Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις πρόκειται να απαντήσει η ΓΣΕΕ, στην απόφαση της κυβέρνησης να μην τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Και Οργανισμούς, ΔΕΚΟ. Κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα η ΓΣΕΕ μαζί με τις ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, την ερχόμενη Τρίτη. Παράλληλα, η συνομοσπονδία αποφάσισε να διευρύνει την αντιπαράθεση με μια σειρά ενέργειες, όπου μεταξύ άλλων θα δώσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα, μαζί με τις ηγεσίες όλων των ΔΕΚΟ, για να αποδείξει με στοιχεία το πόσο πλαστός είναι, σύμφωνα με αυτήν, ο μύθος περί προνομιούχων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, προκειμένου να καταγγείλει την ελληνική κυβέρνηση για καταστρατήγηση της 198 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας. Ο δε πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ΓΣΕΕ απαιτεί άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χρησιμοποιώντας παράλληλα, ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, κατηγορώντας τον για συνειδητή επιλογή αποδυνάμωσης του δημόσιου τομέα.

Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία κρίνοντα παράνομα τα πανωτόκια των Τραπεζών, κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το κοινό, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, ο ανατοκισμός για τις καθυστερούμενες οφειλές στις τράπεζες, θα γίνεται τουλάχιστον ανά εξάμηνο. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις παλαιών χρεών. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι άμεση ανάγκη η επικείμενη ρύθμιση να αποκαταστήσει τις αρχές δικαίου, την ομαλότητα των συναλλαγών και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοδοτικού συστήματος. Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ, τονίζει ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση που θα ακυρώνει στην πράξη την απόφαση αυτή, θα αποτελεί εμπαιγμό χιλιάδων δανειοληπτών και σκανδαλώδη εύνοια των τραπεζών.

Την μέθοδο του σκοτσέζικου ντους, φαίνεται ότι προτιμά να χρησιμοποιεί τη Άγκυρα προκειμένου να κερδίζει τις εντυπώσεις. Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ότι η κίνηση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία της Μαδρίτης, σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξή του σε αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα, χαμηλώνει λίγο τους τόνους υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ενσωμάτωσης της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία, υπογραμμίζει όμως ότι έχει σημασία η συνέχεια του τουρκοκυπριακού κράτους ως κυρίαρχης οντότητας. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης, ο κ. Τζεμ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυτό, εξέφρασε όμως το φόβο ότι μπορεί να σημειωθεί θερμό επεισόδιο κατά λάθος, το οποίο θα μπορούσε να γίνει κατά την διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων και των 10 μιλίων του εναερίου χώρου, είτε μειώνοντας τον εναέριο χώρο, είτε αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα μέσα στο όριο των 12 μιλίων. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι δεδομένες και δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη, επειδή όπως υποστήριξε, ο κ. Μητσοτάκης έχει χειρισθεί τα θέματα αυτά στο παρελθόν. Σε ό, τι αφορά το θέμα των δώδεκα μιλίων, ο κ. Ρέππας είπε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ιδιαίτερα σκληρή όμως ήταν και η κριτική στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Καλό είναι να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, ενώ ο βουλευτής Β'Αθηνών, Γεράσιμος Γιακουμάτος, χαρακτήρισε εθνικά προδότη όποιον εκφράζεται για τα έξι ναυτικά μίλια. Νέα περίοδο εθνικών εκπτώσεων, κήρυξε πάλι ο κύριος Μητσοτάκης!, τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΛΑΝ. Ανταπαντώντας στις επικρίσεις αυτές ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι αυτοί που φωνάζουν, προφανώς δεν διάβασαν την συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο της συνέντευξής του είναι οτι με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καμία διαπραγμάτευση.

