Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-16

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απαντώντας ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έκλεισε την τελευταία του συνέντευξη τύπου για το 1997 ο πρόεδρος Κλίντον. Ο κ. Κλίντον επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επίλυση του Κυπριακού αλλά υπογράμμισε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να θελήσουν οι δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Οι δύο πλευρές είπε ο κ. Κλίντον έχουν πολλά να κερδίσουν στα επόμενα 30 - 40 χρόνια εφ 'όσον μπορέσουν να συνεργαστούν. Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία διαπίστωσε ότι η κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας, που σε αυτή τη φάση είναι θετική, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομία και είπε ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες ίσως χρειαστεί να βοηθήσουν περισσότερο τις πιο αδύνατες οικονομίες του πλανήτη. Όσον αφορά το θέμα του Ιράκ, ο κ. Κλίντον επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στις θέσεις τους έως ότου ο Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν να συμμορφωθεί. Εξ' άλλου ο κ. Κλίντον χαρακτήρισε τις επιδώσεις του αντιπρόεδρου Άλ Γκόρ απόλυτα ικανοποιητικές.

Σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε πρόκληση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μετά την ενημέρωση που έκανε διαδοχικά στους πολιτικούς αρχηγούς, για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε καλή και χρήσιμη τη συζήτηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει από την Τουρκία να συμπεριφερθεί έτσι, ώστε στο μέλλον να μην δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των χωρών μελών της. Ο κ. Σημίτης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, είτε προσάρτησης της βόρειας Κύπρου, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ζημιώσει την ίδια και θα κλείσει οριστικά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται ομοψυχία και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ενισχύσουν αυτή την πολιτική, ώστε να αποφευχθεί η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών μας θεμάτων.

Για θετικές εξελίξεις στο Λουξεμβούργο, έκανε λόγο ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι, έδειξαν να κατανοούν την προκλητικότητα της Τουρκίας και είναι διατεθειμένοι να αποκρούσουν αυτή τη συμπεριφορά. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής. Σε τακτικό ελιγμό συμφερόντων των ισχυρών της Ευρώπης, απέδωσε η Αλέκα Παπαρήγα τις εξελίξεις στο Λουξεμβούργο και προέβλεψε τεχνητή όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ώστε να αμερικανοποιηθεί το Αιγαίο. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησαν τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός και παρέπεμψε στην επιτροπή εξωτερικών και αμύνης της βουλής. Αύριο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει στη βουλή τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά και την Πέμπτη θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, επανέλαβε τις απειλές περί προσάρτησης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, ενώ εμφανίστηκε μάλλον διαλλακτικός στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και ως ένα βαθμό και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Τζεμ δήλωσε ότι το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέμεινε ότι πρέπει η Κοινότητα να άρει τους όρους που έχει θέσει για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από τις πρόσφατες αποφάσεις του Λουξεμβούργου και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του έργου των επιτροπών σοφών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ για την επικύρωση της νέας δομής της Συμμαχίας, οι υπουργοί Εξωτερικών προέτρεψαν την Τουρκία να ξανασκεφτεί την απόφασή της για απόρριψη του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο προσάρτησης της Κύπρου. Ας ελπίσουμε ότι τέτοια πράγματα δεν θα συμβούν και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι κάθε βίαιη λύση από την πλευρά της Τουρκίας στο Κυπριακό θα ήταν αντιπαραγωγική. Δίκαιη χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία.

