Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι η νέα πολιτική των τούρκων στρατηγών και του Γιλμάζ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη στο Αιγαίο, απηύθυνε από το Σαράγεβο οπου βρίσκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και απέδωσε τη νευρικότητα της Τουρκίας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκλεισμό της από τις υπό ένταξη χώρες. Το υπουργείο εθνικής αμύνης βρίσκεται σε επιφυλακή, ενόψει της μεγάλης κλίμακας αεροναυτικής τουρκικής άσκησης, που αρχίζει την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Η άσκηση επεκτείνεται σε μια περιοχή από τον Έβρο μέχρι τη Ρόδο. Ο έλληνας υπουργός Αμύνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς και από το απόγευμα βρίσκεται στα Τίρανα, όπου θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Πιέσεις δέχθηκε και σήμερα η δραχμή, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες εκροές συναλλάγματος, 300 εκατομμυρίων ECU, αν και τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί σύντομα. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν εκροές 800 εκατομμυρίων ECU. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά κυμάνθηκαν από 10 μέχρι 14%. Σήμερα έγινε δημοπρασία τίτλων του δημοσίου, συνολικού ύψους 280 δις δρχ. Την ίδια ώρα σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι μεγάλες κρατικές τράπεζες, μετά την απόφαση της τράπεζας Πίστεως να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενήργησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά το γνωστό βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να γλεντούν ακούγοντας χουντικά και φιλοβασιλικά άσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους και το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες σε σαράντα αστυνομικούς, οι ποινές των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την Πρωτοχρονιά και φτάνουν μέχρι την απόταξη ορισμένων αστυνομικών που μετείχαν στο γλέντι.

Ταλαιπωρία σήμερα για εκατοντάδες επιβάτες της Ολυμπιακής, που διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρέμεινε κλειστό για έξι ώρες, δηλαδή μέχρι τις 12 το μεσημέρι, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε. Ορισμένες πτήσεις ματαιώθηκαν, ενώ άλλες αναχώρησαν με πολύωρες καθυστερήσεις. Στο μεταξύ, ιδιαίτερα βαρύς ήταν και φέτος ο φόρος αίματος στον ακήρυχτο πόλεμο της ασφάλτου. Σε 271 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 400 τραυματίσθηκαν. Κύρια αιτία των περισσοτέρων δυστυχημάτων ήταν η ολισθηρότητα του δρόμου, λόγω της βροχής, η υπερβολική ταχύτητα και η κακή κατάσταση των δρόμων.

Την αναπροσαρμογή των αφορολογήτων ποσών για τις πάσης φύσεως μεταβιβάσεις ακινήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών, με αφορμή την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Έτσι, από την πρώτη του έτους αυξάνονται κατά 15% τα αφορολόγητα ποσά και οι μειώσεις φόρων για κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις ακινήτων και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στο μεταξύ, συνωστισμός, ταλαιπωρία και εκνευρισμός παρατηρήθηκε και σήμερα στις εφορίες, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές, με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες έως μεθαύριο Τετάρτη, οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέβαιος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές, εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, σημειώνοντας πως το κόμμα του βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αφού έχει ξεπεράσει την εσωστρέφεια και έχει επουλώσει τις πληγές ετών. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την παρατεταμένη παρακμή που διέρχεται η χώρα και απέδωσε στην παρούσα κυβέρνηση ατολμία να πάρει αποφάσεις για την πορεία της χώρας. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον πρωθυπουργό για τον οποίο, είπε ότι είναι όμηρος και δέσμιος μιας κρατικοδίαιτης κομματικής νομενκλατούρας.

Σώμα κομάντος για την προστασία του περιβάλλοντος ιδρύει το ΥΠΕΧΩΔΕ, με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή. Το σώμα θα έχει την επωνυμία "Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Α.Ε. " και στόχος του θα είναι ο έλεγχος και η τήρηση της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Στο σώμα θα ανατίθενται και αποστολές που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι έλεγχοι που θα κάνουν τα μέλη της εταιρίας θα γίνονται είτε αυτοβούλως, είτε κατόπιν παραγγελίας οποιουδήποτε κρατικού φορέα, είτε ακόμη και καταγγελιών ή υποδείξεων ιδιωτών.

Εγκαινιάζεται αύριο, σε ειδική εκδήλωση, η λειτουργία του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τα έργα που εκτελέστηκαν εκεί. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων και των φορέων της πόλης. Οι παρεμβάσεις που έγιναν στην οδό Ερμού και τα άλλα σημεία του εμπορικού τριγώνου κόστισαν περί τα 5 δις δρχ. Στις εισόδους του εμπορικού τριγώνου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικές μπάρες, οι οποίες θα ανοιγοκλείνουν με τη χρήση ειδικών καρτών, που θα διανεμηθούν σε όλους τους οδηγούς που έχουν δικαίωμα εισόδου στην περιοχή αυτή.

