Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει κατ' ιδίαν αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου και κυρίως σε ό, τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την Κύπρο. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σημίτης θα δεχθεί αύριο στις 11 το πρωί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, και θα ακολουθήσει ενημέρωση και των υπολοίπων αρχηγών. Ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει την Πέμπτη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την επιστροφή του από την Ουκρανία. Πάντως, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας, σχετικά με την απόφαση των "15" ο κ. Ρέππας είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία. Με τις απειλές που εκτοξεύει, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας, η Τουρκία οδηγείται σε αδιέξοδο και οι προειδοποιήσεις για προσάρτηση των κατεχομένων αξιολογούνται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος επέκρινε την Τουρκία ότι με τη στάση της απέδειξε τον αντιευρωπαϊκό της προσανατολισμό, σημειώνοντας ότι με τις απειλές και τους εκβιασμούς απομονώνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στην Κύπρο, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι πλέον νεκρές μετά την απόφαση των "15" και επανέλαβε τις απειλές περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, δήλωσε πως ενδεχόμενη άρνηση των Τουρκοκυπρίων να πάρουν μέρος με την αντιπροσωπεία της κυπριακής δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου, δεν πρόκειται να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη λύπη της για την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας εκφράζοντας παράλληλα ότι η θέση αυτή δεν είναι οριστική. Ακατανόητη και υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση αυτή ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν και την απόδωσε σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Παρά τη σχετική ύφεση που παρουσίασε η κακοκαιρία στη δυτική Ελλάδα συνεχίζονται τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι χιονοπτώσεις του τελευταίου διημέρου. Δεκάδες χωριά στην περιοχή των Τρικάλων, την ορεινή Φθιώτιδα και Ροδόπη παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στην Κατάρα το ύψος του χιονιού έφθασε το μισό μέτρο, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα χωριά του Πηλίου. Χιόνι εξακολουθεί να πέφτει στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Μαγνησίας και Ιωαννίνων, ενώ χιόνια εμφανίστηκαν και στα ορεινά της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης. Λόγω των θυελλωδών ανέμων ματαιώθηκαν ορισμένες πτήσεις της Ολυμπιακής και συγκεκριμένα προς Κάρπαθο, Κοζάνη, Κύθηρα και Σαντορίνη, ενώ για άλλη μια φορά η παραλιακή λεωφόρος στην Αθήνα, μετατράπηκε σε χείμαρρο από τις καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου 24ωρου.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και τον προϋπολογισμό, η συζήτηση του οποίου αρχίζει την Τετάρτη στην ολομέλεια της βουλής, εξαπέλυσε το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως σημαντικό πολιτικό ολίσθημα το γεγονός ότι η χώρα μας μπαίνει οριστικά στο περιθώριο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο ο προϋπολογισμός δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα του προϋπολογισμού τίθεται επί τάπητος στην κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, που άρχισε στις 7 το απόγευμα υπό την προεδρία του κ. Σημίτη. Συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό και την πορεία της οικονομίας θα δώσει αύριο στο Ζάππειο ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον μέχρι τώρα απολογισμό των προγραμματικών συμφωνιών, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης. Οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι το συνολικό κόστος για το δημόσιο ήταν κατά 19% μικρότερο, απ' ότι με τον συμβατικό τρόπο προμηθειών, ενώ οι προγραμματικές συμφωνίες αφορούν επενδύσεις 1,3 τρις δραχμών, δημιουργούν 37. 665 νέες θέσεις απασχόλησης και θα εξασφαλισθούν φθηνότερες παροχές υπηρεσιών των ΔΕΚΟ για το καταναλωτικό κοινό.

Με ιδιαίτερη θερμότητα, παρά τα χιόνια και το πολικό ψύχος που επικρατούσε, υποδέχθηκε η Ουκρανικη ηγεσία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, που άρχισε σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια τις επίσκεψης πρόκειται να υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες τρεις συμφωνίες, μία προξενική, μία γεωργική και μία εμπορική. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι οικονομικές και οι επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς οι ελληνικές επενδύσεις που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στην Ουκρανία, ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Κλειστοί παρέμειναν σήμερα οι δήμοι και οι κοινότητες όλης της χώρας, μετά από απόφαση της ΚΕΔΚΕ, με αφορμή τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Διαμαρτύρεται για τη μη απόδοση των 7, 5 δισεκατομμυρίων δραχμών που αποτελούν μέρος των οφειλομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση από την καταβολή των αναδρομικών στους δημοτικούς υπαλλήλους, μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας για τους επιβάτες της Ολυμπιακής άρχισε χθες με πολύωρες καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων ενώ υπάρχουν φόβοι για τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών τις μέρες των γιορτών. Η Ενωση Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών, ζητεί τη μονιμοποίηση 270 εποχιακών συναδέλφων τους και απειλεί ότι αν ως την Τετάρτη δεν υπάρξουν δεσμεύσεις θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Υποτονική ήταν και σήμερα η κίνηση στην αγορά, πρώτη μέρα εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων, που θα συνεχιστεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Από σήμερα όλα τα καταστήματα στην Ελλάδα ανοίγουν στις 9 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ, ενώ το Σάββατο το ωράριο λειτουργίας τους είναι 9 το πρωί με 6 το απόγευμα. Το ίδιο ωράριο θα εφαρμοστεί και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα οι εφοριακοί συνεχίζουν τους ελέγχους στην αγορά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας και στο στόχαστρο των ανδρών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι περίπου 350. 000 επιχειρήσεις, καταστήματα και κέντρα διασκέδασης και αδυνατίσματος.

