Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πρόσκληση στο Θεόδωρο Πάγκαλο να επισκεφθεί επίσημα την Αγκυρα, απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, με επιστολή που επέδωσε στον Ελληνα πρέσβη Δημήτρη Νεζερίτη, στην οποία επαναλαμβάνει την πρόταση της Τουρκίας για εφόλης της ύλης διάλογο. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί τέλος με ειρηνικά μέσα, στην ένταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και προτείνεται η έναρξη συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών ή υψηλού επιπέδου, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα προβλήματα του Αιγαίου.

Στο Λονδίνο βρίσκεται από το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για να πάρει μέρος στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, που αρχίζουν αύριο, με θέματα ημερήσιας διάταξης το περιβάλλον, την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Βέβαια θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Από ελληνικής πλευράς η διάσκεψη παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς επισημοποιείται πλέον η ευρωπαϊκή τροχιά της Κύπρου, η οποία μαζί με τις άλλες 10 χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, αρχίζουν στο τέλος του μηνός τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στη Διάσκεψη δεν παίρνει μέρος η Τουρκία, η οποία απέρριψε τους όρους που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου. Στο Λονδίνο βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος θα παρουσιάσει στη διάσκεψη πρόταση για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η οποία όμως απορρίφθηκε από το καθεστώς Ντενκτάς.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας το πρώτο δίμηνο του 1998, τόσο από την πλευρά του πληθωρισμού, ο οποίος σημειώνει σταθερή πτωτική πορεία, όσο και από την πλευρά του ρυθμού αύξησης των εσόδων του κράτους και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι εντός του μηνός θα αρχίσει και η πτωτική πορεία των επιτοκίων. Την ίδια ώρα, παρατηρείται αναστροφή του αρνητικού κλίματος που είχαν δημιουργήσει πληροφορίες προερχόμενες από το εξωτερικό, για υποτίμηση της δραχμής και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Η πρόοδος των μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας δεν περνά απαρατήρητη από τους ξένους αναλυτές. Η μεγάλη εμπορική τράπεζα της Ελβετίας SBC σε εκθεσή της, εκτιμά ότι η δραχμή δεν είναι υπερτιμημένη, συνιστά στους επενδυτές να επενδύσουν στην ισοτιμία της δραχμής με το ECU και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του Μάαστριχτ μέσα στην επόμενη διετία. Η μεγάλη αμερικανική επενδυτική εταιρία Μέριλ Λιντς, ανακοίνωσε ότι θα εκδόσει στις διεθνείς αγορές πενταετές ομόλογο σε δραχμές με σταθερό επιτόκιο 10,12%, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη του γνωστού ξένου οίκου στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις κρίσεις στην ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για κομματικές διώξεις, αθλιότητες και κλίμα αναξιοκρατίας και εμπάθειας. Οι ικανοί αξιωματικοί διώκονται και προωθούνται κομματικοί εγκάθετοι, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή οι λίστες της ντροπής, τόνισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν θα δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα και θα σύρει την κυβέρνηση στην επιβολή αξιοκρατικών κανόνων. Σε προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα εσωκομματικά του προβλήματα, απέδωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και τον κατηγορεί ότι σπιλώνει αξιωματικούς, με προφανείς σκοπούς και χωρίς το παραμικρό επιχείρημα. Η ενημέρωση του κ. Καραμανλή από τους απόστρατους της Ρηγίλλης, ήταν όπως πάντα σκόπιμα ελλιπής, τόνισε ο κ. Ρωμαίος.

Έντονος προβληματισμός και κλίμα σύγχυσης επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, εξαιτίας της αντιπαράθεσης Καραμανλή - Μητσοτάκη και των απρόβλεπτων εξελίξεων που μπορεί να έχει. Πολλοί βουλευτές εμφανίζονται ανήσυχοι, τόσο για την πορεία και τις προοπτικές του κόμματος, όσο και για την προσωπική τους εξέλιξη. Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη που τόνισε ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές, θα το σκεφτόταν πάρα πολύ εάν θα ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός ΝΔ, αφού αποκλείστηκε απ'όλα τα κομματικά όργανα, ενώ προτάσεις για διαγραφή του προσέκρουσαν στην άρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι για ιδιωτική επίσκεψη και μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις περαιτέρω κινήσεις του.

