Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο νυν πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα διεκδικήσουν την Κυριακή την προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρώτος συγκέντρωσε 160. 918 ψήφους, ποσοστό 40,6%, ενώ ο δεύτερος 158. 763, ποσοστό 40, O6%. Ο Βάσος Λυσσαρίδης πήρε 41. 978 ψήφους, ποσοστό 10,59%, ο Αλέξης Γαλανός 16. 003, 4,04%, ο Γιώργος Βασιλείου 11. 908, 3%, ο Νίκος Κουτσού 3. 625, 0,91% και ο Νίκος Ρολάνδης 3. 104 ψήφους, ποσοστό 0,78%. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 446. 732. Ψήφισαν 396. 299, άκυρα 8. 944 ποσοστό 2,2% και λευκά 4. 736 ποσοστό 1,2%. Ρυθμιστής του β’ γύρου των εκλογών αναδεικνύεται ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι αρχίζει από σήμερα τις προσπάθειες του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον του κυπριακού λαού. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι κατά την εκλογική διαδικασία επικράτησαν απόλυτη τάξη και ηρεμία. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος . Ιακώβου τόνισε ότι το 60% του λαού έχει αποδοκιμάσει την κυβέρνηση Κληρίδη και πως τείνει χείρα βοηθείας προς την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες. Επίσης υπογράμμισε ότι από σήμερα αρχίζει διαβουλεύσεις με όλες τις δυνάμεις, με στόχο ο δεύτερος γύρος να φέρει τη νίκη στις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Ο Β. Λυσσαρίδης διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί με συνέπεια και τιμιότητα στις προσδοκίες του λαού. Τόνισε ότι ο λαός με τη δύναμη της ψήφου του, ανέθεσε στην ΕΔΕΚ ένα σημαντικό ρόλο, τον οποίο θα ασκήσει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κυπριακό ελληνισμό και σε ολόκληρο το έθνος. Ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ. Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι το μήνυμα που βγαίνει από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παίρνουν τη μεγάλη πλειοψηφία. Την πεποίθηση ότι το 90% των ψηφοφόρων που ψήφισαν Αλέξη Γαλανό, θα ψηφίσει στο δεύτερο γύρο Γιώργο Ιακώβου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Για την Πέμπτη το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί η καθοριστική συνάντηση, κυβερνητικού κλιμακίου με αντιπροσωπεία των αγροτών σε μία προσπάθεια να εξευρευθούν κοινά αποδεκτές λύσεις και να σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο θα συμμετέχουν ο υπουργός γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας, κύριοι Δρυς, Σωτηρλής και Γερανίδης, καθώς και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Πέτρος Λάμπρου. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις αγροτικές κινητοποιήσεις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. ην ίδια ώρα οι αγρότες συνεχίζουν την πρακτική των αποκλεισμών με δόσεις, των εθνικών δρόμων. Ετσι στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης αποκλείστηκε για δύο περίπου ώρες η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην Πιερία, στο Κιλκίς, στη Βέροια, την Καβάλα και την Καλαμάτα. Οι αγρότες του νομού Χανίων προχώρησαν σήμερα σε επ'αόριστο αποκλεισμό της Νομαρχίας, ζητώντας τη λήψη συγκεριμένων μέτρων για το λάδι και τα εσπεριδοειδή. Μάλιστα, οι αγρότες άδειασαν μπροστά από τη Νομαρχία κάδους με γάλα και σακιά με πορτοκάλια.

