Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε χαμηλούς γενικά τόνους, με κάποιες όμως εξάρσεις, κύλησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως στους διαφωνούντες ότι δεν θα επιτρέψει φαινόμενα εσωστρέφειας, πισώπλατα μαχαιρώματα, εσκεμμένες διαρροές, αμφισβητήσεις, υπονόμευση της παράταξης και διφορούμενες δηλώσεις και έθεσε όλα τα στελέχη προ των ευθυνών τους. Ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, χαρακτήρισε αστειότητες τα περί ιδεολογικής ασάφειας και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Κώστα Σημίτη, τον οποίο χαρακτήρισε πρωθυπουργό των φόρων και της ανεργίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία, στρουθοκαμηλισμό, φοροεισπραχτική πολιτική και ανίκανη να χαράξει σωστή πολιτική στον οικονομικό τομέα και στα εξωτερικά θέματα. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας σοβαρό λάθος τις διαγραφές, που έπληξαν βαρύτατα το κόμμα και δημιούργησαν σύγχυση και διχασμό στη βάση. Δεν μπορεί το 40% στο συνέδριο να διαγράφει το 30% και να δημιουργεί ρήγμα, διάσπαση και σχίσμα, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, ζήτησε την ανάκληση των διαγραφών και εκτίμησε ότι η ΝΔ δεν είναι σε θέση σήμερα να κερδίσει τις εκλογές. Το κλίμα φορτίστηκε έντονα όταν στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ουδέποτε εγγυήθηκε την ενότητα του κόμματος και τον κατηγόρησε για υποκρισία. Ισες αποστάσεις τήρησε ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος άφησε αιχμές και κατά του Κώστα Καραμανλή και κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ζήτησε την άρση των διαγραφών και την επανένταξη στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και ενότητα.

Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγαν σήμερα τα προδρεία της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ζητώντας την ακύρωση των διατάξεων του νόμου Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κυρίως για την κατάργηση της επετηρίδας και τη διεξαγωγή διαγωνισμών για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Το μεσημέρι τα διοικητικά συμβούλια των δασκάλων και των καθηγητών, καθώς και εκπρόσωποι των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας προς τον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου. Ο κ. Αρσένης τους διαβεβαίωσε ότι θα μονιμοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία, όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σήμερα στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν για την Πέμπτη κατάληψη των γραφείων του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Επανέρχεται το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων για την αγορά νέων, προηγμένης τεχνολογίας. Το σχετικό νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί είναι σχεδόν έτοιμο και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι όσοι αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους θα πάρουν μπόνους από 300 μέχρι 500. 000 δρχ, ανάλογα με την παλαιότητα και τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, συναντήθηκε σήμερα για το λόγο αυτό με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, ενώ μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο έναρξης της διαδικασίας απόσυρσης και για τα κίνητρα που θα ισχύσουν.

Προάγγελος νέας πτωτικής πορείας των επιτοκίων, θεωρείται η ανακοίνωση της Τράπεζας Πίστεως να μειώσει τα επιτόκια ταμιευτηρίου και χορηγήσεων. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, μειώνει το επιτόκιο ταμιευτηρίου από 10 σε 9,25% και των χορηγήσεων από 17 σε 16,5%. Εκτιμάται ότι το παράδειγμα της Τράπεζας Πίστεως θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη σήμερα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με αντικείμενο το θέμα που έχει προκύψει με τις ιδιωτικές παρκοεταιρίες. Κατά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Αγγελάκης, κατηγόρησε το δήμαρχο Αθηναίων ότι εκμεταλλεύτηκε το δήμο αντί να τον υπηρετήσει. Λίγο μετά το μεσημέρι η δημοτική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι ο δήμαρχος δεν απάντησε στα καυτά ερωτήματα που τέθηκαν γύρω από το θέμα.

Στο σκοτάδι συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τη δολοφονία του ασφαλιστή Νίκου Σωτηρόπουλου, που έγινε το Σάββατο τις πρώτες πρωινές ώρες, στο εξοχικό του θύματος, στη Σαρωνίδα. Αστυνομικοί ανακρίνουν άτομα από το συγγενικό και επαγγελματικό περιβάλλον του θύματος, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο οι ηθικοί αυτουργοί να μην είχαν δώσει εντολή για τη δολοφονία του Σωτηρόπουλου, αλλά να τον τρομοκρατήσουν. Από την πλευρά της, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος έχει επικηρύξει τους δολοφόνους με 50 εκατομμύρια δρχ, σε όποιον συμβάλει με τις πληροφορίες του στον εντοπισμό των δραστών. Ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Παλαιολόγος υποστήριξε για τον εκλιπόντα πως συνέβαλλε αποτελεσματικά για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς και κυρίως προς όφελος των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τραγωδία τη δολοφονία του Σωτηρόπουλου.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη μία και είκοσι το μεσημέρι, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Οπως δήλωσαν οι σεισμολόγοι η δόνηση προήλθε από περιοχή που ανήκει στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου, ήταν μια μεμονωμένη σεισμική δόνηση και γι'αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν μετασεισμοί.

