Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην αντεπίθεση περνά η ΓΣΕΕ, αναφορικά με την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Η Συνομοσπονδία αποφάσισε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και νέα στάση εργασίας 5 - 9 το πρωί στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς την ημέρα αυτή θα συζητείται στη βουλή η επίμαχη διάταξη και να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο έξω από το κοινοβούλιο. Παράλληλα, ζητά τη σύγκληση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής, απευθύνεται στο διεθνές γραφείο εργασίας και απειλεί με νέα 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των συνομοσπονδιών, ενώ θα γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από αύριο με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Πάντως η διάταξη δημιουργεί αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν αρκετές διαφορετικές γνώμες και ο Κώστας Καραμανλής επιχειρεί να συνθέσει τις αντίρροπες τάσεις και να εκφράσει μια ενιαία γραμμή. Οι κύριοι Σουφλιάς και Μάνος, καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη συμφωνούν με την τροπολογία, δεν είμαι ικανοποιημένος από τη στάση του κόμματος, δήλωσε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε θέση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Καραμανλή, για τα όσα είπε χθες στη βουλή και τον χαρακτήρισε άβουλο και ανίκανο να πάρει θέση και να συμβάλει θετικά στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων και δέσμιο του αναχρονισμού και του παλαιοκομματισμού του κόμματός του. Για αδυναμία και ανικανότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι με υβριστικές αναφορές και αθλιότητες δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει το λαό. Κατά τα άλλα συνεχίζεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιούν και πάλι στάση εργασίας από τις 9 το βράδυ, η οποία θα επαναληφθεί αύριο το πρωί και αύριο το βράδυ.