Αρχίζει αύριο στην ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία για την έγκρισή του. Γενικός εισηγητής από το ΠΑΣΟΚ έχει οριστεί ο Γιάννης Διαμαντίδης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Δημήτρης Κωστόπουλος, από το ΚΚΕ ο Αχιλλέας Καταρντζής, από τον Συνασπισμό ο Γιάννης Δραγασάκης και από το ΔΗΚΚΙ, ο Τάσος Ιντζές. Το μεσημέρι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παρουσίασαν το διεκδικητικό πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει για μεθαύριο Πέμπτη. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις θα αποτελέσει, μαζί με το φορολογικό, το κέντρο της απεργίας. Για πρώτη φορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων οι συγκοινωνίες θα παραλύσουν, αφού θα απεργήσουν για όλο το 24ωρο, τα τρένα, τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός και το ιπτάμενο προσωπικό της Ολυμπιακής. Στα πλοία θα γίνει 4ωρη στάση εργασίας από 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και κατηγορώντας την κυβέρνηση για λογιστικά τεχνάσματα και για αφανές έλλειμμα 15,5 τρις δρχ, το οποίο μπήκε από το παράθυρο στο δημόσιο χρέος. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, εξαιτίας των κομματικών δεσμεύσεων και προέβλεψε κοινωνική αναταραχή και κρίση της οικονομίας, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρόνο εκδήλωσής της. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, απάντησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχει αφανές έλλειμμα, καθώς, όπως είπε, όλα τα μεγέθη ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε θετική εξέλιξη ότι ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη τρέχει με 4,8%. Συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα έδωσε και ο Αντώνης Σαμαράς που τάχθηκε υπέρ της εγκατάλειψης της πολιτικής της σκληρής δραχμής, με προγραμματισμένη διολίσθηση του εθνικού μας νομίσματος. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί ανάλγητη εισπρακτική πολιτική και χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό εικονικό αριθμογράφημα που κάνει την ανθρώπινη διαβίωση στην Ελλάδα είδος πολυτελείας.

Πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, χρησιμοποιώντας μπαστούνια στήριξης, αλλά και λεωφορεία ειδικών ιδρυμάτων, εκατοντάδες άτομα με ειδικές ανάγκες, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Μάλιστα, ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, από τον υπαρκτό κίνδυνο της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής τους περιθωριοποίησης.

Το μουσικό και το συγγραφικό του αρχείο παρέδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη νεοσύστατη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"' του Μεγάρου Μουσικής. Οπως τόνισε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης σε τελετή που έγινε στο Μέγαρο, με τη χειρονομία του αυτή έδιωξε ένα μεγάλο βάρος από πάνω του, γιατί φοβόταν ότι ο κόπος μιας ζωής θα χανόταν ίσως κι από μια φυσική καταστροφή. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη δωρεά του Μίκη Θεοδωράκη πράξη γενναιοδωρίας και ευχήθηκε να βρει μιμητές, ενώ ο Χρήστος Λαμπράκης θεωρεί ορόσημο την κατάθεση του αρχείου στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου, την αρτιότερη της Ευρώπης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέσμη αυστηρών αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση των ποδοσφαιρικών αγώνων πρώτης εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος. Ανάμεσα στα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουν δοκιμαστεί και στην Αγγλία για την πάταξη του χουλιγκανισμού, είναι η εισαγωγή ηλεκτρονικών θυρών, τα χορηγούμενα εισιτήρια να έχουν υποχρεωτικά τον αριθμό θέσης και το όνομα του προσώπου που καταλαμβάνει τη θέση, ενώ οι καταστάσεις με τα εισιτήρια υποβάλλονται και στην αστυνομία. Επίσης, θα τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα γήπεδα, ενώ η ΓΓ Αθλητισμού θα ορίζει εισαγγελέα σε κάθε αγώνα υψηλού κινδύνου. Ο κ. Ρωμαίος είπε ότι οι ΠΑΕ και τα ΤΑΚ θα πρέπει να δημιουργήσουν εθελοντικό σώμα από μέλη των συνδέσμων για να λαμβάνονται τα μέτρα τάξης μέσα στο γήπεδο, το οποίο θα έχει επαφή με την αστυνομία και πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των προσώπων που θα έχουν δικαίωμα να εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους.

Το πολικό ψύχος, οι θυελλώδεις βοριάδες αλλά και οι συνεχείς χιονοπτώσεις, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα της κακοκαιρίας που επικρατεί στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το δριμύ ψύχος ήταν η αιτία να χάσει τη ζωή του ο 65χρονος κτηνοτρόφος Σάββας Τσίγκας, από τη Νέα Πέραμο Καβάλας, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο ποιμνιοστάσιό του και ο θάνατός του αποδίδεται σε ανακοπή καρδιάς λόγω του ψύχους. Στο Νευροκόπι το θερμόμετρο κατέβηκε το βράδυ στους -10 βαθμούς, ενώ σε πολλές περιοχές της Θράκης ο υδράργυρος βρίσκεται κάτω από το μηδέν. Στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου, τα αυτοκίνητα χρειάζονται αλυσίδες και παραμένουν αποκλεισμένα τουλάχιστον 15 χωριά από τα χιόνια. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή η πορθμιακή γραμμή από την Καβάλα προς τον Πρίνο και τη Θάσο. Δεκάδες χωριά είναι επίσης αποκλεισμένα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου σταμάτησαν μεν οι χιονοπτώσεις, αλλά το κρύο είναι τσουχτερό.

