Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-12

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισαν στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι 15 ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσει η διαδικασία διεύρυνσης με τις δέκα υποψήφιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο και στη συνέχεια, να ακολουθήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με άλλες έξη χώρες που έχουν προχωρήσει αρκετά και καλύπτουν πολλά από τα κριτήρια για την ένταξή τους στην Ενωση. Τα πράγματα όμως για την Τουρκία κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, καθώς η Αγκυρα αρνείται να εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει η προεδρία του Λουξεμβούργου για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Κυπριακό, ενώ η χήρα του Φρανσουά Μιτεράν, Ντανιέλ, συνέκρινε αυτούς που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ, με τους συνεργάτες των Γερμανών στην διάρκεια της κατοχής. Η Αγκυρα από την πλευρά της, χαρακτήρισε απαράδεκτο και προσβλητικό τον τόνο των δηλώσεων του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, που επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Προκλητικές, χαρακτήρισε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, τις χθεσινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά αεροσκάφη, οι οποίες όπως είπε, αναχαιτίζονται άμεσα και αποφασιστικά. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι αν η Αγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλει να αποδεχθεί τις αξίες, τις αρχές και τους όρους λειτουργίας που διέπουν τις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Αθανασάκη, που εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή βλάπτει το συμφέρον της Τουρκίας.

Η Τουρκία βέβαια δεν ήταν το μοναδικό θέμα που απασχόλησε τους ευρωπαίους εταίρους. Τα νομισματικά και το φορολογικό ήταν ένα ακόμα θέμα το οποίο συζητήθηκε και όπως έγινε γνωστό από επίσημη ισπανική πηγή, οι 15 κατέληξαν σε συμφωνία για μία συμμετοχή στο Συμβούλιο του Ευρό, κατά περίπτωσιν των χωρών που δεν θα περιληφθούν αρχικά στη ζώνη του Ευρό. Τις επιφυλάξεις της χώρας μας έναντι της θεσμοθέτησης του λεγόμενου άτυπου Συμβουλίου των χωρών του Ευρό, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι η Ελλάδα, από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία, δηλαδή τις χώρες που δεν προβλέπεται να συμμετάσχουν εξ' αρχής στην υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, θα μπορούσαν να αποδεχθούν τη θεσμοθέτηση εντός του κοινοτικού πλαισίου του λεγομένου συμβουλίου Ευρό. Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα θα πληροί τους όρους εισδοχής μίας χώρας στο ενιαίο νόμισμα εντός του 1999, με στόχο την υιοθέτηση του το 2001. Τέλος, εξέφρασε την άποψη οτι οι πιθανότητες να υπάρξει ομόφωνη τοποθέτηση του Συμβουλίου Κορυφής επί του θέματος του άτυπου Συμβουλίου είναι μισές-μισές.

Ανάκαμψη σημειώθηκε στη Σοφοκλέους, όπου σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε με άνοδο 2,07%, μετά τη χθεσινή αναταραχή που προκλήθηκε από τα χρηματιστήρια της ΝΑ Ασίας. Η σταθερότητα της δραχμής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε προβλέψει μετασεισμούς από αυτού του είδους τις κρίσεις.

Ένταση και κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της πορείας που πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές, από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Κατά την διάρκεια της πορείας δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια όταν άτομα που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έριξαν βόμβες μολότοφ και έκαψαν ένα αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου. Όταν η πορεία είχε φθάσει στην πλατεία Ομονοίας, νεαροί έριξαν μολότοφ εναντίον αυτοκινήτου με κρατικές πινακίδες. Τη φωτιά έσβησαν καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ μόλις εμφανίσθηκαν τα ΜΑΤ οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν, αφού πρώτα προξένησαν φθορές στο υποκατάστημα της Εθνικής Στεγαστικής, στη Σταδίου, ενώ φθορές υπέστη και το υποκατάστημα της Εγνατίας Τράπεζας.

Εξόρμηση ξεκίνησαν από σήμερα 500 περίπου υπάλληλοι της Εφορίας, γνωστοί και ως αδιάφθοροι, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Δεκάδες συνεργεία του υπουργείου Εμπορίου και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις κερδοσκοπίας, καθώς και διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων για τη δημόσια υγεία, ενώ για τους παραβάτες θα ισχύει η διαδικασία του αυτόφωρου.

