Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-26

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αφάνταστη ταλαιπωρία αναμένει αύριο το επιβατικό κοινό, καθώς ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως στην Αθήνα, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Στην Αθήνα δεν θα κινηθεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, ενώ στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 12. 30 το μεσημέρι έως τις 4. 30 το απόγευμα. Στην Ολυμπιακή θα πραγματοποιηθεί μία μόνο πτήση σε κάθε δρομολόγιο, ενώ στον ΟΣΕ θα γίνουν μόνο 4 δρομολόγια σ'όλη τη χώρα. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίας θα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας τις 4 πρώτες και τις 4 τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσει στις συναλλαγές του το κοινό, καθώς και οι κρατικές τράπεζες θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης και συνδικάτων για την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία κατά τους συνδικαλιστές, τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας καταθέτει αύριο επαναδιατυπωμένη την τροπολογία, χωρίς να ικανοποιεί τα αιτήματα των συνδικαλιστών. Παράλληλα, έχουν ξεσπάσει ενδοκυβερνητικές τριβές για τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Για κυβερνητικούς θύλακες που αρέσκονται στον αιφνιδιασμό, έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι προσαρμογές που απαιτούνται δεν λύνονται με νόμους και με το πρόγραμμα σύγκλισης, αλλά μέσα από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο. Ημίμετρο χαρακτηρίζει η ΝΔ την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι μ' αυτή δεν επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τελεί υπό ομηρία από κρατικοδίαιτες διοικήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ρύθμιση που προωθείται αφορά μόνο τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας ΒΙ ΠΙ ΑΡ ΣΙ για λογαριασμό της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" και από την οποία προκύπτει πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την έρευνα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού έπεσε από το 49,5 στο 36,4%, ενώ η δημοτικότητα της κυβέρνησης από το 20,3 που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο στο 15%. Πτώση όμως παρουσιάζει και η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος από το 48,6 έπεσε στο 43,2%, ενώ πολύ χαμηλά παραμένει, παρά την άνοδο, η δημοτικότητα της ΝΔ και φθάνει μόλις το 13%. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αντίδραση της κοινής γνώμης σε δεδομένη στιγμή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει με επιτυχία τη θητεία της, ώστε από τις κάλπες να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς αυτήν. Στην αποδοκιμασία του συνόλου του λαού, αλλά και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές επιλογές, αποδίδει η ΝΔ την πτώση της δημοτικότητας του κ. Σημίτη, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πτώση της δημοτικότητας του κ. Καραμανλή.

Πλήρη κάλυψη στο Θεόδωρο Πάγκαλο παρέσχε η κυβέρνηση, σχετικά με τη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "ΜΙΛΙΕΤ", στην οποία καλεί την Άγκυρα να προσφύγει στη Χάγη για όλα τα ζητήματα στα οποία δεν συμφωνεί με την Ελλάδα, ακόμη και για το θέμα του εναερίου χώρου, αλλά και τον εξοπλισμό των νησιών. Ο κ. Ρέππας απέδωσε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ σε παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για τη βήμα προς βήμα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε για άλλη μια φορά τουρκική πρόταση να προηγηθεί της Χάγης πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θέματα όπως ο εναέριος χώρος και εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Για επικίνδυνο και ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάγκαλου και καλεί τον πρωθυπουργό να πάψει να υποδύεται το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Αύριο, ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της ΝΔ στα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Τη σύγκληση της διαρκούς επιτροπής αμύνης και εξωτερικών της βουλής ζήτησε ο Μιλτιάδης Έβερτ, με αφορμή τη συνέντευξη Πάγκαλου.