Εκκληση προς τους οικονομικούς παράγοντες, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ουκρανίας, να συνεργασθούν και να δραστηριοποιηθούν για την διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, απηύθυναν από κοινού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με τον ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα, σε συνάντηση που είχαν στο Κίεβο με επιφανείς οικονομικούς παράγοντες των δύο χωρών. Ο κ. Στεφανόπουλος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, δεν κατάφερε να μεταβεί, όπως είχε προγραμματισθεί, στην Οδησσό καθώς παρουσιάσθηκε μία απρόβλεπτη βλάβη στο προεδρικό αεροσκάφος, εξαιτίας του υπερβολικού ψύχους που επικρατεί στην περιοχή.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους στη βουλή για το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών των ΔΕΚΟ, ύψους 1,3 τρις δρχ, με αφορμή επερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, εξέλαβε την επερώτηση ως προσπάθεια υπονόμευσης των προγραμματικών συμφωνιών και αντέκρουσε τις επικρίσεις περί αδιαφάνειας που διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα παρακολουθεί από κοντά τις συμφωνίες και όταν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει όσες δεν είναι νόμιμες, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

Μία ασυνήθιστη εξέλιξη σημειώθηκε σε ληστεία που έγινε το πρωί στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, καθώς τα 10 από τα 11 εκατομμύρια δραχμές, που είχαν κλέψει δύο άγνωστοι, βρέθηκαν μέσα σε ένα άδειο βαρέλι στα τελευταία σπίτια του χωριού της Ακράτας, όπως και το περίστροφο που χρησιμοποίηθηκε στη ληστεία.. . Η αστυνομία που κινητοποιήθηκε άμεσα εκτιμά ότι η σύλληψη των δραστών είναι θέμα ωρών.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κώστας Νταλιάνας, προκειμένου να κατέλθει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ως υποψήφιος στη Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Στη θέση του κ. Νταλιάνα τοποθετείται ο δικηγόρος, Γεώργιος Ανδρεόπουλος.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν το πρωί μετά την απολογία τους, ζευγάρι αλλοδαπών, οι οποίοι πριν από μήνες εγκατέλειψαν σε υπόγεια διάβαση στη λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, το νεογέννητο βρέφος τους. Αντίθετα ο ιρακινός ο οποίος κακοποιούσε τον 8χρονο γιό του, κρίθηκε προφυλακιστέος για βιασμό κατ`εξακολούθηση και αποπλάνηση ανηλίκου και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητείται υπομονή ως τον Ιανουάριο από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για τις μεταγραφικές εξελίξεις των ομάδων τους, ενώ η πρωτοπόρος ΑΕΚ έχει κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις της με Σέμπουε, Δώνη και βέβαια τη σημαία της ομάδας Στέλιο Μανωλά. Ο Μπάγιεβιτς συνέστησε υπομονή στους φιλάθλους της ομάδας ως το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και θα έχουν ξεκαθαρίσει οι μεταγραφικοί στόχοι. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα ένας που φεύγει και δεν είναι άλλος από τον Σαμπανάτζοβιτς. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός δεν έχει ακόμα κάνει κάποια κίνηση, αλλά ο Δερμιτζάκης του ΟΦΗ θα πρέπει να θεωρείται παίχτης των "πρασίνων". Πάντως, ο Δανιήλ σε σημερινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε την απόκτηση ενός ή και δύο ακόμα παιχτών.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η υποτονική δραστηριότητα και οι μικρές πτωτικες τάσεις χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1515,19 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 0,53%. Η αξία των συναλλαγών για δεύτερη συνεδρίαση κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και έφθασε τα 10,2 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,82%, Ασφάλειες πτώση 0,46%, Λήζινγκ πτώση 0,43%, Επενδύσεις άνοδος 0,35%, Κατασκευές πτώση 1,05%, Βιομηχανίες πτώση 0,42%, Διάφορες πτώση 0,87%, Συμμετοχών πτώση 0,05%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,89%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ρώσος συγκυβερνήτης είναι ο μοναδικός επιζών από την χθεσινή συντριβή του Τουπόλεφ 154, στα αραβικά Εμιράτα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 85 ατόμων, 77 επιβατών και οκτώ μελών του πληρώματος. Το Τουπόλεφ είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε με προορισμό τα αραβικά Εμιράτα και συνετρίβη λίγα λεπτά πριν από την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Σάρζα, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Εκπρόσωπος των αερογραμμών του Τατζικιστάν, ανέφερε οτι πιθανόν το αεροσκάφος να εξερράγη εν πτήσει, σε ύψος 600 μέτρων, καθώς πλησίαζε το αεροδρόμιο.