Δύο απίστευτες ιστορίες κτηνωδίας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με θύματα δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία εκδίδονταν από τους γονείς τους! Συγκεκριμένα, Ιρακινός βίαζε κατά επανάληψη 8χρονο αγόρι, με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του. Η ιστορία αποκαλύφθηκε όταν το παιδί υπέστη αιμορραγία του πρωκτού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου ο πατέρας του ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του. Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, όμως, έπεσε και ένα κοριτσάκι 11 χρόνων, το οποίο εξανάγκαζε ο πατέρας του να έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες. Η ιστορία κακοποίησης του παιδιού είχε αρχίσει πριν από έξι μήνες, όταν ο πατέρας του το είχε οδηγήσει σε ερημική τοποθεσία για να το βιάσει άγνωστο άτομο ηλικίας περίπου 25 ετών. Οι δύο γονείς συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων από τον νέο προϋπολογισμό, προκειμένου να επιβαρυνθούν λιγότερο οι μη έχοντες, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα την πορεία της οικονομίας και τον προϋπολογισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Τόνισε παράλληλα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη κατανομή των κονδυλίων, παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός κάνει μία αξιόλογη προσπάθεια να πετύχει ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες της σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους. Τέλος ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει αν είναι υπέρ του κοινωνικού κράτους ή υπέρ του νεοφιλελευθερισμού.

Δεν απαιτεί ιδιαίτερο σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης η χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του Γεράσιμου Αρσένη σε τηλεοπτικό κανάλι, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. Ο κ. Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συσχέτισης της παραίτησης το 1995 του Κώστα Σημίτη με τη σημερινή διαφωνία του Γεράσιμου Αρσένη, καθώς όπως υποστήριξε, είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα το 1998, λόγω του προϋπολογισμού, αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων που θα υπάρξουν, διετύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους χθες το βράδυ στο σπίτι της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κανένα σχόλιο και περιορίστηκε να πεί ότι θέλω να δω το κείμενο, όσον όμως αφορά την αντιπαράθεση Σημίτη-Αρσένη, υποστήριξε οτι ο κ. Σημίτης έπρεπε να τον απομακρύνει. Τέλος, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός.

Στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, εντόπισαν ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης και η βουλευτής της ΝΔ Παρθένα Φουντουκίδου τα αυξημένα κρούσματα ρινίτιδας και άσθματος στα παιδιά της Ελλάδας, σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης το πρωί στη Βουλή. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ολοκληρώνει σχετικές μελέτες, δήλωσε ο κ. Σκουλάκης και ανήγγειλε την ενημέρωση του παιδικού πληθυσμού μέσω των σχολικών επιτροπών υγείας, που θα συσταθούν το προσεχές διάστημα. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι 8-10% των παιδιών στην Ελλάδα έχει ιστορικό αλλεργικού άσθματος, ενώ η κυρία Φουντουκίδου βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το 33,4% των παιδιών στην Πτολεμαϊδα πάσχουν από ρινίτιδα, το 30% στη Θεσσαλονίκη και το 29,2% στο Βόλο.

Ακυρώθηκαν σήμερα τα περισσότερα δρομολόγια του ΟΣΕ, εξαιτίας της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν οι μηχανοδηγοί, με αίτημα την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Μέχρι τα μεσάνυκτα θα πραγματοποιηθούν ωστόσο τρία δρομολόγια για τη βόρεια Ελλάδα, και άλλα τρία για την Πελοπόννησο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά την απόκτηση του διεθνή Λιβεριανού μέσου της Ξάνθης Σέμπουε, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και η απόκτηση του Γιώργου Δώνη στην ΑΕΚ. Η διοίκηση της "Ενωσης" κατάφερε να εξασφαλίσει τους δύο παίχτες μετά από γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες, καθώς και οι δύο τους αποτελούσαν επιλογές του Ντουμιτρίου. Ο Δώνης για συμβόλαιο τριών χρόνων θα πάρει συνολικά 300 εκατομμύρια, ο Σέμπουε για πέντε χρόνια θα πάρει 200 εκατομμύρια, ενώ γύρω στα 150 εκατομμύρια πήρε και η Ξάνθη.