Υλοποιείται το όνειρο χιλιάδων ανθρώπων να σπουδάσουν χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να πάρουν ισότιμο πτυχίο με εκείνους που σπουδάζουν μέσω των εισαγωγικών εξετάσεων. Τα πρώτα 15 προγράμματα σπουδών επιλογής για τους φοιτητές που θα εγγραφούν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις θα λειτουργήσουν από το Μάρτιο, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα εφαρμοστούν άλλα 17 προγράμματα. Σε πρώτη φάση τα προγράμματα αυτά θα λειτουργήσουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στα ΤΕΙ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Πάτρας και Καβάλας. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι όσοι διαθέτουν απολυτήριο λυκείου, αλλά σε όσα προγράμματα η ζήτηση είναι μεγάλη θα τίθενται ορισμένα κριτήρια, όπως βαθμός απολυτηρίου και άλλα. Κάτω των 25 ετών οι σπουδές θα είναι δωρεάν, ενώ για τους υπολοίπους θα επιβληθούν συμβολικά δίδακτρα που θα εξαρτώνται από την επιστήμη και το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας στα πρώτα 15 προγράμματα θα φοιτήσουν 4. 000 άτομα, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του θεσμού θα απορροφηθούν περίπου 16. 000. Στο θεσμό εισάγεται και μια καινοτομία, καθώς η λειτουργία των προγραμμάτων θα γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Εδεσσας η αποκάλυψη ότι 20χρονη μητέρα εγκατέλειψε μέσα σε χαρτοκιβώριο, δίπλα σε σωρό σκουπιδιών, ένα κοριτσάκι που είχε γεννήσει μόνη της πριν από λίγες ώρες. Το βρέφος ανακάλυψε περαστική, στις έξι τα ξημερώματα, όταν άκουσε το κλάμα του και ειδοποίησε την αστυνομία. Από τις έρευνες της αστυνομίας αποδείχθηκε ότι το κοριτσάκι, το οποίο κατάφερε να επιζήσει παρά το τσουχτερό κρύο, γέννησε η Αρτεμις Γιαννούτση, ενώ παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους η νεαρή μητέρα το εγκατέλειψε. Το βρέφος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε νοσκομείο της Θεσσαλονίκης. Η Γιαννούτση που είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Βαλτσέκο, έχει άλλα δύο παιδιά και η ίδια νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Εδεσσας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζευγάρι αντιμετωπίζει διανοητικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Νέα ένταση αναμένεται να δημιουργηθεί στο Αιγαίο, καθώς η Αγκυρα αποφάσισε να διεξάγει και νέα αεροναυτική άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας έχει μπλοκάρει επτά περιοχές που βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών. Η κυβέρνηση, πάντως, αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σε χαμηλούς τόνους το θέμα και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα εκδόσει τις σχετικές άδειες για τις περιπτώσεις που οι τουρκικές ασκήσεις θα είναι σύμφωνες με το καθεστώς που ισχύει, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Την ίδια ώρα πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η στάση των Τούρκων πλοιάρχων εμπορικών πλοίων, να αρνούνται βοήθεια από τις ελληνικές αρχές. Προσαραγμένο στα αβαθή της Κω παραμένει από χθες το μεσημέρι ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο και ο καπετάνιος του αρνείται κατηγορηματικά ελληνική βοήθεια. Ενα άλλο τουρκικό φορτηγό, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά ανοιχτά του Κάβο Ντόρο, ρυμουλκείται τελικά από ελληνικό σκάφος στο λιμάνι της Σμύρνης. Αίσθηση έχει προκαλέσει και η δήλωση Τούρκου στρατιώτη, που πήρε μέρος στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο και σε συνέντευξή του σε κουρδική εφημερίδα αναφέρει ότι ήταν παρών στη διάνοιξη ομαδικού τάφου για 100 αμάχους Ελληνοκύπριους. Ο ίδιος δηλώνει πως είναι έτοιμος να υποδείξει το μέρος, αν του παρασχεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ισλαμική εφημερίδα ΑΚΙΤ υποστηρίζει πως το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, που κατέπεσε τον Οκτώβριο του '96 στο Αιγαίο, στην πραγματικότητα χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Αθήνα είναι μια από τις πλέον ρυπογόνες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε ότι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα του βενζολίου που εισπνέουν οι Αθηναίοι είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το βενζόλιο είναι μια οργανική ένωση που παράγεται κυρίως από την καύση της αμόλυβδης βενζίνης, από κινητήρες συμβατικής τεχνολογίας και είναι υπεύθυνο για απλαστική αναιμία και μυολογενή λευχαιμία, δηλαδή ασθενείες πρόδρομες της αναιμίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεσπισμένο όριο επιφυλακής για το συγκεκριμένο ρύπο κι έτσι δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Πιο εκτεθειμένοι στο ρύπο εμφανίζονται οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων και ακολουθούν οι ταχυδρόμοι και οι τροχονόμοι.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων αρχίζει από τη Δευτέρα και όπως δείχνουν τα πράγματα θα εξελιχθεί σε πανελλαδική κλίμακα. Αύριο, αγρότες της Τριπόλεως και της Κορινθίας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης στον κόμβο Στέρνας και Κορίνθου - Πάτρας στο ύψος του Ξυλοκάστρου. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, ενώ οι αγρότες του Ηρακλείου Κρήτης ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν την προσεχή Πέμπτη το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Κινητοποιήσεις για τις 4 και 5 Φεβρουαρίου έχουν πραγματοποιήσει και οι αγρότες της Μεσσηνίας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις για τα χρέη αγροτών, προς την Αγροτική Τράπεζα. Η ρύθμιση αφορά περίπου 50. 000 αγρότες που έχουν πάρει δάνεια μέχρι και 10 εκατ. δρχ και δεν έχουν εξυπηρετηθεί από το 1985. Το συνολικό ύψος των χρεών που θα ρυθμιστούν ανέρχεται στα 250 δις δρχ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεσμευμένη έναντι της Κύπρου, η οποία μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη στήριξή της, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος, Βαν Ντεν Μπρουκ, κατά τη χειμερινή σύνοδο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης. Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε ότι η κοινότητα έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την Τουρκία, ώστε να ενδυναμωθεί η τελωνειακή ένωση, αλλά υπάρχουν τα προβλήματα, όπως οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την αμέριστη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη εμπειρία σ'αυτή την περιοχή και φροντίζουμε να εργαστούμε μαζί της για να περιορίσουμε την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ο κ. Μπερνς, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο. Θέλοντας να υπογραμμίσει τον αυξημένο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Μπερνς είπε ότι σχεδιάζει να αναβαθμίσει το αμερικανικό προξενείο στην πόλη.

Καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παραμένει από χθες αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών "Αεροσουίτ", με αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία 46 επιβατών, που επρόκειτο να ταξιδέψουν για την Οδησσό. Το αεροσκάφος, τύπου "Μπόινγκ 737", κατασχέθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο προσέφυγαν συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου "Γιάκοβλεφ". Στο αεροσκάφος απαγορεύθηκε να πετάξει ως τις 19 Φεβρουαρίου, οπότε θα εκδικασθεί η υπόθεση, ενώ οι δικηγόροι της εταιρίας ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Στο μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε σήμερα στην Ελλάδα για τη συντηρητική κατάσχεση που διατάχθηκε σε βάρος του αεροσκάφους της "Αεροσουίτ".

Μετά το Δήμο της Αθήνας ήρθε η σειρά του Δήμου της Θεσσαλονίκης να τιμήσει τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη. Σε ειδική τελετή, που έγινε στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, ο Αντώνης Σαμαράκης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης και του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο της πόλης, σε ένδειξη τιμής για την πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνισμό, στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία, καθώς και στους ευγενείς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του.

Μπορεί η ιατρική επιστήμη να κάνει πλέον θαύματα, καθώς ζούμε στην εποχή της κλωνοποίησης, αλλά το πρόβλημα της φαλάκρας φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Στη χώρα μας, ένας στους τέσσερις άνδρες αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό και η ανεξέλεγκτη διαφήμιση για μαγικές συνταγές, που, ωστόσο, ποτέ δεν πετυχαίνουν, έχουν δημιουργήσει μία έντονη δυσπιστία στους ενδιαφερόμενους. Πάντως, όπως είπαν οι οργανωτές πανευρωπαϊκού συνεδρίου αισθητικής χειρουργικής λέιζερ, η φαλάκρα οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, ενώ δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των ανδρών, αλλά και αρκετών γυναικών. Το ευχάριστο στο πρόβλημα της φαλάκρας είναι ότι σε αρκετές περιπτωσεις η φαλάκρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεταμφύτευση υγιών τριχών, αλλά χωρίς να γίνει αναφορά στο κόστος μίας τέτοιας θεραπείας.

Δύο επικίνδυνες σπείρες διαρρηκτών, με πλούσια δράση στην περιοχή της πρωτεύουσας, εξαρθρώθηκαν από την Ασφάλεια. Η πρώτη σπείρα αποτελείτο από επτά ρουμάνους, που κάθε φορά, με διαφορετική σύνθεση, διέπραταν κλοπές σε διαμερίσματα και καταστήματα της Αθήνας. Επίσης, συνελήφθη ο Ιταλός Αντόνιο Ρομάνο, γιατί με άλλους τρεις συμπατριώτες του, που καταζητούνται εδώ και ένα χρόνο και βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, διέπραξαν αρκετές κλοπές και ληστείες. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι που έμεναν βρέθηκαν όπλα, πλαστά διαβατήρια, μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, καθώς και πέντε αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Στο μεταξύ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνελήφθησαν η βραζιλιάνα Λουίζα Μπέκμαν-Φόντες, 22 ετών, γιατί βρέθηκε στην κατοχή της περίπου τρία κιλά κοκαϊνης και δύο Αλβανοί στον Αγιο Στέφανο με 260 γραμμάρια ηρωίνης. Επίσης, εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες χασίς στην Αθήνα, αλλά και οι Γιώργος Κωστόπουλος, 39 ετών και Ευάγγελος Προδρομίδης, 58 ετών, γιατί βρέθηκε στην κατοχή τους 70 γραμμάρια ηρωίνης και μικροποσότητες χασίς και κοκαίνης.

Κλείνει από τις 9 το βράδυ και για τρεις ημέρες το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Αμαλίας, λόγω έργων του μετρό. Για τη διευκόλυνση των οδηγών, θα δοθούν δύο λωρίδες από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Αλλα δύο αυτοκίνητα έγιναν στην Αθήνα στόχος εμπρηστών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αγνωστοι περιέλουσαν τα ξημερώματα με βενζίνη αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην Κυψέλη και του έβαλαν φωτιά. Νωρίτερα, άλλοι άγνωστοι πυρπόλησαν τζιπ που ήταν σταθμευμένο στην Ηλιούπολη. Τα δύο αυτοκίνητα έπαθαν σοβαρές ζημιές, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι στις ενέργειες αυτές προβαίνουν αναρχικοί σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον προφυλακισθέντα Νίκο Μαζιώτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους "8" του κυπέλλου Ελλάδος βρίσκεται από το απόγευμα ο ΠΑΟΚ μετά τη νέα του νίκη επί του Ιωνικού στη Νίκαια, αυτή τη φορά με 2-1. Η υπόθεση πρόκριση ξεκαθάρισε νωρίς και συγκεκριμένα στο 35'του αγώνα όταν ο Μαραγκός με έξοχο σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα του Ιωνικού γράφοντας το 1-0. Το δεύτερο τέρμα για τον ΠΑΟΚ σημείωσε ο Βρύζας στο 83', ενώ για την ομάδα του Γκμοχ σκόραρε ο Σταμπουλής στο 85'.

