Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-12

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Κλίντον συναντήθηκε με μικρή ομάδα από ηγετικά στελέχη της Ομογένειας υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα. Αιτία για την συνάντηση, που έγινε σε πολυάσχολη περίοδο για τον πρόεδρο καθ’ ότι ετοιμάζεται για δωδεκαήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, ήταν η γιορτή της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Σύμφωνα με παρευρισκομένους ο Πρόεδρος επανέλαβε την αφοσίωση του στην Ελληνο- αμερικανική κοινότητα. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησαν ο Πρέσβης στις ΗΠΑ Λουκάς Τσίλας.

Τη 17 Νοέμβρη φωτογραφίζουν αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ότι κρύβεται πίσω από τις βομβιστικές επίθέσεις εναντίον εκθέσεων της αμερικανικής εταιρίας αυτοκινήτων Κράϊσλερ και της γερμανικής Οπελ, στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, από τις οποίες προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα και τα γραφεία των δύο εταιριών. Οπως διαπιστώθηκε οι δύο ωρολογιακοί μηχανισμοί ήταν όμοιοι με εκείνους που είχαν τοποθετηθεί στα υποκαταστήματα Μακ Ντόλαντς, στο Χαλάνδρι και στην έκθεση της "Τζένεραλ Μότορς".

Η Αθήνα απέρριψε για άλλη μια φορά την πρόταση της Αγκυρας για εφόλης της ύλης διάλογο, για τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών αποδίδοντας την επαναδιατύπωση της πρότασης σε προσπάθεια εντυπωσιασμού. Η Τουρκία δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το δρόμο που οδηγεί στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, καταλογίζοντας στην Αγκυρα την ευθύνη για όποια ένταση προκαλείται στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στο Θεόδωρο Πάγκαλο να επισκεφθεί την Αγκυρα, προκειμένου ν'αρχίσουν διάλογο εφόλης της ύλης.

Στο Λονδίνο, η βρετανική προεδρία εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόταση της Κύπρου να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Ντενκτάς απέρριψε την πρόταση αυτή. Στη βρετανική πρωτεύουσα άρχισαν οι εργασίες της πρώτης ευρωπαϊκής διάσκεψης, με θέματα ημερήσιας διάταξης την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και την προστασία του περιβάλλοντος. Στη διάσκεψη, στην οποία παίρνουν μέρος και οι δέκα υπό ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, θα συζητηθεί και η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν συμμετέχει η Τουρκία, καθώς δεν δέχθηκε τους όρους που έχει θέσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής του Λουξεμβούργου.