Ιδιαίτερα βαρύ εξακολουθεί να παραμένει το κλίμα στη ΝΔ, μία περίπου εβδομάδα μετά το μπαράζ των διαγραφών, αν και καταβάλλεται προσπάθεια από τη Ρηγίλλης να θεωρηθεί το θέμα λήξαν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κόμματος, επανέλαβε πως το μήνυμα που έστειλε από την Αχαϊα ο Κώστας Καραμανλής, ήταν σαφές, κρυστάλλινο και διαυγές, αποδέκτες του οποίου ήταν ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ερωτηθείς αν πρόκειται να διαγραφούν οι κύριοι Μητσοτάκης και Έβερτ. Σήμερα, συνεδρίασαν υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή οι τομεάρχες, με αντικείμενο τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τα πανωτόκια και το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση, στην οποία δεν έγινε καμιά συζήτηση για τα εσωκομματικά, ήταν από τυπικό έως και ψυχρό. Την ίδια ώρα οι διαγραφέντες με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση στα εσωκομματικά, του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που τόνισε ότι η κρίση στη ΝΔ αντανακλά τη γενικότερη κρίση στο πολιτικό σύστημα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει και στις ελληνικές υγειονομικές αρχές η καταγγελία μιας δικηγόρου από το Λιχνεστάιν, ότι γίνεται παράνομο εμπόριο μολυσμένου αίματος και ανθρωπίνων οργάνων, που προέρχονταν από ανατολικές χώρες με προορισμό έλληνες ασθενείς. Πριν από περίπου ενάμισι μήνα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων πλάσματος του αίματος, που στέλνονταν στη χώρα μας με ταχυδρομείο για τη θεραπεία αρρώστων με ανεπάρκεια του ανοσιοποιητικού συστήματος. Τα ύποπτα αυτά προϊόντα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διοχετεύονταν στους Έλληνες ασθενείς μέσω δύο μεγάλων φαρμακείων στο Περιστέρι και το κέντρο της Αθήνας. Ο υπουργός Υγείας διέταξε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε πως η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Την παροχή ελκυστικότερων κινήτρων και πιο άμεση εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινήτων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ενόψει και της Ολυμπιάδας του 2004. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Λαλιώτης δεν θέλησε να προσδιορίσει το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, αλλά και τα είδη των κινήτρων, τόνισε ότι θα πρέπει να ανανεωθούν τα περίπου 700. 000 αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών, τα οποία συμμετέχουν έως και 40% στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο κ. Λαλιώτης άφησε να εννοηθεί ότι το μέτρο θα ισχύσει σταδιακά, αρχής γενομένης από την Αθήνα.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, η οποία θα προβλέπει ότι ο ανατοκισμός σε όλα τα δάνεια θα γίνεται πλέον ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, όπως εφήρμοζαν μέχρι σήμερα οι τράπεζες. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά τη σύσκεψη που είχε για το θέμα με διοικητές και προέδρους μεγάλων κρατικών τραπεζών. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή για τους δανειολήπτες και θα βασίζεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός εσωτερικών το θέμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι τα θέματα των αλλαγών στο Δημόσιο θα πρέπει να τεθούν σε δομημένο διάλογο και οι αντιθέσεις να κριθούν μετά από συζήτηση των κοινωνικών εταίρων. Ο υπουργός έκανε όμως λόγο για ελαστικό ωράριο και μερική απασχόληση στο Δημόσιο, ως τμήμα μιας νέας ισορροπίας και επιχειρηματικής παιδείας, ικανής να μετατρέπει την οικονομική ανάπτυξη σε αύξηση της απασχόλησης. Ακόμα, αναφέρθηκε σε τοπικές συμφωνίες απασχόλησης ανεξάρτητα από τις εθνικές ή κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ή συμφωνίες, στη ρύθμιση των προβλημάτων του χρόνου εργασίας με κριτήριο και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και στην επιδίωξη νέων τρόπων συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κάλεσε την κυβέρνηση να μην τορπιλίζει το κλίμα διαλόγου με τα συνδικάτα, ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και στο στενότερο δημόσιο τομέα.