Το περιεχόμενο του νέου αθλητικού νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα του επαγγελματικού και μαζικού αθλητισμού, της αθλητικής δικαιοσύνης και της οικονομικής διαφάνειας, συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και κομματικά στελέχη. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα κριτήρια σύνθεσης της οργανωτικής επιτροπής του 2004, τονίζοντας ότι αυτή είναι αντιπροσωπευτική, αξιοκρατική και απολύτως διαφανής με νέα πρόσωπα, χωρίς μικροψυχίες, μιζέριες και εμμονές. Διέψευσε επίσης ότι υπάρχει θέμα στους κόλπους της κυβέρνησης από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούσαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι για τη συγκρότηση της επιτροπής επελέγησαν μεταξύ των πολλών καταλλήλων οι καλύτεροι. Να κατονομάσει ποιοι κύκλοι εκπροσώπησαν συμφέροντα για τη σύνθεση της επιτροπής, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά από παρέμβαση του ίδιου του κ. Σημίτη.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της πρώτης τάξης των λυκείων. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, πρόκειται για ένα είδος φροντιστηρίου μέσα στα σχολεία και μάλιστα δωρεάν. Τα μαθήματα θα γίνονται εκτός του καθημερινού σχολικού ωραρίου, ακόμη και τα Σάββατα, θα είναι προαιρετικά και αφορούν Αρχαία, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Ξένες Γλώσσες. Η διάρκεια των μαθημάτων θα είναι περίπου 15 εβδομάδες και θα παραδίδονται από καθηγητές που θα πληρώνονται 6. 500 δρχ την ώρα. Για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν θα δοθούν ειδικά κίνητρα, όπως έξοδα μετακίνησής και σίτισής τους. Ο κ. Αρσένης επεσήμανε ακόμη ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα αυτονομηθούν διοικητικά και διαχειριστικά οι σχολικές μονάδες, ενώ μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για τις εξετάσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών, καθώς από φέτος καταργείται σταδιακά η επετηρίδα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργανωτικά θέματα για την προεκλογική μάχη της Αθήνας συζήτησαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Μαρία Δαμανάκη, όπως δήλωσαν οι ίδιοι μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Η κυρία Δαμανάκη εμφανίστηκε αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτιμώντας πως όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια. Ανάλογα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης εκφράζοντας την πεποίθησή του πως όλο το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα ενταχθεί σ' αυτή τη διαδικασία. Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε επίσης ότι τελικά ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Μπέης, δεν θα είναι υποψήφιος για το δημαρχιακό αξίωμα στην πρωτεύουσα.

Μια πρόχειρη, όπως την χαρακτήρισαν οι διωκτικές αρχές, κατασκευή αποτελούμενη από τρία γκαζάκια, ποσότητα εύφλεκτης ύλης και κομμάτι βραδύκαυστου φυτιλιού, χρησιμοποίησαν οι δράστες, της βομβιστικής ενέργειας, που έγινε χθες βράδυ σε κτίριο, στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη. Προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα γραφεία της εταιρίας συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών "Χιούλετ Πάκαρντ" και μικρότερης έκτασης σε ένα βίντεο κλαμπ καθώς και στην πρόσοψη του κτιρίου. Ένας τρίτος μηχανισμός, που όμως, δεν πυροδοτήθηκε, βρέθηκε στο ίδιο κτίριο και συγκεκριμένα στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας "Ιντεραμέρικαν". Πάντως, όπως υποστήριξαν ανώτατοι αστυνομικοί, η αστυνομία έχει ανησυχήσει από τα πρόσφατα κρούσματα βομβιστικών επιθέσεων και για αυτό έχει εντείνει την παρουσία της σε σημεία, τα οποία θεωρεί πιθανούς στόχους.

Κανείς δεν περίμενε ότι οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε γιο και πατέρα θα έφταναν στο σημείο να οπλίσουν το χέρι του δεύτερου, με αποτέλεσμα η μικρή κοινωνία των Ιωαννίνων να βρεθεί μπροστά σε μία νέα οικογενειακή τραγωδία. Μάλιστα, ο πατέρας, αφού, κατάλαβε τι είχε κάνει, ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του και αυτοπυροβολήθηκε με την καραμπίνα που είχε πυρολοβολήσει το γιο του. Στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν και οι δύο διαπιστώθηκε ο θάνατος του 76χρονου Τηλέμαχου Κασσιούμη, ενώ μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση ο γιος του Ευάγγελος, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Λίγο μετά την "απόβαση" τους σε Κρήτη και Κω συνελήφθησαν από τις Λιμενικές Αρχές εξήντα συνολικά λαθρομετανάστες. Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα οι λιμενικοί εντόπισαν στην περιοχή Μύρτος Ιεράπετρας, 48 λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι, όπως υποστήριξαν αποβιβάσθηκαν από ψαράδικο με πλήρωμα 4 Λιβανέζους, που τους παρέλαβαν αντί 1500 δολαρίων από το λιμάνι Αλάμπντα του Λιβάνου. Σχεδόν την ίδια ώρα στην Κω οι λιμενικοί συνέλαβαν 17 λαθρομετανάστες της ίδιας καταγωγής, που είχαν έρθει από τις τουρκικές ακτές.