Μόνο νίκη θέλει ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη εναντίον του Ηρακλή, μετά την ήττα και από τον Ολυμπιακό αν θέλει να παραμείνει κοντά στη διεκδίκηση του τίτλου. Ο Δανιήλ χαρακτήρισε δύσκολο το ματς, αλλά τόνισε ότι οι "πράσινοι" έχουν τα φόντα να νικήσουν την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Δύο πρόσωπα παρουσίασε σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου. Αρχικά οι τιμές των μετοχών σημείωναν κάθετη υποχώρηση η οποία προσέγγιζε το 3%. Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση σταδιακά άρχισε να εξομαλύνεται, οι τιμές των μετοχών οχι μονο ανέκτησαν το αρχικά χαμένο έδαφος αλλά έκλεισαν και με μεγάλη άνοδο. Ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 1517,18 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 2,07%. Στο ``γύρισμα`` της αγοράς συνετέλεσε η σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Οι περισσότερες πράξεις έγιναν στα επίπεδα του 13,5%, με 16,5% ενώ το ATHIBOR για ένα μήνα έφθασε στο 17,5% απο 20,25% που είχε φθάσει χθες. Επισης η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη στην αγορά στα επίπεδα του 13,75% με ανοιχτές προσφορές για έξι μέρες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εισροή περίπου 150 εκατ. ECU στο fixing της δραχμής. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,63%, Λήζινγκ άνοδος 1,04%, Ασφάλειες άνοδος 2,51%, Επενδύσεις άνοδος 2,62%, Βιομηχανίες άνοδος 2,61%, Κατασκευών άνοδος 2,44%, Συμμετοχών άνοδος 4,75%, Διάφορες άνοδος 2,88%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,06%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 21,5 δισ. δρχ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε διάψευση προέβη το Κρεμλίνο, σχετικά με την πληροφορία που μετέδωσε ραδιοσταθμός της Μόσχας ότι ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν παρουσίασε εγκεφαλικό σπασμό, ενώ ο εκπρόσωπός του επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι ο πρόεδρος έχει ένα απλό κρυολόγημα. Νωρίτερα μάλιστα, είχε ανακοινωθεί πως η κατάσταση της υγείας του Γιέλτσιν είναι ικανοποιητική, ενώ ομαλοποιήθηκε η θερμοκρασία του.

Στους 271 ανέρχονται οι νεκροί από βάρβαρη επίθεση, όπως την χαρακτήρισε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που πραγματοποίησαν την Τετάρτη αντάρτες Χούτου στο στρατόπεδο προσφύγων Τούτσι, στη βορειοδυτική Ρουάντα. Σε άλλη σύγκρουση, που σημειώθηκε στα νοτιοδυτικά της χώρας σκοτώθηκαν 40 αντάρτες Χούτου. Η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία έφθασε στο Κιγκάλι, καταδίκασε την έκρηξη βίας και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν τη Ρουάντα.

Με προβλήματα, αλλά και ζημιές, που μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικές απ' ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, λειτουργεί το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνου, μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί κοντά στον αεροσταθμό 1 του αεροδρομίου. Στο συγκεκριμένο αεροσταθμό τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα καθώς δεν γίνονται αναχωρήσεις, ενώ στους υπόλοιπους αεροσταθμούς υπάρχουν μόνο σοβαρές καθυστερήσεις.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, άρχισε σήμερα στο Παρίσι η δίκη του διαβόητου τρομοκράτη Ιλιτς Ραμίρεζ ή Κάρλος, ο οποίος, χαρακτηρίστηκε από τον συνήγορο του ορκισμένος κομμουνιστής επαναστάτης, που δεν λυπάται για τίποτα.. . Ο 48χρονος Κάρλος εάν κριθεί ένοχος για όσα κατηγορείται αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός αναδείχθηκε νικητής, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των Χιλιανών βουλευτικών εκλογών, καθώς έλαβε το 50,5% των ψήφων. Οι ακροδεξιοί, του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, συγκέντρωσαν το 36,4%, ενώ οι Κομμουνιστές πήραν το 6,9%. Ο πρόεδρος Φρέι εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και δήλωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει στην οδό της προόδου.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ στα βορειοδυτικά είναι πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί και τοπικά στα δυτικά και νότια πελάγη πολύ ισχυροί, βαθμιαία όμως στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 1 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 17 και στα νησιά του Αιγαίου 9 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 17 και 5 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 13 December 1997 - 3:19:00 UTC