Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-01

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση οι πληροφορίες για αλλαγή στο σύστημα παρακράτησης φόρου, που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός και το οποίο πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους με παιδιά. Το θέμα θα αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κατανομή των φόρων και η παρακράτηση θα είναι δίκαιη, ανάλογη των εισοδημάτων και αντιστρόφως ανάλογη των φορολογικών βαρών του κάθε φορολογούμενου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροή της βουλής, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έκανε απλώς βήματα, αλλά άλματα για να πετύχει τη σύγκλιση της οικονομίας, η οποία παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι, για τους οποίους έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, επιφυλάσσει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους μικρομεσαίους, απ'όλα τα φορολογούμενα κοινωνικά στρώματα, σε μια εποχή μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων. Οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, μείωση του συντελεστή φορολόγησης και να σταματήσει το φαινόμενο με τα πανωτόκια. Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δριμύτατη επίθεση κατά του Τιερί Ρουσέλ εξαπέλυσε η διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για δικαστική συνωμοσία με πρωταγωνιστές τους δικηγόρους του Ρουσέλ με σκοπό να αφαιρεθεί από το ίδρυμα η διαχείριση της αμύθητης περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση και να ανατεθεί στον Τιερί Ρουσέλ, τον οποίο χαρακτήρισε ανήθικο πατέρα. Αναφερόμενος στις πληροφορίες περί δήθεν σχεδίου απαγωγής της μικρής Αθηνάς, ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως το ίδρυμα ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι τον έλεγχο των μέτρων ασφαλείας της μοναδικής κληρονόμου της Χριστίνας Ωνάση.

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το δήμο της Αθήνας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τη βουλευτή του Συνασπισμού. Σε γραπτή δήλωσή του ο πρωθυπουργός χαιρετίζει και χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία της κυρίας Δαμανάκη, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την ευρύτερη πολιτική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και επιδιώκει συγκεκριμένα προγράμματα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του πολίτη. Από την πλευρά της, η κυρία Δαμανάκη δήλωσε πως η συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε σε καλό και θερμό κλίμα και πρόσθεσε ότι θα πάρει την τελική της απόφαση για την υποψηφιότητά της, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες σε ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό και οι επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η κυρία Δαμανάκη ανακοίνωσε οτι θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

Στον αέρα βρίσκεται και πάλι η δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων της Αττικής, καθώς ο εισηγητής του Συμβουλίου Επικρατείας πρότεινε στο σώμα να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των κοινοτήτων της ανατολικής Αττικής που αρνούνται τη δημιουργία τέτοιου χώρου στην περιοχή τους. Ο εισηγητής υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένους χώρους και προϋποθέσεις χωροθέτησης των περιοχών υγειονομικής ταφής, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση πως η τουρκική πλευρά προτείνει συνάντηση στις 10 Δεκεμβρίου των επιτροπών εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για να συζητήσουν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Αθήνα μελετά την τουρκική πρόταση και θα εξετάσει αν μπορεί να συνεχισθεί, και πως, αυτή η διαδικασία. Σημείωσε πάντως, ότι από την επιστολή των τούρκων εμπειρογνωμόνων δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στην τουρκική επιστολή διατυπώνεται πρόταση για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης, μια διαδικασία που οι Τούρκοι προτείνουν ν'αρχίσει αμέσως.

Στο Λονδίνο βρίσκεται από το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ. Μετά το Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ο κ. Σημίτης θα πάρει μέρος στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, ζητώντας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, αυξήσεις 25% στις μηνιαίες αποδοχές, ώστε ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου καθηγητή να καθορισθεί στις 400. 000 δρχ. Ζητούν επίσης αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία, να γίνουν πρόσθετοι διορισμοί στα σχολεία και να ανακληθεί ο νόμος Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Την προσεχή Κυριακή θα τεθεί στην κρίση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών, η πρόταση για 24ωρη απεργία και οργάνωση συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί εδώ και μέρες στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής για το μεταλλείο της TVX έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς αργά χθες το βράδυ σημειώθηκαν νέα επεισόδια, για τα οποία, όπως είναι φυσικό, αστυνομία και κάτοικοι του χωριού παρουσιάζουν δύο διαφορετικές εκδοχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, 20 άτομα, οπλισμένα με κυνηγετικά και πυροβόλα όπλα επιτέθηκαν σε δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα και ένα ΙΧ, που ανήκει σε αστυνομικό, πυροβολώντας εναντίον τους με αποτέλεσμα να προξενήσουν ζημιές. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας υποστηρίζουν ότι αστυνομικοί έρριξαν κροτίδες και χημικά εναντίον δύο νεαρών κατοίκων του χωριού, την ώρα που επέστρεφαν από την εργασία τους, ενώ συνελήφθη και ένα άτομο, επειδή στο αυτοκινητό του οι αστυνομικοί βρήκαν ένα τσεκούρι.

Υποπτα για καρκινογέννεση θεωρούνται ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι ο σίδηρος και η καροτίνη, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Αυτό έδειξαν πρόσφατες διατροφικές μελέτες, ανατρέποντας την άποψη του παρελθόντος για τα ευεργητικά αποτελέσματα των βιταμινών αυτών. Οπως τόνισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου, ιδίως στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση.