Το θέμα της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που ασχολήθηκε με διοικητικά θέματα. Ο μητροπολίτης Σερρών, Μάξιμος, τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη συμπάθειά της προς τον Αρχιεπίσκοπο και εύχεται ταχεία ανάρρωση, καθώς η Εκκλησία χρειάζεται τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Σύμφωνα με το νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση του Μακαριωτάτου παραμένει σταθερή, ενώ έχει ξεπεραστεί πλήρως το πρόβλημα της λοίμωξης. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου, ο κ. Σεραφείμ θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη στο νοσοκομείο γιατί ο οργανισμός του είναι επιβαρυμένος.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφτασε το απόγευμα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αύριο θα έχει συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε αυτές. Την ίδια ώρα, η αμερικανική πλευρά φαίνεται να αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού και ήδη επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε συνομιλίες με τον κ. Κληρίδη ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αγκυρα.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Αλβανός πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι, που πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού δράση για την αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών με συνεχείς περιπολίες στη θάλασσα και στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο κ. Μεϊντάνι εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Ελλάδα για τη συμπαράστασή της στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το γειτονικό κράτος.

Μετ' εμποδίων θα διεξαχθούν και αύριο τα δρομολόγια των τρένων, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον Οργανισμό. Το επιβατικό κοινό, για να αποφύγει ενδεχόμενη ταλαιπωρία, καλό θα είναι να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν αύριο και τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, εξαιτίας της στάσης εργασίας 8 με 12 που θα πραγματοποιήσουν οι γιατροί, με οικονομικά αιτήματα. Στην κινητοποίηση δεν συμμετέχουν οι γιατροί των νοσοκομείων Παίδων.

Την καθιερωμένη τακτική του συνεργασία με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η προετοιμασία της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος Μαρτίου, με θέμα την επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Με την απειλή πιστολιού ένας άγνωστος απέσπασε πέντε εκατομμύρια δρχ από το υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στην Πετρούπολη και εξαφανίστηκε με μοτοσυκλέτα. Η ληστεία έγινε το πρωί, όταν άγνωστος μπήκε αιφνιδαστικά, φορώντας κράνος, στην τράπεζα και με την απειλή όπλου ζήτησε από τους υπαλλήλους και τους πελάτες να μείνουν ακίνητοι. Η αστυνομία, που ερευνά την υπόθεση, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση της βιντεοκασέτας, στην οποία είναι καταγεγραμμένες οι σκηνές της ληστείας.

Στρατιωτικές μονάδες των Χανίων επισκέφθηκε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη. Ο κ. Μπερνς ενημερώθηκε από το διοικητή της αμερικανικής βάσης της Σούδας για το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της μονάδας, συναντήθηκε με τους διοικητές του πεδίου βολής και της 115 Πτέρυγας Μάχης και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στο Μαράθι.

Ενας νεαρός από τη Θεσσαλονίκη, είναι το νέο θύμα της ηρωίνης. Πρόκειται για τον 27χρονο Κωνσταντίνο Ανθυμίδη, ο οποίος βρέθηκε τα ξημερώματα νεκρός από περαστικούς στο πάρκο της ΧΑΝΘ. Ο θανατός του οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Πανηλειακό, που άρχισε στις 7 το απόγευμα, θα ολοκληρωθεί η 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής. Η ομάδα του Ντουμιτρίου θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να κρατηθεί κοντά στους πρωτοπόρους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και να διεκδικήσει ως το τέλος την εισοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι μεταδίδεται από το ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡ.

Μειώθηκαν τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό, που εκτός απροόπτου θα μεταβεί κομπλέ στην Ξάνθη, για τον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής με την τοπική ομάδα, για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι Αποστολάκης, Λαγωνικάκης εξέτισαν τις ποινές τους και θα τεθούν στη διάθεση του Βασίλη Δανιήλ, όπως και ο Κόλα, που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Μοναδικός απών θα είναι ο Κολιτσιδάκης, που πρέπει να εκτίσει ακόμη μία αγωνιστική.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε θετικό κλιμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος με τις Τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 151. 902 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,29%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 20,1 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,36%, Ασφάλειες άνοδος 0,69%, Λήζινγκ άνοδος 0,44%, Επενδύσεις άνοδος 0,85%, Κατασκευές άνοδος 2,32%, Βιομηχανίες άνοδος 1,27%, Διάφορες άνοδος 0,62%, Συμμετοχών άνοδος 0,95%, ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2, 58%.