Την κατάργηση του άρθρου 19 του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, που αφορά την αφαίρεση της υπηκοότητας σε αλλογενείς, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, η κατάργηση του άρθρου δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, διευκρίνισε όμως ότι παραμένει σε ισχύ το άρθρο 20 του ίδιου κώδικα που προβλέπει αφαίρεση υπηκοότητας για κατασκοπεία και βλάβη εθνικού συμφέροντος. Το άρθρο 19 είχε τεθεί σε ισχύ το 1955 και βάσει αυτού περίπου 60. 000 άτομα είχαν χάσει την ελληνική υπηκοότητα. Σχολιάζοντας την κατάργηση του άρθρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η διάταξη αυτή ουσιαστικά και πρακτικά είχε μείνει ανεφάρμοστη, αφού το 1997 έχασαν την ελληνική υπηκοότητα περίπου 70 πολίτες, πολλοί εκ των οποίων με δική τους αίτηση. Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης σειρά θεμάτων που αφορά την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Επιβεβλημένη από καιρό, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ο Συνασπισμός, έντονη όμως ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΠΟΛΑΝ, Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σε πιέσεις ξένων δυνάμεων.

Μία ώρα κράτησε η συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, Αθηνών- Θεσσαλονίκης, στο ύψος της κοινότητας Σταυρού, από τους αγρότες, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους, οι οποίοι δικάζονται στη Λάρισα, κατηγορούμενοι για παρακώλυση της κυκλοφορίας, στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα. Αύριο, θα συνεδριάσει η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγροτών, προκειμένου να καθορίσει την τελική μορφή των κινητοποιήσεων στις 2 Φεβρουαρίου, μέρα όπου έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ο κ. Σημίτης από την πλευρά του, κατά την διάρκεια σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας ή των κανόνων της Αγροτικής Τράπεζας για να φανεί ευχάριστη σε μερικές ομάδες αγροτών.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επιλογή του Κώστα Μπακούρη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εγγυάται την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για την επιλογή αυτή. Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι έγινε έλεγχος και έρευνα εκ των προτέρων, ώστε ο επικεφαλής αυτής της εθνικής, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθειας, να είναι βέβαιο ότι δεν έχει εξαρτήσεις ή σχέσεις που θα δημιουργούν υπόνοιες ενόψει κρίσιμων θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπακούρης, ο οποίος είναι πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος μεγάλης αμερικανικής εταιρίας, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να παραιτηθεί την 1η Φεβρουαρίου του '98, ώστε να αναλάβει απρόσκοπτα τα νέα του καθήκοντα.

Η αναρχική ομάδα "Εμπρηστές Συνείδησης" ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό του διπλωματικού αυτοκινήτου του πρόξενου της Αρμενίας, που ήταν σταθμευμένο στη Νέα Σμύρνη. Αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι αναρχικοί προέβησαν και σ' αυτό τον εμπρησμό σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη και πιστεύουν ότι οι ενέργειες αυτές θα συνεχιστούν. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα οφείλονται σε συγκεκριμένους κύκλους ή λόγους, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την κορυφογραμμή της νότιας Πίνδου ερευνούν αστυνομικές δυνάμεις της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες βοσκών στις 8. 30 το πρωί ακούστηκε εκκωφαντικός θόρυβος. Ήδη, αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται στον ορεινό όγκο των Αγράφων για να μετάσχουν στις έρευνες και σύμφωνα με τις πρώτες περιγραφές, αναζητούν ένα διθέσιο μικρό αεροπλάνο, αν και από τα στοιχεία του ΑΤΑΔ στη Λάρισα προκύπτει ότι κανένα αεροπλάνο, πολιτικό ή στρατιωτικό δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης για την περιοχή.

Την πάγια πολιτική θέση της Ελλάδας, υπέρ της ένταξης της αμυντικής διάστασης της Ευρώπης στη συνολική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Τις δηλώσεις αυτές έκανε υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, Λουί Μαρία Ντε Πουίγκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στον οργανισμό αυτό για το τρέχον εξάμηνο.