Τους βασικούς στόχους - σταθμούς της πορείας του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές του 2000, παρουσίασε ο γραμματέας του κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οι τρεις βασικοί σταθμοί, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου, οι ευρωεκλογές του 1999, οι βουλευτικές εκλογές του 2000, ενώ χαρακτήρισε ως ενδιάμεσο σταθμό τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον επόμενο χρόνο, για το οποίο είπε ότι θα κινηθεί έξω από τη λογική των χαρακωμάτων. Για τις δημοτικές εκλογές ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, αποσαφηνίζοντας από τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών τους υποψήφιους του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ σε περιοχές που φυσικά δεν θα υπάρχει υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμένοι είναι οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου για τη στασιμότητα που παρουσιάζει η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η νοσηλεία του και να αυξάνουν οι κίνδυνοι ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους της Εκκλησίας, συζητείται και το θέμα αντικατάστασής του, αν και, όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος, ο Αρχιεπίσκοπος δεν αντικαθίσταται. Ο κ. Μάξιμος διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Θεόκλητος, αναπληροί αλλά δεν αντικαθιστά τον Αρχιεπίσκοπο.

Θανατηφόρο κρούσμα μηνιγγίτιδας με θύμα ένα τρίχρονο αγοράκι σημειώθηκε στη Χίο. Πρόκειται για τον Γιώργο Νεαμονίτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χίου με υψηλό πυρετό και οι γιατροί διέγνωσαν μηνιγγίτιδα. Το τρίχρονο αγοράκι δεν μπόρεσε να διακομιστεί στη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το πρωί ο πιλότος της Ολυμπιακής αρνήθηκε να το μεταφέρει, αφού απαγορεύεται εξαιτίας της μεταδικότητας της ασθένειας και όταν το ειδικό αεροπλάνο του ΕΚΑΒ έφθασε στο νησί, το αγοράκι είχε ήδη ξεψυχήσει.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στόχος των ληστών έγιναν πάλι δύο οδηγοί ταξί, προκαλώντας αναστάτωση στους κόλπους της επαγγελματικής αυτής τάξης. Η πρώτη ληστεία έγινε στο Πικέρμι, με θύμα τον Θόδωρο Μπεργιάννη, 44 ετών, από τον οποίο δύο δράστες του επιτέθηκαν με μαχαίρι και τραυματίζοντάς τον του πήραν 30. 000 και το ταξί, με το οποίο διέφυγαν. Λίγο αργότερα τρεις δράστες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, λήστεψαν τον Ζήση Βασιλακούδη, 28 ετών στην περιοχή των Βριλησσίων και του πήραν 60. 000 δρχ. Αλλοι δράστες λήστεψαν υπάλληλο βενζινάδικου και του πήραν 100. 000 και ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, από τον οποίο έκλεψαν τσάντα με 1,5 εκατομμύριο δρχ.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εγκατάσταση του ραντάρ του αεροδρομίου "Μακεδονία" στην περιοχή της Περαίας, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, σημειώνοντας ότι το ραντάρ αποτελεί αναγκαίο συστατικό στοιχείο για τη μετατροπή του αεροδρομίου "Μακεδονία" σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί της σύμβασης για την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Όπως έγινε γνωστό κάθε κόμμα θα υποβάλει τη δική του έκθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί κανονικά όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και τόνισε ότι αύριο μεταβαίνει στη Φλώρινα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ύστερα από πρόσκληση των τοπικών αρχών.