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, κυρίως σε παιδιά, που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το θάνατο του 3χρονου αγοριού από τη Χίο, που πέθανε στο αεροδρόμιο του νησιού, τη στιγμή που επρόκειτο να μεταφερθεί στην Αθήνα με συμπτώματα οξείας μηνιγγίτιδας, άλλο ένα κρούσμα διαπιστώθηκε στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για τον 8χρονο μαθητή Δημήτρη Χρυσούλη, ο οποίος μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με υψηλό πυρετό. Οι γιατροί αμέσως διέγνωσαν μηνιγγίτιδα και ζήτησαν να μεταφερθεί εσπευσμένως στην Αθήνα, καθώς εμφάνιζε συμπτώματα σηψαιμίας. Αεροσκάφος του ΕΚΑΒ μετέβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο νησί και παρέλαβε το παιδί που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ της Αθήνας. Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης έχουν καταγραφεί 4 περιπτώσεις ασθενών με μηνιγγίτιδα, όσες οι περιπτώσεις των τελευταίων πέντε ετών.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα σχολεία η νέα εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας από τους μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείου και της τρίτης Γυμνασίου, να δηλώσουν έως αύριο ποια, κατεύθυνση θα ακολουθήσουν την επόμενη σχολική χρονιά. Οι μαθητές της πρώτης λυκείου καλούνται να δηλώσουν ποια από τις τρεις κατευθύνσεις, θεωρητική, θετική ή τεχνολογική θα ακολουθήσουν και ποία μαθήματα επιλογής. Οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου καλούνται να επιλέξουν αν το Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στο ενιαίο λύκειο ή στα τεχνικά εκπαιδευτήρια, καθώς καταργούνται τα τεχνικά λύκεια. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η επιλογή δεν είναι δεσμευτική και ότι στόχος της εγκυκλίου είναι η κατανομή των εκπαιδευτικών από την προσεχή σχολική χρονιά. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τις 23 Μαρτίου μέχρι τέλος Μαϊου θα διαρκέσει η ενισχυτική διδασκαλία για τους αδύνατους μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείου. Τα μαθήματα που θα παρακολουθούν δωρεάν οι μαθητές θα αφορούν αρχαία ελληνικά, νέα ελληνικά, μαθηματικά, φυσική και χημεία. Κάθε τμήμα θα έχει το πολύ δέκα μαθητές. Στο μεταξύ, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έκαναν το πρωί συμβολική κατάληψη έξω απο τα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, διαμαρτυρόμενοι για τη σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας και τη διεξαγωγή διαγωνισμού το Μάιο για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με ενοποιήσεις κλάδων υγείας, συγχωνεύσεις ταμείων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και καθιέρωση, σταδιακά του 35ώρου εβδομαδιαίας εργασίας, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στην Καβάλα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με την εκλογή νέου προεδρείου της Συνομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους σε συλλογική προσπάθεια και ατομική στράτευση και τόνισε ότι τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ότι στόχος τους είναι η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για μια νέα κοινωνία, που θα οδεύει προς την ελεύθερη αγορά, αλλά θα έχει ως μέλημα την κοινωνική συνοχή. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε απόλυτα επιτυχή χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρήξη του τένοντα στον τετρακέφαλο, που διαγνώστηκε, μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια προπόνησης της διακομματικής ομάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο κ. Καραμανλής μετά την επέμβαση μεταφέρθηκε στη σουίτα του νοσοκομείου, όπου σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς θα παραμείνει περίπου τέσσερις ημέρες, για να γίνει παρακολούθηση της μετεγχειρητικής εξέλιξης. Ο κ. Καραμανλής πιθανώς θα μεταβεί στο σπίτι του τη Δευτέρα όπου θα παραμείνει μια εβδομάδα χωρίς να κινείται, ενώ για περίπου έξι εβδομάδες οι μετακινήσεις του θα γίνονται με υποβοήθημα. Ευχές για ταχεία ανάρρωση απηύθυναν στον κ. Καραμανλή ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της βουλής, αρχηγοί κομμάτων, καθώς και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το Παρίσι όπου βρίσκεται.

Σκληρή απάντηση σε όσους επέκριναν την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα έδωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται επιρροές και ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του. Απευθυνόμενη στους κατοίκους του χωριού Μελίτη, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, η κυρία Παπανδρέου χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για όσους επέκριναν την κατασκευή του έργου, αποκαλώντας τους υποκριτές και εντολοδόχους των συμφερόντων. Σύμφωνα με την υπουργό Ανάπτυξης η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί σε 55 μήνες, θα απασχολήσει περίπου 4. 500 εργαζόμενους και η διάρκεια ζωής του ατμοηλεκτρικού σταθμού, που θα λειτουργεί με λιγνίτη, θα ξεπεράσει τα 40 χρόνια. Παράλληλα, με την παραγωγή ενέργειας, από το φράγμα της Παπαδιάς θα αρδευτούν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διακριβωθεί το βάσιμο δημοσιευμάτων περί μεγάλου σκανδάλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα θα καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς.

Εγκρίθηκε το πρωί από την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής με οριακή πλειοψηφία, η υποψηφιότητα του καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας Νίκου Οικονομίδη για την προεδρία του Εθνικού Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Υπέρ της τοποθέτησης τάχθηκαν 24 βουλευτές και κατά 21, ενώ τρεις ψήφισαν παρών. Υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού ενώ οι κύριοι Βερυβάκης και Παπαθεμελής, ψήφισαν κατά. Ο Παντελής Οικονόμου δήλωσε παρών, ενώ ο Γιάννης Καψής αποχώρησε από τη συνεδρίαση και διάβασε δήλωση, στην οποία υποστηρίζει ότι εξαπολύεται εναντίον του όργιο διαστρεβλώσεων ύβρεων και συκοφαντιών.