Ομαλά εξελίσσεται, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ανάρρωση του ρώσου προέδρου, Μπόρις Γιέλτσιν, ο οποίος νοσηλεύεται στο θεραπευτήριο Μπαρβίκα, έξω από τη Μόσχα, εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού. Οπως μετέδωσε σήμερα ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας, η περίοδος ανάρρωσης θα διαρκέσει άλλες τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες ο Γιέλτσιν θα έχει την ευκαιρία να αναπαυθεί πλήρως.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στην Αλγερία το λουτρό αίματος. Νεκρές βρέθηκαν πέντε νεαρές γυναίκες που είχαν απαχθεί από φανατικούς ισλαμιστές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ανεξάρτητης τοπικής εφημερίδας, Λε Ματέν, οι κοπέλες, ηλικίας από 16 έως 25 χρόνων, είχαν απαχθεί το βράδι του Σαββάτου από την περιοχή Σεράγκα, 10 χλμ δυτικά του Αλγερίου και σήμερα βρέθηκαν σφαγμένες. Είχε προηγηθεί επίθεση των φανατικών ισλαμιστών στην περιοχή, όπου σφαγίασαν 14 συγγενείς των γυναικών.

Σε ποινές κάθειρξης από τέσσερα έως 20 χρόνια, με την κατηγορία της τρομοκρατίας, καταδικάσθηκαν από δικαστήριο της Πρίστινας, δεκαεπτά Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Οι 17 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για την διάπραξη σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στο διάστημα 1992-97, ως μέλη του εκτός νόμου Στρατού για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου, που αγωνίζεται για την απόσχιση της σερβικής αυτής επαρχίας από την Γιουγκοσλαβία.

Πολικό κύμα ψύχους σαρώνει τον πλανήτη από τη Ρωσία έως το Μεξικό. Τριάντα δύο νεκροί σε τρείς ημέρες, εκ των οποίων οι ένδεκα μόνο χθες, είναι ο απολογισμός του πρωτοφανούς κύματος ψύχους που σαρώνει τελευταία τις βόρειες περιοχές του Μεξικού, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου. Στη Μόσχα, το δριμύ ψύχος αιφνιδίασε και τους συνηθισμένους Μοσχοβίτες, καθώς το θερμόμετρο κατέβηκε στους -28 βαθμούς και χθες, η 15η Δεκεμβρίου 1997 πέρασε στην ιστορία ως η πλέον κρύα νύκτα που γνωρίζει η Μόσχα στα μέσα Δεκεμβρίου, τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους. Κύμα ψύχους ενέσκηψε και στη Βρετανία με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ έντονες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές περιοχές της Ισπανίας.

Εντονη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε το νότιο Μεξικό, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στα ομόσπονδα μεξικανικά κρατίδια Οξάκα και Γκερέρο, στις ακτές του Ειρηνικού, 400 χιλιόμετρα νότια της Πόλης του Μεξικού.

ΚΑΙΡΟΣ

Σ' όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -4 με 5 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 12 και στην υπόλοιπη χώρα 5 με 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα ενδέχεται να βρέξει, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα, οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί και το θερμόμετρο θα δείξει 4 με 9 βαθμούς. Χιονόνερο στην πόλη και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 5 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 17 December 1997 - 1:57:13 UTC