Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Το Σάββατο και στον τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να ψηφίζουν από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι ετεροδημότες. Προς τούτο θα συσταθούν ειδικά εκλογικά τμήματα γι' αυτούς, θα είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους και θα έχουν ειδική ταυτότητα. Αυτό προβλέπεται στην πρόταση νόμου που έχει επεξεργαστεί επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.

Σημαντικές αλλαγές για το Λύκειο εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ανακοίνωσε μείωση των ωρών διδασκαλίας μέχρι 4 ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες θα αφιερωθούν σε ενισχυτική διδασκαλία ή μαθήματα επιλογής. Επίσης τα μαθήματα χωρίζονται στα γενικής παιδείας και τα κατευθύνσεων, καθώς και σε υποχρεωτικά και επιλογής, ανάλογα με τον κλάδο που θέλει να ακολουθήσει ο μαθητής.

Με οριακή πλειοψηφία τα μέλη του Συνασπισμού στην Αθήνα τάχθηκαν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που διεξήχθη, υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής του συνδυασμού τη Μαρία Δαμανάκη. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισε το 56,3% των μελών, ενώ αντίθετη άποψη είχε το 41, 5%, ενώ τα λευκά ήταν 2,2%.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, δήλωσε κατηγορηματικά απο το Λονδίνο, όπου σήμερα ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προϋπόθεση ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας είναι η αποδοχή απο την Αγκυρα των όρων που έχει θέσει η ίδια ΕΕ στα επίσημα κείμενά της.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Ζακ Σιράκ και τον Γάλλο ομόλογό του, Λιονέλ Ζοσπέν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών η μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της κοινότητας, τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στο Λουξεμβούργο για την απασχόληση, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και την Κύπρο καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα από την 1.1. 98 της Προεδρίας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Χιλιάδες άτομα βρίσκονται συγκεντρωμένα στα παράλια της Τουρκίας και στη δυτική Θράκη, περιμένοντας να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας της Αδριανούπολης, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει από την αρχή του έτους 9. 300 άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν Ιρακινοί. Πέρυσι είχαν συλληφθεί 6. 250 άτομα.

Αύριο φθάνει στην Αθήνα για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Τόμας Νάιλς. Ο Νίκολας Μπερνς ξεκίνησε την καριέρα του το 1983 στη Μέση Ανατολή, την περίοδο 90-95 υπηρέτησε στο Λευκό Οίκο ως σύμβουλος του προέδρου για σοβιετικές υποθέσεις, ενώ επί προεδρίας Μπους ήταν σύμβουλος για υποθέσεις που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων στην οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν την πραγματοποίηση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 18 Δεκεμβρίου, πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της βουλής. Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση του αφορολογήτου ορίου, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής του 2,5%, καθιέρωση του 35ωρου και αύξηση των συντάξεων.

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τους εκπρόσωπους του Comitee των Ελλήνων Εφοπλιστών του Λονδίνου στη συνάντηση που είχαν χθες. Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα αλλαγής των συνθέσεων των πληρωμάτων των πλοίων με ελληνική σημαία, αίτημα που του τέθηκε στη συνάντηση απο πλευράς εφοπλιστών

Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι δικαστικοί υπάλληλοι, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Η ομοσπονδία τους προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για την Δευτέρα, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Στη στάση εργασίας θα συμμετέχουν και οι υπάλληλοι των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων Αττικής.

Από την Ξάνθη άρχισε ο πρόεδρος της ΝΔ την τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη. Μιλώντας στους κατοίκους του Εχίνου, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η πολιτική της ΝΔ περιέχεται σε δύο λέξεις: ισονομία και ισοπολιτεία. Πρόσθεσε επίσης ότι το κράτος υστέρησε σε έργα υποδομής στις παραμεθόριες περιοχές και σημείωσε πως στο μέλλον επιβάλλεται να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς, με δεδομένο ότι έχει ανοίξει η βαλκανική ενδοχώρα, η οποία προσφέρει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον οικονομικό τομέα.

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί περιοδεία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Η κ Παπαρήγα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινοτήτων και θα συζητήσουν τα προβλήματα των κατοίκων που αντιδρούν στην λειτουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή, γιατί θα προκαλέσει καταστροφές στο περιβάλλον.

Δε θα κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της βάρδιας τα τρένα του ΗΣΑΠ και τα πράσινα λεωφορεία, εν όψει του ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού που θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αυτό ανακοίνωσαν χθές οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, διαμαρτυρόμενοι για τα επεισόδια που γίνονται στους σταθμούς και στους συρμούς των τρένων, εις βάρος των εργαζομένων και των επιβατών, τις ημέρες που διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Συγκέντρωση και Πορεία πρός τη Βουλή πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από το υπουργείο Παιδείας. Ενώ στις 1 μετά το μεσημέρι θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσία ανησυχεί για τις έντονες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν συμβατικά όπλα υψηλής ακρίβειας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τάς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας της ρωσικής κυβέρνησης, Λεονίντ Ιβάσοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναπτύσσουν τέτοια όπλα, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να πάρει μέρος για άλλη μια φορά στην κούρσα των εξοπλισμών.

Δεν προτείνεται ευθέως στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η αναθεώρηση της συμφωνίας "πετρέλαιο για τρόφιμα" για το Ιράκ. Η έκθεση περιορίζεται στο να τονίζει ότι το πρόγραμμα που ισχύει αυτή τη στιγμή, δεν είναι επαρκές για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πληθυσμού του Ιράκ. Στο μεταξύ το Ιράκ αποκάλεσε σήμερα έναν από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη "κατάσκοπο και πράκτορα" των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή σχόλιο που έκανε για κάποιο αντιαμερικανικό σύνθημα που υπάρχει γραμμένο στο αεροδρόμιο Χαμπινίγια.

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν χιλιάδες αυστραλοί πυροσβέστες που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε δασικές εκτάσεις και εξακολουθούν να μαίνονται σε περισσότερα από 150 μέτωπα. Οι φωτιές με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας μαίνονται ανεξέλεγκτες σε τρεις πολιτείες από την αρχή της εβδομάδας. Μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, αλλά το Σίδνεϊ δεν απειλείται άμεσα.

Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το πρωί κατα τη διάρκεια επίθεσης με εκρηκτικά από αντάρτες της φίλο-ιρανικής οργάνωσης Χεσμπολάχ, στην Τύρο, στον κεντρικό τομέα της κατεχόμενης από τους Ισραηλινούς ζώνης του νοτίου Λιβάνου. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κάτω από τανκ τραυματίζοντας τους στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό και καταστρέφοντας ολοσχερώς το όχημα.

ΚΑΙΡΟΣ

Άστατος είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, με συννεφιά, τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αργότερα, πάντως, ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 15, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 18 και στο Αιγαίο τους19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με παροδικές βροχές έχει η Αθήνα, με ανέμους μέτριους και θερμοκρασία που φθάνει τους 17 βαθμούς. Συννεφιά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που φθάνει τους 15 βαθμούς έχει η Θεσσαλονίκη. Για αύριο προβλέπονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα που βαθμιαία θα αυξηθούν και στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα επεκταθούν σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι που θα στραφούν σε νοτίους ισχυρούς. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 29 November 1997 - 18:22:16 UTC