Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-17

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκκληση για τη μείωση της έντασης στην Κύπρο, απηύθυνε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, λίγο πριν φθάσει στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, όπου θα εξετασθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κοέν ευχήθηκε να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πυραυλοι S-300, παράλληλα όμως, υποστήριξε οτι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της άμυνας κάθε χώρας. Τόνισε επίσης με σαφήνεια, οτι πρέπει να αποσυνδεθεί το θέμα της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από την πώληση αμερικανικών όπλων και στις δύο χώρες. Ο αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Τρίτη και την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για εξωτερικές σχέσεις, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς, να αλλάξουν γραμμή όσον αφορά την αδιάλλακτη στάση τους, απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και τις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Εικόνα έρημης πόλης δίνει από σήμερα η Αθήνα, καθώς οι κάτοικοι την εγκαταλείπουν με κάθε μέσο προκειμένου να γιορτάσουν μακριά της τις άγιες μέρες του Πάσχα, έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τροχαίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων χρόνων, καθώς μέχρι νορίς το βαράδυ, τοπική ώρα, από τα διόδια των δύο εθνικών οδών έχουν περάσει πάνω από 60. 000 αυτοκίνητα. Η κίνηση σήμερα το πρωί ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, η Τροχαία όμως βρίσκεται συνέχεια σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου έχει παραχωρήσει μία επιπλέον λωρίδα. Εκτός από το εθνικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς και στους σταθμούς των τρένων και των υπεραστικών λεωφορείων. Προβλήματα όμως αντιμετώπισαν όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν με την Ολυμπιακή, αφού σήμερα ματαιώθηκαν περίπου είκοσι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπει ότι τις ημέρες του Πάσχα θα επικρατήσει σχετικά καλός καιρός, αλλά θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια και δυτικά σήμερα και αύριο.

Αμφίρροπη μάχη εξακολουθεί να δίνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΥΓΕΙΑ, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αν και το πρωϊνό ιατρικό δελτίο είχε αποχρώσεις αισιοδοξίας από το προηγούμενο, ωστόσο οι θεράποντες γιατροί, αλλά και οι συγγενείς του, εκφράζουν φόβους ότι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να συμβεί ο, τιδήποτε. Ο πρώην πρόεδρος παραμένει ακόμα υπό μηχανική υποστήριξη και παρότι οι τελευταίες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν οτι δεν υπάρχει νέα λοίμωξη, οι γιατροί ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους εξαιτίας των υψηλών τιμών που παρουσιάζονται στα λευκά αιμοσφαίρια. Τον κ. Καραμανλή επισκέφθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, η οικογένεια του αδελφού του Αχιλλέα, και στενοί του συνεργάτες. Τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση, εξέφρασε με τηλεγράφημά του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη προκειμένου να παραστεί, στο ναό της Αναστάσεως, στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός και μεταφοράς του στην Ελλάδα. Το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 το οποίο αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελληνικό στις 7 αύριο το απόγευμα. Ακολούθως το Αγιο Φως θα διοχετευθεί σε όλες τις εκκλησίες της χώρας. Την ίδια ώρα, οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η είδηση οτι άγνωστοι ιερόσυλοι έκλεψαν εικόνες-κειμήλια και αφιερώματα από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

Πασχαλινά γεύματα αγάπης θα προσφέρουν προς τους αναξιοπαθούντες διάφοροι δήμοι της χώρας. Η εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων θα ξεκινήσει στις 10. 30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην πλατεία Ομονοίας , όπου θα στηθεί ένας τεράστιος πάγκος με ζεστή μαγειρίτσα και κόκκινα αυγά. Ανήμερα το Πάσχα ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζει εορταστικό τραπέζι για τους αστέγους στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης της χώρας, μετά τη συγχώνευση των δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Εθνικής και Κτηματικής Τράπεζας. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδριάζουν την ερχόμενη Πέμπτη για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες. Από τη συγχώνευση αυτή δημιουργείται τράπεζα "γίγας" με 12,5 τρισεκατομμύρια δραχμές ενεργητικό, 10 τρισεκατομμύρια δραχμές καταθέσεις και 3,3 τρισ. δραχμές δάνεια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να επηρεάσει και τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει ή σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς θα εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Στην αγορά, τώρα ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και σήμερα η κίνηση στην αγορά, ενώ οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Η τιμή του αρνιού δεν ξεπέρασε τις 2. 000 δραχμές το κιλό, ενώ σε φυσιολογικά επίπεδα κινήθηκαν και οι τιμές των οπωροκηπευτικών. Τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία, θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 9. Αύριο τα εμπορικά θα κλείσουν στις 3 το μεσημέρι και τα σούπερ μάρκετ στις 6, ενώ οι φούρνοι θα διαθέτουν ψωμί για τρεις ημέρες. Τέλος συνεχίζονται οι έλεγχοι από την αγορανομία και το ΣΔΟΕ, τόσο για την ποιότητα των καταναλωτικών αγαθών όσο και για την πάταξη της κερδοσκοπίας.

Αναληθή χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα δημοσιεύματα για επίθεση Αλβανών κακοποιών σε βάρος υφυπουργού. Είναι λυπηρό, δήλωσε ο κ. Ρέππας, το φαινόμενο κατασκευής μυθιστορηματικών σεναρίων, για να πληγούν πρόσωπα και θεσμοί. Η δημοσιογραφία αυτής της ποιότητας, προσθέτει, αποτελεί ντροπή για τη λειτουργία της πληροφόρησης και τη Δημοκρατία και αναμένει από την ΕΣΗΕΑ να επιληφθεί του θέματος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υφυπουργός της κυβέρνησης έπεσε θύμα ληστείας Αλβανών στην Αθήνα. Ο υφυπουργός είχε πάει στο σπίτι της φίλης του, όταν εισέβαλαν Αλβανοί, έδεσαν το ζευγάρι, λήστεψαν το σπίτι και αποχώρησαν ανενόχλητοι.