Η οργάνωση "Εμπρηστές Συνείδησης" ανέλαβε με τηλεφώνημα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, την ευθύνη για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του προέδρου του ΗΣΑΠ, Παναγιώτη Λάμπρου, που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του στο Πολύδροσο. Δίπλα στο καμμένο αυτοκίνητο βρέθηκε ένα δοχείο με υπολείμματα βενζίνης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων οι δράστες ήταν δύο που διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

Αλλοι 21 Ιρακινοί λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, συνελήφθησαν το πρωί στη Σάμο. Τα ξημερώματα, τους είχε αποβιβάσει στη θαλάσσια περιοχή του Ποσειδωνίου, Τούρκος δουλέμπορος, ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη. Οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο τμήμα υποδοχής λαθρομεταναστών και υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Σημαντική αύξηση του πρασίνου, κατά 4. 000 στρέμματα, σημειώθηκε την τελευταία τριετία στην Αττική, μετά τα έργα και τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, προϋπολογισμού 23 δις δρχ. Όπως δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για την αύξηση κατά 5. 500 στρέμματα του περιαστικού πρασίνου. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί και σε δύο εβδομάδες θα έχει συνάντηση με τους υπευθύνους της ομάδας, για να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Ελληνικό.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ μαζί με τη μητέρα της η νεαρή κοπέλα που πυροβολήθηκε, όπως και η μητέρα της, από ένα νεαρό το μεσημέρι, ενώ βρίσκονταν μέσα στη βιοτεχνία τους, στον Κολωνό. Ο δράστης, πιθανώς αλλοδαπός, μπήκε αιφνιδιαστικά στη βιοτεχνία και πυροβόλησε από μικρή απόσταση τρεις φορές εναντίον της Μαρίας Κωνσταντοπούλου, 23 ετών, καθώς και τη μητέρα της Ελένη, 49 ετών, μία φορά. Η Μαρία χειρουργήθηκε αμέσως, αλλά η καταστασή της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ η μητέρα της δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες απ'την αστυνομία, ο δράστης έχει σχέση με τις απολύσεις που έκανε η βιοτεχνία πριν λίγο καιρό σε όλους τους αλλοδαπούς εργάτες.

Συνεχίζονται οι έρευνες και οι προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα της Χρυσούπολης Νέστου Καβάλας για τη χθεσινή δολοφονική επίθεση που έγινε από Αλβανούς εναντίον συμπατριωτών τους, χωρίς, ωστόσο, να έχει προκύψει κάποιο ουσιαστικό στοιχείο. Τα πτώματα των δύο Αλβανών μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής και παραδόθηκαν στους συγγενείς τους, από την πόλη Γκρέμσκι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηρεμία επικρατεί σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, δέκα περίπου ημέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θρηνούν τα θύματά τους, ενώ οι ηγέτες τους αρνήθηκαν να συναντηθούν σήμερα με την τετραμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία της Σερβίας, η οποία μετέβη στην Πρίστινα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ράτκο Μάρκοβιτς, υποστηρίζοντας οτι η Σερβία τους παίζει ένα παιχνίδι και δεν έχει σκοπό να τους παραχωρήσει ανεξαρτησία. Την ίδια ώρα, παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή για την εκτόνωση της κρίσης. Στη Μπάνια Λούκα και τα Τίρανα αναμένεται απόψε για συνομιλίες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ενώ η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταβαίνει στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα. Την πεποίθησή του οτι πρέπει να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υιοθέτηση κοινής πρότασης ψηφίσματος των πέντε μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, ενώ υπέρ μία ειρηνικής λύσης που θα βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τάχθηκε και ο γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν. Επίσης, αύριο και μεθαύριο οι υπουργοί εξωτερικών των Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στο Εδιμβούργο, σε μία άτυπη σύνοδο αφιερωμένη στα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου. Στο μεταξύ, άρχισε σήμερα στο Πρίζνεν της νότιας Σερβίας η δίκη επτά Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που κατηγορούνται οτι μετέφεραν λαθραία στην περιοχή μεγάλες ποσότητες όπλων από την Αλβανία.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινών στρατιωτών, στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, τις οποίες πυροδότησε η δολοφονία τριών παλαιστινίων εργατών, προχθές το βράδι, από ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι τους πέρασαν για τρομοκράτες. Στα σημερινά επεισόδια οι ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν σφαίρες από καουτσούκ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 17 Παλαιστίνιοι. Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε οτι παρά την δολοφονία των τριών, αυτός παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειες για την επίτευξη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία. Πρόσθεσε ακόμα, οτι η Παλαιστινική Αρχή είναι σε επαφή με την ισραηλινή ηγεσία, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

