Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-07

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, απευθύνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επενδυτής". Επισημαίνει ότι επί 10 μήνες ανέχτηκε και υπέμεινε πολλά. Οι "εξι" διαγραφέντες, τονίζει, εξυπηρέτησαν και στήριξαν τα σχέδια και την πολιτική της κυβέρνησης. Εκτιμά ότι οι διαγραφέντες δεν μπορούν να κάνουν κόμμα, ενώ επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το βράδυ η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στον Πολύγυρο, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής. Αύριο, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματός του στο Αίγιο.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές απο τις πλημμύρες στον Εβρο. Ο νομός παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε κατά ένα μέτρο το όριο ασφαλείας. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καλυφθεί απο νερά και έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Παρά τη βελτίωση του καιρού παραμένουν τα προβλήματα σε πολλές ορεινές περιοχές, όπου η συγκοινωνία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το πρωί, απαγορεύθηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων, ο απόπλους όλων των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προς τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συναυλία στον κόμβο της Βιοκαρπέτ, έξω απο την Λάρισα. Αγροκτικά τρακτέρ αναμένεται να αποκλείσουν την εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Το μεσημέρι αγρότες της Θεσσαλονίκης απέκλεισαν την εθνική οδό στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα.

Τρεις νεκροί απο τροχαία δυστυχήματα στην Αθήνα. Τα μεσάνυχτα βρήκε φριχτό θάνατο ο 23χρονος Θωμάς Κουσιώρης, όταν το αυτοκίνητό του πήρε φωτιά, μετά απο ανατροπή στη λεωφόρο Κηφισού, κοντά στη γέφυρα Ροσινιόλ. Επίσης το πρωί σε σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στη λεωφόρο Πεντέλης, σκοτώθηκε ο Γιώργος Ζώης, 32 ετών. Τέλος, τα ξημερώματα έπεσε με το αυτοκίνητό της στην περιοχή της Βάρκιζας και πνίγηκε, η Μαρίνα Φατούρου, 34 ετών.

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Κύπριοι ψηφοφόροι για την ανάδειξη νέου προέδρου. Επτά υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα αυτό, ενώ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος την μεθεπόμενη Κυριακή. Καμμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι ο σημερινός πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Ιακώβου, θα ειναι το δίδυμο που θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Καθοριστική για το δεύτερο γύρο θα είναι η στάση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας περιφερειακών θεσμών ασφαλείας στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, την Υπερκαυκασία και τη Βαλτική, υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στα πλαίσια της "Διάσκεψης Πολιτικής Ασφαλείας", που άρχισε τις εργασίες της το πρωί στο Μόναχο, με τη συμμετοχή διακοσίων και πλέον πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών.

Αποκολλήθηκε απο δύο ελληνικά ρυμουλκά το τουρκικό φορτηγό πλοίο "Οσμάν", το οποίο είχε προσαράξει στα αβαθή βραχονησίδες βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Ο Τούρκος πλοίαρχος ζήτησε νωρίτερα τη βοήθεια των ελληνικών αρχών, ενώ οι 11 ναυτικοί που επιβαίνουν στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους.

Ενας νεαρός δεν κατόρθωσε να του αποσπάσει την τσάντα και αφού τον πυροβόλησε δύο φορές στα πόδια, τράπηκε σε φυγή. Το περιστατικό συνέβη το πρωί, στο Χολαργό, στην Αθήνα, με θύμα τον Γιώργο Δρυμώνα, 49 ετών, που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχισε σήμερα η μεγάλη επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα του σεισμού, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κυριολεκτικά ισοπέδωσε ένα μεγάλο τμήμα της επαρχίας Ταχάρ του Αφγανιστάν και προκάλεσε, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τον θάνατο σε περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες άτομα. Τα συνεργεία διάσωσης έχουν ήδη αρχίσει, κάτω από άθλιες καιρικές συνθήκες, να ερευνούν την ευρύτερη περιοχή για επιζώντες.

Αύξηση της τάξης περίπου του 11% παρουσιάζει ο πληθυσμός της Τουρκίας σε σχέση με αυτόν της απογραφής του 1990 και είναι 62. 610. 252 άτομα, σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα της απογραφής που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ 17 πόλεις έχουν πληθυσμό πάνω απο ένα εκατομμύριο.

Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σήμερα κατά την διάρκεια επίθεσης των ανταρτών της οργάνωσης Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινής περιπολίας στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ ζώνη ασφαλείας του Νοτιού Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ με ανακοίνωσή της από την Βηρυτό ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Διαστάσεις έχει πάρει η βία τις τελευταίες ημέρες στην Αλγερία. Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα δέκα τραυματίστηκαν χθες και σήμερα, ενώ 15 ισλαμιστές σκοτώθηκαν από τις αλγερινές κυβερνητικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν η δυνάμεις ασφαλείας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αλγερίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο ζήτησε από τον αμερικανό Προεδρο, Μπιλ Κλίντον να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη διαμάχη με τον Ιράκ και εξέφρασε την υποστήριξη της Ιαπωνίας σε μια τέτοια κίνηση. Σε επιστολή του προς τον Κλίντον, ο κ. Χασιμότο επικρίνει το Ιράκ για την άρνησή του να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την άρνηση αυτή "ως πρόκληση προς την διεθνή κοινότητα".

Η πριγκίπισσα Νταιάνα είχε συμφωνήσει, λίγες εβοδμάδες πριν τον θάνατό της, να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα είχε δεχτεί να είναι μια απο τις λαμπαδηδρόμους, αποκάλυψαν σήμερα πηγές από την οργανωτική επιτροπή των αγώνων. Στη σημερινή τελετή έναρξης τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κρις Μουν, στενός φίλος της πριγκίπισσας και φανατικός υποστηρικτής της εκστρατείας κατά των ναρκών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το παιχνίδι Βέροιας-Παναθηναικού ανοίγει η αυλαία της 21ης αγωνιστικής για το ποδόσφαιρο της Α' Εθνικής κατηγορίας. Ο αγώνας αρχίζει στις 3 και θα μεταδοθεί απο το Σούπερ Σπορ. Αύριο, θα διεξαχθούν τα εξής παιχνίδια: Καβάλα-ΑΕΚ, Απόλλων-Πανιώνιος, Ηρακλής - Αθηναϊκός, Καλαμάτα-ΠΑΟΚ, Προοδευτική-ΣΚΟΝΤΑ Ξάνθη, Παναχαϊκή - Πανηλειακός και Εθνικός- Ιωνικός. Αυτή την ώρα διεξάγετε ο αγώνας Ολυμπιακού-ΟΦΗ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις επικρατούν σ'όλη τη χώρα, με ασθενείς βροχές στα ανατολικά και νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 7 βαθμούς, στα δυτικά τους 14 και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά έχει στην Αττική, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που φθάνει στην Αθήνα τους 10 βαθμούς. Παροδικές νεφώσεις έχει στη Θεσσαλονίκη, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που δεν ξεπερνά στην πόλη τους 6 βαθμούς. Σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι στα ανατολικά ισχυροί και τις πρωϊνές ώρες τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 7 February 1998 - 19:12:11 UTC