Τη δημιουργία μίας ανώνυμης εταιρίας για το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση της τουριστικής Ελλάδας στο εξωτερικό, με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πρότεινε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελλάδος σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Επίσης, ο Σύνδεσμος ζήτησε από την κ. Παπανδρέου να προχωρήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τουριστικών καταλυμάτων που έχουν άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ.

Η ελληνική σημαία υψώθηκε σήμερα στη φρεγάτα "Κουντουριώτης". Η φρεγάτα "Κουντουριώτης" είναι η έκτη τύπου Στάνταρτ, ομοίου με αυτές της "Ελλη" και "Λήμνος", που εντάσσεται στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. Η τελετή έγινε στα Ναυπηγεία Ντενχέντερ της Ολλανδίας, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη και του αρχηγού ΓΕ Ναυτικού, αντιναυάρχου Λεωνίδα Παλαιογιώργου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ιδιαίτερο υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1523,32 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,40%, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών παρουσίαζε άνοδο μέχρι και 1,47%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 10,7 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,51%, Ασφάλειες πτώση 0,38%, Λήζινγκ άνοδος 1,47%, Επενδύσεις πτώση 0,22%, Κατασκευές άνοδος 1,25%, Βιομηχανίες άνοδος 0,26%, Διάφορες πτώση 0,86%, Συμμετοχών πτώση 0,04%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 1,01%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την πεποίθηση του ότι η ρωσική οικονομία ξεπέρασε την κρίση των τελευταίων εβδομάδων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από νέα εξωτερικά δάνεια. Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συνεχιστούν.. . Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν συνεχίζει να αναρρώνει από τη λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ από χθες υπάρχει σημαντική πρόοδος της κατάστασης του.

Η συνήγορος υπεράσπισης του διαβόητου τρομοκράτη Κάρλος, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από την ποινική διαδικασία, καθώς ο πελάτης τους δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την υπεράσπισή του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δίκη του αποτελεί "κατάχρηση εξουσίας και δικαστικό σκάνδαλο" και τόνισε ότι οι δολοφονίες των δύο γάλλων μυστικών πρακτόρων και του Λιβανέζου πληροφοριοδότη τους, στο Παρίσι, το 1975, ήταν αποτέλεσμα συνωμοτικού σχεδίου της ισραηλινής Μοσάντ και ανώτερων πρακτόρων της γαλλικής αστυνομίας.

Την δύναμη του είδε να ανεβαίνει το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας στις χθεσινές δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο όμως, συνέβη και με το σοσιαλδημοκρατικό κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης. Χαμένοι των εκλογών ήταν οι κομμουνιστές που είδαν τη δύναμη τους να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο και να χάνουν εννέα σημαντικούς δήμους. Πάντως ήττα υπέστη και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα που εξέλεξε μόλις ένα δήμαρχο, σε σχέση με τους 13 που είχε.

Δεν ήταν και πολλές οι νέες πληροφορίες που συνέλεξε η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών ήταν τεχνικής φύσης, όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή του Μπάτλερ, Τσαρλς Ντιουλφερ η ιρακινή πλευρά έδωσε μία σαφέστερη εικόνα για τις τρεις κατηγορίες των οπλικών εγκαταστάσεων, τις συνήθεις, τις ευαίσθητες και τις προεδρικές.

Το Λουξεμβούργο θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ για να συναντηθεί με την Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αραφάτ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η ΕΕ έδειξε πως κατανοεί την παλαιστινιακή θέση. Οι "15" είχαν υποστηρίξει σε ανακοίνωση τους, ότι ανησυχούν για την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία, καταδίκασαν την ισραηλινή οικιστική πολιτική και εξέφρασαν την υποστήριξη τους για ένα παλαιστινιακό κράτος. Αντιθέτως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ με ανακοίνωση του κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τηρεί ίσες αποστάσεις στο μεσανατολικό.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές θα έχει αύριο η δυτική Ελλάδα, αλλά στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις, καθώς η έντασή τους θα φθάνει τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 5 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα 5 με 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπεται ασθενής βροχή στα βόρεια του νομού, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα, οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 4 με 9 βαθμούς Κελσίου. Χιονόνερο στην πόλη και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία μηδέν με 5 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 16 December 1997 - 2:00:09 UTC