Με το φόβο μίας νέας θεομηνίας ζουν οι κάτοικοι του Έβρου, καθώς η στάθμη του ομώνυμου ποταμού παραμένει πάνω από τα όρια ασφαλείας, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν υποχωρήσει τα αναχώματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να έχουν καλυφθεί από νερά και λάσπες. Η αγωνία των κατοίκων της περιοχής εντείνεται, καθώς δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι υδάτινοι όγκοι που δέχεται ο Έβρος από τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς λιώνουν τα χιόνια στα βουνά. Στο μεγαλύτερο μέρος του νομού η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί, καθώς οι γραμμές του τρένου έχουν καλυφθεί από νερά και λάσπες, ενώ δεκάδες σπίτια και αγροικίες έχουν πλημμυρίσει και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Τέλος, αγνοείται η τύχη ενός 28χρονου κυνηγού, η βάρκα του οποίου ανατράπηκε και ο ίδιος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ικανοποίηση επικρατεί στην πλευρά των εκσυγχρονιστών για τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εκσυγχρονιστές φέρεται να ελέγχουν την πλειοψηφία των νέων μελών, αν και τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την κατανομή των εκλεγμένων στελεχών σε κατηγορίες και συσχετισμούς. Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει συντεταγμένα στην υλοποίηση των στόχων του, με πρώτο σταθμό τη συνδιάσκεψη για τα ιδεολογικοπολιτικά θέματα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον τρόπο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται κύριος παράγοντας πολιτικής σταθερότητας. Αντίθετα, η κρίση στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ παραμένει, δύο εβδομάδες πριν το συνέδριο, καθώς ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία για τα νέα μέλη.

Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συζητήθηκαν σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι αιτήσεις για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει οι πάλαι ποτέ συνεργάτες και σήμερα άσπονδοι εχθροί, Στέλιος Καζαντζίδης και Χρήστος Νικολόπουλος. Κατά την διάρκεια της ακρόασης, χρειάσθηκε να επέμβει η αστυνομία, καθώς ο Στέλιος Καζαντζίδης μαινόμενος επιτέθηκε με πρωτοφανή λεκτική μανία κατά του κ. Νικολόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έξω από το δικαστήριο είχαν μαζευτεί δεκάδες θαυμαστές του Καζαντζίδη, οι οποίοι ζητωκραύγαζαν συνθήματα υπέρ του. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Θα συνεχιστούν και αύριο τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει διατήρηση των θυελλωδών ανέμων, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας εξέδωσαν απαγορευτικό απόπλου και έτσι δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το Αιγαίο και την Κρήτη. Ταλαιπωρία όμως αναμένει και το επιβατικό κοινό της Ολυμπιακής, μετά την απόφαση του ιπτάμενου προσωπικού να μην εργάζονται υπερωριακώς. Σήμερα ματαιώθηκαν πέντε πτήσεις της Ολυμπιακής προς Χανιά, Παρίσι, Ρώμη και δύο πτήσεις για Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση της εταιρίας προειδοποίησε ότι αν εντός διμήνου δεν επέλθει συμφωνία με το ιπτάμενο προσωπικό, τότε θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάρτιση προγραμμάτων πτήσεων.

Την ένταξη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Ιδρύματος και την επιδότηση των άστεγων φοιτητών, καθώς και την εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών που διακρίνονται και βραβεύονται στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο σχετικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις που προβλέπουν την εξέλιξη των μελών του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ, την αναβάθμιση των προσόντων όσων προσλαμβάνονται ως Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό, τη σύσταση θέσεων νομικών συμβούλων στα Ιδρύματα και τη διαδικασία εκλογής τους.

Στην Άρτα βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας. Στην πόλη της Άρτας τον υποδέχθηκε πλήθος κατοίκων της περιοχής, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μαζί με βουλευτές της εκλογικής περιφερείας. Ο κ. Στεφανόπουλος αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και την εδαφική μας ανεξαρτησία, ενώ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε πως οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το απόγευμα ο δήμος της Άρτας του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης, ενώ αύριο ο κ. Στεφανόπουλος θα περιοδεύσει στο νομό Πρέβεζας.