Στη θέση του παραμένει ο πρωθυπουργός της Δανίας, Πολ Ράσμουσεν, καθώς η κεντροαριστερά κυβέρνηση της οποίας ηγείται είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών γενικών εκλογών, αφού απέσπασε 90 έδρες επί συνόλου 179. Δεύτερη δύναμη ανέρχεται το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο απέσπασε 63 έδρες, ενώ ανησυχητικά καλά πήγε το νεοϊδρυθέν ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το οποίο απέσπασε 13 έδρες. Οπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα, συνεργαζόμενος με άλλα μικρά κόμματα, αφού η Δανία χρειάζετα ειδικά τώρα, περίπου δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ, κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Την αισιοδοξία οτι οι μετέχοντες στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη βόρεια Ιρλανδία, βρίσκονται "υπερβολικά κοντά" στην κατάρτιση του πλαισίου μιας πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της βίας που πλήττει εδώ και τρεις δεκαετίες την περιοχή, εξέφρασε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με αντιπροσωπεία του Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του IRA. Από την πλευρά της, η βρετανίδα υπουργός αρμόδια για τη βόρεια Ιρλανδία, Μο Μόουλαμ, δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή και ζήτησε από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, να προβούν σε μια χειρονομία καλής θέλησης για την εδραίωση της εμπιστοσύνης.

Με την κατηγορία της κατασκοπείας, πρόκειται να απελάσει πέντε ρώσους διπλωμάτες η Νορβηγία. Εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου εξωτερικών, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ περαιτέρω διευκρινήσεις θα δώσει αργότερα ο υπουργός εξωτερικών. Κανένα σχόλιο όμως δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής και η ρωσική πρεσβεία.

Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια τα οποία προκάλεσαν τη σύγκρουση δύο εμπορικών αμαξοστοιχιών, στα Αδανα της Τουρκίας, από την οποία σκοτώθηκε ο μηχανοδηγός, ενώ τραυματίσθηκαν τέσσερις υπάλληλοι. Δυστύχημα όμως σημειώθηκε και στην Ισπανία και συγκεκριμένα βόρεια της Μαδρίτης, όταν συνετρίβη από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, ένα μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, παρασέρνοντας στο θάνατο και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχθηκαν σήμερα ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου του σώματος των πεζοναυτών, ευθύνεται για την τραγωδία που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα σε χιονοδρομικό κέντρο της βόρειας Ιταλίας και στοίχισε την ζωή σε 20 τουρίστες. Πρόκειται για λάθος του πληρώματος που οδήγησε το αεροπλάνο χαμηλότερα και με μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης ταχύτητας για το σημείο εκείνο, υπογράμμισε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος. Αξιωματούχος στο Πεντάγωνο υποστήριξε ότι το δυστύχημα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, και εισηγήθηκε την λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των τεσσάρων μελών του πληρώματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγώνα δίχως αύριο δίνει απόψε το βράδυ η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ στο Βερολίνο κόντρα στην Αλμπα, για την εισοδό του στους "8" της Ευρωλίγκα. Είναι το τρίτο παιχνίδι, αφού οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη, το οποίο και θα κρίνει ποια ομάδα θα περάσει στην επόμενη φάση για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 9,20 το βράδυ και θα μεταδοθεί από την ΕΤ3.

Μέσα σε "ζεστή" ατμόσφαιρα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός, δέχθηκαν σήμερα τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες του στίβου, που ανέβασαν πιο ψηλά την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαλένθια και τους συνεχάρησαν για τις επιτυχίες τους. Ο κ. Φούρας δήλωσε πως διαβεβαίωσε τους πρωταθλητές και τους προπονητές τους, ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους και πως πριν πάνε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου της Βουδαπέστης, θα έχει εκπληρώσει το χρέος απεναντί τους.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με άνοδο 0,81% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1543,62 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ η οποία σημείωσε νέα σημαντική άνοδο 220 δρχ. και έκλεισε στις 6. 735 ενώ διακινησε 1. 200. 000 μετοχές αξίας περίπου 8 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0. 71%, Ασφάλειες πτώση 0,20%, Λήζινγκ πτώση 0,45%, Επενδύσεις άνοδος 0,38%, Κατασκευές πτώση 2,29%, Βιομηχανίες άνοδος 0,68%, Διάφορες πτώση 0,42%, Συμμετοχών πτώση 0,11%. Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 26,1 δισ. δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθεί και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -5 με 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -1 με 13 και στο Αιγαίο 5 με 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες όμως στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός. Συννεφιά με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 2 με 13 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 13 March 1998 - 2:02:28 UTC