Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σκληρό αναμένεται το επόμενο διήμερο για τον έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Λουξεμβούργο ενόψει της διήμερης διάσκεψης κορυφής, με κύριο θέμα την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, καθώς και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ενωση. Ο κ. Σημίτης μεταφέρει τις πάγιες ελληνικές θέσεις, για την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί στην Αγκυρα, σχετικά με το Κυπριακό και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευνοϊκά για την Τουρκία, καθώς οι χθεσινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προκάλεσαν την δυσαρέσκεια ακόμα και των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αποδεχθεί η Τουρκία τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με προσφυγή της για το θέμα των Ιμίων. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την συναίνεση του προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, καθώς απέβη άκαρπη η χθεσινή συνάντησή τους, αργά το βράδι στο Λουξεμβούργο. Παρότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά την συνάντηση, πληροφορίες αναφέρουν οτι δεν επετεύχθη συμφωνία, καθώς η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που βάζει η λουξεμβουργιανή προεδρία για την ένταξή της στην Ενωση. Ενδεικτική ίσως είναι όμως η δήλωση που έκανε ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, οτι τελικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποφάσισε να μην προσκαλέσει την Τουρκία στο δείπνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά το τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής. Ανώριμη να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτήρισε τη Τουρκία ο γνωστός για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα, υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, πρόσθεσε όμως οτι δεν πρέπει να απομονωθεί. Δυσαρέσκεια όμως έχει προκαλέσει και στον αραβικό κόσμο η στάση της Τουρκίας, η οποία θα συμμετάσχει από τις 5 έως τις 9 Ιανουαρίου σε ναυτικά γυμνάσια με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας ήταν να αποχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ από τις εργασίες της Ισλαμικής Διάσκεψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Τεχεράνη.

Δείγμα δολοφονικής κοινωνικής αναισθησίας, χαρακτήρισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, τη χθεσινή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στα γραφεία της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, στον οδό Ομήρου, από την οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφριά ο πυροτεχνουργός Πιέρος Ξανθάκος. Οσον αφορά τον πραγματικό στόχο των τρομοκρατών, το εργοστάσιο της Τι Βι Εξ στη Χαλκιδική, ο κ. Αθανασάκος δήλωσε οτι τα έργα θα συνεχισθούν κανονικά.

Χιλιάδες παιδιά αδυνατούν να γιορτάσουν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Γιούνισεφ, εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πείνα, τη φτώχεια και τους πολέμους. Περίπου 33 χιλιάδες παιδιά, πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Στην Ελλάδα περίπου 10. 000 παιδιά δουλεύουν στα φανάρια, καθαρίζοντας αυτοκίνητα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από βαλκανικές χώρες.

Μία μόλις ημέρα μετά την ενέργεια της Εθνικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, νέα πτώση σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, εξαιτίας της αναταραχής που παρουσιάσθηκε το πρωί στα Χρηματιστήρια της νοτιοανατολικής Ασίας και επεκτάθηκε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία στο άνοιγμα της αγοράς παρουσίαζαν απώλειες μέχρι και 2%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε κύμα πωλήσεων και στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να καταγράψουν μεγάλες απώλειες, με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει κάτω από το φράγμα των 1500 μονάδων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες της τάξης του 5,12%.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκάδες δίκες αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν σε όλη τη χώρα, λόγω της 48ωρης απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, που άρχισαν σήμερα διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Τα δικαστήρια της Αθήνας, λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ με έκτακτο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, αναφέρεται οτι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία σε όλα τα δικαστήρια της Αθήνας, ξεπερνά το 90%.

Ασφαλιστικές δικλείδες και για την εκτέλεση έργων από Οργανισμούς και την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θέτει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για τη διαφάνεια στην ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων έργων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα σ' αυτά τα έργα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αρκετοί δημόσιοι οργανισμοί, δήμαρχοι και νομάρχες βαφτίζουν τα έργα ως ειδικά. Χαρακτήρισε ωστόσο το νομοσχέδιο τομή για τα δημόσια έργα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της διαφάνειας και για τις αναθέσεις μελετών. Τέλος, αναφέρθηκε και στο άρθρο του νομοσχεδίου που επεκτείνει το πόθεν έσχες, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί σωστό όλοι αυτοί που επιβλέπουν έργα, μελέτες και μετέχουν σε επιτροπές εισήγησης να ελέγχονται.