Σε καταγγελία, με δριμύτατο τρόπο, για τη δημοσιογραφική κάλυψη του βιασμού του εντεκάχρονου κοριτσιού, προβαίνει ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του. Κατά το Συνασπισμό, τόσο η διαρροή της πληροφορίας, όσο και η μεταχείριση από μεγάλη απογευματινή εφημερίδα, αλλά και από πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αποτελεί θλιβερό κρούσμα κοινωνικού εκφυλισμού και αχαλίνωτης ασυδοσίας. Απαιτείται άμεση αντίδραση και κοινωνική ευαισθητοποίηση, συνεχίζει ο Συνασπισμός, καταλήγοντας ότι έχει ήδη θέσει το θέμα στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες. Στο μεταξύ, από την αστυνομία συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Από την 1η Απριλίου θα ισχύσει η ενιαία λίστα φαρμάκων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η λίστα περιλαμβάνει 3. 280 από τα 4. 200 φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φαρμάκης, παραδέχθηκε ότι αποκλείστηκαν ορισμένα ευρείας κυκλοφορίας ακριβά σκευάσματα που περιέχουν ανάλογες ουσίες με άλλα φθηνότερα. Διευκρίνισε ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να παίρνουν και φάρμακα εκτός λίστας, εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση. Από την πλευρά του, ο υπουργός υγείας, Κώστας Γείτονας, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα ελλείψεις, τόνισε όμως ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Είκοσι πέντε εκατ. δραχμές ήταν η λεία των δύο ενόπλων, οι οποίοι εισέβαλαν το μεσημέρι στην Εφορία του Κορωπίου και αφού ακινητοποίησαν με τα όπλα υπαλλήλους και πελάτες, πήραν τα χρήματα και εξαφανίσθηκαν.

Δεκατέσσερις Πακιστανούς λαθρομετανάστες μετέφερε από την Ιταλία στη χώρα μας, με το φορτηγό αυτοκίνητό του, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, 38 χρονών, ο οποίος συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα, ενώ είχε αποβιβαστεί από οχηματαγωγό πλοίο που προερχόταν από το Πρίντιζι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιθώρια για απώλειες δεν υπάρχουν για τον Παναθηναϊκό στο αυριανό παιχνίδι με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Από την πλευρά του, ο Δανιήλ αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τον αγώνα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο από τη δυναμικότητα του αντιπάλου όσο και από τον κακό αγωνιστικό χώρο της Ριζούπολης.

Την ερχόμενη Τρίτη θα δοθεί τέλος στο σήριαλ του νέου ομοσπονδιακού προπονητή, μετά την υπόσχεση του προέδρου της τεχνικής επιτροπής της ΕΠΟ. Τα περιθώρια, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, έχουν στενέψει, αφού στις 16 Φεβρουαρίου, στη σύσκεψη του Όσλο για τον προγραμματισμό των αγώνων της εθνικής μας ομάδας για τα προκριματικά του Εύρω-2000, θα πρέπει να έχει βρεθεί ο ομοσπονδιακός προπονητής.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 1448,04 μονάδες, με μικρή υποχώρηση 0,25%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 2,60%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα ανήλθε στα 14,7 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,13%, Ασφάλειες πτώση 1, 07%, Λήζινγκ άνοδο 0,33%, Επενδύσεις πτώση 0,55%, Κατασκευές άνοδος 0,13%, Βιομηχανίες σταθερές, Διάφορες άνοδος 1,70%, Συμμετοχών άνοδος 0,56%. Η Παράλληλη Αγορά έκλεισε με άνοδο 0,75%. Σημαντικές εκροές 350 εκατομ. δολάρια σημειώθηκαν σήμερα στο fixing της δραχμής, ενώ η ισοτιμία της δραχμής υποχώρησε σημαντικά έναντι της ECU και του μάρκου. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά σημείωσαν μικρή άνοδο.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 13 και στα νησιά του Αιγαίυ 8 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 4 με 10 και 2 με 6 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τίποτα ασυνήθιστο.. . Ακόμα μία τρομοκρατική επίθεση, ακόμα μία έκρηξη βόμβας και φυσικά όλα αυτά στο Αλγέρι. Έτσι, σε σημερινή έκρηξη βόμβας στη συνοικία του Αλγερίου Φρε Βαλόν σκοτώθηκαν δύο άτομα, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ήταν και οι δράστες της επίθεσης. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχουν εξουδετερωθεί πολλές βόμβες στο Αλγέρι που τοποθέτησαν φανατικοί ισλαμιστές. Μάλιστα, την Τετάρτη αποφεύχθηκε πραγματικό "μακελειό" όταν εξουδετερώθηκε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αποθήκη βουτανίου. Χαρακτηριστικό του τυφλού μίσους που επικρατεί στη βορειοαφρικανική χώρα αποτελεί και η ενέργεια να τοποθετηθεί η βόμβα απέναντι από δημοτικό σχολείο, η οποία εξουδετερώθηκε λίγο πριν σχολάσουν οι μαθητές...