Συνάντηση με το διάσημο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση ήταν κοινωνικού χαρακτήρα, αφού όπως είπε ο κ. Γαβράς, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό, τον οποίο είχε γνωρίσει κατά το παρελθόν στο Παρίσι, απλώς για να του πει μία καλημέρα. Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι είπε στον πρωθυπουργό πως η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Δεκαπέντε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που κατατέθηκαν από συνολικά 51 συγγενείς θυμάτων του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ" συζητήθηκαν σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι συγγενείς ζητούν αποζημιώσεις από την ουκρανική εταιρία "ΑΕΡΟΣΟΥ`Ι`Τ" την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την πτώση του αεροπλάνου, ύψους ενός δις δρχ, όση και η αξία του Μπόινγκ της εταιρίας, το οποίο εδώ και 13 μέρες βρίσκεται ακινητοποιήμενο στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" με προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου.

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις τέσσερις το απόγευμα, που προερχόταν 20 μίλια ανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ραφήνας. Η δόνηση έγινε αισθητή στην ανατολική Αττική, αλλά και στην Αθήνα.

Πρόβλημα με τις απουσίες και τους βαθμούς τους φαίνεται ότι είχαν κάποιοι μαθητές του Β' Λυκείου Βριλησσίων, καθώς νεαροί έβαλαν φωτιά σε αίθουσες και γραφεία των καθηγητών καταστρέφοντας τα απουσιολόγια και τις καρτέλες με τις βαθμολογίες. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προκλήθηκαν ζημιές ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων δρχ, ενώ από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα χέρια του έμπειρου και ικανότατου τεχνικού Ιορντανέσκου βρίσκεται από σήμερα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, μετά την ομόφωνη έγκριση της προσληψής του από την ΕΠΟ. Ο Ρουμάνος προπονητής θα υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσια αμοιβή 300 χιλιάδων δολαρίων, ενώ το πριμ πρόκρισης της εθνικής στην τελική φάση του Εύρω 2000 θα είναι 250 χιλιάδες δολάρια.

Με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς για τη διαιτησία, την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ η διοίκηση της ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη διαιτησία του Καλαθενού στο χθεσινό αγώνα με την Καβάλα. Η διοίκηση της "Ενωσης" αίρει την εμπιστοσύνη της από τη διαιτησία και τις αρχές του ποδοσφαίρου τονίζοντας πως οι βιαστές του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι εχθροί της ΑΕΚ και έτσι θα αντιμετωπιστούν από την διοίκησή της.

Τυχερός αποδείχθηκε ο Ιβιτς, που τραυματίστηκε στο χθεσινό ματς με τον ΟΦΗ, αφού δεν έχει κάτι ανησυχητικό και θα είναι έτοιμος σε μία εβδομάδα. Αντίθετα, ο Μπάντοβιτς, έπαθε θλάση στο δικέφαλο και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα περίπου μήνα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να ξεπερνά και πάλι το "ψυχολογικό φράγμα" των 1500 μονάδων, σχεδόν μετά απο ένα μήνα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1509,31 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 3,09%. Στην ανοδική "κούρσα" πρωταγωνιστές ήταν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με άνοδο 5,12%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες άνοδος 4,02%, Λήζινγκ πτώση 0,52%, Επενδύσεις άνοδος 0, 86%, Κατασκευές άνοδος 4,75%, Βιομηχανίες άνοδος 1,92%, Διάφορες άνοδος 3,55%, Συμμετοχών άνοδος 1,74%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,68%. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 29,2 δις δρχ