Κρίσεις στα εθνικά θέματα, την οικονομία και το κοινωνικό πεδίο προέβλεψε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το πρώτο εξάμηνο του '98, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην ΕΣΗΕΑ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Έβερτ κατηγόρησε με αυστηρή γλώσσα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και έκανε λόγο για ανεπιτυχή, ολισθηρή, αδιέξοδη πολιτική. Τέλος, αναφερόμενος στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, είπε ότι χάνεται η συνεκτικότητα του εθνικού χώρου με το να μην υπάρχουν όρια επιχειρησιακής ευθύνης.

Ένας τούρκος δουλέμπορος και 17 ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το πρωί στην περιοχή Αυλάκι της Σάμου. Οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν από τα παράλια της Τουρκίας με ξύλινο σκάφος. Οι συλληφθέντες, εντός της ημέρας, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Ολόκληρη βιοτεχνία πυρομαχικών είχε εγκαταστήσει στο ξενοδοχείο του στα Χανιά ο δικηγόρος Στυλιανός Ζερβός, 37 ετών, ο οποίος και συνελήφθη. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα πλήρες εργαστήριο πυρομαχικών, ένα αμερικανικό οπλοπολυβόλο, ένα πιστόλι, δύο περίστροφα, και περισσότερες από δύο χιλιάδες σφαίρες. Επίσης, κατάσχεσαν χιλιάδες βλήματα πυροβόλων όπλων, άδεια φυσίγγια, τρία κιλά πυρίτιδα, 315 κιλά μολύβδου και μήτρες κατασκευής βολίδων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από χθες το απόγευμα μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο της Λαμίας, όπου εκατό περίπου μουσουλμάνοι της Ξάνθης συνόδευσαν τον Μεχμέτ Αγά Μουσταφά, προκειμένου να δικαστεί για αντιποίηση αρχής. Σε βάρος του Μουσταφά εκκρεμεί πληθώρα υποθέσεων με το ίδιο αδίκημα, αφού ο ίδιος εξακολουθεί να εκδίδει μηνύματα θρησκευτικού περιεχομένου υπογράφοντας ως μουφτής Ξάνθης, παραβλέποντας το γεγονός ότι υπάρχει στην περιοχή διορισμένος μουφτής. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο του επέβαλε 16 μήνες φυλάκιση για αντιποίηση αρχής κατ εξακολούθηση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρία κρίσιμα παιχνίδια για το μέλλον τους στην Ευρωλίγκα δίνουν απόψε το βράδυ οι ομάδες μπάσκετ της χώρας μας. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ρεάλ, που είναι αποφασισμένη, μετά το πολύ άσχημο ξεκινημά της στη διοργάνωση, να κτυπήσει τα υπόλοιπα παιχνίδια για να μη μείνει έξω από την επόμενη φάση. Από την πλευρά του ο πρωταθλητής Ελλάδας, μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη θέλει οπωσδήποτε τη νίκη. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και θα μεταδοθεί από την ΕΤ1. Για την εισοδό της στην πρώτη τριάδα αγωνίζεται σήμερα η ΑΕΚ κόντρα στην κροατική Τσιμπόνα, μέσα στο Ζάγκρεμπ. Ο Ιωαννίδης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση του αγώνα μετά τις τελευταίες επιτυχίες της ομάδας του, ενώ θα στηριχθεί και πάλι στους Αλεξάντερ, Πρέλιεβιτς και Κολτεμπέλα. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 9, 15 το βράδυ. Το δυσκολότερο παιχνίδι δίνει σήμερα ο ΠΑΟΚ, για την ίδια διοργάνωση, στο Τρεβίζο εναντίον της πανίσχυρης Μπενετόν. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει με κάθε θυσία τη νίκη αν και το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι η ιταλική ομάδα. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 9,30 το βράδυ και θα το δείξει ζωντανά το ΣΤΑΡ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η νέα αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια προκάλεσε σήμερα κύμα πωλήσεων και στη Σοφοκλέους με αποτέλεσμα οι τιμες των μετοχών να καταγράψουν μεγάλες απώλειες. Η αναταραχή ξεκίνησε απο τα Χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας και επεκτάθηκε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία στο άνοιγμα της αγοράς παρουσίαζαν απώλειες μέχρι και 2%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε κάτω απο το φράγμα των 1500 μονάδων, στις 1486,39 μονάδες καταγράφοντας μεγάλες απώλειες 5,12%. Οι συναλλαγές έφθασαν τα 49,5 δισ. δρχ. , υπήρχαν, ομως, πολλά ``γυρίσματα`` πακέττων. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 5,04%, Λήζινγκ πτώση 3,41%, Ασφάλειες πτώση 4,52%, Επενδύσεις πτώση 4,10%, Βιομηχανικές πτώση 4,91%, Κατασκευών πτώση 6,85%, Συμμετοχών πτώση 6,16%, Διάφορες πτώση 5,09%. Με απώλειες 4,35% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ελπίδες για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στη Διάσκεψη του Κιότο, διαψεύστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, μετά τη συμφωνία που υιοθετήθηκε από την ολομέλεια για μείωση των εκπομπών κατά 5,2%, από τις βιομηχανικές χώρες μέχρι το 2. 012. Ο μόνος που εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος ήταν ο πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος μίλησε για μία συμφωνία περιβαλλοντικά ισχυρή και οικονομικά υγιής. Πάντως, ο ίδιος εντόπισε προβλήματα όσον αφορά το θέμα των εκπομπών τοξικών αερίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες! Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούσε ότι η συμφωνία του Κιότο δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει σε επιτυχία τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ η οικολογική οργάνωση Γκρινπίς έκανε λόγο για τραγική φάρσα.