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, ενώ μετά το μεσημέρι χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις, αλλά από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή και πρόσκαιρη καταιγίδα, μέχρι πολύ ισχυρούς νοτιάδες και θερμοκρασία 11 με 16 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Βροχή θα έχει και η Θεσσαλονίκη, ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 με 12 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, οι άλλες πέντε δυνάμεις της Ομάδας Επαφής, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως στο Λονδίνο, κατέληξαν σε ένα σχέδιο δράσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, καθώς και η απαγόρευση έκδοσης βίζας στο προσωπικό ασφαλείας, το οποίο μετέσχε στις επιθέσεις. Το σχέδιο δράσης δίνει μία πίστωση χρόνου δέκα ημερών στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να ανοίξει διάλογο με τους μετριοπαθείς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, ειδάλλως θα αρχίσουν να ισχύουν οι οικονομικές κυρώσεις. Η Ρωσία, παρότι διαχώρισε τη θέση της σχετικά με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, συμφώνησε ωστόσο, να συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων. Η Ομάδα Επαφής θα συναντηθεί εκ νέου στις 25 Μαρτίου. Η Τουρκία από την πλευρά της, προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση αυτή, υποστηρίζοντας οτι βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες βαλκανικές χώρες και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, εάν χρειασθεί, να στείλει δυνάμεις της, για να τερματισθούν οι συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα στην περιοχή, η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη, αν και στο χωριό Ντρένιτσα οι Αλβανοί αρνούνται να θάψουν τα 62 πτώματα, θύματα των τελευταίων συγκρούσεων, τα οποία παρέδωσε η σερβική αστυνομία, ζητώντας να γίνουν αυτοψίες από ανεξάρτητους ιατροδικαστές, αίτημα που οι σερβικές αρχές απέρριψαν πάραυτα. Στην Πρίστινα, όλα τα αλβανικά κόμματα συμφώνησαν να αρχίσουν σήμερα μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, με σύνθηματα κατά της βίας. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε οτι η Ελλάδα έχει προτείνει εδώ και καιρό σε σύνοδο των υπουργών Αμυνας των βαλκανικών χωρών, τη δημιουργία μίας πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης. Κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταβολή των υπαρχόντων συνόρων στα Βαλκάνια, τάχθηκαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο αλβανός αξιωματούχος συνάντησε επίσης και τον έλληνα ομόλογό του, κ. Στεφανόπουλο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, έπεσαν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία, η οποία παράγει και εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε οτι δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της, επισημαίνοντας παράλληλα, οτι η συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού είναι ευθύνη όλων των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δικαιολογώντας την απόφαση αυτή υποστήριξε οτι η χώρα του έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες, καθώς μέχρι πρότινος έπαιζε το ρόλο του παραγωγού που μεταβάλλει την παραγωγή του για να υπάρχει ισορροπία στις τιμές.

Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στις πλημμυρισμένες περιοχές του νοτιοδυτικού Πακιστάν, όπου αγνοείται η τύχη περίπου 1500 ατόμων. Στην περιοχή Μπαλουστιχάν, η οποία επλήγει περισσότερο από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, οι νεκροί ξεπερνούν τους χίλιους και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποστολή βοήθειας. Στο μεταξύ σήμερα, πέντε άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε ταχεία αμαξοστοιχία στο κρατίδιο Πουντζάμπ, στο κεντρικό Πακιστάν. Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση, η κυβέρνηση παραιτείται εάν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής εναντίον μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα στη χώρα όλα θυμίζουν Μεσαίωνα και όποιος θελήσει να πει την αλήθεια ή να καταγγείλει κάτι, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι. Ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια αντιμετωπίζει μία γιατρός, η οποία τόλμησε να γνωματεύσει οτι έξι άνδρες που εξέτασε, είχαν βασανισθεί και κακοποιηθεί στο διάστημα της κράτησής τους από την αστυνομία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην υψήλιο δεν προκαλεί μόνο αλλαγή του κλίματος, πλημμύρες και κακοκαιρίες, αλλά και την εξάπλωση ασθενειών των τροπικών χωρών, όπως για παράδειγμα του δάγγειου πυρετού. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης, τονίζοντας οτι η ασθένεια αυτή η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, δεν αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής ούτε με εμβόλιο, ούτε με εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα να προσβληθούν από δάγγειο πυρετό. Περισσότερα από 240. 000 κρούσματα αναφέρθηκαν στη Βραζιλία το 1997, ενώ 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Βενεζουέλα.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 10 March 1998 - 3:12:10 UTC