Η τιμή πώλησης του Αμερικανικού δολαρίου ορίστηκε στις 290,52 δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Λιακάδα θα έχουν αύριο οι βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ από τη Θεσσαλία και κάτω ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 μέχρι 8 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 14 και στα υπόλοιπα 2 με 13 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής, μέχρι θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασία 4 με 10 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμακώνεται δραματικά η αντιπαράθεση Ιράκ-ΟΗΕ, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και μουσουλανικού κόσμου. Άκαρπες φαίνεται να αποβαίνουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ κάθε άλλο παρά αισιόδοξη ήταν η κίνηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να ματαιώσει την προγραμματισμένη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, ενώ στο Ισραήλ διογκώνεται για άλλη μία φορά η αντιπαράθεση με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας, υπό καταρρακτώδη βροχή, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Σαντάμ Χουσεϊν και καταγγέλλοντας την αμερικανική πολιτική. Την ίδια ώρα, βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τορνέϊντο αναμένεται να φθάσουν στο Κουβέϊτ, ενώ η Τουρκία διέψευσε την πληροφορία οτι πάνω από 5. 000 στρατιώτες εισέβαλαν σήμερα στο βόρειο Ιράκ, για να δημιουργήσουν μία ουδέτερη ζώνη, με σκοπό να αποτρέψουν τη μαζική άφιξη προσφύγων στα τουρκικά σύνορα. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε οτι η Ελλάδα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την Ουάσιγκτον για τυχόν χρήση αμερικανικών βάσεων, ενόψει μίας ενδεχόμενης επέμβασης στο Ιράκ.

Χώρα ξεχασμένη και από τον ίδιο τον Θεό, μοιάζει το Αφγανιστάν, το οποίο δεν σταματά να μετρά τους νεκρούς του, τη μία από τις εμφύλιες συγκρούσεις και την άλλη από τον καταστρεπτικό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε πριν από τέσσερις μέρες την επαρχία Ταχάρ. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 4. 000, οι άστεγοι φθάνουν τους 15. 000, ενώ πάνω από 28 χωριά έχουν ισοπεδωθεί. Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς οι περισσότερες περιοχές είναι δύσβατες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Τα οικονομικά συμφέροντα έχουν τον πρώτο λόγο στις σχέσεις των κρατών, ενώ οι ιδεολογίες και οι αρχές έπονται δεύτερες. Μετά το άνοιγμα της Κούβας προς την καθολική εκκλησία, με απώτερο σκοπό τις επενδύσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα αυτή να ανασάνει οικονομικά, τώρα και ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, στρέφεται προς την κατεύθυνση αυτή. Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, ο Γιέλτσιν πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί και με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'. Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Γιέλτσιν, καθώς αναμένεται να επιτευχθούν οικονομικές συμφωνίες, η σπουδαιότερη εκ των οποίων είναι εκείνη μεταξύ της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ΦΙΑΤ και του ρωσικού ομίλου ΓΚΑΖ. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Ιταλία είναι ο δεύτερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Στην απόρριψη του μανιφέστου των 155 γερμανών οικονομολόγων και καθηγητών Πανεπιστημίων, οι οποίοι ζητούσαν την αναβολή της εφαρμογής του Ευρό, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας οτι έχει ήδη συντελεσθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού και της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. Από την πλευρά τους, οι 155 εξέφρασαν την ανησυχία τους στο κάτα πόσον μπορεί να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή σύγκληση, όταν υπάρχουν τόσα δομικά προβλήματα, όπως π. χ η ανελαστική αγορά εργασίας στη Γερμανία και η αδυναμία της Ιταλίας να ενταχθεί ισότιμα στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα εφαρμόσουν το Ευρό, εξαιτίας των υψηλών χρεών της.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, εκτιμώντας οτι εάν δεν αναληφθεί συντονισμένη δράση από την διεθνή κοινότητα, θα εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση. Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζει ο Τσερβενκόφκσι, δεν εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τις πολλαπλές επιθέσεις κατά της αστυνομίας και τις βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τελευταία στη σερβική αυτή επαρχία, η οποία κατοικείται στην πλειοψηφία της από Αλβανούς, οι οποίοι ζητούν την αυτονομία τους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 10 February 1998 - 1:12:10 UTC