Την έντονη φημολογία για επιδείνωση της υγείας του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν, ήρθε να διασκεδάσει η κρατική τηλεόραση της χώρας με την προβολή λίγων δευτερολέπτων από την συνάντηση του Γιέλτσιν με συνεργάτη του, κατά τη δεύτερη ημέρα της νοσηλείας του σε θεραπευτήριο της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε να κάθεται άνετα σε μία πολυθρόνα, φορώντας ένα ανοιχτό πουκάμισο χωρίς γραβάτα κι ένα κόκκινο γιλέκο. Πάντως, το χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωσε και νέα πτώση εξαιτίας των ανησυχιών για την υγεία του Γιέλτσιν, παρά τις διαψεύσεις και την προβολή του σχετικού ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θέλοντας να ενισχύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, έσπασε σήμερα ένα ταμπού 76 χρόνων, δεχόμενος στην Ντάουνιγκ Στριτ αντιπροσωπεία της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ με επικεφαλής τον Τζέρι Ανταμς. Τη στιγμή που οι προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία είναι καλύτερες από ποτέ, δεν θα άφηνα καμία ευκαιρία για την ενίσχυση αυτής της διαδικασίας, δήλωσε ο Μπλέρ, ενώ ο ιρλανδός ηγέτης τόνισε πως η ενέργεια του βρετανού πρωθυπουργού αποτελεί ένα πολύ εποικοδομητικό βήμα στις αγγλοϊρλανδικές σχέσεις.

Υπέρ μίας σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για την τρομοκρατία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τάχθηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στην Τεχεράνη. Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα γίνει προκειμένου να διευκρινιστεί η διαφορά μεταξύ τρομοκρατίας και του αγώνα των λαών για εθνική απελευθέρωση.

Για πρώτη φορά ο ηγέτης του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος προηγείται του Χέλμουτ Κόλ στις προτιμήσεις των Γερμανών για την καγκελαρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού καναλιού Ζε Ντε Εφ. Το 44% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ του Όσκαρ Λαφοντέν και το 43% υπέρ του Κολ. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες θα συγκέντρωναν σήμερα το 37%, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες το 38%, οι Πράσινοι το 10% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες το 6%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, που σταδιακά στα δυτικά θα αυξηθούν και αργότερα θα σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και αργότερα στα δυτικά και νότια πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 17 και στα νησιά του Αιγαίου 7 με 16 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 5 με 16 και 3 με 12 βαθμούς Κελσίου θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 12 December 1997 - 0:25:44 UTC