Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πανικός προκλήθηκε το απόγευμα στο Κολωνάκι, όταν σημειώθηκε μεγάλης ισχύος έκρηξη στον έκτο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Ομήρου 15, όπου βρίσκονται τα γραφεία της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου. Η βόμβα εξερράγη είκοσι λεπτά μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έκανε άγνωστος στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και από αυτή τραυματίσθηκε ελαφρά ένας πυροτεχνουργός, που είχε ανέβει στην πολυκατοικία για να διαπιστώσει που είναι ο εκρηκτικός μηχανισμός. Ο πυροτεχνουργός υπέστη ελαφρά τραύματα στα χέρια και το πόδι και διεκομίσθη αμέσως στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε μια μαύρη σακούλα, η οποία ήταν κρεμασμένη από το χερούλι της πόρτας του γραφείου της κυρίας Παπανδρέου. Από την έκρηξη σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, τόσο στα γραφεία της κυρίας Παπανδρέου, όσο και σε άλλα διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας, αλλά και παρακείμενων πολυκατοικιών και καταστημάτων. Στην περιοχή έφθασε λίγο αργότερα η κυρία Παπανδρέου η οποία προέβη σε δηλώσεις, τονίζοντας οτι η κυβέρνηση δεν πτοείται από ενέργειες δυνάμεων που κινούνται στο σκοτάδι. Η κυβέρνηση, συνέχισε, έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα. Τέτοιες ενέργειες, δεν στρέφονται ενάντια σε μία υπουργό ή στην κυβέρνηση, αλλά ενάντια στην κοινωνία και τη λαϊκή κυριαρχία. Για άνανδρη εγκληματική ενέργεια, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας οτι η κυβέρνηση καταδικάζει παρόμοιες πράξεις.

Την διαβεβαίωση οτι η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προβεί σε όλες τις ενέργειες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδας, έδωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο αναπληρωτής υοπυργός εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Στη συζήτηση, η οποία είχε στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τα ανοικτά θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου, την προσεχή Παρασκευή, ο κ. Γιούγκερ, σε ό, τι αφορά το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, τόνισε οτι η προεδρία θα εξετάσει προσεκτικά, στο μέτρο του δυνατού, τις ελληνικές απόψεις. Υπενθύμισε ακόμα οτι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, κυρίως σε ό, τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Σημίτης από την πλευρά του, δήλωσε οτι πρέπει να συμμετάσχουν όσον το δυνατόν περισσότερες χώρες στην Ενωση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Κύπρου, επισημαίνοντας οτι πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Απόψε το βράδι ο κ. Γιούγκερ θα συναντηθεί στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι οτι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ενδυνάμωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, συναρτάται με την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με την επίλυση των ενδεχομένων, όπως τα χαρακτήρισε, διμερών συνοριακών προβλημάτων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε οτι δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ στο Λουξεμβούργο, την ερχόμενη Παρασκευή. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο, να υπάρξει μία συνάντση το Σάββατο το απόγευμα, υπό την προϋπόθεση οτι θα διοργανωθεί από την προεδρία γεύμα ή δεξίωση, όπου θα πάρει μέροςο κ. Γιλμάζ. Απόψε συνεδριάζει στη Βουλή η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εφήρμοζε την προσφιλή της μέθοδο, προβαίνοντας σε νέες παραβάσεις στις περιοχές Λέσβου, βορείων Σποράδων και 25 μίλια νότια της Κασσάνδρας. Εξι ζεύγη τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, παραβαίνοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Προηγουμένως, τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν παραβιάσει δύο φορές και τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου.

Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η αμερικανική πρωτοβουλία, αλλά και οι επιμέρους πτυχές του πολιτικού προβλήματος, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της πρώτης συζήτησης που έγινε σήμερα το πρωί στο Ζάππειο, στο συνέδριο που οργανώνει ο Συνασπισμός με την συμμετοχή ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων με θέμα:το Κυπριακό πρόβλημα:σε προοπτική λύσης;

Ούτε ευφορία, ούτε δυσαρέσκεια δημιουργούν στην κυβέρνηση οι δημοσκοπήσεις, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Εμ Αρ Μπι, η οποία δίνει προβάδισμα 5,1 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ. Μικρή ανοδική τάση εμφανίζει το ΚΚΕ. Στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων, όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική προηγείται στις προτιμήσεις το ΠΑΣΟΚ. Στη δημοτικότητα των πολιτικών προηγείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 72,3% και ακολουθεί ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 51,3% Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν οτι η Νέα Δημοκρατία προηγείται πέντε μονάδων του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μπακογιάνη, υποστήριξε οτι είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του κόμματος για νέες σαφείς θέσεις.