Σαράντα οχτώ γραμμάρια ηρωίνη και ένα γραμμάριο κοκαΐνη, είχε κρύψει σε ευαίσθητο σημείο του σώματος του ο 39χρονος Σάββας Σιδηρόπουλος, εργάτης και συνελήφθη από αστυνομικούς στον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών. Ο ίδιος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβλήθηκε σε ακτινογραφία κι ύστερα σε χειρουργική επέμβαση για να του αφαιρεθούν τρία σακουλάκια με ναρκωτικά. Όπως παραδέχθηκε ο Σιδηρόπουλος είχε αγοράσει τα ναρκωτικά στη Βουλγαρία έναντι 180 χιλιάδων δραχμών και θα την παρέδιδε στον 36χρονο Νικόλαο Παρχαρίδη, κάτοικο Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κύκλος δοκιμών Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών έκλεισε για τον Παναθηναϊκό, όπως ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ, μετά την απόρριψη και των τελευταίων παιχτών που πέρασαν από την Παιανία. Έτσι, οι "πράσινοι" περιμένουν εξελίξεις από τη Γιουγκοσλαβία, ενώ πάντα στα υπόψη είναι και ο Πολωνός επιθετικός της Καβάλας Σιμπνιέφσκι.

Με νίκες προχώρησαν Παναιτωλικός και Λύκοι στην 17-η αγωνιστική για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Β' εθνικής κατηγορίας, η αυλαία της οποίας έπεσε σήμερα. Ο Παναιτωλικός νίκησε εύκολα στο Αγρίνιο με 3-0 τη Δόξα Βύρωνα, ενώ οι Λύκοι επικράτησαν με 1-0 επί της Λάρισας στη Θεσσαλονίκη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με σημαντική υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ενώ στην αγορά συναλλάγματος παρατηρήθηκαν εκροές 120 εκατ. δολαρίων. Η ισοτιμία της ECU ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,16% και του μάρκου κατά 0,15%. Αντιθέτως η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε έναντι της δραχμής κατά 0,79%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με απώλειες 1,40% στις 1427,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 13,3 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες απώλειες 2,29% κατέγραψε ο δείκτης των Τραπεζών ενώ οι υπόλοιποι επιμέρους δεικτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες πτώση 1,45%, Λήζινγκ πτώση 1,03%, Επενδύσεις άνοδος 1,77%, Κατασκευές πτώση 1,62%, Βιομηχανίες πτώση 0,95%, Διάφορες πτώση 0,91%, Συμμετοχών πτώση 0,90%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 0,50%.

ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

286,27 δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Στο μεγαλυτέρο μέρος της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -5 μέχρι 4 βαθμούς, στα δυτικά μηδέν με 11 και στην υπόλοιπη χώρα 2 με 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα ενδέχεται να χιονίσει στην Πάρνηθα, οι άνεμοι θα είναι μέχρι θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 μέχρι 7 βαθμούς. Συννεφιά θα έχει η Θεσσαλονίκη, με μέτριους ανέμους και θερμοκρασία από μηδέν μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ροζ σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στον Λευκό Οίκο, απειλούν ανοικτά πλέον τον ένοικο του Μπιλ Κλίντον, καθώς οι καταγγελίες για την σεξουαλική του ζωή έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Οι συνήγοροι και στενοί του φίλοι, άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν την γραμμή υπεράσπισης του για το σκάνδαλο Λεβίνσκι, ενώ ο ίδιος εμφανίσθηκε σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων φανερά καταβεβλημένος, έχοντας δίπλα του την σύζυγό του Χίλαρι, αρνούμενος για άλλη μία φορά τα πάντα. Η υπόθεση αυτή έχει συγκλονίσει την αμερικανική κοινωνία, παραγκωνίζοντας οποιοδήποτε άλλο θέμα. Στενοί φίλοι και συνεργάτες του Κλίντον προέβλεψαν οτι θα ακολουθήσει ένας πραγματικός πόλεμος με τον ανεξάρτητο εισαγγελέα, Κένεθ Σταρ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του συνηγόρου της Λεβίνσκι, ότι εάν ο εισαγγελέας δώσει στην πελάτισσά του πλήρη ασυλία, θα του αποκαλύψει με κάθε λεπτομέρεια ολόκληρη την ιστορία και θα συνεργασθεί με την δικαιοσύνη. Ο Κλίντον από την πλευρά του, διέταξε του συνεργάτες του να πραγματοποιήσουν μία δημοσκόπηση, για να δει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, καθώς οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι όντως ο πρόεδρος είχε ερωτικές επαφές με τη Λεβίνσκι, καθώς και ότι την ανάγκασε να ψευδομαρτυρήσει. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο ευρωπαϊκός Τύπος αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση με μεγαλύτερη χαλαρότητα, υποστηρίζοντας οτι δεν είναι δυνατόν στις αρχές του 21ου αιώνα να διώκονται πολιτικοί άνδρες για θέματα που αφορούν την ιδιωτική τους ζωή. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η υποστήριξη που παρείχαν στον Κλίντον ο γάλλος ομόλογός του, ο βρετανός πρωθυπουργός, η ισραηλινή κυβέρνηση και το Ιράν.

