγκο της πορείας και να ενημερώνεται εγκαίρως το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Στη σύσκεψη πήραν μέρος, εκτός του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, ο υφυπουργός Μεταφορών Μανώλης Λουκάκης και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων. Πάντως στη σύσκεψη δεν μετείχαν εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΚΚΕ.

Ανοίγει αύριο το απόγευμα τις πύλες της η διεθνής έκθεση τουρισμού ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ-ΧΕΛΕΞΠΟ της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας θα κάνει η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Η τελετή των εγκαινίων θα ανοίξει με την παρουσίαση πολυθεάματος με θέμα "Γη της Μακεδονίας", σε μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Στην 13η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ παίρνουν μέρος 360 εκθέτες έναντι 308 της περσινής διοργάνωσης και οι ξένες συμμετοχές προέρχονται από 32 χώρες. Στόχοι του ΕΟΤ στη φετινή διοργάνωση είναι να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος του τουρισμού στη χώρα μας.

Εξαρθρώθηκε στην Αθήνα, σπείρα Αλβανών και Ελλήνων που διακινούσαν σημαντικές ποσότητες χασίς τις οποίες εισήγαγαν απο τη γείτονα χώρα. Πρόκειται για μια οικογένεια τσιγγάνων που συνεργαζόταν με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών. Συλληφθέντες ειναι ο Σωκράτης Μουσταφάς, 46 ετών, η σύζυγός του Μαρίνα, 40 ετών, ο γιός του Δημήτρης 19 ετών και ο Αλβανός εμπορος ναρκωτικών Σκελόιν Μέμο, 32 ετών. Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 47 κιλά χασίς τα οποία αστυνομικός, που είχε παρουσιαστεί ως έμπορος ναρκωτικών, θα αγόραζε έναντι 7 εκατομμυρίων δραχμών.

Επίθεση με ριπές όπλων, απο άγνωστο ταχύπλοο σκάφος δέχθηκε χθες το βράδυ το ελληνικό φορτηγό πλοίο "Ιωάννα", το οποίο με 8μελές πλήρωμα έπλεε στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας. Απο τις σφαίρες, που προέρχονταν σύμφωνα με λιμενικούς απο "Καλάσνικόφ" δεν τραυματίσθηκε κανείς, ενώ το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του για το Βόλο. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως 2 περιπολικά σκάφη, τα οποία παρά τις έρευνες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το ταχύπλοο το οποίο εξαφανίστηκε προς τις αλβανικές ακτές.

Ολοκληρώνεται αύριο η διακλαδική άσκηση των Ενόπλων μας Δυνάμεων "Παρμενίων '97". Την τελική φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει το πρωί στη Λέσβο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Βέβαιοι για την αθωότητα του Γιώργου Μπαλάφα για τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται, εμφανίσθηκαν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης, στην επίμαχη δίκη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η κατάθεση του αστυνομικού που ανακάλυψε τα όπλα στη ``γιάφκα Καλαμά``.

Αλλοι 14 Ιρακινοί λαθρομετανάστες, όλοι άνδρες, συνελήφθησαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Σάμου, γιατί - οπως οι ιδιοι είπαν - ηρθαν στο νησί παράνομα με ταχύπλοο σκάφος, που οδηγούσε Τούρκος δουλέμπορος και σύμφωνα με τις δικές τους καταθέσεις ειχαν έρθει ξημερώματα προχθές το βράδυ. Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Πράσσο της Σάμου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ένα παιχνίδι, που το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί, υποδέχεται απόψε το βράδυ στις 9,45 ο πρωταθλητής Ελλάδας την φημισμένη Ρεάλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μπάγιεβιτς, που ακόμα δεν έχει καταλήξει στους ένδεκα που θα αγωνιστούν, ζήτησε λίγη τύχη για την ομάδα του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το φαβορί και για το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ είναι η Ρεάλ. Πάντως, ο προπονητής των ερυθρολεύκων σκέφτεται να επαναφέρει στην αρχική ενδεκάδα τον Αμανατίδη, για τον οποίο έχει αποδοκιμαστεί από τους φίλους του Ολυμπιακού.. . Από την πλευρά της βασίλισσας όλα δείχνουν ότι ο Χάινκες θα επαναφέρει στη βασική ομάδα τον έμπειρο Σαντσίς στο κέντρο της αμυνας, ενώ θα αγωνιστούν όλα τα αστέρια της ομάδας όπως οι Ρετόντο, Ζε Ρομπέρτο , Ραούλ, Μιγιάτοβιτς και φυσικά ο Σούκερ. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί ζωντανό από το ΜΕΓΚΑ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την έντονη άνοδο που παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1580,45 μονάδες, μειωμένος κατά 2,07%. Σε χαμηλότερα επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών, η αξία των οποίων έφθασε τα 26,1 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,27%, Ασφάλειες πτώση 2, 67%, Λήζινγκ πτώση 1,52%, Επενδύσεις πτώση 1,91%, Κατασκευές πτώση 3,48%, Βιομηχανικές πτώση 2,52%, Διάφορες πτώση 2,64%, Συμμετοχών πτώση 2,93%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 0,52%.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 16 βαθμούς, στα δυτικά 7 με 22 και στις υπόλοιπες περιοχές 9 με 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 19 και 9 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 6 November 1997 - 2:12:29 UTC