Παίχτες πάνε και έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ετσι, μετά τη θετική απάντηση του ΠΑΟΚ στην πρόταση της αγγλικής Λέστερ για το Θόδωρο Ζαγοράκη, όλα δείχνουν ότι ο διεθνής αμυντικός θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λινγκ για τα επόμενα τρία χρόνια. Εξάλλου, μετά και τη διευθέτηση μικρολεπτομερειών ο Παναθηναϊκός αναμένεται να εντάξει στη δυναμή του αύριο τον Πολωνό Σιμπνιέφσκι, που μέχρι προχθές αγωνίζονταν στην Καβάλα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Καθοδικές τάσεις παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών για τέταρτη συνεχή ημέρα, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζεται κυρίως απο τα υψηλά επιτόκια της διατραπεζικής. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1380,13 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 0,78%, αν και αρχικά σημείωνε άνοδο μέχρι και 1,16%. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών, η αξία των οποίων έφθασε τα 11,4 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,69%, Ασφάλειες πτώση 0,84%, Λήζινγκ άνοδος 0,95%, Επενδύσεις πτώση 0,09%, Κατασκευές πτώση 1,86%, Βιομηχανίες πτώση 0,55%, Διάφορες πτώση 2,07%, Συμμετοχών πτώση 1,45%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1,36%.

Η επίσημη τιμή πώλησης του Αμερικανικού δολαρίου ορίστηκε στις 291,15 δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, βόρειο Αιγαίο και Θράκη ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, όμως, θα είναι μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και στα βόρεια θα κυμανθεί -6 με 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 13 και στο Αιγαίο 5 με 12 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή βροχή στα βόρεια του νομού, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 10 θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία 2 με 6 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαήμερη περιοδεία σε ευρωπαϊκές και μεσανατολικές πρωτεύουσες, πραγματοποιεί από σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ. Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης, σε μια προσπάθεια του Μπιλ Κλίντον να αποφύγει τα ροζ σκάνδαλα. Ο Σαντάμ Χουσεϊν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι ο ιρακινός λαός θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγιένη Πριμακόφ, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ μπορεί να αποτραπεί στην παρούσα φάση.

Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν σε καραμπόλα εκατό φορτηγών αυτοκινήτων σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη βελγική πόλη Γάνδη με τη γαλλική Λίλι. Η καραμπόλα σημειώθηκε εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή και περιόριζε την ορατότητα σε περίπου 30 μέτρα. Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν και 40 τραυματίες, οι 18 από τους οποίους, σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Ιράν 30 άτομα σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό που μετέφερε οξύ.

Σέρβοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου απηύθυναν έκκληση για διάλογο προς τους Αλβανούς αντιπάλους τους, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση στην ταραγμένη αυτή επαρχία. Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Αλβανοί και εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια.

Η μεγαλύτερη οργάνωση φανατικών ισλαμιστών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο θετικής απάντησης στην έκκληση φυλακισμένων ηγετών τους, για κατάπαυση του πυρός στον αγώνα που έχει στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών τα θύματα της βίαιης εκστρατείας, που έχουν εξαπολύσει οι φανατικοί ισλαμιστές, υπολογίζονται σε περίπου 1. 200.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου που σημειώθηκε στο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που βρισκόταν στο ναύσταθμο της χερσονήσου Κόλα. Εκπρόσωπος του ναυτικού δήλωσε ότι από την έκρηξη δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή ραδιενέργειας.

Κανένας από τους τρεις υποψηφίους για το αξίωμα του προέδρου της Σλοβακίας δεν εξελέγη σήμερα κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο. Στο δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου αντιμέτωποι θα βρεθούν οι Στέφαν Μάρκους και Γιουράι Χράσκο.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 29 January 1998 - 22:58:58 UTC