Τα πυρά τους διασταύρωσαν χθες βράδι στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, για τα θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για άγνοια στα εθνικά θέματα, ενώ κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, άσκησαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις και το δώρο των Χριστουγέννων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, καθώς όπως υποστήριξε, εκταμιεύθηκαν 45 δισεκατομμύρια δραχμές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς το ΙΚΑ. Στο μεταξύ, σε έγγραφο του υφυπουργού οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, αναφέρεται οτι δεν υπάρχει περίπτωση να παρακρατηθεί το δώρο των Χριστουγέννων από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που δεν είχαν καλή οικονομική διαχείριση.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλειστοί θα είναι την ερχόμενη Δευτέρα οι δήμοι όλης της χώρας, μετά από σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ. Οι δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει 7,5 από τα 32 δις που οφείλει το κράτος στους δήμους. Την ίδια μέρα, στις 4 μετά το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του.

Ακαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύμης, για τον εντοπισμό και την περισυλλογή ενός τούρκου ναυτικού μέλους του μότορ σιπ Ες Ουγκουρλού, το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα έπεσε στις ξέρες Γλαρονήσι. Σκάφη του λιμενικού σώματος περισυνέλεξαν άλλους έντεκα τούρκους ναυτικούς, που αποτελούσαν το πλήρωμα του σκάφους. Το μότορ σιπ, είχε αποπλεύσει χθες από τη Θεσσαλονίκη για τη Βενετία, φορτωμένο με το ορυκτό σιλιμομαγκάνιο.

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού αύριο και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από πείνα, φτώχεια και πολέμους. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Γιούνισεφ Αντώνης Κομνηνός, 33 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα από ασθένειες που μπορούσαν να έχουν προληφθούν. Δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις έξι συνηθέστερες παιδικές ασθένειες. Αλλα 2,2 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους από διαρροϊκές παθήσεις, ενώ το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των πέντε ετών, δηλαδή 175 εκατομμύρια παιδιά, πηγαίνουν για ύπνο νηστικά. Οι πόλεμοι των τελευταίων 10 χρόνων σκότωσαν δύο εκατ. παιδιά, περίπου πέντε εκατ. ανάπηρα, 12 εκατ. άστεγα, ένα εκατ. ορφανά και 10 εκατ. με ψυχολογικά προβλήματα. Για την ενίσχυση των προγραμμάτων της Γιούνισεφ, ο οργανισμός έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα τηλεμαραθώνιο στη ΝΕΤ.

Φιλικό χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, το πνεύμα που επικράτησε στη σημερινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών κομμάτων για το οργανωτικό σχήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας. Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε οτι η επιτυχία της Ολυμπιάδας είναι ζήτημα, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρου του τόπου. Χρειάζεται, επεσήμανε ο υπουργός, διαφάνεια, συστράτευση, συναίνεση και ταχύτητα.

Στη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, προχώρησε σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Η μείωση αφορά τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και τις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Πτώση των επιτοκίων τους, αναμένεται να ανακοινώσουν τις προσεχείς ημέρες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι εκτονώνεται η νομισματική κρίση. Το θέμα των επιτοκίων απασχόλησε σήμερα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμα κατά την διάρκεια συνάντησής τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δηλώσεις του νέου αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τη δήλωση που έκανε ο αμερικανός αξιωματούχος, οτι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτοί οι διαχωρισμοί είναι απαράδεκτοι, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, οτι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία. Ο κ. Τζουμάκας, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και η πολιτική της κυβέρνησης είναι προοδευτική και στηρίζεται από όλους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια κατά των αποφάσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, πραγματοποίησαν το πρωί μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην Αθήνα. Αρκετές σχολές των πανεπιστημίων, καθώς και δεκάδες λύκεια, τελούν υπό κατάληψη.

Τις 117. 316 έφθασαν οι υποβολές αιτήσεων για τον πανελλήνιο διαγωνισμό στο δημόσιο, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο. Η υποβολή των αιτήσεων έληξε χθες τα μεσάνυκτα και ο συναγωνισμός αναμένεται ιδιαίτερα σκληρός, καθώς θέσεις στο δημόσιο, θα εξασφαλίσει ένας στους 160 αποφοίτους λυκείου, ένας στους 60 αποφοίτους ΤΕΙ και ένας στους 15 αποφοίτους ανωτάτων σχολών. Για αναντιστοιχία λόγων και έργων, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας οτι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί οτι οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γίνονταν στην αναλογία ένας διορισμός δια πέντε υποχωρήσεις από την υπηρεσία.