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε στη Μυτιλήνη η καταρρακτώδης βροχή που σημειώθηκε το πρωί, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και μαγαζιά. Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής πλημμύρισαν δύο ποταμοί του νησιού. Στην Ξάνθη πάνω από 120 πρόβατα πνίγηκαν στην αγροτική περιοχή Τυμπάνου, όταν λόγω της καταρρακτώδους βροχής πλημμύρισε το μαντρί που ήταν σταυλισμένα.

Κηδεύτηκε σήμερα στο Παρίσι ο μεγάλος αιρετικός φιλόσοφος και διανοούμενος Κορνήλιος Καστοριάδης. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του αιώνα που αντιτάχθηκε σε κάθε εξουσία, ενώ πρότεινε το όραμα της αυτονομίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι ο Καστοριάδης υπήρξε ένας πρωτοπόρος διανοητής και ένας επαναστάτης της σκέψης, που με το λόγο και τη γραφή του, άνοιξε δρόμους στη φιλοσοφική αναζήτηση για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Η κοινωνία των πολιτών έχασε ένα από τα πιο αυτόνομα πνεύματα της εποχής μας, αναφέρει η Πολιτική Ανοιξη.

Στα τυφλά συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, 29 χρόνων, εργάτη του ΜΕΤΡΟ, το αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκε εγκαταλελειμένο και γεμάτο αίματα σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι του στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την κατάθεση μιας γειτόνισσας, ο νεαρός δέχθηκε ένοπλη επίθεση από δύο άτομα, οι οποίοι για ένα τέταρτο τον χτυπούσαν με γρονθιές και κλωτσιές. Μάλιστα σύμφωνα με την κατάθεση της μάρτυρος, ένας εκ των δραστών πυροβόλησε εναντίον του νεαρού έξι φορές, ενώ στη συνέχεια τον μετέφεραν σε δικό τους αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.

Κατά 1. 000 δραχμές αυξάνεται από την πρώτη Ιανουαρίου η κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και από 5. 000 που είναι σήμερα διαμορφώνεται στις 6. 000 δρχ. Επίσης θα εκδοθεί νέα μηνιαία κάρτα που θα περιλαμβάνει και τα τρία αστικά μέσα, λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό και το κόστος της θα είναι 8. 000 δρχ. Από το Μάιο θα εκδοθούν κάρτες εξαμηνιαίας και ετήσιας διάρκειας.

Είπαν "ευχαριστώ", πήραν τα χρήματα, γύρω στα επτά εκατομμύρια χαιρέτησαν και.. . εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα, οι δύο νεαροί δράστες, που λήστεψαν το πρωί το υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας, στον Ταύρο. Οι δύο νεαροί έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους, με κουκούλες και κρατώντας ο ένας αυτόματο όπλο και ο άλλος περίστροφο, ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους της τράπεζας, πήραν επτά εκατ. δρχ σε ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα και στη συνέχεια έφυγαν με μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός τους.

Τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι, όπου έμενε, στην οδό Αβέρωφ 87 στο Κερατσίνι, βρήκε ο 42χρονος, Μιχάλης Αναστασιάδης, όταν ξέσπασε πυρκαγιά απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο άτυχος άνδρας που εκείνη την στιγμή κοιμόταν δεν πρόλαβε να αντιδράσει με αποτέλεσμα το κρεβάτι του να τυλιχθεί στις φλόγες και να βρει τραγικό θάνατο.

Δίδεται αύριο στην κυκλοφορία και πάλι η κινητή γέφυρα του Ευρίππου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ριζικής επισκευής, ενίσχυσης και αλλαγής του καταστρώματος, δαπάνης σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δρχ. Η γέφυρα είχε ουσιαστικά να συντηρηθεί από το έτος κατασκευής της, προ 36 ετών, παρά το γεγονός ότι είναι εκτεθειμένη σε δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.