Συνεργασία με την Κίνα για την εκτόξευση ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου στο διάστημα, προωθεί η Αθήνα κατά την διάρκεια των επαφών που έχει ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στο Πεκίνο. σήμερα ο έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον κινέζο πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες προώθησης και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Αύριο τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Κίνα, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στην πόλη Σεν Γιαν προκειμένου να συζητήσει των κύκλων επαφών και συζητήσεων για θέματα άμυνας και εξοπλισμών.

Υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για τη δημιουργία κέντρων πρόληψης για τα ναρκωτικά στην Ξάνθη, την Καρδίτσα και τη Χαλκίδα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, οι συμβάσεις αυτές αποτελούν την αρχή της δημιουργίας 26 κέντρων πρόληψης σε όλη τη χώρα και διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία άλλων δύο κέντρων χορήγησης μεθαδόνης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης του Λαϊκού Νοσοκομείου, λόγω διάβρωσης των θεμελίων, ο κ. Γείτονας είπε ότι έχει ήδη δημοπραττηθεί το έργο υποστήλωσης και αυτές τις ημέρες θα τοποθετηθεί ο εργολάβος ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Μειώνονται από αύριο οι λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων. Οπως ανακοινώθηκε η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά μία δρχ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 0,90 δρχ και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 1,10 δρχ το λίτρο και έτσι η τιμή του διαμορφώνεται στις 96,80 δρχ το λίτρο.

Τη διοργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου στη Βέροια στις 2 Δεκεμβρίου και την κατάληψη της Νομαρχίας, αποφάσισαν οι αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμοί του Νομού Ημαθίας. Βασικό αίτημα των αγροτών είναι η χορήγηση ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τους καλλιεργητές που επλήγησαν από παγετό, να σταματήσουν οι διώξεις κατά αγροτών και να αρθούν οι ποινές που έχουν επιβληθεί για αδικήματα που τελέστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Με την απολογία του Γιώργου Μπαλάφα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, με την οποία ο κατηγορούμενος υποστήριξε την αθωοτητά του και για τις τρεις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο Μπαλάφας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η υποθεσή του έχει εξυπηρετήσει κατά καιρούς διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες και πως η απόφαση εάν είναι καταδικαστική θα δικαιώσει αυτούς τους μηχανισμούς. Εάν είναι αθωοτική, δεν θα τον δικαιώσει, αφού δεν περιμένει τη δικαίωση αυτή, αλλά θα είναι μία σωστή απόφαση. Αύριο το μεσημέρι, η δίκη θα συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα κ. Γαβρίλη, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι αστυνομικοί Γιάννης Κουβάτσος, 38 χρόνων, και Βασίλης Μουτσάκος, 30 χρόνων, οι οποίοι, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στα Μανιάτικα του Πειραιά, είχαν συλληφθεί από συναδέλφους τους να πωλούν ινδική κάναβη. Κατά την απολογία τους ο Κουβάτσος υποστήριξε ότι το χασίς το είχε για δική του χρήση, ενώ ο Μουτσάκος ότι εντελώς τυχαία βρέθηκε στην έφοδο των συναδέλφων του.

Τα γραφεία της ΔΕΗ στο Μενίδι, ήταν ο στόχος των σημερινών ληστών. Ο δράστης με την απειλή όπλου ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, απέσπασε τα ταμεία περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές και διέφυγε με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε συνεργός του.

Στο σταθμό της πλατείας Συντάγματος έφθασε το πρωί ο μετροπόντικας. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε ότι το Μετρό επεκτείνεται και προς τους δύο μεγάλους δήμους της δυτικής Αττικής, το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο έργο και μέσα στο '99, η Αθήνα θα έχει Μετρό. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί, τα 12 από τα 18 χιλιόμετρα του έργου και έχει εγκατασταθεί το 50% των σιδηροτροχών της γραμμής. Επόμενος σταθμός του Μετροπόντικα μετά το Σύνταγμα, θα είναι ο σταθμός του Ολυμπίου.

Εξαρθρώθηκε στην Αθήνα, σπείρα αλβανών εμπόρων ναρκωτικών, που εισήγαγε στη χώρα μας σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών Συνελήφθησαν δύο άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 500 γραμμάρια ηρωίνης, 50 γραμμάρια κοκαίνης και 6 κιλά χασίς. Επίσης σε έρευνα στο σπίτι τους στην περιοχή του Ταύρου, κατασχέθηκαν ένα πιστόλι ρωσικής προέλευσης, τέσσερις σφαίρες και 650 χιλιάδες δραχμές.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά όλα πήγαν καλά στο γειτονικό, όσο και επικίνδυνο για επεισόδια, ντέρμπι ανάμεσα σε Προοδευτική και Ιωνικό, καθώς δεν συνέβη στις κερκίδες, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο, παρότι το παιχνίδι κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης με ένα γκολ του Αλμανίδη της δίνοντας τη νίκη στην γηπεδούχο ομάδα του Κορυδαλλού με 1-0. Ετσι, ο Ιωνικός παρέμεινε στην 4η θέση με 24 βαθμούς, ενώ η Προοδευτική ανέβηκε στην 12η θέση με 12 βαθμούς.

Δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας φέρνει τον Μαχλά κοντά στην κορυφαία αγγλική ομάδα των τελευταίων ετών, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ντέιλι Μέιλ" οι "μπέμπηδες" εξετάζουν σοβαρά την απόκτηση του Ελληνα επιθετικού της Βίτεσε, σε περίπτωση που ναυαγήσει η μεταγραφή του Χιλιανού Μαρτσέλο Σάλας.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων προκρίθηκε στην επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μετά την ισοπαλία που απέσπασε στην Τιφλίδα με 0- 0 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Γεωργίας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να σημειώσει άνοδο 1,35%, κλείνοντας στις 1421,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 31,2 δισ. δρχ. εκ των οποίων όμως, τα περίπου 20 δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέτων των εταιριών ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΧΑΛΚΟΡ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξης: Τράπεζες, άνοδος 0,22%, Ασφάλειες, άνοδος 0,85%, Λήζινγκ, άνοδος 0,66%, Επενδύσεις άνοδος 1,33%, Κατασκευες άνοδος 1,39%, Βιομηχανίες άνοδος 2,67%, Διάφορες άνοδος 3,90%, Συμμετοχών άνοδος 2,03%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο 1,39%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με τοπικές νεφώσεις και λίγες ασθενείς βροχές στα δυτικά, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 19 και στο Αιγαίο 12 με 20 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 17 και 8 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ετοιμος για ένα πακέτο συμφωνίας το οποίο έχει προτείνει στους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα. Μεταξύ άλλων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποκλείει ένα Καμπ Ντέιβιντ, αλλά παραμένει αντίθετος στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας οτι η εξουσία που αφορά θέματα ασφαλείας δεν μπορεί να εκχωρηθεί. Ο Νετανιάχου τηλεφώνησε ήδη στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να τον ενημερώσει για το πακέτο των προτάσεων, αλλά όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αραφάτ το απέρριψε ζητώντας από τους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από μεγαλύτερες εκτάσεις της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός όμως δέχεται βολές και εκ των έσω για την πολιτική που ασκεί στο Παλαιστινιακό, καθώς σήμερα ο υπουργός εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, προειδοποίησε οτι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εάν η υπερεθνιστική πτέρυγα της κυβέρνησης αποτρέψει την περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Θα πετάξουμε έξω τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν σε κάποιο από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν, ακόμα και εάν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αμερικανική στρατιωτική αντίδραση, προειδοποίησε σήμερα ο ιρακινός υπουργός εξωτερικών, καταστώντας έτσι σαφή την πολιτική που συνεχίζει να ασκεί το Ιράκ στο θέμα της επιθεώρησης των οπλικών του συστημάτων. Διέψευσε πάντως τις αμερικανικές κατηγορίες οτι έχει παράγει μεγάλες ποσότητες νευροπαραλυτικού αερίου, κατηγορώντας τον αμερικανό υπουργό Αμυνας για εκστρατεία υστερίας κατά του Ιράκ. Την ίδια ώρα, στο βόρειο Ιράκ με κατάρρευση απειλείται η εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι δύο αντίπαλες κουρδικές οργανώσεις αλληλοκατηγορούνται για τις νέες συγκρούσεις στην περιοχή.

Νέο ράπισμα δέχθηκε η Τουρκία από την διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο της επέβαλε σήμερα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 50. 000 δολαρίων σε έξι Κούρδους, πρώην βουλευτές, για την παράταση της κράτησής τους χωρίς δικαστική απόφαση. Την ίδια ώρα στην Αγκυρα, κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την προεδρία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με αντικείμενο τους κινδύνους που απορρέουν από τη δράση των ισλαμιστών. Σύμφωνα με πηγές, το Συμβούλιο αναμένεται να λάβει μέτρα κατά των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που ελέγχονται από τους ισλαμιστές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιδόσεις της πετρελαϊκής αγοράς, τους προσεχείς μήνες εξέφρασε ο ασκών την προεδρία του ΟΠΕΚ, υπουργός Ενεργείας του Κατάρ, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην 103η διάσκεψη του Οργανισμού που διεξάγεται ως την 1η Δεκεμβρίου στην Τζακάρτα. Μεταξύ άλλων, ο άραβας αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μακροπρόθεσμη επίδραση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, στις οικονομίες της περιοχής και στην πετρελαϊκή ζήτηση.

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία που απορρέουν από εκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την πορεία των κρουσμάτων του Εϊτζ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στη δυτική Ευρώπη θα μειωθεί κατά 30%, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση. Η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα ανά τον κόσμο είναι η Νότια Αφρική, που εκτιμάται οτι 2,4 εκατομμύρια πολίτες πάσχουν απο τον ιό, ενώ η Ουγκάντα είναι η πρώτη και μόνη χώρα στην Αφρική, που δημιούργησε ινστιτούτο ερευνητικού και προληπτικού προγράμματος για το Εϊτζ.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 2 December 1997 - 1:23:36 UTC