Την σκυτάλη από την ΗΠΑ και την Ευρώπη, φαίνεται να παίρνει η Ρωσία στην γνωστή υπόθεση του Ιράκ, το οποίο αρνείται εκ νέου την είσοδο αμερικανών επιθεωρητών στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις. Καθ' οδόν προς τη Βαγδάτη βρίσκεται ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν, σε μία προσπάθεια να διευθετηθεί με διάλογο η παρατεινόμενη κρίση. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, στην οποία αποσαφηνίζεται ότι η χρήση βίας εναντίον του Ιράκ, στην αντιπαράθεσή του με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, είναι απαράδεκτη και αντιπαραγωγική.

Σταγόνα στον ωκεανό φαίνεται ότι αποτελεί τελικά η βοήθεια που πρότεινε Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αλγερία, προκειμένου να σταματήσουν οι ανελέητες σφαγές, καθώς το μακελειό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Άλλοι 47 χωρικοί, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, σφαγιάσθηκαν στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην επαρχία Τιαρέτ, 230 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αλγερίου. Ως συνήθως οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη στους φανατικούς ισλαμιστές, άσχετο εάν πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τους πραγματικούς δράστες. Από την πλευρά τους, οι 15 υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν σήμερα έκκληση στην κυβέρνηση της Αλγερίας για μεγαλύτερη διαφάνεια, καλώντας την να ανοίξει τις πύλες της σε υπηρεσίες του εξωτερικού που προσφέρουν βοήθεια.

Τέλος καλό-όλα καλά από την φαντασμαγορική φιέστα που στήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Κούβα, η οποία ζούσε και ανέπνεε στους ρυθμούς της επίσκεψης του Πάπα. Μιλώντας πολύ προσεκτικά και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει λέξεις που πονάνε, όπως σοσιαλισμός, κομμουνισμός ή μαρξισμός, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο νησί της Καραϊβικής, αφού πρώτα επευφημήθηκε από εκατομμύρια Κουβανούς, οι οποίοι μάλλον θα πρέπει να έπαθαν πολιτισμικό σοκ τις ημέρες αυτές, μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια αθεϊας. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ποντίφηκα για το εμπάργκο το οποίο χαρακτήρισε ελεεινό, έκφραση η οποία μάλλον θα ικανοποίησε σφόδρα τον πάλαι ποτέ επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο. Ευτυχώς που κάποιοι πρόλαβαν και έφυγαν νωρίς!

Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Άγκυρας, που το κήρυξε παράνομο, το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας δε το βάζει κάτω και προτίθεται εντός των ημερών να επιδιώξει τη διενέργεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, προκειμένου να πάρουν θέση όλα τα κόμματα για την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου. Ο ηγέτης του ισλαμικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Νετζμετίν Ερμπακάν, υποστηρίζει οτι η απόφαση είναι άδικη και προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα εφημερίδων φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τις σχέσεις κράτους-μαφίας. Σύμφωνα με αυτά, οργάνωση της μαφίας αποπειράθηκε να δολοφονήσει το 1995 τον πρόεδρο της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, επειδή είχε κλείσει το καζίνο στην Γεωργία.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 27 January 1998 - 0:32:50 UTC