Οι άνθρωποι της χρονιάς για το 1997 είναι σύμφωνα με ηλεκτρονική δημοσκόπηση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και του ΦΛΑΣ 9,61, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας, η ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη και η πρωταθλήτριά μας στο μήκος Νίκη Ξάνθου. Η δημοσκόπηση έγινε μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ και συμμετείχαν συνολικά 2. 095 άτομα που επισκέφθηκαν τις σελίδες της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και του ΦΛΑΣ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τόμι Σβένσον είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Κώστα Πολυχρονίου στην τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σουηδός, με επιτυχίες στο "τιμόνι" της εθνικής ομάδας της χώρας του, θεωρείται η ιδανικότερη λύση και οι επαφές βρίσκονται σε καλό σημείο. Ο Σβένσον δέχεται να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ελληνικής ομάδας με αμοιβή 120 εκατομμυρίων δραχμών τον χρόνο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει απώλειες 1,63%, κλείνοντας στις 1451,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 48,1 δισ. δραχμές, διακινήθηκαν όμως αρκετά πακέτα μετοχών, ενόψει της λήξης του 1997, με κυρίαρχο το πακέτο των 700 χιλιάδων μετοχών της Εθνικής. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,78%, Ασφάλειες πτώση 1,87%, Λήζινγκ πτώση 0,66%, Επενδύσεις πτώση 0,95%, Κατασκευές πτώση 1,83%, Βιομηχανίες πτώση 1,24%, Διάφορες πτώση 1,78%, Συμμετοχών απώλειες 2,86%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 0,88%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον κούρδων ανταρτών, στο βόρειο Ιράκ, άρχισαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, περίπου 15. 000 τούρκοι στρατιώτες πέρασαν τα τουρκο- ιρακινά σύνορα το Σάββατο με την υποστήριξη των ανδρών του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του Μασούντ Μπαρζανί και μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 16 κούρδοι αντάρτες.

Την ίδια ώρα στην Αγκυρα, νέο κεφάλαιο ανοίχθηκε στην κόντρα μεταξύ των ενόπλων Δυνάμεων με την πρόεδρο του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ. Το γενικό επιτελείο επέστρεψε ως απαράδεκτη την επιστολή που είχε αποστείλει πριν λίγες ημέρες η Τσιλέρ, όπου εμμέσως υπογράμμιζε οτι θα είναι αδιανόητη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να τεθεί εκτός νόμου το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας, του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, το οποίο κατηγορείται οτι επιχειρεί να καταλύσει το κοσμικό κράτος.

Με την υπόσχεση οτι η Σερβία θα επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Βελιγράδι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ο Μιλουτίνοβιτς εξελέγη στις επαναληπτικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, διαδεχόμενος τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος έχει μεταπηδήσει στην προεδρία της Γιουγκοσλαβίας. Ο Μιλουτίνοβιτς είναι σοσιαλιστής και υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς.

Εκτακτη σύσκεψη με ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, πραγματοποίησε σήμερα η βρετανίδα υπουργός, αρμόδια για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μο Μόουλαμ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση μετά τις ταραχές που πυροδότησε η δολοφονία του Μπίλι Ράϊτ, ανώτατου στελέχους φιλο-βρετανικής ενωτικής οργάνωσης από καθολικούς κρατούμενους του IRA, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μέιζ.

Συμφωνία για την από κοινού κατασκευή ενός γιγαντιαίου πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Κίνα, υπέγραψαν σήμερα στο Πεκίνο η Ρωσία και η Κίνα, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 3,5 δις δολάρια. Ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευασθεί στο Λιανγιουγκάνγ, 400 χιλιόμετρα βόρεια της Σαγκάης, οι εργασίες θα αρχίσουν τον Ιούνιο του 1999 και θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο το 2005.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα εννέα περίπου εκατ. Κενυάτες, προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, τα μέλη της εθνοσυνέλευσης και τα νέα δημοτικά συμβούλια. Πρόκειται για τις δεύτερες πολυκομματικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία της χώρας, το 1963. Ο αδιαμφισβήτητος επί 19 χρόνια ηγέτης της χώρας, Ντανιέλ Αραπ Μόι, ο οποίος σήμερα είναι 73 ετών, αντιμετωπίζει 13 αντιπάλους στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Σε περίπτωση που χρειασθεί επαναληπτική εκλογή, οι κάλπες θα στηθούν και πάλι σε 21 ημέρες.

Την πεποίθηση οτι η σφαγή περίπου 1,3 εκατομμυρίου πουλερικών και άλλων πτηνών που γίνεται στο Χονγκ-Κονγκ, μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης νέων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών, αλλά δεν τα περιορίζει εντελώς, εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Παράλληλα, υπενθύμισε οτι ο ιός που ευθύνεται για την γρίπη των πουλερικών είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά το 1961 στη νότιο Αφρική.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και μόνο στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες, αλλά και εκεί βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 15 και στο Αιγαίο 10 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 15 και 4 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 30 December 1997 - 3:01:17 UTC