Στην Ιαπωνία απελαύνεται τελικά ο Ούτσι Τοσιγιάσου, ηγετικό στέλεχος ιαπωνικής τρομοκρατικής οργάνωσης, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο από τις 12 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, Ο Τοσιγιάσου θεωρείται επικίνδυνο και ανεπιθύμητο πρόσωπο, μετά τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από την Ιντερπόλ Ιαπωνίας, ότι είναι ηγετικό στέλεχος τρομοκρατικής οργάνωσης και αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο και άλλα σοβαρά εγκλήματα. Ο Τοσιγιάσου μεταφέρθηκε στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, όπου θα παραμείνει μέχρι την αναχώρηση του συντόμως από την Κύπρο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειώνονται οι ελπίδες για την ανεύρεση των δύο νέων, οι οποίοι αγνοούνται από το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, στα νερά του Αλιάκμονα όταν η φουσκωτή βάρκα με την οποία έκαναν ράφτινγκ στο ποτάμι, σκίστηκε και παρασύρθηκαν από τα νερά. Οι έρευνες συνεχίζονται από άνδρες των ΕΚΑΜ, της πυροσβεστικής, του στρατού, καθώς και από κατοίκους της Αιανής Κοζάνης, απ`όπου κατάγονται οι δύο αγνοούμενοι.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 424 ΓΣΝΕ ο στρατιώτης Αριστείδης Μπούμης του Ιωάννη, 20 ετών, ο οποίος αυτοτραυματίσθηκε στην κοιλιακή χώρα, κάτω απο άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στη μονάδα, όπου υπηρετεί, στη Θεσσαλονίκη. Για τα αίτια του συμβάντος διατάχθηκε ένορκη προανάκριση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ταξίδι του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Λάκη Νικολάου στο Λονδίνο δεν αφορούσε μόνο την συνάντηση με κορυφαία στελέχη της ENIC. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, ο Νικολάου επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον προπονητή της Βιτσέντσα, Φρανσίσκο Γκουϊντολίν. Ο Ιταλός τεχνικός χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στα ''υψηλά κλιμάκια'' της ENIC. Οσον αφορά το οικονομικό, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα, αφού οι απαιτήσεις του καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της ENIC.

Ενα από τα ονόματα που αναμένεται να απασχολήσουν έντονα την διοίκηση του Ολυμπιακού στο μεταγραφικό ''παζάρι'' του καλοκαιριού, είναι και αυτό του Βασίλη Τσάρτα. Οπως είναι γνωστό, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θέλει .. .σαν τρελός τον διεθνή μέσο, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να συνεχίσει την καριέρα του στη Σεβίλη και τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Η τιμή του Τσάρτα κυμαίνεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δραχμές,

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 5 με 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 24 και στα νησιά 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 23 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μικρή πιθανότητα βροχής, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 8 με 20 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία θα κριθεί η υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του Κιριγένκο -του εκλεκτού του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν-, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών της Δούμας, που ελέγχεται από τους κομμουνιστές, δείχνει ανυποχώρητη. Στη σημερινή δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία 271 βουλευτές ψήφισαν κατά του Κιριγένκο, 115 υπέρ και 11 απέσχον. Ο Γιέλτσιν, που με επιστολή του προς τη Δούμα όρισε τον Κιριγένκο ως υποψήφιο και για την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία, εάν απορριφθεί και σε αυτήν, τότε με βάση το Σύνταγμα, διαλύει τη Δούμα και προκηρύσσονται εκλογές.

Σε μία κίνηση καλής θέλησης, ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα κάλεσε σήμερα το Βελιγράδι σε διαπραγματεύσεις, σε ουδέτερο έδαφος παρουσία μίας τρίτης πλευράς. Είναι η πρώτη φορά που ο Ρουγκόβα καλεί δημόσια τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας σε μία συνάντηση, καθώς η κατάσταση παραμένει σοβαρή και ιδιαίτερα τεταμένη στο Κοσσυφοπέδιο, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο ηγέτης των Αλβανών της περιοχής.

Από καρδιακή προσβολή πέθανε ο περιβόητος ιστορικός ηγέτης των Ερυθρών Χμερ, Πολ Ποτ, σύμφωνα με νεκροψία που διενήργησε ο ταϊλανδικός Στρατός. Από την πλευρά της, ωστόσο, η βιετναμέζικη κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιφύλαξη την είδηση του θανάτου του Πολ Ποτ. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε πως ο θάνατος του Πολ Ποτ αποτελεί υπόμνηση για την ανάγκη σύστασης ενός διεθνούς κακουργοδικείου.

Ο στρατός της Ρουάντα σκότωσε 70 αντάρτες Χούτου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν σε περιοχή της κεντρικής Ρουάντα. Ο στρατός υποστήριξε ότι επενέβη για να αποτρέψει επίθεση των ανταρτών εναντίον πολιτών στην περιοχή. Περίπου εκατό άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών Χούτου, στην ίδια περιοχή, την περασμένη εβδομάδα.

Σε κατάσταση απόγνωσης από την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής και τη ξηρασία που πλήττει τη βορειοανατολική Βραζιλία εδώ και μήνες, εκατοντάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες καταστημάτων με τρόφιμα και τις λεηλάτησαν. Οι λεηλασίες έγιναν σε πόλη της πολιτείας Περναμπούκο, καθώς η αστυνομία παρά τις προσπαθειές της δεν μπόρεσε να επιβάλει την τάξη, παρά μόνο να συλλάβει τρία άτομα.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 18 April 1998 - 2:12:10 UTC