Αρχίζουν αύριο στην Καβάλα οι εργασίες του 29ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή νέας διοίκησης της συνομοσπονδίας. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι οι επιχειρούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η εισοδηματική πολιτική, η υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι εξελίξεις στις ΔΕΚΟ και το ασφαλιστικό. Στις εργασίες του συνεδρίου θα παραστούν αρχηγοί και εκπρόσωπο των κομμάτων, ο υπουργός Εργασίας, καθώς και ξένες αντιπροσωπείες.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότερα άτομα -κυρίως νεαράς ηλικίας- ξεπερνούν τα όρια βάρους, χωρίς δυνατότητες πάγιας επαναφοράς στα φυσιολογικά όρια. Ενας στους πέντε νέους, στην ηλικία κατάταξης στο στρατό, είναι παχύσαρκος, ενώ τα κορίτσια στην ηλικία αυτή κατέχουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, τα οποία.. . κατακτούν με το πάρα πάνω στην ηλικία της κλιμακτηρίου.

Συντονισμένη δράση για τον περιορισμό της δραστηριότητας του οργανωμένου αλβανικού εγκλήματος, στο Ιόνιο, αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας. Στη σχετική συμφωνία που υπεγράφη το πρωί στην Αθήνα, προβλέπεται η συνεχής περιοπολία δέκα σκαφών του λιμενικού με κοινά πληρώματα Ελλήνων και Αλβανών αξιωματικών, στην περιοχή του βορείου Ιονίου, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των εμπόρων ναρκωτικών.

Οι συνεχείς χιονοπτώσεις, ο παγετός και το τσουχτερό κρύο, είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Κιλκίς και στα ορεινά των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Κακοκαιρία όμως με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατρεί και στον Εβρο, όπου περίπου 20 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Χιόνι έπεσε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ η θερμοκρασία στην Καστοριά και στην Φλώρινα έφθασε τους 4 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Πάντως η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ύφεση της κακοκαιρίας.

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τιμής των υγρών καυσίμων, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές. Μειώνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων. Οπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση πετρελαίου η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 2,10 δρχ το λίτρο, το πετρελαίου κίνησης κατά 0,20 δρχ το λίτρο και του ντίζελ θέρμανσης κατά 0,70 δρχ και διαμορφώνεται στις 83,80 δρχ το λίτρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ηρεμία ψάχνουν τώρα στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ μετά τα τελευταία γεγονότα που δρομολογήθηκαν από την οδυνηρή ήττα της Δευτέρας από τον Πανηλειακό. Σήμερα ο Ντουμιτρίου παρουσιάστηκε υπεράνω όλων αυτών που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες για απομακρυνσή του δηλώνοντας ότι έχει και ο ίδιος μερίδιο για την ήττα από τον Πανηλειακό, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο και σε αυτόν.. . Ο ικανός Ρουμάνος τεχνικός τόνισε πως το μέλλον του στην ΑΕΚ θα συζητηθεί το καλοκαίρι, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν είναι παράλογο να φύγει, αφού τα αποτελέσματα μίας ομάδας κρίνουν και την τύχη ενός προπονητή.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, σε φιλικό αγώνα, που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη, νίκησε 1-0 την αντίστοιχη της Νορβηγίας, με γκολ του Βασίλη Λάκη στο 30'.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά για τέταρτη συνεδρίαση κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών και ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1531,26 μονάδες ενισχυμένος κατά 0, 90%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και σήμερα βρέθηκαν οι μετοχές του Κατασκευαστικού τομέα, ο δείκτης των οποίων απεκόμισε κέρδη 3,92%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,65%, Ασφάλειες άνοδος 0,72%, Λήζινγκ πτώση 0,13%, Επενδύσεις άνοδος 1,73%, Βιομηχανίες άνοδος 0,72%, Διάφορες ανοδος 2,65%, Συμμετοχών πτώση 0,10%, ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε πσοοστό 1,27%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 23,2 δισ. δρχ. Με σημαντική ανοδο 95 δρχ. έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ στις 6. 515 δρχ. διακινώντας 558. 830 τεμάχια.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'όλη τη χώρα, αλλά στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν παροδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά και εκεί γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί, με τάση εξασθένησης, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Ωστόσο, το κρύο θα είναι τσουχτερό και στα βόρεια η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -1 με 15 και στο Αιγαίο 6 με 14 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 13 και -1 με 8 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχητική ηρεμία επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και πολλοί φοβούνται οτι υποβόσκει μία νέα κρίση, κυρίως μετά την άρνηση του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση που δεν θα προβλέπει την παραχώρηση αυτονομίας. Η Σερβία από την πλευρά της, κατέστησε για άλλη μία φορά σαφές οτι δεν πρόκειται να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών, εάν οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου δεν εγκαταλείψουν πρώτα την ιδέα της ανεξαρτησίας. Η διεθνής κοινότητα όμως σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πιέζοντας τον να λύσει ειρηνικά το θέμα στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε τον Μιλόσεβιτς οτι θα προχωρήσει στη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά της Γιουγκοσλαβίας, εάν η απάντηση που θα δώσει στις 25 Μαρτίου, που λήγει η διορία που του έδωσε η Ομάδα Επαφής, δεν είναι ικανοποιητική. Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε οτι θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού, υφυπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, είχε σήμερα συνομιλίες στα Τίρανα με τον αλβανό υπουργό εξωτερικών. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, απέκλεισαν την ιδέα μίας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης, όπως ζητούν επίμονα τα Τίρανα.