Δεν έγινε ούτε ένα βήμα μπροστά στο Μεσανατολικό ζήτημα, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στην αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των εβραϊκών στρατευμάτων από το 10%, τουλάχιστον, της Δυτικής Όχθης, την οποία απέρριψε. Παράλληλα, ο Νετανιάχου, σε δηλώσεις του σε ισραηλινό ραδιοσταθμό, κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ανέγερση του νέου εβραϊκού οικισμού στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ. Έτσι, ο πρόεδρος Κλίντον, που ταλαιπωρείται από ερωτικά σκάνδαλα, απέτυχε να άρει το αδιέξοδο στο Μεσανατολικό μετά τις χωριστές συναντήσεις του στο Λευκό Οίκο με το Νετανιάχου και τον Αραφάτ.

Στο παλάτι της επανάστασης ξενάγησε ο Φιντέλ Κάστρο τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', πριν τη σαραντάλεπτη συνάντηση που είχαν και στην οποία ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε ζητήσει από τον ηγέτη της Κούβας να του πει την αλήθεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας. Πάντως, ο επικεφαλής των εκπροσώπων του Πάπα δήλωσε ότι το Βατικανό μετέφερε στην κουβανική κυβέρνηση εκκλήσεις αρκετών κρατουμένων -και φυσικά των πολιτικών- για επιείκεια.

Οι Κομμουνιστές απέρριψαν στη ρωσική Δουμά, στην οποία έχουν την πλειοψηφία, νόμο που αποσκοπούσε στη θεσμοθέτηση των συμβόλων του ρωσικού κράτους, τα οποία επιβλήθηκαν με διάταγμα του Μπόρις Γιέλτσιν, μετά την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μεταξύ άλλων, ψήφισαν κατά της υιοθέτησης της τρίχρωμης (λευκό-μπλε-κόκκινο) ρωσικής σημαίας με τον τσαρικό δικέφαλο αετό και του εθνικού ύμνου που αποτελεί απόσπασμα ενός έργου του ρώσου συνθέτη του 19ου αιώνα Μιχαήλ Γκλίνκα. Τα σύμβολα αυτά ισχύουν προσωρινά τα τελευταία έξι χρόνια στη Ρωσία, αλλά για να οριστικοποιηθούν πρέπει να εγκριθούν από τη Δουμά.

Ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του για απάτη. Ο ίδιος αρνήθηκε στο δικαστήριο ότι πλαστογράφησε έγγραφα που υπέβαλε σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς. Η υπόθεση αυτή αποτελεί μια από τις σοβαρές νομικές υποθέσεις που απειλούν το ζεύγος Τσιλερ και ήρθε στην επιφάνεια μετά την πτώση της Τσιλέρ από την εξουσία.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 24 January 1998 - 2:42:19 UTC