Για την ερχόμενη Δευτέρα μετατέθηκε η προγραμματισμένη για απόψε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της συνεδρίασης απόψε στη Βουλή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, στην οποία θα συμμετάσχει πιθανότατα και ο κ. Καραμανλής ιαι κορυφαία στελέχη του κόμματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη συμπαράσταση.. . εκατομμυρίων φιλάθλων όλης της Ευρώπης θα αγωνιστεί το βράδυ ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ρόζεμποργκ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο λόγος αυτής της ξαφνικής συμπάθειας στην ομάδα του Πειραιά οφείλεται στο βαθμολογικό ενδιαφέρον της συνάντησης, καθώς με ισοπαλία η Ρόζεμποργκ μένει έξω από τους "8" της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα να μείνει μία θέση κενή, την οποία φλερτάρουν τουλάχιστον τρεις μεγάλες ομάδες, με πρώτη την πανίσχυρη Γιουβέντους. Πάντως, ο Ολυμπιακός έχει και τους δικούς του λόγους να κόψει το δρόμο στην νορβηγική ομάδα, αφενός γιατί θέλει να φύγει από το Τσάμπιονς Λιγκ με ένα θετικό αποτέλεσμα και αφετέρου για να δώσει ακόμα μία βοήθεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι ώστε του χρόνου να αγωνίζεται με δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 9,45 το βράδυ και θα μεταδοθεί από το ΜΕΓΚΑ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1566,62 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,18%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 26,1 δισ. δραχμές, εκ των οποίων όμως τα 10 περίπου δισεκατομμύρια αφορούν "γυρίσματα" πακέτων μετοχών. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,20%, Λήζινγκ άνοδος 0,33%, Ασφάλειες άνοδος 0,04%, Επενδύσεις πτώση 0,06%, Βιομηχανίες άνοδος 0,34%, Κατασκευών πτώση 0,36%, Συμμετοχών πτώση 0,29%, Διάφορες πτώση 2,28%. Με άνοδο 1,23% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων, με στόχο την υιοθέτηση μία συνθήκης για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, περιμένει τους απεσταλμένους 160 χωρών που συναντώνται στο Κιότο, στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα. Παρατηρητές της Διάσκεψης επισημαίνουν ότι ίσως υπάρξει παράταση των διαπραγματεύσεων για μία ακόμα ημέρα, τονίζοντας ότι αυτό θα άξιζε τον κόπο, επειδή η συνθήκη αναμένεται πολύ πιο αισιόδοξη απ'ότι αρχικά προβλεπόταν. Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, οι δύο πλευρές που κρατούν στα χέρια τους το "κλειδί" για την τελική συνθήκη, προέβησαν αμφότεροι σε σημαντικές υποχωρήσεις, καθώς η μέση μείωση των εκπομπών αερίων ορίστηκε στο 6% για τις βιομηχανικές χώρες, μία μονάδα πάνω από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ ίσως υπάρξει και βελτιωμένη συμφωνία.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν, ενώ ο εκπροσωπός του δήλωσε ότι πάσχει από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και πως θα παραμείνει 10 έως 12 ημέρες στο θεραπευτήριο Μπαρβίκα. Οπως έγινε γνωστό, ο Γιέλτσιν δεν είναι κλινήρης, αλλά οι γιατροί του έχουν συστήσει να μη βγαίνει έξω. Πάντως, μετά τη νέα μικρή "περιπέτεια" υγείας του ρώσου προέδρου, μία άλλη περιπέτεια, αυτή της αεροπειρατίας που σημειώθηκε σε αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση μεταξύ Μαγκατάν και Μόσχας, τέλειωσε ομαλά, καθώς συνελήφθη ο αεροπειρατής και οι επιβάτες του Ιλιούσιν είναι σώοι και αβλαβείς. Οπως είπαν ρώσοι αξιωματούχοι, ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις αρχές ενώ ήταν καλωδιομένος με τα εκρηκτικά.

Αλώβητος βγήκε ο Μεσούτ Γιλμάζ και η κυβερνησή του από την πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Δημοσίων Εργων, η οποία απορρίφθηκε στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, καθώς υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόνο 244 βουλευτές με ζητούμενη την απόλυτη πλειοψηφία των 276 βουλευτών. Την πρόταση είχε καταθέσει το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ με την κατηγορία για ατασθαλίες. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να ρίξει τον υπουργό, το αποτέλεσμα θα είναι η παραίτηση της κυβερνησής του.

Εληξαν σήμερα στη Βόννη οι εργασίες της διάσκεψης για τη Βοσνία, οι οποίες, ωστόσο, στιγματίσθηκαν από την πρόωρη αποχώρηση της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο περιελήφθη αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι "ενθαρρύνει την τρομοκρατία" με την αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο. Για το λόγο αυτό η Γιουγκοσλαβία δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις της διάσκεψης.

Στη Διεθνή Εκστρατεία κατά των Ναρκών και στην αμερικανίδα συντονιστριά της, Τζόντι Ουίλιαμς, απενεμήθη σήμερα το 98ο βραβείο Νόμπελ, στο Οσλο της Νορβηγίας. Η δράση της οργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα να υπογραφεί στην Οτάβα του Καναδά από 122 χώρες η συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά προβλέπεται αύριο σ' όλη τη χώρα, ενώ στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 16 και στα νησιά του Αιγαίου 7 με 15 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 16 και 2 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 11 December 1997 - 0:42:17 UTC