Αλλο ένα βήμα πίσω έκανε η ειρηνευτική διαδικασία στη Δυτική Οχθη. Σφαγή εν ψυχρώ χαρακτήρισε η Παλαιστινιακή Αρχή, τον θάνατο τριών παλαιστινίων εργατών από ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι τους πέρασαν για τρομοκράτες, χθες βράδι στην πόλη Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα. Η δολοφονία αυτή προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Χεβρώνας, ενώ οι αστυνομικοί διευθυντές των δύο πλευρών συναντήθηκαν σε μία προσπάθεια να βρουν τρόπους να εκτονωθεί η κρίση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις στη Χεβρώνα παρέμειναν κλειστά.

Νέο λάδι στη φωτιά στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις Γερμανίας- Τουρκίας, έδωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, με συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, όπου χαρακτηρίζει τη γερμανική κυβέρνηση ως αρχιτέκτονα της πολιτικής διακρίσεων που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος της Τουρκίας και τον γερμανό καγκελάριο ως υπαίτιο της διγλωσσίας έναντι της χώρας του. Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπέβοσκε από καιρό, αλλά την τελευταία εβδομάδα κορυφώθηκε εξαιτίας των δηλώσεων του Γιλμάζ, ο οποίος συνέκρινε την εξωτερική γερμανική πολιτική, με εκείνη που ακολουθούσε ο Χίτλερ.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα τέσσερα εκατ. Δανοί για την εκλογή νέας κυβέρνησης. Κατά τις σημερινές εκλογές θα αναδειχθεί η νέα Βουλή, η οποία διαθέτει 179 έδρες και έχει τετραετή θητεία. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης διατηρεί μικρό προβάδισμα, έναντι της απερχόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10 το βράδι, ενώ τα οριστικά που θα περιλαμβάνουν και τις νήσους Φερόες και την Γροινλανδία, θα εκδοθούν αύριο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το μέγαρο του Κογκρέσσου στο Βαλπαράιζο της Χιλής, λίγη ώρα πριν φθάσει εκεί ο πρώην δικτάτορας, στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ, προκειμένου να ορκιστεί ισόβιος γερουσιαστής. Ο ηλικίας 82 ετών Πινοτσέτ, ο οποίος αποστρατεύτηκε χθες στην διάρκεια επίσημης τελετής εγκαταλείποντας το αξίωμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων μετά από 24 χρόνια, θα καταλάβει την έδρα του ισόβιου γερουσιαστή, χάρη στο σύνταγμα του 1980 που υπαγόρευσε ο ίδιος προσωπικά, και προβλέπει παρόμοια προνόμια σε προέδρους που παρέμειναν στο ύπατο αξίωμα τουλάχιστον επί μία εξαετία.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 11 March 1998 - 22:15:06 UTC